Дневникът на Moon

Темата е заключена.
Прескочи до:

10.08.11
13:12

10.08.11
8:00

200гр кисело мляко с 1 с.л. овес
2 филийки пълнозърнест хляб с мед и тахан
1 ч.л. фъстъчено масло, кафе

Тренировка: 20мин интензивно – коремни преси, лицеви опори и планинско катерене.

11:00
Грозде

12:30
Спагети с кайма

Гледах времето, бройките не ме вълнуваха много. Поизморих се хубаво, но може и още. Имам сила за двуразова днес, но не знам дали ще се организаирам. Ако няма бири след работа може да потичам.

10.08.11
14:39

Проблема е, че постоянно съм гладна, а в същото време ям много повече от преди. Килата си стоят, обиколките си стоят, а се чувствам на диета... Какво да направя? Че нещо взе да ми писва месец и нещо да няма ефект и да внимавам постоянно кво ям.
Освен да орежа калориите пък нека съм си гладна? И да увелича тренировките?

Хммм...я сподели отново какви са ти целите? Колко кила си сега? Коя обиколка иска да увелиш, коя искаш да намалиш, каква да бъде разликата...

В огледалото какво виждаш - там намираш ли разлика?

В момента как тренираш - главно тичане и упражнения със собствено тегло, нали? Така ли искаш да си остане или си склонна да тренираш и в зала? :)

10.08.11
16:05

Сега: 58-59 кила, 23% мазнини, РБД - баланс явно, 3 дни бягам - 2дни силово на лостове или на Сузана упражненията вкъщи. Цел - релеф.(примерно 17-18%, не чак изпилено, нещо което мога да си поддържам после и да си работя над скоростта в бягането.)

До тук постигнатото от началото на юли:
1-2 сантиметра от всички обиколки първите десет дни, после - плато. (прасците и ръцете вървят по-бавно).
В огледалото - целулита е силно редуциран, вижда се че имам преса някъде там, а също и бицепс О.о (за пръв път в живота си си виждам бицепса, честно). Като цяло изглеждам по-добре.

Друго: Ами гладна съм си. Постоянно. И смилам всичко за нула време и после само гледам часовника - особено послените дни като намалих храната в междинните.
Не ме кефи идеята за зала за сега, предпочитам да увелича интензивността на упражненията вкъщи и напоследък се замислям за йога.

Мнението беше редактирано от Moonray на 10.08.11 16:07.

10.08.11
16:22

Абе, кой ти ги измери тези 23% мазнини? Като те гледам на аватара, много ме съмняват - за да са реални, би трябвало грам активно тегло да нямаш.
Аз 23% мазнини си ги представям съвсем по друг начин.

10.08.11
16:40

Оо Маргаритка, дано да си права! Ама мерихме няколко пъти...
На електронния кантар за боди композишън ме изкарва даже 25-6%. :/ Иначе тези 23% ги мерихме по линка, дето Велев даде по-горе - метода със седем гънки с калипера.
Според оная адска машина дет ме изкара 25% мазнини съм имала минимума вътрешни мазнини, много леки кости и 44 кила активно тегло. Това беше отдавна де, миналото лято. Базов метаболизъм 1400ккал.

Мнението беше редактирано от Moonray на 10.08.11 16:41.

Маргаритка ме накара да се замисля и наистина май доста си се изкарала с тия 23-25%. Въпреки, че аватара е дребен (но съблазнителен ;) ) и трудно може да се прецени с точност, мисля, че си около 18-20%.

Между другото, не знам дали си наясно, но за жените между 20 и 25% са нормалния процент мазнини. Под 20% до към 15 се простират сериозните атлети с години стаж в залата, а около 15 и малко надолу са бодибилдинг мацките в състезателна форма.

Всичко под 20% първо, че трудно се постига, второ ще ти е нужна и фитнес зала, както и добавки по всяка вероятност.

Отделно, прекалено нисък процент мазнини се поддържа трудно. Ако си мислиш, че ако станеш 16% ще ти е лесно да ги поддържаш, много се лъжеш. Ще ти трябва стог хранителен контрол. Все едно аз да се боря за 6% като бодибилдърите се състезават при 3-4%. :)

Та...няма смисъл да се бориш повече. Хапвай си здравословно, тренирай си и ще имаш допълнителни резултати, но след време. Не може всичко са стане за 2 месеца. ;)

Ето и едно интересно линкче. Може и да припознаеш тялото си в някоя от снимките - http://www.leighpeele.com/body-fat-pictures-and-percentages .

