30.11.12
14:23
Еми... миналата година направихме сбирка по това време, но тази година нямам възможност да се занимавам с организация. Бих се включил без да се замислям, ако се избистри някаква уговорка. :)
И ако може да е в края на декември :) Явно, Владо, на тебе всички днес се уповаваме и погледи сме вперили една хубава сбирка да организираш :)
01.12.2012 г. (тренировъчен ден 4, седмица 6)
Тренировка - гърди, преса
Загрявка:
Повдигане на щанга от лег - 10х20, 10x20, 10х70, 10x70 кг.
Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4x130 кг.
Работни серии:
1. Повдигане на щанга от лег - 4+1х155, 4х155, 3х155 кг.
2. Повдигане на щанга от полулег - 6х115, 5х115 кг.
3. Кофички с доп. тежест - 7х35, 5х35 кг.
4. Коремни преси с прибиране на краката към тялото (с доп. тежест) - 20х15, 14х20, 13х20, 13x20 кг.
5. “Молитва” на скрипец - 10х65, 9х65, 9х65 кг.
Обобщение за тренировката:
Тренировката не беше никак лоша. Може би щях да направя най-после петица на 155 на равната лежанка, но понеже залата беше съвсем празна (вероятно заради състезанието), момчето, което ме пазеше, се уплаши и си сложи ръцете на лоста буквално в момента, в който щангата се забави, без дори да е спряла още. :) Е, нищо. Другият път.
Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now Foods, 2 грама бета аланин на Pure, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Sports.
2. Преди тренировката - 2 грама бета аланин на Now Sports.
3. По време на тренировката - 2 лъжички Modern BCAA на USP Labs.
4. След тренировка - ~50 грама Matrix на Syntrax.
5. Kъм 21 (план) - 2 капсули Омега-3 на Now Foods, 2 грама бета аланин на Now Sports, 3 капсули ZMA на Now Sports.
Храна:
1. Обяд - ладийки от патладжан с кайма и кашкавал, печено свинско контрафиле с горчица и топено сирене, лютеница.
3. Вечеря - рано е още.
През деня - около 500 мл прясно мляко, две лъжици мед.
След цяла седмица въздържание сега сядам да пия няколко бирички. Заслужил съм си ги. :)
Обобщение за деня:
Голяма лудница! Цяла сутрин по огледи в Лозен и Герман. Харесахме си две места - ще стане работата, има и такива, които ми се вместват и в бюджета, и във вкусовете.
Следобед пазаруване и приготвяне на багаж. Голямата щерка утре пътува на състезание в Словакия и в къщи общо взето са големи нерви.
Затова сега ще се поя с бира и ще дохранвам кученца, което вече ми идва малко в повече, но не се оплаквам. За съжаление покрай всичко това не успях да стигна до днешното състезание. Чакам да прочета как е минало.:) Няма да успея и утре за семинара на Сашко, но този уикенд е просто невъзможно да отделя време за нещо подобно.
01.12.12
17:43
Трябва да им даваш инструктаж преди да легнеш :)
казано от Lachezar Tomov на 01.12.12, 17:43:
Трябва да им даваш инструктаж преди да легнеш :)
Това е задължително при “новобранец” зад мен. :) За съжаление не винаги помага. Казах му изрично да не пипа, докато щангата не тръгне надолу. Но като видят такава тежест, някои момчета се плашат - не мога да ги виня. :) Вероятно си представят как трябва да я вдигат сами от гърдите ми. Нищо страшно няма в това - в крайна сметка съм му ангажирал времето и вниманието и мога само да му благодаря. :)
Нещо за душата. Откакто излезе в началото на годината, новият албум на Lamb Of God буквално израства в мен. С всяко следващо прослушване ми допада все повече. На места ми идва лек, но му свикнах вече. :)
02.12.2012 г. (тренировъчен ден 5, седмица 6)
Тренировка - гръб, предмишница
Загрявка:
Придърпване на горен скрипец с раменен подхват - 8х60, 8х60 кг.
Адаптация:
Набирания с раменен подхват - 4, 4.
