Креатин – всичко за него (актуализирана на 15.07.2016)

Прескочи до:

25.11.11
23:32

Здравейте, имам един въпрос свързан с приемането на Буфериран креатин на таблетки.
Става въпрос за креатина на BioTech USA Creatine pH-X
На старите опаковки Снимка 1  пише да се взимат една доза сутрин и една 10 мин преди тренировка.

а на новата опаковка Снимка 2 пише пак една доза сутрин и една 80 мин преди тренировка....

От къде може да идва тази разлика? Възможно ли е нещо в обвивката на новата таблетката да забавя затварянето или? Немога да разбера как да го пия. Помогнете моля :)

06.01.12
17:37

Хайде и аз да задам няколко въпроса. Така
1.Тъй като в момента се храня циклично, а в креатина , който ще взимам има към 50ккал на 5гр (незнам от къде) , ще е проблем ли да го пия през фастинг фазата или да набутам 3 приема от 16:00-21:30 ?
2.През почивните дни мисля да вземам по 2х5гр съответно в края на фаста и края на фийдинг фазата, а през тренировъчните дни мисля да имам и 5гр преди тренировка? Удачно ли е или трябва някак иначе.
3. Задължително ли е да се взема с бързи въглехидрати или и овесените ядки ще свършат работа?
За сега най-ме интересува въпрос №1 :)

07.01.12
14:35

И аз не знам от къде я взе тая стойност. Креатина няма калории.

07.01.12
14:59

http://shop.bb-team.org/scitec-100-creatine
тука така пише :(

казано от Ramon Dekkers на 07.01.12, 14:59:

http://shop.bb-team.org/scitec-100-creatine
тука така пише :(

Следваме етикетите на производителите - http://www.sciteconline.com/language/en/product.php?ver=1&name=scitec_100_creatine

Допускат се някакви калории, но те не са заради креатина, а заради подсладители и други подобни. 50 калории са доста, но това е Scitec. При NOW са само 15. :)

Ще се опитам да отговоря и на въпросите ти, Ramon:

1) Никакъв проблем. Това, че си във фаст фаза, въобще не означава, че не трябва да консумираш абсолютно нищо. Примерно Ори Хофмеклер препоръчва през фазата на недояждане (която пак се води фаст) да се ядат плодове и зеленчуци.

2) Вадя си извода, че искаш да приемаш креатина без зареждащ период. 10гр. в тренировъчен и 5гр. в нетренировъчен са напълно достатъчни. 15гр. в тренировъчните и 10гр. в нетренировъчните е доста...макар и аз да го приемах 10гр. ежедневно.

Някои препоръчват в нетренировъчни дни креатина да се пие веднага след ставане, но за мен това не е от такова значение. Важното е да го приемеш. Гледай да не го приемаш на пълен стомах. Най-добре на гладно или на полу-празен стомах.

3) Важно е нивото на инсулин в организма. Ако си ял въглехидрати 2-3 часа преди приема, то ще има секретиран инсулин и можеш да пиеш креатина с вода. Ако обаче е в края на фаста, по-бива да го приемеш със сок, декстроза или нещо друго, което бързо да ти вдигне инсулина.

07.01.12
17:16

Благодаря Тихомире :) Само още нещо да спомена- мислех 3-4 дена да удрям по 20гр на ден (нещо като мини-зареждащ период) въпреки,че повечето хора са на мнение ,че няма смисъл от него. А след това да мина на 10гр в тренировъчни и 5 гр в нетренировъчни или само по 5гр всеки ден? Според мен 5гр всеки ден е достатъчно , но пък така курса ще дойде 3-4 месеца ... Иначе аз ще пия креатина на празен стомах тогава 3 дози през фастинга 7:00, 11:00,14:00 и 16:00 , както и към 18:30- (преди вечеря)  така добре ли е или е малко разстоянието м/у приемите?

Не, че няма смисъл от зареждащ период, но не винаги е подходящ. Зареждащия период ти позволява да постигнеш максимална концентрация на креатин в мускулите за максимално кратко време, но е доказано, че в края на 30 дневен прием, количеството е едно и също със и без зареждащ период. Т.е. ако бързаш за спортни резултати, зареждането може да ти ги донесе по-бързо, но трябва да се вземе предвид и претоварването на бъбреците.

