казано от Никола на 07.07.09, 06:57:
Добре де този комплекс сила ли развива?
Хубав въпрос. 18 повт на лежанка или 30 набирания обичайно не се възприемат за сила, нали? И то “до отказ”.
Само, че кросфитът доста преобръща представите за трениране, поне моите. И като отчитам факта, че чувствам повишаване на силата, логично е да сложа табелка “силов” на комплекс, в който фактора ВРЕМЕ не е определящ, а използваната тежест е значителна. Вероятно трябва да добавя и “силова издръжливост”, с по ситен шрифт :lol:. Има хора, които биха вдигнали собствената си тежест в първата суперсерия не повече от 5-6 пъти. За тях, комплекса определено ще е силов. Всъщност, дори моито повторения падат драстично в последните серии.
Като цяло, доста изморителен комплекс, по един особен начин. Още на 2-рата суперсерия ми се искаше да псувам здравата. И раздишвах дълго след всеки рунд.
Здравей Vic,
Дай моля те някакво инфо за хранене и добавки. Как възстановяваш след тези сериозни комплекси.
казано от heat на 07.07.09, 07:36:
Здравей Vic,
Дай моля те някакво инфо за хранене и добавки. Как възстановяваш след тези сериозни комплекси.
О, heat!
Нали бях трагикомично дисбалансиран, защо ти е моята система ;-P ?
Ще те разочаровам, но не правя нещо специално или различно за възстановяване. Добавки почти не употребявам. Ето ги, сам прецени:
- Creapure (Nutrim) - половин лъжичка само след силова тренировка (или кросфит)
- L-glutamine (Nutrim) - половин лъжичка само след силова тренировка (или кросфит)
(Знам, че предписания прием е в пъти повече и то всеки ден, но така съм решил. Май ги вземам колкото да кажа, че вземам нещо и не съм съвсем без добавки)
- Vitamax (Nutrim) - 1 капсула, пак само в тренировъчен ден
- Калмацин (калций+магнезий+цинк), не помня производителя - 1 таблетка вечер, когато се сетя, 3-4 пъти седмично.
В нетренировъчни дни даже и витамини не пия.
Откакто почнах с кросфит комплексите, намалих бяганията сутрин до епизодични кросове в почивните дни. Идваха ми в повече, не можех да възстановявам. След някой от по-тежките комплекси, (Linda, Brutus, Heavy Fran…) се налага да почивам 2-3 дни. Такова нещо при стандартната фитнес тренировка не ми се е случвало никога.
Хранителният ми режим е ВМ НВД и се чувствам отлично. Не съм имал адаптационен период. Все пак, понякога си позволявам да “кривна” :coolsmirk:, но се старая да е с чисти храни.
Наистина не наблягаш на добавките. Пробвал ли си пчелен прашец преди тренировка. Дава доста енергия и си е съвсем натурален продукт.
казано от heat на 07.07.09, 08:04:
Наистина не наблягаш на добавките. Пробвал ли си пчелен прашец преди тренировка. Дава доста енергия и си е съвсем натурален продукт.
Не съм пробвал. Ще се поровя в нета за инфо.
Сряда, 08.07.2009
Тренировка: Кросфит
1. Комплекс:
Възможно най-много рундове в рамките на 20 мин от следното:
Thruster, 5 reps
Hang Powercleans, 7 reps
Sumo Deadlift High-pull, 10 reps
Щанга 40 кг
За 19:19 мин направих 10 рунда и спрях. Размазах се и нямах никакво желание да започвам нов рунд...
Имах намерение да правя тежка тяга след комплекса. Забрави! Никак не беше леко.
Тия тръстъри започвам да ги мразя. От което следва, че ще трябва да наблегна на тях. Обръщанията ми бяха най-леки, правих ги страшно бързо и по мое мнение много технично. Хай пулът доста задъхваше, заради по-голямата бройка. Първите 6 рунда завърших за около 10:30 мин, но темпото след това се позабави, а почивчиците се поувеличиха. Предмишниците се натовариха - щангата почти през цялото време “виси” на тях.
Мисля, че е реално да направя още 1 дори 2 рунда, ако съм по-свеж и ако присъства състезателен елемент (или надъхваща публика! :coolsmirk: )
2. Корем
- няколко серии на римска пейка
Толкова за днес. Лека вечер!
