Натурален културизъм

Прескочи до:

25.02.08
15:22

казано от ozo на 25.02.08, 14:35:

Най-кофти е начина на мислене тип: “Е да бе...срещат се единици, на които им се случват подобни неща”. Но никой не знае дали ти няма да си от тези единици, които ще съжаляват за скорошния стероиден цикъл, или пък след 10-20 години. Странични ефекти винаги има, но не знаеш какви точно ще се проявят при теб и никой не е застрахован срещу най-страшните (проблеми със сърцето и т.н....).
ПП. Вероятно привържениците на стероидите четейки темата си казват ‘аман от чувствени речи и високопарни думи’, но това си е самата истина.

Макар и привърженик на стероидите, ще се съглася с теб. Имах предвид, не че “абе то на мен няма да ми се случи”, а че е добре, че подобни случаи са изолирано явление. Страничните ефекти, които се появяват на момента, лесно могат да бъдат избегнати с подходящите средства и отговорно отношение към здравето(ако въобще е уместно да се говори за “отговорно” в този случай). За това, какво става след време, разбира се никой не може да гарантира. Може да имаш сериозни проблеми, може и да си доживееш до дълбоки старини в чудесно здраве.
Аз затова и казах, че ми е трудно да дам отговор ЗА и ПРОТИВ химията, защото хем съм против и ако някой ден имам син, не бих го оставил да се назоби, но в същото време имам свои цели, които изискват известни жертви. За съжаление сте прави, като казвате, че все по-млади момчета посягат към зобта и то още в самото начало. Затова и трябва да се говори по темата и да се дава истинска информация за ползата и вредата. Защото ако попиташ, някой дето се е нафраскал яко със зоб, той ще ти каже взимай. И много хора ще взимат, мислейки си че, ще станат като професионалистите. Признавам си, аз също съм го мислил, но за щастие бързо осъзнах, че освен химия, е необходимо още много.

25.02.08
16:09

Аз също съм против стероидите, но за жалост съм вземал стероиди и то на няколко пъти. От личен опит мога да кажа, че има няколко много силни изкушения:
Първото е липсата на пари. Аз трудно свалям мазнини. Сега мога да си позволя да ям хубаво, но едно време (като ученик и студент) не можех. Е ... химията помага на по-ниски цени от доброто хранене.
Второто е когато всички в залата взимат. Няма да споменавам първата ми зала, но когато се пънеш на 70 кила на лежанката и имаш чувството, че тежи цял тон, а повечето със лекота местят 120-160 ... учудващо е как малки дози “Бионабол” за един месец, дават толкова много сила. При мен +50% в килограми.
Третото е когато собственикът на залата усилено прокламира стероиди. И в такава зала съм тренирал.
И последно ... химията ти дава 2-3 пъти по-бързо възстановяване, да не говорим за азотния баланс.

Естествено си има цена. Аз лично много съжалявам, че химията е така навлязла във всички спортове (не само в културизма). Има и мноооого странични ефекти и тънкости и при спирането, освен при започването. Аз лично не искам повече да ползвам стероиди, защото съм си изпатил, но не бива да подценяваме ефекта им. Именно той блазни, и то блазни, заради това, че сравняваме един с друг. Когато решиш, че нямаш общо със стероидите, трябва и да решиш, че и няма смисъл да се съревноваваш с хората, дето знаят как да извлечат ползи от тях и ги вземат. :-(

25.02.08
16:50

Хриди,именно този ефект ни блазни.Не съм много съгласен обаче,че със стероиди ставаш як,за сметка на финансите,ако правилно съм разбрал.Когато зобиш,храната трябва да е много стабилна,добавки и тн.Знаеш,че всичко е комплекстно и тръгнеш ли да го правиш както трябва става списъка на Шинлер.После тънкостта е да запазиш това,което си качил по време на цикъла,а не да се стопиш и все едно нищо не си правил.А ако тръгнем да говорим в лева става...
Гледаш как си се трудил примерно година,две натурално и изведнъж идва някой зоби се,прави стабилна храна като тебе,взима добавки като тебе и те задминава като малка гара за 1/2 от времето,което ти си се мъчил.Аз лично доста пъти съм усещал това изкушение и докато съм в залата всичко тва ми минава през главата,гледайки тоя индивид,но после като се прибера вкъщи и премисля  отново трезво  нещата си казвам:”Абе какво аджеба се каня да направя?”.
Но като цяло не съм против стероидите,ако се прави всичко както трябва,а не едно към гиотере.Против съм използването им от начинаещите,които незнаят още как да тренират,а ми тръгват да зобят,а освен че нищо не правят си и вредат,то понякога и с фатален край.

На шега на майтап се получи интересна дискусия ;)

Мнението беше редактирано от Финдо на 25.02.08 16:53.

