като щипка мерудия на “спора” ,пак ми се ще да кажа че има огромен прекрасен свят ИЗВЪН това кой, какво ,кога и защо яде ,и кой какво и защо вдига.
Такова нещо като Женственост има-свързано е със способността ни да раждаме. ако визиите и маниите ни преебават тази способност ,то ...жени ли сме?
Жени ли сме ,когато обсесивно мислим как да се “смажем” от мускулна работа? ,да се “смажем “от глад? да се “смажем”от травми?
Всъщност не жени-хора ли сме? кое същество проявява форми на автоагресия до степен да се наранява тежко...за удоволствие??!
В.,мислите са всичко.ако там се виждаш не-перфектна ,не-достатъчна ,не-...,не-.....то кое от теб е ДА? и кога ще стане Да?
(ами явно вероник прави едно и също ,и постига едни и същи резултати.независимо от общоприетите “истини” по въпроса , нейнто същество държи да има...индивидуалност?! ,свое мнение? ,неща извън физиологията?)
със здраве :)
23.07.10
07:50
Вярно, но все пак - отгоре чета “Форум за фитнес и здравословен начин на живот”.
И да за момента голяма част от онергията ми отива там.
Когато имам нужда, ще използвам тази енергия по-смислено (надявам се).
Все пак всеки си има мании - стига да не пречат на околните не виждам нищо лошо.
И в крайна сметка - Вероника искаше съвети как свали мазнини. С ядене на шоколад и овес няма да стане, мисля аз.
казано от Венцеслава Атилова на 23.07.10, 07:50:
И в крайна сметка - Вероника искаше съвети как свали мазнини. С ядене на шоколад и овес няма да стане, мисля аз.
Yep.
23.07.10
09:17
Добре, благодаря ви. Съгласна съм ,че храната ми не е 100% чиста, НО вие се хващате за последните дни. не случайно вметнах, че от тази седмица направих този експеримент с млечните. До сега съм яла пиле, свинско, печени кюфтета от свинско и телешко (домашни), а млечните са се свеждали до 2-3 пъти седмично по 200гр кис мл и толкова извара.
Наденицата за този месец ми се случи точно 2 пъти да ям. На ясно съм, че не е добра храна и има в нея какво ли не, но ми се ядеше.
Ще ви кажа още нещо - ужасно много искам да премахна голямо количество мазнини от себе си - сигурна съм, че нито един от вас не предполага колко. НО също толкова много се изморих да мисля храната, да смятам, 3 години (без прекъсване) съм вписвала по часове и минути дори какво ям. Имала съм периоди с кристално “чиста” (защото по дяволите дори и в месото, кеото купуваме не знаем какво има) храна и резултатите не са били кой знае колко задоволителни за мен. Идеята беше да спра да мисля храната, да изчислявам до последно калории и съотношение б:м:в, да се храня по усет и така това да се превърне едва ли не до живот - да нямам периоди на “на диета съм, ограничавам въглехидратите до толкова”, защото винаги когато съм била в силна рестрикция, после се е случвло да се тъпча до припадък. През последните месеци се опитвах (наистина!) да ям супер чисто, дори да не си взимам и един бонбон и издържах максимум седмица. ПРез тази седмица нито бях свалила, нито се чувствах добре.
За това тук там има бонбон, 30гр шоколад, или нещо друго. Да, прави сте, че най-добре е да се премахне, но до кога?
Ето например днес няма никакво желание за джънк, дори ядох и месо.
не се тъпча яко с яйца, миналата седмица не съм хапнала и 1. Така че е различно и вече не помня храната си, не си го и поставям за цел. Стремя се да преобладава хубавата такава и да си отърсвам съзнанието от сметки.
Относно тренировките - до преди две седмици съм влизала всеки ден във водата. От другата седмица също ще го правя. Воденето на сухо не е като вътре - наистина, така е. Но лично аз се натоварвам физически, след всеки час мога да изтискам екипа си и поради тази причина го вписвам към тренировките си. Няма го съпротивлението на водата, но има бягане, има гири, има коремни преси и подскоци. Но съзнавайки, че не е като да си вътре в басейна, сутрин правя крос :)
Наистина чудесна дискусия се получи и ми помага, защото виждам различни мнения и причини къде мога да греша.
