Too Little, Too Late

Прескочи до:

22.09.12
18:47

казано от Тедо на 22.09.12, 18:34:

Аз съм сигурен, че имаш проблеми с инсулиновата чувствителност, та си толкова склонен към напълняване и омазняване. Мислил ли си да пробваш Лийн Гейнс, за да видиш как ще ти подейства?

Засега не съм готов да сменя нещо доказано работещо (НВД с лек ОКБ) срещу схема, която противоречи на базовите ми разбирания за хранене (били те и поостарели). Не съм фен на модните “изблици” - ще чакам да се понатрупат повече практически данни и тогава може и да пробвам. :) Пък и смятам, че резултатите ми с НВД са доста по-добри от тези на голяма част от практикуващите Lean Gains. Като стане обратното, пак ще си говорим. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.09.12 18:47.

22.09.12
18:53

Всъщност неволно излъгах - зимата по едно време бях “интегрирал” фастинг в НВД, ако може да се каже така. :)
Един ден в седмицата пропусках обяда, като се стараех да не увеличавам вечерята. Понеже от 20 години не закусвам, се получаваше 24 часа фастинг. Даваше прилични резултати, но дискомфортът просто не си струваше разликата и затова го спрях.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.09.12 18:53.

23.09.12
18:17

23.09.2012 г. (тренировъчен ден 5, седмица 4)

Тренировка - гръб, предмишница

Загрявка:
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 8х55, 8х55 кг.

Адаптация:
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 4х80, 4x80.

Работни серии:
1. Набирания с широк хват - 16, 12, 10, 9, 8 (общо 55).
2. Придърпване на горен скрипец с V-образна дръжка - 8х85, 7х85, 8х80 кг.
3. Гребане с дъмбел - 10х50, 10х50, 10х50 кг.
4. Мъртва тяга - 10х50, 8х70, 8х90, 8х90 кг.
5. Сгъване на китка на скрипец (за предмишница) - 11x20, 8х25, 8x25, 7х25 кг.
6. Сгъване на китки с дъмбели встрани от тялото - 8х35, 8х35 кг.

Обобщение за тренировката:
Доста добре днес. Пак 16 набирания, но този път по-чисти, отколкото миналата седмица. Реших да махна засега гребането с щанга - при това с дъмбел има три опорни точки и кръстът не се товари чак толкова. В края добавих и много лека тяга, но май прекалих с повторенията - всичко беше добре до последното повторение на последната серия на 90, когато кръстът пак се обади, но не така лошо, както предната седмица.

Тренировка 94 - прасец

Повдигане на пръсти със собствено тегло - 180 повторения.

Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 грама бета аланин на Now Foods, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.
2. Към 10 - 1 грам екстракт от зелен чай.
3. На обяд - 1 доза Vita-min на Olimp Labs.
4. Преди тренировката - 2 грама бета аланин на Now Foods.
5. По време на тренировката - 2 лъжички Modern BCAA на USP Labs.
6. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
7. Към 17 - 1 грам екстракт от зелен чай,
8. Kъм 20 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай, 2 грама бета аланин на Now Foods.
9. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.

Храна:
1. Обяд - суха храна в големи количества - колбас “чоризо”, свинско пушено филе, сирене, паниран кашкавал, салата домати, маслини.
2. Вечеря - свинско с прясно зеле.

През деня - около 500 мл. прясно мляко, 2-3 лъжици мед.

Обобщение за деня:
Нормална неделя - нищо особено.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.09.12 15:22.

23.09.12
19:13

Каква бира пиеш?
Фитнес въпрос! :D

23.09.12
19:19

казано от Vintage на 23.09.12, 19:13:

Каква бира пиеш?
Фитнес въпрос! :D

По принцип пия или чешка от пилзенски тип (ама чешка от Чехия, не чешка от Пловдив), или немска мътна (предпочитам австрийския Zwickl заради по-специфичния вкус, но тук не мога да си го намеря). Това когато си поставя лимит. :) Когато се отпускам с по-голямо количество, свалям малко гарда - докъм наливно Старобърно или Старопрамен. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.09.12 19:21.

