30.06.11
15:30
Привет,
едитнах първия пост за да махна част от глупостите. Първите няколко страници са пълни с тях, надявам се с времето да намаляват. Ще добавям резултатите и ще дописвам тук:
27г. 169-170см, започнах 59-60кг, към 4.10.11 съм около 57-58кг.
До 4.10.11 храненето ми беше приблизително РБД с минимален дефицит, след това започнах циклично с 4 часов прозорец (и повечко джънк).
Тренировките от чисто бягане минаха към малко лостаджийски опити и нещо като кросфит без инвентар.
Цел...1. Да не спирам, 2. Да ставам по-добра (по-бърза, по-силна,...), 3. Да се забавлявам в процеса. :)
Темата беше редактирана от Moonray на 14.10.11 21:29.
Миналата година проблема ми беше, че ядях повече отколкото горях, и сега тръгнах с идеята, че ще се поограничавам малко, но май се престарах..
28.06.11 – 6ч. тичане 4.4км
9:00ч Овесени ядки – 2 с.л. = 20 грама 70ккал
кисело мляко 2% = 200 гр 100ккал
череши = 400 гр 250ккал
12ч ябълка = 200 гр 100ккал
13:30ч пилешко филе на скара = 75 гр 130ккал
Шопска салата = 100гр
16:30 пилешко филе на скара = 75 гр 100ккал
Шопска салата = 100гр <50ккал
20:00 розови домати = 350 -400гр 72ккал
Зелени пресни чушки =150 гр 30ккал
Краставица, обелена =150 гр 18ккал
Бяло краве Сирене = 70-100гр 200ккал
Зехтин = 5гр 40ккал
10 маслини 15ккал
Диня – 1 парче = 50-100гр. 30ккал Тотал: 1200ккал
29.06.11
8:00ч
Овесени ядки -40 гр 140ккал
Кисело мляко 2% = 200гр 100ккал
11ч ябълка = 100ккал 100ккал
12ч кафе + 10гр захар 200ккал
13:30ч 1/2
14:30ч ½ омлет 5 белтъка +1 цяло 40-50ккал
Сирене 70- 100 гр 200 ккал
17-17:30ч кисело мляко 2% 400гр 200ккал
20ч пълнозърнеста паста 100-120гр 380ккал
Сирене бяло – 50 гр 100ккал
Зехтин – 5 гр 40ккал
Тренировка – лостове + малко кардио - 1ч ниска интензивност
22:30 100гр извара 80ккал
1 краставица – 250гр 40ккал Тотал: 1630
30.06.11
6’15ч тренировка – бягане 3.6км
7:30ч 20гр пълнозърнеста паста 73ккал
8:00ч овесени ядки – 80-100гр 350ккал
кисело мляко 2% 300гр 150ккал
Пъпеш – 200 гр 68ккал
11ч ябълка – 200гр 100ккал
13:00 – извара 100 гр 80ккал
½ краставица – 100гр 18ккал
По някое време вчера реших все пак да ги сметна и кат видях 1200 и лошо ми стана. Освен ако аз лошо ги смятам, това ми се струва малко. В момента тичам 3-4 пъти в седмицата, като лекото бягане ми е между 3.5 и 5км. Тепърва ще го мисля къде и как да сложа лостовете..Значи трябва да ям към 1700-1800 калории, и да горя примерно 2200..
П.п. тая пълнозърнеста паста я вкарах следобяда щото видях колко малко калории ми се събират, а ми предстоеше тренировката с лостовете. По принцип уж гледам яките въглехидрати да са сутрин.
Не знам защо смяташ калории от краставица, домат, диня, пъпеш...всъщност не знам защо въобще смяташ калории. Заложи на качеството на храната си, също така мисля че можеш да увеличиш/промениш тренировките си.
Това че, както казваш, когато спреш да броиш калории се омазваш, се дължи по-скоро на това, че нямаш изградени хранителни навици, които да са здравословни, и ти се губи баланса на моменти.
Здравословното хранене не е висша математика, то е баланс. :)
30.06.11
17:33
Ама мила, моля те! Какви са тия измервания на кости, органи..! И това хранене..много скучно. Плодове, зеленчуци, плодове, зеленчуци... Ами пълнозърнести продукти, варива, картофи, ориз, месо, ядки??! Толкова много елементи не приемаш, че ще навредиш на здравето си. Просто е-яж често, на малки порции от всякакъв тип храна (не говоря за “джънк”” ), стреми се вечер да намаляваш въглехидратите, спортувай! Прави силови тренировки! И няма да има нужда да се лишаваш, да усещаш вина, че ядеш нещо, което обичаш и т.н. Абе хора, не си усложнявайте живота излишно!
30.06.11
17:34
Доста подреден и подробен дневник. браво ще те следя :) Успех с целите!
Привет, благодаря за посрещането! :)
@Margaritka Много си права, че е баланс – последните две години си стоя същите кила точно щото тялото ми все намира начин да се адаптира, независимо какво ям, по колко и как тренирам. Така, че идеята на тези първи една - две седмица е малко шок да се получи.
Така че от нормалното си хранене махнах или редуцирах временно някои по-въглехидратни неща, за сметка на такива с повече протеин.
