26.07.13
23:00
Здравейте,
Преди повече от половин година си сецнах кръста използвайки AB wheel от стоеж - когато стигнах горе-долу хоризонтала усетих една пронизваща болка.
След месец мазане нямаше подобрение и отидох при личната ми лекарка, която каза да не дигам тежко и ще се оправя. След още няколко месеца отидох на невролог, правих си рентгенова снимка на която нямам никакви видими сериозни проблеми (да чукна на дърво) и тя стигна до заключението, че от рязкото натоварване съм се разтегнал нещо и с времето болката ще отшуми. Прати ме на физиотерапия и ми изписа болкоуспокояващо и противовъзпалително лекарство. След 10 процедури физиотерапия подобрение нямаше (или поне много малко подобрение) и минах на инжекции, които ми ги биеха в седалищните мускули. След 5 такива процедури и още едно изпито лекарство промяна пак нямаше. Също така спрях тренировките преди около 2 седмици. Тя ми каза, че трябва да си почивам и да се мажа с гелове и след време ще мине, просто съм се натоварил супер много супер рязко.
Болката много ме притеснява, не мога да я опиша точно, постоянна е и умерено силна. Появява се понякога когато седя на стол, когато се наведа (изпъна гръбнака) за да си докосна пръстите на краката (всъщност вече по-рядко изпитвам болка в това положение) и най-вече когато се изпъна назад (все едно се протягам) - тогава болката е силна. По принцип е съсредоточена в една точка, но последните месеци вече не мога да преценя точно дали се е увеличил района който ме боли, сякаш ме боли и малко по-ниско.
http://www.richmondchiro.net/wp-content/uploads/2010/04/lower-back-pain.jpg
Общо взето болките са точно в тази област, а центърът е точно върху един от прешлените.
Някой имал ли е сходен проблем, ще отида при поне още един специалист, понеже болката ме притеснява много.
Всякакви препоръки и мнения ще са ми от голяма полза!
Темата беше редактирана от Hristiyan Spasov на 27.07.13 09:22.
27.07.13
06:51
Здравей! Не се отваря фотото. Преди 3 сед. стоях на течение във залата(поне така си мисля) и ме хвана кръста, някъде по-надолу в ляво.....Болката не беще кай знае колко голяма, но постояна и ме дразнеше. Тук качих книга за наместване на прешлени и т.н., ако проблема не е голям. На първите страници още има 2 упр, които правих 3 пъти на ден по 1,2 мин и мога да ти кажа, че ми мина болката. Значи, след 3-5 дена правене, сам не вярвам още)). Също и предмишницата ми мина от 3,4 сеанса, която ми болеше от 1 година....Пробвай, но книгата е на руски, ако искаш ще преведа специално за теб тези две упр......Пиши!
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 27.07.13 06:53.
27.07.13
10:25
Вече 8-ми месец имам проблем с кръста точно на прешлен, точно там където описа. Отначало беше доста зле, но след като потренираш малко /само не и да товариш кръста/ и някак си тялото загрява и болката отминава. Иначе повече от 4-5 часа не мога да спа, будя се от болка в кръста и трябва 30-тина минути да поседя /да съм с изправен гръб/, за да се оправи и да заспа отново. Но ако натоваря кръста /пробвам тяга например/ кръста ме отрязва, при това ако съм настоятелен ме боли няколко дена след това. От няколко дена пробвам съвета който ти е дал Васил /над мен/ и има ефект.
Лекар те съветва да спреш тренировките преди половин година , а ти ги спираш преди 2 седмици..
Така като зачитам май май си разтегнал хип-флексор. Болката едностранна или централна е?
Аз имах сериозен проблем с кръста зимата. Това което ми помогна беше лекото подтичване (колкото повече не тренираш една травма по-зле зараства) и изключително много мачкане. Първо на седалищните мускули, след това на предни и задни бедра. Фоум ролер, тенис топка по 2-3-4 пъти на ден по 30 минути. След 3-4 седмици започнах да натоварвам хип-флексора и по-директно чрез статични стречове, след това с динамични и най-накрая чрез директен контакт- сиреч мачкане. Травмите в кръста са изключително сериозни и е трябвало да послушаш лекаря си :)
Поздрави!
