Hugger-mugger

Прескочи до:

Машинка си! :)

П.П. Прати бухтички :Р

14.06.12
17:51

Не, никакви бухтички за вас - искам да сте изрядни и стриктни! :D
Но ще ви споменавам, с всяка хапка (sun)

17.06.12
10:22

Селски туризъм - малко набирания тук-там и разходки :) Мисля да почна и аз пак палео, като Петя - вдъхнови ме :)

Мнението беше редактирано от Atom на 17.06.12 10:22.

17.06.12
21:26

17/06/2012

100 тръстъра @12 дясна ръка
100 тръстъра @12 лява ръка
1/2 ХСПУ-та с лице към стената в почивките :)

(whew)

18.06.12
20:26

18/06/2012

1. Тяга/Пръсти към лост
2. Военна преса/Планк
3. Преден клек 5х10 @20кг
4. Пътечка 20 мин (тичане/ходене срещу 15-ти наклон)
5. Набирания подхват - 3,3,3,2

Днес нещо нямах тонус - на тягата на 3х50 кг нещо ме бодна в долната част на корема и не сложих повече кг. То и без това 50 си ми тежат доста :) Пръсти към лост - петички.
Военната преса горе-долу ок, като за такъв охлювски ден - до 2 @27,5 кг, десетки на 20 кг спокойно иначе. Планкът - разни вариации, вкл и на 1 крак и 1 ръка :Д
Преден клек само за проба.

Храна:
Пилешка пържола 200 гр, парче пица (още не съм почнала палеото), 3 яйца и салата със зехтин.
Водка със сок от манго :)

18.06.12
22:07

казано от Atom на 18.06.12, 20:26:

18/06/2012

Водка със сок от манго :)

така и така изневерих на дългогодишния си фреш от грейпфрут с касис и това ще се пробва ;)

19.06.12
21:23

Дива, много е добра комбинацията... Добре че свърши сокчето, та днес съм въздържател :D За утре ще се запася :)

19/06/2012

Отчитам мускулна треска на задни бедра, д-то и гърба... Днес раздвижване със собствено тегло - планкове, клекове, стойки на ръце, разни коремни преси и други неща за корема (вдъхновено от Мила - core circuit )

Храна:

- Свинска пържола; 7-8 солети; 2 яйца; домати
- 3 яйца с масло, копър и чесън; домати

19.06.12
21:26

казано от Atom на 17.06.12, 10:22:

Мисля да почна и аз пак палео, като Петя - вдъхнови ме :)

Давай, Силве!
Ще се радвам да има от кого да открадвам по някоя идейка свързана с режима. :)

19.06.12
21:29

Все още превключвам - млечни отдавна не ми се ядат и не ям, но тук-там ми се прияжда пица, лазаня и туй-онуй... та настройвам се още :D

Мисля да се запася с авокадота - правя един много хубав мус от разплескано авокадо, какао и мед (inlove)

Мнението беше редактирано от Atom на 19.06.12 21:29.

20.06.12
20:51

Не мога да се наканя да го почна това палео и това е :) ”О, непостоянство, твоето име е жена” :)

- Макарони (20-30 гр) със зехтин и риган; 2 яйца
- 2 телешки кюфтета; парче пица
- Печено пиле (с много масло, босилек и червен пипер) към 300-350гр; салата със зехтин

Няма конвенционална тренировка, но за пореден път разместих и върнах по местата им всички налични в настоящата квартира мебели :) Интензивно, обемно и плътно занимание :D

21.06.12
09:19

Мисля, че сега е времето да пробваш и да почнеш.
Аз предпочитам да ям сурови ядки и плодове ( особено в тая жега (whew) ), отколкото да съм на стриктно НВД и да ям яйца, мръвки и извара като гламава :D

21.06.12
21:38

Ух, аз много обичам да е жега :) Изобщо не ме бърка, яде си ми се месо и това е, а ядки - не. И замествам с тестени.

Между другото, на стрикна НВД не съм била никога, но палеото преди време го пробвах и ми хареса... Затова все му се каня пак, ама просто се дразня на факта, че трябва да спазвам някакви “правила”... във всичко, по принцип :D

Щото пътят към успеха (т.е. да се чувстваш добре) изозбщо не е в стерилната дисциплина, мисля аз :) И стига толкова епохално-брилянтни мисли, че нещо напоследък тука липсват тренировки. И днес няма, щото след работи бях на зъболекар... А после бях умряла от глад.

