17.07.12
23:28
Здравейте :). Първо искам да се извиня,ако пускам темата на грешно място,което най-вероятно е така.Просто не знам към кой форум да се обърна.Сега на въпроса.На 15 години съм.Висок 167, 58 килограма.Пубертета ме хвана доста късно и съм назад с развитието.С 2 думи имам още да раста.Проблема е,че искам да стопя подкожните мазнини(може да не ви се вярва като имате предвид ръста и килограмите,но имам),но за това имам нужда от отрицателен калориен прием.От 1 седмица насам по мои сметки приемам по-малко калории отколкото харча.Храня се предимно с яйца,месо,плодове,зеленчуци,ориз и боб.Накратко храня се с качествена храна и избягвам газирани напитки и сладки неща.Та въпроса ми е,ако съм 500 калории назад всеки ден,но приемам горепосочените храни,които са богати на протеини и витамини ще възпрепядствам ли растежа си по някакъв начин?Искам да стана към 1.80.Ако ми е генетично заложени да бъда толкова,тази диета ще ми попречи ли да достигна този ръст?
Благодаря Ви предварително.Дори и да съм объркал раздела,бих се радвам да ми отговорите,защото ми е много важно.
И за последно... извинявайте.
18.07.12
00:11
Твърдо не. Ограничи боклуците, помпай храни богати на калций, особено млякото /стероидът номер 1/ и бъди активен
18.07.12
07:13
Много деца на тази възраст са слаби като вейки, което значи, че се хранят в калориен дефицит. Това не им пречи да се развият нормално. Вече доколко развитието е оптимално не знам.
Проблемът е, че твоето тегло е напълно нормално за ръста ти, а въпросът е - наистина ли имаш какво да чистиш или само си внушаваш?
На твое място бих се възползвал от тестостерона, който се надига по време на пубертета, бих се хранил стабилно с качествена храна, в калорин баланс или калориен излишък. Бих тренирал спорта, който ме влече, сега нямаш проблеми, всичко ти е пей сърце, стресът е нулев...ще станеш машина до 20-21 години.
След това ако си натрупал толкова излишни мазнини (в което се съмнявам), можеш да ги изчистиш и от теб да стане планина от мускули.
Тепърва тялото ти ще расте на височина, ще се топят мазнини, ще се качват нови, хормони, чудесии...не ограничавай тялото си. Дай му каквото заслужава. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.07.12 07:14.
18.07.12
08:25
Напълно съм съгласна с горния пост!
Храни се стабилно и направи мускули, пък те ще има да горят в бъдеще.
18.07.12
09:04
Благодаря за отговорите,но нямам възможноста да чакам да натрупам мускулна маса,защото наистина имам проблем с подкожните мазнини.Не знам дали е защото краката се развиват по-бързо и все още торса трябва да расте, или просто защото там трупам мазно,дупето ми стърчи каквото и да облека.А относно мускулната маса...мм аз не искам да ставам като биче.Не смятам и да посещевам фитнес зала.От месец-два тренирам вкъщи,правя лицеви опори,набирания,коремни преси и кардио.Само този въпрос ме тревожи,заради който и пуснах темата.Доколкото разбрах от горните коментари дори и да съм на калориен дефицит(естествено в нормалните граници),но приемам качествена храна,няма да си спра растежа,да го наружа или възпрепядствам по някакъв начин?
18.07.12
09:32
Дупето може да ти стърчи не само заради висок процент мазнини. Я сравни с тази статия, дали случайно не е лордоза.
А най-добре качи 2-3 снимки - в цял ръст, в лице и в страни да видим за какъв проблем с мазнините става въпрос.
18.07.12
10:43
Растежът ти ще се възпрепятства и го казвам от личен опит. Заради подобен дефицит аз все още се боря с недоразвитата си полова система. Така че не просто височината, целият организъм страда. Затова се храни пълноценно и в необходимото количество, тренирай здраво и когато направиш мускулна маса, тя самата ще гори излишните мазнини.
18.07.12
12:06
Относно задника,аз имам поставена диагноза Сколиоза(гръбанчо усукване),но не ми се вярва това да е причината.Значи няма да се отслабва,щом това ще ми доведе такива проблеми.Имам още 1-2 въпроса.След като ще съм на калориен излишък,всъщност аз малко трудно ще го постигна ако ям само месо,плодове и зеленчуци.Ще трябва да добавя и нещо сладичко.Някъде бях чел,че когато трупаш мускулна маса,няма значение какво ядеш стига да си набавяш нужните калории.Има ли нещо вярно в това?