Работни серии:
1. Набирания с раменен подхват (с доп. тежест) - 7х25, 6х25, 5х25 кг.
2. Придърпване на горен скрипец с широк хват - 6х95, 5х95 кг.
3. Гребане с щанга - 6x70, 6х120, 5х120 кг.
4. Мъртва тяга - 6х70, 6х120, 6х160, 6х160, 6х160 кг.
5. Сгъване на китки с прав лост (за предмишница) - 10х20, 8х50, 8х60, 7х60, 7х60 кг.
6. Сгъване на китки встрани от тялото с дъмбели (за предмишница) - 8х35, 8х35 кг.
Прилична тренировка се получи. След тягата миналата седмица 5-6 дни кръстът ме чоплеше - не точно болка, но неприятно усещане. Затова днес се колебаех дали да качвам килограмите, но го направих. На 160 си станаха три прилични шестици. Започвам да усещам, че приближавам лимита на хвата и той ще дойде преди кръстът да сдаде багажа, което е целта на това, че изхвърлих фитилите от това упражнение.
Добавки:
1. След ставане - 2 грама бета аланин на Pure, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Sports, 2 капсули Омега-3 на Now Sports.
5. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Now Sports, 2 капсули Омега-3 на Now Sports, 3 капсули ZMA на Now Sports.
Храна:
1. Обяд - купичка супа от леща, салата зеле и моркови, патладжан с кайма.
2. Следобед - парче печена тиква (към 350 грама).
2. Вечеря (план) - печено свинско контрафиле с някаква салата.
През деня - около 500 мл. прясно мляко, 2-3 лъжици мед.
Обобщение за деня:
Сутринта изпратихме голямата щерка за Словакия. После още няколко огледа. Следобед оправях аквариуми у нас, тренирах, а сега почвам да храня кученца.
03.12.2012 г. (без силова тренировка)
Добавки:
1. След ставане - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули (2000 мг) Омега-3 на Now Foods, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods.
2. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули (2000 мг) Омега-3 на Now Foods, 3 капсули ZMA на Now Foods.
Храна:
1. Обяд - няма.
3. Вечеря (план) - като се прибера, ще му мисля.
През деня - към 500 мл прясно мляко, две лъжици мед.
Обобщение за деня:
Доста работа, включително и такава, която не ми влиза в задълженията, но понякога не можеш да откажеш на колеги. Като приключа в офиса пък, трябва да тичам до НАП, за да ги хвана в работното им време...
04.12.2012 г. (тренировъчен ден 1, седмица 7)
Тренировка - бицепс, трицепс (суперсерии)
Загрявка:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 8х20, 8х40 кг.
Избутване на щанга от лег с тесен хват - 8х20, 8х50 кг.
Адаптация:
Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 4х58 кг.
Избутване на щанга от лег с тесен хват - 4х100 кг.
Работни серии:
1. Избутване на щанга от лег с тесен хват - 6х130, 6х130, 5х130 кг.
2. Бицепсово сгъване с прав лост от стоеж - 5х75, 5х75, 5х75 кг.
3. Трицепсово привеждане на горен скрипец - 6х60, 5х60 кг.
4. Скотово сгъване с дъмбел - 5х30, 5х30 кг.
5. Трицепсово привеждане на горен скрипец с подхват (с една ръка) - 6х40, 6х40 кг.
6. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 7х35, 6х35 кг.
Нормална тренировка днес без поводи за мрънкане. :)
Добавки
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 грама бета аланин на Pure, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Sports.
5. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now Sports, 2 грама бета аланин на Pure, 3 капсули ZMA на Now Sports.
Храна:
1. Обяд - пилешка супа, шопска салата, винен кебап с малко ориз.
2. Вечеря (план) - ще излизаме на заведение.
Обобщение за деня:
Ден като ден. Наложи се да излизам по работа през деня, но трафикът не беше толкова страшен, колкото очаквах
Голямата ми дъщеря днес е записала победа заедно с отбора си на европейския полуфинал на Лего лигата по роботика в Словакия! :) Следващата стъпка е финал в Германия през януари...