28.07.13
00:05
След съвета от лекарката ми не съм дигал тежко. Тренирах, но без да натоварвам кръста. Не съм посочил, че се занимавам единствено с тренировки със собствено тегло и единственото за което се сещам, от което видимо ми се натоварва кръста са стойките на ръце, които започнах да правя сравнително скоро (преди 2 месеца).
Благодаря за отговорите, в момента увеличавам масажите и тези дни ще поръчвам фоум ролер, както и имам всякакви видове мазила и ще правя леки упражнения за кръста, както и стречинг. Все пак ако някой има още някакъв съвет, с удоволствие приемам всякакви такива.
28.07.13
00:12
казано от Абазаба на 27.07.13, 23:35:
Така като зачитам май май си разтегнал хип-флексор.
Бъркаш еректор и хип флексор и то упорито ;)
Типична травма от слаб пояс е това. Не си тренирал кръст и задник, за това при стабилизацията на упражнението логично най-слабите звена по веригата са сдали багажа.
Сега ти остава да се надяваш, че е мускулен, не костно-ставен проблем.
Планк и ренегадско, всеки ден по малко и с увеличаващо се натоварване, тоест тежест, разтягане по няколко пъти на ден, избягване на криво седене, пък и на седене въобще, избягване на резки усуквания и навеждания от кръста без стегнат задник, терапия с НСПВС, в краен случай кортикостероиди.
28.07.13
10:34
Болката едностранна или централна е?
Централна е.
James Hinks, мерси за изчерпателния отговор.
Обаче, може ли наистина да е толкова изостанал кръста ми, че да се случи такова нещо, като предполагам знаеш, че в гимнастиката и тренировките със собствено тегло се изгражда много силен пояс и аз никога не съм избягвал такива упражнения. Планк, страничен планк, hollowbody hold, задна везна с добра форма - тялото ми е напълно хоризонтално, работа по предна везна, стойки на ръце, драгон флагове, китайски мостове и т.н.
За жалост седенето не мога да го избегна, понеже работя пред компютъра, но се старая да седя правилно с изправен гръб.
терапия с НСПВС - смених много гелове с ибупрофен без някакви осезаеми резултати.
Започвам още от днес планкове и ренегадско и други леки упражнения от този тип, в скоро време мисля да започна и тренировки отново като избягвам всичко което натоварва пояса.
28.07.13
14:25
Виж сега, пояса не е отделен и несвързан с останалата чат на тялото ;) Задник, крака - те също влияат сериозно върху силата на пояса. Да, в гимнастиката има изометрия, която дава “някаква” сила на пояса, но тя е само изометрична. А мускулите по принцип стават наистина силни когато са подложени на динамични натоварвания. Изометрията играе до един определен момент и от там нататък не е стимул. Динамичните натоварвания обхващат почти целия диапазон, които е възможен да дадена група мускули. При изометрията има и нещо друго - става силна частта на мускула, която е близо до залавните места, но самия мускул е слаб в пълен обхват на движение, това се усеща най-много в натоварвания, в които се иска динамична стабилизация - точно като това, което описваш ти. За това - след като ти мине тая болка и укрепиш кръста с планк и ренегадско почваш тяга :)
От мазилата много ефект няма, поне за дълбоки трявми, а предполага, че твоята не е на самите еректори, а на мускулите под тях(ако не е тотален проблем с гръбанака де). Пий “Диклофенак дуо” по две на ден(сутрин и вечер по едно) в продължение на поне 10 дни.
И каквото и да е - няма да се плашиш, тягата лекува кръста по-добр еот “Ултрадемоплас”, проверено с опит ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.07.13 14:28.
28.07.13
15:26
Отново ти благодаря за изчерпателния отговор.
Захващам се веднага и се надявам да почувствам положителен ефект след седмица-две.
Под ренегатско имаш предвид ренегатско гребане?
