aбе ти си голяма работа бре девойче!!!
не знам за тия стойки, не мога да съм компетентен, но като лаик бих могъл да кажа...трябва страшно здрав коремен пояс...!!!
сауната след тренировка е неразумно решение...по-скоро ледена баня:)
skips…какво е?
skips - подскоци на въже
За сауната - знам, че не беше разумно решение, но имах нужда да изкарам още вода :)
А относно коремния пояс - прав си, но има такива стойки, за които в момента се оказва доста слаб, затова го тренирам усърдно тъй като са ми голямо предизвикателство :) :) Всъщност мисля, че и кръста трябва да позасиля, защото от време на време ми играе лоши номера, когато трябва да стабилизира.
28.02.11
18:17
Сауната след тренировка отпуска много добре мускулатурата и позволява по-бързото възстановяване, въпреки че хората си мислят обратното. Студеният душ може да те тонизира в краткосрочен план (до 30 мин), но в дългосрочен (няколко часа) само забавя възстановяването. Принципа е много прост. Муслулите сзе съкращават и постепенно се стягат и става все по-трудно да се отпускат, за да могат пак да се съкратят, и т.н. Силовата издръжливост зависи най-вече от способността на мускула да се отпуска по-бързо. Сауната подпомага именно това отпускане, докато студения душ предизвиква моментен приток на кръв към кожата и мускулатурата, което създава усещането за тонизиране, но реално не помага на мускула да се отпусне.
А иначе изкарването на вода чрез сауна не е много полезно. Ако си състезател и гониш категория и го правиш преди кантара има смисъл. Водата, която излиза в сауната от теб е добре да си я възстановиш след това иначе ще имаш проблем с електролитния баланс в тялото и в дългосрочен план (няколко дена) може да си докараш преумора, за която нямаш обяснение. Така че по-добре си възстановявай течностите, които губиш в сауната. :)
След тренировка (особено интензивна) сауната претоварва сърцето и отслабва драстично и без това омаломощената (отново в следствие на тренировката) имунна система. Така че тренировка+сауна=лоша идея. С няколко часа или ден разлика, положението е съвсем различно - тогава настъпва полезното действие, за което говориш.
Вече споменах причините, поради които имах нужда да изхвърля вода. Проблем с възстановяването на мускулатурата нямам, това - благодарение на факта че не ям месо, и мускулатурата ми след тренировка преминава към обичайния си тонус много по-бързо отколкото при хората, ядящи месо. Именно поради тази причина си позволявам и тренировки почти всеки ден. :)
Храната днес:
През по-голямата част на деня - пълна липса на апетит, затова пък изпих повече от два литра зелен чай* и от коктейла чайове джинджифил, розови цветове*, лимон, годжи бери* и мед*
На обяд хапнах десетина цели какаови зърна*
Вечеря - почти цяла зелена салата, 1авокадо, десетина маслини; десерт - предварително налиснати семена чиа*, натрошени какаови зърна*, мед*, розови цветове*, овесени ядки
Малко, но от сърце ;) утре повече (sun)
28.02.11
18:41
казано от Margaritka на 28.02.11, 18:38:
След тренировка (особено интензивна) сауната претоварва сърцето и отслабва драстично и без това омаломощената (отново в следствие на тренировката) имунна система. Така че тренировка+сауна=лоша идея. С няколко часа или ден разлика, положението е съвсем различно - тогава настъпва полезното действие, за което говориш.
Вече споменах причините, поради които имах нужда да изхвърля вода. Проблем с възстановяването на мускулатурата нямам, това - благодарение на факта че не ям месо, и мускулатурата ми след тренировка преминава към обичайния си тонус много по-бързо отколкото при хората, ядящи месо. Именно поради тази причина си позволявам и тренировки почти всеки ден. :)
Хм :) Интересно :) Не го знаех това . И за сауната също .
Пък аз като си купувам карта за фитнес е главно заради сауната :D И седя по 30 мин вътре... :D
http://www.youtube.com/watch?v=jSG7OaWTwU4&feature=player_embedded#at=20
Всеки, който е работил в хотел ще се познае тук :) ...за съжаление
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.11 19:20.
