Креатин – всичко за него (актуализирана на 15.07.2016)

Прескочи до:

24.12.08
12:58

Нужно ли е да правя зареждаща фаза с монохидрат при положение, че пия за първи път креатин ? Опаковката е 500 гр. на Weider и прием два пъти дневно в продължение на 6 седмици .

24.12.08
13:31

Не натоварвай излишно бъбреците , не зареждай , направо приемай дозата . Според мен е напълно излишен този стрес на бъбреците ( лично мнение ) . Защо избра монохидрата ?

24.12.08
14:45

Залагам на класиката просто  ;-) , пък и този е от най-високо качество .

24.12.08
17:11

Преди време бях чел за някакъв нов креатин, който е по лесен за усвояване и много по качествен от другите на пазара. Спомням си че беше доста скъп, но не мога да се сетя за името и марката. Може ли да ми помогнете.

ГН

24.12.08
17:25

Тъй...
Да видим.
Това за кофеина и монохидрата го знам, но не помня защо беше така. Всъщност май се сещам, ама допълнителна информация няма да ми е излишна. Това ми е първия въпрос.
Втория - пречи ли кофеина на етил естер-а?

DI

24.12.08
18:06

казано от emzo на 09.12.08, 09:40:

3. СЕЕ – креатин етил естер – може би един от най-използваните в момента.
Характеризира се като най-силно действащ и почти изцяло усвояващ се.

3.1. Дозировка
-  два приема от 2 до 3грама преди и след тренировка.Или отново според етикета на продукта, има различно дозировки при различните продукти.За стандартна дозировка ми се върти в главата 2.5гр.

3.2. Комбиниране – с всичко може да се комбинира,кофеина не е проблем.Така, че може да се възползвате от ободряващите му свойства.

3.3. Продължителност
– за разлика от предните 2 форми, тази се усеща да „десйтва” много по-бързо.Максималния прием е 6 седмици и после месец почивка.Аз лично бих спрял след 1 месечен прием.

3.4. СЕЕ на коя фирма ?
Отново на доказана такава.Само препоръчвам да е по възможност на капсули, т.к. СЕЕ е известен със своя отвратителен вкус !!!

3.5 СЕЕ по време на диета ?
Да, СЕЕ не задържа вода и е идеален за запазване на силата по-време на диета.

3.6. Странични ефекти:
- рядко потребители се оплакват от главоболие
- има и оплаквания за проблеми с бъбреците, имаше огромна тема в бб.ком, но така и не изчетох цялата

Като при всеки креатин приемайте повечко вода и не превишавайте дозите.

24.12.08
18:08

Аз съм на мнение , че не вреди . Дори има продукти , който съдържат комбинацията КЕЕ + кофеин или по-точно казано този продукт е Анимал Пъмп. А колкото до монохидрата и кофеина - кофеина неутрализира действието на креатина . Не трябва да се приема 2-3 часа след употребата на кофеин.

30.12.08
21:37

На кутията ми с протеин пише,че съдържа креатин.Това,което пише от този креатин дето се пие отделно същото ли е ?

Мнението беше редактирано от Иван на 30.12.08 21:37.

30.12.08
21:45

иване същото е,но сигурно е в много малки дози.

02.01.09
17:08

здравейте нов съм тук и имам 1-2 въпроса. Отскоро се занимавам със фитнес(ходих 1 път тази седмица и 1 път миналата) мисля да си взема някакви протеин и креатин. Искам да попитам дали някое от 2те може нещо да ми попречи(на разтежа, развитието или нещо такова)???? на 17 години съм. 1.72м 60кг. И ако няма да ми пречи на нищо, да ми препоръчате на коя фирма. Гледах в интернет на Now Foods продуктите са с добри цени, а като качество дали са добри, ако не на коя????

02.01.09
18:36

Отскоро се занимавам със фитнес(ходих 1 път тази седмица и 1 път миналата)

axaxxaxaxaxaxaxaxaxxxaxaxaxa луд луд ей xaxaa

02.01.09
19:18

е добре де знам че е смешно ама....... Добре де ще може ли да ми дадеш някакъв отговор на въпроса, вместо да ми се подиграваш????

