Какъв е проблемът с пиенето на газирани напитки?

Прескочи до:

06.06.12
16:11

Захарта в газираните напитки

1 литър Кока Кола = 108 грама захар....

Пил съм и пия кола (и други неща от сорта), но напоследък не ми се и пие...
Не ме кефи, че колата убива вкуса на храната или алкохола, който пиеш с нея.

Едва ли обаче, ще стане нещо кой знае какво (освен ако нямаш болест, за която е тотално противопоказно да се пие кола), ако пийваш количка чат пат.

М/у другото наскоро в един датски вестник излезе статия с количествата захар във всички сосове, кетчупи и от сорта боклуци.
Например: Кетчуп хайнц от 570 грама има 137 грама захар
(рекордьор е един тукашен сос за салата, който в опаковка от 300 грама има 126 грама захар)

та и с газираното и със сосовете, го карайте по кротко...освен ако не целите прием от над 300 грама захар на ден :)

DO

06.06.12
16:16

Проблема на сосове кетчупи и т.н. не е захарта,а мононатриевия глутамат.

казано от slavko на 06.06.12, 14:57:

В Америка се нагледах на прасета, дето ядат и пият каквото им падне и казват “ми, вксуно ми е”...ми добре, сполай ти...

Ако не виждаш проблем в прекомерния прием на прости захари или на напитки с тоталено съмнителен състав и характер...значи има много за какво да спорим...

Кой въобще ти говори за прекомерен прием?? Човекът горе пита ОК ли е да пием Кола Лайт. Да, ОК е. Като ти се пие - пиеш. Никой не говори да си замениш водата с нея.

казано от Joyplovdiv на 06.06.12, 15:06:

Славко,
според мене Джеймс и Ради казват по-скоро да не се вманиачаваме, а не да ядем боклуци по цял ден. Сега погледнах дневника на Муцунка и видях за пореден път до къде води вманиачаването- разкрасителни процедури, още по-голямо отслабване, само определен вид храни...иска някакъв много специален треньор да и се препоръча...ужас...И казва, че от години следи ББ тийм...

Да. Сега ако кажа, че и от пържени картофи не се мре, сигурно ще искат да ме изгорят на кладата. А това вманиачаване води до такива хранителни разстройства, че за какъв здравословен живот може да си говорим...

казано от slavko на 06.06.12, 15:24:

Тук точно, някои пишат само и само да се контра...ако вярват, че аспартама е полезен или пък айде “не толкова опасен” в някакви си дози...ми да си ги взима...

Не пиша, за да съм контра. Пиша каквато е истината, а преди това съм прочел доста. Някои неща идват „контра”, защото хората вярват на малоумните списания и тъпия им маркетинг.

казано от Скота на 06.06.12, 15:37:

...

По 2 литра на ден...ми може да имаш проблеми. Но никой не говори за такива дози! Отделно, че (тук сигурно пак ще ме нападнат) дозата аспартам за 2 литра кола не е никакъв проблем. Ако е имало нещо - то е било заради газираното, а не заради подсладителя.

06.06.12
16:19

Никоя организация не предпочитам, осланям се на логиката и трезвото мислене.
Химиите под всякаква форма са шит за мен, но това не значи, че съм девствен и неопетнен откъм джънк и пороци, пия - алкохол, газирано с подсладители когато искам да фастна някой час повече,ям сладко и тестено, пуша по некоя цигарка, не ползвам кондом :D
Баланс му е майката и сентенцията дето батко ви Джеймс ми цитира - sola dosis facit venenum.

казано от Alexander Al на 06.06.12, 16:11:

Захарта в газираните напитки

1 литър Кока Кола = 108 грама захар....

Чакай сега :) Говорим за Кола ЛАЙТ.

казано от gotcha на 06.06.12, 16:19:

Никоя организация не предпочитам, осланям се на логиката и трезвото мислене.
Химиите под всякаква форма са шит за мен, но това не значи, че съм девствен и неопетнен откъм джънк и пороци, пия - алкохол, газирано с подсладители когато искам да фастна някой час повече,ям сладко и тестено, пуша по некоя цигарка, не ползвам кондом :D
Баланс му е майката и сентенцията дето батко ви Джеймс ми цитира - sola dosis facit venenum.