Например нормално не ям толкова много извара, но пък ям доста повече пълнозърнест или типов хляб (тук само за закуска и чат-пат обяд ще го слагам).
Идеята ми тук е да преодолея платото с минимални загуби на мускули.
Така, че мисля за тоя начин на хранене като за временен. После плавно ще си се върна към нормалния начин на хранене – сиреч ще ям каквото ми се яде, но ще си запазя дефицита на калориите. Аз джънк не ям, сладко- много рядко, газирано – никак. Не знам вие какво разбирате под балансирано хранене, но аз разбирам да си слушам тялото и да ям от всичко, което ме кара да се чувствам добре.
Как звучи?
Калориите ги смятам за да свикна с количествата – определено нямам намерение цял живот да смятам калории. Понеже е много вероятно моите 100 грама от нещо да са всъщност 80 или 130, ако не смятам и зарзавата ще се получи много голямо отклонение. Например ако изям едно кило череши днес (на което съм напълно способна), съгласи се, че ще се отрази.
@ Miss Fight – така е, на едни им е скучно така, на други инак. Важно е всеки да си намери веселото дето работи за него – дали ще е кантар, метърче, проценти или огледалото няма значение, стига да си на забавата :)
Ето и ъпдейт на храната:
16:00 извара 100 гр 80ккал
½ краставица – 100гр 18ккал
20:30
Червен боб 100гр 280ккал
Царевица консерва 50гр 35ккал
Домат+краставица+чушка 200гр 60ккал
Сирене 50гр 100ккал
Зехтин 5гр 40ккал Тотал 1552
1.07.11
8:20 пълносърнеста паста 100гр 370ккал
Сирене 50гр 100гр
Зехтин 5гр 40ккал
11ч. Моркови 250гр 100ккал
И за протокола – вчера започна леко, а днес малко по-силно мускулна треска от лостовете. Много по-малко е отколкото очаквах, значи хич не съм си дала зор. По-скоро пробвах какво може да се прави с тях.
Днес понеже вали, мисля да правя вкъщи малко упражнения за собствено тегло от онези на чехкинята.
Това е за сега, поздрави!
В какво точно се изразява тренировката ти на лостове. Моя съвет е да започнеш да посещаваш фитнеса три пъти седмично с леки кръгови тренировки в началото едва ли ще вдигаш такива тежести, че да натовариш кръста, а кардито може да го правиш в останалите дни. Също така във фитнеса ще срещнеш хора които могат да ти дадат доста полезни съвети относно тренировката.
01.07.11
15:14
Това с броенето на калориите е добро решение в началото докато се ориентираш какви порции е нормално да приемаш и да не ядеш от скука/мъка/глупост/за комфорт :D Но в дългосрочен план рискуваш да се натовариш психически ( според мен поне , при всеки е сравнително индивидуално ) .
Също така мисля ,че всички калории ( зеленчуци , баници , меса , шоколади ) трябва да се “смятат” , защото малко или много те засищат. Добре си се ориентирала.
Колкото до запазването на теглото - там ако наблегнеш единствено на калориите и пренебрегнеш качеството на храната в един момент :
1. на мозъка ти ще му писне да е калкулатор
2. на тялото ти ще му писне да не получава нужните му вещества
и двете заедно ще се обърнат срещу теб , което не е много полезно :D
От опит говоря ;)
Успех с дневника :)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 01.07.11 15:17.
Също така мисля ,че всички калории ( зеленчуци , баници , меса , шоколади ) трябва да се “смятат” , защото малко или много те засищат. Добре си се ориентирала.
Засищането тук няма нищо общо. От 300 ккал приети от краставица организма няма да има същите ползи както от 300 ккал баница (примерно). Двата продукта са много различни като състав и въздействие.
Ако аз примерно дневно си хапвам около 2500 ккал от банички, бисквитки, тортички и пр., много скоро ще започна да качвам тегло, и по-конкретно - мазнини. Ако обаче тези 2500 ккал идват от зеленчуци, плодове, ядки и т.н. продукти богати на фибри, в дългосрочен план не ми се очертава качване на мазно, въпреки че теази 2500 ккал може и да надвишават малко енергоразхода ми.
Така че при броенето на калории качеството също е от значение.
Мнението беше редактирано от Margi на 01.07.11 19:14.
Привет от мен, днес нещо ме завъртя центрофугата и нямах много време да мисля за ядене следобяд.
13:00 пилешка супа
чааак в 16ч умряла от глад едно кисело мляко успях да се доредя - 400гр 2%
тренировка - лека беше, упражнения за корем, дупе и крака в домашна обстановка с по 2кг тежести. Също и три серии по 10 лицеви опори, което е добре щото до скоро можех до 7 броя нормални - останалите ги правех с коленете на земята.
вечеря 20:30
две свински пържоли- каре, неголеми; към 50 грама ориз и 50 грама салата от червен боб + царевица; Стотина грама червено вино.
Калориите няма какво да ги смятам за днес, ясно е положението.
@Станимир - Тренировката ми с лостове е на силно експериментален етап. Просто щото не мога и едно набиране да направя без да си помагам с краката. Иначе онзи ден като отидох за пръв път просто пробвах - набирания (с помощ с краката) - няколко серии по 5 да усетя как е, коремни преси надолу с главата - също десетина, петнайсет за цялото чепезене по лостовете. -тук ми е по-лесно. Кофички - драмата е пълна. Иии така, още няколко такива ми показаха, добре че бях с един по-светнат младеж. Пробвах за набиранията захващането на различна широчина.