25.02.08
19:14

не съм против стероидите. какво вече съм споменавал - всеки знае себе си. но основния проблем е МЪРЗЕЛА. информация за всичко - употреба, излизане, начин на действие, странични ефекти и намалянето им има колкото искаш. просто трябва да потърси човек (все пак става дума за собственото му здраве), ама няма кой да чете.
“p1rvo se izvinqvam 4e pi6a na latinica imam problem s kompa iskam da razbera dali moji da kupq retаbolil na svobodno ot apteka i kakva mu cenata edin frend iska da napravi cikal samo s retabolil molq napravetemo edin cikal na 16 god ee 60 kg 3g staj znam 4e mnogo malak ama az mu obesnih toq e tv1rda glava molq za cikal i kakva mu cenata”
това е от един друг форум в които се обсъждат и стероиди. НЯМАМ ДУМИ, а такива има всеки ден, че и по няколко пъти. на такъв кой може да му помогне ...... и как ....

25.02.08
20:30

казано от FRANKO1 на 25.02.08, 19:14:

не съм против стероидите. какво вече съм споменавал - всеки знае себе си. но основния проблем е МЪРЗЕЛА. информация за всичко - употреба, излизане, начин на действие, странични ефекти и намалянето им има колкото искаш. просто трябва да потърси човек (все пак става дума за собственото му здраве), ама няма кой да чете.
“p1rvo se izvinqvam 4e pi6a na latinica imam problem s kompa iskam da razbera dali moji da kupq retаbolil na svobodno ot apteka i kakva mu cenata edin frend iska da napravi cikal samo s retabolil molq napravetemo edin cikal na 16 god ee 60 kg 3g staj znam 4e mnogo malak ama az mu obesnih toq e tv1rda glava molq za cikal i kakva mu cenata”
това е от един друг форум в които се обсъждат и стероиди. НЯМАМ ДУМИ, а такива има всеки ден, че и по няколко пъти. на такъв кой може да му помогне ...... и как ....

Мисля, че напипа една от големите причини за приема на стероиди. Освен безхаберието... мързела и желанието за незабавен, макар кратък и рискован, растеж. Много точно казано!

25.02.08
20:52

Е,това според мен е начин да излъжем природата,себе си и близките си.Прилича ми на балон,който се надува и получава някакви впечатляващи форми и размери.Само да го боднеш с карфица и нищо не остава от внушителния му обем.Общо взето тия анаболи са малко изкуствена работа.После организмът със сигурност ще изхвърли излишните според него протеини.И някой пубер ще заприлича на Пепеляшка,която била принцеса за една нощ.

25.02.08
21:42

И някой пубер ще заприлича на Пепеляшка,която била принцеса за една нощ.

Абсолютно си прав!
Десетки такива съм виждал през годините и НИТО ЕДИН, КОЙТО ДА Е ЗАПАЗИЛ МУСКУЛНАТА МАСА повече от година след края на зобта.
Около 6 месеца може да се задържи реално по-голямата част от натрупаното и трябва да почваш нов цикъл.
Това е истината:
ЗОБТА СА МУСКУЛИ НАЗАЕМ - докато зобиш ги имаш, като спреш се връщаш една крачка зад началната фаза.
И почваш второ, после трето и т.н. цикълче. Докато се прецакаш и ти се наложи да спреш.
И като теглиш чертата - за няколко години (в най-добрия случай) позинг си платил със здравето си и останалия ти живот ще водиш БОЛЕН. Като пенсионер, нищо че си на 22 (примерно) и че си имал 50см. ръка (примерно). Ще имаш под 40 ръка и редица ДОЖИВОТНИ болести. Не желая да изреждам примери, че ми става гадно.
За мен е престъпление да се подстрекават подрастващи да зобят. И ако някой се опита да ме убеди, че едно 16 годишно хлапе си дава сметка за последствията от зобта - ще ме извинява, но няма да се съглася.
Не препоръчвам на никого да ползва стероиди, колкото и да си мисли, че е готов да плати цената за тях. Познавам (за съжаление) наистина много пострадали от зобта. И вие ще се запознаете с такива през годините в залите. Дано не станете един от тях.
Това е истината според мен.
Може да е едностранна, понеже съм от другата страна на бариерата, но това е моята гледна точка.
Може за последните 6-7 години да съм мръднал едвам-едвам нагоре в размерите, но съм ЗДРАВ и в значително по-добра форма от почти всички зобачи, с които тренирах преди няколко години.

25.02.08
22:09

Голяма част от проблема идва от пълната дезориентация на малолетните зобачи,липса на мотивация и търпение,безмислени конкуренции,сравнявания и надбягвания с вятъра. Много от тях тренират в група и се поддават на груповия натиск - един или двама души от въпросната група взимат стероиди и казват на останалите си добри приятели - “Взимай,какво пък толко аз ги пия и нищо ми няма,само си увеличих размерите видимо”. Така уж на шега започват и те да приемат,неосъзнавайки последствията. Защото наистина е много надъхващо като седнат група добри приятели и се запалят да ходят на фитнес и си кажат до няколко месеца ще сме яки,ще зобиме какво пък толко,важно е да сме яки,пък като ни писне ще спрем. Ще се фукаме в дискотеката пред осмокласничките,келешите от махалата ще ни имат респект и т.н. Иначе според мен хората взимат стероиди поради:
1) търсене на бързи резултати
2) поставяне на неизпълними и невъзможни цели за кратък период от време
3) липса на търпение и дисциплина
4) подражание на големите в залата или на техни идоли,приятели
5) невежество и неинформираност за стероидите и отрицателните ефекти от тях(обикновено се знае,че ставаш як от тях)
6) дългогодишен тренировъчен стаж и достигане на определена фаза,от която мърдане няма и се налага използването на стероиди,а въпросните субекти задължително желаят да прескочат това ниво и искат  още и още и още.....