Мнението беше редактирано от Hristiyan Spasov на 28.07.13 16:49.
28.07.13
20:05
За профилактика също много добро упр. е : и.п.- легнал по корем върху накаква повърхност така, че краката да висят надолу. От тази озиция повдигаме краката до паралел със пода. Това упр. се нарича обратна хиререкстензия. Може да се прави и със тежест на краката. Това е основно упр. на гимнастиците за кръста. Помага им за плонш и много други упр където кръста играе важна роля и т.н.....
29.07.13
09:07
казано от Hristiyan Spasov на 28.07.13, 15:26:
Под ренегатско имаш предвид ренегатско гребане?
Да, ренегдаско гребане имам предвид.
Пробвай и обртаната хиперекстензия както ти каза Васко.
казано от James Hinks на 28.07.13, 00:12:
Така като зачитам май май си разтегнал хип-флексор.
Бъркаш еректор и хип флексор и то упорито ;)
Абсолютно възможно. Затова и гледам да не давам много мнения наляво надясно и да претендирам, че са верни особено за травми. Но честно казано зимата четох доста наляво надясно и всички източници убеждаваха ,че съм разтегнал хипфлексор, а имах същата симптоматика като автора. Възможно ли е да съм “лекувал” едно място , а всъщност разтегнатият еректор да се е възстановил от себе си? :)
31.10.13
19:54
Тадаааам пак съм аз с ъпдейт отностно болката.
Болката еволюира и се премести вляво - http://uribeyasoc.com/wp-content/uploads/2013/07/ischialgia.jpg (но от лявата страна)
Болката се премести (?) в ляво, като натисна там точно където се намира някаква кост около таза?
Когато правя стойки на ръце и тръгна да падам напред винаги се завъртвам на ляво - възможна причина за болката?
По време на тренировка не ме боли, както преди - само когато се извия назад. Също така ме боли когато ставам през нощта или сутринта (моментна рязка болка, много неприятна). Също така когато приятелката ми ме масажира - кръста,гърба (аз съм по лице, легнал) - когато стане, получвам рязка болка.
Когато правя въртене на кръста наляво (от стоеж ръце на кръста, краката неподвижни се въртя чрез кръста наляво-кръгове) когато минавам тази позиция (ляво кръст) се чува едно пукане/хрупане отново на същото място което показах по-горе на снимките. (но от ляво)
Правя разни упражнения за кръст, стречинг, правя и мост макар че да ме боли кръста от него - после се чувствам по-добре.
Драгон флагове правя редовно и нямам проблеми там, същото е и с предните везни.
Някой има ли някакви идеи?
Поздрави,
Х
хОди на лекар. Вероятно не ти обръщат внимание, защото си им казал, че се е получило по време на тренировка. Повечето и идея си нямат от това и веднага поставят диагноза “Малоумник с щанга”. Ако са нерви - масаж може само да ти навреди. Направи си изследвания и почивка след като разбереш какво е.
Рентгеновата снимка не дава информация за състоянието на меките тъкани, т.е. ако имаш дискова херния или съмнения за такава, ти трябва скенер или ЯМР.
Време е да си направиш такава снимка. Не се притеснявай, и да имаш някоя протрузийка напр., не е толкова страшно.
04.11.13
13:54
От няколко дена я гледам тая тема, но все не успявам да си събера мислите/вниманието и да отговоря. Най-вече защото не искам да давам половинчат отговор, а цял ще отнеме много писане. Е...майната му на перфекционизма, ето кратко включване.
казано от Инис на 04.11.13, 12:46:
Рентгеновата снимка не дава информация за състоянието на меките тъкани, т.е. ако имаш дискова херния или съмнения за такава, ти трябва скенер или ЯМР.
Време е да си направиш такава снимка. Не се притеснявай, и да имаш някоя протрузийка напр., не е толкова страшно.
Не съм съгласен, че оплакванията му изискват да се снима, въпреки че не е и моя работа. Принципно лекар трябва да се произнесе по тоя въпрос, но ето няколко размишления.