Мнението беше редактирано от Vic на 08.07.09 17:28.
казано от Vic на 07.07.09, 06:36:
Понеделник, 06.07.2009.
Тренировката: Кросфит (силов)
1. Кросфит комплекс “Lynne”
- Bench press (Body Weight), при мен 96 кг лично тегло, щанга 100 кг
- Pullups5 суперсерии до ОТКАЗ. Не е за време.
Моят резултат:
Round | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Total |
——————————————————————————
Bench press | 18 | 10 | 6 | 6 | 9 | 49
——————————————————————————
Pullups | 30 | 16 | 15 |13 | 17| 91
————-
140Сам си вземах щангата от стойката и никой не ме е пазил. Очаквах по-голяма бройка при набиранията, но след отказ на бенч преса, бройката на набиранията съществено намалява. Последната суперсерия беше изненада. Направихме нещо като обзалагане с останалите в залата, дали ще успея да изравня или подобря бройките от 4-та серия. Поредното доказателство, че постиженията са до голяма степен въпрос на мотивация.
Хубав ден и яки тренировки!
Този комплекс ми хареса, като го прочетох и вчера го правих със 100кг. Просто ми “взриви” горната част на тялото. Има ли някакви подобни, които не са за време?
Здрасти, heat!
Хареса ти, значи! Какви са ти резултатите? Може да ги постнеш в Кросфит темата, линк има в подписа ми.
Много ме затрудняваш с този въпрос. Малко комплекси, които не са за време има в кросфит. В момента се сещам за 2-3:
1. “The Bear Complex”
5 сер х 7 повт, почивка между сериите, колкото е необходимо от:
- Power Clean
- Front Squat
- Push press
- Back Squat
- Push press
(това гореизброеното e 1 повт!) Като започнеш серията, нямаш право да пускаш щангата, само докосваш земята и започваш новото повторение.
Тежестта е по избор. Правил съм го с 50 кг и със 60 кг. Тежък комплекс е. Всъщност, лек комплекс няма в Кросфит.
2. “Manmakers”, подобен е на Мечката, но можеш да качиш повече кг на щангата:
5 сер х 3-5 повт, почивка, колкото е необходима
- Power Clean
- Push press
- Back Squat
- Push press
Правил съм го с 80 кг, а 1 път със 100 кг но с 3 сер х 2 повт.
3. “CrossFit Total”
- Back Squat - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежест
- Shoulder Press - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежест
- Dead Lift - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежест
Това е трибоят на Кросфит. Сумата от максовете е CrossFit Total.
Ето ти нещо наистина тежко, но е за време. Това е може би най-убийствения комплекс в кросфит. Много тежък. 2-3 дни възстановявах от него. Бях безумно щастлив, като го завърших. Направих го за около 30 мин. За това време съм вдигнал 17.6 т
“Linda”
(aka “3 bars of death”)
* Deadlift 1 1/2 BW (при мен 150 кг)
* Bench BW (100 кг)
* Clean & squat 3/4 BW (70 кг)
10/9/8/7/6/5/4/3/2/1 rep, rounds for time
Мнението беше редактирано от Vic на 09.07.09 08:30.
Ето още един от тежките:
“Кинг Конг”
- Мъртва тяга 200 кг х 1 повт (170 кг при мен - на лоста, който използвах не може да се сложи повече кг)
- Силово набиране на халки х 2, заменено от мен с набиране с тежест 30 кг х 3 повт
- Силово раменно обръщане с клякане 110 кг х 3 повт (90 кг при мен - тогава все още учих техниката на обръщането и предния клек)
- Раменни преси от стойка на ръце х 4 повт
Горното х 3, без почивка.
Ето как го прави Josh Everet - http://www.youtube.com/watch?v=YYay78n1dgE
Мнението беше редактирано от Vic на 09.07.09 08:43.
казано от Vic на 09.07.09, 08:27:
Здрасти, heat!
Хареса ти, значи! Какви са ти резултатите? Може да ги постнеш в Кросфит темата, линк има в подписа ми.
