23.08.12
20:46
Защо мъртвата тяга е едно от най-важните упражнения според повечето трениращи ? А какви са плюсовета и минусите на тягата според вас ? Мисля,че е малко надценено упражнение.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 10.01.13 07:37.
23.08.12
21:02
Ами аз правя мъртва тяга и определено упражнението си го бива от към натоварване, но и да не се прави не смятам че ще е нещо фатално или неправилно.Плюсовете на тягата са че е базово упражнение, натоварващо група от мускули, друг плюс може би е отделянето на повече тестостерон в организма (поне на теория).Минус - при неправилна техника, непреценени килограми има риск от доста тежка контузия в кръста. :)
Поздрави !!!
1. Натоварва цялото тяло.
2. Развива силата
3. Предизвиква брутален мускулен растеж
4. Разделя мъжете от момченцата
Тягата и клека са най-подеценяваните упражнения във фитнес залите. Надценено упражнение е лежанката.
Само с мъртва тяга мога да ударя гърба по най-добрия начин. Проблема е че хвата ми изпуска доста преди гърба или краката. Незнам дали по принцип имам слаб хват или е нормално за мъртва тяга.
Мъртвата тяга е уникално упражнение! Без него няма как да ти стане голям гърба. Няма друго упражнение, което да товари толкова много мускули наведнъж. Лично на мене тягата ми дърпа въздуха повече и от клека даже. Едно упражнение не ти ли е гадно да го правиш значи не работи :) Не виждам минуси единствено плюсове.
казано от Иванич на 23.08.12, 21:40:
Само с мъртва тяга мога да ударя гърба по най-добрия начин. Проблема е че хвата ми изпуска доста преди гърба или краката. Незнам дали по принцип имам слаб хват или е нормално за мъртва тяга.
Пробвай с фитили :)
23.08.12
21:48
казано от Георги на 23.08.12, 21:44:
Едно упражнение не ти ли е гадно да го правиш значи не работи :)
Няма гадни упражнения. Животът е гаден, залата е изкупление. :)
казано от CarnalK на 23.08.12, 21:33:
Разделя мъжете от момченцата
Като единствен негатив може да спомена, че, уви, след въпросното разделяне момченцата спират с движения, натоварващи кръста.
Огромен позитив - както клека, така и тягата изисква много повече разум, отколкото сила, за да не става горното. И винаги е в готовност да ти покаже, че и ти си смъртен.
казано от CarnalK на 23.08.12, 21:55:
Animal, я кажи защо смяташ тягата за надценена?
Защото не съм видял голяма полза от тягата както от клека.
23.08.12
21:58
айде глупости ;)
Според мен има хора, които отричат тягата за мускулен растеж, защото не я правят в достатъчен обем.
Иначе тягата е единственото упражнение с тежести, което правя.
казано от Teen Power на 23.08.12, 21:58:
айде глупости ;)
...каза момченцето, докато си бършеше сополивия нос. :D :P
Мнението беше редактирано от Old Timer на 23.08.12 22:11.
казано от Old Timer на 23.08.12, 22:09:
айде глупости ;)
Има доста про-билдъри които не включват тягата в програмите си и те ли са момченца за вас ?
Мнението беше редактирано от Animal на 23.08.12 22:14.
23.08.12
22:14
Може да го казва и на шега,ама сериозен пост се пише ..Не ми се мисли що за ограничено мислене разделя мъж от момче от еднo упражнение ;)
Мнението беше редактирано от Teen Power на 23.08.12 22:14.
Разделя мъжете от момченцата
Няма кво да се делиме щом и едните и другите имаме пишки значи сме от един отбор :D
Всъщност от тягата няма такова видимо нарастване в обиколките, както от клека в бедрата. А и от такова многоставно движение няма как да видиш точно на едно място резултат. Аз никога не съм тренирал хват и предмишница - дърпам тяга и това е. И да - дърпам си без фитили и хвата заяква и предмишницата расте.
моето лични виждане е, че тягата е по-скоро упражнение за сила, отколкото маса.
Да вдигнеш нещо тежко от земята е най-простия и реален тест за сила. Недолюбвана е, защото не можеш да направиш четвъртина повторение и да се изфукаш, колко много вдигаш.
Real men deadlift!
казано от CarnalK на 23.08.12, 22:18:
Всъщност от тягата няма такова видимо нарастване в обиколките, както от клека в бедрата. А и от такова многоставно движение няма как да видиш точно на едно място резултат. Аз никога не съм тренирал хват и предмишница - дърпам тяга и това е. И да - дърпам си без фитили и хвата заяква и предмишницата расте.
моето лични виждане е, че тягата е по-скоро упражнение за сила, отколкото маса.Да вдигнеш нещо тежко от земята е най-простия и реален тест за сила. Недолюбвана е, защото не можеш да направиш четвъртина повторение и да се изфукаш, колко много вдигаш.
Real men deadlift!
Аз правя тяга, просто попитах за да знам дали си струва да я оставя в програмата си. И не очаквах нападки заради въпросите си просто изразих мнение и очаквах компетентни мнения, за да съм по-информиран по въпроса. :)
Мнението беше редактирано от Animal на 23.08.12 22:24.
казано от Animal на 23.08.12, 22:13:
Има доста про-билдъри които не включват тягата в програмите си и те ли са момченца за вас ?