Имаш ли оплаквания, които да изискват образна диагностика?
Образна диагностика би се наложила при всякакъв вид червени флагове - например изтръпване или отпадане(пареза/парализа) на крайник, остра болка(особено такава, която не се повлиява от промяна на положението и/или медикаменти), внезапно настъпване на болката и др. Да ти снимат кръста е важно, ако си паднал от успоредката и не можеш да ходиш. Важно е и ако имаш постоянни болки(24/7), които не се променят. Във всички останали случаи това може само да заблуди лекарите ти и да ти навреди.
Как може да ти навреди?
1. Ноцебо - като ти кажат, че имаш някакви изменения на снимката, като ти покажат гумения модел, който показва страшна картинка или като прочетеш после в интернет за състоянието си...и почва да те боли кръста от по-малки натоварвания, по-често и по-силно. Има едно човече, което стои нащрек и записва какво си видял/чул, а то е отговорно за това да се свири тревога(болка).
2. Ненужно/грешно лечение. 40-60% от хората без симптоми(болка, изтръпване, сецване и т.н.) имат дискови хернии. Възможно е това да няма общо с това, което те боли и да лаем под грешното дърво. Още по-зле става, когато се започне с по-инвазивните методи(например инжекции или операция), които имат доста съмнителна ефективност, главно защото основното ти оплакване е болка, която е функционално състояние и не е толкова ясно свързана със състоянието на тъканите ти.
3. Финансово и времеемко е. Това са си реални вреди.
Опитвал ли си следните неща:
sciatic nerve floss - мобилизация на седалищния нерв. Доста помага и при стенгати задни бедра.
toe touch progression - има статия за него тук
single leg lowering - и за него има статия
супермен - това е по-скоро с цел да се научиш как да го правиш като си използваш целия гръб, а не за да си “заздравиш мускулите”. Целта е мускулен контрол.
магиите на Марги за квадратусите
На мен лично ми се струва по-странно да лекуваш някого без да знаеш от какво точно е болен, тъй както е описано в първия пост в темата. Макар че накрая пак се опира май до метода проба-грешка...
Навремето имах неговата симптоматика, че и още неща отгоре. Сметнах за важно да зная точно какъв е проблемът, за да ми служи като отправна точка за по-нататъшната ми физическа дейност. Всъщност тогава ме изпратиха от работата ми и лекарите не са ме питали искам или не.
Една снимка няма да заблуди никого, напротив, ще внесе яснота, ще се видят евентуалните дегенеративни изменения и въз основа на това рехабилитацията би следвало да е една идея по-успешна.
За лечението - практически няма, ако са измислили някое успешно, кажете ми и на мен...
Ако пък човекът има наистина дискова херния, то през първите месеци упражненията може и да влошат болката.
04.11.13
17:51
казано от Цветан Василев на 04.11.13, 13:54:
Не съм съгласен, че оплакванията му изискват да се снима, въпреки че не е и моя работа. Принципно лекар трябва да се произнесе по тоя въпрос, но ето няколко размишления.
Поли, никой не лекувам. Съжалявам ако съм оставил такова впечатление у когото и да е.
Аз изхождам от единствената “сигурна” информация - човека има болка. Може би някой би искал да вярваш, че една снимка и една точна диагноза ще направят рехабилитацията по-успешна, но аз не съм от тия. Какво? Ще извадят комплекса от другата папка ли?
Лекаря ти, когато ти назначава някакво изследване, трябва да ти обясни защо(ако искаш де). Ти съответно като добър потребител трябва да го попиташ какви са ползите и рисковете от такова изследване, каква е точността му и други уточняващи въпроси. Ако ти се занимава де.
За ЯМР има противоречиви данни, относно точността и още по-противоречиви относно нуждата. Скенера пък е ненужно рентгеново облъчване. “Големите проблеми”(тумор, рак, инфекция, фрактура) са изключени от направения му рентген.Дегенеративни промени имаме всички. Да се опиташ да познаеш по снимка кой го боли(по дегенерацията) си е чиста проба тото.