Много ме затрудняваш с този въпрос. Малко комплекси, които не са за време има в кросфит. В момента се сещам за 2-3:
1. “The Bear Complex”
5 сер х 7 повт, почивка между сериите, колкото е необходимо от:
- Power Clean
- Front Squat
- Push press
- Back Squat
- Push press
(това гореизброеното e 1 повт!) Като започнеш серията, нямаш право да пускаш щангата, само докосваш земята и започваш новото повторение.Тежестта е по избор. Правил съм го с 50 кг и със 60 кг. Тежък комплекс е. Всъщност, лек комплекс няма в Кросфит.
2. “Manmakers”, подобен е на Мечката, но можеш да качиш повече кг на щангата:
5 сер х 3-5 повт, почивка, колкото е необходима
- Power Clean
- Push press
- Back Squat
- Push press
Правил съм го с 80 кг, а 1 път със 100 кг но с 3 сер х 2 повт.3. “CrossFit Total”
- Back Squat - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежест
- Shoulder Press - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежест
- Dead Lift - 3 сер, 1-1-1 повт - макс тежестТова е трибоят на Кросфит. Сумата от максовете е CrossFit Total.
Ето ти нещо наистина тежко, но е за време. Това е може би най-убийствения комплекс в кросфит. Много тежък. 2-3 дни възстановявах от него. Бях безумно щастлив, като го завърших. Направих го за около 30 мин. За това време съм вдигнал 17.6 т“Linda”
(aka “3 bars of death”)* Deadlift 1 1/2 BW (при мен 150 кг)
* Bench BW (100 кг)
* Clean & squat 3/4 BW (70 кг)10/9/8/7/6/5/4/3/2/1 rep, rounds for time
Вик, благодаря за комплексите. Тотала и Линда засега няма да мога да ги пробвам, защото преди около месец-два имах контузия на кръста и сега от 150 свалих тягата на 70 докато се пооправя. За резултатите... хм... ако не се лъжа бяха: лежанка - 15,10,8,8,5 /определено можех още 1-2 повторения, но тъй като пробвам такъв комплекс за първи път не знаех дали няма да блокирам, а бях сам в залата/, набирания - 10,8,7,5,5 /правих ги стандартни, а не кросфитски - нещо не ми вдъхват доверие/. Наистина ефекта е много добър особено, след като цяла зима вдигах предимно силово това ми раздумка сърцето яко.
Вик, може да са те питали за това, но ще ми е интересно да си пишеш и храната, ако не ти е проблем. :)
казано от Миsh0 на 09.07.09, 09:46:
Вик, може да са те питали за това, но ще ми е интересно да си пишеш и храната, ако не ти е проблем. :)
Здрасти, Миsh0!
Офф... това описване на храната много ме мъчеше. Писах го известно време, по средата на дневника. От 2-3 месеца минах изцяло на ВМ НВД и мисля, че намерих (преоткрих) оптималното за мен. Както споменах по-горе, позволявам си да “кривна” от време на време, но гледам да е със чисти храни.
Ще си помисля, може пак да почна да описвам храната.
Хахаха! :lol:
Майсторско ниво - да вдигнеш щангата само със силата на мисълта! :coolgrin:
Мнението беше редактирано от Vic на 09.07.09 12:35.
Хаха , уникална снимка , Вик :) Евала на фотографа/ката. Представям си колко е хубаво да се тренира на плажа... :)
казано от Гошко на 09.07.09, 12:48:
Хаха , уникална снимка , Вик :) Евала на фотографа/ката. Представям си колко е хубаво да се тренира на плажа... :)
Хехе! mbarton е фотографката. Интересното е, че от цялата снимка само аз изглеждам прав, а всичко останало е наклонено :cheese:
Иначе си много прав - на полянка или на плажа, тренировката на открито е СУПЕР!
За жалост , никога не съм тренирал на открито и може би никога няма да имам такава възможност. В моя град няма такива места , на които можем да се съберем :( Евала на mbarton :-P.
09.07.09
14:01
В Калифорния залите наоткрито са често срещани
http://www.markgibsonphoto.com/images/F027W02W.JPG
казано от Гошко на 09.07.09, 13:08:
За жалост , никога не съм тренирал на открито и може би никога няма да имам такава възможност. В моя град няма такива места , на които можем да се съберем :( Евала на mbarton :-P.