Днес българските деца са победили шампионите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия. На финала ще се изправят срещу отбори от Германия, Австрия и Швейцария. Да видим дали няма да го отнесат и те... :)
По този повод с жената и малката щерка излязохме на заведение. Ходихме до Гоар. Страхотна арменска кухня, голямо плюскане! Бутилка арменско вино (средна хубост, трябваше да си взема някое по-добро измежду българските - поне ги познавам добре) и накрая “черешката на тортата” - 5-годишен арменски коняк Арарат. Много мек и ароматен! Трябва да проуча как мога да се сдобия с него. Сега сядам да си допия с една Метакса 7 звезди, купувана от някой фрий-шоп по летищата (вече не помня кога и къде) и позастояла, но не може да се сравнява с арменския коняк, въпреки че и тя не е твърде зле. :) Изобщо днес го пиша дъждовен ден откъм ядене и пиене - ще трябва да се компенсира по-натам, че ако се отпусна още отсега, до Нова година ще съм качил едни 10 кила без проблем.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.12.12 22:49.
05.12.12
09:42
казано от Boby_ на 04.12.12, 22:08:
Голямата ми дъщеря днес е записала победа заедно с отбора си на европейския полуфинал на Лего лигата по роботика в Словакия! :) Следващата стъпка е финал в Германия през януари...
Днес българските деца са победили шампионите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия. На финала ще се изправят срещу отбори от Германия, Австрия и Швейцария. Да видим дали няма да го отнесат и те... :)
Браво !
А дано се представят добре и на финала !
казано от Boby_ на 04.12.12, 22:08:
По този повод с жената и малката щерка излязохме на заведение. Ходихме до Гоар. Страхотна арменска кухня, голямо плюскане! Бутилка арменско вино (средна хубост, трябваше да си взема някое по-добро измежду българските - поне ги познавам добре) и накрая “черешката на тортата” - 5-годишен арменски коняк Арарат. Много мек и ароматен! Трябва да проуча как мога да се сдобия с него. .
Арменската кухня кърти всичко. Обаче домашната е по-яка :) :P
Коняка се продава, в Пловдив има 4 магазина, в които съм виждал “Арарат”, “Ани” и “Ереван”(последните два само инцидентно де), така че в София не може да го няма. Но не си взимай 5 годишен, има и по-стари ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.12.12 10:06.
казано от James Hinks на 05.12.12, 09:42:
Браво !
А дано се представят добре и на финала !
Благодаря!
Дано наистина, но е малко вероятно най-вече заради това кой финансира цялата работа и къде ще се проведе финала. :) Но ще видим, разбира се. Не трябва да се отписваме предварително. Състезанието си е състезание - знаеш как е.
Арменската кухня кърти всичко. Обаче домашната е по-яка :) :P
Коняка се продава, в Плводив има 4 магазина, в които съм виждал “Арарат”, “Ани” и “Ереван”(последните два само инцидентно де), така че в София не може да го няма. Но не си взимай 5 годишен, има и по-стари ;)
Да, чукнах и аз в Гугъл да потърся и се изненадах от доста ниските цени... Има и още една марка - Ной. Не че съм голям любител на коняка, но ще си взема да имам нещо във витрината, че хубаво уиски не се задържа, а вчера опуках метаксата и сега имам само една домашна шльокавица в шкафа под мивката, която става само за масажи и е с двойно действие - загрява локално, а смрадта пък отпушва носа и прочиства синусите. :)
05.12.12
10:13
казано от Boby_ на 05.12.12, 10:08:
Браво !
А дано се представят добре и на финала !Благодаря!
Дано наистина, но е малко вероятно най-вече заради това кой финансира цялата работа и къде ще се проведе финала. :) Но ще видим, разбира се. Не трябва да се отписваме предварително. Състезанието си е състезание - знаеш как е.
