29.07.11
22:35
Привет :)
От есен съм студент по медицина в София и смятам да променя начина си на живот относно спорта. Преди ходех на плуване, но не за състезания, а за удоволствие и релаксация и така няколко месеца. През последните месеци поради изпитите ми нямах никакво време и престанах да плувам. Сега съм 190 висок, около 73-74 килограма на 19 години. Искам да кача килограми, съответно мускулна маса. Ясно ми е че няма да стане само с плуване и поради тази причина ще включа и фитнес, разбира се и с правилния хранителен режим :) . Въпросът ми е кой от двата спорта да е с по-голям приоритет, например 3 пъти фитнес и 2 пъти плуване или обратното, като редувам плуване-почивка-фитнес или в седмицата по 2 пъти фитнес и 2 пъти плуване. Другият ми въпрос е дали във фитнеса да правя само кръгови тренировки, или да ги използвам само в началото, като след това разделя различните групи мускули в различни дни :)
Благодаря предварително :)
31.07.11
09:18
Щом целта ти е покачване на мускулната маса, то приоритет би следвало да са ти тренировките с тежести. От плуването е малко вероятно да направиш масивно тяло, но пък то ще ти помогне за аеробната издръжливост и за здраве като цяло.
Според мен има два добри варианта:
- 3 пъти тренировки с тежести + 1 път плуване (в отделен ден). В зависимост как се чувстваш, с времето можеш да добавиш и втори ден с плуване.
- 2 пъти тренировки с тежести + 2 пъти плуване (в отделни дни).
Добре е да започнеш с кръгови тренировки (потърси такива във фитнес програми). Карай по тях 8 до 12 седмици (може и повече при желание от твоя страна), а след това продължи да тренираш цялото си тяло всяка тренировка. Има време преди да започнеш да тренираш всеки мускул веднъж в седмицата.
Ако искаш качествени резултати, ще се наложи и да обърнеш по-специално внимание на храненето.
Ето някои теми и статии, които ще са ти от полза:
Мини гид за диетите при новаци
Мини гид за тренировките при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло
Коментари към темата: „Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло?”
НВД - всичко за него или как да си съставим меню!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.07.11 09:19.
31.07.11
14:08
Благодаря ти много :)
31.07.11
15:56
очаквам и други мнения :)