Не го приемай лично, но нямаш квалификацията, нито аз, да кажеш, че твоето мнение е по-вярно отколкото стотиците учени в ФДА, които ползват науката, за да дадат легитимно доказателство за изказванията си. Не, че ФДА са чиста монета, но тяхната дума определено има тежест. И между другото лекарствата също са “химия”, нали ?

И още веднъж да каза, за да няма неразбрали - НЕ говорим за чудовищна, умишлена консумация.

06.06.12
16:34

Ради, бигорексия май му се викаше:)
Не бе, аз не съм Светая свтих на чистото хранене, но наистина нямаме никаква полза от някои храни и напитки, в каквито и да е дози...
Аз спирам.

Да не се вманиячаваме, да има баланс .... е да, но ако искаш да дръпнеш пред другите ще трябва да смениш малко приоритетите и да се повманиячиш малко или много. Ето Джеймс се е вманиячил в тежките тренировки, някой други здравен манияк пък се е вманиячил в това да не пие кола лайт... Всеки си има своята истина и своите приоритети. Аз за това в последно време не проповядвам толкова яростно теориите си. От време на време казвам по нещо, което ми се е сторило важно, но избягвам да споря.

Накратко, на всички въпроси отговара е “зависи” ;)

06.06.12
17:04

Не знам какво да кажа аз...По принцип не залитам в крайности, обаче на малката ми дъщера откриха хормонално заболяване, което се е отключило най-вероятно от хормоните и антибиотиците, които се съдържат в пилешкото (уж най-полезно) месо... Та вече не знам на какво и кого да вярвам, питаам се “къде сгрешихме?” и се оправям с последствията.
Да, знам, че при другите ми деца няма такъв ефект, навярно генетично малката е по-уязвима, но това не ми пречи да си блъскам главата можело ли е да го предотвратя, ако съм била по-информирана? Или пък е добре да не съм ЧАК толкова информирана за да не виждам призраци във всяко купено яйце и във всяка вафла с транс-не-знам-какви-си мазнини, а просто да приема съдбата?!
А всъщност знам ли дали минералната вода, която пием, е точно минералната вода със обявеното съдуржание или не е наточена от някой водоизточник близо до завода за химикали?! И дали тя е по-добра от кока-колата?
Нищо не знам аз...

06.06.12
17:07

Яжте си и си пийте от всичко умерено и ни корем, ни гърло ще ви болят. Ако пък и умерено си потренирвате всичко ще ви е наред :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.06.12 17:09.

06.06.12
21:49

казано от инж. Марин Маринов на 06.06.12, 17:00:

Накратко, на всички въпроси отговара е “зависи” ;)

г-н Цецко Василев:)

казано от slavko на 06.06.12, 16:34:

Ради, бигорексия май му се викаше:)
Не бе, аз не съм Светая свтих на чистото хранене, но наистина нямаме никаква полза от някои храни и напитки, в каквито и да е дози...
Аз спирам.

Бигорексия е любимата ми болест :D
А иначе идеята е, че дори да нямаш полза, нямаш и вреда. Веднъж се живее и сега като ти се пие Кола - пиеш. Като ти се пие бира - пиеш. Като погледнеш общата картинка няма да има значение. Не може цял живот да изкараме на пиле с ориз и броколи :)

Трябва да опитваме вкуса на живота от време на време. Да си бодибилдър не значи да си мазохист или мъченик. Някои хора преиграват и само губят от това (тук леееека референция към universal animal black/white). Moderation is key :)

06.06.12
22:01

Относно кола лайт. Полезна ли е? Не. Ще ни убие ли? Едва ли, преди това ще ни убият хиляди други неща или ще умрем от старост :D
Може ли да се пие? Зависи от количествата. Дали я препоръчвам? Не, разбира се, но повечето сме големи хора и можем сами да решаваме с какво да се тровим ;) Важно е все пак човек да има информация и да е наясно с нещата, а не да се води само по неща, които е чул от някъде.
Аз лично пия само кола лайт, ако искам нещо различно от вода и кафе. Като естествено не става въпрос за литри дневно.