Хехе - то пък един фотограф - аз точно снимам на посоки - на 10-20 снимки все една поне излиза добре
Ехе, Гошко - ти си от Благоевград - така ли? Че как да няма къде - ами Бачиново - да ви кажа това е един хубав парк с 2км асфалтирана алея, която върви покрай рекичка - а накрая на алеята има голяма поляна и езерце :) А отстрани на алеята също има открит басейн, кортове, игрище за софтбол :) Много е яко :)) Ех, спомени - там започнах с кросовете :) А иначе, и в двора на Интерната, особено през уикендите пак ще става според мен - ърбън стайл ;)
Ами да .. на Бачиново има условия , но едно че няма кой да се навие , друго че е пълно с пенсионери .. :) А да си кажа и аз .. въпросната алея ми “взе” около 30 кила от тялото , започнах да тичам точно там , също като теб :)
Извинявам се на Вик за спама :)
казано от Гошко на 09.07.09, 16:40:
Ами да .. на Бачиново има условия , но едно че няма кой да се навие , друго че е пълно с пенсионери .. :) А да си кажа и аз .. въпросната алея ми “взе” около 30 кила от тялото , започнах да тичам точно там , също като теб :)
Извинявам се на Вик за спама :)
Не се притеснявай! Не е спам, нали все пак за тренировки е разговора :coolsmirk:. А и ако вятъре ме довее по вашия край, ще знам къде да потренирам :coolgrin:
30 кг си свалил!?! Впечатлен съм! Пусни снимки преди/след, ще е интересно!
Снимки след .. колкото щеш , но снимки от преди .. една , при това облечен :) Все пак имам 2-3 междинни снимки , ще се постарая да ги кача. Само кажи в моя или в твоя дневник , че да знам как да обяснявам :-P
казано от Гошко на 10.07.09, 12:30:
Снимки... Само кажи в моя или в твоя дневник ...
Здрасти, Гошко!
В твоя ги качи ;-P !
Петък, 10.07.2009
1. “DL & Burpee"knee-to-elbow” - Vic’s choice” (Повтарям комплекс от 23.06.2009.)
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 повт от:
- Dead Lift (DL), мъртва тяга - 100 кг (BW, лично тегло)
- burpee “knee-to-elbow” (започваш стандартен бърпет с лицева опора и със скока нагоре се хващаш на лоста и правиш повдигане на краката до докосване на лактите с коленете)
За време. Моето беше 11:21мин. (старото от 23.06.2009 - 13:07 мин)
Доволен от прогреса. Нова цел - 10:00 мин!
Лека вечер.
Събота, 11.07.2009.
Тренировката: Кросфит (на плажа!)
Комплекс “Isabel”
30 повт, щанга 60 кг
Power Snacth (силово изхвърляне)
За време. Този път беше 04:01 мин (на 04.07.2009 - 03:15 мин).
Не бях възстановен от снощната тренировка, но програмата ми днес е супер натоварена с работа и съм доволен, че все пак намерих време да потренирам
Хубав ден!
Мнението беше редактирано от Vic на 11.07.09 11:58.
:) С тези тренировки на плажа и особено със снимката нещата при теб започват да ми приличат на Muscle Beach в Калифорния. :)
http://media-2.web.britannica.com/eb-media/63/89763-004-FA9F477A.jpg
Понеделник, 13.07.2009
Тренировка: Кросфит (на стадион!)
Комплекс “Eva”
* Run 800 meters (бягане 800 м)
* 2 pood KB swing, 30 reps (суинг с дъмбел 32 кг, поради липса на пудовка)
* 30 pullups (набиране на лоста на малка футболна врата, доста голям диаметър и неудобен, но нямаше др. подходящо)
5 rounds for time.
Общо 4 км бягане, 150 суинга, 150 набирания, със забележката, че не съм засичал, но излишни почивки не съм правил. Просто бях щастлив да го приключа успешно, само с един ръзкъсан мазол на лявата длан.