Днес съм на пилешко с масло и босилек + едно кокосово десертче + пълнозърнеста питка.

И по повод на вече изтритата дискусия - “Границите на моя език означават границите на моя свят” - Витгенщайн.

Моя език - каквото и да значи това, роден или може би придобит.
Глобализацията като феномен - добър или лош. Още по-непосилно за чисто определение.
Изобщо има ли връзка между двете ... и защо често националното самосъзнание се определя като тази “връзка”.

В крайна сметка, имаме предимно ежедневието си. Което в повечето случаи не е драматично, героично и отдадено на някакви велики идеи. Мен блуберита не ме дразнят. Не знам защо :)

Мнението беше редактирано от Atom на 21.06.12 21:38.

21.06.12
21:51

казано от Atom на 21.06.12, 21:38:

И по повод на вече изтритата дискусия - “Границите на моя език означават границите на моя свят” - Витгенщайн.

Моя език - каквото и да значи това, роден или може би придобит.
Глобализацията като феномен - добър или лош. Още по-непосилно за чисто определение.
Изобщо има ли връзка между двете ... и защо често националното самосъзнание се определя като тази “връзка”.

В крайна сметка, имаме предимно ежедневието си. Което в повечето случаи не е драматично, героично и отдадено на някакви велики идеи. Мен блуберита не ме дразнят. Не знам защо :)

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Пловдив, 1883

Написано в ответ на единодушните почти тогава твърдения за грубост и немузикалност на нашия език, твърдения, давани от чужденците, като пишеха за нова България, в това число и русите. В хармония с тях повтаряха това и самите българи! (Б.а.)

Битието определя съзнанието - Карл Маркс.

21.06.12
22:06

Всеки път настръхвам като го чета!!! Пазете българското, хора... дори и нашата мила страна да е зарината с боклуци в пряк и преносен смисъл, тя ви е отгледала, по тези земи са живяли велики хора, те са се жертвали... представете си ги пред вас!

DO

21.06.12
22:07

Битието определя съзнанието - Карл Маркс.

Интересен цитат.Интересно как тезата е разработена по-късно от Акад.Павлов (не знам дали е взаимствана,а просто,че дефакто има припокриване).Наскоро посред нощите попаднах на един документален филм,в който се споменаваше темата.Въобще не е толкова далечна мисълта за силата на медиите,наложените субкултурни течения и т.н.
То и мен не ме дразнят особено чуждиците,но в конкретния случай от дневника,с който и аз не знам защо се занимавам ,(от социологически ракурс е интересна тема,може би),има една подробност - вербално е възможно човек да се оплете за някоя думичка ако е шприхал инглиш цял ден,но писмено ? ;)

Мнението беше редактирано от donsir на 21.06.12 22:08.

21.06.12
22:14

Пазете българското, да :) Защото езикът ни е богат, почти безгранично богат - и точно на родния език можем най-точно да разказваме - най-напред за битието си, после (ако решим) - и за съзнанието си. И ако можем. И ако имаме съзнание. Защото хората се губят, и съзнанието си губят.

Та нека се ползва езика - с цялото му богатство. При такива условия, няколко блуберита са просто за колорит и са безвредни :)

21.06.12
23:27

Мен блуберита не ме дразнят. Не знам защо :)

И мен...

Дразни ме да кажа или напиша, че не мога да се сетя как е на български език...сещаш ли се къде е тънката разлика и къде е точно е дразнението...? В това няма никакъв колорит, Атомче, при цялото ми уважение :)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 21.06.12 23:54.

21.06.12
23:30

А що изтриха блубери-дневника,и какво е станало,че не можах да видя,чувствам се виновен...just trolling :D :D

21.06.12
23:37

казано от Jikata на 21.06.12, 23:30:

А що изтриха блубери-дневника,и какво е станало,че не можах да видя,чувствам се виновен...just trolling :D :D

Затрита поради молба на дамата :)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 21.06.12 23:42.

Т. Тодорова

22.06.12
00:38

казано от karfi4ka на 21.06.12, 23:27:

И мен...