23.09.12
19:22

А от българските(или not so bulgarian beers)?
Фен съм на СТаропрамен,но последно време не ми харесва.Шуменското и то не ми е по вкуса от няколко месеца.
Каменицата не я смятам за бира :D
На бекс и туборг карам,но ми липсва хубавия вкус на старопрамена,който усещах миналата година.

23.09.12
19:24

казано от Vintage на 23.09.12, 19:22:

А от българските(или not so bulgarian beers)?
Фен съм на СТаропрамен,но последно време не ми харесва.Шуменското и то не ми е по вкуса от няколко месеца.
Каменицата не я смятам за бира :D
На бекс и туборг карам,но ми липсва хубавия вкус на старопрамена,който усещах миналата година.

От тукашните бири (поне произведени тук) в момента карам на Старопрамен. Пиех Туборг допреди няколко години, но сега ми идва леко блудкава. Бекс също.
Много обичах Кайзер, докато не я спряха.

23.09.12
19:26

Преди време като се наливах с много бира, от българските пиех основно Пиринско и Шуменско светло и двете са лекички и добри като вкус.
От вносните съм голям фен на Корона екстра, но ми идва малко дебело. Чешките (от чехия) също са много добри.

23.09.12
19:36

казано от NeDD на 23.09.12, 19:26:

Преди време като се наливах с много бира, от българските пиех основно Пиринско и Шуменско светло и двете са лекички и добри като вкус.
От вносните съм голям фен на Корона екстра, но ми идва малко дебело. Чешките (от чехия) също са много добри.

Аа,леки бири не пия =>за да се цъкне трябва да изпия бая бутилки,т.е. да дам доста пари,а пък и не са ми любими на вкус. :D
А тия чешки бири къде ги намирате?В някоя верига магазини?

Мнението беше редактирано от Vintage на 23.09.12 19:40.

23.09.12
19:40

казано от Vintage на 23.09.12, 19:36:

А тия чешки бири къде ги намирате?В някоя верига магазини?

Аз си взимам половинлитрови кенчета Pilsner Urquel от кварталното Фантастико.

24.09.12
15:44

24.09.2012 г. (без силова тренировка)

Тренировка 95 - прасец

Като подмина 100 “тренировки” за прасец по тази схема, ще взема пак мерки и ще реша дали да продължавам.

Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 грама бета аланин на Now Foods, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.
7. Към 17 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай,
8. Kъм 20 (план) - 1 грам екстракт от зелен чай, 2 грама бета аланин на Now Foods.
9. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, салата домати, порция пилешко филе с моцарела.
2. Вечеря (план) - не знам още.

През деня - около 500 мл прясно мляко, две лъжици мед.

Сега се сещам да отбележа, че не ми е като на третокласник храната. :) Тогава ядях доста повече. Сега си плащам за това. :D

Обобщение за деня:
Нормален понеделник - разправии, малко нерви (нищо особено), доста работа. Довечера не съм на зала, но пак ще има мачкане с фоумролера. Боли на някои места, но полза определено има.

25.09.12
13:16

При проблеми с инсулиновата чувствителност при мъжете има два основни подхода:

- Работа върху инсулиновата чувствителност директно - храна, витамини, други добавки (АЛА, полифеноли) упражнения, лекарства
- Работа върху нивата на тестостерона - високият тестостерон подобрява сериозно инсулиновата чувствителност. В тази връзка ПЕС Ерейз не беше лоша идея, както и каквото друго помага за това /не съм много наясно кое работи без странични ефекти, много билки има за кандидати/

25.09.12
14:45

казано от Lachezar Tomov на 25.09.12, 13:16:

При проблеми с инсулиновата чувствителност при мъжете има два основни подхода:

- Работа върху инсулиновата чувствителност директно - храна, витамини, други добавки (АЛА, полифеноли) упражнения, лекарства
- Работа върху нивата на тестостерона - високият тестостерон подобрява сериозно инсулиновата чувствителност. В тази връзка ПЕС Ерейз не беше лоша идея, както и каквото друго помага за това /не съм много наясно кое работи без странични ефекти, много билки има за кандидати/

