Тренировка до отказ (За или Против)

Прескочи до:

10.09.07
21:18

Здравейте, от доста време се дерзая над този проблем. До сега винаги съм тренирал до отказ, просто неразбирам как би могло да се стимулира иначе тялото да надмине сегашните си възможности. Напоследък, след като получих съвет вкарах нещо като втора тренировка гърди само че само силово - 3х3 в почивен ден. Съвета включваше и условието тренировката да не е до отказ и реших да пробвам. Даде резултат-  качих сила, но все пак съм склонен на продължа да работа до отказ на хипертрофните тренировки. След такава тренировка винаги имам м. треска, а за мен тя е индикатор, че в органзима става нещо. Преди си мислех че щом има треска има и трес на тялото, после четох и мнения в полза на антитезата и накрая... се обърках. Наскоро пък четох, че отказа действа мн зле, освен на нервната с-ма и на тялото като цяло- заради токсичността на млечната к-на. От другата страна е скромният ми опит, постигнат благодарение на него (отказа).

Постоянно излизат аргументи и за 2те възможности... Та реших да пусна темата (дано не се доблира с някоя) в моя помощ, а предполагам и на други момчета изправени пред същата дилема..
поздрави!

Темата беше редактирана от jalokin на 10.09.07 21:22.

10.09.07
21:50

Аз съм против тренировката до отказ.
Не мога да дам някакви силни аргументи, но от скромния си личен опит разбрах,че когато спирам 2-3 повторения преди пълния максимум се възстановявам много по-бързо, а и има прогрес.
Не съм привърженик на тренировките до отказ, също и поради факта, че при последните повторения риска от някаква контузия/инцидент е доста голям, дори и да има партньор до мен.

П.С. Мисля че ще стане хубава дискусия :)

Мнението беше редактирано от Martinakiss на 10.09.07 21:52.

10.09.07
22:05

Зависи какво се разбира под “до отказ” аз го разбирам до последно възможно повторение в добра форма в такъв случай съм за.Има и изключения понякога да не се работи до отказ примерно при тежки серии клякания.

11.09.07
06:46

Аз лично не го практикувам
Силно казано, че съм против, но когато съм го правил...оставам си само с неприятните усещания.
Моето разбиране за отказ - недовършено повторение.

11.09.07
07:16

Аз лично я практикувам,но не всеки път

11.09.07
08:38

No_WaY и аз се надявам на добра дискусия. Колкото до това, че риска расте- така е. Но според мен напрягането е право пропорционално ефекта. Тук малко навлизаме и в мнението на Alkorin за дефиницията на понятието “отказ”. За мен то означава  “невъзможност за продължаване на серията (по-точно повторението) с ЧИСТО изпълнение. Колкото до отказ на клек невиждам разликата например при него и мърва тяга, военни преси и така нататък... така че и там аз работя винаги на ръба на отказа.

Понеже горе май неуточних много- тренирам с тежест, която предполага отказ към 5,6 повт. Когато направя 2х8 на тази тежест слагам още 2 до 4,5 кг и пак започвам откази. Т.е. не винаги съм до отказ при тези 2х8 съм преди него..

поздрави и пак призовавам всички с мнение по въпроса да се включат в темата, за да може да бъде изградено/променено мнение на трениращите неправилно.

п.п. то всъщност незнам дали думата “неправилно”  е подховяща при условие, че спорта е толкова индивидуален, но... бе споделяйте мнения...

11.09.07
09:11

С такова тълкуване на тренировката до отказ - тежка серия до последно повторение с добра техника - да, одобрявам го.

Обаче, не съм много убеден, че точно това означава Трениране до отказ.

Ето нещо по въпроса:

Второ(това е за тези от вас, които се занимават с изкуствен интелект :), правилото на Хеб, което в общи линии дава математическа формула за това как се изменят праговите стойности в невронните мрежи, диктува, че колкото повече неуспешни опита инкасирате на дадена тежест, толкова повече силата ви ще бъде регулирана надолу, и колкото повече успешни опити имате на дадена тежест, толкова по-лесно ще я вдигнете в следващите ви опити. Успехът поражда успех, неуспехът поражда неуспех! Колкото по-често вдигате тежко, но не до отказ, толкова по-лесно мозъкът ще ви отпусне още от силовият ви резерв.

Мнението беше редактирано от 6th на 11.09.07 09:14.