В зала не ми се ходи...не ме влече и предпочитам да я избягвам поне докато мога навън и вкъщи да тренирам. Мисля да чета за тия лостове и да си говоря с разни хора дето се занимават с тях и да се науча малко по малко.
Никога не съм тренирала за сила, така че може да се каже че почвам почти от нула. (Ако не се броят спорадичните тренировки на Сузана в последната една година).
@Margaritka - Според мен също така е много важно кой ги яде тия калории и с това най-вече трябва да се съобрази режима. Много ми харесва твоето тяло и твоята тренировка ми е интересна, но не искам да се храня и да тренирам като теб. Може и да успея с цената на много усилия и жертви, но може да си докарам много бели в процеса. Абсолютно съм съгласна за качеството на калориите, за което говориш - но като един виден любител на тестените неща и банички, просто ще гледам да ги интегрирам някъде където да не пречат чак толкова и да са в умерени количества :)
Благодаря на всички за коментарите!
Отивам да спя, че едвам гледам
Поздрави
@Margaritka - Много ми харесва твоето тяло и твоята тренировка ми е интересна, но не искам да се храня и да тренирам като теб. Може и да успея с цената на много усилия и жертви, но може да си докарам много бели в процеса. Абсолютно съм съгласна за качеството на калориите, за което говориш - но като един виден любител на тестените неща и банички, просто ще гледам да ги интегрирам някъде където да не пречат чак толкова и да са в умерени количества :)
Къде съм писала че трябва да се храниш и тренираш като мен?? Да, моят режим на хранене и трениране множе да докара бели, ако се прилага без да се влага мисъл, но това важи за ВСЕКИ един хранителен и двигарелен режим. И да, изисква усилия и жертви - всеки ден жертвам мързела в името на движението, жертвам болестотворните хранителни навици в името на здравето си. Жертвам лошите си мисли, за да мога да се радвам на живота ... ВСЕКИ ДЕН (sun)
Относно баничките, тестените неща (приготвени с бяло брашно)...не мисля че имат място в режим за здравословно хранене.
02.07.11
13:41
Маргаритка,
не съм съгласна, че живота трябва да е едно постоянно усилие и жертви, напротив- аз се старая (но без такива усилия и жертви, за които ти споменаваш) да живея като цветята и животните- да виждаш някакви усилия и мъки там, всичко е естествено и леко...
Също така много обичам тестени неща и не мисля, че ми пречат на щастието, напротив, увеличават го...
Освен това как ти се струва възможно това момиче, което цял живот е консумирало тестени неща, изведнъж да ги спре- няма начин, все едно ти да започнеш да ядеш месо...
Към Муунрей- пробвай различни системи и виж коя ще ти се отрази най-добре... 2-3 хапки торта на фона на добра храна не са никакъв проблем. И погледни дневника на Божидар- там според мен има отговори на всички въпроси.
Маргаритка,
не съм съгласна, че живота трябва да е едно постоянно усилие и жертви, напротив- аз се старая (но без такива усилия и жертви, за които ти споменаваш) да живея като цветята и животните- да виждаш някакви усилия и мъки там, всичко е естествено и леко...
Май не си ми прочела поста добре. (dull) ;)
02.07.11
14:49
Да, Маргаритка, аз по-буквално съм го разбрала, а пък ти малко ирония си вкарала...
Вчера 2.3.11
10:00
2 филии пълнозърнест хляб с фъстъчено масло
200гр кисело мляко 2%
кафе с 1ч.л мед
13:00
Салата Риголето - маруля, маслини, домат, риба тон и някакъв ужасен сос, който ме съмнява, че беше майонезен - 300гр.
18:00
червен боб + царевица = 100гр.
Тренировка - 8 обиколки, две от тях фартлек, обаче ме заболя крака (преди две седмици нещо разтегнах на лявото бедро при едни спринтове и не беше ме боляло тая седмица, мислех че мога да му дам малко жега ама явно не..) Довърших си тренировката на изи.
картофи с шунка запечени с кашкавал отгоре 250 грама - несгодите на кръчмарското ядене + айрян
1:30 през нощта - 50тина грама извара с няколко маслини
Няма да коментирам какво съм яла цял живот, почвам да съжалявам че го почнах тоя дневник - повече се натоварвам отколкото се мотивирам. Благодаря ви за коментарите ениуей.
Хубава неделя от мен, днес ще почивам.
Съжалявам, ако ще те разочаровам, но дневниците са точно за това - да се коментира. Както се спомена вече в друга тема, всичко, което си написала подлежи на коментар. Това им е идеята - обмяна на мнения и опит...тези, които ти допадат използваш, а които не ти допадат - игнорираш :) :)
ПП: не винаги това, което ти харесва обаче се оказва правилното :)
Мнението беше редактирано от Margi на 03.07.11 12:55.
Добро утро!