Ей, двамата с Тедо как ми поставихте диагноза набързо, че и лечение ми изписахте, без изобщо да знаете нищо нито за нивата на инсулин в кръвта ми, нито за кръвната ми захар! :D
А не ви ли мина през ум, че най-вероятно нямам сериозни проблеми с инсулиновата чувствителност, щом с умерено НВД съм в състояние да свалям сравнително много килограми за съвсем разумни периоди от време? :)
Да не говорим, че дори да имам проблем с инсулиновата чувствителност (какъвто е много вероятно да се прояви след време заради фамилната ми обремененост), последното нещо, което ще направя, е да го боря с добавки. Това е едно от нещата, за които си трябва специалист-ендокринолог.

25.09.12
14:49

казано от Boby_ на 25.09.12, 14:45:

Да не говорим, че дори да имам проблем с инсулиновата чувствителност (какъвто е много вероятно да се прояви след време заради фамилната ми обремененост), последното нещо, което ще направя, е да го боря с добавки. Това е едно от нещата, за които си трябва специалист-ендокринолог.

А бе Боби, викам първо да питаш по форумите :D

И не забравяй да пробваш лийн гейнс! :D

25.09.12
19:25

25.09.2012 г. (тренировъчен ден 1, седмица 5)

Тренировка - рамо, трапец

Загрявка:
Раменни преси с прав лост от седеж - 10х20, 10х20 кг.
Повдигане на рамене на машина за тяга - 10х50, 10x100 кг.

Адаптация:
Раменни преси с прав лост от седеж - 8x40, 5х60 кг.

Работни серии:
1. Раменни преси с прав лост от седеж - 5х85, 4х85, 4х85 кг.
2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 7х40, 5х40 кг.
3. Повдигане на дъмбели встрани от стоеж - 8х22,5, 8x25 кг.
4. Повдигане на дъмбели настрани и назад от седеж (с гърди, опрени в коленете) - 8х35, 8х35 кг.
5. Повдигане на рамене на машина за тяга - 10х150, 8х170, 9х170, 8х170 кг.

Днес съм много доволен! Кръстът не се обади (аз го пазех, де - дори помолих да ми подават дъмбелите за раменните преси).
Ще гледам да не свалям работната тежест след първата серия занапред.

Тренировка 96 - прасец

Добавки:
4. Преди тренировката - 2 грама бета аланин на Now Foods.
5. По време на тренировката - 2 лъжички Modern BCAA на USP Labs.
6. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
7. Към 17 - 1 грам екстракт от зелен чай,

Храна:
1. Обяд - купичка доматена супа с крутони, салата краставици, порция свинско по ловджийски, няколко пилешки филенца.
2. Вечеря (план) - сьомга котлет на скара, зелена салата.

През деня - около 400 мл прясно мляко, две лъжици мед.

Обобщение за деня:
Доста разправии, но нищо за пред хората. :) Сега отивам да се мачкам с фоумролера - минавам на едно мачкане на ден.

26.09.12
19:07

26.09.2012 г. (тренировъчен ден 2, седмица 5)

Тренировка - бицепс, трицепс

Загрявка:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 10х20 кг.
Повдигане на прав лост от лег с тесен хват - 10x20, 10x40 кг.

Адаптация:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж  - 6х50 кг.
Повдигане на прав лост от лег с тесен подхват - 6х80 кг.

Работни серии:
1. Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 6х75, 5х75, 6x70 кг.
2. Повдигане на прав лост от лег с тесен подхват - 8х115, 6х115, 8х110 кг.
3. Скотово сгъване с прав лост - 6х58, 5х58 кг.
4. Трицепсово разгъване на скрипец с въженце (зад глава) - 8х45, 9х45 кг.
5. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж (тип чукчета) - 5х40, 8х35 кг.
6. Трицепсово разгъване на портален скрипец с една ръка - 7х40, 5х40 кг.

Днес прилично, макар прогресът да е по-малък от желания в сравнение с миналата седмица, а и дясното рамо пак започва да се обажда с повишаване на работните тежести. Засега обаче не е толкова зле, че да ме накара да дам заден.

