казано от Бойко на 18.02.26, 16:55:
Дидо, сантимите падат ли на корема? Ако да тва, че теглото е приблизително едно значи се движиш добре. не че ти казвам нещо ново :D
Димо, таз снимка е на колко години са били цилебрититата с тая форма щото ако е процент мазнини няма нищо общо според мен.
Падат уж, ама като държа килата и те стоят. Демек не рекомпозирам😅
Мнението беше редактирано от D_M на 18.02.26 17:52.
Не Дидо, описах ти как се снима за определяне на %бодифет. В цял ръст, отпуснат и в 3 ракурса - отпред фронтално, в три четвърти завъртян и от зад гърба.
Тези хора на слепените скрийншотове са за илюстрация как изглеждат различно мускулестите хора. Нали си говорихме че и 90 и 70 кг са относителни дали ще изглеждаш добре ако не знаем колко мускул имаш (и колко си висок де, ама едва ли си джудже 1.50 или пък да си 2 метра върлина). Поне като съм те гледал на снимки си между 1.75 и 1.80
Димо, таз снимка е на колко години са били цилебрититата с тая форма щото ако е процент мазнини няма нищо общо според мен.
Не, това е колко им е FFMI (fat-free-mass-index) Показва колко си мускулест/як, колко си широк настрани, ама без мазното. Има си формула и тя е от общото ти тегло вадиш теглото на мазнините - знаеш как се смята %БФ с калипера - и това ти е т.н. лийн боди мас. После делиш колко си висок на чистото ти тегло. Отиваш на един калкулатор онлайн да не се мъчиш да смяташ и си въвеждаш данните и ти смята колко ти е FFMI. Етука например https://ffmicalculator.org/
И вече си има скАла за тълкуване на резултатите където 16 е малко, 18-19 е средното, Роналдо е 21, Роки е 25 и така до 28-30, което е Скалата на стероиди в пикова форма. Така 28-30 са дадени, щото се знае колко е висок Скалата и колко е тежал в топ формата си, но не са знаели колко точно процента БФ е за да го ползват точно във формулата и са преценили на око. Моят FFMI в момента ми е 24, което е в графата супериор, а преди 8 години когато съм бил в топ форма като си въведох данните за тогава ми каза че чак съм съмнителен с над 26 FFMI.
Моят FFMI е 23.30, ако приемем, че мазнините са ми правилно изчислени. На много места ми ги дава 23 % и нещо, но ги писах 24% в този калкулатор, който ти даде. То в него и не може друго да нанесеш, ако не е кръгло число.
178 см. съм, 96.95 кг. (в калкулатора писах 97 кг.) тази сутрин.....без “тоалет” :-)
казано от Димо на 19.02.26, 08:20:
Не, това е колко им е FFMI (fat-free-mass-index) Етука например https://ffmicalculator.org/
Благодаря за разяснението - нов параметър за следене и причина за плакане ми предостави току що :D Едва прехвърлям skinny
казано от D_M на 19.02.26, 09:10:
Моят FFMI е 23.30, ако приемем, че мазнините са ми правилно изчислени. На много места ми ги дава 23 % и нещо, но ги писах 24% в този калкулатор, който ти даде. То в него и не може друго да нанесеш, ако не е кръгло число.
178 см. съм, 96.95 кг. (в калкулатора писах 97 кг.) тази сутрин.....без “тоалет” :-)
FFMI 23.3 е добре. Означава че си личи че тренираш. Разбира се трябва да ти е сметнат правилно процента БФ. 24%БФ е доста добре, трябва да си доста изчистен на този процент. За мъжете всичко между 15% и 25% се води здравословна граница. Реално на 20% вече изобщо не трябва да изглеждаш “дебел” в балканския смисъл на термина. Как го смяташ ти процента БФ? По флотския начин ли? Обиколката на врата където се мери?
Еми квото е - такова е Бойко :) Още една метрика, по която да имаш стимул да се подобряваш :) На мен май Мусашито навремето ми я каза.