11.09.07
09:15

Мнението ми съвпада с това на Сталкер. Пък и при тренирането до отказ се пържи нервната система яко :)
Лично аз вместо трениране до отказ предпочитам трениране на мускулна група 2пъти в седмицата.

11.09.07
09:30

казано от topDevil на 11.09.07, 09:15:

Мнението ми съвпада с това на Сталкер. Пък и при тренирането до отказ се пържи нервната система яко :)
Лично аз вместо трениране до отказ предпочитам трениране на мускулна група 2пъти в седмицата.

Същото права и аз от 2 месеца мога да кажа че много добре се чувствам а ефект има.

Бик гласувал за “друго”. Не тренирам до отказ често, но се случва. Най вече при гърди, защото най - лесно ти помага партньора.

11.09.07
12:05

За мен то(отказа) означава “невъзможност за продължаване на серията (по-точно повторението) с ЧИСТО изпълнение.

Съгласен съм с мнението, но при повечето случаи при достигане на края на последната серия започват да ми треперят ръце, крака или там каквото тренирам. Отказ е да стигна до даден предел и да не мога да мръдна повече тежестта.
Ако видя, че започвам да изпълнявам неправилно спирам !

.....

Днес като се замислих, мисля че на мен бицепсите ми растат най-добре като ги стресирам до отказ на бицепсовото сгъване. Това е единствената мускулна група, която тренирам до отказ и то не винаги/Преди и гърдите на лег-а, но не ми действа добре/.  При този случай(биц.сгъване) дори и контролиран чийтинг в края на серията помага.

.....

Най-вече избягвам тренирането до отказ, заради голямото напрежение на нервната система, също като С7АЛК3Р, topDevil и alleN :)

Мнението беше редактирано от Martinakiss на 11.09.07 12:10.

11.09.07
13:21

казано от jalokin на 11.09.07, 08:38:

No_WaY и аз се надявам на добра дискусия. Колкото до това, че риска расте- така е. Но според мен напрягането е право пропорционално ефекта. Тук малко навлизаме и в мнението на Alkorin за дефиницията на понятието “отказ”. За мен то означава  “невъзможност за продължаване на серията (по-точно повторението) с ЧИСТО изпълнение. Колкото до отказ на клек невиждам разликата например при него и мърва тяга, военни преси и така нататък... така че и там аз работя винаги на ръба на отказа.

Разликата както установих наскоро от личен опит е че при тягата, пресите и др. лесно можеш или да пуснеш тежеста или да я хвърлиш ако не можеш да направиш следващо повторение а си с голяма тежест, докато при клека или изправяш с долната част на гърба и се контузваш за един месец или тежеста те притиска долу както си клекнал и не можеш да направиш нищо освен да викаш за помощ защото цялата сила която ти е останала отива да балансира тежеста да не те смачка - това е разликата.

11.09.07
14:23

Alkorin, нещата които каза са истина, но аз смятам, че ако партньорът ти внимава няма да има проблем.

Най-вече избягвам тренирането до отказ, заради голямото напрежение на нервната система, също като С7АЛК3Р, topDevil и alleN smile

No_WaY, и ти си прав за нервната с-ма. Само че според мен при тренировка на мускулна група 1 седмично отказа е дори желателен.  По-този начин имаш наистина нужда от 7дена за почивка, иначе си възстановен след няколко дни и се изпуска оптималния момент за следващата тренировка. В една друга тема стана дискусия за трениравка няколко пъти седмично на една и също груга (2-1; 3-1 и т.н.) тогава отказа мисля че е противопоказан, но сега...

п.п. може би темата е обсъждана, щом толкова малко потребители се включват, ако е така дайте линк към др-та..

поздрави!

11.09.07
15:16

Вдига се и нивото на кортизола, който пък има катаболен ефект.

11.09.07
15:58

Всеки си има методика на трениране и с времето разбира кое му действа най-добре.
jalokin, при тренировка от типа гърди бицепс, гръб трицепс, рамо крака
бицепса и трицепса не се натоварват само в посочените дни. Те са помощни мускули при тренировките за гръб, гърди и до известна степен се натоварват. Рамото също е помощна мускулна група за гърдите, а краката- за гърба, по-точно при мъртвата тяга.
При мускулна треска на трицепса аз съм обречен да не тренирам гърди с оптималните тежести...