26.02.08
06:50

През годините... тренирам от около 1988-89 година. Тогава започнах с една книжка на полски автор. Много хубава книжка, която ме научи на основното, което ми бе нужно за едно начало. Тогава започнах с едни гирички. Тежах 47 кг. дребно малко момче - 4-ти клас. Гирички и лостове. От тогава почти не съм спирал Да, имал съм и моменти, когато определени причини са ме спирали за по-дълги периоди, но завръщането в залата винаги е било крайната цел. Смятам, без да звучи нескромно, че за този период от време натрупах добри знания за много неща. Опитвал съм стероиди. Признах го вече. Но смятам, че е било безсмислено. Това бе в период, когато вече имах 19 години. Бях прочел достатъчно литература на тази тема. Знаех какво правя, какви са рисковете и на какво се подлагам. Нетрайно и вредно. През тези години се научих да тренирам, да се храня... и мога да кажа, че зная кое е добро за мен. Зная как да постъпе в даден момент, за да дам тласък за растеж. И го правя.
Обръщам се към всички начинаещи, които искат да растат мигновено. Разберете... единствения начин за прогрес в спорт като този, а и не само в него, е той да се превърне в начин на живот. Не говоря да спрете дискотеки, да се превърнете в маниаци и само с това да се занимавате, Вие няма да сте професионалисти. Поне не всички от вас. Само малка част, може би. Става дума да опознавате себе си. да се развивате. И най-точно е - начин на живот. дисциплината, знанията и дори спортния инат да станат ежедневие, начин на мислене. Опита идва с времето. Опита идва с ... с опита.
Не можете да пренебрегнете книгите, изданията, които излизат на тази тематика.
И не бързайте. Всяко нещо, което идва бързо е нетрайно, недооценено и понякога много рисковано!
Радва ме това, че има толкова привърженици на натуралния културизъм и фитнес. Това означава, че има много мислещи и знаещи. Има хора, които приемат нещата насериозно и са осъзнали, че все пак... нещата стават само с постоянство, упорство и дисциплина.
Това... културизма и спорт на дисциплината и упоритостта. Няма друг начин за развитие!

26.02.08
23:51

Що се отнася до България познанията за правилната употреба на стероидите е на много ниско ниво и имам предвид 95% от взимащите, взимат се най - евтините стероиди, ако един или два стероида биха свършили работа се взимат три или четири или повече, прави се пирамидално взимане на стероиди което е пълна глупост и това е ясно на хората в по - развитите страни от години, обикновено излизането от цикъл е занемарено или се използва най - елементарното такова незнам дали от липса на пари или от липса на знание и така вместо да се запази всичко и дори при добро познаване да се продължи да се прогресира дори и при излизането то обикновено се губи всичко постигнато или почти всичко, дозите многократно се предозират, почти винаги се взима винстрол който силно уврежда и отслабва сухожилията тъй като е евтин, избират се претрупани схеми като се гледа само масата която се получава по време на цикъла вследствие на стероиди които бързо повишават масата и силата и които имат тенденцията след спиране на цикъла да изчезват също толкова бързо и които задържат вода и когато след спиране на цикъла тялото се освобождава от излишната вода се мисли че се губи мускулна маса ... мога да продължавам още дълго но в крайна сметка заключението е че тези хора в крайна сметка вместо ползи в дългосрочен план имат само вреди.
Аз самия не съм ползвал, но съм си направил труда да направя задълбочено проучване по въпроса нещо което обикновено взимащите не правят.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 26.02.08 23:54.

Абе не че нещо ама в темата за натурален културизъм само за стероиди се говори ;)

27.02.08
12:34

казано от Георги Гайдов на 27.02.08, 11:32:

Абе не че нещо ама в темата за натурален културизъм само за стероиди се говори ;)

Напълно прав си. Може би всички се хванахме за тази страна на културизма. А той си има и други страни!

27.02.08
18:38

Тъкмо това е идеален повод да засегна една друг проблем, свързан с натуралния бодибилдинг и съпътстващия го начин на живот.

Всеки един от нас, които искаме да градим красиви тела без помощта на забранени вещества, е наясно, че пътят който сме избрали е по-трудният и по-дългият. Проблемите са много, като на първо място е това, че заради специфичният ни режим на хранене, трениране и почивка, сме принудени да правим неща нетипични за обикновените хора, или да се лишаваме от други неща, които са ежедневие за тях. Предполагам на повечето от вас се е случвало поне веднъж да мъкнат със себе си кутиите с храната или няколко кутии с хранителни добавки, за да не нарушат хранителния режим. Не можем (а и не винаги виждаме смисъл) да сме през вечер по дискотеките или нощните барове и да се наливаме с алкохол. За съжаление, в един момент се получава така, че изглеждаме странни, дори ненормални в очите на другите, дори и аутсайдери. Не стига това, че ни е достатъчно трудно да живеем с всичките лишения, а винаги се намира и някой, дето ще ти каже “Айде бе, ти да нямаш намерение да живееш с орлите” или “Сега ако не живеем, кога?”. Големите тарикати дори гледат с насмешка на такива като нас. Но да кажем, че това не е голям проблем, защото така или иначе това са хора, за които не ни пука.
Истинският проблем настъпва другаде - в отношенията с по-близките хора. Семейство, приятели, приятелки... Тези хора често се чувстват пренебрегнати заради нашата голяма страст - натуралният бодибилдинг. Едва ли не си мислят, че седят на второ място, след щангите. Казвам го от опит, защото в момента имам точно този проблем с приятелката си... и повярвайте, НИКАК не ми е леко!
Отделно винаги ми е било много трудно да обясня на приятелите си, защо не пия алкохол... по-скоро, защо не се напивам... защото в изключително редки случаи (рождени дни, нова година) си позволявам по една наздравица.