Отново ще се постарая да изчистя максимално храната, но дълбоко в себе си не съм сигурна, че ще издържа. Яде ми се сладолед, понякога и хляб със сирене...
Вчера крос следобед
Днес крос сутринта с въже и коремни
24.07.10
18:46
Днес 3 часа преход с колела. Беше жестоко! импулсивно решение и нов маршрут, около 50км, планински. На отиване имаше доста спускане, съответно на връщане нанагорно:)
Наядоха ни оводи, на отиване ни гониха кучета, а на връщане от страх бяхме с пръчки в ръцете, но те не се появиха.
Ох такива емоции искам всеки ден:) (без кучетата)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 24.07.10 18:51.
казано от veronique на 24.07.10, 18:46:
Днес 3 часа преход с колела. Беше жестоко! импулсивно решение и нов маршрут, около 50км, планински. На отиване имаше доста спускане, съответно на връщане нанагорно:)
Наядоха ни оводи, на отиване ни гониха кучета, а на връщане от страх бяхме с пръчки в ръцете, но те не се появиха.
на теб май душата ти тежи поече :P Подарявай си повече такива дни
28.07.10
06:08
Спирам:)
Нещо интересно.
Дойде ми (?!?!)
Въпроси:
просто случайно съвпадение ли е, че намалих обема на тренировките и 2 седмици след това ми идва цикълът?
тогава как преди да тренирам интензивно (2007г) имах същите проблеми?
имам чувството, че никога няма да намеря правилния отговор.
казано от veronique на 28.07.10, 06:08:
Спирам:)
Нещо интересно.
Дойде ми (?!?!)Въпроси:
просто случайно съвпадение ли е, че намалих обема на тренировките и 2 седмици след това ми идва цикълът?
тогава как преди да тренирам интензивно (2007г) имах същите проблеми?
имам чувството, че никога няма да намеря правилния отговор.
Здрасти Veronique
Някъде споменаваше че си променила храната в последно време, може и от това да е.?.
не ,не е случайно съвпадение. от един момент натам тялото премахва неважните за оцеляването функции-като например размножаването.въпрос на приоритети-ако визията (моделирана от кой знае къде) ти е приоритет ,действаш според него.
здравословен начин на живот означава пребиваване в ,и подобряване на ЗДРАВЕТО. “Здраве” включва физическо ,емоционално ,психическо ...даже социално благополучие. Т.Е. БАЛАНС .
остани си със здраве ,т.е. с цикъл :)
Мария ,аз съм била в обсесията-зная какво е да се бориш с тялото ,за да го набуташ измислен калъп. С тази система ,с онази ,о ,ето тази най-после е Истината...глупости.
докато не се приемеш и не се харесаш ,тялото винаги ще ти го начуква-травми , ужасни депресивни периоди с ужасно тъпчене ,после пак тичаш по пистата към 10те % заветни(е кой каза ,че за ТЕБ са верните).
И излязох от това не защото “ме тренира едикойси”-тренирам сама.А защото намерих собствения си баланс-какво включва ,и как да го постигам.
ако отделяте половината си ден за мерене ,мислене за храната ,трениране ,терзания ,дневници ,планиране -и всичко това само заради постигането на телесна ...”цел” да го кажем(независимо дали килограми ,форми ,или крайни силови постижения) ,значи БЯГАТЕ от сериозни други аспекти в живота си.
системното претрениране е ХИПЕРКОМПЕНСАЦИЯ на липси-емоционални ,личностни ,каквито искате. Точно както и системното преяждане ,препиване ,и преЕбаване.
:)
казано от dennym на 28.07.10, 19:25:
Мария ,аз съм била в обсесията-зная какво е да се бориш с тялото ,за да го набуташ измислен калъп. С тази система ,с онази ,о ,ето тази най-после е Истината...глупости.
докато не се приемеш и не се харесаш ,тялото винаги ще ти го начуква-травми , ужасни депресивни периоди с ужасно тъпчене ,после пак тичаш по пистата към 10те % заветни(е кой каза ,че за ТЕБ са верните).