П.С. За момента 7 човека са гласували с “Друго”, а само Jorku се е аргументирал. Моля и другите да се изкажат защо са посочили това ?

Мнението беше редактирано от Martinakiss на 11.09.07 15:58.

Аз съм и за двете, обаче при няколко условия.Гласувах - друго.
Все повече се обеждавам, че всичко трябва да бъде направено на цикли.
Пример:
Тренировъчна програма 1 - 2 месеца. Тренира се в рамките на 4-6 повторения, среден обем и 2 пъти седмично МГ

седмица почивка

Тренировъчна програма 2 -  2 месеца. Тренира се в рамките на 10-12 повторения, голям обем и 3 пъти седмично МГ

седмица почивка

Тренировъчна програма 3 - 2 месеца. Тренира се в рамките на 3-5 повторения, малък обем и 4-6 пъти седмично МГ

cедмица почивка

Тренировъчна програма 4 - 2 месеца. Тренира се до абсолютен отказ в рамките на 5-7, малък обем, 1 седмично МГ

Според мен всеки принцип си има приложимост и ефект. Просто трябва да се приложи правилно и периодично да се смемя всичко.
П.С. Това е примерен тренирочъвен цикъл, не е усъвършенстван.

Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 11.09.07 17:04.

TB

11.09.07
17:08

Задайте си въпроса:
Какво постигам с отказ?
Лично вие, не какво ви е написал някой пишман културист, че се постига.
Миналата седмица бях сам в залата и на последната серия на 30 градуса лег за гърди имах отказ последните 2 повторения, просто блокирах.
Ефекта беше болки в рамото (да, зор да я вдигна и ме удари в рамото), по-трудно възстановяване, пържене на ЦНС, травми...
Изобщо отрази ми се зле и психически, защото самия отказ означава, че не си се справил в нещо = нерви, загуба на концентрация = лоша тренировка.
Аз съм твърдо против.

11.09.07
17:11

Аз гласувах с друго, защото смятам, че при начинаещите методът “до отказ” е ненужен. При тях увеличаването на мускулната маса може да се реализира и само с упражнения с пълна амплитуда и пирамидно увеличаване на тежестта - не е нужно да се стига до отказ при повторенията, а и не е препоръчително. Да не говорим, че тренировките до отказ насаждат неправилни начин на изпълнение на упражненията в разбиранията на начинаещите.

От друга страна смятам, че точна дефиниция за “до отказ” не е категорично зададена. Да вземем следното определение  “отказът означава “невъзможност за продължаване на серията (по-точно повторението) с ЧИСТО изпълнение”, което беше споменато в темата. Да приемем, че правим серия от 12 повторения с 10 килограмова тежест. Също така да приемем, че първите няколко повторения са били извършени без затруднения, а при последните до някаква степен се е реализирал методът до отказ - тоест са били извършени няколко НЕЧИСТИ повторения. Работата е там, че можем да редуцираме тежестта с няколко килограма (2 примерно), така че да направим още няколко чисти повторения. Редуцираме още тежестта - отново правим още няколко повторения. Това показва, че всъщност сериите са относително до отказ.

При моите последни повторения, винаги се запазва още енергия, за да направя още няколко повторения, но с по-малка тежест. Ето защо, поне по мое мнение, моите тренировки не са напълно до отказ и не бих тренирал напълно до отказ. Но е добър метод за по-напреднали.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 11.09.07 17:12.

11.09.07
20:25

освен topDevil май всички не казват доводи защо не използват отказа.

No_WaY при посочената от теб програма ок прав си, но при тази:
1)гърди, рамо, трицепс
2)гръб, задно рамо, бицепс
3)крака
тук като свършиш с трена и после почиват дадените мускули една цяла седмица нали?

Huskarl, освен че съм против аватара ти, съм и против принципите, които прелагаш. Аз тренирах 14месеца по една програма и мнооого рядко сменях нещо (понякога някое упр при нещо заето, за да не чакам, но пак рядко се случваше). Иначе и аз тренирам 3:1-тежки:леки седмици. В леките тренирам на 80-85% от работната тежест в тежките седмици. за периодизацията не мисля, че са толкова много хората, които да са толкова тренирани, че тялото да се нуждае от това.. но пак това е мое мнение..

Задайте си въпроса:
Какво постигам с отказ?