Моя най-малкия синковец го мерих оня ден - 71 кила, а е висок 1.85 и му викам че е кльощав, ама като го измерих че е 9-10% БФ - той на гърдата буквално само кожа щипя - и по FFMI излиза че е средно мускулест с 18.5
Този калкулатор ми харесва, колкото съм по-дебел- по мускулест ме дава :D :D
Ами, Димо ползвам различни калкулатори. И общо взето еднакво излиза. Някъде ми иска само пол, ръст, кила, раса, обиколка на талия и ханш, а на други по-подробни (включително и АI) съм задавал обиколки на раменен пояс, китки, глезени, бедра, ръце, врат. И пак около това.
Хе, лятото и особено с по-опънати блузки като ме видят хора, дето не са ме виждали от известно време викат: Кво праиш бе човек, яко тренираш явно. От както поотслабнах, а и бримча с пудовки (не знам от тях ли е или защото падна мазното и нещата поизлязоха на показ) раменете много повече се очертават и трапеца бая набъбна. И то с по-тесни дрехи тези неща обикновено бият повече на очи и тлъстината по корем и цици остава повече скрита. Гол не се харесвам, много има още за сваляне. Абе каквото такова, основното е да имам органно здраве, да се чуствам добре, да тренирам нещо и да нямам контузии и някакви по-сериозни болежки, които да ми създават дискомфорт или да ми пречат в ежедневието. Ся нацепен, ненацепен, изглеждащ як или не изглеждащ як, не ми е много зор.
ПС, я виж този колко ще те изкара и дали съвпада или е близо до измерените ти стойности по твоите си начини: Калкулатор
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 10:24.
казано от nervak на 19.02.26, 10:27:
Не знам какъв е тоя калкулатор аз излизам 22..,.
Дали съм влизал в зала?
Реално тоя от снимката (мнението на Димо от предната страница) дето го показват 22 си е топ и най-много ми харесва като развитие. То до колкото съм те виждал гол в горната част по показваните от теб снимки и ти си нещо такова. Даже още по-релефен.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 10:43.
Най-важно е коректното измерване на БФ. Грешка от 3-4% нагоре или надолу(което е често за повечето онлайн калкулатори), ще доведе до близо 1 пункт разлика във FFMI. Което вече променя интерпретацията по таблиците.
19.02.26
14:29
казано от Дидо на 19.02.26, 12:45:
Най-важно е коректното измерване на БФ. Грешка от 3-4% нагоре или надолу(което е често за повечето онлайн калкулатори), ще доведе до близо 1 пункт разлика във FFMI. Което вече променя интерпретацията по таблиците.
Което пък от своя страна няма как да се изчисли с абсолютна точност - и калипера, и DEXA, и който и да е метод за смятане на процент подкожни мазнини дават отклонения, къде повече, къде по-малко, откъдето пък следва, че цялата работа е малко бутафорна и само за ориентир. ;д
А смятането на FFMI на по 25-30% подкожни мазнини e напълно лишено от смисъл.Такъв би имало, ако си сравнително чист или изцепен (поне 10-12%, или надолу).
19.02.26
14:44
Нали трябва тюлените да се успокояват, че все за нещо стават.
П.С Говоря принципно някой сега да не се припознае.
казано от Любомир на 19.02.26, 10:15:
Едва ли, ако коректно си въвеждаш БФ%
казано от D_M на 19.02.26, 10:20:
ПС, я виж този колко ще те изкара и дали съвпада или е близо до измерените ти стойности по твоите си начини: Калкулатор
Не, изкарва ме 27.8, а с калипера по метода с метода на мерене на 3 кожни гънки ме изкарва 32.8%
5% БФ е голяма разлика, както сам си казал а и чисто визуално и здравословно.
Ето това е този флотски / navy калкулатор, за който ти казах че ползва дебелината на шията:
https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html
Според него съм 32.5 %, което е направо мегаточно съвпадение с показанията на калипера. Този същия флотски начин на мерене го дават и като най-точен от тези, които разичтат само на шивашки метър, сравнено със златния стандарт при меренето на БФ - Декса скан.
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 14:44:
Нали трябва тюлените да се успокояват, че все за нещо стават.
П.С Говоря принципно някой сега да не се припознае.
Няма лошо в припознаването. Само да няма обидени.
Аз като ги ползвам тези калкулатори и съм направо убиец :–) Всичко ми е перфектно.
После се поглеждам в огедалото и .... тюлен...