Както и да е направено състезанието - представят ли се подобаващо няма как да не е успех :)
казано от Boby_ на 05.12.12, 10:08:
Да, чукнах и аз в Гугъл да потърся и се изненадах от доста ниските цени... Има и още една марка - Ной. Не че съм голям любител на коняка, но ще си взема да имам нещо във витрината, че хубаво уиски не се задържа, а вчера опуках метаксата и сега имам само една домашна шльокавица в шкафа под мивката, която става само за масажи и е с двойно действие - загрява локално, а смрадта пък отпушва носа и прочиства синусите. :)
“Ной” не си взимай, не е кой знае какво. Заложи на това, което си опитвал и ти харесало щом е ново питие. Или на доказан 30 годишен “Ереван” :)
А тая шльокавица може да се пие спокойно...в къщи нямаше да седи дълго в шкафа под мивката, особено в тая криза...:D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.12.12 10:13.
казано от James Hinks на 05.12.12, 10:13:
...А тая шльокавица може да се пие спокойно...в къщи нямаше да седи дълго в шкафа под мивката, особено в тая криза...:D
Пускам една история по повод шльокавицата,мастър,ама в моя дневник,за да не ме обвини Боби в спам :)
Мнението беше редактирано от metalex на 05.12.12 10:35.
05.12.12
13:06
Арменски и грузински коняци има в руските хранителни магазини в Сф.
05.12.12
21:41
Боби,ако си мераклия мога да ти препоръчам 1-2 онлайн магазина за коняци и арманяци.
А колкото до арменските брендита (които са брендита,но като име не са коняци и арманяци - наименования на регионални френски патенти) и аз съм ги мяркал по руските магазини.
Мнението беше редактирано от donsir на 05.12.12 21:54.
05.12.2012 г. (тренировъчен ден 2, седмица 7)
Тренировка - рамо, трапец
Загрявка:
Раменни преси с дъмбели от седеж (с извъртане на китки) - 10х15, 8х25 кг.
Адаптация:
Раменни преси с дъмбели от седеж (с извъртане на китки) - 4х40 кг.
Работни серии:
1. Раменни преси с дъмбели от седеж (с извъртане на китки) - 8х43, 7х43 кг.
2. Раменни преси с прав лост от седеж - 6х80, 5х80 кг.
3. Повдигане на прав лост към брадичка от стоеж (”вертолет”) - 6х70, 6х70 кг.
4. Повдигане на дъмбели встрани от стоеж - 6х30, 6x30 кг.
5. Повдигане на рамене на машина за тяга (за трапец) - 10х100, 10х150, 8х180, 8х180, 8х180, 8х180 кг.
Днес по-добре от миналата седмица. Реших да пробвам раменна преса с 50-килограмовите дъмбели, но направих точно едно повторение със зор - тежички са ми още. Продължавам още една седмица с 40-ките плюс 3 кг. торбички с пясък, а после минавам на преса с прав лост като първо упражнение.
Добавки:
1. След ставане - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули Омега-3 на Now Sports, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Pure.
5. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули Омега-3 на Now Sports, 3 капсули ZMA на Now Sports.
Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, овчарска салата, порция пилешко филе с гъби, малко картофено пюре.
2. Вечеря - два свински котлета, малко боб с кисело зеле, салата от китайско зеле, таратор, кофичка кисело мляко.
Обобщение за деня:
През деня много работа, после тренировка, родителска среща, а накрая ходих да посрещам голямата дъщеря. Вече сме и медийни “звезди”:
http://goodnews.actualno.com/Bylgarskijat-otbor-po-robotika-na-finala-na-FIRST-LEGO-League-v-Germanija-news_409169.html
http://it.dir.bg/news.php?id=12558010
Ще видим януари в Германия какво ще излезе. ;)
@Denny Crane - знам, разбира се, какво е арманяк и коняк и кой има право да ги използва за обозначаване на напитките си, но специално за брендитата от Армения и Грузия съвсем умишлено си използвам коняк - в българския това отдавна е нарицателно и е част от езика. Преди време някой амбициозен партиен функционер искаше да изкорени думата “пица” от езика и на местата, където ги продаваха, ги изписваха като “гарнирани пити”, но очевидно не им се получи. Ти обаче май си много млад, за да го помниш това време. :)
А за онлайн магазин за алкохол наистина ще е полезно да препоръчаш някой проверен, че да не налетим на гаражна стока. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.12.12 22:46.