02.01.09
19:25

Направи поне 6 месеца стаж в залата ( РЕДОВНО !!! ) и пак посети тази тема . Успех .

02.01.09
20:01

Днес бях решил да си купя Kre-Alkalyn…имах избор между 120 капсули на фирмата, патентовала Kre-Alkalyn (цената беше 55 лв, в магазина ми казаха, че е доста висока, защото въпросната фирма е свързана със световната федерация по канадска борба и нз си още колко причина за надценки ми изброиха), както и между този на Biotech USA (17 lv 90 капсули, обясниха ми че ниската цена е свързана основно с маркетинга, а кой знае каква разлика в качеството няма, самият продукт  се казва creatine ph-x). Избрах втория и по-евтин вариант, за да ми останат пари и за глутамин на Biotech, като си обещах след 2 месеца да пробвам и креалкалина от 55лв... Какво мислите за избора ми и някой има може ли да сподели опит с продукта creatine ph-x? Благодаря предварително ;)

Мнението беше редактирано от Voyager на 02.01.09 20:02.

02.01.09
20:15

сори братле ,не се обиждай.Правилно каза колегата с горния пост.Потренирай първо яко и тогава мисли за добавки ,няма никакъв смисъл сега.Даже ако питаш мен не ти трябва да ходиш и на зала.Можеш да тренираш във вас по усърдно ,да влезеш така да се каже във форма и тогава да тръгнеш на зала .Сега според мен ти трябва най много един лост ,един стол ,да кажем гиричка една също и си готов.Ако ходиш и да си правиш кростчета(макар че сега е хладничко) си бомба .И като почувстваш че това не те товари чак толкова вече (смисъл упражненията в домашни условия ) почваш на зала.Иначе ако се надъхваш сега за протеини бла бла бла глупости това ще са пари навятъра ,няма смисъл .Даже да ти кажа ако питаш мен дори да тренираш без да се храниш чак толкова пълноценно е полезно според мен .Мисля че така човек става доста жилав ,което за мен е изключително високо ценено от мен качество на мускула .По въпроса как човек може да стане по-жилав не съм мн компетентен ,чувал съм че е по-скоро единсвено ген ,но това е друга тема и не решава този проблем .
Пак сори че така реагирах  . :) аз съм с една година по-голям от теб ,имам стаж около 10 месеца.Преди около 20 дена ми свърши картата за фитнес ,но сега си правя всеки ден упр в нас .лицеви с широко сложени ръце , с по тясно ,на стол има едно упр за трицепс.Имам една гира към 10 кила даже по малко с нея си правя сега упр за рамо за бицепс всичко .Гирата е много лека но примерно правя по 30 40 повторения или с др ръка оказвам съпротивления на гирата.Тука в Сливен стана тези дни мн студенои не съм излизал скоро ,но допреди няколко дена ,през ден си правих разни упр на един лост ,където тупат килимите .Има доста клипове където негрите показват всевъзможни упр само на лост примерно .Ама то даже не ти трябва да гледаш такива неща ,ами човек и сам може да се досети какви работи може да прави на лост.Трудничко е ,но на мен лично ми харесва .
Та това е което мога да кажа,в сайта има много теми свързани с ‘’домашен фитнес’ които могат да ти бъдат полезни .Ако толкова мн те блазни да ходиш на зала ,ходи си важното е да ти е кеф ;) Не взимай моето мнение за миродавно ,прави това което ти идва от вътре и недей да слушаш непремено другите :)

10.01.09
18:16

Един бърз въпрос: Колко време преди тренировка и колко време след нея да взема монохидрата.

13.01.09
18:09

Има ли проблем ако пия сутрин креатина с протеина  и след тренирофка глутамин креатин протеин заедно на веднаж?

16.01.09
10:39

Гирата е много лека но примерно правя по 30 40 повторения

Предполагам не очакваш ръката ти да расте, нали?