Немо, напиши го това на всичко треньори на топ атлети в света...леко-атлети, тежко-атлети...абе всякакви скоростно-силови спортове...може да им светне и на тях...как така от 100 години си правят ледени бани, ане са се сещали да се разплуят в сауната...за някакъв weekend warrior може и да е готино в сауната, но за дву и три-разови сериозни натоварвания е най-малкото неразумно да влизаш в сауна...
изтрий си поста доброволно...:)))
Марге, колко време стоиш на планк...?
казано от slavko на 28.02.11, 21:22:
Марге, колко време стоиш на планк...?
Никога не бях засичала време (а и не правя планк като самостоятелно упражнение), но специално заради теб: 4 мин :P
01.03.11
11:32
казано от slavko на 28.02.11, 21:22:
Немо, напиши го това на всичко треньори на топ атлети в света...леко-атлети, тежко-атлети...абе всякакви скоростно-силови спортове...може да им светне и на тях...как така от 100 години си правят ледени бани, ане са се сещали да се разплуят в сауната...за някакъв weekend warrior може и да е готино в сауната, но за дву и три-разови сериозни натоварвания е най-малкото неразумно да влизаш в сауна...
изтрий си поста доброволно...:)))Марге, колко време стоиш на планк...?
Това са теми, които са много дълги и обикновено, бързайки да кажа нещо пропускам много уточнения. Нямам предвид дълго стоене в сауна след тенировка, по 30 минути примерно. Имам предвид стоене в сауната след тренировка в рамките на 5-10 минути максимум и сауна загрята на около 90 - 100 градуса. Дългото стоене в сауната наистина може да претовари сърцето, но трябва да се стои в сауната повече от 30 минути. А иначе топлото сваля кръвното налягане, за тия които не го знаят. Всичко, което пиша винаги съм го изпитал лично. Никога не пиша неща, за които само съм чел. :)
Неяденето на месо наистина помага за по-бързото възстановяване на мускулатурата, но дори и тогава няколко минути в сауната след тренировка помагат за по-бързото възстановяване. И това го пиша от опит. 11 години не ядях месо и яйца и тренирах доста тежко, така че съм го изпитал. :)
казано от slavko на 01.03.11, 10:27:
уффф...биеш ме с няколко секунди...ще ме накараш да се запретвам:)
Ами давай, току виж съм ти вдигнала още летвата ;)
Сподели след това, да знам каква цифра да гоня другия път :)
Вторник, 01.03
Тренировка:
Отново с 1,4 грама Л карнитин и 5 кг тежести по глезените :)
1000 skips - 6.49 min нов рекорд :)
Intervals 10:30, 6 rounds of:
plank reptile / mountain runners / knee tucks
в почивките: elbow plank
50 crossed ankles breakdance push ups - 6.05 min
100 backward lunges - 2.55 min
1000 skips - 6.48 min два рекорда за един ден :P , този път без тежестите
Довечера ще има час Vinyasa flow yoga
Мнението беше редактирано от Margi на 01.03.11 13:38.
това 1000 да си го поправиш...нещо сбъркано има...1000 скока за 6;49 с тежести, после 100 скока за 6,48…аз недоумявам нещо...а 100 скока за 6:48 е някакво жалко постижение
я дай малко разяснение моля...
и пробвай това, като си в настроение :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/48330
Мнението беше редактирано от slavko на 01.03.11 13:30.
Да де - пак е рекорд...за бавно скачане на въже :D
Поправката е нанесена - скоковете са 1000. Дори и без тежести, мисля че е постижение, като се има предвид че завърших тренировката с тях. След 500, на всеки скок имах чувството че коленете ми ще се огънат и ще падна, останах доста учудена от времето :)
Ще пробвам комплекса от линка ти, когато се чувствам във форма и ще споделя резултата :)
01.03.11
14:29
казано от Margaritka на 01.03.11, 13:45:
скоковете са 1000.
