03.04.2026 г.
Тренировка: Временна 1 (навън)
1. 13 кръга без почивка:
1.1. Мъртва тяга с пудовки встрани от тялото - 5х32+32 кг.
1.2. Хоризонтални набирания с неутрален хват - 5.
1.3. Гоблет клек с пудовка - 5х16 кг.
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Махове с прави ръце и крака от лег (reverse Superman) - 2x50.
Време за интервала 25:52 мин, пулс до 162, спад за 3 минути до 110.
Лявото рамо с инфраспинатуса се усети леко (най-вече като хрущене) на хоризонталните набирания, но като че по-малко от предния път. Кръст и лигаменти се държаха прилично. Лакътят на практика не се обади.
Като цяло съм доволен, макар че нямах въздух за 15 и спрях след 13 кръга.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат, Animal flex, Anima pak.
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат, рибено масло.
Обобщение за деня:
Тренирахме сутринта, размотавахме се следобед.3
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.04.26 20:47.
04 и 05.04.2026 г.
Активност:
Никаква.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат, Animal pak, Animal flex.
Обобщение за деня:
В събота се видяхме малко с децата, а в неделя се натоварихме на колата и към Алгарве.
06.04.2026 г.
Активност:
Около 11 км ходене по равен терен, на моменти доста интензивно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Времето реши да се разваля точно за отпусканта, но поне сутринта успяхме да се разходим до съседното градче и обратно.
07.04.2026 г.
1. 15 кръга без почивка:
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Коремни преси с лакът към коляно - 2х15 на страна
Време за интервала 27:29 мин (за 13 кръга точно 23:00 за сравнение с предния път), пулс до 160, спад за 3 минути до 102.
Лявото рамо с инфраспинатуса се усети леко като хрущене на хоризонталните набирания - без промяна от предния път. Докато изстивах, усетих и леко дразнене в задната част на рамото, но не мога да го нарека болка. Кръст и лигаменти се държаха прилично. Лакътят на практика не се обади.
Може би трябваше да спра на 13 или 14 кръга, но бях толкова близо, че инатът не ми позволи. А и имах сили и нищо не болеше.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат, Animal flex, Animaл pak.
Обобщение за деня:
Трябваше да тренирам в залата, но закъснях и не ми се буташе в навалицата, затова в градинката до реката.
08.04.2026 г.
Активност:
Около 7 км ходене по равен терен.
Добавки:
Обобщение за деня:
Разходла до Кастро Марим, после размотаване.
09.04.2026 г.
Тренировка: Временна X (навън)
0. Клек с пудовки - 5х32+32 кг. Не става - още при обръщането усетих рамото, после на петото повторение ме дръпна напред и се отказах.
0. Флор преса с пудовки - и това не се получи като позиция на китката и опъваше много встрани и се отказах.
Суперсерии с почивка:
1.1. Зерчер клек с пудовка - 20х32, 2х15х32, 10х32 кг.
1.2. Лицеви опори - 3х30 (далеч от отказа на първите две серии), 24 (близо до отказ, макар да имаше още няколко лицеви в запас).
1.3. Горила гребане с пудовки - 4х10+10х32 кг.
Двойни серии:
2.1. Съпорт на успоредка - 2х28 с (заради броенето на ум, не че не можех 30 с).
2.2. Руски суинг с пудовка - 20х32, 15х32 кг.
Общо 41:56 мин, пулс до 158, спад до 108 за 3 минути.
Минимални подръвания на рамото, повече отпред на клека, отколкото инфраспинатуса. Леко щракане на лакътя в края на лицевите. Може би малко прекалих с обема като за експериментална тренировка.
Завърших с 5 минути разтягане на гърба върху йога блокче.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат, Animal flex, Animaл pak.
Обобщение за деня:
Приятно време. Идеята беше да ходя в залата и да клякам с лост, но спортният комплекс е пълен със спортисти, а аз се успах малко и щеше да е блъсканица.
10.04.2026 г.
Активност:
Почти никаква.
Добавки:
Обобщение за деня:
Оправяхме багаж, чистихме апартамента, после обратно към Лисабон.
11.04.2026 г.