Общо взето аз клоня към без зареждащ период. Даже сега търсих един pdf файл, в който имаше обяснен нов протокол на прием, който е по-ефективен от сегашния, но не мога да го намеря. В него се обясняваше за тридневен прием по 20-30гр. на ден, разпределен по 2 грама на прием. Така се бил усвоявал по-добре, а след третия ден се обезсмисляли високите дози..не помня точно.

Та...планът, който си замислил го бива. За времето между приемите не съм сигурен дали и колко трябва да има, но при положение, че четох за приемът на 2 грама през 2 часа, мисля, че това е един добър ориентир. Понеже не знам кога тренираш, препоръчвам ти да оставиш поне 1-2 приема след тренировката през първите 3 дни и после по 1 доза след тренировката.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.01.12 17:42.

07.01.12
18:13

Да сещам се май за кой протокол на прием говориш , а именно на доктор Ерик Серрано:
Седмица 1:
0.35гр*кг телесно тегло
Седмица 2-4:
0.15гр*кг телесно тегло
Седмица 5 :
няма прием
Седмица 6-7:
0.35гр*кг телесно тегло
Седмица 8-10:
няма
Доколкото помня се казваше, че няма научно доказано доказателство,че тази схема е по-добра, но се даваше пример с теглото на хората. Ок благодрая много :)

Здравейте днес си купих Креатин  Kre-alkalyn на Биотеч УСА. И на описанието пише, че при него няма нужда от зареждаща фаза а просто трябва да приемам от 2 - 6 таблетки дневно . 2 сутрин на гладно, 2 80 минути преди трен и още 2 30 мин, след трен. Тук идва и въпросът ми ... Тъй като аз тренирам предимно сутрин и тренировката ми е точно час и половина след като съм станал как да приемам креатина тогава ? 4 таблетки наведнъж на гладно и след час и половина на трен. или само 2 преди трен и още 2 след..? И другият ми въпрос е, понеже имам и БЦАА блистери ще представлява ли някакъв проблем ако ги вземам 2те едновременно ?

Просто размести времето на прием. 2 като се събудиш, 2 след тренировката и 2 следобяд или вечерта.

БЦАА-то не представлява проблем.

Благодаря, а забравих да питам в почивните дни по колко хапчета да взимам .. Само 2 сутрин на гладно ли ?

В нетренировъчните дни 2 таблетки са ок. Сутрин, обед или вечер не е чак такъв проблем. Гледай да е на празен стомах т.е. или след ставане или поне 2 часа след хранене.

Ако пък си над 85кг. и с много нисък процент мазнини, можеш да обмислиш да взимаш и по 4 таблетки в нетренировъчните дни.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.01.12 13:08.

CA

21.01.12
23:09

Купих си на Сайтек креатина, но ме смущава, че не мога да го разтворя хубаво. Ако опитам да го разбия със студена вода/сок/мляко, остават частици. Трябва задължително да го разбия в топла напитка, аз го правя с мляко, за да няма прашинки. Това нормално ли е?

HE

21.01.12
23:21

казано от Capolavoro на 21.01.12, 23:09:

Купих си на Сайтек креатина, но ме смущава, че не мога да го разтворя хубаво. Ако опитам да го разбия със студена вода/сок/мляко, остават частици. Трябва задължително да го разбия в топла напитка, аз го правя с мляко, за да няма прашинки. Това нормално ли е?

Монохидрата е така - нормално е. Не го прави в топла напитка.

28.01.12
12:09

От година и половина тренирам. Има ефект, но последните месеци не е чак толкова виден. До сега не бях пил нищо. Вземал съм си фетбърнър да изчистя малко мазнини, но искам и да увелича мускулната маса. Ако вземам фетбърнъра и креатин ще има ли ефект или не мога да ги приемам и двете заедно ?

По-скоро отговорът е - не, не е добра идея да взимаш креатин и бърнър едновременно.

Повечето бърнъри имат “свойството” да изкарват и излишната вода от тялото, което е противоположно на действието на креатина, който вкарва вода в клетките. Освен взаимоизключващото се действие, това може да доведе и до дехидратация.

Някои бърнъри повишават и кръвното налягане, креатинът също може да помогне за това и да стане кофти.