05.12.12
23:00
Това с патентите е интересна тема :)
Колкото до сайтовете ще пусна лс.
06.12.2012 г. (тренировъчен ден 3, седмица 7)
Тренировка - бедра, прасец
Загрявка:
Преден клек с фитили - 10х0, 10х0, 8x60 кг.
Адаптация:
Преден клек с фитили - 4х100 кг.
Работни серии:
1. Преден клек с фитили - 5х135, 5х135, 4x135 кг.
2. Лег-преса - 6х260, 6х260 кг.
3. Бедрени екстензии на машина - 12х115, 12х115 кг.
4. Бедрени сгъвания на машина - 8х95, 7x95 кг.
5. Повдигане на пръсти на машина за тяга (за прасци) - 10х100, 10х150, 10х180, 8х200, 8х200, 8х200 кг.
Днес не ми се тренираше много, но стана добре тренировката. Две петици на 135 на предния клек си е екстра за моментните ми възможности.
Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now foods, 2 грама бета аланин на Pure, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods.
5. Преди лягане (план) - 2 капсули Омега-3 на Now Sports, 2 грама бета аланин на Pure.
Днес започнах новата опаковка Matrix - сметана и бисквити. Нещо не съм очарован от вкуса - по-добре е от конкуренцията в същия клас, но отстъпва на по-евтината серия на Synrax Whey Shake.
Храна:
1. Обяд - пилешка супа, салата моркови със семки, четири кюфтета на скара, домати.
2. Вечеря (план) - не знам още.
Обобщение за деня:
Днес много работа, много нещо. Сега се прибирам и започвам с кученцата - ще ги захранвам с каша.
На прибиране минах през Фантастико и видях Джони черен етикет с две чаши на промоция, на всичко отгоре последна бутилка. Реших, че вероятността за фалшивка на луксозен комплект е по-малка, а цената беше добра, та за момент забравих заканата да не купувам концентрат от България.
По този повод наздраве на всички празнуващи - именници или не. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.12.12 19:28.
07.12.2012 г. (без силова тренировка)
Добавки:
1. След ставане - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули (2000 мг) Омега-3 на Now Foods, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Foods.
2. Kъм 20 (план) - 2 грама бета аланин на Pure, 2 капсули (2000 мг) Омега-3 на Now Foods, 3 капсули ZMA на Now Foods.
Креатинът и бета-аланинът (и двата “модела”) вече са на привършване. Мисля да направя месец почивка от тях и да карам само на протеин, ZMA, витамини и Омега-3.
Храна:
1. Обяд - няма.
3. Вечеря (план) - като се прибера, ще му мисля.
Обобщение за деня:
Имам работа, която отлежава и чака решение на по-високо ниво, а аз не мога да се докопам до човека... В момента, в който това стане, ще ми се изсипе цял океан на главата, затова пиша деня сега.
Вече втора седмица кръстът пак се обажда, особено след тяга. Чудя се какво да го правя - сега правя три работни серии с по шест повторения уж с леко, но май ще намаля повторенията до 4-5, а работните серии до две и ще вдигна още малко тежестта. Общо взето така, както тренирах, преди да ми хрумнат идеи да гоня бройка на тяга...
Боби, защо не пробваш разни вариации на упражнението, сумо, широка или хакен клек, просто да го натовариш кръста малко по-различно, може да не е от тежест/бройка проблема... размишлявам си.
казано от gotcha на 07.12.12, 12:16:
Боби, защо не пробваш разни вариации на упражнението, сумо, широка или хакен клек, просто да го натовариш кръста малко по-различно, може да не е от тежест/бройка проблема... размишлявам си.
