Тренировъчен меланж

Прескочи до:

18.02.26
17:49

казано от Бойко на 18.02.26, 16:55:

Дидо, сантимите падат ли на корема? Ако да тва, че теглото е приблизително едно значи се движиш добре. не че ти казвам нещо ново :D

Димо, таз снимка е на колко години са били цилебрититата с тая форма щото ако е процент мазнини няма нищо общо според мен.

Падат уж, ама като държа килата и те стоят. Демек не рекомпозирам😅

Мнението беше редактирано от D_M на 18.02.26 17:52.

19.02.26
08:20

Не Дидо, описах ти как се снима за определяне на %бодифет. В цял ръст, отпуснат и в 3 ракурса - отпред фронтално, в три четвърти завъртян и от зад гърба.

Тези хора на слепените скрийншотове са за илюстрация как изглеждат различно мускулестите хора. Нали си говорихме че и 90 и 70 кг са относителни дали ще изглеждаш добре ако не знаем колко мускул имаш (и колко си висок де, ама едва ли си джудже 1.50 или пък да си 2 метра върлина). Поне като съм те гледал на снимки си между 1.75 и 1.80

Димо, таз снимка е на колко години са били цилебрититата с тая форма щото ако е процент мазнини няма нищо общо според мен.

Не, това е колко им е FFMI (fat-free-mass-index) Показва колко си мускулест/як, колко си широк настрани, ама без мазното. Има си формула и тя е от общото ти тегло вадиш теглото на мазнините - знаеш как се смята %БФ с калипера - и това ти е т.н. лийн боди мас. После делиш колко си висок на чистото ти тегло. Отиваш на един калкулатор онлайн да не се мъчиш да смяташ и си въвеждаш данните и ти смята колко ти е FFMI. Етука например https://ffmicalculator.org/

И вече си има скАла за тълкуване на резултатите където 16 е малко, 18-19 е средното, Роналдо е 21, Роки е 25 и така до 28-30, което е Скалата на стероиди в пикова форма. Така 28-30 са дадени, щото се знае колко е висок Скалата и колко е тежал в топ формата си, но не са знаели колко точно процента БФ е за да го ползват точно във формулата и са преценили на око. Моят FFMI в момента ми е 24, което е в графата супериор, а преди 8 години когато съм бил в топ форма като си въведох данните за тогава ми каза че чак съм съмнителен с над 26 FFMI.

19.02.26
09:10

Моят FFMI е 23.30, ако приемем, че мазнините са ми правилно изчислени. На много места ми ги дава 23 % и нещо, но ги писах 24% в този калкулатор, който ти даде. То в него и не може друго да нанесеш, ако не е кръгло число.
178 см. съм, 96.95 кг. (в калкулатора писах 97 кг.) тази сутрин.....без “тоалет” :-)

19.02.26
09:35

казано от Димо на 19.02.26, 08:20:

Не, това е колко им е FFMI (fat-free-mass-index) Етука например https://ffmicalculator.org/

Благодаря за разяснението - нов параметър за следене и причина за плакане ми предостави току що :D Едва прехвърлям skinny

19.02.26
10:01

казано от D_M на 19.02.26, 09:10:

Моят FFMI е 23.30, ако приемем, че мазнините са ми правилно изчислени. На много места ми ги дава 23 % и нещо, но ги писах 24% в този калкулатор, който ти даде. То в него и не може друго да нанесеш, ако не е кръгло число.
178 см. съм, 96.95 кг. (в калкулатора писах 97 кг.) тази сутрин.....без “тоалет” :-)

FFMI 23.3 е добре. Означава че си личи че тренираш. Разбира се трябва да ти е сметнат правилно процента БФ. 24%БФ е доста добре, трябва да си доста изчистен на този процент. За мъжете всичко между 15% и 25% се води здравословна граница. Реално на 20% вече изобщо не трябва да изглеждаш “дебел” в балканския смисъл на термина. Как го смяташ ти процента БФ? По флотския начин ли? Обиколката на врата където се мери?

Еми квото е - такова е Бойко :) Още една метрика, по която да имаш стимул да се подобряваш :) На мен май Мусашито навремето ми я каза.

Моя най-малкия синковец го мерих оня ден - 71 кила, а е висок 1.85 и му викам че е кльощав, ама като го измерих че е 9-10% БФ - той на гърдата буквално само кожа щипя - и по FFMI излиза че е средно мускулест с 18.5

19.02.26
10:15

Този калкулатор ми харесва, колкото съм по-дебел- по мускулест ме дава :D :D

19.02.26
10:20

Ами, Димо ползвам различни калкулатори. И общо взето еднакво излиза. Някъде ми иска само пол, ръст, кила, раса, обиколка на талия и ханш, а на други по-подробни (включително и АI) съм задавал обиколки на раменен пояс, китки, глезени, бедра, ръце, врат. И пак около това.
Хе, лятото и особено с по-опънати блузки като ме видят хора, дето не са ме виждали от известно време викат: Кво праиш бе човек, яко тренираш явно. От както поотслабнах, а и бримча с пудовки (не знам от тях ли е или защото падна мазното и нещата поизлязоха на показ) раменете много повече се очертават и трапеца бая набъбна. И то с по-тесни дрехи тези неща обикновено бият повече на очи и тлъстината по корем и цици остава повече скрита. Гол не се харесвам, много има още за сваляне. Абе каквото такова, основното е да имам органно здраве, да се чуствам добре, да тренирам нещо и да нямам контузии и някакви по-сериозни болежки, които да ми създават дискомфорт или да ми пречат в ежедневието. Ся нацепен, ненацепен, изглеждащ як или не изглеждащ як, не ми е много зор.

ПС, я виж този колко ще те изкара и дали съвпада или е близо до измерените ти стойности по твоите си начини: Калкулатор

Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 10:24.

19.02.26
10:27

Не знам какъв е тоя калкулатор аз излизам 22..,.
Дали съм влизал в зала?

19.02.26
10:30

казано от nervak на 19.02.26, 10:27:

Не знам какъв е тоя калкулатор аз излизам 22..,.
Дали съм влизал в зала?

Реално тоя от снимката (мнението на Димо от предната страница) дето го показват 22 си е топ и най-много ми харесва като развитие. То до колкото съм те виждал гол в горната част по показваните от теб снимки и ти си нещо такова. Даже още по-релефен.

Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 10:43.

19.02.26
12:45

Най-важно е коректното измерване на БФ. Грешка от 3-4% нагоре или надолу(което е често за повечето онлайн калкулатори), ще доведе до близо 1 пункт разлика във FFMI. Което вече променя интерпретацията по таблиците.

19.02.26
14:29

казано от Дидо на 19.02.26, 12:45:

Най-важно е коректното измерване на БФ. Грешка от 3-4% нагоре или надолу(което е често за повечето онлайн калкулатори), ще доведе до близо 1 пункт разлика във FFMI. Което вече променя интерпретацията по таблиците.

Което пък от своя страна няма как да се изчисли с абсолютна точност - и калипера, и DEXA, и който и да е метод за смятане на процент подкожни мазнини дават отклонения, къде повече, къде по-малко, откъдето пък следва, че цялата работа е малко бутафорна и само за ориентир. ;д
А смятането на FFMI на по 25-30% подкожни мазнини e напълно лишено от смисъл.Такъв би имало, ако си сравнително чист или изцепен (поне 10-12%, или надолу).

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1