09.12.08
09:40
___
Актуализация от 15.07.2016 г:
Стероид ли е креатинът?
Креатин и водна задръжка
Трябва ли да почиваме от креатина?
Нужно ли е да правим зареждаща фаза?
Трябва ли да приемаме креатин преди тренировка?
Трябва ли да пием креатина с въглехидрати?
Креатин и оплешивяване - имат ли връзка?
Креатин монохидрат и други, “пантентовани” форми - кои са по-добри?
Креатин и рак?
В колко вода да се разтворят 5 г креатин?
Креатин и отслабване? Възможно ли е?
Креатин и кофеин? Удачна ли е тази комбинация?
Какво ще стане, когато спра креатина?
На мен креатин монохидратът не ми действа! Защо?
Вреден ли е креатинът?
Отговори на тези въпроси: ТУК
___
Информацията тук е актуализирана последно на 29.08.2012 год.
Автор на поста: Ради Хаджирадев. Идеята за темата и предишното съдържание са на emzo.
Преди да започнете прием на креатин задължително прочетете Креатин - повелителят на експлозивната сила. В статията ще намерите информация за това какво е креатин, на какъв принцип действа, как се приема, в какви дозировки, за какви периоди, безопасен ли е и има ли допълнителни ползи.
Ето още веднъж информацията накратко:
Креатин монохидрат е най-ефективната, евтина и безопасна форма. Всяка друга е по-лоша и в редки случай също толкова добра. По-долу написаното се отнася за креатин монохидрат!
Как се приема?
Първи вариант: всеки ден по 3-5 грама.
Втори вариант: зареждаща фаза по 4х5гр. на ден за първите 5 дена и след това по 3-5 грама всеки ден.
Строго препоръчвам първия вариант.
С какво?
С каквото ви е удобно - вода, сок, чай или каквото и да е друго.
Трябва ли да се приема с бързи въглехидрати?
Не пречи, но не е задължително. Има нееднозначни данни, че при част от хората, които не реагират на приема, добавянето на въглехидрати с висок гликемичен индекс спомага усвояването. Това засяга много малко хора и не е непременно общовалидно.
Кога?
Няма никакво значение. Препоръчително е да не е преди тренировка, тъй като при някой хора може да причини „тежест” в стомаха. Не се подлъгвайте от това, че го слагат в предтренировъчни продукти. Не е непременно правилно. Въпреки това, ако преди тренировка ви е удобно и не ви създава проблеми - така правете.
Препоръчвам по 3-5 гр. всяка сутрин със закуската, за да не се забравят дози и да създава ангажименти за после през деня.
Колко дълго да се пие?
Няма данни, че трябва да се почива от креатин.
Въпреки това, за да се усеща ефекта, препоръчвам да се купи дадена опаковка и да се пие няколко месеца или просто докато свърши опаковката. След това се почива минимум 30 дена, за да спаднат нивата на креатин фосфат в организма и след това може да се започне отначало.
Приемът с кафе/кофеин пречи ли?
Не.
Може ли да се комбинира с други добавки?
Може да се комбинира с всеки суплемент, за който се сещате.
Прием по време на период за смъкване на тегло / изчистване на мазнини?
Да, дори е препоръчително, тъй като ще помогне за запазване на силата/интензивността, което от своя страна помага за запазването на мускулите при калориен дефицит.
Коя марка?
Търсете реномирана фирма. Купувайте си чист креатин самостоятелно, без допълнителни филъри към него. Най-добрият креатин носи името Creapure. Това е немски производител, чийто продукт се ползва от Optimum Nutrition, Universal Nutrition, Ultimate Nutrition, Weider, Olimp и други. Стига на етикета да има логото на Creapure, то марката е без значение, защото съдържанието е едно и също.
Други форми на креатин:
CEE (креатин етил естер) - доказано безполезен и вреден.
Kre-Alkalyn - доказано по-неефективен спрямо креатин монохидрат. Неоправдано по-скъп.
Течни форми на креатин - абсолютно неефективни.
Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 15.07.16 08:46.
Емзо, хубаво си се постарал и дано труда ти не остане незабелязан, а и темите с въпроси за креатина да намалеят (в което лично аз се съмнявам).
Тук е момента да предложа и ако Митко се съгласи, всички теми свързани с креатин да се заключват и въпросите да се задават в тази.