И 1 въпрос за лицевите опори и за набиранията.Знам,че не е хубаво да се правят всеки ден.Бихте ли ми каза ли колко дни почивка трябва да си давам?Например 1 ден лицеви опори,на другия ден набирания,после пак лицеви,пак набирания?... с 2 думи през ден?
18.07.12
12:51
Можеш да добавиш нещо сладичко, но думата “трябва” не е точната. Дори е най-добре е да не добавяш нищо сладичко, тъй като това са пълни боклуци, но пък хей, хора сме. Просто не прекалявай.
Независимо дали отслабваш, трупаш маса или поддържаш, качествената храна е приоритет. Не можеш да ядеш просто каквото си поискаш. Трябва да приемаш достатъчно протеин, за да имат мускулите материал да растат. Трябва да си набавяш и достатъчно въглехидрати и мазнини, за да имаш достатъчно енергия. Има и хранителни режими, които изключват въглехидратите или пък мазнините в тях са нищожни, но аз не ти ги препоръчвам. Най-добре (поне като за начало) се храни по принципите на равномерно балансираната диета.
Калории също ти трябват, защото в калориен дефицит мускулен растеж е малко вероятно да има. Има я вероятността, но е малка. :) Ако трябва да направим общо заключение, калориите ти определят дали ще качваш, поддържаш или сваляш, а самата храна определя какво ще качваш, поддържаш или сваляш. Примерно с протеина - ако не си набавяш достатъчно, дори и да си в калориен излишък, надали ще успееш да направиш някакви мускули. Ако пък сваляш и не си набавяш достатъчно протеин, има голяма вероятност да загубиш много мускулна маса, вместо само мазнини.
Лицевите и набиранията най-добре ги прави заедно, през ден, 3 до 4 пъти в седмицата. Примерно понеделник, сряда, петък и евентуално събота/неделя. Можеш да добавиш и други упражнения със собствено тегло. Разгледай раздела с упражнения и виж кои можеш да изпъляваш в дома си.
Можеш да започнеш и по готова програма - Тренировка ПГТ-3 или Обща физическа подготовка в парка или в училищния двор
18.07.12
13:30
Прав си, че с месо, плодове и зеленчуци няма да си в излишък. Затова включвай повече въглехидрати и мазнини - Пълнозърнести продукти, овес, картофи и ориз, сурови ядки, зехтин или друг вид олио, умерено количество животински мазнини.
18.07.12
14:14
Ето няколко снимки:
Дупето е по-голямо отколкото изглежда.Според вас лордоза ли е?
Мнението беше редактирано от wonderme wonderme на 18.07.12 14:16.
18.07.12
14:43
О, не, приятелю, повярвай ми нямаш никакъв проблем с големината на задните части и според мен нямаш никаква лордоза. Да видиш моят 98 сантиметров ханш, те това е голям гъз. :)
Нищо ти няма и нямаш абсолютно никаква нужда от отслабване. Останал си с грешно впечатление. Просто няма накъде повече да сваляш мазнини, а ако го направиш насила, има голяма вероятност да си докараш здравословни проблеми, а визията ти няма да се подобри.
Това, което ти трябва е да покачиш мускулната си маса. Така ще оправиш визията си, а мазнините няма да си личат. Хапвай здраво и започвай да тренираш - дали на лостове, дали у дома, дали във фитнес...просто спортувай и всичко ще е окей.
18.07.12
19:00
казано от wonderme wonderme на 18.07.12, 14:14:
Ето няколко снимки:
Дупето е по-голямо отколкото изглежда.Според вас лордоза ли е?
Не бях виждал досега момче анорексик, ако виждаш дебелак в огледалото, смени си очите (bow)
18.07.12
19:46
Личи бе човек,като сложа тениска и изпъква и стои грозно.Мисля,че е така защото торсът ми още не се е развил напълно за разлика от краката.Благодаря на всички за полезната информация.Почвам яки тренировки и след няколко месеца може да ви покажа резултатите :)
Тъкмо се бях подготвила да пиша, че през пубертета се препоръчва задържане на килограмите и изчакване на тялото да израстне.
После видях снимките. Нищо ти няма на килата и на задника. Всъщност проблема на задните ти части е, че краката ти не се развити. Затова ти изглежда голямо дупето - не защото то е голямо, а защото другите части са малки.
Та - както те посъветваха по-горе: яж качествено, тренирай смислено и спи редовно.
Мнението беше редактирано от Smile на 18.07.12 22:55.