Първият рунд беше относително лек. Бягането без проблеми, суингът на 1 серия, набиранията на 3 серии, заради неудобния лост. 2-ри, 3-ти и 4-ти рунд ми беше тежко. Трудно стабилизирах дишането на бягането след суинговете и набиранията. Правех около 1 обиколка докато дишането влезе в нормален ритъм, ръцете тежаха... Суинговете станаха на по 3 сер х 10, набиранията на 4-5-6 серии. Странно, но 5-тия рунд бягането беше ОК - или най-после съм схванал ритъма или с наближаването на финала съм се стегнал. Много щастлив на финала :coolgrin:!
Мисля, че трябва да включвам по-често комплекси с бягане.
Лек и хубав ден!
Мнението беше редактирано от Vic на 14.07.09 06:59.
казано от Boby_ на 11.07.09, 14:10:
:) С тези тренировки на плажа и особено със снимката нещата при теб започват да ми приличат на Muscle Beach в Калифорния. :)
http://media-2.web.britannica.com/eb-media/63/89763-004-FA9F477A.jpg
Хехе! Не знам за Muscle Beach, но за CrossFit Beach съм по-навит в момента! :-)
Кой знае? Животът е интересно нещо... Току виж съм си пуснал фиша и ударя достатъчно голям джакпот. От там до собствена зала на плажа е въпрос само на желание и организация :coolsmirk:
Мнението беше редактирано от Vic на 14.07.09 09:52.
казано от Vic на 14.07.09, 07:47:
Кой знае? Животът е интересно нещо... Току виж съм си пуснал фиша и ударя достатъчно голям джакпот. От там до собствена зала на плажа е въпрос само на желание и организация :coolsmirk:
Мисля, че няма да страдаш от липса на последователи и съмишленици - умееш да увличаш хората и да заразяваш с позитивизъм и ентусиазъм. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.07.09 06:23.
подкрепям Боби, Вики е рядко срещан пич...а и е кросфитър...:)))...MY MAN..:)))
Бре! Чак заоглеждах да не съм сбъркал дневника... Ха, моят бил :lol:!
Благодаря, приятели!
Сряда, 15.07.2009
Тренировка: Кросфит (зала ;-P)
Комплекс “DT”
Five rounds of:
* 155 pound (70 кг) Deadlift, 12 reps
* 155 pound Hang power clean, 9 reps
* 155 pound Push jerk, 6 reps
For time
Моето време - 09:33 мин
Има и видео на първи и пети рунд, но ще го добавя утре...
Предмишниците ми станаха като на Попай Моряка. Бях с ръкавици, защото раната на лявата ми длан не е заздравяла, съхне и се цепи. Което пък от своя страна затрудни хвата в някаква степен и ме умори допълнително.
Честно казано, отдавна бях хвърлил око на този комплекс, но го причислявах към най-тежките и все си намирах оправдание да правя нещо друго. Първият рунд беше относително лек. Още на втория започнаха да ми изтръпват предмишниците и прекъсвах обръщанията след 5-тото повт, за да не изтърва щангата. Push Jerk не представляваше проблем. Още един комплекс, който е добре да се прави когато си свеж и отпочинал.
Продължих с няколко серии “Молитва” за корем, на скрипеца.
Лека вечер!
Мнението беше редактирано от Vic на 15.07.09 17:29.
Мнението беше редактирано от Vic на 16.07.09 13:55.
страшна тренировка...много надъхан...добро време, според мен, като гледам килата на лоста и упражненията...BIG UP..for Vic…!!!!!
забележки-погледа горе на тягата, лактите ужасно зле на обръщането, лоста въобще не го оставяш на ключиците, push’n'jerk перфектен(за мен)....признавам, че си силен...няма спор, но с малко повече техника ще ти се качат килата на лоста или ще ти се подобрят времената.
ще трябва да ти покажа squat power clean…събота съм замислил, утре наистина ще почивам от всичко...
p.s. видях едно клипче-комплекс, подобен на “Beach baby” или как го беше кръстил, но изпълнен от двама...страшно интересно, единия прави повторение, оставя лоста-другия прави, трябва да го пробваме....:))))))))))))))
CROSSFIT for LIFE
Петък, 17.07.2009
Реших, че е време за малко замерване, да видим докъде съм с ТТД:
Предишно замерване на 02.04.2009, преди 3.5 месеца.