Искам да ви кажа, че съм много доволна от днешната тренировка - 6километра темпо рън в 6 и нещо сутринта в мъглата много добре ми дойде.(sun)
Вчера, 3.07.11 неделя:
Тренировка - почивка
Храна:
11:00ч 2с.л овесени ядки + 150гр кисело мляко 2%
филия и половина с фъстъчено масло
кафе без захар (гадост, обикновено го пия със захар или мед)
15:00ч
1 пържола чисто свинско
2-3 печени печурки с олио, 50тина грама ориз с моркови и 10 маслини
19:00
1ч.л. фъстъчено масло + 50гр кисело мляко 2%
2/3 омлет от 4 белтъка, 1 жълтък, плочка сирене (към 50гр?) и 50гр извара
25гр шоколадови пръчки
3-400гр диня
Започва да ме тресе някво ПМС и така ми се ядеше сладко цял ден. Трябваше да го хапна сутринта или по обяд, или най-добре да изчакам до понеделник - когато имам тренировки ама както и да е.
Както и очаквах инсулина ми стигна небесата и огладнях много бързо, но си легнах без да ям. Събудих се в 3 и половина умряла от глад О.о, спасението беше супена лъжица фъстъчено масло.
На сутринта всичко се беше нормализирало - събудих се гладна, но нямах проблем на гладно да бягам шестте километра с по-бързо от нормалното си темпо.
Чудя се ако бях хапнала нещо бавноусвояемо след шоколада дали щеше да се избегне това? В смисъл той инсулина ще скочи, но ще има с какво да се занимава след това и няма да отиде в хипогликемия.
Днес по-късно ще ги сметна калориите за вчера, а оня ден с тия майонезени сосове, кашкавали и не знам си кво, направо мина по тъч линията. :)
Другото гадно тия дни е голямата дупка межди храненията тук-там. Аз се бях притеснила да не съм си забавила метаболизма с това орязване на калориите ( на 28ми се прибрах като парцал след работа, не ми се дишаше даже - 1200ккал тогава за деня), но сега си огладнявам много стабилно и се събуждам доста гладна - считам го за добър знак. Също така имам доста енергия.
Сега хватката е да не увелича пак калориите и => почвам да броя.
Това е от мен за сега, имайте хубав ден!
п.п. Качих няколко снимки от тия дни - основно на коремче.
Поздрави!
Привет! :)
Днес ми беше първото контролно измерване след началото на режима и съм доволна - от миналата сряда обиколките ми са паднали с половин сантиметър, с изключение на ръцете и прасците, които са останали същите; и бюста, който е с един сантиметър нагоре.^^
Това последното е заради цикъла разбира се, но пък обикновено по това време всички обиколки ми се качват с по сантиметър, така че -доволно. :)
Жалко, че нямам кантар да видя с теглото к’во става, но не е болка за умиране.
Мисля, че трябва да променя схемата на треноровките, щото нещо ми идват в повече. Много рязко качих интензивността и ще се издухам много бързо. До скоро кротичко 2-3 пъти в седмицата бягане, сега 6 дни тренировки като включих и лостове и тук-там двуразови и взех да се задъхвам.
Хубаво е, че усещам резултат, но пак ми идва в повече.
Мисля да избягвам за сега двуразовите като вчера, щото не успявам да се наспя (спя по 6-7 часа - замотвам се след тренировка и лягам късно).
Вероятно ще се опитам да ги редувам докато свикна с тренировки всеки ден, после ще ги измисля така че да успявам да се наспивам.
Но определено лостовете много ме кефят!
После ще пиша за манджата и тренировката вчера, исках само да споделя за мерките, че се накефих :))
05.07.11
12:20
0.5см. разлика? Как успя да го отчетеш това? Мисълта ми е как можеш да си сигурна, че просто не си стиснала метъра повечко, подсъзнателно разбира се. :)
Иначе определено толкова тренировки, че и двуразови са напълно излишни. 5 дни натоварване по 1 час дневно са достатъчни за цел отслабване/чистене.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.07.11 12:20.
Здрасти, аз така се меря от няколко години и съм свикнала, нямам кантар и много рядко се меря по друг начин. Всяка седмица се меря сутрин на гладно от бая време и уж се понаучих по един и същ начин да меря. Това, което казваш си е съвсем реална възможност за съжаление, но дано не е така. След седмица две ще видим върви ли работата или съм оплела нещо.
Хубавото е, че се чувствам добре - усещам се по-различно, въпреки краткото време тренировки.
Благодаря, че следиш :)
Поздрави!
4.07.11
Тренировка – 6км темпо
Храна:
8:00
3с.л. овес 100ккал?
300гр кисело мляко 2% 150ккал
Кафе без захар 2ккал
11:00
1 ябълка – 200 гр. 100ккал
13:30
150гр ориз с моркови 180ккал
1/3 от вчерашния омлет 70ккал
16:30
100гр ориз с моркови 130ккал
1/3 като вчерашния омлет 100ккал
20:00
½ моцарела 150ккал
2 домата със зехтин 20ккал
Тренировка:
3х10 лицеви опори
3х10 набирания с различен захват (с помощ )
3х10 коремни преси надолу с главата
3х10 колене към гърди докато висиш на ръце (как се нарича това?)
Всичко за 20мин
22:30
Салата домат и краставица + зехтин 120ккал
Бяло сирене – ок 50-70гр. 200ккал
½ дебърцин 30??
Тотал 1350, но съм убедена че са повечко.
