казано от nervak на 02.02.26, 12:42:
Ебаси буржоата дето сте))))))
Да допълня, че първо тях оборудвахме като дойдохме тук - ние страдахме година и половина без нормално отопление и с нулево охлаждане. Приоритети :D
Та, не сме буржоа - просто няма как да не го направиш това. Там лятото става опасно горещо, а зимата е супер усойно и гадно. А който взима животинки, трябва да си ги гледка добре, според моите разбирания. :]
Мнението беше редактирано от T. Toчка на 02.02.26 13:36.
казано от nervak на 02.02.26, 14:46:
Не на мен тия....преяждате с луканка.
Е, иначе за какво да ги отглеждам тия добитъци?!
02.02.2026
Физическа активност
- 45 минути колело + 10 минути разтяжки
- 15 минути тазово дъно + 5-6 минути разтяжки
Хранене
- кафе с мляко
- чаша вода с хуск, две принцеси с пуешка кайма, кашкавал + малко крема сирене; две хапки морковена торта, домашна - търсих, търсих читава, па накрая си направих...
- морковена торта :D
- ранна вечеря - пилешка супа, много люта
Бележки
Много се изморявам психически на работа - цялата ми мотивация е някъде в отвъдното.
Сън
8 часа
Мнението беше редактирано от T. Toчка на 03.02.26 09:10.
09.02.2026
Физическа активност
Загряване: 7 минути
Гоблет клек: 1х8 @5кг, 1х8 @8кг, 1х8 @8кг
Румънска тяга: 1х8 @16кг, 1х10 @20кг, 1х8 @16кг
Силово гребане: 3х8 @8кг (ляво + дясно)
Глутеус мост: 2х12 @8кг
Фермерска разходка с една пудовка, ляво + дясно: 1х30 секунди @12кг, 1х30 секунди @16кг, 1х30 секунди @16кг
Разтягане: 5 минути
После няколко пъти през деня разни раздвижвания.
Хранене
- кафе с кокосово мляко
- препечена филия от ръжени зърна, лидълско гуакамоле + едно бъркано яйце; 1 червена круша
- oще една такава филия + гуакамоле + малко кашкавал и прасешки бекон; едно киви
- хрупкави пилешки крила на фурна с печени чушки, маслини, авокадо, сирене и кисели краставички
Сън
9 часа
Мнението беше редактирано от T. Toчка на 09.02.26 19:04.
10.02.2026
Физическа активност
Сутринта:
5-6 минути загряване
Клек @ ластик около кълките: 4х12
Раменна преса @2х5кг: 4х12
Гребане @8кг пудовка, с две ръце: 4х10 (или е супер неудобно, или аз не го правя като хората)
Bird-dog: 4х20 редуващи
Хип хиндж от колене @8кг пудовка: 4х12
5-6 минути разтягане
На обяд:
30-35 минути разходка на бърз ход
Вечерта:
Още разходка (общо станаха 13к крачки)
Хранене
- кафе с кокосово мляко + малко прясно мляко
- доза протеин, препечена филия от ръжени зърна, лидълско гуакамоле, две яйца, ябълка
- хубава шепа бадеми, 30г черен шоколад, една мнооого кисела мандарина
- голямо телешко кюфте, печени чушки, червен боб от консерва, авокадо, сирене, кисели краставички, черни маслини; малко след това - ред черен шоколад, хапка помело и две глътки прясна кокосова вода
Сън
8.40 часа
11.02.2026
Физическа активност
1) Сутринта: 5 минути развяване на крайници + 15 минути велоергометър с пулс около 140 + 5 минути мачкане с една джаджа от Декатлон
2) Същото като в ранния следобед
Хранене
- кафе с кокосово и краве мляко
- две яйца, гуакамоле, хумус, сирене, два моркова, филия от ръжени зърна
- една-две хапки печено пиле и после сладък картоф на фурна с чесън, домашен суджук, подправки и моцарела; хуск преди това
- 40-50г тъмен шоколад от лидл - J.D.Gross с малини
- кисело мляко с чия, протеин и сушени червени боровинки
Бележки
Имах зверско главоболие от следобед до посреднощ. Мерих кръвно, кръвна захар - всичко оптимално, но ме боля до побъркване. Пих парацетамол - не. Може би от неспането предната вечер. Ако така ми се отразява вече, пожелавам си успех в следващите няколко години. :D
Сън
5 часа
12.02.2026
Физическа активност
Загряване набързо
Сумо клек: 4х10 @16кг пудовка
Наклонен лег: 10, 8, 8, 7 @20кг
Румънска тяга: 1х10 @20кг, 1х10 @25кг, 2х10 @16кг
Степ-ъпс: 4х10 на крак @8кг
Страничен планк: 3 пъти на всяка страна, до отказ (което не отнема много, хихи)
15 минути разтяганки
Хранене
- кафе с мляко
- доза протеин, доза хуск; половин баничка от лидл (замразените болярски) с малко допълнително сирене
- филия от ръжени зърна, сирене, гуакамоле; малко тахан с мед
- половин багета с чесън, сирене, гуакамоле, домашна луканка (запечена на тигана)
Бележки
Взех си ранна обедна и спах повече от час и половина. Просветна ми чак след това и две таблетки електролити на островит следобед - явно трябва да почна да взимам по малко.