1. 15 кръга без почивка:
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Махове с прави ръце и крака от лег (reverse Superman) - 25, 20 на страна.
Време за интервала 28:21 мин (+0:52 м), пулс до 168, спад за 3 минути до 104.
Времето е по-бавно от предния път, но бях на 38 часа глад в края на седмичния ми 40 часов фастинг, а това винаги ми се отразява. Обективно сравнително добре, още повече, че се наспах чудесно.
Лявото рамо с инфраспинатуса се усети леко като хрущене
на хоризонталните набирания, както и с леко дразнене (като много лека и много тъпа болка). Кръст и лигаменти не се обадиха. Лакътят щракаше леко на лицевите, но без болка.
На края пробвах малко баланс с 16 кг пудовка с дъното нагоре, но ми е рано за лявата ръка.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Наспах се, завърших си фаста, тренирах, пазарувах. Сега ще ям козунаци.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.04.26 11:27.
12 и 13.04.2026 г.
Активност:
Почти никаква.
Добавки:
Обобщение за деня:
На Великден готвене сутринта, посрещнахме децата на обяд, съответно прекалено много ядене и пиене. В понеделник имах време да тренирам, но реших, че е по-разумно да почина още един ден.
14.04.2026 г.
Тренировка: Временна бутащи (зала)
1. Клек със сейфти бар - 8х60, 8х80, 2x4х100, 2х6х80 кг. Тук учудващо прилично с оглед на мъките със сейфти бара на 100 кг предния път. Тежестта може и да е повече от 100, защото сейфти барът тежи осезаемо над 20 кг, но си ги отбелязвам така, защото не знам дали има 30.
2. Флор преса с дъмбели - 8х26+26, 8х34+34, 2х8х40+40 кг. Тук усетих рамото - първо при обръщането на дъмбела, докато го стабилизирам и после и в самата серия.
3. Seating squat (машина) - 2х6х160 кг. Почти без негативни усещания.
4. Трицепсово провеждане на скрипец с твърда дръжка - 8х40, 6х45, 8х40 кг.
5. Бедрено разгъване на машина - 3х10х100 кг. Машините са различни и път правя на онази, която е свободна, затова тежестите варират.
Общо около 1:01 ч, пулс до 144. Реших да разделя тренировката в залата на бутащи и дърпащи, за да контролирам обема, като в другата ще правя тяга, гребане, бедрено сгъване и бицепсово сгъване.
Рамото не боли в края на тренировката, но по-късно при изстиването май го усещам доста неприятно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Първи работен ден след седмица и нещо почивка. Сутринта няколко срещи от нас, после до залата вместо обяд, а следобед в офиса.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.04.26 15:49.
15.04.2026 г.
Активност:
Около 3 км с кучето.
Добавки:
Обобщение за деня:
Седмицата отпуска е на път да ми излезе през носа, но ще наваксам.
16.04.2026 г.
1. 15 кръга без почивка:
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Коремни преси с лакът към коляно - 2х15 на страна
Време за интервала 28:46 мин (+0:25 м), пулс до 164, спад за 3 минути до 116.
Времето отново по-бавно от предния път. Беше доста топло (малко над 20 градуса според телефона, но го усещах направо горещо). Не съм особено доволен от себе си
Лявото рамо с инфраспинатуса се усети леко като хрущене
на хоризонталните набирания, както и с леко дразнене (като много лека и много тъпа болка) - на практика същото, като предния път. Кръст и лигаменти не се обадиха, лакътят също.
Косяха трева в градинката и ме пощуриха с бръмчене на косачки и “вентилатори” за листа и смрад на бензин. Все пак се разкараха в средата на кръговете, та довърших на спокойствие.
Добавки:
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Срещи, тренировка, срещи. Обичайното.
17.04.2026 г.
Активност:
Почти никаква.
Добавки:
Обобщение за деня:
Петъчно - мързеливо.
18.04.2026 г.
Тренировка: Временна дърпащи (зала)
1. Мъртва тяга - 6х60, 6х100, 5х5х140 кг. Промяната на техниката с повече работа от краката и без ранното им разгъване се получава прилично. Не усетих и почти нищо в рамото.