06.07.11
09:09
Привет,
Взех, че изчетох дневника ти, та ще ти подосаждам с още едно мнение. :)
Първо да споделя, че се храниш добре, но за съжаление прекалено малко. При тези километри, които бягаш, заедно с останалите ти тренировки, определено калорийният ти баланс отива на 2100-2200 калории. Ти пък от друга страна приемаш по максимум 1500 калории (доверявам се на сметките ти). Заедно с тренировките ти се получава дефицит от близо 1000 калории, което е много. Не става дума за забавяне на метаболизма. Съвсем скоро открих, че такова нещо се постига заради сериозни грешки. Ако тренираш силово (т.е. стимулираш мускулите си) и приемаш достатъчно протеин за деня (около 1,5-2гр. за жените е напълно достатъчно), няма да загубиш ценното си активно тегло => няма да се забави метаболизма. Та...увеличи малко храната, да кажем към 1900 калории е добре. При прекалено голям дефицит има по-голяма опасност от претрениране, а бързото отслабване причинява стрии. И двете не са приятни.
Относно тренировките на лостовете виждам, че имаш затруднения. Нормално е, разбира се. Статията за 4-те начина да правиш повече набирания ще ти бъде от полза.
Също така статии като тази, тази и тази ще помогнат. С тях искам да ти кажа, че е важно да тренираш цялото тяло, а да не зацикляш само на набирания и кофички. Като споменах набирания, като за начало ги прави с тесен подхват. Въпреки, че реално ще товариш по-малко гърба по-малко и ще използваш доста бицепсите си, като за начинаещ е идеално.
Друго, което ми прави впечатление е, че не вписваш течностите, които поемаш. Пиеш вода, нали? 2-3л. на ден?
Забелязвам, че не ядеш риба. Или поне не често. В такъв случай ако можеш да си позволиш рибено масло като добавка ще е от голяма полза. И макар, че се храниш разнообразно, един витаминен и минерален комплекс също ще ти дойде добре. Съветвам те да не се хвърля на скъпи такива. В аптеките има много евтини и са качествени.
И за дневника - опитай се да го приемеш като твой приятел и като помощен материал. Аз вече на няколко пъти се осланям на него (моя) и откривам грешки, които съм допускал и се опитвам да ги поправям. Също така получих и много ценни съвети. Някои мнения са доста критични, а някои хора приемат трудно критиката, но тя е с цел да ти помогне и реално никой не пише с лоши чувства. Ако пише така определено ще си проличи ясно. :) Мисля, че това е засега.
Поздрави!
Оо благодаря за изчерпателния и супер съдържателен пост Тишо!
Надявам се да съм близо до истината със сметките, макар че отклонението като нищо може да е значително. Не е лошо да помисля как да ги меря по-добре нещата поне вкъщи.
Че са ми малко калориите и много тренирането го усетих вчера като ми стана лошо следобяд (хипогликемия, овреме я усетих и хапнах черно хлебче), а и сутринта като се събудих и ми беше гадно от идеята, че довечера ще тичам(?!).. Това не ми се беше случвало от еони.
Като ги сметнах уж съм хапвала повече калории вчера, какво беше това прилошаване..
Водата - напоследък пия малко, по литър- литър и половина макс, но работя по въпроса с количеството. Кафето го спрях почти, че не ми е вкусно без захар. И ми остана само чат-пат по чаша вино вечер. Това дали е голяма драма, виното?
Статиите са много добри , мерси :) Обмислям дали да не комбинирам лостовете с упражненията на чехкинята (http://www.bodyrock.tv/).
Притеснява ме че, че ми предстои един планински лагер и ума не ми го побира какво ще ям през това време :/
Между 14 и 19 юли ще съм на високото и ще ям само каквото си нося на гръб. Както свикнах на стриктен режим по 5 пъти на ден ядене нямам никаква идея каква храна да си взема и как да не отиде всичко по дяволите за тия пет дена..
За тренировки няма да има шанс, само преходи от по 4-5 часа на ден, някои дни повече, но все пак някакво движение има. Големия ми проблем е храната какво да я правя. Ще съм благодарна на всякакви смислени предложения. :)
Колкото до дневника аз си имам хартиен и там си следя храната и мерките от бая време и идеята тук беше някакъв контакт със себеподобни.
Може би аз съм си чешит, дано не са ми се е обидил някой, но ме издразни посрещането - не прави така, прави така, нямаш никви навици ала-бала, без въобще да има значение, че може и да съм помислила какво правя и що го правя. За това писах, че ме натоварва, вместо да помага. Далеч съм от мисълта, че всичко го правя перфектно, но и критиката може да бъде по-градивна.
Постове от типа “дай да покажем на новаците как се прави” не ме респектират и не ми помагат, само се нервирам.
Човек трябва да помисли малко преди да съветва дали съвета му е приложим, дали ще има полза от него или човека още повече ще се обърка.
Иначе да - всеки може да пише и да коментира колкото иска. В края на крайщата може наистина яко да бъркам някъде и ако не ми каже някой, с какъвто и тон да е, може всичките ми усилия да отидат по дяволите.
Та пак да кажа - извинявам се, ако съм обидила някой, ще се радвам на коментари!