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.08.11 16:56.

10.08.11
17:10

Вие сте балсам за демотивираната ми душа :)) Тия дни ще направя една фотосесия да се види каква ми е драмата.
И все пак мерките на Маргаритка (предвид, че имаме доколкото си спомням сходен ръст), са много по-близо до това, което искам да постигна. Просто ще го давам по-спокойно. И ще се опитам да се радвам на храната и движението повече, отколкото да гледам как върви кантара.

Miyu обаче ми насочи вниманието към един интересен факт - че гънката на кръста ми е доста по-голяма от останалите и това може да означава проблем с инсулина. И се чудя дали да не ида да го изследвам за да знам дали да поорежа така любимите си въглехидрати.

Мнението беше редактирано от Moonray на 10.08.11 17:13.

10.08.11
17:34

Резултата от измерването май доста зависи от формулата, по която се изчислява. Аз се меря на 6 места. По метода, който ползвам, никога не съм имала повече от 8.8%. Затова тези 23% ми изглеждат космически и нереални, но ще прегледам и линка на Велев :)
И пак, като ти гледам снимките ти ми е трудно да си представя, че си особено далеч от моите мерки.
А гънката на кръста е повече ген, отколкото индикация за проблем. Винаги там ми е било мястото за складиране на “дълбоките енергийни резерви”, и намалява последно.
ПП: Веднъж ме мериха и с електронен калипер (не знам колко може да им се вярва), показа 0.5% разлика с това, което аз меря.

Мнението беше редактирано от Margi на 10.08.11 17:35.

10.08.11
18:06

Какъв е метода, който използваш? Пробвай и този линк ако ти се занимава, и сподели после резултата преди да се пукна от любопитство :)

10.08.11
18:15

казано от Moonray на 10.08.11, 18:06:

Какъв е метода, който използваш? Пробвай и този линк ако ти се занимава, и сподели после резултата преди да се пукна от любопитство :)

Ей сега ще потърся формулата някъде из екселските таблици и ще ти я изпратя.  :)
Линка вече е изпробван по няколко от предложените там методи. Най-ниския разултат, който ми даде е 10.40% (първата колонка попълних), всяка следваща ми даваше различен %, въпреки, че гънките съвпадаха. Най-фрапираща беше разликата с измерването на обиколки - 5-6% нагоре.

10.08.11
20:00

Маргаритка, колко килограма означават твойте 8.8% мазнини?
За жена по 10% води сериозни хормонални проблеми и нарушения в цикъла, а и тези проценти достигат само билдърките :)
Вижте ми мойте снимки, аз съм към 18-19%. Имам същият accu-measure, а и в Spider sport ме измериха толкова.

А за гънката на паласките е наистина знак за слаба инсулинова чувствителност, което да, може и генетично да е слабо място.
Което не значи, че не може да се атакува. По дневното меню на Moon си личи и какво си хапва повече - въглехидрати.
Всичко е логично.

10.08.11
20:43

казано от Miyu на 10.08.11, 20:00:

Маргаритка, колко килограма означават твойте 8.8% мазнини?
За жена по 10% води сериозни хормонални проблеми и нарушения в цикъла, а и тези проценти достигат само билдърките :)

Малко и разводнихме дневника, за което се извинявам, но да отговоря: предполагам питаш за общо тегло, а не само активна маса - в момента - 55. Нормалнното ми е 52-3, при което мазнините стават около 7.5-6%. Хормонални проблеми и нарушения в цикъла на тези килограми и проценти нямам. За пръв път ми се появиха такива зимата, когато в следствие на екстремен стрес мазнините ми стигнаха до 6.4% (по “моята” формула). За протокола: водя изключително активен живот от около 14 години, от малко повече не консумирам месо (което чисто статистически води до по-нисък % мазнини). С други думи - организма ми е в режим на бързо освобождаване от мазнините от доста години насам.

10.08.11
23:13

7.5-6%.

7.5кг или 6%, защото 6% на 53кг. са 3кг, а 7.5кг. са 14.5%.
За протокола си личи, че не консумираш месо. :)

11.08.11
08:23

казано от Miyu на 10.08.11, 23:13:

7.5-6%.

7.5кг или 6%, защото 6% на 53кг. са 3кг, а 7.5кг. са 14.5%.

:) Май съм се изразила неясно. Имах предвид стойност между 7.5% и 7.6% :) В килограми не съм смятала колко са.