Тренировка 97 - прасец

Добавки:
2. На обяд - 1 доза Vita-min на Olimp Labs.
3. Преди тренировката - 2 грама бета аланин на Now Foods.
4. По време на тренировката - 2 лъжички Modern BCAA на USP Labs.
5. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
6. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Now Foods.
7. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.

Ще спра да пиша и зеления чай - първо напоследък редовно го пропускам и второ утежнява доста писането, а и няма връзка със сегашните ми цели.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, салата зеле и моркови, “гнездо” от кайма с яйце, зелена салата, панирана чушка с доматен сос.
2. Към 18 - 50-тина грама синьо сирене.
3. Вечеря (план) - свинско с прясно зеле, някаква салата.

През деня - към 500 мл прясно мляко, две лъжици мед.

Обобщение за деня:
Доста работа, разправии с глупости цял ден, които продължават и до момента.

26.09.12
23:19

” не ви ли мина през ум, че най-вероятно нямам сериозни проблеми с инсулиновата чувствителност, щом с умерено НВД съм в състояние да свалям сравнително много килограми за съвсем разумни периоди от време? ”

Това не е доказателство. Ако сваляш килограми с високо-въглехидратна диета, това би било доказателство. Аз не съм казал, че имаш такава чувствителност, но ако имаш, това са подходите /включил съм лекарствата/ Макар да не съм специалист, стотиците статии, които прегледах, свеждат нещата основно до тези два клона. Не пиша необмислени съвети. Съветът от специалисти е за предпочитане, разбира се :)

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 26.09.12 23:24.

27.09.12
08:57

казано от Lachezar Tomov на 26.09.12, 23:19:

Това не е доказателство. Ако сваляш килограми с високо-въглехидратна диета..

Липсата на доказателства не е доказателство за липса. :D

Но все пак хайде да доразвием темата, като си преговорим симптомите на инсулинова резистентност:

1. Висока кръвна захар - нямам (подкрепено от няколко профилактични изследвания в последните две-три години - следя я поне два пъти годишно заради фамилна обремененост).

2. Високи инсулинови нива - неизвестно.

3. Намалена физическа и умствена дееспособност – дължи се на факта, че в клетките не постъпва достатъчно глюкоза. - твърдо нье.

4. Сънливост и депресия. - не.

5. Натрупване на мазнини основно в поясна област – обиколка на талията над 94 см за мъже и над 80 см за жени (според други източници съответно 100 см за мъже и 90 за жени). - на границата.

6. Трудно редуциране на мазнините. - не.

7. Високи триглицериди и LDL в кръвта. - на горната граница, но в норма (и това следя редовно).

8. Високо кръвно налягане. - да.

9. Атеросклеротични промени в кръвоносните съдове (натрупване на холестеролови плаки). - това ще стане ясно, като ме отворят. :)

И така остава един симптом с категорично да и два на границата, като и за трите бръсначът на Окам казва, че има по-просто обяснение, свързано с работата и начина ми на живот - стрес и съответно високи нива кортизол. Тъй като факторите са доста обвързани, аз все пак взимам превантивни мерки за увеличаване на инсулиновата си чуствителност и избягване на метаболитен синдром (на който резистентността към инсулин е само един симптомите) - тренирам активно, избягвам въглехидрати (и особено рафинирани) и се погрижих да редуцирам теглото и процента си мазнини до здравословни граници. С оглед на сегашното ми общо физическо състояние не мисля, че който и да било лекар ще ми препоръча нещо повече. :)

Радвам се, че изяснихме докрай темата. А сега можем да си говорим за по-приятни неща.

27.09.12
09:37

Боби, не се съпротивлявай, с диабет тип 2 си и точка по въпроса. Чел съм по форумите и съм сигурен, че е така. Няма как да е иначе. Сега бягай при някой хранително-кодиционен гуру да му оставиш едни пари и да те излекува с холистичен подход :D

27.09.12
11:00

Не си болен, но инсулиновата чувствителност е променлива величина, да не си болен и да си на оптималното ниво са две различни неща :) Аз приключвам с темата, каквото имам да дам от добро сърце дадох, който си го харесал, харесал, не съм тук да насаждам мнения (beer)

27.09.12
11:07

казано от Lachezar Tomov на 27.09.12, 11:00:

Не си болен, но инсулиновата чувствителност е променлива величина, да не си болен и да си на оптималното ниво са две различни неща :) Аз приключвам с темата, каквото имам да дам от добро сърце дадох, който си го харесал, харесал, не съм тук да насаждам мнения (beer)

О, няма натрапване на мнение - само си говорим. :) Мисля, че съм един от немногобройната група хора, които приемат спокойно факта, че някой може да има различно мнение от моето. :)

27.09.12
11:27

Аз още работя по въпроса :)

27.09.12
11:52

И за да продължим разговора в по-друга насока, мисля, че правя всичко необходимо (в разумни граници) по отношение на обмена на глюкозата и потенциалните рискове от диабет тип II и предхождащите го проблеми като инсулинова резистентност, метаболитен синдром и т. н.
Това, което всъщност ме тревожи по отношение на храненето в последно време, е дългосрочното канцерогенно действие на много животински продукти и в частност месото. За последните десет години не знам дали ми се събират и десет хранения, в които то не е присъствало, а нямам нито желание, нито намерение да променям това. Единственото, което остава, е да се търсят други средства за профилактика на раковите заболявания, а именно намаляване на свободните радикали чрез поемане на големи количества различни антиоксиданти. За съжаление не съм убеден, че това е достатъчно, но какво да се прави - медалът винаги си има две страни. Така е и с месоядството. :)

И какво вегетарианец ли ще станеш? Дори и зайците имат рак, така че е същата работа.

27.09.12
19:00

27.09.2012 г. (тренировъчен ден 3, седмица 5)

Тренировка - бедра

Загрявка:
Лег-преса (60º) - 8х100.
Преден клек с фитили - 8х60 кг.

Адаптация:
Преден клек с фитили - 4х100 кг.

Работни серии:
1. Преден клек с фитили - 5х120, 5x120, 5x120 кг.
2. Лег-преса (60º) - 8х222, 8х232, 6х242 кг.
3. Бедрени екстензии на машина - 12х115, 12х115 кг.
4. Бедрени сгъвания на машина - 8х95, 7х95 кг.

Слабичък клек като брой повторения на тази тежест, но за сметка на това кръстът почти не се обади - усетих болка чак на последната серия на лег-пресата.
Интересно, но за втори път тази седмица в отсъствието на Владо в залата ме търсят за консултация за програми и упражнения момичета с по 15 и нагоре години по-млади от мен. :) Явно съм заприличал на някой, който може да дава акъл. Дано да не е само заради ОЧЕВИДНИЯ ми житейски опит. :)

Тренировка 98 - прасец

Повдигане на пръсти със собствено тегло - 190 повторения.

Ще вдигна тия дни докъм 200 повторения, макар че вече отива твърде много време за това.

Добавки:
2. На обяд - 1 доза Vita-min на Olimp Labs.
3. Преди тренировката - 2 грама бета аланин на Now Foods.
4. По време на тренировката - 2 лъжички Modern BCAA на USP Labs.
5. След тренировка - ~50 грама 82% Whey Concentrate на BulkPowders.
6. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Now Foods.
7. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.

Снощи нещо ме прихвана и смесих остатъка от BCAA и Leucin на BulkPowders с BCAA на USP. Голяма грешка! Резултатъ става за пиене, но добрият вкус на USP тотално се прецака заради боклуците на Бълк. Май ще поръчвам още една кутия Modern BCAA, за да оправя общия вкус. :)
Днес ми пристигна новия протеин - реших да сменя малко подхода и да си взема матрица (нещо, което не съм правил досега). По ред причини (най-вече чудесен предишен опит с продукти на фирмата) се спрях на Syntrax Matrix. Като свърша буламача на Бълк, ще го пробвам. Не искам да го отварям, защото иначе ще оставя другия недоизпит, а второ смесване, с което да разваля хубавия протеин, както направих с аминото, няма да има. :)

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, салата домати и краставици, порция пилешки филенца със сирена.
2. Към 18 - по едно парче (около 150 гр) шунка и кашкавал.
3. Вечеря (план) - не знам още.