Не е зле за момиче :)
Пробвай да скачаш и без тежести както следва: на два крака едновременно, сменяй само на един, след това от един на друг и бягане на място с въжето. Скоростта я променяй от 120 до 200 в минута, особено при бягането на място, да речем 15 секунди от всяка минута. Мисля, че също ще ти хареса. :)
Всъщност за цялата тренировка бяха 2000. :)
Скачам със и без тежести горе-долу по схемата, която си предложил, само че ги вписвам под общата категория подскоци на въже, за да не навлизам в излишни обяснения :)
абе аз ли съм кекав или ти си тотален чук...с по 2,5кг. на всеки глезен правиш 1000 скока на въже за 6:49…последно, така ли остана?...:)))
на секунда по 3 скока...ей Марге, тука нещо ма фърляш по върбите май май:)
01.03.11
15:50
Славко, пробвай го. Няма грешка. Аз бих ти препоръчал на рундове от по 3 минути с 1 минута почивка (класическа боксова схема). Тежестите не пречат на скоростта, но го правят по изтощително :) . 1000 повторения за 6:49 мин са около 145 за минута.
Мнението беше редактирано от ne mo на 01.03.11 15:56.
И аз се учудвам че с тежести съм даже по-бърза, обикновено времето ми за 1000 скока е 7.30 - 8.30 мин
Другият вариант е GYMBOSS-а да изостава :D
Храната днес - значително по-добре от предишните дни (поне до този момент):
След ставане - йоги чай
Обяд - елда* с хималайска сол* и гхи*; няколко листа зелена салата; няколко маслини; десерт - домашни вафлички от спелта* слепени с какаово-кокосов крем*
След обяд - 100-тина грама тофу*; 7 какаови зърна*
Вечеря - огромна салата от: моркови, червено цвекло, зелена салата, кафяв басмати ориз* с гхи*, куркума и кориандър; десерт - същите вафлички* като на обяд; малко черен шоколад на Линдт
По-късно - вероятно бенгалски чай* или фреш
ПП: И честита баба Марта на всички, бях я позабравила, въпреки че още от сутринта ме “бинтоваха” в мартеници :D :D
Мнението беше редактирано от Margi на 01.03.11 20:20.
ако си от София, другия уикенд ще бъда там и задължително искам да се запознаем...ти ще излезеш някоя аеробна лимонка...1000 скока за 6:49…БА!!!
Ако напролет означава втората половина на март, съм във Врана,а иначе през по-голямата част от времето мога да бъда открита в Банско.
Така че заповядай, само да те предупредя че съм си поръчала Professional Speed rope на Reebok, и кой знае може и под 5 минути да сляза :D :D :D
хахаха...а стига стига вече...
ти ако паднеш под 5 мин. на 1000 скока, идвам на Банско да ме тренираш, или на Варна...или където и да е:)
Сряда, 02.03
Добрата новина - ПМС прикючи със закъснение, но успешно ;)
Движение:
Малко Vinyasa flow yoga след късното ставане - Agni namaskar (само да уточня че този вариант на “поздрава” включва 108 лицеви опори заедно с други асани за около 10 минути), Twists & arm balances, Backbends, Handstands - тук съвсем забравих че обърнати пози тези дни не са добра идея - общо около 40 минути.
По-късно - разходка в снега :)
Храната - после :)
02.03.11
12:20
Дерзайте скачачи. Аз съм виждал хора да скачат 3 минути с темпо над 200 в минута. Не е невъзможно и 5 минути :)
Немо, скоро имаше един дерт между няколко от нас...за колко време най-бързо ще направим 25 суинга с 32кг. пудовка...и се почна едно диво размятане...смятай тия дето участваха сме само чукове, дето тренираме сериозно...и се почнаха едни времена 40-39сек., и вече опираше до стотни...мисля, че засега най-бърз е едно борче от Ловеч, но той е и най-нисък от нас...за 38 и малко...та при него все пак самия ход на движението е малко по-малък, по-къси крайници...ФАКТ(по рождение), но идеята ми е, че все ти трябва някакво техническо време тежестта да падне надолу, за да я засилиш пак нагоре, трудно се дърпа и нагоре и надолу...ГРАВИТАЦИЯ...
МОЛЯ те, сега стани и скочи без въже 150 пъти в минута и пак ще коментираме...
ей брат и аз съм виждал хвърляч на гюле да прави полуклек с 400кг.-един път през живота си...
също съм виждал Юсеин Болт да бяга 100м. за 9,58сек.
пак си помсили ти какво си виждал, уважавам Ви за спортното Ви дълголетие, опит и рутина, ама тука говорим за над 3 скока в секунда!!!...а посмалете малко де...или най-лесното...като видиш някой такъв извънземен-го снимайте и да зяпаме и ние простосмъртните....
