Дневникът на Ваката

Темата е заключена.
Прескочи до:

.

казано от Ramon Dekkers на 29.10.11, 21:53:

не трябва ли да си малко по-изправен на клека :? Но все пак е добре 170кг са си доста голяма тежест ;)

Ако съм по-изправен преди да тръгна да клякам много ми напряга китките ... в случая пробвах с късите боксови бинтове и е по-добре ... Иначе си е макс, де - смисъл техниката не е на ниво ;)

казано от veronique на 29.10.11, 22:00:

Има как да пуснеш още, но си прав - следващия път ще е още по-добре и с течение на времето ще правиш и повторения в серии с тях:)
Внимавай с навеждането напред, и аз го правя този номер - на по-тежки килограми щангата ме захлупва... Да не направим сакатлък с кръста:)

Иначе много ме кефи местоположението на стойките - ако недай си Боже тръгне да те затиска, и няма кой да те пази, мяташ щангата на леглото!(:

Постепенно ще разтягам - с и без тежест стигам максимум до там на този разкрач ... гъвкав като дърводелски метър :D Ще го оправям това във времето, а сега даже специално бях качил колана малко нагоре за да не ми пречи и все пак да пази.

Не знам и аз защо се навеждам - психика - мисля си, че клякам по-дълбоко - трябва да спра да го правя :) А тук не ме захлупи, но ме е яд, че Д-то тръгна доооста късно и затова се получи така насечено и по средата бях още наведен ...

Може би трябваше малко по-леки кила да снимам, за да ми дадете съвет за техниката :)

А иначе - мислил съм наистина ако ми натежи какво да правя ... :) Ако дръпна малко стойките напред мога като box-squat да го правя и ако се надценя да хвърлям върху леглото, сега все пак ще се изисква малко акробатика :D

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 29.10.11 22:19.

29.10.11
22:22

Добре е за макс, а и нищо не ти пречи да пуснеш пак клип следващия път ;)

казано от Скота на 29.10.11, 22:22:

Добре е за макс, а и нищо не ти пречи да пуснеш пак клип следващия път ;)

Другият път на 150 ще направя клипче ... отстрани и отпред - да се види и ширината на разкрача. Ще пробвам и да поразтягам тези дни, както и ще ги клякам без колан тези 150, за да мога да клекна малко по-дълбоко.

ПП. И ще съм по-красив - сега не се усетих и много разпасан го давам :D

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 30.10.11 00:15.

Пу, не мога да спя ...
След като посъбрах мнения наистина трябва да поработя за дълбочина, проблемът не е страх, а мобилност - не мога да клекна с този разкрач по-дълбоко - започвам да търся информация за разтягане, фоум ролери и прочее.
Ще потърся и малко данни за напрежението върху коляното - по принцип ми е забранено да клякам заради скъсани връзки, а доколкото помня клякането под паралел натоварваше повече коленете - но може и да греша ... та ще се информирам по двата въпроса и ще се “поразчупя” :)

30.10.11
12:50

казано от veronique на 29.10.11, 22:00:

ако недай си Боже тръгне да те затиска, и няма кой да те пази, мяташ щангата на леглото!(:

И после слизаш да си я търсиш в комшиите...

30.10.11
12:59

Ванка тоя колан на врата си си го качил :D Скоро ще идвам за уроци май :D

Къде се губиш бре, рожденника :) А иначе да - на врата го турих - хем уж да пази, хем да мога малко по-дълбоко да клекна, че иначе не ще :) Предният път яко се надрах за да вкарам дълбочина :D А за уроците - чакам, викам да ми покажеш как досега не съм дърпал, ни бутал, ни клякал и да сложа по 10 кила отгоре за 2 седмици и да ударя 500 кила трибой (и да, знам, че ти си ги направил около 4 клас 500-те кила) :D

Днес позачетих малко ... май не било далавера да минавам под паралел - още няколко санта може да пусна, ма под паралел не било за моето коляно. Ще видим, аз все пак ще пробвам някакви разтяжки и прочее за таз, гъз, задно бедро и предно бедро. Четох, че и предната част на подбедрицата било хубаво да разтегне човек. С тези фиксове трябва да си оправя паралела, а за по-надолу - ще видя на леките кила как ще ми е и ще преценя дали да работя въобще за полу-щангистки.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 30.10.11 14:23.