казано от Miyu на 10.08.11, 23:13:

За протокола си личи, че не консумираш месо. :)

По какво личи?

Мнението беше редактирано от Margi на 11.08.11 11:11.

11.08.11
12:28

Това е невъзможно да се изкарваш с 4кг мазнини, то има и между органите, а остави че и по-снимките не изглеждаш с толкова.
Под 10% за жена е незадравословно, даже билдърките не могат да паднат под толкова със стероиди.

На другият въпрос няма да отговарям.

Moon, извини ме и мен за flood-a.

11.08.11
13:01

Калипера отчита само подкожните мазнини, телесните се измерват с други методи. Останалото ти писах на ЛС. :)

11.08.11
13:27

Леле каква активност из моя дневник  :)- изобщо не ми пречите, напротив - темата живо ме интересува.
Довечера ще пробвам и на Маргаритка формулата и ще видим какво ще излезе.

11.08.11
17:21

Вчера 10.08.11

200гр кисело мляко с 1 с.л. овес
2 филийки пълнозърнест хляб с мед и тахан
1 ч.л. фъстъчено масло, кафе

Тренировка: 20мин интензивно – коремни преси, лицеви опори и планинско катерене
Грозде

12:30
Спагети с кайма

20:30
Овче сирене, ½ топка моцарела, домати с босилек и зехтин
Пълнозърнест хляб – един крайшник

От известно време се каня да направя някоя двуразова тук-там щото ми идват малко тия упражнения. Но пък не успявам да се наспя щото като стана да тичам в 5:50 през ден, а вечер свършвам работа по-късно..нещо не остава време.Доста тъпо е да заспя час след като се прибера от работа.

Чувствам се добре. Засилил ми се е метаболизма изглежда и хем се движа много, хем ям много и още сила имам.
Последните няколко дни ми се събират по поне 3-4 часа сравнително бързо ходене на ден (обикновено са 2). А тая сутрин ми е особено весело - направих едно хубаво интервално тичане към 40 минути в ранни зори, после мацнах 4 филии с тахан и мед (четири! и почти не ги усетих!)и после пеша към работа към час бързо ходене. Много, много приятно :) (само дето като пристигнах пак бях гладна..)
Колкото и да се изкушавам да си ям, добре е поне да засиля тренировките та да отива на правилното място ако се трупа, или да се гори ако случайно се окажа в дефицит.

И още стои нерешена загадката с процентите мазнини. Довечера като засека и от на Маргаритка формулата ще видим. Не че е хипер важно, просто ми е интересно. Важното е гънките да се смаляват :)

11.08.11
22:21

Малкото...не спори с Маргаритка...вие сте на различни планети с нея и е безмислено...

12.08.11
12:31

Така. Резултати:

Линка на Тишо - 1вия калкулатор - 21,93% (мерихме гънката на кръста отзад на паласките, а бедрото - точно над коляното)
Линка на Тишо - 1вия калкулатор - 18% (мерихме гънката на кръста както е показано - отпред на корема, а бедрото - пак над коляното)
Формулата на Маргаритка - 16,89%

И в двата случая с по-ниски проценти не се мери нито една от по-проблемните зони. Много ясно, че ще даде разлика като гънката на корема ми отпред е 8-9мм, а на паласките 32мм (tmi)
Кое е реалното? Нещо по средата?

Колкото повече гънки включваш в изчисленията, толкова по-точен е резултата. Отделно, че сама си забелязала, че калипера ти не е от най-точните и мери през мм.

Между другото каква е формулата на Маргаритка? Формулата за изчисление би трябвало да е една и съща. Няма вариации, освен според брой на гънките.

Иначе да...някъде около 18% си, както вече писах по-горе.

12.08.11
13:24

Позагубих доста време да изпробвам всички таблици от сайта :)
Всички стойности бяха между 8.8% и 10.50% Така че не отчитам огромна разлика в методите. Не мисля че процент-два са от огромно значение. :)
ПП: Единствено това със сантиметрите не попълних
ПП: Формули за изчисление има доста

Мнението беше редактирано от Margi на 12.08.11 13:27.

12.08.11
13:34

Вчера 11.08.11
6:20-7:00 Тренировка:
около 40 мин easy- fartlek – easy run.

4 филии с тахан и мед
Кафе
20тина грама овесено блокче и ¼ от чаша бананов шейк с мляко

12:00 малко грозде
13:00 спагети с кайма

19:00 преди тренировка – 200гр кисело мляко

19:30-20:00Тренировка: 4 упражнения x 4 серии х 10-15повторения ( за бицепс, трицепс и 2 за рамо)

21:00
Домашен хумус +3-4 кръгчета бейк ролс
Свински дроб на тиган със зехтин
Домати
Малко домашно корни

12.08.11
15:48

Пфф, цял ден драми с интернета..