Как пък естетическото ми възприятие не успя да съвпадне с изводите от калулаторите :–) !?
казано от nervak на 19.02.26, 10:27:
Не знам какъв е тоя калкулатор аз излизам 22..,.
Дали съм влизал в зала?
Нещо не въвеждаш правилно. Колко тежиш, колко си висок и колко % БФ според теб имаш?
19.02.26
15:27
клек 2хСТ, лег 1.5хСТ, тяга 2.5хСТ, раменна 1хСТ, 20 набирания, 50 кофички
какви са тия калипери малипери пък щипни ме тук щипни ме там :D
19.02.26
15:55
казано от Димо на 19.02.26, 15:22:
Ето това е този флотски / navy калкулатор, за който ти казах че ползва дебелината на шията:
https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html
Този калкулатор ме изкарва 5,3% БФ. Изглежда доста добре на хартия, но за съжаление нищо общо с реалността. :(
казано от Димо на 19.02.26, 15:05:
24.5 сега на 18 процента 101кг, 24 на 15 процента 95 кг, 25 на 22 процента 108 кг, %те са от us navy.
Мнението беше редактирано от Любомир на 19.02.26 16:20.
казано от Alexander Krastev на 19.02.26, 15:27:
Преди десетина години ги покривах, сега май само лежанката и пресата мога, за съжаление.
Иначе са прилични критерии, ако ги покриваш, хем си як, хем не си (много) дебел.
А FFMI над 23 е елитно ниво, има хора на зоб и културисти, които са под 22, в състезателна форма. При 25-30% и повече мазнини обаче няма смисъл да се гледа.
казано от MotoRRhead на 19.02.26, 15:55:
Този калкулатор ме изкарва 5,3% БФ. Изглежда доста добре на хартия, но за съжаление нищо общо с реалността. :(
Ти с тази талия си изключение, мен горе-долу ме докарва.
Мнението беше редактирано от Петко К на 19.02.26 16:21.
19.02.26
16:23
казано от Петко К на 19.02.26, 16:17:
казано от Alexander Krastev на 19.02.26, 15:27:
Преди десетина години ги покривах, сега май само лежанката и пресата мога, за съжаление.
Иначе са прилични критерии, ако ги покриваш, хем си як, хем не си (много) дебел.
А FFMI над 23 е елитно ниво, има хора на зоб и културисти, които са под 22, в състезателна форма. При 25-30% и повече мазнини обаче няма смисъл да се гледа.
Аз чакам сега да падна на 90кг за да покрия пресата и лежанката :D
По този флотския, Димо съм под 23%.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 16:51.
Пресата трябва да падна на 60- 65кг за да стане 1СТ))))дааа ....иначе другото го покривам,че и нагоре....на двойки,тройки))
Тоя калкулатор...13,2%...кое е възможно да е близко до вярно...макар ми се струва надолу с поне с процент...два.
Мнението беше редактирано от nervak на 19.02.26 17:07.
казано от MotoRRhead на 19.02.26, 15:55:
Как знаеш че не си 5.3% БФ като няма нито един точен начин да се мери %БФ? ;) Ами ако си точно 5.3 ?
Майтап, ама сам разбираш че дори да няма 100% верен начин да се измери %БФ, едните са и се приемат с основание за по-верни от другите методи.
Обяснение за очевидно невярното показване е известната зависимост че повечето методи изкривяват към много ниските и много високите стойности %БФ. Това сравнено с данните от декса скана. Който макар и не 100% точен е най-точния начин да се мери %БФ освен нали ако не го убият и разфасоват човека както се разфасова прасе и да претеглят колко кила осмянка и колко кила сланина ще излезе :)
Отделно това е както казах най-точния от неточните методи. Не че е много точен. Сигурно никой нямаше да дава по 100 лева или евро за декса ако можеше със същия успех да си въведеш обиколките в една онлайн форма.
Меренето на БФ% и ФФМИ за мен е точно толкова смислено колкото е смислено да си казваме повторенията и максовете. Никой няма да ни даде медал че дърпаме 100 или 200 или 300 кила и никой няма и да ни вземе за реклама във фитнес индустрията че сме на едисиколко процента БФ. И двете са в голяма степен субективен начин да си мерим собствения прогрес и да се сравняваме с други ентусиасти, които ги интересуват същите безсмислени странности като нас. И понеже колкото и да е погрешен един метод, ако се прилага еднакъв метод всеки път и към всички, то може да се каже къде сравнен с другите е всеки и накъде се движи.