Въз основа на сегашния си опит като пациент и консултант, както и въз основа на обучението ми(официално и не толкова) съм на мнение, че приложеното(и неуспешно) вече лечение го поставя по-скоро в графата “неспецифична болка в кръста”, т.е. основния проблем е болката.
04.11.13
18:28
Здравейте,
Благодаря за отговорите. По горепосочените критерии, не би трябвало да се нуждая от образна диагностика.
Съживих темата защото след горе-долу месец и половина тренировки (с много драгон флагове) болката се “премести”, не се засили; не мога да определя точно дали е по-силна от преди или не; не ми пречи на тренировките (преди 2 месеца веднага след “лечението ми” от невроложката включително и физиотерапия, при редица упражнения изпитвах гадна болка в кръста, тази болка не се появява изобщо при тези упражнения вече).
Единственото време, когато се появява е след ставане от сън ( и тогава се появава може би 50% от случаите) когато стана рязко от спящо положение и стъпя рязко на левия крак (внезапна и само моментна болка). Когато стоя изправен или седнал или в каквото и положение не изпитвам болка, макар че знам че ако се извия назад болката ще е там. Не е силна, просто е много дразнеща.
Най-интересното според мен е точно това “хрупане” което се чува когато правя кръгове наляво движение изцяло от кръста.
Вероятно ще се мобилизарн в близкото бъдеще и ще отида пак на лекар.
Всъщност вече просто не знам какво да кажа отностно тази болка.
Благодаря на всички,
Поздрави,
Х
04.11.13
19:14
казано от Инис на 04.11.13, 12:46:
“Протрузийката” е на една много малка крачка от хернията,но за разлика от дисковата херния,е обратима,диагностицирана навреме.Болковия симптом може да е един и същ.Скенера не върши работа икакто бе споменато,е ненужно облъчване.ЯМР е правилния избор в случая.
Спокойно мога да поставя във всяко изречение изразите “в повечето случаи”,”обикновено”,”теоретично”...;)
Личен опит-имам незавидна,колекция от снимков материал,всевъзможни изследвания и терапий.
Личен съвет- все пак си направи ЯМР за да ти е мирна главата или съвсем да избръмчиш:)
Цецо, прочел си ме неправилно. Говорех за първия пост в темата, този от автора.
Иначе, само за протокола, не се опитвам да убеждавам никого в нищо. Най-вече, защото няма в какво.
05.11.13
23:14
казано от Инис на 05.11.13, 18:41:
Цецо, прочел си ме неправилно. Говорех за първия пост в темата, този от автора.
Иначе, само за протокола, не се опитвам да убеждавам никого в нищо. Най-вече, защото няма в какво.
Извинявай, Поли. Логическата машина е подредила по грешен начин и нищо не съм разбрал.
Как се лекува някой като не знаеш какво му е?
Комбиниран метод на д-р Хаус. Пробваш някакво лечение(на база на някакво предположение) и гледаш какво ще стане. Ако му мине на човека, значи или е имал състояние Х, или е било “на нервна почва” и плацебо/неспецифичния ефект на лечението е свършил работа. Ако не стане - повтаряш процеса.
Пример: Предполагаме, че проблема идва от възпаление. Даваме ти нестероидни противовъзпалителни. Я му мине, я не. Ако не стане - по-силни противовъзаплителни(що да не му набием и една инжекция). Инжекциите имат по-силен плацебо ефект от хапчетата. Ако не стане - можем да го оперираме. Операцията има още по-силен плацебо ефект.
Мултидетекторната КАТ е достатъчно точен метод за диагностика на заболявания на веки отдел на гръбначния стълб . Лъчевото натоварване е достатъчно малко за да не е проблем. ЯМР няма предимства пред КАТ в тези случаи и е доста по-скъпо изследване.
Все пак на първо място трябва да отидеш на лекар който да прецени точно от какви изследвания имаш нужда след като те прегледа/ не е толкова трудно да се направи!/.
Не звучи особено сериозно да се назначават изследвания на човек който не е прегледан:)))))
ПРоздрави!