2. Силово гребане с дъмбел от земя (едностранно) - 2х6+6х60 кг. Усетих дразнене в в рамото и лека болка, но далеч повече при стабилизиране с подпрян ляв лакът в коляното, когато греба с дясна ръка, отколкото при самото гребане с лява. Затова спрях след две серии и довърших на машина.
3. Хоризонтално гребане на машина - 8х100, 6х120 кг.
4. Бедрено сгъване на машина Panatta - 8х70, 2х6х70 кг.
5. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (чуково) - 2х8х26+26, 6х26+26 кг. Усетих леко опъване и намек за болка в предната част на рамото, но по-скоро сухожилието на бицепса, а не инфраспинатуса. При по-добър контрол в негативна фаза намаля до изчезване в края на първата серия. В края пак се засили.
Време 47:36 мин, пулс до 159.
Като цяло прилично за пръв път с този вариант.
Добавям и 6-7 км с кучето.
Добавки:
Обобщение за деня:
Готвене, тренировка, следобедна разходка в “планината”. Активна и приятна събота.
19.04.2026 г.
Активност:
3-4 км разходка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта гласувахме (не ми се коментира политика, само се радвам, че си изведох децата), после излизахме на кратка разходка.
20.04.2026 г.
10 кръга от:
1.1. Мъртва тяга с пудовки - 5х32+32 кг.
1.2. Гоблет клек с пудовка - 5х16 кг.
1.3. Хоризонтално набиране с неутрален хват - 5.
1.4. Лицеви опори - 5.
2.1. Махове с прави ръце и крака от лег (reverse Superman) - 20, 27 на страна.
2.2. Съпорт на успоредка - 30, 30 с.
Време за интервала 18:16 мин, пулс до 162, спад за 3 минути до 109.
Много топло време. Последвах съвета на Gemini и намалих кръговете на 10, за да намаля броя попадания на инфраспинатуса под акромиона. За сметка на това много по-бавна негативна фаза на лицевите и набиранията - последните с прибрани лопатки и много контрол.
Но всъщност и сила нямах за много повече при това изпълнение, със сигурност не и за 15 кръга.
На лицевите леко ме заболя левият лакът, както и съвсем малко дясното рамо отпред, но само като намек, че и там има нещо. При изстиване усещам много слаба тъпа болка в инфраспинатуса - имам усещането, че я провокирах със съпорта, а не с кръговете.
Друго на практика не усетих. Не знам дали лявото рамо хрущеше - беше много шумно заради ремонт на съседната улица.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат, Animal flex, Animal pak.
Обобщение за деня:
Понеделник с доста срещи и разправии.
21.04.2026 г.
Активност:
Никаква.
Добавки:
Обобщение за деня:
Няколко срещи, малко друга работа - нищо особено.
22.04.2026 г.
1. Зерчер клек - 8х70, 4х6х90 кг. Леко дърпане и тъпа болка в предната част на раменете, особено лявото.
2. Флор преса с дъмбели - 8х26+26, 8х34+34, 3х8х40+40 кг. Болка в инфраспинатуса при поемането на 26 кг, после внимавах повече и се получи по-добре. На 40 кг лека болка при самото движение.
3. Seating squat (машина) - 8х120, 8х160, 2х6х160 кг.
4. Трицепсово провеждане на скрипец с твърда дръжка - 7х45, 2х8х40 кг.
5. Бедрено разгъване на машина - 3х10х100 кг.
Общо около 0:57 ч, пулс до 151. Уж разделих тренировката, за да огранича обема, а пак се изкуших да направя по една серия и някое повторение отгоре на първите три упражнения. Заболяха ме неща, които не би трябвало да се обаждат. Gemini ми се скара, че съм увеличил обема и ми нареди да не тренирам поне два дни.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта срещи от нас, на обед тичах до офиса за една на живо, а после зала.
23 и 24.04.2026 г.
Активност:
3 км в четвъртък, 6 км в петък.
Два дни планирана почивка от тренировки.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо интересно.
25.04.2026 г.
10 кръга от:
1.4. Лицеви опори - 5.
2.. Коремни преси с лакът към коляно - 20, 15 на страна
Време за интервала 18:28 (+ 0:12 мин, пулс до 164, спад за 3 минути до 119 (но се наложи да скоча да вържа кучето точно в последните секунди, така че не е достоверно).