09.12.08
16:27
Емзо, хубаво си се постарал и дано труда ти не остане незабелязан, а и темите с въпроси за креатина да намалеят (в което лично аз се съмнявам).
Чул те Господ :)
@ Emzo - едно браво от нас за темичката
Здравейте. 1 месец пих креатин малат. Мога ли с една седмица почивка да продължа с креатин етил естер?
емзо коя креатинова матрица е най-добра според теб, коя би ми препоръчал,не само ти и другите ,препоръчайте ми някоя креатинова матрица - цел сила и чиста маса
10.12.08
20:44
Искам да попитам за CEE и Cre-alkalyn трябва ли да се пият и те като монохидрата с бързи въглехидрати? И изобщо кой е най-удачния вариант за креатин когато чистиш мазнини?
Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 10.12.08 20:45.
Имам въпрос свързан с Creatine Monohydrate
- може да повиши кръвното налягане при някои хора
след спиране на креатина кръвното оправя ли се ?
Да, повишеното кръвно, доколкото знам се получава от водната задръжка.След спирането му, излишната вода се изхвърля.
—-
@PullTheTrigger - не си чел внимателно.
—-
@Димитър01 - не мога да определя някоя матрица като най-добра.
Мнението беше редактирано от emzo на 10.12.08 21:29.
10.12.08
22:45
Димитър01, няма най-добри неща. Нещо, което ми действа най-добре на мен, на теб може да вреди. Но все пак, само позитивни неща от Cellmass и SizeOn.
11.12.08
15:38
Да, повишеното кръвно, доколкото знам се получава от водната задръжка.След спирането му, излишната вода се изхвърля.
—-
@PullTheTrigger - не си чел внимателно.
—-
@Димитър01 - не мога да определя някоя матрица като най-добра.
За водната задръжка ми е ясно. И все пак не си написал за CEE и Cre-alkalyn трябва ли да се пият с бързи въглехидрати или не .
В момента пия един креатин на Power Food мисля 4е алка,пише АЛКА Креатин и същите предимства има,само че е на капсули майче го взех за 57лв ко не се лъжа.120 капсули по 3 капсули сутрин на гладно в нетренировъчен ден.В тренировъчен ден три преди и след тренировка пак 3,ще ми стигне горе долу за 40-50 дена.Какво ще кажете за това,някой друг пробвали ли го е?
Димитър01, няма най-добри неща. Нещо, което ми действа най-добре на мен, на теб може да вреди. Но все пак, само позитивни неща от Cellmass и SizeOn.
а controlled labs - green magnitute и green bulge как са ? някой пробвал ли е и кой е по добър от 2та продука
И двата най-вероятно ползват Creapure суровина, така че е без значение.
Предполагам мега про е по-евтин и бих избрал него.
11.12.08
23:43
А какво мислите за Етил Естера на Пауар Фуд
12.12.08
08:52
а controlled labs - green magnitute и green bulge как са ? някой пробвал ли е и кой е по добър от 2та продука
Не съм ги ползвал и не мога да ти кажа. Мисля и че ще са единици тези, които са ги ползвали.
13.12.08
19:09
Вероятно тук е добре да си задам въпроса, защото в другия раздел не можело. Та:
Бих искал някой спец да ме препоръча, каква е възможно най-добрата и препоръчвана марка креатин-монохидрат, която да си закупя. По-важното е да е някакъв, който да мога да усвоявам напълно, защото съм, чел че има известен процент хора, които не усвояват добре креатина и не е изключено да съм от тях. Преди 6-7 месеца бях пил някакъв на Universal в рамките на 1 месец, но не почуствах почти никакъв ефект. Препоръчайте ми нещо качествено, което да е с възможно нй-голяма усвояемост.
Благодаря предварително!
Харесай си някой на реномирана фирма и да използва суровината CreaPure.
NOW Foods например.
13.12.08
19:52
Optimum също е вариант. Но може и да пиеш тонове креатин, но без тежка тренировъчна програма и със лошо хранене.. не очаквай чудеса.
првди окило 5ет месеца лежах в болница бабре4на криза,камани.имам намерение да запо4на приема на креати но както про4етох по горе може да се полу4ат смущениа които неса желани какво бихте ме посаветвали.Благораден сам на вси4ки предварително
Да не се занимаваш с креатин.
Трябва да се установи каква е причината за появата на камЪните.Приема на креатин може да спомогне за образуването на други.