по-високи работни тежести=>>> по-голям стрес >>> повече резултата във всякакъв аспект. Едно е да тренираш с 60 друго със 160 нали?!? също и контрол на тежестта и прогреса. Иначе тази седмица си караш с по-малко усилия, др-та дадеш малко повече зор и викаш еее добре е, но като дойде 3та и почваш да се чудиш къде грешиш...
колкото до “пишман културист”- несериозно изказване. Познавам доста големи момчета, които са използвали този метод през почти цялата си практика или в момента, в който го пробват забравят за всички други..
незнам как е тона ми, но ме издразни такова изказване. Всеки прави нещата, както иска и често големите атлети стигат до върха по различни пътища. Това да отричаш цяла методика, практикувана от толкова хора, както казах и по-горе, е несериозно..

Калоян Янкулов защо отказа е нежелателен при начинаещите, говорим за принцип на тренировка невиждам разликата в този случай поради фактора стаж? Както един непреднал може да тренира защо да не може да го прави и един начинаещ? За да уточним тези неща пуснах темата, не всики да пише аз- за отказ, аз- не...
колкото до “разтягането” на понятието отказ, за случая който си описал, значи не е отказ. говорим за едни кг де, не за дроп серии. То тогава пак може до отказ де, ама нека да не усложняваме въпроса и без друго до сега не сме стигнали до никъде..

поздрави!

п.п. и да не се убиди някой еййй ;) такива ми ти работи..

12.09.07
05:46

Отказът не е желателен при начинаещите, защото е обвързан с нестандартно изпълнение на упражненията и по-точно включването на  облекчаващи помощни средства като моста при вдигане от лег например.  Обвързан е също така с непълна амплитуда на изпълнение на повторенията, която пък от своя страна е обвързана с вдървяване  (не мога да го опиша научно :), но мога да извадя източници). Едно на ръка, че е хубаво начинаещият да се научи как упражненията се изпълняват чисто, а не да ги разбере с разни изкривявания на тялото и то само, за да може да направи още и някое друго повторение. И то повторение, което ще е му е излишно - при положение, че мускулите му ще растат достатъчно бързо и без отказ и подобно крайно натоварване. Друг е и въпросът, че когато не се бачка до отказ, а точно обратното - с чисто изпълнение и пълна амплитуда, упражненията действат разгряващо за несвикналите на силно натоварване мускули (тоест мускулите на начинаещия). Самият аз, през целия си престой в залата , съм правил броени серии до отказ и то по-точно бяха нещо като тест. За какви серии говоря: на лежанката съм примерно с партньор, който ме наблюдава стриктно - правя 3-4 чисти повторения, още 2 с много зор и негова помощ и при последното повторение не мога въобще да вдигна тежестта до горе. Така разбирам отказа, който се е реализирал цялостно само в последното повторение, в което буквално съм вдигал до отказ.  Без помощта на партньор последствията щяха да бъдат немислими (или по-друг начин казано неприятна травма : ).*  Но в предпоследните 2 повторения отказът се е реализирам само отчасти - ето защо смятам, че при подобно изпълнение (в което не сме се отказали напълно) идеята на отказа е осъществена само отчасти.

* Още една причина “до отказ” да не е подходящо за начинаещите - възможността за по-лесно докарване на травми.

TB

12.09.07
06:49

jalokin,
Недей да се дразниш на изказванията ми/ни :)
Мислех, че си пуснал темата, защото искаш да чуеш мнението на повече хора.
Сега като ти чета постовете, излиза, че един вид очакваш от нас да те убедим кое е правилно и кое не.

12.09.07
07:24

Ами всички сте прави ;)
tbby,
само едно нещо. Казваш:

защото самия отказ означава, че не си се справил в нещо = нерви, загуба на концентрация = лоша тренировка.

Има го това нещо, аз също се дразня в такива случай, но следващия път се връщам още по-амбициран. Не се изживявам като “силач”, но още си спомням адреналина като изправих 100 на лега за пръв път, кефа, че съм я преборил тая пущина ;) Сега тренирам по друг начин, но от време на време си избирам ден, в който правя пирамида до 2-3 повторения от които последното обикновенно е отказ. Следващия път, обаче,  може и да не е ;)