Много хора не издържат на този натиск и това е една от причините, да посегнат към АС. Не основната, но в много случаи голяма причина. С АС нещата са по-лесни... хранителния режим не е толкова важен, възстановяването е значително по-лесно. Могат да си позволят да излизат всяка нощ по дискотеки, да ядат по-свободно, че и алкохол да си пият както им е кеф. Познавам такива хора, затова говоря с такава сигурност. Не го оправдавам в никакъв случай и не бих си жертвал здравето и разбиранията заради гореизложените проблеми.

Въпроса е, че е много трудно да се намери решение на проблема и някакъв баланс. В момента го търся.

Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 27.02.08 18:40.

BU

27.02.08
19:17

Всичко е до начин на мислене и най-вече до приоритети!Аз не пия.Ако за някого е по-важно и с по голямо желание се напива отколкото вдига щангите,той за мен не е никакъв билдър.Билдъра,визирам най-вече натуралните,е човек който се отдава изцяло на тялото си,на тренировките.А това за приятелката ти е толкова типично.Не мисля,че един час,три дена в седмицата са болка за умиране...
Другите хора не просто не ме интересуват.Аз съм над тези неща,над другите,над типичните им проблеми.Нито са способни да ме засегнат,нито аз съм се чувствал кофти заради чужди грижи.Ще си ям сандвича,ще си сърбам млякото в клас и ще гледам нахално и не само няма да ме е срам,напротив ще ми е кеф!!!

Бодибилдинга е хоби.Неможеш да вдигаш между другото само за да имаш хубаво тяло.Това е начин на живот.А дискотеките съм ги отписал напълно.В моя град (Добрич) пускат толкова убита музика,която е далеч от душата ми.Да живее рока! : ) Смисъл в алкохола и цигарите не намирам.Нито пуша,нито пия.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 27.02.08 19:19.

27.02.08
19:34

казано от Владимир8507 на 27.02.08, 18:38:

Тъкмо това е идеален повод да засегна една друг проблем, свързан с натуралния бодибилдинг и съпътстващия го начин на живот.

Всеки един от нас, които искаме да градим красиви тела без помощта на забранени вещества, е наясно, че пътят който сме избрали е по-трудният и по-дългият. Проблемите са много, като на първо място е това, че заради специфичният ни режим на хранене, трениране и почивка, сме принудени да правим неща нетипични за обикновените хора, или да се лишаваме от други неща, които са ежедневие за тях. Предполагам на повечето от вас се е случвало поне веднъж да мъкнат със себе си кутиите с храната или няколко кутии с хранителни добавки, за да не нарушат хранителния режим. Не можем (а и не винаги виждаме смисъл) да сме през вечер по дискотеките или нощните барове и да се наливаме с алкохол. За съжаление, в един момент се получава така, че изглеждаме странни, дори ненормални в очите на другите, дори и аутсайдери. Не стига това, че ни е достатъчно трудно да живеем с всичките лишения, а винаги се намира и някой, дето ще ти каже “Айде бе, ти да нямаш намерение да живееш с орлите” или “Сега ако не живеем, кога?”. Големите тарикати дори гледат с насмешка на такива като нас. Но да кажем, че това не е голям проблем, защото така или иначе това са хора, за които не ни пука.
Истинският проблем настъпва другаде - в отношенията с по-близките хора. Семейство, приятели, приятелки... Тези хора често се чувстват пренебрегнати заради нашата голяма страст - натуралният бодибилдинг. Едва ли не си мислят, че седят на второ място, след щангите. Казвам го от опит, защото в момента имам точно този проблем с приятелката си... и повярвайте, НИКАК не ми е леко!
Отделно винаги ми е било много трудно да обясня на приятелите си, защо не пия алкохол... по-скоро, защо не се напивам... защото в изключително редки случаи (рождени дни, нова година) си позволявам по една наздравица.

Много хора не издържат на този натиск и това е една от причините, да посегнат към АС. Не основната, но в много случаи голяма причина. С АС нещата са по-лесни... хранителния режим не е толкова важен, възстановяването е значително по-лесно. Могат да си позволят да излизат всяка нощ по дискотеки, да ядат по-свободно, че и алкохол да си пият както им е кеф. Познавам такива хора, затова говоря с такава сигурност. Не го оправдавам в никакъв случай и не бих си жертвал здравето и разбиранията заради гореизложените проблеми.

Въпроса е, че е много трудно да се намери решение на проблема и някакъв баланс. В момента го търся.

