10.03.12
10:32
Здравейте, брат ми е на 17 години, юли месец прави 18 но е доста пълен цели 115 кг. висок е 187 см. Иска да отслабне за 2-3 месеца ходише на фитнес използваше диети от интернет но резултат няма. Аз пробвах да му изготвя хранителен режим но не съм го запаметила и когато затвярах документа с режима и.... сичко утиде по дяволите. Ще съм ВИ много благодарна, ако ми помогнете малко да изготвя един хубав хранителен режим за отслабване. А след тези 2-3 месеца когато свали 10-15 кг. ще започне и да качва мускулна маса. Извинявам се ето малко от режима. но това е за деня и за това искам вашата помощ.:
Темата беше редактирана от Katiq Петковa на 22.03.12 20:23.
6:45 - Идеално
9:25 - Идеално
Тук вече идва проблема - Това 50грама бадеми не са подходяща храна за преди тренировка. Ако може тренировката да се премести към 11:00 .. може и 11:25 той ще се чуства най-добре.
След тренировката да идва яденето от 14:25 което трябва да дойде доста по-рано. Като цяло е голям пропуск на храна от 9:25 до 14:25 само на едни бадеми (предполагам няма да тренира всеки ден).
Ако искаш да запазиш точно тези храни, аз бих разменил хранането от 12:25 с това от 14:25, като тренировката да е от около 11часа и малко след нея яденето от 14:25 (което идва към 12 и нещо). Нататък също ми се струва добре. Преди лягане изварата може да е и 150гр.
10.03.12
11:01
Нека кардиото да е след тренировката с тежести..
10.03.12
11:03
Ще може ли някой да подреди хранителния режим? и лещата и лютите чушки могат ли да се заменят с нещо и зелето? Ми брат ми е до 13;30 на училище тренировките ще са след това. след 13;30
10.03.12
14:10
Катя, всичко е чудесно според мен.
Проблемите, които аз виждам са:
- едва 2200 калории, при калориен баланс на брат ти от 3800 калории.
- много малко мазнини
- малък прозорец на гладуване
Предлагам:
- грейпфрутът може да бъде и цял или ако му идва много - половин.
- бадемите е добре да замените с орехи. Поне съдържат повечко омега-3, а в бадемите клонят към нула.
- навсякъде яйцата да бъдат цели - 4 сутринта и 3 следобяд.
- към всяка салата добавяйте по 20-тина грама зехтин, а по възможност грамажът на рибата увеличете двойно.
- добавете 50-100гр. сирене или кофичка кисело мляко 2-3% към яйцата в 16:45.
- махнете изварата. Нека последното хранене е в 19:30. Така ще има близо 10 часа гладуващ период, в който да се поизгорят повечко мазнини. Ако не може да заспива на празен стомах, пиши отново и ще измислим друга подредба.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.03.12 14:24.
10.03.12
14:29
До колкото те разбрах подредбата трябва да е така? или греша? А може ли лещата и чушките да се заменят със нещо друго?
Мнението беше редактирано от Katiq Петковa на 22.03.12 20:23.
10.03.12
14:46
Да, подредбата е така.
В 14:25 си забравила зехтина.
Млякото...принципно процентът на масленост не е фатален. 2-3% е супер. Идеята е главно за още малко калории и най-вече повечко калций (спира усвояването на мазнините).
Лютите чушки не знам с какво можеш да ги замениш. Мислих, че са там, защото на брат ти са му вкусни. Ако не ги обича, можеш да ги махнеш (макар да са доста богати на витамин Ц).
Кардиото може и да е след тренировката или в отделен ден, но вече много зависи каква точно е тренировката и какво е кардиото.
С тази захар да внимавате. Надявам се слагате колкото за вкус. :)
Всичко, ама абсолютно всичко можеш да заменяш от менюто. Просто гледай хранителното му съдържание. Щом целта е отслабване - не трябва да се прекалява с въглехидратите, а включените такива трябва да са с нисък до умерен гликемичен индекс и зареждане.
Протеинът в дневното меню не бива да надвишава 2 до 2.5гр. за всеки килограм активно (всичко без мазнините) тегло.
Останалото трябва да се запълни от мазнини, за предпочитане повечко моно и полинаситени.
Общо взето, следвай съветите от статията за нисковъглехидратната диета. Там са изброени подходящите за консумация храни.
Ако имате възможност, купете един витамино-минерален комплекс с до 100% RDA.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.03.12 14:49.
10.03.12
14:54
Лютите чушки ще останат. Кафето мисля да бъде якубс 2в1 без захар? или без кафе?