12.09.07
10:44

Не търся отказа но и не го избягвам.
Отказа е относителен и може да настъпи по различни причини. На тягата може да настъпи поради умора на разгъвачите, но в краката например да имаш сила. Ако продължиш, ще се изгърбиш, и ще направиш още 1-2 повторения до пълен отказ, но това ще е за сметка на техниката.
При лежанката пък може да настъпи заради умора в трицепса, но гърдите да са свежи.
Тоест, отказ е относително понятие, няма нищо магическо в тренировките до отказ, те не стимулират повече растеж или нещо такова. Недостатък е, че нервната система се натоварва, а тя е лимитиращ фактор. Възстановява се по - бавно от мускулите. Те се възстановяват между сериите за 1-2 минути, на нервната система и трябва повече време. И като стартираш с отказ още в първата серия, поради невъзстановената нервна система няма да можеш да си завършиш останалите серии с адекватна тежест, или ще трябва да почиваш по 4-5 минути между сериите. Същото е и с възстановяването между тренировките - на нея и трябват повече дни, от колкото на мускулите. Мускулите де факто можеш и всеки ден да ги тренираш, ако нервната система позволи.
А до отказ все някога се стига, така или иначе, при правилно подбрани тежести и постепенното им увеличаване, не е нужно да гоним отказ във всяка серия или всяка тренировка.

12.09.07
15:35

От личния ми опит и като цяло съм против. До отказ си позволявам понякога да изпълня с по-малки килограми последните серии на някой упражнения.

12.09.07
18:39

казано от Калоян Янкулов на 12.09.07, 05:46:

Отказът не е желателен при начинаещите, защото е обвързан с нестандартно изпълнение на упражненията и по-точно включването на  облекчаващи помощни средства като моста при вдигане от лег например

.

Ако искаш да вдигаш сериозни килограми от лега някаква форма на мост е задължителна и не го казвам само аз а и много световноизвестни трениори.

12.09.07
18:48

Аз не чуствам че съм направил добра тренировка ако при работните тежести които исползвам т.е. най - големите не направя и последното въжможно повторение, най съм доволен когато успявам с невероятни усилия при последното повторение да повдигам тежеста сантиметър по сантиметър докато успея да го изпълня за мене това е апогея на серията другото е било за загрявка.Мисля че всеки след определен период на трениране започва да усеща дали ще може макар и с максимални усилия да избута или придърпа дадена тежест още веднъж, за мене да вдигаш до отказ значи да изпълниш и това последно повторение което ти позволява тялото, мисля че именно по този начин се прогресира бързо - разчупил си собствените си граници и следващия път те са по - големи ти се стараеш пак да ги разчупиш и т.н.

12.09.07
20:16

Ако искаш да вдигаш сериозни килограми от лега някаква форма на мост е задължителна и не го казвам само аз а и много световноизвестни трениори.

Повече от естествено, Alkorin. Но май четеш мненията ми по диагонал...Методите за начинаещи, напреднали и елитни културисти са повече от различни. През целия пост тъпках, че по мое мнение, начинаещите не се нуждаят от “сериозни килограми”, защото ще постигнат много добри резултати и с по-малки тежести, чисти повторения и пълна амплитуда - мускулите при тях растат по-лесно. Ако смяташ, че е хубаво начинаещ културист да се изгърбва с големи тежести и да изпълнява упражнения, включвайки разни методи като читинг, окей, твое мнение. Аз съм против това.

13.09.07
09:26

Не мисля че изпълняването на лежанка по най - благоприятния начин - със стегнат гръб и трапец, с мост в кръста, с лактите на 90% е чийтинг, по скоро съм на мнение че както начинаещите така и всички е добре да тренират правилно.

13.09.07
09:58

Аз гласувах “за”, тъй като половината ми тренировка преминава в серии до отказ,  освен това са  и в супер серии - ефект, повишавам силовите си възможности. Разбира се тренирам с партньор, което значително намалява риска от контузия.

13.09.07
10:22

казано от buhtata на 13.09.07, 09:58:

Аз гласувах “за”, тъй като половината ми тренировка преминава в серии до отказ,  освен това са  и в супер серии - ефект, повишавам силовите си възможности. Разбира се тренирам с партньор, което значително намалява риска от контузия.

Разликата  между тренировката за  мъж и жена е  голяма !! Вие  тренирате  за  да сте  стегнати и слаби а не  за да имате  голям  растеж!!!Самите  тренировки и повторенията  и тежести са други!!А и сам  сигурен че тренираш с мноо повторения с малка тежест а не  малко повторения  с  голяма тежест!! а дигането до отказ  е много вредно и опасно по куп причини  да не  говорим че  и влияе  зле на мускола!!

