казано от Intolerante на 05.09.13, 16:05:
Когато някой си пише в дневника или някъде другаде,че е правил “клек” аз си представям това:
http://bretcontreras.com/wp-content/uploads/Olympic-Squats1.jpg
а не това
http://www.mensfitness.com/sites/mensfitness.com/files/webform/leg01.jpg
Много хора правят второто и го наричат клек,а не полуклек.Естествено,че и клека и полуклека и седа си имат своите приложения в различните спортове и т.н.Естествено,че на щангиста не му е нужно да прави полуклек,а на спринтьора да прави клек като щангист.Много малко хора по залите съм виждал да клякат по първия начин,почти всеки кляка като втория и го нарича клек - ами ако 2-рото е клек,а не полуклек на мен клека ми е 170 кила тогава.Супер (sun)
Клякам и ass to grass (картинка 1) и картинка 2 - клек малко под паралела.
Първия клек го правя при по-тежка щанга и когато ми е зор...евентуално може да ползваш “бъмп”.
Втория клек (под паралела) го правя при комплекси, където трябва да клекна 10 пъти бързо и по този начин спестявам време - просто движението е по-кратко.
Уверявам те, че задържането да не сринеш гъза до долу при втория клек, хич не го прави по-лесен от първия вариант, а дори напротив.
Почти никога не клякам без да слизам под паралела...веднъж само пробвах да видя каква е разликата.
Височината не съм сигурен колко общо има с клека, но се обзалагам, че съм един от най-дългите клякащи в този форум и че клякам по-дълбоко от 80% от хората тук :)
Мнението беше редактирано от Redalex на 05.09.13 17:19.
05.09.13
17:27
казано от Redalex на 05.09.13, 17:17:
Уверявам те, че задържането да не сринеш гъза до долу при втория клек, хич не го прави по-лесен от първия вариант, а дори напротив.
Мерси,че ме увери,никога не бях пробвал.
Всеки си кляка както си иска,аз лично не знам от взелите страна в дискусията,някой да си изкарва хляба с тренировки,че да прави нещо,против волята си.Просто 2-та вида клек се коренно различни,а се пишат като едно,това исках да кажа от самото начало.Това не е лежанка или тяга,да не се чудим кой какво е правил.Като някой пише лежанка приемаме,че си е опрял лоста в гърдите,а горе лактите са заключени,като някой прави тяга приемаме,че в долно положение щангата е на пода,а в горно бедрата за заключени.При клека има доста противоречия и именно затова се включих в дискусията.
05.09.13
17:28
казано от Intolerante на 05.09.13, 17:06:
казано от Teen Power на 05.09.13, 16:58:
Аз пък съм виждал във фитнеса няк’ви идиоти дето клякат до долу и долу правят някакво отласкване дето ги докарва не до този полуклек ами направо почти ги вдига горе,все едно да удрям щангата при лежанка в гърдите с все сила,половин движение пестя и позитивната част заминава,а негативната също не се контролира,което прави не знам какъв % от движение.
Нарича се ‘Бъмп” и го правят щангистите чисто и просто защото им трябва - когато обърнеш в разножка примерно и използваш това оттласкване за да се изправиш по-лесно.Не всеки се интересува само от това каква визия имат краката му,за да си ги качва на снимки и да им се радва,а дефакто да са въздух под налягане.По същия начин мога да кажа,че трибойците дето клякат лоубар са идиоти по твойта логика.Еми просто с лоубар се кляка повече и логично така клякат - все пак в трибоя се гледат цифрите,а не кой по-красиво е клекнал.Има си стандарти за движенията и това е - покриват ли ги,покриват ги.Само да не задълбаваме сега пак за трибоя и кросфита ,та чак до кипинга да стигнем с тия стандарти.
Човек прочетох само 2 реда от поста ти..Говорим за клякания с 40 килограма от някакви 16-17 годишни келеши дето ходят по състезания на категория някаква измислена вероятно към 60 кг. И си нямат на идея защо го правят,сигурен съм.
казано от Intolerante на 05.09.13, 17:27:
Като някой пише лежанка приемаме,че си е опрял лоста в гърдите,а горе лактите са заключени,като някой прави тяга приемаме,че в долно положение щангата е на пода,а в горно бедрата за заключени.При клека има доста противоречия и именно затова се включих в дискусията.
Само че, при лежанката хвата може да е тесен, широк или среден, тягата може да е сумо, или да почва от поставки или от дефицит, и също така и тя може да е с широк или тесен хват ;)
Т.е., и тук има бая вариации, също като при клека.
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:59:
И не се явявам като адвокат на атг клека,просто твърдя,че 2те движения са коренно различни и искам да видя тоя,който ще клекне с повече кила по първия начин,а по 2рия с по-малко,при положение,че няма проблем да изпълнява и 2та вида клек.
Нали това казвам, че аз при първия начин съм по-силен. Имам силни квадрицепси и така ги ползвам на макс. Ако разширя разкрача, коленете ми почват да ходят навътре и въпреки по-малката амплитуда, не съм по-силен.
Мнението беше редактирано от Петко К на 05.09.13 17:40.
05.09.13
17:39
казано от Петко К на 05.09.13, 17:31:
казано от Intolerante на 05.09.13, 17:27:
Като някой пише лежанка приемаме,че си е опрял лоста в гърдите,а горе лактите са заключени,като някой прави тяга приемаме,че в долно положение щангата е на пода,а в горно бедрата за заключени.При клека има доста противоречия и именно затова се включих в дискусията.
