инж. Марин Маринов - В момента: бързи, минималистични тренировки

Прескочи до:

16.06.11
21:36

казано от valerious на 16.06.11, 18:53:

Ем да...то на колене като дърпаш с задника може да си праиш колкото искаш. Като се изправиш вече са други работите.

Абе с корема събирам ;) когато се изправиш почти цялото натоварване отива в кръста ;)

Мнението беше редактирано от Стенли на 16.06.11 21:37.

16.06.11
22:17

еее...Стели...това с 50-те в серия от колене искам да го видя аз лично!!!
Ти 50 коремни в серия няма да направиш...камо ли с колелцето...

Мнението беше редактирано от slavko на 16.06.11 22:18.

казано от Скота на 16.06.11, 21:29:

Е ся бива ли клека по-лек от лега :D

Срам, не срам, за сега е така, но още малко и ще ги изравня :)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 16.06.11 23:54.

Щом мускулното изграждане е много бавен процес, какъв е смисъла да се ядат след тренировка бързи въглехидрати?!
На мен ми се вижда безсмислено. Разликата би трябвало да е толкова малка, че да не си струва.

17.06.11
09:48

И според мен е така инженере, но...едно е да направиш 6 повторения за 30мин. и друго е да правиш някакъв двучасов билдерски сплит от няколко мускулни групи+задължителното за “изчистване” кардио...след това гликогена в мусклулите е толкова изчерпан, че тялото реве за някое гейнърче или за някоя вафличка:)

19.06.2011

Лежанка - 10х3@75
Тяга - 5@70, 4х1@110,120,130,140, 3х3@110,120,130

19.06.11
18:20

казано от slavko на 17.06.11, 09:48:

И според мен е така инженере, но...едно е да направиш 6 повторения за 30мин. и друго е да правиш някакъв двучасов билдерски сплит от няколко мускулни групи+задължителното за “изчистване” кардио...след това гликогена в мусклулите е толкова изчерпан, че тялото реве за някое гейнърче или за някоя вафличка:)

съгласен съм :) но и след един зверски комплекс тялото си реве за въглехидрат :)

19.06.11
20:30

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/19/innovative-revolutionary-program-to-keep-your-body-biologically-young.aspx

Joyplovdiv, благодаря за хубавото линкче! Дори го шернах и във фейсбука :) Дано повече хора го прочетат.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 19.06.11 22:23.

20.06.11
13:01

Pleasure is all mine!:)

20.06.2011

Раменна преса - 10хЛост, 10х5@40
Набиране - 12,10,10,8,4,3,2,1

21.06.11
05:56

Благодаря!

Хареса ми раменната преса, даже много ми хареса, но ще видим обаче как ще е на по-големите килограми.

21.06.11
11:00

ако искаш да ти върви пресата...никой няма да те убие, ако вкарваш и малко подем при тласкането...важното е тежестта горе да не увисва, а да я заключваш с трапеца, продължаваш да буташ до края...и да не се гънеш като червей...

21.06.11
11:17

казано от slavko на 16.06.11, 22:17:

еее...Стели...това с 50-те в серия от колене искам да го видя аз лично!!!
Ти 50 коремни в серия няма да направиш...камо ли с колелцето...

в сряда предлагам да тренираме двамата :) тамън ще ме пазиш на клека после отиваме да потичаме и след това правя 50 с колелцето :)

21.06.11
11:19

става:)

22.06.2011

Лежанка - 80@ 3-2-1, 3-2-1, 2-1
Клек - 5х5@60
Лежанка - 80@ 3-2-1, 3-2-1, 2-1
Клек - 5х5@60

Един интересен линк, не е свързан с фитнеса, но пък е свързан със здравето. Става въпрос за зрението и по-специално за късогледството.
http://www.nytimes.com/2011/06/21/opinion/21wang.html?_r=2

btw, късогледство се развива и при ядене на много въглехидрати, защото инсулина изкривява очната ябълка. Нали знаете как казват да не се дава сладко на кучетата, че ще ослепеят. Това е причината. При тях инсулина действа още по-силно поради  високата инсулинова чувствителност.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 23.06.11 10:51.