Забравих да допълня: 2-3-4 седмици брат ми няма да тренира нищо тъй като преди 7-дни беше опериран от киста на седалишните части и след като раната се затвори след 2-3 седмици. От тогава преспокойно ще може да ходи на фитнес/кардио сичко. Въпроса ми е тези 2-3-4 седмици, ако спазва само хранителния режим ще има ли ефект? полза? ще свали ли изобщо някакви килограми така?
Мнението беше редактирано от Katiq Петковa на 10.03.12 14:59.
10.03.12
14:57
Кафето е чудесна добавка към режимът за отслабване. Стимулира симпатикувата нервна система, което допринася за липолизата (разграждането на мазнините).
За предпочитане е без захар, но ако брат ти не го обича така, не го мъчи. 1 чаена лъжичка захар няма да провали нищо.
10.03.12
15:06
Прочетох статията която ми даде! Значи режима остава този със лещата сичко!!! Както разбрах този режим е идеален? Л-карнитина ще помогне ли?
П.с. Сега ми препоръчаха вместо Л-карнитин да купя fat burner/Фет Бърнери или Lida/Лида. ВИЕ какво ще кажете? кое е по ефикасно и по-добро/смисъл по-добро нещо да не му стане?
Мнението беше редактирано от Katiq Петковa на 10.03.12 15:12.
10.03.12
15:11
Ще има ефект и без да спортува, но ще е доста по-малък отколкото ако има разход на енергия и тренировки с цел забързване на метаболизма.
Да, идеален е. Нека започва да се храни правилно. Четете статиите в раздел Здраве 101 и Хранене 101, за да увеличавате знанията си и подобрявате резултатите с времето.
За момента си спестете парите за Л-карнитин и фат-бърнери. Като започне да тренира, можете да добавите.
Ако ще купувате термогенен фет-бърнър, включете го 3-4 седмици след като започне да спортува - тогава, когато резултатите ще се забавят и малко помощ от хранителни добавки няма да е излишна.
Прочетете статиите за видовете фет бърнери, за да сте наясно препоръките и с възможните странични ефекти:
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.03.12 15:21.
10.03.12
15:23
Благодаря ВИ много на всички!!! Тихомир, благодаря ти за статиите прочетох ги стана ми г/д ясно по-късно ще ги прочета целите статии!! Искам да ми кажеш кой е по добър да купя?
П.П. Ще може ли храненето в 09;25 да отпадне или да се сложи в друг час? Тъй като брат ми тогава е на училище а няма как там да яде..?
Мнението беше редактирано от Katiq Петковa на 10.03.12 15:51.
Относно фат бърнарите, изпил съм 2 опаковки термогенен бърнар . Първата преди 2 години, втората преди година и нещо. Ефектът беше много добър. Загубих 7 килограма за около 21 дни, за толкова стигаше една опаковка. За съжаление пиех по 9 хапчета (в сравнение с анимал пак 12 хапчета 1 доза са нищо) кофеинът беше много 200 мг на доза и ми ставаше много нервно от това. Лошото е че после ги върнах обратно килограмите, тъй като започнах отново да ям боклуци.
Съветът ми е по-добре без бърнари. Без тях, с диета която беше доста неправилна , загубих 15 кг за 3 месеца след което ги запазих, като си хапвах от всичко, но , малко. Режимът който сте направила на мен ми се струва добър, но другите които разбират повече от мен :) са се изказали вече.
10.03.12
16:45
Има друг вариант, но не знам на брат ти дали ще му допадне. Можем да реконструираме храненето, за да се възползва максимално от позитивите на периодичното гладуване, като го направим във форма 16/8 - 16 часа гладува, 8 часа се храни.
Та, може да пропусне както закуската, така и храненето в 09:00 часа. Може да започне да се храни след като се прибере от училище - към 14:00. След това отива на тренировка, връща се и се храни до 22:00.
Ето така би изглеждало разписано:
14:00 - Хранене №1
Тренировка
18:00 - Хранене №2
21-22:00 - Хранене №3
Тук уловката е следната - дали иска да експериментира дали това ще му пасне и ще му повлияе върху представянето му в училище. Ако постоянно мисли за храна и изпитва силен глад, то това може да му донесе проблеми в училище.
По принцип, така е само в началото. После организма се приспособява и вече липсата на храна не е проблем.
Та, ако иска нека опита. Ако не стане и минат 2-3 седмици и още не се е приспособил, може да мине на план Б.
План Б:
06:45 - Хранене №1
12:00 - Хранене №2
Тренировка
15:00 - Хранене №3
19:00 - Хранене №4.