Има някакви хватки да се приемат заедно, като да пиеш креатина сутрин, а бърнъра вечер ако тренираш вечер и обратното, ако тренираш сутрин...отделно е важен и състава на бърнъра, но като цяло - по-добре недей. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.01.12 13:06.

31.01.12
21:28

Искам да ви попитам един въпрос: Значи проблем ли ще е , ако взимам 5дена по 5гр креатин , 6-тия почивам и в неделя ударя 10гр ? Ще се отрази ли някак на ефекта на добавката? Според мен не, но е полезно да чуя и други мнения :)

AZ

31.01.12
21:43

казано от Ramon Dekkers на 31.01.12, 21:28:

Искам да ви попитам един въпрос: Значи проблем ли ще е , ако взимам 5дена по 5гр креатин , 6-тия почивам и в неделя ударя 10гр ? Ще се отрази ли някак на ефекта на добавката? Според мен не, но е полезно да чуя и други мнения :)

Не.Защо си решил все пак така?

31.01.12
22:05

За да не се разкарвам до залата събота и неделя в тези студове само за 1 доза креатин :)

AZ

31.01.12
22:09

казано от Ramon Dekkers на 31.01.12, 22:05:

За да не се разкарвам до залата събота и неделя в тези студове само за 1 доза креатин :)

Може да си го вземеш предварително от залата.А в неделя и 5 грама да пиеш вместо 10 е все тая,няма особено голяма разлика.

22.02.12
22:53

казано от Тихомир Велев на 28.01.12, 13:05:

По-скоро отговорът е - не, не е добра идея да взимаш креатин и бърнър едновременно.

Повечето бърнъри имат “свойството” да изкарват и излишната вода от тялото, което е противоположно на действието на креатина, който вкарва вода в клетките. Освен взаимоизключващото се действие, това може да доведе и до дехидратация.

Някои бърнъри повишават и кръвното налягане, креатинът също може да помогне за това и да стане кофти.

Има някакви хватки да се приемат заедно, като да пиеш креатина сутрин, а бърнъра вечер ако тренираш вечер и обратното, ако тренираш сутрин...отделно е важен и състава на бърнъра, но като цяло - по-добре недей. :)

А това важи ли за : Pure Nutrition 100% Pure Creatine Микронизиран креатин монохидрат
приеман заедно със Pure Nutrition Black Fire Термогенен фетбърнър
че от два дни ги пия заедно и сутрин и следобед
М/у другото ми бе казано креатина да го взимам 30-40 мин преди тренировка (която е сутрин) и после следобед около 16-17 ч. на гладно
Сега чета навсякъде,че се приема преди и след тренировка,а моята опаковка от 500 грама почти свърши след мецес прием ;)
Другия въпрос е следния: сега какъв креатин да взема с фет бърнера или да направя месец пауза докато изпия бърнерите и после да взема пак креатин?

Black Fire няма диуретични свойства. Или поне не съдържа такива съставки. Разчита на засилване на липолизата и метаболизма.

При приемането му с креатин трябва да се внимава за кръвното налягане. Можеш да ги взимаш и двете, но аз лично бих ги взимал по отделно.

Креатинът се пие около тренировката, а другата доза може да е по всяко време на деня. Може дори и да няма друга доза, а да пиеш само 5гр. след тренировка.

Направи малка пауза от креатина, изпий си бърнъра самостоятелно, след това направи още 1-2 седмици почивка и тогава мисли пак за креатин.

23.02.12
11:51

Отдавна не съм взимал никакви добавки и днес се разрових за инфо за качествен креатин...Има толкова много нови продукти в сайтовете,че съвсем се омотах:)  Кой какъв креатин взема от вас и от какъв е доволен-бихте ли препоръчали определен ?

23.02.12
12:20

казано от Тихомир Велев на 23.02.12, 08:41:

Black Fire няма диуретични свойства. Или поне не съдържа такива съставки. Разчита на засилване на липолизата и метаболизма.

При приемането му с креатин трябва да се внимава за кръвното налягане. Можеш да ги взимаш и двете, но аз лично бих ги взимал по отделно.

Креатинът се пие около тренировката, а другата доза може да е по всяко време на деня. Може дори и да няма друга доза, а да пиеш само 5гр. след тренировка.