13.09.07
11:47

Alkorin, от личен опит ли смяташ така? Или може ли да ми покажеш достоверен източник, който посочва, че изпълнението на вдигане от лег с мост е най-благоприятният и подходящ, както за напреднали културисти, така и за начинаещи?  Защото примерно аз съм забелязал, че въпросният мост е доста ясно категоризиран за тези, които целят да вдигнат по-голяма тежест и го включват с ясната цел да реализират някакво облекчение при преодоляване на тежестта. А начинаещи, които се хвърлят още в първите си тренировки на много големи тежести (спрямо възможностите им на начинаещи) - това граничи с всякаква логика.

ivo_the_monster, така де, какво й пречи в крайна сметка да тренира до отказ не разбрах? :) Пак може да реализира отказ, независимо, че вдига 5 пъти по-малки тежести от теб..образно казано. А и разбрахме, че целта й (освен предполагаемите цели на повечето жени стягане и отслабване) е и сила, тъй че е в рамките на нормално да тренира до отказ.

13.09.07
11:53

Според мен това е стого индивидуално за всеки. Аз мисля че тренирато до отказ не е мн полезно, за нервната система не знам и не коментирам говоря за мусколите. Но пак в залата където ходя много често се спори за това и има такива ЗА има и ПРОТИВ, даже и двама инстроктора спириха за това. ВСеки да си преценява дали му помага

13.09.07
13:01

казано от ivo_the_monster на 13.09.07, 10:22:

казано от buhtata на 13.09.07, 09:58:

Разликата  между тренировката за  мъж и жена е  голяма !! Вие  тренирате  за  да сте  стегнати и слаби а не  за да имате  голям  растеж!!!Самите  тренировки и повторенията  и тежести са други!!А и сам  сигурен че тренираш с мноо повторения с малка тежест а не  малко повторения  с  голяма тежест!! а дигането до отказ  е много вредно и опасно по куп причини  да не  говорим че  и влияе  зле на мускола!!

Твърдо против съм твърдението, че трябва да се прави  разлика между тренировка за мъже и тренировка за жени. Разликата в тренировките се определя от целите, които се гонят, а не от това дали ли си мъж или жена. Това, че 90% от  женките тичат по пътеките по 2 часа и се разхождат във фитнеса с гирички от 1,5 кг. и си мислят, че ако пипнат по тежко ще вземат да им пораснат мускулите, незначи, че всички са така. И понеже твърдиш със сигурност, че знаеш как аз тренирам ще ти кажа, че тренирам много по тежко от доста мъже в залата.  Аз имам достатъчно добро мускулно и силово развитие именно вседствие на тренировки със серии до отказ с максимално големи тежести.
След като си толкова категоричен в твърденията си напиши този “цял куп причини” против.

13.09.07
14:17

От мен само респект към Бухтата, напълно е права.Жалко само че голямата част от жените ги е страх да вдигнат нещо малко по тежко и си губят времето с безмислени махове с гирички.

13.09.07
14:24

казано от Калоян Янкулов на 13.09.07, 11:47:

Alkorin, от личен опит ли смяташ така? Или може ли да ми покажеш достоверен източник, който посочва, че изпълнението на вдигане от лег с мост е най-благоприятният и подходящ, както за напреднали културисти, така и за начинаещи?  Защото примерно аз съм забелязал, че въпросният мост е доста ясно категоризиран за тези, които целят да вдигнат по-голяма тежест и го включват с ясната цел да реализират някакво облекчение при преодоляване на тежестта. А начинаещи, които се хвърлят още в първите си тренировки на много големи тежести (спрямо възможностите им на начинаещи) - това граничи с всякаква логика.

Това просто е правилния начин няма значение дали са начинаещи или напреднали, и аз смятам така и авторитети по въпроса също.Начинаещите така ще вдигат повече отколкото без моста и нямам предвид да се изсилват а чисто, какво му е лошото да знаят правилните техники и да могат правилно да вдигат повече ?!? иммено така няма да се контузват, повечето начинаещи не правят както трябва лежанката именно защото няма кой да им обясни в детайли как точно да вдигат.