19.02.26
19:45
За мен лично единствено тренировъчните цели имат значение другото е следствие и , ако човек иска да постигне нещо прави това което ТРЯБВА , а не това което му харесва.
Диетите като дефиниция сами по себе си са нещо много краткосрочно, ако човек иска да се промени трябва да промени начина си на живот. Та от тая гледна точка всичките тея калкулатори и т.н са пълни глупости. Това си е мое мнение и не ангажирам никой с него , никога не съм бил мега дебел , не съм се тъпкал с говна и не съм преяждал , но пък съм бираджия :)
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 19:45:
Диетите като дефиниция сами по себе си са нещо много краткосрочно, ако човек иска да се промени трябва да промени начина си на живот. Та от тая гледна точка всичките тея калкулатори и т.н са пълни глупости.
Не съм много съгласен, защото ако гониш някакъв % мазнини, за да си що годе в здравословните граници или около, как ще се ориентираш. Та си има смисъл според мен, особено за по-дебели или все още дебели като мен. На 90 кг. си ме дават още затлъстял (не просто наднормен), макар аз да си викам ок ще съм, ако стигна до там. Но да падна под 20% още доста трябва да смъкна. Пък как ще се задържат, не знам.
Иначе:
Вчера малко и предимно сначове.
Днес:
Гюле 24 - 1х обръщане, преса и клек ляво и веднага дясно в началото на минутата. Общо 15 кръга за 14.20 мин.
Същия подход с ЕМОМ, но с Гюле 20-1х суинг 2 х снач ляво и веднага дясно. Общо 10 кръга за 9.15 мин.
Храна-2 050 калории.
Добавки: обичайните.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 21:16.
казано от Любомир на 19.02.26, 16:17:
казано от Димо на 19.02.26, 15:05:
24.5 сега на 18 процента 101кг, 24 на 15 процента 95 кг, 25 на 22 процента 108 кг, %те са от us navy.
Аз пък мисля че е съвсем нормално като качваш цялостно кила да вдигаш и чистата маса. Иначе формулата за FFMI калулатора е:
LBM/(височината в метри)^2
а LBM = Weight - (Weight * Body Fat %)
В дадените от теб примери:
95 - (95*15%) = 80.75 kg LBM ; FFMI = 24
101 - (101*18%) = 82.82 kg LBM ; FFMI = 24.5
108 - (108*22%) = 84.24 kg LMB ; FFMI = 25
при положение че си еднакво висок не виждам нищо алогично как ти го дава FFMI. Имаш повече чиста маса на същите килограми, макар и скрита под по-дебел слой мас = получаваш по-висок FFMI. Да, изглеждаш повече като тюлен, ама този калкулатор не е за това. :)
Дейба и шибания английски.
Кажете кво дава тоя калкулатор,че много ви се дразня кат земете да драскате Ффт...мммфт и прочие тъпотии на английски съкращения.
19.02.26
22:08
Дидо ще ми се да ти отговоря ама като знам , че ше влезем в едни полемики пак .....
казано от Димо на 19.02.26, 18:11:
Отделно това е както казах най-точния от неточните методи. Не че е много точен. Сигурно никой нямаше да дава по 100 лева или евро за декса ако можеше със същия успех да си въведеш обиколките в една онлайн форма.
Най-точния изобщо е MRI, DEXA е по-евтин и затова е масов. А следващия по точност за мен е огледалото.
За мен лично единствено тренировъчните цели имат значение другото е следствие и , ако човек иска да постигне нещо прави това което ТРЯБВА , а не това което му харесва.
Е всичко, което обсъждаме са тренировъчни цели - мускулна маса, % мазнини, силови показатели.
Диетите като дефиниция сами по себе си са нещо много краткосрочно, ако човек иска да се промени трябва да промени начина си на живот.
Така е, спазват се за кратко, докато се постигне целта. И вече ако искаш да задържиш за дълго резултатите, да, ще трябва да промениш някоя неща в начина на живот.