Дразни ме да кажа или напиша, че не мога да се сетя как е на български език...сещаш ли се къде е тънката разлика и къде е точно е дразнението...? В това няма никакъв колорит, Атомче, при цялото ми уважение :)

Благодаря на тези,които разбраха защо и как съм се объркала.Ако бях достатъчно дребнава,щях да се поразровя из вашите писания и да ви докажа как цялата тази дискусия си беше едно изливане на помия и загуба на време.Най-дразнещото за мен е,че получавам забележки за използваната от мен чуждица от хора,чиито роден език е далеч от перфектен /не твърдя,че моят е,но поне нямам и кой знае какви претенции/.Пазенето на българското няма никаква връзка с това,че някой е казал или не е казал блубери,енибоди и независимо какво друго.

Нека не спамим и чуждите дневници - особено тези на хора,които са достатъчно интелигентни и толерантни,за да не се самозабъркват в подобни безмислени дискусии.

Поздрави :)

22.06.12
06:53

Понякога и аз не мога да се сетя как е някоя думичка на български :) Най-често от умора или от заети с друго мисли... Не че съм най-изморения и най-мислещия човек на света, ама ей го на - факт, случва се!
А най-любимите ми моменти са когато вече си толкова неадекватен (Битието определя съзнанието :) ), че даже не можеш да си послужиш и с чуждици (и те са ти избягали от главата) и трябва я да нарисуваш нещо, я да обясниш с жестове :D

Опитвам се да кажа, че не винаги е акт на неуважение към родината и езика, или надутост, или родоотстъпничество. А иначе тия индивиди, които след 5 дена в чужда страна си татуират нейния герб на гърдите и започват да се превземат - и аз не ги харесвам, ама хич :) Но не това е случая :)

Дени Крейн, интересни включвания :) Чета с интерес. Може да си смениш ника между другото, нещо като Денчо Кръстев би звучало достоверно :D

Между другото, дойде ми музата да си водя дневника само с картинки и рисунки :D

22.06.12
09:55

И мен...

(bow)

казано от Atom на 21.06.12, 22:14:

Пазете българското, да :) Защото езикът ни е богат, почти безгранично богат - и точно на родния език можем най-точно да разказваме - най-напред за битието си, после (ако решим) - и за съзнанието си. И ако можем. И ако имаме съзнание. Защото хората се губят, и съзнанието си губят.

Та нека се ползва езика - с цялото му богатство. При такива условия, няколко блуберита са просто за колорит и са безвредни :)

Условията не са изпълнени и блуберитата и енибодитата не са за колорит...а превземки.

казано от Denny Crane на 21.06.12, 22:07:

има една подробност - вербално е възможно човек да се оплете за някоя думичка ако е шприхал инглиш цял ден,но писмено ? ;)

;) (bow)
Май само ти разбра какво исках да кажа с мисълта на Маркс. Нищо, другия път ще използвам мисъл на Маркес - дано схванат :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.06.12 09:55.

22.06.12
10:26

И мен...

Дразнещо или не такива ситуации съществуват. Мога да ти дам много примери, но наистина не искам да изпадам в излишни детайли, а и този спор е просто ненужен.

Аз две неща не можах да схвана:
1. Момичето пише в собственият си дневник, но се намериха 10 човека да и обяснят какво трябва да пише и как да го пише...ЗАЩО?!
2. Всички които я коригираха за блуберито от тук нататък следва да спрат да използват думичката “протеин” и вместо това да започнат да ползват българската дума белтък или белтъчини....(а има още доста примери)

ПП. иначе съм съгласен, че езикът трябва да се пази, само че си мисля, че е по-редно да се концентрирате на масовата неграмотност сред пишещите в този (и не само) форуми, вместо да изпадаме в караници за някоя чуждица.

ПП2. за чистотата на българският език от преди 100тина години:

Иван Богоров е един от най-убедените български пуристи. Той се бори десетки години срещу навлизането в езика на чуждици, и най-вече срещу гърцизмите, както и срещу вливането на множество русизми в оформящия се български книжовен език. Богоров пуска в книжовна употреба редица народни думи и се опитва да въведе много нови думи, с които да замени чуждите. Често пуризмът на Богоров се свързва подигравателно с израза „драсни-пални-клечица“ за „кибрит“. Самият Богоров изброява няколко народни думи за „кибрит“: паличе, палерка и други, а сам той предлага огниво. В „Наковалня“ изразът „клечица драсни-пални“ е представен от Богоров като израз вместо израза „клечица кибрит“.

Ще ме прощава авторката на този дневник, че й цапаме темата с глупости.

Мнението беше редактирано от Redalex на 22.06.12 11:08.