През нощта пък така съм се отцепила, че не съм чула или разбрала едно зарядно за лаптоп как е гръмнало - със звук и светкавици - на 1 метър от мен. 🤭
Сън
10 часа
03.03.2026
Физическа активност
Сутринта:
Гоблет клек с ластик и 5кг диск: 3х10
Румънска тяга @16кг: 3х10
Гребане @8кг: 3х8 на страна
Глутеус мост с ластик и 10кг диск: 3х12
Фермерска разходка @16кг: 2х60 секунди на страна
Следобед:
Обиколка на гребната
Хранене
Преди няколко дни се похвалих колко съм примерна, прекрасна и неповторима и веднага след това забих гагата в тенджерите. :D Няколко дена ядох бисквити, шоколади, баници, палачинки, гироси, сигурно 2/3 от тавата с пълнените чушки, филии, милии... Скапа ми се настроението, почувствах се много изморена и вчера сутринта вързах свинята. :D
- кафе с мляко, кокосова вода
- лаваш с краставици, домати, крема сирене и пиле, отделно една доза неовкусен изолат
- порция картофки със сирене
- пълнени калмари и чери домати, няколко бисквити Траяна
Бележки
Нямам ден с под 10к крачки, дори да се случи да пропусна тренировка. Гледам и да не прекалявам с движението, щото полза никаква от 20-30к крачки в моя случай.
Не ходя вече на работа - не издържах психически (станах много зле, като в някакъв тежък бърнаут) и реших да се оттегля по-рано, противно на всички първоначални планове. Ще подреждам цветя, ще уча и ще се поддържам активна в следващите месеци - 8-10 часа на бюро така ли иначе не изглеждат като опция на този етап.
Сън
8 часа
Тренировките - базови упражнения с малки тежести, пудовки основно, велоергометър, тазово дъно, мобилност, ходене. Ходенето най-вече.
Храната - не ми се яде и през повечето време ям само с цел да си набавям някакви необходими неща. Примерно, протеин изолат или растителен с по-широк аминокиселинен профил, яйца заради холина, ей такива. Чат-пат избухвам с някакви сладкотии, днес ми се тъпче джънк, но предполагам, че е заради недостатъчния калориен прием като цяло.
Държа се активна, но се изморявам като куче - полягам си след прахосмукачка, след сменяне на чаршафи (днес ги смених на два-три захода :D), след пускане на пералня. Когнитивните ми способности са по-зле от на котката със сигурност - абе, изобщо... ⭐
Но не дебелея, изглеждам прилично и през повечето време всичко ми е много приятно. 🧡
Не ходя на работа и това е едно от най-яките неща, които са ми се случвали - то е и абсурдно това седене по 10 часа на стол сега.
Ще се пробвам да списвам тук с дисциплинарна цел, че то хубаво да не си супер ангажиран, ама като ми залипсва структура и лека-полека ставам мекица.
Събота и неделя - джънк трип с много обрано движение. Ама и някакъв вирус май ме мъчи.
Ходих да гледам кръвна картина, феритин, желязо - всичко наред, само хемоглобинът малко е паднал, но изглежда да е от разреждането покрай увеличаването на кръвния обем, щото останалото е в идеални стойности.
Днес:
- кафе с мляко
- една пълнозърнеста гризина със семена, пуешко филе, яйце, домат, краставица, авокадо
- почти цял пакет Зайо Байо с лук, ягоди
- печено бутче със зелена салата и яйце за вечеря + ягоди и круши
Клекове и раменни преси + глутеус мостове и разни хип оупънъри
31.03.2026
Физическа активност
След кафето:
Клек с ракната пудовка @8кг: 2х8 на всяка страна
Румънска тяга с @25кг лост (може и с повече, ама въпрпсът е дали трябва - другия път ще видя как ще е с 30кг)
Силово гребане @10кг диск: 3х8 на страна
Глутеус мост @стегнат ластик около бедрата и 10кг диск над гърдите, в изпънати ръце: 4х12
Повдигане на колене към гърди на място @2х10кг диск: 3х50 редуващи
Хранене
8:30 Еспресо с мляко
12:00 Печено пилешко бутче, яйце, гризина и половина, кашкавалено роле... ягоди
16:00 Шамфъстък, бадеми, круша и лъжичка мед
20:00 Айсберг, яйце, пилешко бутче, краставица, червен боб от консерва, сирене, авокадо; домашен протеинов сладолед
Бележки
Мислих и следобед да тренирам, но имам доста неща за вършене на компютъра и прекарах два часа в къпане и правене на косата на букли, ала-бала... Щото щяло да ми отнеме по-малко време от една бърза тренировка. :D
Бухнала и с пълнеж, сядам да си продължавам задачите. 🥐
Сън
8 часа
П.П. Не мога да си сложа профилна снимка и т’ва е. ❌
Мнението беше редактирано от T. Toчка на 31.03.26 18:43.