Таа горе-долу се ориентирах какво е положението и за следващото мерене ще ползвам същите формули. Хватката е да успеем по същия начин да премерим, щото този един процент надолу от предишното мерене например не е реален.

Гънките да намаляват, гънкитее :)

п.п.: Задава се ужасяваща муслулна треска, от сега усещам какъв кеф ще бъде!
п.п.2: Мисля да забегна от София уикенда пак, та - хубав и слънчев уикенд, благодаря на всички, които се отбиват в дневника ми тия дни :)

Мнението беше редактирано от Moonray на 12.08.11 15:50.

15.08.11
12:06

12.08.11

200гр кисело мляко 2% + 1 с.л. овес
2 филии с мед и тахан (пълнозърнести)
1/3 шейк прясно мляко и банан
Малко домашно корни
11:30
Малко грозде
12:00
Свински дроб +домати
18:00 +
Кисело мляко + бисквити белвита
Тренировка: 40 минути леко бягане
22:30
Кюфте, шишче и доматена салата
1ф хляб

13.08.11:
9:00
Мекици със сирене и мед
14:00Пържен шаран – 3 парчета
1 филия бял хляб
Доматена салата
18:30
Малко мусака
Алкохол.....

14.08.11:
Махмурлук....

Закуска: Кекс с мляко
Кафе
Обяд: мусака с 1 ф ръжен хляб
Още махмурлук...
Вечеря: 300гр домашно прясно мляко
1 филия типов хляб
пъпеш
22:30
2 препечени филии със сирене

казано от Moonray на 15.08.11, 12:06:

13.08.11:

Алкохол.....

Това многоточие събужда прекалено много въпроси. :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.08.11 12:13.

15.08.11
12:19

Храната се вижда, че не беше добре. Чувствах се доста зле физически - все нещо ме наболява, нещо кихам, нещо ми е лошо.. Не можах да разбера какво е, май бяха няколко неща накуп. В неделя и дума не можеше да става за тренировка.  Махмурлук + лека настинка +странични ефекти от спирането на хормоните.

Днес съм по-добре. Още ми е отпаднало леко и кръста ме боли, но определено съм по-свежа.
Само кръста да спре да ме боли, че не знам как ще тренирам довечера.

Миналата седмица
: 3 пъти бягане, 2 пъти силова тренировка. Един ден двуразова, три дни почивка.

15.08.11
12:21

Хахаха направихме се трудни за рисуване (blush) Надцених се малко с алкохола, ама така е като не съм пила от памтивека..:D

Мнението беше редактирано от Moonray на 15.08.11 12:21.

Абе и аз от 3 дни съм като зомби. И аз не знам защо, но слава богу нищо не ме боли...освен дето вчера си джаснах главата в шкафчето и днес мисля да се шокирам с една тежка тренировка. Най-вероятно ще е грешка ама...човек се учи от грешките си (а от грешките на другите прави кариера) :D

Теб ако те боли кръста е най-добре да избегнеш тренировката. Много кофти и лесно податливо място те боли, за да го пренебрегнеш. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.08.11 12:24.

казано от Тихомир Велев на 15.08.11, 12:12:

казано от Moonray на 15.08.11, 12:06:

13.08.11:

Алкохол.....

Това многоточие събужда прекалено много въпроси. :D

Напротив - отговорът е написан съвсем мъничко по-надолу (отново с удебелен шрифт)! (sun)

Всеки с моментите си...

Moonray, ако не се чувстваш удобно, по-разумно е да не тренираш докато се възстановиш достатъчно.

15.08.11
12:56

Я, Кольо се отбил в моя дневник :)
Няма, няма да тренирам днес...чудя се само колко ли ще продължи. Проблема е хардуерен ама не е в кръста..мисля,че след спирането на естрогените просто жлезите се опитват да проработят нормално и от там иде тъпата болка.
Даже се чудя при това положение ако не спре до няколко дена дали да не си тренирам. То не е нито костите, нито мускулите - даже може да подейства добре на процеса малко движение - кръвоснабдяване ала-бала. Какво мислите?

п.п.Тишо пази тиквата, че е важна! ((: Другия път като видиш вкафче да се засилва към теб - главата между коленете!