Да, може и да пробвам сумо. Тоди ми казва, че на класическата тяга според нея тръгвам добре в долната част на движението, но много рано изправям краката и довършвам само на кръст. Знам, че е така, но не виждам как мога да го променя - заучил съм го толкова добре, че чисто механично ще ми трябва цяла вечност, за да си променя техниката. При сумо тягата май тялото е по-изправено и еректорите участват по-малко, което от една страна е добре, защото няма да ми позволи да правя тия изпълнения, от друга е зле, защото всъщност това да заздравявам кръста и целия пояс изобщо е основната причина изобщо да се мъча да правя тяга в момента.
Ще пробвам тази неделя сумо варианта и ще видим.
казано от Boby_ на 07.12.12, 12:24:
казано от gotcha на 07.12.12, 12:16:
Да, може и да пробвам сумо. Тоди ми казва, че на класическата тяга според нея тръгвам добре в долната част на движението, но много рано изправям краката и довършвам само на кръст. Знам, че е така, но не виждам как мога да го променя - заучил съм го толкова добре, че чисто механично ще ми трябва цяла вечност, за да си променя техниката. При сумо тягата май тялото е по-изправено и еректорите участват по-малко, което от една страна е добре, защото няма да ми позволи да правя тия изпълнения, от друга е зле, защото всъщност това да заздравявам кръста и целия пояс изобщо е основната причина изобщо да се мъча да правя тяга в момента.
Ще пробвам тази неделя сумо варианта и ще видим.
Боби,
Виж дали няма да извлечеш ползи от този вариант:
И аз съм май същата работа, повече работя с кръста, от колкото с краката/таза... кофти заучено баш. В такъв случай май широката не е толкова оферта, но хакенклека реално има най-малко движение в кръста та експериментирай. Относно движението в кръста при планка няма такова, но с добра тежест се товари идеално, не подценявай изометрията...
07.12.12
12:35
казано от Boby_ на 07.12.12, 12:24:
... но много рано изправям краката и довършвам само на кръст...
Моите наблюдения са, че повечето хора правят тяга по този начин и от това страда кръста. Мислиш ли, че ако спреш за няколко дни тягата ще е фатално?
Вик, Ванка - благодаря за съветите!
Засега се спирам на първоначалнта си идея да намаля повторенията и сериите на класическата тяга, но ще вкарам и една серия сумо тяга, за да усетя как стои. Хакен-клекът не ми допада като упражнение, а и според мен не замества тягата. Вариантът със стола може да го пробвам - изглежда интересно, а и ще събера погледите на всички в залата, това е сигурно. :)
Владо, спирах я за повече от месец. Сега я “връщам” постепенно, като увеличавам тежестта с по 10 кг на седмица. Последните две седмици при работни шестици със 150 и 160 кг съответно започна пак да се обажда кръстът - това е всъщност проблемът. Да, наистина повечето трениращи правят така тягата. Виждал съм единици да я изпълняват правилно - Владо Ризов ми е пример в това отношение. Тягата му започва от много ниско - почти изправено тяло, задникът му практически опрял в земята. Успява да си остане почти в тази позиция чак догоре.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.12.12 12:40.
И аз, ако може, да кажа нещичко :)
Боби, напоследък експериментирам и аз със сумо тягата. Добър вариант се оказа започването със сумо тяга и след една определена тежест - класик. Една от причините е, че сумото ми е доста по - ниско като кг от класическата. Предполагам, че и за теб ще е така. После го има и моментът с широкия разкрач, който за някои не е проблем, но за други, като мен, е.
А по въпроса с ниското тръгване - с увеличаване на разкрача се постига. Но в общия случай свалят кг от щангата.
07.12.12
13:07
казано от Boby_ на 07.12.12, 12:37:
Вик, Ванка - благодаря за съветите!
Засега се спирам на първоначалнта си идея да намаля повторенията и сериите на класическата тяга, но ще вкарам и една серия сумо тяга, за да усетя как стои. Хакен-клекът не ми допада като упражнение, а и според мен не замества тягата. Вариантът със стола може да го пробвам - изглежда интересно, а и ще събера погледите на всички в залата, това е сигурно. :)
Сумото е безмислено за твоя ръст и сила.