ами...аз потърсих малко за инсулина при кучетата и спрях да чета доста бързо - картинката хич не е приятна :(

Досега пробвал ли си тази система 3-2-1 за сила. Бях чел статия на Поликин за комбинирането на силово упражнение с плиометрично. Лежанка схема 3/2/1 , като след всяка серия лежанка се почива 10 секунди и се правят плиометрични лицеви опори 6/4/2. Между всяка серия лежанка с лицеви се прави почивка 3 мин.

23.06.11
13:57

Десо,ако можеш дай повече информация,че ми стана интересно :)

http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/630/Secrets_to_Maximum_Power_Development.aspx

Намерих я! Съжалявам за спама, предните два поста може да бъдат изтрити.

Десо, това ми звучи точно като системата на треньора Barry Ross, но той я прилага основно за тяга. Поликин май я е изкопирал :)

В статия пише, че Поликин я е взаимствол от руски “секретни” разработки :D В повечето случаи най-успешните програми за сила идват от соц блока :)

да, и Поликин е научил германски за да докопа знанията на руснаците през източна германия. просто така са били разделени спортовете и медалите” САЩ на тичане и плуване, СССР на тежка атлетика и скокове. САЩ залитат по теста на Купър и т.н.

в момента обаче вече е трудно да се каже кое от кой се практикува, а от кой е измислено за мен няма значение. оня ден ме питаха на изпит “кой е измислил мануалния лимфен дренаж и кой го е вкарал в практиката?” аз си викам на къла “кво ме интересува бе?аз знам от кой учебник съм го чел.”
Майк Бойл казва “за 5 минути или можеби месец знам кой е измислил нещо. след това вече са си мой мисли”

23.06.11
20:43

Американците са пропагандирали кардио-тренировките и полезните ефекти от тях, а силовите тренировки са определяли като “вредни”, по-общо казано. Всички сме чували за бума на “тичането за здраве” и рекламите на маратонки от познатите ни марки. Дори професори и специалисти се изказвали, колко полезно е и как ще живеят до 100 години с здраво сърце.
През това време обаче в  Източна Европа работят здраво върху изследването на ефекта от силовите тренировки. Всъщност всяка литература за силова подготовка е със източници от руски или немски книги. Но все още много малко се знае за ефектите...

интересното е че със главоломна сила ще съберем такава информация, стига да искаме.
http://www.youtube.com/watch?v=OrAo8oBBFIo
http://www.ted.com/talks/daniel_kraft_medicine_s_future.html

24.06.2011

Лежанка - 15хЛост, 5@60, 2@80, 1@90, 10х2@80, 5х1@80 (тесен хват)
Набиране - 13,10,10,9

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 24.06.11 23:13.

В събота и неделя бях на футболен турнир. Отпаднахме рано и съответно съботната вечер беше доста тежка.
В неделя се опитах да тренирам, но според моментните възможности :D

Лежанка - 5@60, 3@70, 1@80, 1@90
Набиране - 5х5
Раменна преса с дъмбел прав - 6х5@23

27.06.11
17:51

На какви храни наблягаш?
И аз се храня циклично от доста време и съм изключително изненадан като цяло от ефекта!Много съм доволен.
На какви храни препоръчваш да се набляга?

Аз съм фен на ВМ-НВД. Ям предимно животински храни + малко зеленчуци. Основно месо, яйца, истинско краве масло. От както ям  циклично понякога хапвам и въглехидрати, но рядко, но не ми действат добре, подувам се, пък и не са ми вкусни. Разбира се, по някога имам и дни с много боклуци, но това е по-скоро рядкост, а и цикличното хранене ги компенсира отлично.