30.10.2011

06:20 ставане, глутамин, лъжица мед
06:30 кисело мляко, витамини, рибено масло
12:30 сандвич с пилешко, вафла
16:30 сандвич с шунка
21:00 GreenMag, рибено масло, магнезий
21:30 свинско с картофи
00:30 лягане, глутамин

31.10.2011
Като се видях как дърпам ми се прецака цялата тренировка - много крив гръб (видео долу) ... Е, все пак го отдавам на това, че е макс и че съм доста смачкан от дългите смени напоследък и докато стигна тежките серии съм вече изморен, но опредено имам много да работя.
Дори на по-леките кила положението е подобно - просто не мога да стигна лоста без да изкривя леко кръста. Малко по-късно вечерта обаче започнах да слушам малко съвети и макар вече изморен и изстинал се получи по-добре (по мое скромно мнение) ... Още малко проби, размачкване и разтягане и още бая съвети и ще го изправя гърба, но като за една вечер проби съм доволен.

07:10 ставане, глутамин, лъжица мед
07:20 кисело мляко, витамини, рибено масло
10:30 банан, вафла, сандвич с луканка
13:00 свинско със зеле
17:00 банан, сандвич с луканка
20:50 Purple Wraath, Green Mag, White Flood
21:20 тренировка
22:00 лъжица мед, Green Mag, глутамин
22:20 протеин, магнезий, рибено масло
01:00 лягане, глутамин

Тренировка:

1) силова

тяга
1х5@80, 1х5@110, 1х5@140, 1х1@180, 1х1@200, 2х1@160

набиране
3х5

кофички
3x5

лицеви
3x10

тяга
1х1@140, 1х1@180, 1х1@160, 1х1@180, 1х1@160, 2х1@140, 1х3@100

.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 01.11.11 16:57.

01.11.11
00:57

Аз бих свалил драстично килограмите, това не е шега. Нито клекът, нито тягата ми се виждат достатъчно добри, за да се правят с толкова сериозни тежести. Дали е от умора или не, прешлените не ги касае. Преценяй силите си така, че техниката да е чиста. С най - добри чувства!!!
Успех!

ПП. Ако е възможно, нека другия път да има малко повечко светлина, че не се вижда началното положение на краката спрямо лоста ;p
ПП2. Хубаво е, че сам виждаш грешките в изпълнението си, но аз да се обадя :P :)

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 01.11.11 01:04.

Мерси за съветите ... определено е различно като се видиш на клипче - мислех си, че леко се изкривявам, а то какво се оказа :) Въобще не се обиждам - то ... си се вижда :)

Хванах го навреме, така че от утре започвам с корекции ... смятам доста драстично да върна тежестите и обратно да се кача нагоре за няколко месеца.
Сега ще върна на 100 ... и ще се захвана с 5ци, ще снимам пак клипчета през известно време за да си следя прогреса. Надявам се до няколко седмици да съм изчистил достатъчно, че да кача до към 140/150 ... и после бавно и постепенно нагоре. Целта ми е за месец-два (без никакво бързане), да се кача обратно до тези килограми, но вече с прилична техника. За тягата вече имам насока, но ще се радвам на всякакви съвети (макар че от тези клипчета реална представа не може да се придобие - другия път). Донякъде се и радвам - в крайна сметка с правилна техника ще мога доста по спокойно и сигурно да вдигам и дори може да покача максималните постижения.

За клека ще се ориентирам към разтягане и ще спра да се навеждам. По-дълбоко няма да слизам - само може би няколко сантиметра, но прочетеното ме накара да се откажа от всякакви експерименти със слизане под паралел.

01.11.11
01:22

Предполагам също, че ако не се навеждаш толкова много при клек, това би довело до повече напрежение в коляното, заради разпределението на тежестта. Мисълта ми е, че и там трябва да търсиш някаква златна среда.

Добри съседи имаш :D

Хахахаха, да, разбрахме се преди време ;) и вече свикнаха - по 60 минути няколко пъти седмично не им тежат толкова ... аз пък се примирявам със скандали и шумни скайп разговори по нощите - идилия :)

А за клека - да и там ще търся оптимум някакъв - надявам се да не ми влияе на коляното много ... ще пробвам с леки кила (и пак с клипче). Мисля, че няма да е проблем да елиминирам голямото навеждане в най-долна фаза, защото наистина нямам нужда от него - не съм изпитвал болка или дискомфорт ако не се наведа, но се навеждам, за да се самоизлъжа, че клякам по-дълбоко - подсъзнателно е и ще го изкореня.