казано от Т. Тодорова на 22.06.12, 00:38:

особено тези на хора,които са достатъчно интелигентни и толерантни,за да не се самозабъркват в подобни безмислени дискусии.

Тъкмо ме повишиха в господин, а сега ми отнеха интелигентността. :D

22.06.12
10:36

казано от Redalex на 22.06.12, 10:26:

Момичето пише в собственият си дневник, но се намериха 10 човека да и обяснят какво трябва да пише и как да го пише...ЗАЩО?!

Защото се превзема и се прави на интересна. За това.
По същия начин се превземаш и се правиш на интересен и ти.

22.06.12
10:46

казано от Redalex на 22.06.12, 10:26:

1. Момичето пише в собственият си дневник, но се намериха 10 човека да и обяснят какво трябва да пише и как да го пише...ЗАЩО?!
2. Всички които я коригираха за блуберито от тук нататък следва да спрат да използват думичката “протеин” и вместо това да започнат да ползват българската дума белтък или белтъчини....(а има още доста примери)

Никой не и е казвал какво и как да пише,да го прави както намери за добре...просто 3-4 човека отбелязаха,каква е ситуацията със забравянето...
И на мен ми убягват думички да...ама няма да седна и да го напиша,че не ми идвало на ум!А сещай се дали е уместно да го направя...
Както казах,никой не я е коригирал,оттук нататък ако ще и синьодребносладкотопченце да му казва...въпроса е,кое е общоприето в разговорната реч...а мисля,че думата ‘’протеин’’ Е..и я ползват 100% от хората тук!

Мнението беше редактирано от Jikata на 22.06.12 10:50.

22.06.12
10:58

Jikata, за протеина - да прав си- всички я ползваме тази дума, но доста от хората мотивираха критиките си с “чистота на българския език”, с “кога отиде в САЩ, кога забрави българския език”, но в същото време, когато е нещо общо прието - няма проблем....обаче кой определя, кое е общо прието - пак всеки си знае сам за себе си.

И защо от тук нататък да е все тая как ще казва на боровинката? Защо не беше все тая от вчера или оня ден? (въпросите са риторични)

Хубав ден на всички.

За думата протеин си в голяма грешка, тя не е английска, а произлиза от древногръцка дума, както много научни термини ги означават с древногръцки думи. В случая, един учен е открил нещо и му е дал име, изобщо не опира до чуждица или българска дума.

Вчера някой отдели време, за да почисти един дневник.
Някак... нали?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.06.12 11:15.

22.06.12
11:15

Ейй много е трудно и това  си е - да има мир и любов! (giggle) Както в този форум, така и в цялата ни мила Родина. Дайте да я убием Т.Тодорова, да я разкъсаме и да се приключва вече. Важното е да има някой прав до стената и за сочене с пръст.
Направи й се забележка и то не еднократно, не мислите ли че е достатъчно? То не бяха анализи, обвинения, че е надута и превзета. 
Лошо няма, въпрос на мнение и гледна точка....обаче трябва ли да се извъртат така нещата, че да я изкарате едва ли не враг на Родината? Хвърляте се така яростно в защита на българското. Това е добре. Не е добре, обаче, че се случва само по форумите и само на думи. Всъщност навън всичко продължава да се разпада и да ни заличава като български народ. Това според мен е една идея по-кофти от вмъкването на едно блубери. А  и то, именно, не е дошло случайно и без причина. Българите не бягат от България, всъщност. Българите бягат от българите. Грозно е, когато така ожесточено нападаш свои, бито то и във форум.

Аз отивам да потърся камък. После, който иска да го хвърли по момичето. Не можем да позволим една надута и превзета госпожица да продължава да ходи безнаказано по тази земя, нали?

ПС. Atom, извини и мен за това, че допринесох за оспамването на дневника ти, просто ми се стори малко прекалено всичко това.

Мнението беше редактирано от Мари А. на 22.06.12 11:18.

22.06.12
11:23

Едно време ситуацията беше следна: сяда се на масата в кръчмата пийва се, хапва се и почва да се говори за политика, мизерното положение в държавата и тн.Действията и желанието за промяна обаче ги няма.Сега не е по различно, кръчмата е сменена с форума в интернет.Какво да се прави глобализация.

Мнението беше редактирано от Olegs на 22.06.12 11:24.

22.06.12
11:36

казано от Десо на 22.06.12, 11:08:

За думата протеин си в голяма грешка, тя не е английска, а произлиза от древногръцка дума, както много научни термини ги означават с древногръцки думи. В случая, един учен е открил нещо и му е дал име, изобщо не опира до чуждица или българска дума.