Хакен клека не замества тягата, но помага. От друга страна, ако имаш някакъв дисбаланс в гърба и в краката - ще ти удари проблемните места. Ако не стягаш хубаво целия гръб и не го държиш стегната през цялото движение - ще ти удари точно лумбалната област на гръбнака.
Варинат със стола е логичен и добър.
Трап бар е може би най-доброто временно решение, а и дефицитна широка тяга с малка тежест - също.
казано от James Hinks на 07.12.12, 13:07:
Сумото е безмислено за твоя ръст и сила.
Хакен клека не замества тягата, но помага. От друга страна, ако имаш някакъв дисбаланс в гърба и в краката - ще ти удари проблемните места. Ако не стягаш хубаво целия гръб и не го държиш стегната през цялото движение - ще ти удари точно лумбалната област на гръбнака.
Варинат със стола е логичен и добър.
Трап бар е може би най-доброто временно решение, а и дефицитна широка тяга с малка тежест - също.
Трап барът изисква... трап бар. :)
Щом и ти препоръчваш хакен клек, ще взема да вкарам при краката две серии, вместо бедрените екстензии (не че ги замества, но те и без това са излишни). Досега само на машина съм правил и не съм убедем, че знам как точно се прави с щанга, но ще го улуча някак.
Дефицитна широка тяга дори не знам какво е, честно казано. За широка ясно, но дефицитна идея си нямам за какво се отнася. :)
Тяга от поставки или рак стойка :) то при широката тяга принципно гърба и трапецът си работят повече от колкото при класическата,а ако е от стойка,ефекта се засилва!
казано от Jikata на 07.12.12, 13:35:
Тяга от поставки или рак стойка :) то при широката тяга принципно гърба и трапецът си работят повече от колкото при класическата,а ако е от стойка,ефекта се засилва!
Ясно, благодаря!
Не ми допада нещо идеята. По-скоро ще си правя класическа тяга, но в по-широк вариант, а ще добавя и хакен клек. Ще видим как ще се отрази.
07.12.12
13:45
Дефицитна тяга казвам на точно обратното - ти си на блокче, стратовата позиция на щангата е по-ниска от обичайното. С по-малка тежест е идеaлно, хода е по-голям, влиза по-добре в гърба.
Трап бара не е нещо сложно, даже Юли предлага.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.12.12 13:58.
казано от James Hinks на 07.12.12, 13:45:
Дефицитна тяга казвам на точно обратното - ти си на блокче, стратовата позиция на щангата е по-ниска от обичайното. С по-малка тежест е идеялно, хода е по-голям, влиза по-добре в гърба.
Да, този вариант съм виждал трибойците да го правят за разчупване на застой и укрепване на кръста. Ще го пробвам.
Заради единия трап бар не си сменям залата. Голяма съм консерва в това отношение. :)
Благодаря на всички отзовали се за съветите! :)
07.12.12
13:53
Заради единия трап бар не си сменям залата. Голяма съм консерва в това отношение. :)
Благодаря на всички отзовали се за съветите! :)
Не, аз имах предвид, че Юли предлага за продаване и не е нещо скъпо, пък върши много работа :)
То не е сложно и за изработка, но все пак си програмист :P
Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.12.12 13:58.
Дефицитна тяга казвам на точно обратното - ти си на блокче, стратовата позиция на щангата е по-ниска от обичайното. С по-малка тежест е идеaлно, хода е по-голям, влиза по-добре в гърба.
Явно съм се объркАл сериозно!Усетих де,заради съветът за намалена тежест! :) но изключването на краката при тяга от стойки си товари доволно гърба!
Мнението беше редактирано от Jikata на 07.12.12 14:04.
казано от James Hinks на 07.12.12, 13:53:
Не, аз имах предвид, че Юли предлага за продаване и не е нещо скъпо, пък върши много работа :)
То не е сложно и за изработка, но все пак си програмист :P
Ясно, пак благодаря!