За клека не се и притеснявам - просто ще върна килограмите и ще работя с по-голям обем, ще разтягам и ще експериментирам и с експлозивност - може и да не се занимавам да гоня пак тези килограми - те ще си дойдат естествено ако си тренирам качествено и внимателно.

Да я сложа и тук снимката. Имам много работа, но ми харесва накъде вървят нещата. Снимките са доста разпилени във времето, но основната разлика в последната снимка е от последните 6 месеца.

01.11.11
09:23

Добреее Ванка. Сега остава някоя плочка да изкараш и ще си плажуваме заедно.
Само да знаеш, че мацките и с 600кг да клякаш, няма ли поне 3 реда дефинирана плочк,а като италиански терако,т не мож ги впечатли...

Абе аз голямата плочка си я харесвам ... ама ще видим какво може да се направи по въпроса :) Все пак трябва да красим плажа - ние сме там “за разкош” :D
Прав си обаче, ако се захласна по някоя трибойка, ще ми каже, че тея кила тя ги е дигала в пети клас, а ако намеря някоя кросфитърка - ще каже - “тва хубаво, ама можеш ли да си сипеш кафе стоейки на една ръка” - и пак греда, а мацките извън спорта плочка си търсят :D

01.11.11
09:31

Човече изтръпнах като гледах клипа на тягата!

Хахахаха, а аз не - слава богу, че можеше и да изтръпна едно хубаво от кръста надолу :D Доволен съм - хванах се навреме (преди контузия) ... последните повторения вече са доста по-добре, малко упражнения за мобилност, връщане на килата и наблягане на техниката и за 2 месеца съм пак на тея кила :)

01.11.11
10:57

Тъй като и аз имам проблеми с тягата, но май се сетих от къде идват- Пробвай да дърпаш колкото се може по краката, и таза по- ниско. Лично аз ще пробвам да видя и така как е ,но чак другия понеделник :)
П.с- тва е непрофи мнение та може да го коригирате.

01.11.11
11:08

Тренирал съм в подобни условия, и причината за лошо изпълнение до голяма степен може да се дължи на опита всичко да се направи възможно по-тихо
(това включва както поемането на тежеста, така и оставянето и) Като цяло никак не е лесно да се тренира бешумно в панелка. Иначе поздравления, за постигнатото, разликата във формата е очевадна.

01.11.11
11:22

казано от Иван Божанов на 01.11.11, 09:00:

Да я сложа и тук снимката...

Придобил си корав вид :) Само така!

Малко ме уплаши извивката на гърба при тягата, но пък тежестта е контролирана... А и съм виждал състезатели с подобна техника. Все пак, добре е да поработиш по въпроса.

@Valdis, @Vic - благодаря за включванията :)

Наистина се старая да не вдигам твърде много шум ... което в общи линии ми пречи при оставянето.

Мисля да си подложа 2 петички под одеалцата - ще ми дадат няколко сантиметра и ще помогнат на положението с кръста (с фи30-ките доста се навеждам за да поема лоста) ... ще гледам да добутам височината на лоста до “стандарта” който открих - а именно 22-23 сантиметра.

Вик, наистина не съм усетил дискомфорт до момента, но е доста грозно положението - още от днес започвам с корекциите.

Насочил съм се към разтягане на хип флексорите, задните бедра и солеусите, последвани от активации за задника. Мисля да изкарам 2-3 седмици с по две такива целенасочени тренировки, като след всяка тренировка може да пробвам много леки тяга и клек и да следя прогреса. В деня за тяга  и клек пак ще са малко килограмите, но няма да има толкова голям обем разтягане и активации. Всичко съм съчинил от прочетени статии, така че ако има нещо глупаво в плана или идеи за подобрение - ще се радвам на съвети :)

Виж, Сашко ака Madboy започна да прави йога. Ще стане разтегнат като балеринка. Време е и ти да се захванеш :D

01.11.11
12:16

Снимката на 96кг. е страшна, силен мутробарок:)
За фоам ролер си се сетил ти...а досега къде бля???
Тибиалис антериор, дорси флексия...е тия неща пусни в търсачките и зачитай...

01.11.2011
Честит празник на всички!