06.07.11
16:16
Нещата се натрупват. Това, че вчерашния ден си хапнала със 200 калории повече не променя нещата. Тия 200 калории няма как да възстановят 7 дни яки тренировки. Два признака за претренирането са налице - прилошаване и липса на мотивация. Почвай да хапваш! :P
За планината не се шашкай толкова. 5 дни не са като 5 години. Най-добре ако питаш мен мисли как да си изкараш по-хубаво, а храната не я мисли толкова.
Иначе като предложения - за първия ден можеш да си носиш нещо сготвено. За 2-3-4 ден можеш да си накупиш вакуумирани пържолки (скъпички са, но...) и консерви боб, леща, сладка царевица и риба. Те поне са евтиняци. Ако ще купуваш консерви ти препоръчвам да смесваш царевица с боб на едно ядене, за да си набавяш пълен аминокиселинен профил. Е, ако в яденето имаш източник на пълноценен протеин като пиле или риба, то можеш да минеш и само с царевица или само с боб.
Ако те бива в кухнята можеш да си направиш и от Курабийките на Кольо, но не мога да ти кажа каква им е трайността. Яйцата в тях може и да съкратят времето на трайност до 1 ден. Обикаляй магазина и всичко, на което не му трябва хладилник и е полезно го мятай в кошницата. Пък и твойта е лесна. За 1800 калории не ти е нужно много храна. :)
За упражненията - можеш да включиш и тези на Зузанчето. Аз обожавам тренировките й! :P Гледай обаче да не прекаляваш. Когато правиш тренировките на Зузана - недей да тренираш на лостове. И обратното. Нека ти се събират по 4 до 5 дни тренировки, като тичането можеш да го ограничиш само до 3 пъти в седмицата.
За дневника - разбирам те. Знаеш ли аз какво правя? Когато нещо ме нервира, аз го игнорирам. Ако продължава и настоятелно ме нервира - атакувам и захапвам. До второто рядко се стига. Хората, които биват игнорирани бързо се отказват и се насочват към друг, който им се връзва.
Don’t worry, be happy!
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.07.11 16:18.
Мдаа, звучи много разумно всичко.
5.07.11
Тренировка – почивка
2 филии пълнозърнест хляб 150ккал
20 - 30гр фъстъчено масло 180ккал
Кисело мляко 2% 500гр 250ккал
14:00
Свинска шунка 100гр 310 ккал
Черен хляб 50гр 150ккал
16:00
Свинска шунка 100гр 310ккал
Черен хляб 50гр 150ккал
18:15
Само черно хлебче – почна да ми става лошо, изядох го и се пооправих. 150ккал
супа зеле и фасул – 300гр 100ккал
шопска салата 100гр +20гр сирене 80ккал
червено вино 150гр 100ккал
Тотал 1930
Нещо не ми се мъкнат консерви обаче... много тежат (wasntme) А дали да не си взема протеин на прах и да си правя някакви бъркотии? И да си нося там нещо въглехидратно и фъстъчено масло за мазнини. Никога не съм взимала протеин до сега.
Колкото за витамините - мислех да си взема нещо цинк и магнезии, но може би е по-добра идея пълен комплект. От тия ефервесцентните да си взема.
6.07.11
Голяма чиния юфка 300ккал?
Сирене 50гр 100-150ккал
1ч.л. фъстъчено масло ?
2 малки зелено-жълти ябълки ок 200гр 100ккал
13:30
Ориз със зеленчуци – 150гр 200ккал
Кисело мляко 2% 200гр 100ккал
16:00
Ориз със зеленчуци – 150гр 200ккал
Кисело мляко 2% 200гр 100ккал
Кафе- силничко без захар
Юфка пак – може би около 150ккал (половината количество от сутринта)
Диня – към 300гр 100ккал
Тренировка – 8 обиколки за 20 минутки, бавничък свински тръс. Можех да бягам още, но взе да става тъмно, а и не исках да се презорвам. Имах доста енергия, даже след 5тата обиколка много повече.
Беше ми се спукал някакъв кръвоносен съд на крака –видях като се прибрах..
22:00
Домати и краставици – около 250-300гр 60ккал
Олио (свърши ми хубавия италиански зехтин QQ) 30ккал
1/3 Салата 100гр печени чушки, 100 гр извара, 40-50гр сирене 22+ 100+100= 220/3 = 75ккал
Тотал около 1500ккал
Уж щях да ям повече, пак толкова ги докарах..Поне повечето калории са ми сутринта.
Много ме изкефи тичането - с кеф си направих тренировката. Заради въглехидратите преди това е сигурно - само белтъка липсваше в това хранене в 8 ама нищо. Доволна съм.
Опитвам се да го карам по по леко и да не се вманиачавам толкова. До тук добре, казал падащия от десетия етаж като стигнал третия :)
Точно от ефервесцентните недей. Освен оцветители и овкусители, други съставки в тях няма да намериш.
Мнението беше редактирано от Margi на 07.07.11 13:01.
А какви да си взема? Аз до сега чат пат ефервесцентни съм взимала, но освен да ги занеса на анализ не знам как да разбера какво има вътре.. Каква марка и състав да гледам?
Има толкова голям избор, аз лично харесвам мултивитамините на Solgar и NOW. Влез в магазин за хранителни добавки и поискай съвет, ако не си сигурна какво търсиш.
Супер, скоро ще гледам да си взема витаминки и рибено масло, асап.