Хе... аз си се навъртам наоколо, нищо че не спамя... (sun)
Дебна кротинко в храсталаците! (giggle)

Не съм много уверен, че натоварването непременно ще ти се отрази добре. Това зависи от 100 фактора, естествено, но... ти ще си го усетиш. При мен решението дали да тренирам зависи от това колко голям е рискът от допълнителни проблеми и каква е важността на натоварването. Когато не е абсолютно наложително да се натоварвам, обикновено пропускам. Личната ми практика ме е научила, че малкото нерешено проблемче днес може да значи голям проблем утре. Има моменти, в които се натоварвам и при голям риск (това се случва когато е заложен на карта провалът на много труд - мой и на хората около мен). Правил съм и откровени глупости, но смятам, че повечето от тях са оправдани и си е струвало. Нужда от геройства няма. Областта на кръста е деликатна и там леки травми няма. Ако проблемчето не е в него, тогава нещата изцяло зависят от усещането ти - пробвай да тренираш при намалено усилие и интензивност. Все пак - в момента стреляме в тъмното, защото не е ясно от къде идва твоя дискомфорт... :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.08.11 13:10.

15.08.11
15:37

Консултирах се и лекарското тяло подкрепи моите предположения - мога да тренирам, даже движението е препоръчително, но без да се прекалява. Сега остава само да надвия дискомфорта и мързела, който придобива плашещи размери.
Довечера съм на пистата :)

п.п. Последния път като бягах там уцелих тренировка на един младежки футболен отбор - дано пак са там, страшно зареждащо ми действат. Неусетно покрай тях увеличавам яко скоростта :)
Каква е тая акселерация, кво е тва чудо! 11-12клас две глави над мене и релефни! Направо съм в шок! :))

Мнението беше редактирано от Moonray на 15.08.11 15:42.

И аз бях така едно време - висок, мускулест, релефен...после живота ме смачка! |-)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.08.11 18:06.

16.08.11
11:55

То и аз по принцип съм руса и къдрава ама днеска к’во ми стана... (giggle)

15.08.11

2 филии типов хляб
- с овче сирене и другата с мед и тахан

Ябълки – домашни петровки

14:00
180гр сандвич с риба тон
(черен хляб, маринована риба тон, маргарин, маслини, извара, краве сирене, майонеза, кисели краставички)

18:00
150гр пилешко филе

19:00
Пъпеш с малко мед

Тренировка- лека:

3х25 женски лицеви,
3х25-30 коремни преси,
3х2х 20 скорпиона
3х2х10 повдигане на крак встрани с 2кила тежести

20:00 Много малко грозде

Размисли: Вчера беше много гадно... уж си легнах супер рано да се наспя, но въобще не успях да заспя - много стабилно си ме болеше кръста и се засили. Слагах студено - никакъв ефект, слагах топло - по-добре, но временно, после пак се усили. Кръста от едната страна и направо ми изтръпва крака чак. Към 11’30-12ч ми писна и изпих един седалгин-нео. И моментално заспах.. :x

По време на тренировка или даже на бързо ходене болката изчезва, но като се кротна...направо ми такова таковата. Щом даже апетита ми изчезна - при мене тва си е събитие :D
Довечера ако ми се тича ще тичам , ако не - няма. И ще видя дали пак ще се засили вечерта...и май просто ще трябва да се изтърпи. Ако не мине до няколко дена мисля да ида на ехограф.
И май наистина ще е най-добре да си седна на задника и да не тренирам..ама сърце не трае :)

17.08.11
12:25

Ще направя една почивка. Вчера не тренирах, но болката в кръста си се засили като предния път. Този път не пих хапче и съответно не спах много много. Така, че...пауза докато не мине или не разбера какво е.

АЧ

17.08.11
12:33

Случайно да не би да е от коремните преси ? Те натоварват доста кръста. Почини няколко дни, докато отшуми болката.

Установи какъв е проблемът. Така ще можеш да реагираш адекватно по отношение на спорта, а и евентуално ще знаеш за в бъдеще как да избегнеш този дискомфорт. Ако ти мине без да знаеш какво е, утре пак може да те заболи.

cRossfit

17.08.11
13:17

Възможно е да имаш проблем с нерв,който евентуално да е леко прищипан,тогава изтръпва кракът,но това е само гадаене.Може и да не е така.Аз съм го имал този проблем с изтръпване на десен крак,но при мен излезе дискова херния.Не казвам,че при теб е така,но си имай едно на ум,а може и от коремните преси да е.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1