Пич в много голяма грешка си относно стероидите и “лекотата” при използването им-в темата има достатъчно боза,няма нужда и от твоята  :lol:
Другите противници на стероидите в темата могат да прекратят боя с вятърни мелници. ;-)
Нещата са толкова прости,че ви се чудя как изписахте толкова страници.Който иска да ползва стероиди слага нещата на кантар,решава и действа!Който иска да е натурален си стои натурален и мрънка срещу стероидите при удобен случай,както е в темата например.Който няма достатъчно умствен багаж прави каквото си знае и си понася съответните последствия и/или резултати.

27.02.08
19:36

Влади,
по повод първата част на коментара ти нека ти кажа нещо...може да е по дълъг,по-труден и да трябва мн повече воля отколкото за други неща но имай рпедвид нещо друго...ще бъде мноооооооого по дълготраен.Нека ти дам пример.Баща ми е бивш щангист.Много пъти съм го питал дали не са му давали разни боклуци за да има по бързо въстановяване(въпреки че се замислих защото той е трениран по “старата школа” ако така мога да се изразя практикувана от Абаджиев,който според мен няма смис да коментираме)..та...той ми казвал че не е напълно сигорен,защото както е в момента националния ни отбор за младежи по хокей)имам личен приятел там) ми обяснява как доктора им давал 6 хапчета и им казвал:Спокойно ние няма да те тровим...но това се отдалечава от това което исках да ти кажа.Та баща ми в момента е на 56 години,и до ден днешен се въсхищавам на силата и енергичноста която има, виждам как като си стегне крака му се оформя перфеконо мускула,вярно признава си че спорта много му е взел много(като например растежа и шиповете в рамената) но също така и много дал.Още 1 пример:с мой приятел който си е “биче” видяхме сравнително стар човечец който ни изуми....ръката му беше наистина огромна...така де...за човек който принципно има няма вид на някой който мн се различава от останалите на неговата възраст.Исках нещо да  ти кажа и по повод за хранителния режим за това как останалите гледат на твоето хоби(ако мога така да се изразя)....повечето хора от тези който ти говорят за това как си пилееш младините....няма да коментирам:можеш да си убеден на 101% че биха си дали главата за да имат тялото което ти подържаш.Според мен лично човек не трябва да прекалява,може да ти е страст но преди всичко ти го правиш за удоволствие а не за пари(нали така?! :) )Аз лично не подържам някакви псевдо хранителни режими(надявам се да не обидя някого който е по строг към себе си) просто се радвам на това което правя в залата и на резултатите.Като например че за 2 месеца серийте ми на лежанката от 40 по 10 станаха 65-70 по 8-10.Без да пия протеин или нещо друго.Според мен преди човек да се замисли какво да взима като добавка,и преди да обмисли варианта да натика половината Менделеева таблица в себе си той трябва да намери волята да направи всичко това...

Това е моето мнение :)

27.02.08
19:45

казано от DeadManWalking на 27.02.08, 19:17:

Всичко е до начин на мислене и най-вече до приоритети!Аз не пия.Ако за някого е по-важно и с по голямо желание се напива отколкото вдига щангите,той за мен не е никакъв билдър.Билдъра,визирам най-вече натуралните,е човек който се отдава изцяло на тялото си,на тренировките.А това за приятелката ти е толкова типично.Не мисля,че един час,три дена в седмицата са болка за умиране...
Другите хора не просто не ме интересуват.Аз съм над тези неща,над другите,над типичните им проблеми.Нито са способни да ме засегнат,нито аз съм се чувствал кофти заради чужди грижи.Ще си ям сандвича,ще си сърбам млякото в клас и ще гледам нахално и не само няма да ме е срам,напротив ще ми е кеф!!!

Бодибилдинга е хоби.Неможеш да вдигаш между другото само за да имаш хубаво тяло.Това е начин на живот.А дискотеките съм ги отписал напълно.В моя град (Добрич) пускат толкова убита музика,която е далеч от душата ми.Да живее рока! : ) Смисъл в алкохола и цигарите не намирам.Нито пуша,нито пия.

по повода с сандвича съм напълно съгласен....:) спец за тоя коментар...6 точки :D

27.02.08
20:09

Дори отдаването на нашия спорт си има определени граници,които не трябва да се пристъпват,да не се изпада в маникалности и да се намери някакъв баланс с останалите неща, защото иначе си оказва влияние на психиката. Да не забравяме,че освен тренировките,добавките и хранителните режими,имаме приятели,семейство,приятелки,пубертет,студентски живот и т.н.

BU

27.02.08
21:30

казано от Kevin_Kostner на 27.02.08, 20:09:

Дори отдаването на нашия спорт си има определени граници,които не трябва да се пристъпват,да не се изпада в маникалности и да се намери някакъв баланс с останалите неща, защото иначе си оказва влияние на психиката. Да не забравяме,че освен тренировките,добавките и хранителните режими,имаме приятели,семейство,приятелки,пубертет,студентски живот и т.н.

И да искаш неможеш да отделяш повече време на тежестите,отколкото ти е нужно.Смисъл “неможеш”,защото осъзнаваш,че не трябва. :D

Маниакалностите не пречат,когато мотивират и те държат в залата стига те да спират дотам. :) По скоро психиката ще окаже влияние върху фитнеса,отколкото фитнеса върху психиката.