7.07.11
7ч – 150гр мусака – събудих се умряла от глад 150ккал
8ч –пълнозърнеста паста 30-40грама суха +30гр сирене +олио 100+90+20 = 210ккал
слабо кафе с ½ ч.л. мед 100ккал
11ч –череши 370гр 230ккал
13ч –мусака – 300гр 300ккал
16ч череши 370гр 230ккал
Тренировка –
3x 10 лицеви опори (или 20 на колене)
3x 20 за гръб – сухо плуване
3x 2x 10 за крака с тежести по 2кг
3x 20 кофички на дивана
завърших с 2х5 повдигане на крака от планк с тежести
О,и скачане на въже между упражненията.
Не ми се ходеше сама на лостове и моднах някои от упражненията на Зузи.
21:00 домати и краставици
Салата извара, печени чушки, малко сирене и малко кисело мляко - > около 200ккал
Тотал 1500 (примерно)
Хм, или яко бъркам сметките или нещо друго се случва - същите калории уж, но се чувствам по-сита от предишните дни и с повече енергия. Отдавам го на това, че струпах повечето калории до обяд, а също така и яко въглехидрати сутринта. Сутрин ми е най-активното време на мен - лесно ставам и съм кукуряк. Както се изразяват вещите лица “превалират ми възбудните процеси” пхаха
И забелязах, че ям супер много в сравнение с другите девойки, хем съм на дефицит..(blush) Почвам да се притеснявам, че може да не съм в такъв дефицит, както си мисля...
Ооо и курабийките на Кольо са трепач! (nlove9) Тоя уикенд ще запретна ръкавите за една пробна тавичка и за планината - двойна партида! :)) Блъдъря, хубава вечер на всички!
И забелязах, че ям супер много в сравнение с другите девойки, хем съм на дефицит..(blush) Почвам да се притеснявам, че може да не съм в такъв дефицит, както си мисля...
E, много зависи кои девойки :D :D :D :D :D
Не забравяй, че всеки е различен и има нужда от различни неща :D Факторите са твърде много ;)
Не забравяй, че всеки е различен и има нужда от различни неща :D Факторите са твърде много ;)
Абсолютно! Не се сравнявай с другите, важно е да си наясно с твоите нужди.
...и естествено да ги задоволяваш без да ощетяваш организма си и без да прекаляваш :)
Така е, така е...добре, че не сме еднакви, че щеше да е голяма скука :)
За петък сметките ми са на лаптопа на работа, но и няма нищо интересно там - освен, че пробвах Нестле фитнес натурално +круша в 11ч и си останах леко гладна като за калорийките дето изядох. За сметка на това пък беше вкусно, а и пише уж някакви полезни неща в съдържанието.
Другото е, че си пропуснах тренировката - не ме е срам! - ноо имам много извинения като седене в срещи до късно на работа, цикъл и общ мързел.
Вчера ето как мина:
9-10ч. Палачинка с филе – 1 цяла – от пазара в Красна поляна
1/3 палачинка с шоколад и банани (blush)
15ч
Моркови - 3 средно големи
Розови домати – 400-500гр
Сирене – 50-80гр
5-6 маслини
17ч.
Тренировка – нямах никаква сила – от жегата ли, от цикъла ли не знам..
4х2х20 за крака с по 2кг тежести
4х 20 коремни преси
4х30 за дупе
4х 10 за трицепс и гръб с дъмбели х 4.5кг (домашно направени от тежестите за крака + 2 бутилки по 1.5л минерална вода) (giggle)
Първите две серии правех по 50-100 скока между упражненията, но после спрях, че ми стана тегаво.
18-30-19ч. 1 ябълка – към 200гр
Бира – 200 гр
23ч
Извара 100гр
Сирене 50-100гр
Кисело мляко 2%– 150-200
Гледам да си разнообразявам упражненията и вчера например сложих от един рънърски сет упражнения, който бях гледала преди много време, но сега абсурд да се сетя къде да ги намеря. Там си намирам чат пат много добри неща.
Лека тренировка беше вчера.
Иии още не мога да се накарам да пия много вода :/ В офиса е адски студ (седя с пуловер и зъзна) и вода грам не ми се припива. Лошото е, че и вкъщи не се сещам, но ще си оставям наоколо бутилки и ще почвам да пия.
Мнението беше редактирано от Moonray на 10.07.11 15:18.
Днес си направих от Курабийките на Кольо! (sun) А.к.а Питки Лембас както им лепнахме веднага прякора вкъщи :D и станаха много добре!
Модифицирах рецептата спрямо това, което се намираше из кварталния магазин и нашата кухня. Не успях да намеря пшеничените блокчета, които изглежда са основно нещо в рецептата, но намерих някаква измишльотина наречена “Слабин” (само си представете) :) , която изглежда по състав беше най-близо до това, което търсех.
На опаковката пише 100 % пълнозърнени пшеничени хапки обогатени с баластни вещества и на външен вид прилича малко на зайо-байо.
По състав изглежда добре: 305ккал/100гр - 60гр въглехидрати, 14гр белтък, 1гр мазнини, 14гр баластни вещества, K, Ca, P, Fe, Cu и др. (не е описно по колко), Витамини от В комплекса, PP, E, A, D и др.