Днес започнаха мъките с разтягането - след 40 минути борба успях да седна с изправени крака (т.е. 90 градуса между торса и краката). Явно положението е много тежко :)

Хубавото е, че опитите на тяга се получиха - всичко е с прав гръб .. само на 140 имаше лека извивка, защото не успях да стигна лоста и се наведох. Определено локализирам проблема - задните ми бедра са толкова натегнати, че не мога да стигна лоста без 30 минути разтягане преди това.

Направих и няколко много леки клека - определено нямам нужда от навеждането, не ми пречи на баланса ако съм доста по-изправен - явно при клека нямам толкова проблеми заради широкия разкрач ... четох, че се отварял така таза, особено като натискаш с петите и коленете навън (което си и правя).

Мисля да разтягам през ден по-сериозно, а всяка сутрин - малко загрявка след ставане и след това малко разтягане.

Освен това пробвах и 18 часа без храна (ако не броим протеина) и не беше толкова ужасно, но след това доста подхапнах - малко контрол си трябва.

07:10 ставане, глутамин
13:30 пилешко с ориз, хляб
16:00 банан, вафла
20:00 тренировка
22:00 пица
23:00 бира
03:00 лягане, глутамин

Тренировка:

1) активация и разтягане

разтягане на хип флексори
2х60сек

глутеус мост
2х10 (с 5 секунди задържане в горна точка)

супер куче
2х10 (с 3 секунди задържане в горна точка)

повдигане на крак от страничен лег
1х10 (с 3 секунди задържане в горна точка)

разтягане на задно бедро от тилен лег
3х30сек

разтягане на приформис
2х10сек

разтягане на солеус / тибиа
2х30сек

тяга
1х5@40, 1х1@70, 4х1@100, 1х1@120, 1х1@140, 3х1@100, 1х3@100, 1х3@70

разтягане на пириформис
4х10сек

разтягане на задно бедро от седеж
3х30сек

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 02.11.11 02:31.

01.11.11
21:10

а като сядаш 90градуса имаш предвид ,без да се опираш с гърба някъде , нали?

Да, накрая беше без да се опирам - сам си държах позицията.

02.11.2011

08:10 ставане, глутамин
17:30 бургер
19:30 свинска пържола с картофи
00:30 лягане, глутамин

03.11.2011
Успях да покарам днес - много се радвам - липсваха ми разходките, въпреки студа доста се порадвах на слънцето :) Дано тея дни пак имам възможност да изляза.

Иначе направих още клипчета на клек (както и едно на лег) (видео долу). При клека гъза ми пак се бави ... не се навеждам волево, може би за да съм по-изправен трябва да разтягам още, ако не друго - то поне след 3 дни разтягане вече усещам разлика - по-лесно слизам надолу, и като си връзвам връзки и прочее не ми опъва всичко отзад, но съм още много далече ... нямам търпение да станат месец-два разтягане :)

Смених и раменните преси зад врат с военни такива - започнах лекичко - постепенно ще вдигам тежестите, сега беше просто да си припомня движението. Гребането го пропуснах днес.

10:00 ставане, глутамин
11:30 малко шоколад
13:00 пилешко филе, салата, хляб
14:00 тренировка
16:30 Purple Wraath, Green Mag, White Flood
17:00 тренировка
18:00 лъжица мед, Green Mag, глутамин
18:20 протеин
21:00 свинска пържола с картофи
23:00 лягане, глутамин

Тренировка:

1) колоездене - ~90 мин (Надежда - Център - Надежда - Костинброд - Надежда)

2) силова

клек
1x10@50, 1х8@80, 1х5@110, 1х3@140, 2х2@150, 2х5@120, 1х8@110

лег
1x8@40, 1x5@70, 1х3@85, 1х1@90, 2х5@80, 2х5@70

военни преси
1х15@10, 1х10@30, 3х8@40

.

.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 03.11.11 21:19.

03.11.11
19:52

Клека ми прилича повече на “добро утро” (т.е., навеждане с щанга), а и не спускаш до паралела.

казано от Петко К на 03.11.11, 19:52:

Клека ми прилича повече на “добро утро” (т.е., навеждане с щанга), а и не спускаш до паралела.

Мдам, сега се старая да намаля навеждането и да се разтегна достатъчно, че да пускам до паралел (или малко над него - причината са скъсани връзки и менискус, не искам да рискувам натоварване на коляното със спускане под паралел).
Засега обвинявам задните бедра, след няколко седмици разтягане се надявам да има значителен прогрес и по двете точки (поне след 3 дни разтягане се чувствам по-добре и гледайки стари клипчета има малко прогрес).