Има ли проблем ако пия сутрин креатина с протеина  и след тренирофка глутамин креатин протеин заедно на веднаж?

Няма проблем. Хубаво е креатина да се пие с бърз въглехидрат обаче. Аз бих ги пил по следния начин - сутрин креатин с чаша портокалов сок примерно. 30 минути преди тренировка протеин. След тренировката протеин, глутамин, креатин + декстроза и вечер преди лягане може още една доза глутамин.

Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 16.01.09 10:43.

ГН

16.01.09
11:45

Пак имам въпрос. Тренирам от 9 години, но съм ползвал само монохидрат. Днес започвам да ползвам етил естер. Едната доза от 2.5 грама ще я пия веднага след тренировка, но предишната, ако въобще е от някакво значение, става ли да е така - значи ям храна 2 часа преди тренировка, и пия протеин 30 минути преди тренировка - смятам да приема етил естера 1 час преди триноровка, между тези две хранения. До колкото разбрах, така би било оптимално. Така ли е?
И в колко вода да го разтврарям? 200 мл стигат ли?

Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 16.01.09 11:45.

27.01.09
21:56

За първи път ще пия креатин и не искам да си прецаквам бъбреците та въпроса ми мога ли да направя зареждаща доза от по 10гр на ден в продължения на 5 ден вместо по 20 гр ? Тоест само сутрин и вечер да го взема след това по 5гр на ден ?
Взел съм си креатина на Weider Monohydrate creapure

28.01.09
07:48

Можеш.
———.
...-

28.01.09
08:12

Чудя се ,защо да е вреден креатина ? Може да е вреден ако имаш някакви сърдечни или вродени болести ,които да не ти позволяват приемането му! Но на един нормален човек не мисля ,че ще му навреди! Първо ,че това е хранителна добавка която не се продава само в аптеките а може да се намери навсякъде във всякаква форма дори и в супермаркетите! Зареждащата част в рамките на 10 дена по 20 грама е напълно нормално ,но винаги има едно “но” и в този случай е така :) Ако си нов във фитнеса самото тяло не е привикнало с тренировките или като цяло с бодибилдинга и си още млад с тяло което има още да се развива ,структурата,костите,физиката. Тогава може да се повлияе в малки части! Но като цяло продуктът е напълно безвреден за един нормален човек занимаващ се с фитнес повече от 5-8 месеца ...дори и новаците могат да го консумират но най-хубаво е който и да приема нещо което мисли ,че ще му навреди по някакъв начин на здравето ,да се консултира  с компетентен лекар (спортен лекар). Това е което мога да ти препоръчам но знай ,че всичко в големи количества е вредно ! Успех :)
А да вметна нещо зареждащата част ако се пропусне се губи повече от 60-70% от ефективността му! Първо ,че набавянето на креатин в мускулите при приемане на 20 грама е направено с цел! Второ - другите 5 грама след основния период на приемане е за поддържане за нивото на креатина един вид презареждане а не зареждане.

28.01.09
08:52

Ами аз преди 4 дена навърших 17… С какво може да повлияе на развитието ми?

DI

28.01.09
09:31

За да избегнем спорове ще кажа - Който няма 16 години и няма поне година стаж в залата да забрави за креатина.

28.01.09
09:39

казано от DiscoveryCold на 28.01.09, 09:31:

За да избегнем спорове ще кажа - Който няма 16 години и няма поне година стаж в залата да забрави за креатина.

Добре би ли ми споделил какви могат да бъдат ефектите от това че съм на 17.

28.01.09
09:43

@Емил Начев - направи ли си труда да прочетеш пост 1 или директно писа тук ?
@dermon - последиците от прием на креатин и др. продукти независимо дали си на 17 или на 30 години могат да бъдат от никакви (за здрав човек) до камъни в бъбреците (за предразположени към такива).

28.01.09
09:56

казано от emzo на 28.01.09, 09:43:

@Емил Начев - направи ли си труда да прочетеш пост 1 или директно писа тук ?
@dermon - последиците от прием на креатин и др. продукти независимо дали си на 17 или на 30 години могат да бъдат от никакви (за здрав човек) до камъни в бъбреците (за предразположени към такива).