27.02.08
23:03

Баланса е лесен, аз съм го намерил :)
Колкото до другото, като си на химия е много по-важно да спазваш режим и да тренираш на максимум, ако искаш максимален резултат от цикъла, иначе резултатите ще са съмнителни и само си вредиш напразно. На мен лично ще ми е жал да зобя и да не се възползвам максимално от ефекта, като се храня с боклуци и се наливам с алкохол! Това между другото е и една от причините да не взимам химия - нямам желание и време за толкова стриктни режими и тренировки.

казано от Петко К на 27.02.08, 23:03:

Баланса е лесен, аз съм го намерил :)
Колкото до другото, като си на химия е много по-важно да спазваш режим и да тренираш на максимум, ако искаш максимален резултат от цикъла, иначе резултатите ще са съмнителни и само си вредиш напразно. На мен лично ще ми е жал да зобя и да не се възползвам максимално от ефекта, като се храня с боклуци и се наливам с алкохол! Това между другото е и една от причините да не взимам химия - нямам желание и време за толкова стриктни режими и тренировки.

В общи линии привържениците на стероидите и ненатуралния начин на живит при билдърите се оказаха доста малко... наистина се получава доста любопитно! За мен си е изненада!

28.02.08
06:38

В общи линии привържениците на стероидите и ненатуралния начин на живит при билдърите се оказаха доста малко… наистина се получава доста любопитно! За мен си е изненада!

Това е защото не четат тази тема - тя не е за тях, пък и не им пука кой какво им казва/пише (те нали са в “играта”), плюс това форума за зоб не е този да си мерят цикълчетата.
Сега в тази тема против зобта ли ще се пише или за натуралните тренировки?
Защото това са различни неща - първото е отрицание на нещо, а второто е изтъкване на предимствата на друго нещо.
Ако ще се пише против стероидите, си мисля че мястото за такава тема е тук:
http://www.gohard.org/forum/viewforum.php?f=18&sid=bed2595d6c6d86eef50e26195cda26dd
Поне повечето заинтересувани от зобенето четат този раздел.
Аз предлагам да изреждаме предимствата на натуралния културизъм, а автора на темата да ги вмъква в най-първия пост на 1 страница за да може всеки да намери синтезирани плюсовете на едно място.

28.02.08
08:07

Здравейте!
Ето и моето женско мнение, въпреки че е доста трудно да бъда определена като “натурален културист”. Но все пак начина ми на живот доста се доближава до този на въпросните, така че смятам за уместно да изкажа своята гледна точка.
Владимире, прав си. До известна степен и аз съм извън сайдера, по простата причина, че от всички заобикалящи ме същества, само и единствено аз се занимавам с подобни “щуротии”. Да не споменавам, че и подигравки търпя от време на време. Освен това начина ми на хранене доста се различава от общоприетите правила за здравословно и небходимо. Трябва да приготвям отделно за себе си и за всички останали...Рафаил много добре е обяснил поведението на тези хора - липса на воля и наличие на мързел. Аз ще добавя и липса на здравна и хранителна култура.
Това с приятелката се нарича ревност. Ревнува те от щангите, така както моя мъж ме ревнува от моите щанги. И това са пак същите хора, които нямат нито желание, нито амбиция да направят сами нещо за себе си, а чакат някой друг да им обръща внимание. Едно ще ти кажа - любовта е самоотрицание, не себичност. Някои си мислят, че притежават някой друг, а всъщност го отблъскват. Ако аз обичах някого достатъчно силно, не бих искала да го лишавам от това, което му носи удоволствие.
Има и хубави страни, обаче. Едната е това, че малко по-малко завличам някой по-прогледнал след себе си. Малко по-малко се виждат положителните неща и приятели и роднини почват да ме питат какво да ядат или какво да не ядат. В това число и баща ми. Останах потресена!
Най-положителното е за мен самата, естествено. Колкото и нескромно да звучи, съм горда от факта, че никой не може да определи истинската ми възраст. Никой не би могъл да каже, че имам 2 деца. Да, “вдигането” не е само за да имаш хубаво тяло, но това е първопричината. Всеки взиза в залата заради един или друг комплекс, после постепенно се запалва по щангите.
Друг положителен аспект е влиянието на тренировката върху психиката. Той е положителен, не мислете, че от вдигането ще изпращите, точно обратното се получава на практика. За мен лично, това е терапия и малко бягство от ежедневната ми скука. Природата ми е агресивна и изкарвам си цялата ярост върху тежестите на тренировката. А и какво значи да прекаляваш? Ти и да искаш не може да прекалиш, просто всичко има естествени граници.
Защо, Велине, стероидите да имат фенове? Кое им е хубавото? И аз имам приятели, които по на 15 години взеха да пият разни хапченца, за да сваляли мадамите с големите си размери. Е да - сваляха, но за друго на ставаха.  :) Някой от тях изглеждаха като чичковци, когато чукнаха 20така.
Жените харесват натуралните мъже, натурални отвън и отвътре!