Топло време. Задържах кръговете на 10.
След два дни почивка само с ходене не усещах нещата много добре - левият лакът остро се оплакваше на лицевите, въпреки че правех бавно и не заключвах горе. Лявото рамо също се обади с лека тъпа болка ниско долу отзад. Като въздух също не много добре.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренировка с кучето в градинката, после излизахме на ресторант семейно, а следобед малка разходка и размотаване.
26.04.2026 г.
Активност:
В събота (за да не допълвам горния пост) към 5 км разходка покрай морето в Кашкайш. В неделя малко над 5 км с кучето и детето в “планината” до Синтра.
Добавки:
Обобщение за деня:
“Открихме” един природен парк, а началото на една от пътеките се оказа на 4 км от нас и с много лесен достъп с кола. Имам и хубави места около нас, до които се стига пеша, но ги ползват за паша на овце и е пълно с кърлежи в този сезон. Кучето се прибира, като налазено от мравки, а е пръскано със спрей, носи противопаразитна каишка, даваме му таблетки не само за вътрешно, а и за външно обезпаразитяване и при все трите нива на защита пак ми ги влачи вкъщи. На него не му се закачат, но ще налазят някой човек, а не ми се рискува с някоя зараза, пренасяна от тях.
Затова пък на новото място гледките са прекрасни. Пускам няколко снимки от последните две разходки - брега до Кашкайш и планините около Синтра (планини е силна дума, но наоколо нямаме нищо по-близо до планина от това).
27.04.2026 г.
Тренировка: Временна дърпащи (зала)
1. Мъртва тяга - 6х60, 6х100, 4х6х140 кг. Доста прилично, въпреки че правех с калпав лост. Вдигнах едно повторение на всяка серия. Май е време за внимателни 150, че тягата не “обича” голям обем.
2. Придърпване на вертикален скрипец с тесен неутрален хват - 6х90, 2х8х80, кг. Тук с две отделни меки ръкохватки, за да мога да променям ъгъла по време на движението. Леко опъване в долната част на инфраспинатуса, но нищо съществено.
3. Бедрено сгъване на машина Panatta - 6х70, 2х6х60 кг. По много тъп начин провокирах лакътям (сякаш има имен), защото се налагаше да се натискам назад, за да се задържа на място.
4.1. Горила гребане с пудовки от земя - 3х10+10х32 кг.
4.2. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (чуково) - 3х8х26+26 кг. Отново усетих леко опъване и намек за болка в предната част на рамото, както и предния път. Не съм сигурен дори дали не е лакътя - болката сякаш започва в рамото, но после слиза до лакътя.
Време 48:10 мин, пулс до 154.
Като цяло добре. Може би малко прекалих с обема.
След като изстинах, нищо не боли, така че по-скоро положителна тренировка, може би само малко регулация на обема. Само кръстът е доста натегнат точно заради прекалено многото повторения на тягата, макар че още сутринта беше така и може би само съм добавил нещо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Понеделник с необичайно малко работа.
След като вече месец чакаме проекта за електричеството, със строителя решихме, че е време за друг електроинженер. Бави ни за подаване на документи за разрешително за строеж, без което не само не можем да започнем да строим, а и с банката не мога да завърша процеса по кредитната линия. Очаквах забавяния, но от институции. Не че бързам, но не е приятно
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.04.26 00:44.
28.04.2026 г.
Активност:
6,5 км интензивно ходене с в парка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Ден в офиса с няколко срещи на живо. Използвах обедната почивка да се разходя в парка за около час.
Кръстът е изключително натегнат (почти до болка) - вероятно има и някакво възпаление на нерва, така че ще се наложи да почина от тренировки поне няколко дни.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 30.04.26 16:41.
29.04.2026 г.
Активност:
5,5 км ходене (по равно).
Добавки:
Обобщение за деня:
Кръстът сутринта беше още по-зле. Следобед ме отпусна и излязох на дълга разходка с кучето. Тренировката остава (евентуално) за петък в зависимост как се чувствам.
30.04.2026 г.
Активност:
4 км ходене (по равно).