Обобщение за деня:
Днес доста работа, но въпреки това се изнизах по-рано, за да мога да съчетая тренировка и родителска среща. :)

27.09.12
23:17

Родителската среща е своего рода тренировка :Д

Лег пресата може да ти прецака гърба повече от който и да е клек, ако не ти пасва

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 27.09.12 23:18.

28.09.12
08:20

казано от Lachezar Tomov на 27.09.12, 23:17:

Лег пресата може да ти прецака гърба повече от който и да е клек, ако не ти пасва

Първо зависи много както от ъгъла на “шейната” спрямо пода, така и от ъгъла между облегалката и шейната. Второ зависи от това къде точно е проблемът и накрая зависи и от дължината и дебелнината на прасците и бедрата.
При мен проблемът е на ниво L5-S1, където има компресия от лег-пресата, но работя на такъв уред и с таква техника и тежести, които да ми позволяват 3 безпроблемни серии. Все пак не съм съвсем вчерашен в залата, а и смея да твърдя, че имам известна медицинска култура. :)

28.09.12
08:55

Малко класика като поздравче за добро утро - все пак е петък. :)

28.09.12
14:54

28.09.2012 г. (без силова тренировка)

Тренировка 99 - прасец

Повдигане на пръсти със собствено тегло - 200 повторения.

Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 грама бета аланин на Now Foods, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods, 2 капсули Cissus на USP Labs, 2 грама бета аланин на Now Foods.
2. На обяд - 1 доза Vita-min на Olimp Labs, 2 грама бета аланин на Now Foods.
3. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Now Foods.
4. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 капсули Cissus на USP Labs.

Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, шопска салата, три кюфтета на скара.
2. Вечеря (план) - не знам още.

Обобщение за деня:
Днес няма нищо за отбелязване, освен небезизвестния и немаловажен факт, че е ПЕТЪК. :)
Всъщност има - имам доста силна мускулна треска на квадрицепси и глутеуси. Явно една седмица пропуснати клек и лег-преса ми се отразяват моментално.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.12 14:57.

28.09.12
15:01

казано от Boby_ на 27.09.12, 11:52:

И за да продължим разговора в по-друга насока, мисля, че правя всичко необходимо (в разумни граници) по отношение на обмена на глюкозата и потенциалните рискове от диабет тип II и предхождащите го проблеми като инсулинова резистентност, метаболитен синдром и т. н.
Това, което всъщност ме тревожи по отношение на храненето в последно време, е дългосрочното канцерогенно действие на много животински продукти и в частност месото. За последните десет години не знам дали ми се събират и десет хранения, в които то не е присъствало, а нямам нито желание, нито намерение да променям това. Единственото, което остава, е да се търсят други средства за профилактика на раковите заболявания, а именно намаляване на свободните радикали чрез поемане на големи количества различни антиоксиданти. За съжаление не съм убеден, че това е достатъчно, но какво да се прави - медалът винаги си има две страни. Така е и с месоядството. :)

Май има Нобелова награда за това, че раковите клетки се развиват всъщност в присъствието на и се хранят с глюкоза.

Само пърженето е нещото свързано с канцерогенноста и месото.

28.09.12
15:10

казано от Von Suthaus на 28.09.12, 15:01:

Май има Нобелова награда за това, че раковите клетки се развиват всъщност в присъствието на и се хранят с глюкоза.

Само пърженето е нещото свързано с канцерогенноста и месото.

Не е само пърженето. Говоря за самото месо. Има множество проучвания и доста ясни доказателства за връзката между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво.
Иначе отделно от това печенето на скара (особено на открит огън и/или въглища) овъглява горния слой на месото и образува голямо количество свободни радикали, които са рисков фактор за почти всички типове рак.

А раковите клетки вероятно се хранят с глюкоза - тя си е доста популярен енергиен източник сред клектите в човешкия организъм изобщо. Само че наличието на глюкоза в кръвта е нещо неизбежно.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.12 15:11.

Индианците, където са яли само бизони и телета, да не са умирали от рак на дебелото черво? Рак и диабет са необолести, братушка...

28.09.12
15:14

казано от Grey Knight на 28.09.12, 15:12:

Индианците, където са яли само бизони и телета, да не са умирали от рак на дебелото черво? Рак и диабет са необолести, братушка...