Ей, ни една женичка не остана тук. Жалко, че така се разтури форумчето.
За секунда само да впиша, че след две седмици се шмугвам в месец 9, а тренировките до момента са 56 броя с тежести (клек, лег, румънска тяга, гребания, обръщания и тласкания с пудовка, раменни преси, хип хинджове, глутеус мостове, напади, включително странични, отпади, фермерски разходки, ластици около бедрата и ходене настрани, наклони встрани, както и всякакви други чекнотии за тазова мобилност и укрепване на ядрото) + 84 дни с по поне 10-15 хиляди крачки, като в някои съм прехвърляла 20к и съм катерила тепета.
Към момента съм точно на теглото, на което забременях, като последните два килограма дойдоха в последните 2-3 седмици, иначе даже бях надолу.
Правих ОГТТ и резултатите на кръвната захар бяха съмнително добри - разбирам, че вероятно е заради естественото производство на повече инсулин (логично не сме го гледали сега), но пък ми се кълняха двама лекари, как гестационният диабет ми е гарантиран.
Всички останали изследвания са ми като на здрав човек в неспецифично състояние и ежедневно съм благодарна, че като цяло извадих такъв късмет. То не е само късмет, де, но изначалната липса на проблеми ми даде възможност да се погрижа и аз адекватно, за да не си навлека някакви. Има още време, де, винаги нещо може да се скапе, но поне няма видими предпоставки.
С храненето съм ок, понякога освинвам, после не ми се яде по два дена и се балансират явно нещата. Основната цел е да имам достатъчно протеин в менюто (което не ми е лесно), както и фибри, а за другото ми е все тая.
Мнението беше редактирано от T. Toчка на 02.06.26 11:34.
Не се е разтурил форумът, а си умира бавно от естествена смърт. :) Ще го държим жив, докато на Митко му се занимава да го остави на командно дишане, а после ще си записваме всичко в тефтерче. :)
По темата искам да кажа следното нещо и за по-бързо го показвам от чатГпт. Форума е бъдещето, а не миналото. Всичките други платформи към момента не са форум :) . Няма да влизам в подробни обяснения.
Думата „форум“ има доста по-дълбок смисъл от сегашното „място за дискусии“ или „интернет форум“.
Произход на думата
„Форум“ идва от латинската дума forum.
В древен Ancient Rome forum е било централното обществено пространство на града.
Но етимологията е още по-интересна.
Лингвистите свързват forum с праиндоевропейски корен *dʰwer / *dhwor – свързан с идея за врата, проход, вход, отворено място.
Оттам идва много дълбока символика:
Форум = място на „входа“ между хората, където частното става обществено.
Какво е значело в Древен Рим?
4В Рим форумът НЕ е бил просто площад.
Той е бил едновременно:
пазар (търговия)
съд (правосъдие)
политическа сцена
място за речи
място за срещи
религиозен център
обмен на идеи и новиниТоест:
Форумът е сърцето на обществения живот.
Ако домът е личният свят, форумът е общият свят.
Най-дълбокото философско значение
В най-широк смисъл думата носи идеята за:
„Пространство на срещането“
Място, където:
различни хора се събират;
различни мнения се сблъскват;
обществото говори само със себе си.Не просто разговор.
А организирана публичност.
Още по-дълбоко:
Форумът е превръщането на индивидуалния глас в обществен глас.
Човек мисли сам.
Но във форума мисълта става:
чута,
оспорена,
защитена,
развита.
Вътрешният смисъл на думатаМоже да се разгледа почти символично:
Форум = място между „аз“ и „ние“.
Там става преходът:
лично мнение → обществен разговор → обща реалност
Затова днешните:
парламенти,
научни конференции,
обществени дебати,
онлайн форуми,са наследници на същата древна идея.
Интересно е и едно друго значение от латинската традиция:
forum internum и forum externum.
forum internum = вътрешното пространство на съвестта
forum externum = външното, общественото пространство на закона и действиятаТоест дори в правната и философска традиция „форум“ започва да значи поле, в което нещо се разглежда, обсъжда и съди.
Накратко:
Форум не е просто място за говорене.
В дълбокия му смисъл това е пространството, в което обществото се образува чрез среща, обмен и спор.
Абе форума....
Другата новина е важна! Живот и здраве да се похвалиш, като се появи малкото човече 🙂