казано от Димо на 19.02.26, 22:01:
Аз пък мисля че е съвсем нормално като качваш цялостно кила да вдигаш и чистата маса.
Не е задължително, при мен напоследък само мазнините ми се качват (или падат) 😁
казано от nervak на 19.02.26, 22:04:
Дейба и шибания английски.
Кажете кво дава тоя калкулатор,че много ви се дразня кат земете да драскате Ффт...мммфт и прочие тъпотии на английски съкращения.
Превода е дословно коефициен чиста мускулна маса, без мазнините.
Мнението беше редактирано от Петко К на 19.02.26 22:21.
За мен лично единствено тренировъчните цели имат значение
Именно - това си е твоето разбиране и това са си твоите цели. Искаш да си силен, бърз, умел или каквото там тренираш. И това е напълно ОК.
Но има и хора, които не си взимат спортните постижения толкова насериозно защото разбират че те са си някакви относителни и не означават нищо и нищо в живота им не зависи директно от тях. И за тях е по-важно как изглеждат и как се чувстват и в това също няма нищо лошо. И това е напълно ОК.
Аз и преди съм го казвал и тогава имаше обидени - или поне възмутени - но Дидо е по-близо до плочките на Брад Пит от Троя, отколкото всеки един от форума е близо до тягата на Бьорнсон или до изтласкването на Насар.
Така че нека всеки си коментира това, което го интересува без да му се обяснява колко безсмислено е заниманието му.
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 22:08:
Дидо ще ми се да ти отговоря ама като знам , че ше влезем в едни полемики пак .....
Не отговаряй тогава 😅
Пък и е въпрос на мнение, та какви полемики. Ти виждаш нещата по един начин, аз по друг. Каквото и да кажеш, каквито и аргументи да извадиш, това няма да ме спре да ползвам калкулатори. Тия за мазнините са ми най-малката драма, но периодично си ги ползвам, когато сваля кила или обиколки, за да видя що годе къде съм (а не да се успокоявам.....я какви ниски мазнини имам). Не съм много мускулест, нито пък скини фат, та като за обикновен човек от “златната среда” те са най-верни/приложими. А пък ел. везната и приложението за калории са ми ежедневно и постоянно ползвани неща. И не само не ме натоварват, а ги ползвам с кеф. И както се вижда помагат на 100% за целите ми.
казано от Димо на 19.02.26, 22:21:
..но Дидо е по-близо до плочките на Брад Пит от Троя, отколкото всеки един от форума е близо до тягата на Бьорнсон или до изтласкването на Насар.
Абе не е много сигурно да ти кажа, по отношение близостта 😅 Просто аз да съм на плочки е по-лесно постижимо от това, някой да дръпне 500+.
Чак плочки не преследвам.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 22:30.
казано от Петко К на 19.02.26, 22:16:
Не е задължително, при мен напоследък само мазнините ми се качват (или падат) 😁
Да бе, има го и тоя вариант, аз затова казвам “нормално” в смисъл че е напълно възможно и дори очаквано. Нали затова стронгмените са дебели - за да са силни.
Дори ако вярваме на науката и само да ядеш без да тренираш, пак можеш да качваш мускули, защото храната има анаболен ефект сама по себе си. И в контекста на обсъждания индекс на чистата маса дори 100 грама мускул/кост или органи да качиш само от ядене и отделно 10 кила мазно, на теория пак си вдигнал FFMI. Но това е трудно да се измери толкова точно както казахме.
казано от nervak на 19.02.26, 22:26:
Димо....дойде за да прогледнем.
Добре че съм аз малко да живне форома. В последните 3 дни има 15 поста общо, а днес само в темата където пиша има 55 поста.
19.02.26
22:31
Проблема е че никога не сте спортували каквото и да било ми броите фитнес за спорт и броене на калории . Не говорим просто на различни езици ами ни делят паралелни вселени. Разбира се говоря за определени хора.
казано от Димо на 19.02.26, 22:29:
казано от nervak на 19.02.26, 22:26:
Димо....дойде за да прогледнем.
Добре че съм аз малко да живне форома. В последните 3 дни има 15 поста общо, а днес само в темата където пиша има 55 поста.
Алелуя