Какво като не е английска? И пакистанска да е - все тая...нали не е българска? Нали се говореше за чистота на българския език?
Българската дума за протеин е белтък или белтъчинa…

Wikipedia:

Номенклатура и синоними

Българските наименования „белтък“ и „белтъчина“ произлизат от традиционното наименование на яйчния белтък, който съдържа белтъчини за развитието на зародиша. Като синоним се използва и чуждицата „протеин“ (protein), срещана в много западноевропейски езици.

в общи линии работата е “за кучета и котки може, а за прасета не може”....

Мнението беше редактирано от Redalex на 22.06.12 11:37.

Много умно да търсиш източници от Уикипедия... И пак да повторя, защото явно не се чете. Думата протеин не е просто чуждица, а научен термин, с който учен назовава откритието си. Всички знаем, че гръцки и латински термини са източника на повечето научни наименования.

22.06.12
11:47

Wikipedia е бъкана с неточности ;)
Думата протеин идва от гръцката πρωταό та много здраве да имаш ;)

DO

22.06.12
12:04

казано от Olegs на 22.06.12, 11:23:

Едно време ситуацията беше следна: сяда се на масата в кръчмата пийва се, хапва се и почва да се говори за политика, мизерното положение в държавата и тн.Действията и желанието за промяна обаче ги няма.Сега не е по различно, кръчмата е сменена с форума в интернет.Какво да се прави глобализация.

”България може да цъфти икономически благодарение на ценните метали и богатства, които има, смятат наши учени. “

Айде,очаквам някой да направи нещо.Хващайте кирките и почвайте.Еле пък някой да смъкне лихвините проценти по кредити или да разучи какво става с товарни превози на БДЖ примерно и да сравни с други европейски приватизирани железници какво е следприватизационното положение.Или да се върне златния стандарт като в Швейцария - тотална утопия.
Глупостта трябва да се посочи с пръст,иначе ти се качва на главата.

22.06.12
12:06

Спам:
Ако трябва да сме супер точни, научния термин възприет в българския за белтъчини е “протиди”. По същия начин мазнините са “липиди”, а въглехидратите - “глициди (глюциди)” ;)

Променя ли това нещо? Не! Ако щете тухли ги наричайте. :D

22.06.12
13:58

Ей, с “протеус” и етимологията на дума започваха лекциите по биохимия в Университета :) Доколкото помня значи “първи, първичен”, от гръцки, да :) Поне така каза госпожата :D т.е. доцентката :)

То аз започнах (продължих) дискусията, така че спам няма :) Често казано - разбирам всички гледни точки. Тезите са малко размити, но да кажем, че и тях разбирам.

Ходи ми се на кръчма :D

Чао (F)

23.06.12
01:09

Чудна дискусийка си спретнахме, жалко, че е дооооооооооооооооста далече от идеята на забележката ми :) Въпросът общо взето изобщо не опираше до случайната или не толкова уопотреба “блуберита”-та и “енибодита”-та. ЗА съжаление, човек понякога колкото и да обяснява какво е имал предвид, хората си решават, че е казал нещо...друго. Както и да е, Който желае, може да извлече ползичка, който не - е го усети само той. На Т. Тодорова съм й отговорила в моя си дневник, за да не цапам повече на Силвето с вече на този етап наистина безмислени обсъждания. На Мари А. също.

Силве, съжалявям, но ти я отвори пак :*

Олег, не си прав, но за това в кръчмата.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 23.06.12 08:48.

23.06.12
09:09

Има много истина и в забележката ти към Т., Иги... но и в ответната (ни) реакция. Както винаги общо взето :) А дискусията е плод на това, че всички сме безсилни пред третия закон на Нютон :) Пак - както винаги :)

Чисто бяло.. чисто черно - няма такива работи. Ама всички някакси се почувствахме длъжни да го повторим още веднъж :D Да, стряскащо е някой забрави думи от родния си език... И да, все пак - има условия, при които това може да се случи; може и името си да забрави човек.
Изолирани феномени няма - знам че от около този мой “равновесен” извод се мотаят още мнооого детайли (условия, опит, възпитание, среда, култура...) но е безсмислено да се коментират, защото ще настъпи тотален хаос :D И накрая всички ще свършим в кръчмата, обаче там - само по същество (beer), без разговори.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1