Цената наистина е съвсем приемлива. Може и да си взема за Коледа. :)
Аз съм с резерви към дефицитната тяга, някак просто ме заболява кръстът при представата за нея. Но знае ли човек, може на Боби да му е добре.
За трап бара - по - добре е първо да пробваш май, Боби, преди да купуваш...
Мнението беше редактирано от Инис на 07.12.12 14:54.
казано от Инис на 07.12.12, 14:48:
Аз съм с резерви към дефицитната тяга, някак просто ме заболява кръстът при представата за нея. Но знае ли човек, може на Боби да му е добре.
И мен, но не пречи да пробвам с по-малка тежест.
казано от Инис на 07.12.12, 14:48:
За трап бара - по - добре е първо да пробваш май, Боби, преди да купуваш...
Да, права си, Поли, че накрая може да се окажа с едно безполезно желязо, което да не ми приляга. :)
08.12.12
11:03
Боби, как заключваш? Използваш ли hip-thrust-а? Тягата е сексуално движение - започваш като Азис на концерт - буташ максимално назад глутеус максимуса, а при изправянето буташ напред с таза, и така задните бедра и генерала правят движението, не кръстът. Вдигането много изправен и с нисък таз си е clean pull, не тяга. На мен две статии ми помогнаха да не вдигам само на кръста:
http://www.andyboltonstrength.org/how-to-deadlift-like-a-pro.htm
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/are_you_ignorant_when_it_comes_to_the_deadlift
08.12.2012 г. (тренировъчен ден 4, седмица 7)
Тренировка - гърди, преса
Загрявка:
Повдигане на щанга от лег - 10х20, 10x20, 10х70, 10x70 кг.
Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4x130 кг.
Работни серии:
1. Повдигане на щанга от лег - 5х155, 4х155, 3+1х155 кг.
2. Повдигане на щанга от полулег - 6х115, 6х115 кг.
3. Кофички с доп. тежест - 6х35, 6х35 кг.
4. Коремни преси с прибиране на краката към тялото (с доп. тежест) - 20х15, 14х20, 13х20, 12x20 кг.
5. “Молитва” на скрипец - 9х65, 9х65, 8х65 кг.
Най-после се получи чистата петица на 155 на лежанката! :) Чувствах се криво цял ден, изобщо не ми се тренираше, а докато загрявах, имах усещането, че 70 и 130 ми тежат адски. За сметка на това като сложих 155, сякаш не бях сложил още 35 кила върху 130-те. :)
Не знам как успях в тренировка за гърди, но скъсах мазол. На кросфитърите може редовно да им се случва, но аз съм си плажен и утре ще ми пострада тягата. :)
Добавки:
1. След ставане - 2 капсули Омега-3 на Now Foods, 2 грама бета аланин на Pure, 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now Sports.
5. Kъм 21 (план) - 2 капсули Омега-3 на Now Foods, 2 грама бета аланин на Now Sports, 3 капсули ZMA на Now Sports.
Храна:
1. Обяд - пет яйца на очи, шунка, лютеница.
3. Вечеря (план) - кюфтенца на скара ще се хапват с някаква салата и лека гарнитура.
Обобщение за деня:
И днес продължихме с огледите. Харесахме едно доста диво местенце в горната част на Долни Лозен, но ми е малко над бюджета. Започвам пазарлък с продавачите - мисля да се разправям като циганин.
И по повод празника наздраве на всички бъдещи, настоящи и бивши студенти, а и на онези, които никога не са били студенти, но си търсят повод да пият по едно! :)
Лъчо, благодаря за статиите. Там е работата, че знам прекрасно как трябва да се изпълнява тягата - как се бута с таза, колко близо до краката върви щангата, каква трябва да е позицията на раменете, кога трябва да започнат да се изправят краката и т. н. Мога да давам уроци по това. :) Даже на ниски тежести го правя. Проблемът се появява, когато започне да ми тежи. Всичко се изпарява и механично заученото за последнтие десетина години движение се връща. Ще го боря с повторения и по-малки тежести.