А колко е била средната продължителност на живот при индианците, които са яли само бизони и телета? :)
Честотата на раковите заболявания нараства рязко след 50 годишна възраст заради натрупване на “грешки” в ДНК, породени именно от свободните радикали. По онова време са били единични случаите някой да доживее толкова, камо ли до 70, 80 или 90.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.12 15:17.

28.09.12
15:20

казано от Boby_ на 28.09.12, 14:54:

Днес няма нищо за отбелязване, освен небезизвестния и немаловажен факт, че е ПЕТЪК. :)

Да :)
Петък - ден за размисъл...с тая тема за рака, предната тема от четвъртък за диабета...Боби, закърши го сериозно :D

Нищо, което един глад да не може да оправи. Проблемите с рака най-вече са свързани със ИГФ-1 и деленето на клетките. Колкото повече или по-често ядеш толкова повече ИГФ-1 и се създават нови клетки, вместо да се оправят грешките в старите. Когато не се храниш за определен период от време - ИГФ-1 пада и клетките ти се възстановяват, за да не харчат енергия да се делят. Има изследвания, които показват, че след определен период на неядене мозъка започва да произвежда нови мозъчни клетки (което мен ме вкара в шаха, това е пълен офтопик, де). Идеята ми е, че колкото повече или по-често ядем сегашната храна и без да ползваме суплементи, ракЪТ ще го има. Тогава не го е имало, защото не са яли постоянно. Ядеш 1 ден 10 килограма месо, 2 дни ловуваш. И лъва те изяжда накрая. :)
Както и хроничен недостиг на витамин Д.

Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 28.09.12 15:21.

28.09.12
15:25

Тва месо в диетата на първобитните хора го изкарахте ебати лесното.
В ония времена основно се е гладувало. Да, яли като е имало, ама не са яли като нас. Боби точно това се опитва да ви каже - съвременен човек със задоволителен социален статус не може да бъде сравняван с живеещ при примитивни условия индианец/шерп/бушмен/инуит/неандерталец/кроманьонец/денисов човек.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.09.12 15:29.

28.09.12
15:31

казано от Grey Knight на 28.09.12, 15:20:

Нищо, което един глад да не може да оправи. Проблемите с рака най-вече са свързани със ИГФ-1 и деленето на клетките. Колкото повече или по-често ядеш толкова повече ИГФ-1 и се създават нови клетки, вместо да се оправят грешките в старите. Когато не се храниш за определен период от време - ИГФ-1 пада и клетките ти се възстановяват, за да не харчат енергия да се делят. Има изследвания, които показват, че след определен период на неядене мозъка започва да произвежда нови мозъчни клетки (което мен ме вкара в шаха, това е пълен офтопик, де). Идеята ми е, че колкото повече или по-често ядем сегашната храна и без да ползваме суплементи, ракЪТ ще го има. Тогава не го е имало, защото не са яли постоянно. Ядеш 1 ден 10 килограма месо, 2 дни ловуваш. И лъва те изяжда накрая. :)
Както и хроничен недостиг на витамин Д.

Да, това за яденето е така - храната е в основата на повечето типове рак. Но (както казва Сашо), гладът не е универсално приложимо решение.
Това ме подсеща за стария виц, в който Вуте се оплакал:
- Тамън научих магарето да не яде и то взе, че умре!

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.12 15:31.

28.09.12
15:35

Офф, отказахте ме да пия и да ям, пък е ПЕТЪК - спокойно могат да се направят три разцепвания на масата и една тренировка :D
Ама диабет, рак, инсулт, инфаркт...Добре, че не съм плашлив или хипохондрик :D

28.09.12
15:40

казано от James Hinks на 28.09.12, 15:35:

Офф, отказахте ме да пия и да ям, пък е ПЕТЪК - спокойно могат да се направят три разцепвания на масата и една тренировка :D
Ама диабет, рак, инсулт, инфаркт...Добре, че не съм плашлив или хипохондрик :D

А, никакви такива - петък трябва да се полее, че току виж другата седмица от четвъртък станало направо събота! :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.12 15:40.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1