ПП. В началото на страницата е клипчето с клек на 170кг - мисля, че по-малко се навеждам вече. Ще пробвам и различна позиция на щангата - може би малко по-нагоре, а и леко по-събрани крака може да помогнат - ще експериментирам другия път.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 03.11.11 20:08.

03.11.11
20:18

пробвай да вдигнеш погледа с около 20-30 градуса нагоре.

Размисли за клека:

1) В момента си слагам щангата доста надолу (low bar squat го срещам), може би това обяснява навеждането (фиг.2 на картинка 1), а паралела може би ще го достигна и ако пусна коленете малко по-напред (освен с разтягането).

2) Паралелът го срещам като 2 вида по различните сайтове
- линията между върха на коляното и центъра на тазобедрената става е паралелна на земята
- линията между върха на коляното и върха на таза е паралелна на земята

Очевидно вариант 1 е доста по-висок (картинка 2). Мисля, че фиг.2 ще натовари малко повече колянната става, но пък ще активира повече задника и задното бедро. Правилно ли разсъждавам?

EDIT: Поиграх си малко, направих по един опит (на еднакъв разкрач). Резултатът е картинка 3. И при двата опита ми опъваше задното бедро, доколкото виждам на снимките обаче, на low bar опита кръстът ми е заоблен - т.е. тазът ми отива напред, а при високата щанга - не се прибира и остава назад, и гърбът съответно е доста по-прав.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 03.11.11 21:06.

След като изгледах куп филмчета на Rippetoe за low-bar squat го докарах до тук:

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 03.11.11 22:39.

04.11.2011

09:30 ставане, глутамин
10:00 свинско филе, кисело мляко, рибено масло, витамини
13:00 пилешко, салата, хляб
14:00 тренировка
23:00 пица, бира
00:00 лягане, глутамин

Тренировка:

1) колоездене - ~30 мин (Надежда - Център - Надежда)

05.11.11
00:04

Вака, каква е причината да тренираш у вас и да се мъчиш, а не идеш като бял човек във зала?

@Valdis, в нас ми е удобно - по-лесно се мотивирам и съм по-гъвкав във времето, отделно, че мога да се концентрирам по-добре (изчакването и прескачането един друг в залите малко ме дразни).

Напоследък е минус, че ми се налагаше да тренирам много късно вечер и трябваше доста да се съобразявам и от това страдаше тренировката, но вече се връщам към нормален режим, та ще мога и спокойно да си тренирам, без да мисля за потракване и почукване (понеже ще тренирам преди 10).

Отделно обмислям и едно разместване в стаята, та скоро ще стане просторно и удобно ;)

05.11.2011
Пак ме гони вирус, реших да проверя дали и тягата лекува като клека - ще разберем утре. Иначе работя над разтягането и правия гръб на тягата (оттам и 20те единици). Имам прогрес определено, имам леко заобляне още, но не е като преди (видеото е от последните серии - след 20@160 и 1@180, т.е. вече съм доста изморен, т.е. доволен съм от прогреса и формата особено като за размазан вече).

10:00 ставане, глутамин
10:30 кисело мляко, рибено масло, витамини
13:30 4 филиики препечен пълнозърнест хляб с топено сирене
19:30 Purple Wraath, Green Mag, White Flood
20:00 тренировка
21:00 лъжица мед, Green Mag, глутамин
21:20 протеин
22:30 3 яйца, свинско филе
23:30 лягане, глутамин

Тренировка:

1) силова

тяга
1х8@80, 1х5@110, 1х5@140, 20х1@160, 1х1@180, 1x1@140, 1х3@140

набиране
3х5

кофички
3x8

.

DO

06.11.11
21:40

По колко глутамин и рибено масло пиеш?
И глутамина ако го пиеш с фитнес цел имаш ли полза от него?

Мнението беше редактирано от donsir на 06.11.11 21:40.

казано от Denny Crane на 06.11.11, 21:40:

По колко глутамин и рибено масло пиеш? И глутамина ако го пиеш с фитнес цел имаш ли полза от него?

Рибено масло пия по една доза сутрин и една следобед.
Глутамин пия сутрин, вечер, преди и след тренировка по 5 грама.

За ефект ми е трудно да говоря, понеже в момента пия доста неща. Преди време като пиех само протеин, усещах разлика във възстановяването с и без глутамин.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 06.11.11 21:55.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1