казано от Winnie на 28.02.08, 08:07:

Здравейте!
Защо, Велине, стероидите да имат фенове? Кое им е хубавото? И аз имам приятели, които по на 15 години взеха да пият разни хапченца, за да сваляли мадамите с големите си размери. Е да - сваляха, но за друго на ставаха.  :) Някой от тях изглеждаха като чичковци, когато чукнаха 20така.

Щастлив съм, че вече съм на почти 30 и не изглеждам, като дядо... чичко... или тям подобни.....!
Хе... фенове... стероидите са си с достатъчно фенове. Но мисля, че Митко е прав... Мисля, че е време самата тема да премине към защита на нещо, а не против нещо.
Затова аз мисля, че натуралния кълтуризъм дава:

1. Здраве!
2. Спокойствие и увереност за бъдещето.
3. Сила, която няма да се загуби дни след като сме спрели да пием еди какво си!
Потентност, която не само се запазва, но и развива... който има нещо против... малко книжки ще са му добре дошли!
4. Наличие на черен дроб, бъбреци и сърце в добро състояние на 30, 40, 50, 60,... да спирам ли....  ;-P
5…
6…
Мисля, че можем да направим игра... като продължение на темата... нека всеки да напише това, което мисли, че е плюс на натуралния културизъм... а накрая ще го обобщим....!
Става ли?

28.02.08
13:55

+ усилени стави, кости и сухожилия - това е голям плюс

28.02.08
14:10

Изграждане на добри хранителни навици.
Самодисциплина.
Хубава коса и кожа.
Хубава стойка.
Самочувствие.
Настроение.
Калява нервите.

Мнението беше редактирано от Winnie на 28.02.08 15:26.

28.02.08
15:57

Сега,Владо какво да ти кажа...За кутиите си прав,аз като ходя по дискотеки,в джоба си имам 2 протеинови вафли,за да хапна през ноща.Като се върна от дискотека ям и лягам.Не пия.
Незнам обаче,кой ще е тоя ентусиаст дето ще зоби и ще пие?!То трябва да е много заблуден,ама много,за да незнае какво се получава от комбинацията зоб и напиване.+това стероидите не са вълшебни хапчета,така че не си мисли,че при тях не се иска стриктен режим.Не става с ядене на дюнери.Зобащите,възстановяват в пъти по-бързо от нас.Пак да се върна за алкохола...Нека тоя,който системно пие и зоба,да си направи изследване на черния дроб след време.Не стига,че си твариш дроба със стероиди,ми ще и пиеш...нз,няма да види хубаво тоя дет го прави.
Не им обръщай вминание на тия дето ти викат да пиеш,кво като пие по 1 кило водка,само че не изглежда като теб.Замисли се над това.Кво като си различен в дискотеката и не пиеш,ти като си животно,нека някой дойде и ти го каже в лицето :)

28.02.08
19:33

казано от Велин Иванов на 28.02.08, 13:44:

казано от Winnie на 28.02.08, 08:07:

Здравейте!

Щастлив съм, че вече съм на почти 30 и не изглеждам, като дядо... чичко... или тям подобни.....!
Хе... фенове... стероидите са си с достатъчно фенове. Но мисля, че Митко е прав... Мисля, че е време самата тема да премине към защита на нещо, а не против нещо.
Затова аз мисля, че натуралния кълтуризъм дава:

1. Здраве!
2. Спокойствие и увереност за бъдещето.
3. Сила, която няма да се загуби дни след като сме спрели да пием еди какво си!
Потентност, която не само се запазва, но и развива... който има нещо против... малко книжки ще са му добре дошли!
4. Наличие на черен дроб, бъбреци и сърце в добро състояние на 30, 40, 50, 60,... да спирам ли....  ;-P
5…
6…
Мисля, че можем да направим игра... като продължение на темата... нека всеки да напише това, което мисли, че е плюс на натуралния културизъм... а накрая ще го обобщим....!
Става ли?

+издъжливост
+също така подпомага и психиката:по добре да си изкараш яда в залата отколкото на улицата,вкъщи или на пътя....

BU

28.02.08
20:20

Обръщате ли внимание как никой не написа това,към което всички вие се стремите?

+Хубаво Тяло

Най - големият плюс на натуралния културизъм според мен лично е че нещо ти остава. И не си здрав само 2 месеца докато си в цикъл, а постоянно. Дори да спреш после бързо се връщаш. Въпрос на принципи.

28.02.08
23:19

За мен натуралния културизъм е един вид борба със самия себе си. Възможноста да надделееш над собствените си способности и очаквания, да виждаш как ставаш все по-добър и по-голям, благодарение на воля и решителност е наркотик, който съм готов да позвам цял живот!

BU

28.02.08
23:28

казано от Георги Гайдов на 28.02.08, 20:33:

Най - големият плюс на натуралния културизъм според мен лично е че нещо ти остава. И не си здрав само 2 месеца докато си в цикъл, а постоянно. Дори да спреш после бързо се връщаш. Въпрос на принципи.

Не е важна формата,дори да си я върнеш.Да знаеш,че си постигнал дадено ниво,това е важното.Класата е вечна. :)

казано от DeadManWalking на 28.02.08, 23:28:

казано от Георги Гайдов на 28.02.08, 20:33:

Не е важна формата,дори да си я върнеш.Да знаеш,че си постигнал дадено ниво,това е важното.Класата е вечна. :)

+ Насладата, че си постигнал нещо със собствени усилия. Воля, инат и още нещо....!