Принципно нищо не пречи да си носи варени яйца в училище или сандвичи с пилешко месо. Може да се притеснява за реакцията на съучениците, нормално е, но това не би трябвало да го спре, ако наистина има желание да направи нещо за себе си. Изборът е негов.
Относно хранителната добавка - рано е за препоръки. Послушай ме и изчакайте засега. Няма смисъл да ти препоръчвам или да купувате нещо 1-2 месеца предварително. Изчакайте и като дойде времето - пиши отново и ще те посъветваме. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.03.12 16:48.
Велев знам че не ви е работа като цяло :) ,но може ли да ми дадете съвет и относно моят режим :) , тъй като виждам че имате доста компетентни мнения.
По-здрави
10.03.12
18:13
Тихомир, Благодаря ти отново!! Добре ще изчакаме 1-2 месеца и пак ще се свържа със теб, да ми препоръчаш някой добавки.!!! Ще пробваме първо моя хранителен режим. Ще ходи до баба си там ще яде менюто което му е в 09;25 ч. а пък после ще видим и другия подход. А забравих да ви питам а фитнес програма? как се прави? там нещата много,много не са ми ясни и за там ще ВИ помоля да помогнете малко. Какви упражнения да прави освен кардио и т.н. Кардиото включваше колело нали така?
Относно кардиото според мен е добре в началото да кара колело и в последствие да започне да бяга например. Давам пример с мен: в началото когато бях 95 кг ми беше много трудно с бягането и се отказах. Нямах издръжливост, от тресенето на излишната маса :) ме заболяваха краката и коленете малко. Започнах да карам колело след време когато загубих 15те кг и бях паднал до 80 кг пробвах да бягам, при което резултатът беше по голяма издръжливост и не толкова голямо натоварване в краката (според мен за последното има значение с какви обувки се бяга). Иначе като бягам (веднъж седмично нямам време за повече) се натоварвам много повече.
Това е лично мнение, но според мен може да е от полза, дано да не е заблуждаващо.
10.03.12
18:53
Разгледай Мини гид за тренировките при новаци
Щом и двамата не сте наясно, най-добре се ориентирайте към съвместни тренировки с фитнес инструктор, поне докато не влезне в час. Четете статиите в раздел Фитнес 101 и ще придобиете знания.
22.03.12
20:25
Здравейте, брат ми си намали теглото вече с 7 кг. за 12-дни. Режима който му изготвих действа. Благодаря на всички за помоща
23.03.12
15:40
А могат ли мазнините да се правят в мускули? защото иначе първо брат ми да сваля килограми после да качва мускулна маса...?
23.03.12
15:53
Това само ще сваля мазнините или и ще качва мускули? ( ще превръща мазнините в мускули? ) това исках да кажа? : http://shop.bb-team.org/optimum-nutrition-mega-fat-burners
23.03.12
16:00
Катя, мазнините не се превръщат в мускули. Физиологично е невъзможно.
На брат ти му трябва спорт, правилно хранене и опционално хранителната добавка. Нищо повече. Няма голяма философия.
Тъй като брат ти сега навлиза в спортните среди, ако изпълнява силови упражнения с достатъчна интензивност (т.е. вдигане на тежести или упражнения със собствено тегло), ще гори мазнини и ще качва мускули едновременно.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.12 16:01.
23.03.12
16:13
казано от Тихомир Велев на 23.03.12, 16:00:
Катя, мазнините не се превръщат в мускули. Физиологично е невъзможно.
На брат ти му трябва спорт, правилно хранене и опционално хранителната добавка. Нищо повече. Няма голяма философия.
Тъй като брат ти сега навлиза в спортните среди, ако изпълнява силови упражнения с достатъчна интензивност (т.е. вдигане на тежести или упражнения със собствено тегло), ще гори мазнини и ще качва мускули едновременно.
Ок. Благодаря ти отново! Значи предната добавка която я дадох да я купя? /Optimum Nutrition Mega Fat Burners/ От понеделник започва да ходи на фитнес. От тогава ли да взима Optimum Nutrition Mega Fat Burners , или след 1 седмица да започне?
23.03.12
16:16
Забравих да попитам , а ще може ли да помогнете с изготвянето на фитнес програма? операцията му започва да се затваря упр. да не са много тежки отначало
23.03.12
16:24
Дали ще я купиш е твой избор. Аз сигурно десет пъти ти препоръчах да изчакаш с добавките, но ти двойно толкова пъти ме пита за добавки.