И излязох от това не защото “ме тренира едикойси”-тренирам сама.А защото намерих собствения си баланс-какво включва ,и как да го постигам.ако отделяте половината си ден за мерене ,мислене за храната ,трениране ,терзания ,дневници ,планиране -и всичко това само заради постигането на телесна ...”цел” да го кажем(независимо дали килограми ,форми ,или крайни силови постижения) ,значи БЯГАТЕ от сериозни други аспекти в живота си.
системното претрениране е ХИПЕРКОМПЕНСАЦИЯ на липси-емоционални ,личностни ,каквито искате. Точно както и системното преяждане ,препиване ,и преЕбаване.
Браво dennym, благородно ти завиждам на постигнатия баланс!
Това е особено валидно, ако приемем теорията, че смисълът на съществуването ни е да се изживеем такива каквито сме вдействителност.
Мнението беше редактирано от maria на 29.07.10 06:23.
можеш да търсиш най-доброто от себе си , но по пътя е смислено да се радваш и обичаш ,не да се смазваш ,мразиш и да взимаш ТЯЛОТО ТВЪРДЕ СЕРИОЗНО. Така затваряш света си само до АЗ -сепарирано и крайно неефективно дългосрочно.
29.07.10
11:27
Това с цикъла ще го разбера един ден. Имам в предвид - кое как му влияе, дали е само намаляването обема на трениране или конкретно силовото. Ще тествам.
Какво се случва с мен,
Миналата седмица бях убедена, че не искам да пипам храната, не искам да я мисля отново и отново. Да, обаче после си казах “Добре, ами ако наистина точно тези неща ми пречат? Ако съм такъв тип метаболизъм, че не мога да си позволявам това и онова?” И реших да опитам, много стриктно. Ако има резултат - храненето е бил проблема. Ако няма - нищо не съм изгубила, защото се чувствам добре.
Започнах палео, вече 4ти ден съм изключително стриктна и не ми се ядат други неща.
Вчера нямаше крос , но правих раздвижване вкъщи:
3х 5 лицеви с крака на легло, 5 кофички на 2 стола, 10 вертикален скрипец с 40кг, 10 скрипец с подхват
3х 5 стандартни лицеви, на комбиниран уред за гърди 10х40кг (избутване), х10 бедрено разгъване, 40кг
3х 30 клека собствено тегло.
нищо особено.
истинските тренировки ми липсват, клека, тягата..... много
+ 3 сухи
казано от veronique на 29.07.10, 11:27:
Това с цикъла ще го разбера един ден. Имам в предвид - кое как му влияе, дали е само намаляването обема на трениране или конкретно силовото. Ще тествам.
Аз си мислех, че като махна тежестите и ще имам цикъл, но не би. Нито съм недохранена (въглехидрати и мазнини имам МНОГО в менюто си) нито тежести съм пипала от доста време, но тялото ми не иска бебе в момента. То и ние така...
V ,палеото е приятен формат ,и лесно се поддържа ежедневно.
анелия ,а кардиото от колелото и ниския %мазнини броят ли се ? :) Въпросът не е в тежкото ,а в дозата ;)
казано от Anelia на 29.07.10, 12:45:
но тялото ми не иска бебе в момента. То и ние така...
Да ти имам оправданието... Това звучеше като едно голямо измъкване от това да разбереш аджаба какво ти е - Това което Вероника поне се опитва да направи.
Мнението беше редактирано от Madboy на 29.07.10 16:16.
30.07.10
06:30
Склонна съм и аз да заключа, че не тежестите са проблема, а общото количество тренировки, общия обем. Защото съм говорила с треньора по този въпрос неведнъж. Разказвал ми е, че в активните години на България по вдигане на тежести е имал 5-6 щангистки, които са били състезателки и нито една не е имала проблеми с цикъл. Една от тях поискала да бъде стимулирана по някакъв начин и съответно и се нарушил. Но аз не взимам, нито ще взимам стероиди.
та следващата стъпка е от август почвам тежестите, но ще ги поразредя. няма да има и водна аеробика, съответно ще наблюдавам тялото как реагира. Различни варианти ще правя. Няма и не искам да се примиря с това, че тежестите са проблема, защото не са. Все пак до преди 10 месеца не бях пипвала щанга, а аз тези проблеми ги имам от 11-12ти клас...
палеото наистина е готино :)
вчера 2 сухи, но по-лекичко го давах.