Про-билдърите са на грамове тестостерон дневно. Тях не ги интересува особено колко ще им се повиши тестостерона от някое основно упражнение.
E току що правих тяга и сега се чувствам просто страхотно - гладен като вълк и тонизиран за три вълка :D
Мнението беше редактирано от Петър на 23.08.12 22:36.
23.08.12
22:46
Защото работи задната верига и дава сила за ежедневието, от бокс, през носене на гардероб до повдигане на паднал мотоциклет. И защото обикновено е движението, на което вдигаш най - много и съответно увеличаваш страхотността си.
казано от Animal на 23.08.12, 20:46:
Защо мъртвата тяга е едно от най-важните упражнения според повечето трениращи ? А какви са плюсовета и минусите на тягата според вас ? Мисля,че е малко надценено упражнение.
Пробвай и сам ще си отговориш
24.08.12
00:16
Как без мъртвата тяга няма да ти стане голям гърба ? Нарочно ли му го казвате,за да я прави... :D
24.08.12
01:18
казано от Божидар Ягодин на 24.08.12, 00:16:
Как без мъртвата тяга няма да ти стане голям гърба ? Нарочно ли му го казвате,за да я прави... :D
Тя е най - ефикасна, ако иска с минимум усилия максимум резултат, тягата, както и клека и пресата са с предимство
24.08.12
01:38
казано от Lachezar Tomov на 24.08.12, 01:18:
Тя е най - ефикасна, ако иска с минимум усилия максимум резултат, тягата, както и клека и пресата са с предимство
Точно с минимум усилия ще стане да. Няма такова нещо “с минимум усилия максимум резултат”. Искаш ли резултати трябва да си СКЪСАШ ГЪЗА от работа/трениране. Това е същото като “има ли хапчета дето да ми вдигнат щангата”.
Спестява ти усилия в такъв смисъл, че прави нещата прости, ясни и ефективни. Висок обем тяга + няколко серии набирания със собствено тегло за цвят - това е напълно достатъчно за гърба и ти спестява чуденето по упражнения, подредбата им, серии, повторения.
24.08.12
02:00
С това съм съгласен, но се съмнявам той да е имал предвид това :)
24.08.12
07:01
казано от Animal на 23.08.12, 20:46:
Защото няма по-безопасен начин, по който да вдигнеш/да оставиш, каквото и да е, от/на земята. Точка.
Мнението беше редактирано от Иван на 24.08.12 09:14.
24.08.12
11:08
казано от Херцог Трън на 24.08.12, 01:38:
казано от Lachezar Tomov на 24.08.12, 01:18:
Точно с минимум усилия ще стане да. Няма такова нещо “с минимум усилия максимум резултат”. Искаш ли резултати трябва да си СКЪСАШ ГЪЗА от работа/трениране. Това е същото като “има ли хапчета дето да ми вдигнат щангата”.
Не ме разбра - тягата може да замести десет други упражнения наведнъж, вместо да се чудиш от кой ъгъл да атакуваш ромбоиди, трапец, перки, еректори и т.н., напъваш да стигнеш 200+ на тягата и гърбът расте като гъба.Спестява ти умствените усилия да измисляш сложни схеми, като го опростява до вдигане на огромна тежест в едно движение
24.08.12
11:10
казано от Херцог Трън на 24.08.12, 02:00:
С това съм съгласен, но се съмнявам той да е имал предвид това :)
Не се съмнявай, това, че не съм напреднал атлет /засега/, не означава, че не мога да си правя изводи от тренировките, мои и на хората, които наблюдавам. Не съм новак в живота :)
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 24.08.12 11:10.
24.08.12
11:15
Те целия форум кляка и дърпа тяга нито крака ,нито гръб и то тежко,тъй че..
От тази тяга не съм видял абсолютно никаква полза,освен малко да ми вдигне егото,че вдигам повечко кг от всичко друго. Работите опират и до ген,не става само с едно упражнение.
Teen Power, пробвал ли си тяга в по-високи повторения и обеми като цяло, че се изказваш така категорично : )
24.08.12
12:03
Пробвал съм тежка тяга 5ци . Заедно с всички останали екстри в програмата като клекове военни преси и тн
ето така,без пауза м/у повторенията за повече TUT
ама то тягата не дава обем,затва и пича е някав малък :(
24.08.12
12:20
Да то ако трябва да гледаме тоя и оня и Джони Джаксън дето сега е на Олимпията казва да правиш тяга за широк гръб,ама.. :D
айде глупости ;)
И най-добрия културист на всички времена прави 360 кила тяга 2 пъти 5 седмици преди Мр. Олимпия.
айде глупости ;)
И те никога няма да станат НАЙ-ДОБРИТЕ ;)
24.08.12
14:52
Успокойте топката и не критикувайте про билдъри все едно е комшията отсреща :)
24.08.12
15:46
Друг е въпроса,че повечето тук се изкарвате бодибилдъри ще кажете имате тяхното ежедневие,спонсори,стаж и т.н и естествено това ви служи като оправдание да не правите тяга,защото кажи ли не няма да направиш гръб като на Дориан или пък ще ви прецака кръста.Тягата си е тяга както Madboy каза,ако я правиш като хората.Отделно,че тягата развива сила,а повярвайте готино тяло без сила изобщо не е за хвалене :) Но към тези,които не правят тяга защото не била Про-билдърска или пък дето ще им прецака кръста, то си е ваша работа.Дърпайте хамър машината :)