Та рецептата включваше:
30гр от въпросното нещо
200гр овесени ядки
4 яйца
15тина сурови бадема (към 50тина грама?)
също толкова орехи
40-50гр кокосови стърготини
1 ванилия (имах и течна, но тя е супер силна и реших да сложа от сухата)
180-200гр обелена ябълка
1/2 ч.л. канела
3с.л. мед (после дадох повечето на моя мъж и заедно заминаха в отпуска :) заради него нарочно ги направих по-сладки)
Стана малко течно като го разбърках с пасатора, а като се опекоха заприличаха на кюфтета, но поне на вкус бяха много добре.
Благодарности на Кольо! (sun)
Ето малко снимков материал.
10.07.11
9ч. Пълнозърнест хляб – 3 филии
Фъстъчено масло – 50-70гр
Прясно мляко 3% - 250мл
1чл нескафе
11ч.
Ябълка към 100гр
14:15ч
Извара 100гр
Печени чушки – 100гр
Питка лембас – 1бр (курабийките на Кольо)
19:30
1 с.л. фъстъчено масло
1 ябълка
Тренировка
8 обиколки интервали (4 обиколки леко бягане, 3 обиколки спринтове и ходене +25 лицеви опори между спринтовете( от лесните), 1 обиколка леко бягане), разтягане = 3.2км
Домати 300гр
Сирене 100гр
23:30
Оризовка
10сурови бадема
Тази седмица съм имала 3 пъти упражнения( или лостове) и 3 пъти бягане. Един ден двуразова, два дни почивка.
Бягането е слабичко, не ме кефи.. 12км и нещо общо съм избягала за седмицата, по-малко и от миналата седмица (7.7 мили, а миналата - 8.9мили). То вярно, че щях да намалявам дистанциите за сметка на интервали и тичане за скорост ама...
Както и да е, установих че ме кефи така в движение да решавам каква тренировка ще правя съответния ден в зависимост от състоянието и настроението. Не се насилвам когато момента ми е слаб и обратно - като се чувствам добре се раздавам сериозно.
Вторник ще се види на метърчето кво съм смятала на очо с тия калории.
Лека нощ от мен!
Пропуснала съм да напиша, че чат-пат имам пристъпи на задушаване и се разнасям с един Вентолин...Последните две седмици не съм имала.
И другото е, че ходя пеша до работа и обратно всеки работен ден, което ми отнема към час в едната посока. А и като цяло ходя много пеша, нищо че работата ми е свързана повече със седене на компютъра в момента.
Май ще спра вече да броя калории скоро - то и няма много смисъл, щото ги броя след като ги изям :) но поне мисля, че успях да се ориентирам. Още някой и друг ден..
Видя се вторник! Още половин сантиметър надолу! (party)
Т.е. общо един сантиметър от началото на операция “Дран заек”
Тоя път не съм стиснала метърчето със сигурност щото се усеща по кръста и по дупето.
Отслабвам от торса към периферията очевидно - два пъти по-бавно свалям по ръцете и краката, отколкото по гъза, за сега. Бях чела някъде, че се свалят първо мазнините натрупани последни - точно така си е на практика.
Хубав ден на всички!
Опа, май не е добре още да спирам да броя...
11.07.11
Тренировка - пропуснах я, заради неотложни социални ангажименти..
8ч.- 10ч на три пъти - събудих се без апетит, после много огладнях
Питки лембас 4 бр. 200-400ккал?
Кисело мляко 2% 300гр 150ккал
2 филии пълнозърнест хляб 170ккал
1с.л. фъстъчено масло 100ккал
11ч
Малка ябълка – 100гр 50ккал
13ч.
½ омлет от 1 цяло яйце и 3 белтъка +80гр сирене 200+ 25+ 8ккал
50гр оризовки - 170ккал
16ч.
=//= 230+170
1 ябълка, 500 гр кисело мляко 1% 40ккал + 190ккал
2 домата, 150- 170гр шунка 40 + 320ккал
50гр кисело мляко, 1 ч.л фъстъчено масло 20+ 50ккал
Тотал: 2160
Ядеше ми се месо нещо вчера, ама тая шунка нещо не ми хареса.
Много са ми калориите за вчера и пропуснах лостовете...не е добре. Беше някакъв доста крив ден от всякъде.
Днес както започнах с една голяма купа пълномаслено прясно мляко не е лошо да почна да броя преди да съм изяла света :)
12.07.11
400ml прясно мляко 3% 256ккал
2ф хляб – 50гр 190ккал
11ч
Малка ябълка 100гр 50ккал
13ч
150 гр шунка 358ккал
50гр черни стафиди 140
Кисело мляко 2% 350гр 168ккал
Тренировка
4х20клек
4х10 с дъмбели х 3.5кг встрани (не знам как се казва това) за рамо
4х30 коремни преси
4х10 индийски лицеви опори
50 или 100 скока между упражненията
Зелени чушки 300гр 7
Сирене 100гр 250-300ккал
Тотал: 1400- 1500ккал
От утре ме няма за почти седмица - ще се върна за следващото мерене да видим какви съм ги свършила в планината с яденето :)
До скоро!
17.07.11
12:01
Охо, имаме си момиче лостаджийка :) Супер, ще следя дневника с интерес. Успехи. Ще помагам с каквото мога.