днес също
ПП: Анелия, аз не мога да мирясам, не защото искам или не искам бебе и съответно това ме спъва, а защото точно този хормонален дисбаланс ми пречи - трупам килограми; тялото ми не се чисти. Създадени сме да имаме цикъл всеки месец и отсъствието му не е нормално. Поне така мисля :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 30.07.10 06:38.
31.07.10
09:26
Тея експерименти и почивки ще ми докарат друга депресия.
I’m BACK!
Но далеч от това, което бях. А бях силна. Много.
31.07.10
Клек 1х10-12кг, 1х6-52кг, 4х6-62кг
Лег 1х10-12кг 1х6-32кг 1х3-42кг 2х4-42кг
Тяга 1х10-32кг 1х6-52кг 4х6-72кг
Толкова като за начало. Тежестите са мизерни. Не знам колко време ще ми е необходимо да си възвърна формата; не знам за мускулната памет, но се надявам това да се случи по-скоро. Гадничко си е да усещаш 62кг клек и да знаеш, че до преди месец си клякал със 115, а 60те са ти били за загрявка...
Или си дърпал тяга 125, а сега с мъка би отлепил 100кг.
Обаче е хубаво :)
виж , ти ис знаеш кое е важно за теб,но:
в предпоследния пост говориш за здавето и хормоналния баланс като за приоритет.
после страдаш по това ,че от почивката клека и тягата ти са “паднали” ,и ще тичаш да гониш някаква илюзорна предишна форма. все едно сме еднакви от ден за ден ,все едно сме СТАТИЧНИ.
Силна ,все по -Силна ,най-Силна
или
Здрава
ако е първото -защо точно ти е /за какво ти е? за какво ти е нужна тази сила? ако не знаеш-преливаш от пусто в празно ,с все по-големи негативи за здравето и психиката си.
ако е второто-тренирай ,тренирай тежко ,но не се съизмервай дори съ себе си ,и еей богу-не се обвинявай .тренирай за кеф , за кефа от всяко движение.
не бих правила 10ки.
31.07.10
13:18
Разбира се, че здравето е по-важно.
Но аз писах и по-горе, че ще експериментирам, за да открия какво ми пречи - дали общ обем трениране или конкретно силовите. И за това сега ги включвам. Както и да се погледне веднъж на ден силово и евентуално крос, или само едно от двете + почивни дни е далеч по-малко от всеки ден 1 час водна аеробика, 2 часа подскачане на сухо, 2 часа и половина силов трибой.
Иначе за силата - да,реално погледнато не ми трябва, защото нито съм състезателка, нито имам такива амбиции, макар че не крия- помисляла съм си го. Просто...чувствам се добре като съм преодоляла “голяма” тежест. Винаги съм сравнявала СЕГА с ПРЕДИ. Може би защото в живота ми винаги идват такива периоди, в които съм по-зле от предходни.. като някакъв кръговрат.
ПП: добавям 6km крос, по наклон
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 31.07.10 17:47.
01.08.10
17:13
Яйца - да , картофи - не :)
казано от veronique на 24.07.10, 18:46:
Какво стана с гинеколога - ендокринолог? Ходи ли? или пак аз не съв час...
Това ако са 85 аз съм трамвай! Изглеждаш супер!
казано от veronique на 31.07.10, 13:18:
Разбира се, че здравето е по-важно.
Но аз писах и по-горе, че ще експериментирам, за да открия какво ми пречи - дали общ обем трениране или конкретно силовите. И за това сега ги включвам.
ПП: добавям 6km крос, по наклон
Експериментите ти без тежки тренировки продължават твърде кратко, за да разбереш дали ти влияят или не. Екпериментирай освен да не ги практикуваш временно, ами и да спреш да мислиш за тях. Ти си винаги на позиция - опасност, тревога, бягай да се спасяваш-образно казано. Иначе си е стрес, хормони на стреса, блокиране на “излишните” жизнени процеси, като менструален цикъл и отслабване например
Ами за да не се стресира, да започва пак да си тренира :)))))
Това не е ядрена физика...
казано от Madboy на 02.08.10, 10:57:
Ами за да не се стресира, да започва пак да си тренира :)))))
Това не е ядрена физика...