13.09.07
20:10

Странно, че сте подхванали спор в тази насока “дали има разлика в тренировките при начинаещи и напреднали”.
Алкорин - в ББ, не е толкова важно, дали вдигаш повече. Да правиш лег с мост, с идеята да вдигнеш повече килограми е по-скоро чийтинг, отколкото добра или както ти го наричаш ‘перфектна’ техника.

Колкото до отказа, нека някой по запознат да ни светне, какво точно да разбираме под отказ:
дали е изпълнено повторение
или е прекратено повторение
защото според мен е второто.

13.09.07
20:35

Да правиш лег с мост, с идеята да вдигнеш повече килограми е по-скоро чийтинг, отколкото добра или както ти го наричаш ‘перфектна’ техника.

Това аз вече аз му го повтарям като развалена грамофонна плоча...

14.09.07
02:25

казано от С7АЛК3Р на 13.09.07, 20:10:

Странно, че сте подхванали спор в тази насока “дали има разлика в тренировките при начинаещи и напреднали”.
Алкорин - в ББ, не е толкова важно, дали вдигаш повече.

Напротив важно е, колкото си по силен толкова по лесно може да си оформиш тялото, ако вдигаш 50кг от лег може да вдигаш и десет години пак няма да постигнеш развитие на гърдите, бодибилдинга е изцяло свързан с повишаването на силовите възможности - говоря за натуралния.
Ще ви направя услуга и ще постна линк на интервю с Марвин Едер - има какво да научите от него:
http://www.bodybuilding.com/fun/drobson304.htm

14.09.07
07:21

Да даваш за пример феноменален културист от 50те и да очакваш модерните начинаещи бодибилдъри да следват неговите методи е меко казано смехотворно, без да се обиждаш :). А самият ти си оспорваш думите с “бодибилдинга е изцяло свързан с повишаването на силовите възможности”. Прав си - изцяло свързан е с повишаване на силовите възможности, но това включва започване от по-ниски тежести и постепенно увеличаване (като вече напреднал културист), което пък неизбежно изисква облекчителни средства ...като моста при вдигане от лег и не само. Никой не започва от върховите си възможности.

14.09.07
07:37

То това хубаво, но последните нещица, които съм чел са все със силова насоченост и навсякъде, препоръчваха вдигането на малки серии с голяма интензивност и без отказ. Акцентира се на свежите повторения, а не на тоталното изръбване.
Специално за вдигането от лег, имаше пример с Джъд Биасото( счупил 4 световни рекорда по силов трибой), който си шатнал лежанка в кухнята и всеки път като минавал от там - спретвал някоя и друга серия.

Давам го, като прост пример.
Колкото до този от линка - ето линк на някой друг, който проповядва тотално различна философия. И той е от този период. ( Сега е на 68г.)
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=972997&page=53&highlight=log ( доста е като обем, ама е интересно четиво )

Не казвам, че отказа е лошо нещо. Просто не е нито за начинаещи, нито за хора, които тренират по-често, каквито са И начинаещите.
Наистина, при много редки тренировки, нищо не ти пречи да ги ползваш.
Определено си има място като тренировъчен метод, но не и при начинаещи и не за всяка тренировъчна програма.
Колкото до мостовете - те са вид чийтинг за мен. :)

14.09.07
08:07

Значи, моста при лега е задължителен, това е правилната техника на вдигане, не е чийтинг. Под мост имам предвид следното - лопатките събрани назад и плътно опират в пейката, гърба е извит в дъга, между кръста и пейката има луфт, гърба не трябва да лежи равно по пейката, ако не искате да си имате проблеми с кръста. Затова казвам мост - кръста не е плътно прилепнал за пейката!
Гърдите са изпъчени нагоре, така че те да поемат натоварването, а не раменете. Опората е на раменете, ханша и краката (никакви краката върху пейката, краката поемат голяма част от натоварването и дават стабилна опора). При това положение лоста се спуска към дълната част на гърдите, около зърната, опира там и се изтласква мощно нагоре. Това е перфектната техника за вдигане, и за развитие на гърдите и за вдигане на максимални тежести. Вече ако отлепите ханша от пейката, това е чийтинг.

казано от Калоян Янкулов на 14.09.07, 07:21:

Да даваш за пример феноменален културист от 50те и да очакваш модерните начинаещи бодибилдъри да следват неговите методи е меко казано смехотворно, без да се обиждаш :).

От 50 - те до сега няма почти никакво развитие в методите на тренировка. Ама абсолютно никакво! Само химията се развива.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1