казано от gotcha на 06.06.12, 16:19:

Химиите под всякаква форма са шит за мен....

Освен ако не си отглеждаш сам храната, по био технология, най-вероятно от “здравословната” храна приемаш доста повече химия, от колкото от една чаша кола. А и ако едно нещо е химия, това не го прави автоматично смъртоносно ;)

казано от slavko на 06.06.12, 16:34:

То много неща не са полезни, ама ги правим.

казано от инж. Марин Маринов на 06.06.12, 17:00:

Да не се вманиячаваме, да има баланс .... е да, но ако искаш да дръпнеш пред другите ще трябва да смениш малко приоритетите и да се повманиячиш малко или много.

За да има баланс, първо трябва да знаеш къде е той, т.е., трябва да си минал през крайностите.

казано от Smile на 06.06.12, 17:04:

По принцип не залитам в крайности, обаче на малката ми дъщера откриха хормонално заболяване, което се е отключило най-вероятно от хормоните и антибиотиците, които се съдържат в пилешкото (уж най-полезно) месо...

Да, уж е, ама не е.
Затова е добре човек да не приема всичко, което “знае” или е чувал за чиста монета, а да се проверяват нещата от различни източници и разбира се, четенето не отменя мисленето.

казано от Svetoslav на 06.06.12, 17:07:

Яжте си и си пийте от всичко умерено и ни корем, ни гърло ще ви болят. Ако пък и умерено си потренирвате всичко ще ви е наред :)

Няма лошо, ама при мен умереното ядене и умереното трениране водят единствено до посредствени резултати, та ми се налага от време на време да минавам в крайности ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 06.06.12 22:02.

06.06.12
22:13

Де да можех 1000000 пъти да лайкна коментара на Петко К!!!!!

HE

06.06.12
22:33

казано от James Hinks на 06.06.12, 14:43:

казано от Ради Хаджирадев на 06.06.12, 14:39:

James Hinks, сарказмът ти ми докара оргазъм. Благодаря.

Удоволствието беше взаимно !
Щото и на мен ми писна :)

Вие двамата нещо, а, а, а? :D :D :D
/шегичка, да не ми се обидите, точно вие двамата :* /

Аз няма да взимам отношение този път - и без мен добре се справяте :D :D :D

Какъв е проблемът с пиенето на газирани напитки?

Високата им киселинност.

06.06.12
23:52

Притеснително е да четеш коментари в защита на газираните напитки.

Ето и малко неорганизирани мои мисли. Не ми се занимава да си подреждам аргументацията и да доказвам теза, тази тема не заслужава такова внимание:

Ако пиеш днес няма да умреш от кола. И утре да пиеш - също. И месец - пак така. Всички вещества в колата и в храната из търговската мрежа са безвредни за човешкия организъм ... в определени количества. Работата е там, че при акумулацията им идва и проблема.

Труповете в гробищата в големи градове като Лондон,Париж,Берлин се разлагат все по-бавно. Учените изследвали този феномен. Изследването показало, че антибиотиците, консервантите и всичките останали преработвателни продукти, които поддържат добрия търговски вид на хранителния продукт и убиват бактериите, които го развалят, попадат в организма и не биват изхвърлени от него. И така както храната не се разваля, така и трупа не се разлага. Хммм колко здравословно, нали ? Прави ни безсмъртни. Направо ми идва една цистерна с кола да изпия и да се натъпча в Мак’а.

На кратко: колкото по-малко джънк храни и напитки приемате, толкова по-малко се наслагват вредните вещества в организма и по-малка е вредата :)

Мнението беше редактирано от Overlord на 07.06.12 09:40.

07.06.12
10:00

казано от Overlord на 06.06.12, 23:52:

Труповете в гробищата в големи градове като Лондон,Париж,Берлин се разлагат все по-бавно.

“Малко” ме съмнява дали са правени ежегодни ексхумации на 10 000 трупа във всяко гробище за период от 100 години, че да се твърди това, но...айде да приемем, че тая градска легедна е безобидна и нямаща никаква научна стойност и да я наречем вярна.
Какво следва от нея обаче ?
Че ако искаме да изгнием бързо след като умрем, не трябва да ядем джънк и да пием кола. :D

На кратко: колкото по-малко джънк храни и напитки приемате, толкова по-малко се наслагват вредните вещества в организма и по-малка е вредата :)

Не, колкото по-малко джънк храни и напитки, толкова по-бързо вмирисване.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.06.12 14:58.

07.06.12
10:51

Кратко и точно, както е казал Кольо: дозировката му е майката.
А прекаленият светец и богу не е драг ;)

07.06.12
10:58

Аспартама няма да Ви убие, той просто ще е един от горе споменатите “акумулиращи” агенти, които Ви скапват КАЧЕСТВОТО на живот.

07.06.12
11:17

казано от Strelok91 на 07.06.12, 10:58:

Аспартама няма да Ви убие, той просто ще е един от горе споменатите “акумулиращи” агенти, които Ви скапват КАЧЕСТВОТО на живот.

да, да...гледам съм се скапал и разкапал.
Кое точно ще ни скапе и как точно ще го скапе ?
Много обичате да повтаряте нещо, обаче ей така - без факти ;)

То и един куп “акумулиращи” идиоти ми скапват качеството на живот, ама тях какво да ги правя? Чистка може би :D Издребнявате...

Добре, някой от вас, дето спорят за аспартама.. знаят ли въобще допустимата стойност и в колко кенчета Кола се съдържа? Щото аз знам.

07.06.12
14:59

А ще ми кажеш ли допустимата доза на кока, че мисля да се нагърмя довечера и да ходя да клякам? Благодаря предварително.

07.06.12
15:22

казано от Витан на 07.06.12, 14:59:

А ще ми кажеш ли допустимата доза на кока, че мисля да се нагърмя довечера и да ходя да клякам? Благодаря предварително.

Докато ти изтръпне лицето :D
Обаче няма да ти се кляка ;) Ше летииишшшшш :D

07.06.12
15:30

Ахамм, със самолет до Бразилия.. :D

07.06.12
15:30

“.... да си взема кинтити и да си литя...”

07.06.12
20:20

казано от James Hinks на 07.06.12, 10:00:

“Малко” ме съмнява дали са правени ежегодни ексхумации на 10 000 трупа във всяко гробище за период от 100 години

Ами не. След определен период (мисля че 20 години беше) почти нищо не остава от трупа. Тогава според някакъв м/ународен правилник вече може да се използва мястото за друг труп. Работата е, че в последните години този период се е удължил. Не е нужен химичен анализ, дисекция и изследвания на всеки един труп, достатъчно е да го видиш недоразложен.

Не, колкото по-малко джънк храни и напитки, толкова по-бързо вмирисване.

Стори ми се за ненужно да споменавам връзката, че след като труповете не се разлагат така, както трябва, то това неминуемо ще има отражение и в/у здравето на индивида. Мислех, че всеки ще се досети.

Изследването го бях гледал преди около година и няколко месеца и за съжаление нямам линк, с който да те убедя, че не е просто легенда.

Имаше един цитат от един известен бодибилдър, който беше подобен на това: “Ако не е съществувало по времето на прабаба ви - не го яжте или пийте”  Има тонове материал из интернет, в който се доказва и описва как модерният начин на живот вреди на здравето (не само нетрениране, но и отвратителната храна и напитки) Имайки предвид изписаното в последния параграф мисля, че всеки може си направи извода.

My work here is done !

По същата логика спирай антибиотиците, суроватъчния протеин и карай на трева и домати.

07.06.12
21:09

казано от Overlord на 07.06.12, 20:20:

Имаше един цитат от един известен бодибилдър, който беше подобен на това: “Ако не е съществувало по времето на прабаба ви - не го яжте или пийте”...

То, това изказване е малко... Ако тоя бодибилдър го е казал през 40-те или 50-те години по бива. Иначе кока-кола, алкохол, сладки храни и т.н. не са от вчера.

Проблема е с прекаляването с такива храни и напитки и най-вече ниската физическа активност на хората като цяло в днешно време.

Притеснително е да четеш коментари в защита на газираните напитки.

Тук никой не защитава газираните напитки.

казано от Joyplovdiv на 06.06.12, 15:06:

според мене Джеймс и Ради казват по-скоро да не се вманиачаваме, а не да ядем боклуци по цял ден.

07.06.12
21:27

казано от Ради Хаджирадев на 07.06.12, 20:30:

По същата логика спирай антибиотиците, суроватъчния протеин и карай на трева и домати.

Добро утро! :D :D :D

07.06.12
22:38

Ммм, интересна темичка. Няма да разлайвам кучетата още повече, само ще споделя моето отношение.
Любимата ми газирана напитка е Кока кола. Съдържа 105 калории за 250 мл. Луда ли съм да изпия 100 калории? НЕ! И пия кока-кола лайт. Не го правя често: веднъж в седмицата или на две седмици. Помага ми против киселини, освежава ме, тонизира ме. Не виждам нищо вредно. Не пия и по 2 л дневно, това определено би ме подуло.
Фанатизмът наистина убива много повече отколкото инцидентната вафла или кока-кола. (F)

07.06.12
23:41

казано от Ради Хаджирадев на 07.06.12, 20:30:

Тц, не става, те са пълни с нитрати и пестициди, пък и не съдържат достатъчно протеин :D
П.П. Между другото, антибиотици не съм ползвал сигурно от 15 години ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 07.06.12 23:53.

HE

08.06.12
00:21

Като гледам полемиката, която се вихри около Кока-Кола, предполагам и секс не правите /щото презервативите не са 100% надеждни, пък болести и туй-онуй/, та в тази връзка спирайте чи*иите - не знам дали са вредни, ако не са ще си измислите нещо по въпроса :D :D :D

Мнението беше редактирано от head_hunter на 08.06.12 00:22.

08.06.12
00:36

казано от head_hunter на 08.06.12, 00:21:

Като гледам полемиката, която се вихри около Кока-Кола, предполагам и секс не правите /щото презервативите не са 100% надеждни, пък болести и туй-онуй/, та в тази връзка спирайте чи*иите - не знам дали са вредни, ако не са ще си измислите нещо по въпроса :D :D :D

Само сертифицирани си ги поръчвам, оп ..... избирам по срещите... ;)

08.06.12
00:36

Хед Хънтър,
малко страничен въпрос-
имаш ли представа ако правя секс с мъж, когото не харесвам, дали е полезно или вредно за здравето ми?  :)

08.06.12
00:50

та в тази връзка спирайте чи*иите - не знам дали са вредни, ако не са ще си измислите нещо по въпроса

Цинк се губи, на всеки тек по 3-5 мг.

имаш ли представа ако правя секс с мъж, когото не харесвам, дали е полезно или вредно за здравето ми?

Ако е от Перник, е вредно за здравето ти.

Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 08.06.12 00:51.

HE

08.06.12
00:59

казано от Joyplovdiv на 08.06.12, 00:36:

Хед Хънтър,
малко страничен въпрос-
имаш ли представа ако правя секс с мъж, когото не харесвам, дали е полезно или вредно за здравето ми?  :)

Пък що точно мен реши да питаш? :D
Ми не знам на теб, как би ти се отразило - пробвай, но не забравяй и снимков материал да пуснеш, че стана модерно (giggle)

08.06.12
01:15

Хед, може да НЕ те е харесала :D

Мнението беше редактирано от Бойко на 08.06.12 01:45.

08.06.12
08:46

казано от Overlord на 07.06.12, 20:20:

“Малко” ме съмнява дали са правени ежегодни ексхумации на 10 000 трупа във всяко гробище за период от 100 години

Ами не. След определен период (мисля че 20 години беше) почти нищо не остава от трупа. Тогава според някакъв м/ународен правилник вече може да се използва мястото за друг труп.

Ами не я.
Периода, след който може да се използва отново един гроб е 7 години. Личи си колко си наясно ;) А това почти нищо вероятно не включва скелета, че той с консерванти или без консерванти - не гние така или иначе ;)
ако искаш да продължа с разсъжденията и да влезна в ролята на MythBusters...само за да ти докажа, че говориш празни приказки.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1