в отговор на това една полезна статия за жените, че и за мъжете, които трудно могат да се поставят на мястото на жена. Баш си е ядрена физика :) Не може просто да отиде и да разхвърля щангите и после да е супер спокойна и разтоварена
http://mamita-bg.com/2009/03/28/%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/
04.08.10
09:37
Интересен дневник, поздравления! “Ви”, ето как виждам нещата:
1. Огромен метаболизъм - харчиш много и многоразово, с дейности изискващи консумация на стабилни порции въглехидрати (аеробики, тичане, аква-аеробни занимания). На практика обаче, си във ВМ-НВД. Ако искаш ниски подкожни мазнини, логиката е ядеш често в малки порции и харчиш често.
2. Ядеш рядко и храносмилаш още по-рядко. Понеже тренираш 2-3 разово, а храната която консумираш особвено протеините искат часове за смилане. Ти качваш кортизола на всеки няколко часа, а това бави храносмилането на храната в стомах-тънки черва. Това означва, че калориите ти влизат по-рядко и на ударни траншове, т.е. налага ти се да ползваш енергийни буфери и понеже гликогенът в мускулите ту ти свършва бързо и се генерира бавно, мазнините поемат щафетата. Така си правиш мастни джобчета за енергийна подръжка. Протеините са ти доста, а в случая те са ти основният източник на гликоген, чрез разни сложни метаболитни въртележки. Черният ти дроб е с увеличена маса, за да ти контролира кръвното (заради огромните депа, гликоген). С големият протеинов прием обаче има и рискове - увеличена урея, повече бачкане за черният дроб и бъбреците. Протеиновите храни са традиционно богати на NaCl. Каква сол консумираш? Ако е “никаква” то имаме проблем....
3. Тъкани: Постоянно киснеш във вода, която отнема от температурата ти. Ние хората сме с постоянна температура и ако нещо често ни я отнема си правим изолация. Сещаш се, релефни плувкини няма. Мускулна маса - правиш доста аеробика, сътветно трябва да поддържаш големи порции гликоген. Ти обаче на практика не консумираш достатъчно пък тренираш зверски. Това означава, че си в постоянна кетоза, т.е. потока на енергия в значителна степен се движи от мастните депа към мускулната тъкан, за което си трябва мощно развита капилярна мрежа, която в масово отношение те уголемява. Нещо подобно е при бодибилдърите, но там се постига по друга схема изключваща мазнините. Значи имаме пласт мазнини, заради термо изолация, нужда от мастни депа за активен енергиен резерв, много капиляри за транспорт на енергията, гликоген който правиш от аминокиселини докато спиш (събуждаш ли се с подпухнали мускули?). В допълнение, постоянната нужда да използваш мускулите си в работа и тренировки, го държи в постоянна готовност, сиреч висок пасивен тонус. То при теб за пасивен даже е трудно да се говори, защото както и да те погледна ти си професионален атлет. И по общият обем на енергия минала през мускулите от всички каки тук до теб най-близко вероятно е била Лимка с периода и с двуразово смачкване. Дори тогава обаче, според дневника й е била на 2/3 от твоя обем и е консумирала повече въглехидрати.
Липсата на цикъл при теб (ако съм прочел вярно) се дължи на това, че си постоянно в стрес и си в калориен свръх дефицит в големи часови зони от биологичният ти цикъл. Лимка спря да си брои калориите и тренира веднъж дневно. Това е социално, но ще я извади от максимална спортна форма, което ще рече че ще е по-малко способна да скача, влачи и да гори ккал/час за повече часове в стил кросфит маратон. Супер, в крайна сметка на нея не и е и нужно. Ти обаче “Ви” си професионален атлет, сиреч с това си вадиш хляба с потене и нямаш нейният лукс да намалиш натоварването и ако недояждаш 2 седмици, а се сцепваш от гърч, с метаболизма ти става мазало. Какво ти предлагам?
I. Мини на въглехидратна ротация по частично изчислено меню за 4-8 седмици. Увеличи приема на въглехидрати до 3 г/кг в дните с двуразови тренировки и в дните с много аеробика, гледай ккал/ден да са +/- 150 за нормата ти. Пий изотонични напитки с глюкоза когато имаш двоен час. В нетренировъчни дни яж МВ-НВД както в момента без да следиш ккал/грамажи и пр. В ден със силова тренировка, карай на балансиран режим. В началото го смятай, а после на око. Увеличи честотата на храненията на 5 хранения в ден с 2-3 и повече аеробни часа или 2-3 разови тренировки. Дръж ги на 4 в дни с 1 тренировка и в почивни дни. Променяй храненето си според работата си, ако няма да имап 20 дена тренировки, 20 дена карай на изчислено ВМ-НВД. Обмяната на веществата сработва със закъснение и в 20 дена без спорт + хранене като за спорт = глазура. Това е типично за атлетите, можеш да го видиш при всеки профи спортист, който отпуска между активните сесии.
II. Освен хормоните (щитовидна+полови) си, провери бъбреците и черният дроб. Консумирай (!) нормата си вода + сол с 2/3 KCl, освен в случай че изследванията на бъбреците дадат отклонения. Там ще се произнесе лекарят (и на-добре 2-3 ма различни и независимо, за по-сигурно).
III. Не пий алкохол, ама даже и за малка бира да става дума пък било то веднъж седмично. Не и докато тренираш като машина.
Не претендирам да съм познал, давам ти материал за размисъл.
Успех!
04.08.10
10:31
Като човек познаващ лично Владимир Недков, те съветвам поне да се замислиш над мнението му, а защо не и внимателно да го анализираш и да опиташ някоя от препоръките му.
Чудесен коментар, Владо!
И понеже ме споменаваш като сравнение (не рядко и аз сравнявам Ви с мен), искам да отбележа една малка неточност:
- в момента съм в пъти по-издръжлива и по-силна, отколкото бях в периода си на двуразови тренировки;
- в момента съм много по-издръжлива, отколкото бях в периода си на броене на калории.
По-силна не съм поради две причини:
1. травма в коляното от ски, последвана от травма в кръста, от която още се възстановявам => невъзможност да тренирам с ‘добри’ тежести;
2. Поредният експеримент, в който 3-4 месеца ще тренирам само за корекции на стойката и то без тежести.
След 1.5 месеца без НИКАКВИ тежести, направих успешни опити: няколко тяги на 80 кг; преден клек на 60 или 70 кг (не помня), ОХ клек на 50 кг, обръщане на 40 кг (50 кг не можах да обърна, защото ме е страх за кръста ми.). Издръжливост: 5000 м. гребане за 21 мин (доста добро време е); бягане по пресечен терен, вкл. и стръмни баири, около 8 км: 41-42 мин
Т.е. В по-добра форма съм и се чувствам по-добре от всякога и то благодарение на хубава интуитивна храна, почивка и елиминирането на излишните драми (броене на калории и спазване на ‘режими’)
Да, качила съм 2-3% мазнини, и по 1-2 см тук-там. Но това общо взето само аз си го забелязвам и то, когато започна да се втелявам. Споменах ли, че не помня кога за последно боледувах?
П.П. И мускулната ми маса не се е увеличила/ намалила...
Мнението беше редактирано от Limka на 04.08.10 11:27.
04.08.10
11:39
Да Лимка, сега еднократно (тренировка/движение/комплекс/дисциплина) можеш да дадеш по-добри показатели в сравнение с преди, но можеш ли всеки ден като преди? Максимална и оптимална форма са различни неща. Това че си качила % мазнини, означава че прием/разход е в полза на прием и е настъпил баланс към сегашната ти активност. Подобрената ти имунна система, всъщност е нормална имунна система на човек, който не претренира, т.е. няма скрити дефицити. Не ме разбирай погрешно, нямам против подкожните ти мазнини и се радвам че си се освободила от потребността да следиш храната си и да се зяпаш в огледалото. Коментирам само, че визуална форма (ниски мазнини+изразена мускулатура) и производителност са различни неща и ако едното ти е перфектно, другото обикновено куца освен в периоди за по няколко седмици в годината. Опит тоя период да се удължи дори с две седмици свършва с имунен срив.
Само че “Ви” работи “атлет”. Излиза че или трябва да се откаже от част от часовете аеробика, или да поспре с тежката атлетика (по-малко кинти) или да промени нещо с храната си. Същият спорт без контрол в храната или с лош контрол = положението, в което е сега. А и нямам идея какво му се плаши на сладкото “Ви” при положение че прави по 240 минути кардио в някои от дните. Щото джънк при хора с тренировки в анаеробно-алактатен режим на тренировка, не е като джънк за хора минаващи през тренировки с всякакви метаболитни въртележки за ден. Както казах, трябва и въглехидратна и калорийна въртележка. При която да смята калории и то от въглехидрати в смачкващите дни, а в другите дни да си следи протеина и да яде качествена РБ/ВМ-НВД храна.
Владо, аз съм напълно съгласна с теб, за всичко изложено по-горе. И напълно подкрепям съветите ти към Вероника. С малко уточнение, че е добре да наблегне на психичното си здраве...
А относно това какво мога или не мога, има само един начин да се разбере каква максимална интензивност и честота на тренировките бих могла да поддържам ден след ден за продължителен период. Може да дойде време и за този експеримент :)
Мисля си, че мога със същото темпо. И с по-добро от предишното дори. В момента наистина съм в най-добрата си форма.
Факт е, че възстановявам много бързо. И че ми се тренира много повече отколкото го правя. И че не си вадя парите с тренировки. И че осъзнах, че се опитвам да запълня емоционална дупка с храна/ спорт.
Също така е факт, че сега съм много по-мъдра и не бих правила двуразови тренировки, като същевременно параноично се опитвам да си вкарам калориите под 1600-1800.
Пожелавам и на В. да осъзнае разни подобни неща за себе си и да си подреди приоритетите така, че да й носят мир.
Със здраве :)
04.08.10
12:13
Лимка, радвам се че се чувстваш готова, но ако си яла 1800 ккал, то определено сега с 2000-2200/ден ще си по-добре. Колкото до “Ви” 1800ккал/ден ще я утрепят за два месеца. :) “Ви” трябва да яде доста над това и то на 4-5 приема както отбелязах + ротация + повече въглехидрати в аеробни дни, най-добре в матрични съотношения бърз-умерени-бавни.
Поздрави,
казано от Владимир Недков на 04.08.10, 09:37:
Интересен дневник, поздравления! “Ви”, ето как виждам нещата:
1. Огромен метаболизъм - харчиш много и многоразово, с дейности изискващи консумация на стабилни порции въглехидрати (аеробики, тичане, аква-аеробни занимания). На практика обаче, си във ВМ-НВД. Ако искаш ниски подкожни мазнини, логиката е ядеш често в малки порции и харчиш често.2. Ядеш рядко и храносмилаш още по-рядко. Понеже тренираш 2-3 разово, а храната която консумираш особвено протеините искат часове за смилане. Ти качваш кортизола на всеки няколко часа, а това бави храносмилането на храната в стомах-тънки черва. Това означва, че калориите ти влизат по-рядко и на ударни траншове, т.е. налага ти се да ползваш енергийни буфери и понеже гликогенът в мускулите ту ти свършва бързо и се генерира бавно, мазнините поемат щафетата. Така си правиш мастни джобчета за енергийна подръжка. Протеините са ти доста, а в случая те са ти основният източник на гликоген, чрез разни сложни метаболитни въртележки. Черният ти дроб е с увеличена маса, за да ти контролира кръвното (заради огромните депа, гликоген). С големият протеинов прием обаче има и рискове - увеличена урея, повече бачкане за черният дроб и бъбреците. Протеиновите храни са традиционно богати на NaCl. Каква сол консумираш? Ако е “никаква” то имаме проблем....
3. Тъкани: Постоянно киснеш във вода, която отнема от температурата ти. Ние хората сме с постоянна температура и ако нещо често ни я отнема си правим изолация. Сещаш се, релефни плувкини няма. Мускулна маса - правиш доста аеробика, сътветно трябва да поддържаш големи порции гликоген. Ти обаче на практика не консумираш достатъчно пък тренираш зверски. Това означава, че си в постоянна кетоза, т.е. потока на енергия в значителна степен се движи от мастните депа към мускулната тъкан, за което си трябва мощно развита капилярна мрежа, която в масово отношение те уголемява. Нещо подобно е при бодибилдърите, но там се постига по друга схема изключваща мазнините. Значи имаме пласт мазнини, заради термо изолация, нужда от мастни депа за активен енергиен резерв, много капиляри за транспорт на енергията, гликоген който правиш от аминокиселини докато спиш (събуждаш ли се с подпухнали мускули?). В допълнение, постоянната нужда да използваш мускулите си в работа и тренировки, го държи в постоянна готовност, сиреч висок пасивен тонус. То при теб за пасивен даже е трудно да се говори, защото както и да те погледна ти си професионален атлет. И по общият обем на енергия минала през мускулите от всички каки тук до теб най-близко вероятно е била Лимка с периода и с двуразово смачкване. Дори тогава обаче, според дневника й е била на 2/3 от твоя обем и е консумирала повече въглехидрати.