не ми се сърди, ама аз тренирам от 14 години и съм виждал много неща-не ти говоря за фитнес забавления,а за сериозно силово-скоростни натоварвания...и все някой кат се изреже така по форумите и се чудя, бе аз ли нещо съм се сбъркал...що ли...:)
02.03.11
14:14
Скачал ли си на въже? Или може би аз не съм разбрал за какво говорим. Когато съм във Варна, обикновено вися по лостове, бягам сутрин стълбите на паметника и ходя да играя бокс. Случва ми се 2 пъти по 2 седмици в годината. Тогава скачам и на въже. Все още нямам проблеми да скачам с темпо 150-180 в минута. С малко зор и 200 ще ги докарам. Стига да говорим за нормално скачане на въже, а не нещо специално, което не съм схванал. А иначе скачам на въже от 14 годишен :) . Всеки, който скача на въже редовно, ще ви каже, че няма проблем да се скача бързо.
И още нещо да добавя. Парадокс, но с въжето се подскача по-бързо отколкото без него ;)
Мнението беше редактирано от ne mo на 02.03.11 15:32.
Утре ще засичам скоковете на въже за минута време, а не на бройки, и се надявам въпроса със скоростта да се изясни :)
02.03.11
17:10
Скачане на въже с темпо 200 подскока в минута е нещо напълно постижимо, че да се съмнявате в него!
По-трудно е да задържиш тази скорост няколко минути и да не се оплете въжето.
Е, като се оплете, разплиташ и започваш отново :)
Уф, досега писах храната за днес, но точно когато трябваше да я постна, връзката ми изчезна (специални благодарности на М тел за което - винаги мога да разчитам на тях), а не ми се пише наново.
Накратко - количество - не особено голямо
Качество - разочароващо. Мисля че отново трябва да огранича драстично млечните, започнах да се оливам с тях, било то домашни или не. Значително по-добре се чувствах, когато не ги консумирах изобщо. Същото се отнася и за сладките неща, които не са собственоръчно приготвени.
02.03.11
17:24
Който не вярва, да отиде в някоя боксова зала и да погледа как се скача на въже :)
Слави, питай и Камен. Предполагам, че освен на батут е скачал и на въже ;)
02.03.11
17:32
казано от slavko на 02.03.11, 15:45:
само си ела в БГ и те почваме:)
Ами аз не съм кросфитър ;), как ще ме почнете? Освен на висилката, с коремни възлизания - там все още мога да покажа как се правят :)
Маргаритка (bow)!
С това скачане на въже ме преби...Веднага щом го видях си казах “Правя го!”. Е да, но резултата ми е 7:50 - с една минута по бавно от теб. :(
казано от valerious на 02.03.11, 18:53:
Маргаритка (bow)!
С това скачане на въже ме преби...Веднага щом го видях си казах “Правя го!”. Е да, но резултата ми е 7:50 - с една минута по бавно от теб. :(
Ако се поразровиш назад в дневника ми ще видиш че стандартното ми време е горе-долу колкото твоето, 6.48 си беше личен рекорд. От два-три дни пия Л карнитин с кофеин, може там да е причината ;)
Не мога да си представя да пия такива работи преди тренировка - сърцето ми ще се пръсне :)
Много ми хареса това с скачането! Който може да скача да го пробва и да пише време! (giggle) (Кросфитърите да се захващат :P )
Приятно изкарване на празниците, Маргаритка! :)
02.03.11
22:17
Аааа, това от теб не съм го очаквала.. :D
02.03.11
22:37
Мислех си, че не мога да направя 2 скока за 1 сек, но от любопитство си погледнах в предишните тренировки в дневника - оказа се, че имам едно постижение от 41 скока за 20 сек. Тук да се има предвид, че никога не съм се занимавала със скачане на въже и това бяха от първите ми опити!
В този ред на мисли, не е невъзможно да се направят по 3 скока за 1 сек от човек, който се занимава редовно и работи върху това. Марги, браво за постижението - при 1000 скока е много по-сложно естествено, защото трябва да се поддържа това темпо. Аз лично и 100 скока ще направя с голям зор без да спирам, това 1000 ми се струва доста далечна цел, но ми даваш вдъхновение за работа :D
спираме с тия скокове, че ще за..а цялата си програма и почвам тясна специализация ” скачане на въже”...:)