Направи малка пауза от креатина, изпий си бърнъра самостоятелно, след това направи още 1-2 седмици почивка и тогава мисли пак за креатин.

Благодаря ти много !
Спирам с креатина засега значи.
А нещо пречи ли приема на бърнера заедно с аминокиселини
примерно с това :  http://shop.bb-team.org/biotech-usa-nitron

С аминокиселини няма проблем да се комбинира.

29.02.12
14:34

Аз имам възможност само 1 преди и след тренировка да зимам мога ли така?

HE

29.02.12
18:40

казано от krNbarca на 29.02.12, 14:34:

Аз имам възможност само 1 преди и след тренировка да зимам мога ли така?

То всичко може, но друг е въпроса, какво ще стане. То има и хора, които заменят е.ането с ч.кия.
Например, като само така можеш да го приемаш - може и да не го приемаш изобщо, може пък и да си спестиш парите. Като се захванеш с нещо или го прави както трябва или не се захващай.

29.02.12
19:52

Ще пия в нетренировъчни дни креатина си сутрин, но сутринта пия и протеин. Кое след кое да пия и трябва ли да има някакъв интервал между двете?

15.03.12
18:07

Здравейте :) Така днес си взех креатин Optimum nutrition Micronized creatine powder но искам да попитам тук преди като съм пил креатин са ми казвали да правя зареждане и след това по 5 грама преди тренировка съответно в тренировъчен ден 30 минути преди тренировка, а в не тренировъчен ден сутрин на гладно, та с този креатин трябвали да се прави зареждащ период. А като го пия ставали да го разтворя във вода със захар или по-добре да си вземам натурален сок, защото знам че със бързо усвояем въглехидрат креатина се усвоява по-бързо. А и чета навсякъде че на тази марка креатина е е най-добрия та искам да попитам така ли е наистина ?

ПП: Благодаря за отговорите предварително :P

Мнението беше редактирано от Bombassa на 15.03.12 18:13.

Взех си Cellmass и Nitrix как да ги приемам ,за креатина ясно след тренировка  ,  Нитрикса 3 пъти на гладно по 3 ,а в тренировъчни дни една доза креатин достатъчен ли е след тренировката ,или трябва поне още една няколко часа след тва ?

Днес от вашият сайт, ми доставиха Монохидрата на Гаспари и имам 2 въпроса.Първо напълно наясно съм как трябва да го пия, само че в кутийката не намерих лъжичка и сега незнам 5гр. на  колко са равни.. И вторият ми  въпрос е , тъй като пише по време на употреба на креатин да се избягва кофеин, то това значи ли, че сега трябва да спра бустера и всички енергетици преди тренировка, след като всички те съдържат не малко количество кофеин .. ? Благодаря предварително за отговора и от утре го почвам.  4- 6л. на ден чиста минерална вода добре ли е или повече да пия, докато употребявам креатина ?

1 лъжичка (не препълнена) като тази на снимката са ти 5гр. (+/- ).

Не е задължително да избягваш кофеина. Редно е да избягваш много големи количества от сорта на 400-500мг. и нагоре, което са ти 5-6 кафета дневно (естествено, зависи и от кафето).

3-4 литра вода са достатъчни. Ако усетиш дехидратация - увеличи ги.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.04.12 16:18.

Благодаря много за бързият отговор ! :)

04.04.12
17:17

Здравейте, днес си взех креатин и имам няколко въпроса:
1. Има ли значение в какво се разтваря? Например в газирана напитка ОК ли е ?
2. Освен тренировките спортувам и друго. Около час- два след спорта ми правя тренировката. Кога да пия креатина преди спорта или след него?

А кре-Алкалина може ли да излезе на допинг тест с кръв и урина?Защото имам много скиптични родители. :(

казано от Юри Георгиев на 05.04.12, 20:21:

А кре-Алкалина може ли да излезе на допинг тест с кръв и урина?Защото имам много скиптични родители. :(

WADA

Неможах да разбера нищо не разбирам английски ;д

Креатинът не е в забранената допинг листа! Сега се успокой!

12.04.12
01:49

При кре-алкалина нали не е проблем да не се прави почивка от 1 месец ,както при монохидрата ?

При всеки креатин е препоръчително да се прави почивка, макар да има хора, които препоръчват и не правят почивка от нито един креатин и взимат целогодишно.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1