Липсата на цикъл при теб (ако съм прочел вярно) се дължи на това, че си постоянно в стрес и си в калориен свръх дефицит в големи часови зони от биологичният ти цикъл. Лимка спря да си брои калориите и тренира веднъж дневно. Това е социално, но ще я извади от максимална спортна форма, което ще рече че ще е по-малко способна да скача, влачи и да гори ккал/час за повече часове в стил кросфит маратон. Супер, в крайна сметка на нея не и е и нужно. Ти обаче “Ви” си професионален атлет, сиреч с това си вадиш хляба с потене и нямаш нейният лукс да намалиш натоварването и ако недояждаш 2 седмици, а се сцепваш от гърч, с метаболизма ти става мазало. Какво ти предлагам?I. Мини на въглехидратна ротация по частично изчислено меню за 4-8 седмици. Увеличи приема на въглехидрати до 3 г/кг в дните с двуразови тренировки и в дните с много аеробика, гледай ккал/ден да са +/- 150 за нормата ти. Пий изотонични напитки с глюкоза когато имаш двоен час. В нетренировъчни дни яж МВ-НВД както в момента без да следиш ккал/грамажи и пр. В ден със силова тренировка, карай на балансиран режим. В началото го смятай, а после на око. Увеличи честотата на храненията на 5 хранения в ден с 2-3 и повече аеробни часа или 2-3 разови тренировки. Дръж ги на 4 в дни с 1 тренировка и в почивни дни. Променяй храненето си според работата си, ако няма да имап 20 дена тренировки, 20 дена карай на изчислено ВМ-НВД. Обмяната на веществата сработва със закъснение и в 20 дена без спорт + хранене като за спорт = глазура. Това е типично за атлетите, можеш да го видиш при всеки профи спортист, който отпуска между активните сесии.
II. Освен хормоните (щитовидна+полови) си, провери бъбреците и черният дроб. Консумирай (!) нормата си вода + сол с 2/3 KCl, освен в случай че изследванията на бъбреците дадат отклонения. Там ще се произнесе лекарят (и на-добре 2-3 ма различни и независимо, за по-сигурно).
III. Не пий алкохол, ама даже и за малка бира да става дума пък било то веднъж седмично. Не и докато тренираш като машина.Не претендирам да съм познал, давам ти материал за размисъл.
Успех!
Браво ,Владо !
Друго си е, специалист да се изкаже. :)
Супер, Владо!
Към Лимка:
А относно това какво мога или не мога, има само един начин да се разбере каква максимална интензивност и честота на тренировките бих могла да поддържам ден след ден за продължителен период.
Не разбирам, защо ти е нужен подобен екстремизъм. Досещаш се, че подобен подход, дори и не дава върхови резултати.
А аз подозирам, че психиката е по-силна от физиката. Лесно е да стигнеш до предела на възможностите си, трудно е да спреш преди да си го преминала с ...кофти резултат.
това което аз не разбирам е-кому нужно това? става въпрос за жени на 25-30г ,не профи-спортисти. всяка втора-с хормонални проблеми. в детството и пубертета е ок да проверяваме ,да разширяваме границите-докато се научим ,че те са въпрос на психика (както казва Сталкера).
ако го правим и след това ,само разширяваме ентропията-безсмислен труд кипи ,дет се вика.
Не е важно каква максимална интензивност и честота можеш да подържаш постоянно, а какъв ще е ефекта от тренировките. А той за съжаление не се увеличава пропорционално ;)
Т.е., трябва да търсиш не максимума, а ОПТИМУМА.
И аз мога да пиша някои неща по темата, ама засега толкова, че мисля да поспя някой и друг час :)