задължително правя 4 серии набирания широх хват- 1 загрявка и 3 с тежест. в зависимост от програмата правя и тесен хват (доста тесен) 3 серии. мразя лигави скрипци, но и те си имат свойте педимства де..
Гласувах с “два вида”
Хватът ми не е широк (широчината на рамената)
Единият вид е с надхват, другия с подхват. Набиранията зад врат не са препоръчителни - контузии в рамената могат да докарат.
Максимумът засега ми е 6, но ще ги докарам до 10 :wink:
още месец-два
Аз правя с широк хват пред гърдите ,ама ми е още мноого трудно и мога само 5 да правя :oops:
Напоследък правя много рядко набирания,най-вече когато съм
на село. :lol: Незнам дали е само внушение,но мисля,че скрипеца ми натоварва по-добре гърба,но ще гледам да вкарам набиранията в тренировката. :D
[quote author=“Infernaloverkill”]аз не мога да разбера защо при набиране широк хват пред гърди ми се изморяват ръцете а гърба едвам се натоварва.същото упражнение на скрипец го правя със 100-110 кг и не се изморяват толкова, а аз тежа 83 кг :?: :?
Защото го изпълняваш погрешно.Тегли с мишнцште само ръцете да са като куки само,не бива да вкарваш бицепс (е не че може да се изолира на 100%)
Гласувах с “Два вида”.
Започвам с широк хват пред гърди - 3 серий по 13-14 повторения,
второ упражнение широк хват зад врат - 3 серий по 10-12,
трето тесен подхват - 3 серий по 12-14.
Включвам и чукчета или гребане с дъмбел - 3 серий по 8-9.
Упражненията за набиране ги разбърквам всеки път.
Гърбът си го чуствам идеално :D , но все пак се чудя дали не са много
набиранията :roll:
@Jousi
Щом правиш общо ~40 набирания (браво за което!), значи вече са ти прекалено лесни за правене само със собствено тегло. Трябва ти добавена тежест :)
Или на колан за окачване на тежести (това съм го виждала по залите, където ходя) или да си вземеш една раница, да си сложиш някакъв диск в нея и след това да си я сложиш не на гърба, ами отпред - на гърдите. А диска ще си го определиш по това да можеш да направиш не повече от 6-8 набирания
А за набиранията зад врат (не само мое мнение) - вредни са за раменните стави и е много вероятно да си ги контузиш, така че по-добре не ги прави (това за всички - не само за теб!)
Успех!
[quote author=“Djindjer”]@Jousi
... или да си вземеш една раница, да си сложиш някакъв диск в нея и след това да си я сложиш не на гърба, ами отпред - на гърдите...
Благодаря за мнението :D . Наистина не се бях сетил за тежест в раница :oops: Ще пробвам.
Набирания правех преди ... И то като нямах сила почнах с тесен хват и стигнах до широк ... Мога да кажа с две думи че по добре да почнат първоначално нещо друго за да не стане като при мене ... Голямо изоставане на дясната перка а дясната расте мноо .... Но след като имаш вече стаж 5-6 месеца тва е мноо добро упражнение според мене е така :wink:
Не мога да се набирам , за сега правя само скрипец , надявам се с времето да стана по силен и да мога да се набирам :)
Брат тва понатам ще ти е мноо от полза :lol:
С тея набирания много шит се получава...на нормална върлина за тупане на килими се набирам 8-10 пъти пред гърди, а в залата няма такъв лост и използвам там стойката на един уред и ми се разказва играта на дланите и правя не повече от 3-4…
24.07.06
15:56
ползвам лост ,само когато нямам достъп до зала. за щастие има и денонощни зали така ,че отдавна не сам се катерил по лостове и успоредки
:lol:
Много яко разширяват гърба, правя ги пред гърди с широк хват, за хвата ползвам дунапренени гъбички.
правя ги и трита вида набиране,но рядко и с тежести,защото ми е много леко без...
Иначе с 20 килограмова гиричка завързана на краката правя около 4-5 повторения,поради простата причина,че съм 84 и нещо килограма...
Иначе без тежести максимум 15-18 и до 20 съм стигал,но много трудно...
09.08.06
12:03
Широк пред гърди - 5 серии до отказ
Гласувах за “Да, широк хват пред гърди.”, но не е пълен отговора ми-както и анкетата. Правя всички видове набираня :)
14.08.06
15:39
Как е възможно 20 от вас да не могат да се набират. Нали уж това е форум за спортисти ,а и трябва човек да е супер атлет да не може да се набира по какъвто и да е начин..
Хехе чак ми стана смешно.Да знаеш че е възможно и има ред причини за това.За мен специално набирането с широк хват е много важно без него не може.
Правя, правя набирания и за мен те са най-ценното упражнение за гръб. Просто те са индикатор за това дали си силен за теглото си.
Преди да започна фитнеса почнах именно с набиранията и смятам, че това е стабилен старт.
Иначе високата бройка набирания си я обяснявам с ниското си тегло (54кг/167см/15г) и доста благоприятното съотношение на ММ : телесни мазнини (зъл ектоморф :lol: ).
Само наб. зад врат ме притесняват, защото много натоварват раменните стави, затова ги и избягвам.
Поздрави :wink: