Дневникът на Vic (CVFMHI)

Прескочи до:

15.06.12
16:13

Петък, 15.06.2012

Тренировка: Кросфит

1. Вработване:
- Заден клек
- Суинг с пудовка

2. Основен Комплекс:

Back Squats - KB Swings

21-15-8
Back Squat @ 100 kg
KB Swing @ 32 kg

Резултат:
27.03.2012 - 08:34 мин
15.06.2012 - 06:27 мин

Мхм... по-бива така.
Само първата серия клек разбих на 14+7, останалите ненакъсани.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник и Пирамидата- 9 075

Общо до момента за Титаник -  2 942 801
За Пирамидата -  48 134

Мнението беше редактирано от Vic на 15.06.12 16:57.

18.06.12
18:03

Неделя, 17.06.2012

Тренировка: Кросфит с групата в Богоров

1. Техника - изхвърляне с пудовка

2. 2. Основен комплекс:

10 рунда:
5 Бърпи + “колена-до-лакти” (комбо)
5 Изхвърляне с пудовка дясна ръка
5 Изхвърляне с пудовка лява ръка

Финал:
200 ходещи напади

Резултати:
Вик - 25:58 мин, 32 кг

По ред причини, посредствено като резултат. Конкретно от нападите, МНОГО доволен. Взех 200 м само с 3 спирания (на всеки 50 м), крачетата се държаха прилично и най-важното, днес няма задължителната МТ, съпътстваща напад-ащите изпълнения :).

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник и Пирамидата- 12 200

Общо до момента за Титаник -  2 955 001
За Пирамидата -  60 334

Мнението беше редактирано от Vic на 18.06.12 18:36.

18.06.12
18:50

Понеделник, 18.06.2012

1. Вработване:
- Тяга
- Обръщане от стоеж
- Изтласкване

2. Комплекс “DT

Five rounds of:
  * 155 pound (70 кг) Deadlift, 12 reps
  * 155 pound Hang power clean, 9 reps
  * 155 pound Push jerk, 6 reps

For time

Резултат:
15.07.2009 - 09:33 мин
30.09.2009 - 13:43 мин
25.01.2010 - 15:02 мин
21.06.2011 - 11:49 мин
18.06.2012 - 11:11 мин

Тактика на изпълнението:
11 повт тяга
пауза + наместване на хвата
1 повт тяга + 8 повт обръщане от стоеж
пауза + наместване на хвата
1 повт обръщане от стоеж + 6 повт изтласкване

Доста добре се получи, само на финалния рунд изкарах обръщанията и изтласкванията без да пускам. Можеше и по-добър резултат.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник и Пирамидата- 13 230

Общо до момента за Титаник -  2 968 231
За Пирамидата -  73 564

18.06.12
18:55

казано от Vic на 18.06.12, 18:50:

За Пирамидата -  73 564

Еее, как така с едни и същи повторения хем вдигаш Титаник, хем строиш пирамида? Или камъни по скелето, или железа от дъното... :)

18.06.12
19:03

казано от Boby_ на 18.06.12, 18:55:

казано от Vic на 18.06.12, 18:50:

За Пирамидата -  73 564

Еее, как така с едни и същи повторения хем вдигаш Титаник, хем строиш пирамида? Или камъни по скелето, или железа от дъното... :)

Тц, не строя, само вдигам :).

А коментарът ти е много логичен. И аз зададох същия въпрос на Юли, когато обсъждахме Пирамидата и за него нямаше проблем да участвам и в двете инициативи.

Със или без отчитането на обемите, аз пак ще си вдигам тежко много след като повечето от останалите са се отказали, та не ме бърка дали ще ми се признава приноса или не.

19.06.12
22:27

Вторник, 19.06.2012

Тежък ден, доста работа и доста движение... Перфектен тайминг за повечето ангажименти и 100% успех със задачите.

1. Вработване:
- Хай пул с хват за изхвърляне
- Изхвърляне - (силово, от стоеж, с клек, с клек от стоеж)
- Снач баланс
- Набирания “гърди-до-лоста”

2. Основен комплекс:

Squat Snatch / Ring Pushups / Pullups

As many rounds as possible in 20 minutes of (възможна най-много рундове за 20 мин):
95 pound Squat snatch, 10 reps (изхвърляне с клек с 40 кг - 10 повт)
10 Ring Pushups (10 лицеви опори на халки)
10 Pullups (10 набирания)

Резултат:
Rx’d
06.12.2010 - 6 рунда

Bulletproof (т.е. + жилетка 15 кг)
19.06.2012 - 5 рунда + 4 Squat Snatch

Горното след 20 часа фаст. Жилетката е... (swear). Тежко си беше и то най-вече на баланса на изхвърлянията, вероятно заради променения център на тежестта.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник и Пирамидата- 22 640

Общо до момента за Титаник -  2 990 871
За Пирамидата -  96 204

19.06.12
22:42

А как става това изхвърляне от клек и от седеж ???

19.06.12
22:45

казано от Vessi-barabesi на 19.06.12, 22:42:

Не става от седеж. От стоеж е движението в случая - вдигаш тяга с широк хват, пауза, леко приспускаш над колената и изхвърляш с клек.

19.06.12
22:48

казано от Vic на 19.06.12, 22:45:

казано от Vessi-barabesi на 19.06.12, 22:42:

Не става от седеж. От стоеж е движението в случая - вдигаш тяга с широк хват, пауза, леко приспускаш над колената и изхвърляш с клек.

Нещо такова -

имате предвид изхвърляне от вис разножка

19.06.12
23:05

казано от Todorka Ivanova на 19.06.12, 22:59:

Тоди,
Нищо против специфичния спортен жаргон, но “вис” идва от висилка. “Разножка” също трудно я преглъщам, но няма да я оспорвам, докато не прочета повече по въпроса. Между другото, до преди седмица в мен беше един стар учебник по тежка атлетика от комунистическо време и там понятието разножка не го срещнах (което не означава, че сега не се употребява).

казано от Vic на 19.06.12, 23:05:

казано от Todorka Ivanova на 19.06.12, 22:59:

Тоди,
Нищо против специфичния спортен жаргон, но “вис” идва от висилка. “Разножка” също трудно я преглъщам, но няма да я оспорвам, докато не прочета повече по въпроса. Между другото, до преди седмица в мен беше един стар учебник по тежка атлетика от комунистическо време и там понятието разножка не го срещнах (което не означава, че сега не се употребява).

Всъщност грешката е моя няма уточнение в тоя случай не необходимо(разножка)само изхвърляне от вис
Сигурна съм, че си изчел всички материали и литература,и съм сигурна, че изхвърляне с клек звучи по-добре от( разножка).Все пак какво разбирам аз от точното му наименование.;)

Мнението беше редактирано от Todorka Ivanova на 19.06.12 23:17.

19.06.12
23:23

Това е разножка, разликата между клипа пуснат от Вик и този идва само от по-добрата техника на Боянка. Или аз нещо не схващам?

19.06.12
23:23

казано от Todorka Ivanova на 19.06.12, 23:13:

...
Сигорна съм, че си изчел всички материали и литература,и съм сигурна, че изхвърляне с клек звучи по-добре от( разножка).Все пак какво разбирам аз от точното му наименование.;)

Тоди,
Вероятно ще реагирам по същия начин, ако ти ми направиш забележка за ветроходни термини. Не се сърди, съжалявам ако е прозвучало зле. Много добре знам какво е твоето ниво и факта, че по отношение на тежката атлетика аз съм самоук.

В интерес на истината, още когато за първи път Блага ги въведе тези термини покрай тренировките с теб (разножка, швунг и т.н.) ги пуснах на чичко Гугъл. Шантава работа, но той нищо свястно не показва, освен, че са с руски произход. Даже в някои руски клипове наричат нападите разножки... А, да, разножка казват и на онези характерни скокове в разтворени крака в руските танци.

19.06.12
23:31

казано от Puppy на 19.06.12, 23:23:

Това е разножка, разликата между клипа пуснат от Вик и този идва само от по-добрата техника на Боянка. Или аз нещо не схващам?
...

По-ясно ли ще е ако опиша движенията от днешната ми тренировка така:
- Power Snatch
- Hang Power Snatch
- Squat Snatch
- Hang Squat Snatch

Понятието “разножка” ме обърква... Винаги го свързвам с “ножица”.
Това, което момчето прави е Hang Squat Snatch, а Боянка прави Squat Snatch.

казано от Vic на 19.06.12, 23:23:

казано от Todorka Ivanova на 19.06.12, 23:13:

...
Сигорна съм, че си изчел всички материали и литература,и съм сигурна, че изхвърляне с клек звучи по-добре от( разножка).Все пак какво разбирам аз от точното му наименование.;)

Тоди,
Вероятно ще реагирам по същия начин, ако ти ми направиш забележка за ветроходни термини. Не се сърди, съжалявам ако е прозвучало зле. Много добре знам какво е твоето ниво и факта, че по отношение на тежката атлетика аз съм самоук.

В интерес на истината, още когато за първи път Блага ги въведе тези термини покрай тренировките с теб (разножка, швунг и т.н.) ги пуснах на чичко Гугъл. Шантава работа, но той нищо свястно не показва, освен, че са с руски произход. Даже в някои руски клипове наричат нападите разножки... А, да, разножка казват и на онези характерни скокове в разтворени крака в руските танци.

ОК!
За общо благо ще имам грижата да проверя литературно как са написани всички термини в дебелите книги “Вдигане на тежести”,а не разговорно(както ни учат всички).
Относно неразбираемите термини и аз не разбирам повечето от комплексите,затова постоянно питам,не ме притеснява ;)

19.06.12
23:40

Както и да му казвате, аз си гледам Боянка, мисля си, че е набор 93… и ми призлява, като се замисля, как аз се гърча на разножка, изхвърляне с клек, обръщане с подклек, полуклек, клекнал, надупен, седнал, виснал и т.н.

19.06.12
23:46

Боянка е тръгнала да вдига гири, когато твоите набори са нагъвали баница с боза и са си попълвали лексиконите(или тях тогава вече ги е нямало)...съвсем обяснимо е:)

20.06.12
12:05

“От вис” идва оттам,че тежеста виси на ръцете, т.е. стартът не е от под.

Чисто езиково всъщност и “висилка” и “от вис” идват от “вися”, като в единия случай смислово се подчерава, че може да се виси (на висилката), а в другия, че нещо вече виси. Не че има особено значение ...... .

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 20.06.12 12:16.

20.06.12
12:41

казано от Von Suthaus на 20.06.12, 12:05:

“От вис” идва оттам,че тежеста виси на ръцете, т.е. стартът не е от под.

Чисто езиково всъщност и “висилка” и “от вис” идват от “вися”, като в единия случай смислово се подчерава, че може да се виси (на висилката), а в другия, че нещо вече виси. Не че има особено значение ...... .

Петьо,

Ясна ми е етимологията на думата, просто смятам, че в случая се употребява не на място. Като се казва, че дадено движение се изпълнява “от вис” се има предвид “от висилка”, т.е. тялото на трениращия виси. По същия начин, когато нещо се прави от положение изправен, се казва, че е “от стоеж”.

Разбира се, Тоди не си ги е измислила само за да ни обърква, т.е. нея са я учили на тези термини по точно този начин и затова тя ги употребява така. Нека изчакаме тя да провери за точните наименования в учебниците. Не за първи път се сблъсквам с различен спортен жаргон в различни краища на страната или дори в различни школи от един и същи град.

П.П. Току що говорих с Valerious, който известно време тренира със щангисти и той потвърди, че на обръщането и изхвърлянето с клек им казвали “с разножка”. Ето че научих нещо ново :)
Колкото до “от вис”, Валката не беше много сигурен дали се употребява така. Както казах, нека изчакаме Тоди.

20.06.12
12:48

Това ‘от вис’ май аз го вкарах :D, защото ми беше много чудно как иначе да му казва, при положение, че аз не работя на изхвърляне с големите дискове още ( ще ми станат 40кг на щангата) и затова изхвърлям ‘от вис’, а не от земя, малките 5-чки и 2.5 ще се спъна като куц кон, ако ги взимам от земя.
Това, което Тоди ми е казвала като изхвърлям е ‘от подколяно’ да го правя.
Като сложа дисковете по 10кг, живот и здраве, ех... мечтиии...

21.06.12
08:55

Специални благодарности на Z H за това (bow):

Вик, здрасти.
Долното е цитат от “Тежка атллетика”, изд. “Медицина и физкултура”, София, 1976 г.
“Ножица - начин на влизане под тежестта, при който краката се преместват симетрично в предно-задно (сагитално) направление;
Разножка - начин на влизане под тежестта, при който краката се разместват симетрично встрани (във фронтално направление) до пълното сгъване на коленните стави;
Подклек - начина на влизане под тежестта, при който краката се разместват симетрично встрани, с неголямо сгъване в коленните стави (ъгълът в тях е по-голям от 90 градуса);
Полуклек - елемент на упражнение или самостоятелно упражнение, изпълнявано с тежест на гърба или гърдите. При него коленните стави се сгъват до ъгъл, по-голям от 90 градуса;
Изхвърляне с подклек - тежестта се изхвърля от подиума до обтегнати над главата ръце с неголямо сгъване на коленните стави (ъгълът в тях е по-голям от 90 градуса);
Изхвърляне (или вдигане до гърди) от вис - в изходното положение лостът е в ръцете на атлета, на височина малко над коленете. Оттук се изпълнява съответното упражнение, като се прилага разножка или ножица;
Изтласкване с подклек - изтласкване от гърди, при което краката не се разместват в ножица, а само се прикляква”.
Поздрав!

Тоди,
Напълно права си в терминологията, а аз грешах. (y)

Не съм сигурен дали занапред ще използвам тези названия в описването на тренировките си, но поне ще съм наясно кое какво е. :)

21.06.12
12:44

Мда, разликите идват от това, че се превеждат английските термини, без да се ползват утвърдените български.

Пауър клийн всъщност май няма нищо общо със “силово обръщане”, което е от стартова позиция от вис с възможно най-изправени крака и без приклякане или разтваряне на краката встрани. Нямам представа обаче дали щангистите го ползват и как го наричат :)

Но така или иначе спортната терминологията е по-скоро консенсуална, отколкото санкционирана.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 21.06.12 12:45.

21.06.12
14:45

казано от Von Suthaus на 21.06.12, 12:44:

...
Пауър клийн всъщност май няма нищо общо със “силово обръщане”, което е от стартова позиция от вис с възможно най-изправени крака и без приклякане или разтваряне на краката встрани. Нямам представа обаче дали щангистите го ползват и как го наричат :)
...

Клип на гореописаното движение?

21.06.12
15:30

http://www.youtube.com/watch?v=YtdfuutRYzs - направо мини към края.

Тук един го обяснява - относно позицията на краката, от която се изменя вече и цялата постройка и движение, макар, че много прилича на изтласкване от вис ( на снимката накрая си прикляква обаче, което ми се струва по-естествено). На практика идеята е май да се работи само с само разтварянето в кръста, и определено има разлика, казвам го защото почнах да го правя поради появил се проблем в ахилеса и сега не усещам натоварване там.

http://breakingmuscle.com/weightlifting/how-hang-clean-only-3-things-you-need-know

Забележи - на аглийски и в двата случая упражнението е наречено различно :)

21.06.12
16:17

казано от Von Suthaus на 21.06.12, 15:30:

...

Ето го в мое изпълнение:

И в началото на този клип:

Като цяло не виждам кой знае каква разлика, освен, че с по-малкото използване на краката се самоограничаваш с работните килограми. Техниката на обръщане доста варира от човек до човек, дори и при професионалистите.

21.06.12
16:43

Четвъртък, 21.06.2012

От известно време боря някакъв вирус, от който носоглътката и трахеята се пълнят с неприятни секрети. Сутрин е най-неприятно, докато изхвърля натрупаното през нощта количество баласт до приемливи нива...

1. Вработване:
- Обръщане - всякакви видове, без клек (разножка) :). Бройки от 1 до 3.
- Бенч преса
- Снач баланс само с лоста

2. Основен комплекс:
Power Clean / Bench Press
5 рунда за време:
5 Power Clean @ 90 kg
5 Bench Press @ 90 kg

Резултат:
11.08.2011 - 06:46 мин
20.10.2011 - 06:14 мин
10.02.2012 - 06:31 мин
21.06.2012 - 04:37 мин

Можело значи... Амахааа! (rock)
На обръщането експериментирах с по-широк хват, около 2 пръста от всяка страна. Доста добре се получава.

3. Техника - Zercher Squat 5-5-5-5-5 60-70-80-90-100

Впечатления: За първи път опитвам, хареса ми доста. Изхитрих се да използвам гумени омекотители на предмишницата, където поемам щангата. Утре може да имам МТ на корема и облиците, такова здраво стабилизиране падна, каквото не съм усещаш нито на преден клек, нито на овърхед клек. Щях да продължа още да качвам кг, но телефонно позвъняване прекъсна тренировката и се наложи да се изнеса от залата на пожар...

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник и Пирамидата- 10 250

Общо до момента за Титаник -  3 001 121
За Пирамидата -  106 454

21.06.12
17:18

Не е същото, твоята техника според мен си е повече към класическо изтласкване с подклек. Пробвай да го направиш точно както е описано в статията и ще видиш разликата. Аз започнах силовия вариант, именно за да не се налага да се изправям на пръсти или да разтварям крака, което водеше до болки във възпаления ахилес, но от друга страна да мога да тренирам общото движение и главно поемането на раменете, което ми е проблемно (поне доколкото считам, че другите елементи са добре - с аматьорските си представи : ) ) Иначе също не мисля,че силовото е по-продуктивно от класическия вариант, а определено е и скучно :).

21.06.12
17:28

Зерчера е много силно движение, дори съм учуден, че не си го пробвал до сега. Да дадеш отчет как е корема утре : )

21.06.12
17:34

Много бърз въртиш лактите, Вик, браво, супер си, и после пак да ми кажат, че от гледане на клипове не се заучава, схванал си движението според мен. Ти с разножка и от земя ще обърнеш сигурно 200 кила :)

Колко си як, бате Вики... Нема си връзка!

21.06.12
18:34

казано от Puppy на 21.06.12, 17:34:

Много бърз въртиш лактите, Вик, браво, супер си, и после пак да ми кажат, че от гледане на клипове не се заучава, схванал си движението според мен. Ти с разножка и от земя ще обърнеш сигурно 200 кила :)

Така ли изглежда? Аз все си мисля, че се бавя точно с лактите...

Колкото до обръщането с клек (разножка), ето как го правя. А 200 кг не виждам как ще стане, щото ще трябва и да се изправя с тях :D. Обръщам спокойно 110 с клек и вероятно 120 са в моментните ми възможности, но не смея да опитам в залата, защото пода е теракот (giggle). Същите кила ги обръщам и без клек :D (толкова по отношение на “добрата” ми техника.)

Мнението беше редактирано от Vic на 21.06.12 18:37.

21.06.12
18:57

Има значително подобрение, бат` Вики :) Според мен, остава да поработиш над влизането под щангата. Дърпането е добре, но влизането трябва да е агресивно, да се засилиш под нея рязко с таза и лактите. Също ми се струва, че ако не отваряш допълнително разкрача след като я издърпаш ще си по-стабилен, но за ширината ти си знаеш най-добре...

21.06.12
19:05

казано от valerious на 21.06.12, 18:57:

Има значително подобрение, бат` Вики :) Според мен, остава да поработиш над влизането под щангата. Дърпането е добре, но влизането трябва да е агресивно, да се засилиш под нея рязко с таза и лактите. Също ми се струва, че ако не отваряш допълнително разкрача след като я издърпаш ще си по-стабилен, но за ширината ти си знаеш най-добре...