Моментно състояние:
- ръст/тегло 174см/? (нямам кантар в новата квартира, ще се претегля при първа възможност)
- предмишница ....... 35.0 см (-0.5)
- бицепс ................ 44.0 см (-1.5 см)
- гръдна обиколка ... 128 см (-3.0 см)
- талия ................ 89.0 см (-5.0)
- ханш ................. 104.0 см (-2.0)
- бедро ................ 64.0 см (- 3.0 см)
- прасец ............... 41.0 см (-1.0 см)
Всички мерки са в стегнато, но студено състояние.
Изводи:
- Не съм променял драстично храненето (ВМ НВД), нито съм бил утра стриктен, да броя калории и т.н. (и обожавам крем карамел!)
- Не използвам специални добавки
- Тренирам тежко, както винаги. Кросфит заема все по-голяма част, почти напълно е изместил стандартните фитнес тренировки. Много доволен от натоварването, силата и издръжливостта.
- Вниманието ми е изцяло съсредоточено в постиженията и подобряване на формата и техниката.
- Излиза, че кросфит е изцяло виновен за промените по мен.
Толкова засега. Лек ден!
Мнението беше редактирано от Vic на 17.07.09 10:10.
Ехе, супер резултатчета!
Честито!
Ама то се и виждаше де - на последните си клипчета си доста по-изчистен ;)
казано от slavko на 16.07.09, 20:45:
забележки-погледа горе на тягата, лактите ужасно зле на обръщането, лоста въобще не го оставяш на ключиците...
....признавам, че си силен...няма спор, но с малко повече техника ще ти се качат килата на лоста или ще ти се подобрят времената.
Мдааа... не мога да не се съглася с теб.
Тягата - на тежките вдигания съм перфектен, просто тук 70 кг въобще не ме предизвикват, затова така... Но ще се поправя!
Обръщанията - ех, тези обръщания! Докато бях свеж май беше по-добре техниката, но накрая... още работа имам, знам си го. А за лягането на лоста върху ключиците, за съжаление ми е леко невъзможно и друг път сме го коментирали.
Петък, 17.07.2009
Тренировка: Кросфит
Комплекс “Cindy”
* 5 Pull-ups
* 10 Push-ups
* 15 Squats
As many rounds as possible in 20 min
Яко комплексче! Направих 21 рунда. В началото за 2 минути завъртях 3 рунда, но оттам нататък се движех със скорост 1 рунд в минута. На пръв поглед е нищо и никакъв комплекс... обаче, за мен това бяха 105 набирания, 210 лицеви опори и 315 клека за тези 20 мин. Мисля, че съм състояние да добавя още 2 рунда. Следващия път ще разберем ;-)
Приятна събота и неделя!
казано от Vic на 17.07.09, 10:04:
Петък, 17.07.2009
Реших, че е време за малко замерване, да видим докъде съм с ТТД:
Предишно замерване на 02.04.2009, преди 3.5 месеца.
Моментно състояние:
- ръст/тегло 174см/? (нямам кантар в новата квартира, ще се претегля при първа възможност)
- предмишница ....... 35.0 см (-0.5)
- бицепс ................ 44.0 см (-1.5 см)
- гръдна обиколка ... 128 см (-3.0 см)
- талия ................ 89.0 см (-5.0)
- ханш ................. 104.0 см (-2.0)
- бедро ................ 64.0 см (- 3.0 см)
- прасец ............... 41.0 см (-1.0 см)Всички мерки са в стегнато, но студено състояние.
Изводи:
- Не съм променял драстично храненето (ВМ НВД), нито съм бил утра стриктен, да броя калории и т.н. (и обожавам крем карамел!)
- Не използвам специални добавки
- Тренирам тежко, както винаги. Кросфит заема все по-голяма част, почти напълно е изместил стандартните фитнес тренировки. Много доволен от натоварването, силата и издръжливостта.
- Вниманието ми е изцяло съсредоточено в постиженията и подобряване на формата и техниката.
- Излиза, че кросфит е изцяло виновен за промените по мен.Толкова засега. Лек ден!
Абе,Вик,това сваляне на мерките ми действа малко обезкуражаващо...