26.11.11
14:07
Здравейте, значи на 17 години съм, висок съм 170 см, тежа 62 кг и стажът ми в залата е година и 3 месеца. От октомври месец съм в период на покачване на мускулна маса и ефекта до сега е доста добър. Обаче забелязвам, че натрупвам също и мазнини, което е нормално. За целта трябва да правя и кардио упражнения за да не ги натрупвам или поне количеството им да е минимално. Едно нещо не ми е ясно - при изпълнение на кардио-то горя калориите, а те са важни за качването на мускулна маса. Тук нещо се разминават нещата и затова ще помоля накой да ми обясни по-подробно. Другият ми въпрос е при тичането ще изгоря ли мускулна маса ? Рових се много из сайта и намирам все различни версии, затова ще помоля някой, който е наясно с това да ми го обясни :)
26.11.11
14:11
Купи си един глутамин и си готов :) И да - гориш мускул, докато чистиш. Независимо тичане, крос тренежор, степер и т.н.
26.11.11
16:23
Хих Глутамина съвсем не е решение на проблема...
Към автора - мазнините които ще качиш са в следствие на: Храната която ядеш, Метаболизма и Генетичната предразположеност към такова натрупване... За целта можеш да подобриш две от тези три особенности а именно:
- Започни да приемаш калории от храни като месо, яйца, млечни продукти ( източници на протеин ) грах, ориз, пълнозърнест хляб, бобови храни ( източници на протеин ), отностно източниците на мазнини - те се съдържат в голяма степен в месото и яйцата... разбира се като източник на протеин можеш да ползваш ядките ( орехи, бадеми и прочие - разбира се по-удачен вариант е ядките да са сурови или печени а не пържени ) както и краве масло и зехтин.
- Започни да се храниш често на малки порции ( най-малко 4пъти на ден ( това е лично мнение )) Така ще стимулираш по-бързата обмяна на веществата с което ще засилиш метаболизма. Движи се на 100-300калории в излишък
- Гена неможеш да го подобриш но всеки генетичен тип ( ендоморф, мезоморф и ектоморф ) има своите плюсове и минуси :)
Ако се опиташ да следваш написаното след първите две тирета ( макар и не в някакви строги рамки ) няма да имаш нужда от кардио и няма да се притесняваш за мускулната си маса.
+1 към Кристианчо.
Кое му е нормалното като си в период за маса да качваш мазнини? Естествено ако не целиш точно това...
Яж чисти храни. А колкото до мускула- тва е доста кораво “добиче” не се гори туко така. Тва е начин на компаниите за добавки да те накарат да си купиш техния “хипер-мега-гига-тера-квадро възстановяващ” продукт, защото се нуждаеш от него точно “0.0020024000 нано секунди” след последната серия. Ако все пак държиш - едни BCAA-та ще ти свършат добра работа в комбинация с много добре изчислен хранителен режим.
А кое е ненормалното да качваш мазнини в период на маса ? Лично мое мнение е, че колкото и правилно да се храни ще покачва мазнини.
Нали затова бодибилдърите разделят календарната година на маса, оформяне, релеф.Ако в периода за маса не се покачваха мазнини то тогава няма смисъл от релеф.А бодибилдърите се хранят правилно :).
Мазнините мой човек ще ги сваляш когато целта ти е релеф или оформяне :) В период за маса и с подход в тренировките за маса трудно ще качваш и сваляш едновременно.Кардиото го прави само в деня за крака и преди да започнеш да тренираш краката по програмата която имаш.
Поздрави.
BTW не ме хранете
27.11.11
10:56
казано от metcheto metcheto на 26.11.11, 14:07:
Едно нещо не ми е ясно - при изпълнение на кардио-то горя калориите, а те са важни за качването на мускулна маса.
Именно. За да трупаш мускули ще ти трябва поне минимален калориен излишък или най-малкото калориен баланс. Няма нищо нередно да правиш кардио след всяка тренировка, но така:
- ще трябва да ядеш повече, за да си набавиш нужните калории, макар това повече да е от сорта на 100-200 калории.
- ще затрудниш възстановяването си ако кардиото е дълго, изтощително или от сорта на HIIT.
Можеш да правиш 10-15мин. кардио с ниска интензивност за здраве и поддържане на аеробната издръжливост, но причината “да качвам по-чисто” не мисля, че е най-разумната.
Ако искаш да качваш максимално чисто, обърни по-голямо внимание на храненето си. НВД и Leangains предлагат най-чисто качване, но качването на мазнини при всички случаи е неизбежно.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.11.11 10:57.
Определено появяването на мазнини в период на качване е неизбежно . Най-често се натрупват по корема и паласките и по малко по гърдите и бедрата . Но тези мазнини ще се разкарат за доста прилично време ако решиш да орелефяваш след известно време
И аз съм така в период на покачване и имам малко мазнини по корема и преди 2 седмици боледувах здраво , нямах апетит и за 10 дена без кардио а само лека храна и предимно плодове и зеленчуци и видимо мазнините понамаляха с няколко процента. Но като се оправих и почтах сериозната храна пак се възвърнаха .. НЕ МИСЛЯ ЧЕ НАТРУПАНИТЕ МАЗНИНИ ПРИ ЕКТОМОРФА СА ГОЛЯМА ПРЕЧКА
Мнението беше редактирано от RinGo на 27.11.11 13:54.