27.06.2011

Лежанка - 5@60, 3@70, 1@80, 1@85, 5х3@80
Тяга - 8@60, 3@110, 3х3@130
Раменна преса с дъмбел, прав - 5х5@23
Набиране - 10,8,7

28.06.2011

Тренировка на гладно след 21 часа без калории.

Лежанка - 5@60, 3@70, 1@80,85,90,95
Клек - 5х3@65
Лежанка - 3х5@70 (експлозивно), 3х5@70 (широк хват), 3х5@70 (тесен хват)
Клек - 5х3@65

29.06.11
00:14

Ти са сети кога да праиш експлозивно. И междудругото това няма да ти помогне за увеличаване на силата, спрямо твоите цели е ненужно. Предлагам ти да хванеш щангата за тия раменни преси вместо дъмбели защото ще имаш проблеми...засега е ОК щото са 23 кила...но занапред хващай щангата.

29.06.11
00:43

Аз ги правя с 35-40 кг дъмбели. Правя преси с дъмбели редовно последните 5-7 години. Кога да очаквам проблеми?

29.06.11
00:58

Прав ли ги праиш? Докъде пускаш и до къде вдигаш?
Както и да е не ми се спори дали ще ти стане нещо или не...това с раменната преса е между нас с Марин, нещо като майтап и аз с всички сили се опитвам да го накарам да прави с щанга.. :)

Мнението беше редактирано от Valleri на 29.06.11 01:03.

Иска той Валери да ме зариби по олимпийските лифтове, но аз се дърпам :)
Иначе за раменните преси мисля, че сме изчерпали темата вече. Няма смисъл да почваме стария спор отново.

29.06.11
12:55

Е, то няма да е зле да почнеш да правиш и с щанга, и без това програмата ти е бедна от към упражнения. Със щангата имаш повече възможности да манипулираш тежестите, а от там и повече прогрес от към сила. Примерно, може една тренировка да е с военна преса, тежко и с малък брой повторения, а следващата да е с дъмбели, повечко обем.

казано от valerious на 29.06.11, 00:58:

Прав ли ги праиш? Докъде пускаш и до къде вдигаш?
Както и да е не ми се спори дали ще ти стане нещо или не...

Просто ми е малко странно защо е тази неприязън срещу тях. Сигурно имаш десетилетни наблюдения и опит със стотици хора и си направил статистика, че това упражнение е прецакващо в повечето от случаите, че да твърдиш с такава сигурност и упоритост, че ще има проблеми? ;)
И ми стана интересно кога да очаквам прецакването.
Иначе, аз ги правя седнал, понякога и прав, с една ръка, правя и Арнолд преси. Пускам до долу и вдигам до горе, т.е., максимално възможната амплитуда. Понеже ми е трудно да си взимам сам дъмбелите, а и в залата са през 5 кг чифта, предпочитам да ги правя като последно упражнение и вместо прогресия в тежести, да гоня повторения, затова правя 1-2 серии до отказ.
Дъмбелите имат някои предимства пред лоста и са добра алтернатива на пресите с щанга, но разбира се, не трябва да се зацикля само на тях, аз съм за ротация на упражненията.

29.06.11
14:10

Петко, а ти колко десетилетия имаш опит...?

Факт е, че с нефиксирана тежест активираш повече мускулни влакна, натоварването е по-специфично от това с лост...убеждавам се в това, от както почнах да работя с двете 32-кг. пудовки...

Но...ако правиш с някакви неразумни тежести, които да не отговарят на възможностите ти, ако си изкривен...е възможно да се контузиш...да кажа така...по-възможно е, от колкото да правиш с лост...

Говоря от личен опит...който сигурно на фона на твоя е нищожен, но аз ще си позволя да го споделя...

29.06.11
15:16

Е, то всяко упражнение е рисково, ако го правиш неразумно. Някои са потенциално по-опасни от други, но ако ще си говорим за съотношението полза/риск, по-скоро бих махнал лежанката, вместо пресите с дъмбели ;)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1