Благодаря! И последен въпрос... Как точно да го приемам ? Като го разтварям в някакъв сок или направо от лъжицата го лапам и пия сока ?

28.01.09
10:23

@dermon - както искаш, както ти е по-удобно.

28.01.09
17:29

казано от emzo на 28.01.09, 10:23:

@dermon - както искаш, както ти е по-удобно.

Мерси :) Аз се притеснявах да не би да не се освоява добре от организма като го приемам в разтвор...

01.02.09
19:15

първо ми се струва че тоя креатин е излишно скъп ... за монохидрата има по добри цени на други марки като качеството е напълно съизмеримо с това на ОН ... за справка давам монохидрата  на INTERACTIVE.  според мен си направи зареждащ ... аз в моя зареждащ малко попрекалих и това ми се отрази .. в по често ходене до тоалетната .. ама след 2 дена сичко беше ОК ..  приемай креатина в тренировъчен ден след тренировка с лъжица мед , а в нетренировъчни дни сутрин на гладно .  уж креатина се усвоява по добре ако го приемаш с прости въглежидрати(декстроза , мед )

01.02.09
22:22

Става ли да пия 5 дни по 10гр. (5гр. 30 мин преди тренировка и 5гр след) и след това да си пия по 5 гр. на ден в продъжение на 1 месец ?

Мнението беше редактирано от Unreal на 02.02.09 14:36.

ВИ

09.02.09
12:49

Имам хипопластичен бъбрек, мога ли да приемам креатин и по-скоро креатинови матрици ?

DE

09.02.09
13:15

казано от Unreal на 01.02.09, 22:22:

Става ли да пия 5 дни по 10гр. (5гр. 30 мин преди тренировка и 5гр след) и след това да си пия по 5 гр. на ден в продъжение на 1 месец ?

Става, но точно като почнеш да го усещаш ще го спреш.. по-добре си го взимай по 20 гр.
@Викторчо, не мисля, че някой от форума ще ти отговори на този въпрос.. Трябва да отидеш при специалист.

09.02.09
15:30

5 дни по 20 гр. и после 1 месец  по 10 гр на ден.
а тея 20 гр. на 4 пъти се пият нали ?

ВИ

09.02.09
15:52

казано от death на 09.02.09, 13:15:

казано от Unreal на 01.02.09, 22:22:

Става, но точно като почнеш да го усещаш ще го спреш.. по-добре си го взимай по 20 гр.
@Викторчо, не мисля, че някой от форума ще ти отговори на този въпрос.. Трябва да отидеш при специалист.

@death, окай ще отида само, че за тея нефролози ли какви са се чака ако не с месеци, то със седмици за да ме прегледа. И все пак мерси за отговора:>

DE

10.02.09
20:52

@Unreal, да, на 4 приема по 5 грама.
@Викторчо, нямам идея колко се чака, за щастие не ми се е налагало да си правя изследвания.

10.02.09
21:20

Хора да ви питам взех си креатин монохидрат на универсал ‘creapure’ и пише, че зареждащата фаза трябва да е 7 дни по 20 грама нали а не 5 както казват много хора. Та въпросът ми е колко да дни да я остава зареждащата ..

11.02.09
08:05

Както си пише, и го разпредели на 4 Х 5гр.

11.02.09
12:17

Взех си СЕЕ  на BioTech. Въпроса ми е някой има ли идея защо дозата на етикета е 5гр, а не типичната за СЕЕ. Да не би да е с примеси... все пак 300гр за 30лв :)
А да... и има ли смисъл да се пие в почивните дни, след като нещата не стоят, както при монохидрата?

11.02.09
12:40

@Warrior 5 грама , разделени на два приема в деня ( преди и след тренировка ) , в нетренировъчните дни - 5 грама , разделени на два приема ( сутрин и следобяд) . Внимавай , защото вкусът е ужасен.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1