Не съм напълно сигурен, но и азотните бустъри май биха имали същия ефект.
Мнението беше редактирано от emzo на 01.01.10 19:09.
благодариа ти.питах каква е при4ината за каманите отговора бе 4е организма ако бил предрасположен ги отделиал.незнам каво да правиа 4есно
Забравяш за креатина, питай си лекаря как стои въпроса с консумацията на белтъчините.В смисъл дали да ги ограничаваш или не.
препоръчайте някоя изпробвана от вас марка ,от която сте доволни.Аз също съм решил да си взимам креатин и се спрях на CEE на
PRIMAFORCE .Спрях се на него тъй като той е единственият ,който намерих по сайтовете за продажба на продукти а и CEE-to е доста по добро от обикновените креатини (от своите предшественици).Но бих искал да видя и други ЦЕЕ-та за да направя съпоставка. Четейки тази статия, бих могъл да си взема и Kre-alkalyn ( емзо е споменал че е доволен от него и мисля че това значи много.....)
Споделете за някоя добра марка която смятате за добра ...
благодаря предварилтелно
Имам чувството че избираш креатина все едно избираш кола... Гледай ЦЕЕ да е на капсули.
13.12.08
22:31
@pavlinito, този, на който си се спрял, е достатъчно качествен. Гледай наистина да е на капсули, защото вкуса на КЕЕ е отвратителен.
OK ,все пак споделете за вашия опит с креатина ,с марките по-точно.Искам просто да си направя една съпоставка за лично оценка .Моля
16.12.08
19:21
момци препоръчайте ми креалкалин до 60 лева на капсули ще сум ви много благодарен само да не е ултимейт нутришън че никаде по софия него намирам а в сайтовете са го свършили.. :(
Cee & Kre-alkyln Debunked!!!!
The FULL TRUTH on Kre Alkalyn
Накратко/за който не му се четат горните два линка/ препоръчвам добрия стар креатин монохидрат, който е и най-много изследван.
Най-добрият/чист без примеси/ е на AlzChem Trostberg GmbH.
Кой има лиценз да продава Creapure, може да видите тук.
p.s. А, че Kre Alkalyn(а, и който и да било креатинов продукт) е безопасно да се приема с кафе/кофеинови продукти са приказки от 1001 нощ.
Мнението беше редактирано от exstasy на 23.12.08 15:11.
Не знам дали ще е от полза, но и такива въпроси съм срещал във форума. И по-точно - Кога се скапва креатина? (срок на годност) Ами то това е много относително, в зависимост от това как се съхраниява. Най-простия начин да разберем, че креатина се е скапал като видим, че е станал на бучки - http://img512.imageshack.us/img512/7579/image010os0.jpg ето така. Това е мой креатин който се скапа за около 2 месеца. При положение, че беше добре съхраняван.
Възможно е да е попаднала вода в него . Аз имам въпрос - за първи път пия креатин КЕЕ и искам да знам , възможно ли е от него да се “надуя” , чуствам се доста подпухнал , спазвам добър хранителен режим , тренирам 5 дневен сплит , възтановявам добре. Пия го 10-ти ден и се чуствам като много издут. Мнения ?
Това ми е ясно , прочетох всичко за креатина , прочетох информацията , която си дал на първа страница и се учудих. Креатина е на Прайма Форс САЩ , КЕЕ на капсули , интересно защо се чуствам толкова издут , дори днес един приятел искаше да види до къде съм стигнал с трупането на маса и се учуди , че плочките са ми се загубили , а до преди 2 дни всичко беше наред . Това се случва на празен стомах , да не кажете , че съм се напил с вода преди това :) За мускулно напомпване все още не мога да кажа , че го има , но наистина трябва време и постоянство , за да се насити мускула с креатин , но този “надуващ” ефект ме плаши , но въпреки всичко няма да го спра . Весели празници :)
Може да от солта в режима? Помисли ... надали е от КЕЕ!
Не използвам никаква сол , когато си готвя . Не употребявам готова храна , ям основно извара , печено пилешко ( на грил тиган ) , ориз ( на фурна без мазнина и сол ) , яйца( варени , бъркани без мазнина и сол ) ,рядко употребявам лютеница , чубрица , черен пипер , хляб не ям , зеленчуци всякакви , ядки ( 100гр. бадеми/орехи на ден ) . Къде бъркам? :(