29.02.08
18:32

Натуралният културизъм е битка, в която уцеляват само силните и тези, които имат волята да се подлагат на какви ли не лишения в името на резултатите.Иска се страшна воля, за да се постигнат добри резултати натурално и малко издържат.Но веднъж като си го съградил остава за цял живот и знаеш, че си е твое, че всеки сантиметър е постигнат с тъпчене, спане, тренировки и тн.С времето културизмът просто става начин на живот..и в последствие дава мотивация във всяко едно отношение.Дава ти самочуствие, че си силен и здрав, дава ти и волята да се бориш, за нещо което искаш да постигнеш.

29.02.08
20:03

Натуралният бодибилдинг (не се смятам за културист ;) ) е преди всичко каляване на характера и самодисциплина!

01.03.08
08:32

Да - дисциплина и стратегическо мислене - знаеш какво трябва да се направи - правиш го и постигаш резултати, успеха идва от твойте усилия.

BU

01.03.08
10:49

казано от Alkorin на 01.03.08, 08:32:

Да - дисциплина и стратегическо мислене - знаеш какво трябва да се направи - правиш го и постигаш резултати, успеха идва от твойте усилия.

Хм,според мен това се отнася за хората,които с усилия и лишения влизат във фитнес залата и спазват диетите си.И по мързеливите.От мен не се изисква никакво усилие,защото всяка форма на тренировка ми носи огромно удоволствие. С желание тренирам,много съм надъхан и с нетърпение чакам следващата тренировка.А всички тук говорят за нещо постигнато с много усилия,търпение и време.Е,да но за мен ( а може би и вас) това е удоволствие,хоби.

казано от Владимир8507 на 29.02.08, 20:03:

Натуралният бодибилдинг (не се смятам за културист ;) ) е преди всичко каляване на характера и самодисциплина!

Би ли могъл да кажеш за какъв се смяташ... и какво според теб е културист?
Правиш ли някаква разлика между бодибилдинг и културизъм!

казано от DeadManWalking на 01.03.08, 10:49:

казано от Alkorin на 01.03.08, 08:32:

Хм,според мен това се отнася за хората,които с усилия и лишения влизат във фитнес залата и спазват диетите си.И по мързеливите.От мен не се изисква никакво усилие,защото всяка форма на тренировка ми носи огромно удоволствие. С желание тренирам,много съм надъхан и с нетърпение чакам следващата тренировка.А всички тук говорят за нещо постигнато с много усилия,търпение и време.Е,да но за мен ( а може би и вас) това е удоволствие,хоби.

Говорим за усилие и търпение, но все пак това не изключва и удоволствието и нахъсаността в спорта. Говорим за начин на живот. Все пак това е личен избор. А никой не прави такъв с цел да се самонаказва. Това са друга група хора. :)
Всичко, според мен, се припокрива.

BU

01.03.08
14:15

казано от Wrestling_pro на 23.02.08, 12:14:

казано от DeadManWalking на 23.02.08, 11:37:

казано от Wrestling_pro на 23.02.08, 06:48:

казано от mihtar на 22.02.08, 20:50:

казано от Петко К на 22.02.08, 20:36:

Ако добавките помагаха чак толкова, щях да ги ползвам. Но е голяма заблуда, че ефекта от тях е голям и с добавки се постига повече. Вече с химия нещата стават други.
Аз лично тренирам натурално, защото нямам нужда от химия, за да постигна това, което искам. И от добавки файда не виждам, затова и тях не ползвам.

Вярно е че от добавките не можем да очакваме чудеса но,все пак помагат.

Кое  в  добавките  не мое си ги намериш в храната ???

Ами...дозата Wrestling,дозата. :) Къде в храната такова количество аминокиселини или протеин на едно хранене?Ади 60 гр протеин може,ще се натъпчеш.Другия фактор е цената на храната.По скъпо е да си набавяш градивния материал от храна.

Сега като се замисля,не е само това.В добавките обикновено съдържанието е синтезирано и обработено по начин,улесняващ усвояването от организма.Докато от храната става по-бавно и често не се усвоява напълно.Мнението ми е МНОГО некомпетентно и общо,но повърхностно погледното е така.

Пример: В прост протеинов десерт има въглехидрати.Защо?За да не се ползва протеина за енергия.

Моля те не се излагаи ...ИСТИНКИТЕ протеини са  доста скъпи  (говора за  вносните фирми  дето наистина знаеш че е протеин не  тия  биогеим ; нутриум и тем подобни  те не са  скъпи ама  са  боклуци )казали са ти хората ако мое да си набавяш всичкия протеин от храната не е необходимо да пиеш протеини !!протеина  от храната не се усвоявал напълно аре моля те .. не говори глупости

Замисли се за дозата протеин.Знам,че не са евтини,но ИМА момент,в който да си набавяш протеина от храната излиза по скъпо!И да често протеина не се усвоява напълно.Зависи от източника и най-вече от храненето,дали ще си набавиш въглехидратите,мазнините...иначе протеина отива за енергия.А,да и от някои добавки съдържанието се усвоява по лесно.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 01.03.08 14:18.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1