Да, можеш да я купиш. Ще помогне, но не очаквай брат ти да се преобрази за 1 месец. Може да започне да приема продукта и от понеделник или след 2 седмици.
Между другото, ако приема някакви медикаменти заради операцията, първо се консултирайте с лекар преди да приема добавката.
Фитнес програма...Първи стъпки във фитнеса. Спазвайте я в следващите 2 месеца.
23.03.12
16:33
Ами ще изчакам малко. А можеш ли да ми преложиш някоя диета? защото още не съм вземала заплата а пък брат ми не може си свали суичъра когато е топло от срам.
23.03.12
17:21
Каква диета, бре Кате? Нали вече се храни добре? Нали си му съставила режим?
Ако парите ти пречат да купуваш всичко, наблягай на най-важното - месо, яйца, зърнени, бобови...
Просто не те разбирам какво искаш. Май и ти не знаеш. Дадхо ти линкове да четеш, да се образоваш на тази тема, за да можеш да задаваш адекватни въпроси и да може да ти се отговаря адекватно. Така просто няма да стане.
Аз съм дотук. Мисля, че това е първият път, в който нервите не ми издържат. :)
Хранителния режим който беше съставила си е диета. Бърнери не са нужни в началото нека организма да посвиква малко по-малко, а не всичко наведнъж. До тук 1-2 седмици беше на “диетата” горе долу организма е свикнал. Сега нека потренира още толкова, даже месец по-добре и тогава някакъв бърнър.
Храната не е евтина хич, но ако си мераклийка може доста евтино и качествено да се храниш. Пример днеска купих пъстърва чистена прясна за 5,50лв/кг (идеална си е, ако се сготви днеска) доста по-евтино от пилешкото. Или купуваш замразено евтино пилешко, зеле, леща и боб и извара. Има едни италиански птичи кренвирши които са много вкусни и евтини - Wuddy - лесно се носят на училище и работа.
Успех... :)
24.03.12
13:49
казано от Тихомир Велев на 23.03.12, 17:21:
Каква диета, бре Кате? Нали вече се храни добре? Нали си му съставила режим?
Ако парите ти пречат да купуваш всичко, наблягай на най-важното - месо, яйца, зърнени, бобови...
Просто не те разбирам какво искаш. Май и ти не знаеш. Дадхо ти линкове да четеш, да се образоваш на тази тема, за да можеш да задаваш адекватни въпроси и да може да ти се отговаря адекватно. Така просто няма да стане.
Аз съм дотук. Мисля, че това е първият път, в който нервите не ми издържат. :)
Не си справедлив!!! Просто исках да попитам ако храненето в 09;25 ч. дали ще може да се премахне
24.03.12
13:50
казано от Илиян на 23.03.12, 19:45:
Хранителния режим който беше съставила си е диета. Бърнери не са нужни в началото нека организма да посвиква малко по-малко, а не всичко наведнъж. До тук 1-2 седмици беше на “диетата” горе долу организма е свикнал. Сега нека потренира още толкова, даже месец по-добре и тогава някакъв бърнър.
Храната не е евтина хич, но ако си мераклийка може доста евтино и качествено да се храниш. Пример днеска купих пъстърва чистена прясна за 5,50лв/кг (идеална си е, ако се сготви днеска) доста по-евтино от пилешкото. Или купуваш замразено евтино пилешко, зеле, леща и боб и извара. Има едни италиански птичи кренвирши които са много вкусни и евтини - Wuddy - лесно се носят на училище и работа.
Успех... :)
Разбрах те!!! А храненето в 09;25 ч. ще може ли да го премахнем? направо на обяд и вместо да са 6 хранения да станат на 5?
07.04.12
22:37
Здравейте.. :) аз съм Антония на 15години. имам проблем от доста дълго време.. се опитвам всякакви начини за да отслабна, но така и не се получава един два килограма и до там.. ;с ... висока съм 169см. и тежа 68кг. това е наистина много.. не мога да се гледам... ако някой може да ми помогне с някакъв режим ли знам ли .. ще съм много благодарна :)
07.04.12
23:23
казано от Antonia Borislavova на 07.04.12, 22:37:
Здравейте.. :) аз съм Антония на 15години. имам проблем от доста дълго време.. се опитвам всякакви начини за да отслабна, но така и не се получава един два килограма и до там.. ;с ... висока съм 169см. и тежа 68кг. това е наистина много.. не мога да се гледам... ако някой може да ми помогне с някакъв режим ли знам ли .. ще съм много благодарна :)
Прочети това-http://www.bb-team.org/workout/1388_lesna-programa-za-otslabvashti-dami.Дано ти помогне :)