Добавки:
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат, рибено масло ю
Обобщение за деня:
Няколко срещи, разпределени равномерно през деня
Ей така сме с кучето следобед. Само да не си го деляхме с овчарите и да нямаше толкова кърлежи.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.05.26 02:11.
01.05.2026 г.
10 или 11 кръга от:
1.4. Лицеви опори - 5.
2. Махове с прави ръце и крака от лег (reverse Superman) - 20, 17 на страна.
Време за интервала 20:15 (99 кръга, вместо 10, защото не броих добре), пулс до 164, спад за 3 минути до 110 (но изпуснах с 30-тина секунди да погледна).
Топло време. Кръстът съвсем прилично с оглед на довчерашното състояние. Лакът и рамо се обадиха предимно с хрущене, болка практически нямаше.
Нямаше и въздух обаче. Все пак доста обнадеждаващо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирахме с малкия и кучето в парка. После едни бавно печени свински бузки с две бири в кафето под нас, а в ранния следобед урок по португалски, че е срамота след толкова време тук да не мога да вържа смислен разговор.
казано от Boby_ на 01.05.26, 00:24:
Ей така сме с кучето следобед. Само да не си го деляхме с овчарите и да нямаше толкова кърлежи.
Кърлежи ела да видиш в Младост...
02.04.2026 г.
Активност:
4 км ходене със стотина метра денивелация.
Добавки:
2. Преди лягане - магнезий бисглицинат, рибено масло ю
Обобщение за деня:
Предимно почивка и малко готвене.
03.05.2026 г.
1. Клек със сейфти бар - 8х60, 8х80, 2х5х100 кг. Нещо пак се разтегна долу вляво на гърба на първата серия на 100, затова втората в започнах много внимателно, но нищо повече не се обади. Ще видим довечера.
2. Флор преса с дъмбели - 8х26+26, 8х34+34, 2х10х40+40, 8х40+40 кг. На 26 и 34 пак лека болка между лакътя и рамото, а по-скоро и в двете, но по-малко от последния път. 40 са ми олекнали значително и качих на 10-ки. Засега не мисля да вдигам тежестта, защото с това рамо стабилизацията ще е проблем. Интересното е, че лакътят или каквото и да е там ме боли при покой, когато ръката с дъмбела лежи на пода и работят само стабилизаторите. Може да се върна на лег с прав лост с добре прибрани лакти и може би с трупче на гърдите.
3. Seating squat (машина) - 8х120, 8х160, 2х6х160 кг. Тук малко по-дълбоко пусках от предния път, защото седалката беше с две деления по-близо до машината, така че си го отбелязвам за напредък.
4. Трицепсово провеждане на скрипец с твърда дръжка - 3х8х40 кг. Десният лакът пак се обади отзад още на първата серия, после продължи да боли леко. Левият традиционно си наболява, но днес по-малко.
5. Бедрено разгъване на машина - 3х10х100 кг.
Общо около 0:57 ч, пулс до 161. Краката на салата.
Днес пак малко се увлякох, макар че засега не усещам усложнения. Ще видим как ще съм утре, но може да пускам още ден почивка след тренировките в зала и да направя следващата лека в парка в сряда, вместо във вторник.
Добавям и 4 км с кучето надвечер.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо особено - преди обед тренирах, после почивка, а привечер - обичайната разходка.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.05.26 21:25.
Винаги съм имал проблеми с този лост за клек ...кръстзгъстпръст.. последно даже бях скъсал частично преден бедрен..
Мнението беше редактирано от nervak на 03.05.26 21:35.
казано от nervak на 03.05.26, 21:34:
Винаги съм имал проблеми с този лост за клек ...кръстзгъстпръст.. последно даже бях скъсал частично преден бедрен..
Позволява ми по-добре да контролирам центъра на тежестта, така че да не ме дърпа много напред. Иначе с прав лост не знам какво правя, но през седмица съм в бокса с възпален нерв. При мен заради операцията около нерва има много ръбцова тъкан, която не е еластична и нещата винаги завършват по един и същ начин. С времето може и малко да се подобри това, но няма да изчезне.
Сейфти бар и зерчер засега са единствените два варианта на клек, с които не ми се е случвало. Аз и не смея да сложа по-тежко, де.