Клипчето е отпреди година, Валка. Сега разкрача е по-малък, за останалите забележки не мога да коментирам, ще трябва да се снимам.

21.06.12
19:18

Добре е, Вик, добре е.
Колко ти е предния клек?
Ако предния ти клек е 150 кила ( примерно) спокойно ще обърнеш 150 кила и ще се изправиш, защото както е казал Валери по-горе, идеята е да се намълнеш под щангата, то и за това се получава тая разножка, мен като ми е леко, разножки не правя, ама като ми натежи, се опитвам, колкото и кривичко да е в момента, да се навра под щангата и си оставам кажи - речи в началната поза и ставам все едно съм си клекнала с тая щанга.
На мен също ми е много трудно, особено Тоди като е до мен и като ми казва: ЗАЩООО, ЗАЩОО дърпаш тоя лост, не трябва да минава  над таза ти!!!!” Първначално не схващах какво не правя както трябва, ама като ми сложи 50 кила и не успях да ги обърна ( а иначе на 45 - 3ки 4к праскам ) спекох и свалихме тежестите, за да започне отначало, да науча самото влизане. Много е странно, ччукваш с таза и тя тръгва нагоре, в един и същи момент въртиш лактите и клякаш, за да е поемеш на височина, приблизителна на тази, на която си чукнал с таза. Луда работа...

21.06.12
19:25

казано от Puppy на 21.06.12, 19:18:

...
Колко ти е предния клек?
Ако предния ти клек е 150 кила...

Далеч е още от 150… Вероятно ще се изправя със 140, но отдавна не съм тествал. А и едва ли можеш да обърнеш успешно тежест, с която правиш единица преден клек при спокойно поемане на щангата от стойка.

21.06.12
19:28

Предположих, че е повече, затова попитах и дадох пример със 150 :)

21.06.12
19:31

казано от Puppy на 21.06.12, 19:28:

Предположих, че е повече, затова попитах и дадох пример със 150 :)

Клековете, донякъде с изключение на OHS са ми слабо място, заради стара травма и не са на нивото на останалите постижения.

казано от Puppy на 21.06.12, 19:18:

Добре е, Вик, добре е.
Колко ти е предния клек?
Ако предния ти клек е 150 кила ( примерно) спокойно ще обърнеш 150 кила и ще се изправиш, защото както е казал Валери по-горе, идеята е да се намълнеш под щангата, то и за това се получава тая разножка, мен като ми е леко, разножки не правя, ама като ми натежи, се опитвам, колкото и кривичко да е в момента, да се навра под щангата и си оставам кажи - речи в началната поза и ставам все едно съм си клекнала с тая щанга.
На мен също ми е много трудно, особено Тоди като е до мен и като ми казва: ЗАЩООО, ЗАЩОО дърпаш тоя лост, не трябва да минава  над таза ти!!!!” Първначално не схващах какво не правя както трябва, ама като ми сложи 50 кила и не успях да ги обърна ( а иначе на 45 - 3ки 4к праскам ) спекох и свалихме тежестите, за да започне отначало, да науча самото влизане. Много е странно, ччукваш с таза и тя тръгва нагоре, в един и същи момент въртиш лактите и клякаш, за да е поемеш на височина, приблизителна на тази, на която си чукнал с таза. Луда работа...

Имам малко забележки относно коментара ти но,не ми се пише толкова сега,особено това  с клека.
Тиквичке ще ти разясня някои работи относно техниката ама като се прибереш от Казанлък ......(devil)
хахахахахха ще ми покажеш най добрия си опит :D

21.06.12
19:34

Така си обяснявам желанието ти да ми слагаш 100 кила на преден клек (grin)
Щото нали квотата е 70 кила да обърна, ама мен си ми тежат лайк а бос, нищо, че правя серии по 3-4 с тях - тежат, мамка им!
Иначе виж на Вик опитите, той е нямал Тоди и виж как се справя, на мен ми харесва :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1