Само че, при лежанката хвата може да е тесен, широк или среден, тягата може да е сумо, или да почва от поставки или от дефицит, и също така и тя може да е с широк или тесен хват ;)
Т.е., и тук има бая вариации, също като при клека.
Да,така е,но при лежанката примерно не се виждат ясни дисбаланси в постиженията при различни хватове.Eстесвено,има хора,които вдигат много повече с раменен,други с широк и т.н , но няма ясно определен критерий,както при клека- в смисъл там не съм виждал човек,който да клекне АТГ с повече кила отколкото просто да търси паралела.Сега,да поясня - говорим за човек,който си тренира любителски,а не щангист,който никога не е клякал само до паралел примерно.Както и при сумо тягата - намаляваш амплитудата и логично вдигаш повече кила,естествено всичко си има изключения - и там има хора,които вдигат повече на конвенционална.Само при клека не се сещам да има и нещо такова.
А когато някой прави някои от твойти примери за лежанка и тяга си го записва (за дневниците говоря) - примерно лежанка с еди къв си хват или висока тяга и т.н , но всички пишат само ‘клек” ?
05.09.13
17:39
казано от Redalex на 05.09.13, 17:17:
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:05:
Височината не съм сигурен колко общо има с клека, но се обзалагам, че съм един от най-дългите клякащи в този форум и че клякам по-дълбоко от 80% от хората тук :)
Това го потвърждавам - веднъж съм те наблюдавал в Стрелбище точно на клекове. Имаш фантастична мобилност.
казано от Intolerante на 05.09.13, 17:39:
Както и при сумо тягата - намаляваш амплитудата и логично вдигаш повече кила,естествено всичко си има изключения - и там има хора,които вдигат повече на конвенционална.
Аз на сумото съм по-слаб ;) Естествено, защото не правя такава.
казано от Intolerante на 5 сеп 2013 17:39:
Както и при сумо тягата - намаляваш амплитудата и логично вдигаш повече кила,естествено всичко си има изключения - и там има хора,които вдигат повече на конвенционална.
И с колко намаляваш амплитудата ?! Никой не дърпа сумо тяга заради амплитудата.
Абее въобще, почваш да дрънкаш много глупости.
Амплитудата на тягата зависи най-вече от дължината на ръцете ти.
Мнението беше редактирано от Madboy на 05.09.13 17:49.
05.09.13
18:11
Ами може и с малко да е,ама я намаляваш,най-малкото като хванеш лоста по-тясно.
Все тая,щом казваш за тягата - ок,не тръгвам да споря за това,дадох го само като пример,защото ми хрумна първо.Темата е за клека,а както виждам доста хора разбират по различни начини термините ‘клек” и “полуклек” .Ако са вас полуклек значи без минаване на паралела,а клек - с минаване,то разликата в аплитудите на тия 2 движения може да е само няколко сантиметра.Сега ще кажете - “е да,само няколко сантиметра,ама това е мървата точка”.А аз питам - седа тогава полуклек ли е и къде е там мъртвата точка ? ;)
Сашо,не отговаряй :D
Я, я, какво става като хванеш лоста по-тясно, че ми стана интересно. Може да ме развълнуваш, и да отида след малко да тренирам със сантиметъра.
05.09.13
18:21
E как какво,бе брат ?
http://www.jsacrossfit.com/resource/iphone-20120701122418-1.jpg?fileId=19043093
http://lichentrenior.com/wp-content/uploads/Valeri-Stavrev-tiaga-180kg_f500.jpg
Не мога да намеря снимки на един и същ човек,ама викаш няма разлика къде ще държиш лоста за това на какво разстояние е той от земята ?
казано от Von Suthaus на 05.09.13, 17:39:
Това го потвърждавам - веднъж съм те наблюдавал в Стрелбище точно на клекове. Имаш фантастична мобилност.
е що не се обади бе? не хапя :)
Ти да не си едно едричко биче, дето веднъж обикаляше рака за клек (бицепс де), лежанката и тягата с трицифрени кила на всичко, все едно е на разходка в парка?
Интолеранте, не съм искал да те засегна или нещо такова - не е нужно да се зъбиш :)
казано от Intolerante на 05.09.13, 18:21:
E как какво,бе брат ?
http://www.jsacrossfit.com/resource/iphone-20120701122418-1.jpg?fileId=19043093
http://lichentrenior.com/wp-content/uploads/Valeri-Stavrev-tiaga-180kg_f500.jpgНе мога да намеря снимки на един и същ човек,ама викаш няма разлика къде ще държиш лоста за това на какво разстояние е той от земята ?
Има разлика, но в случая говорим за сумо и конвенционална тяга, а там лоста се хваща на относително едно и също място ;)
Madboy, като ти се вади толкова сантиметъра, разкрачи се така,като за сумо тяга и се премери, после се премери нормално ... :)
Или ако не ти се вади,направи друг тест- наведи се да пипнеш пода по указаните горе 2 начина...
Мнението беше редактирано от Jikata на 05.09.13 18:57.
05.09.13
21:22
казано от Redalex на 05.09.13, 18:24:
казано от Von Suthaus на 05.09.13, 17:39:
е що не се обади бе? не хапя :)
Ти да не си едно едричко биче, дето веднъж обикаляше рака за клек (бицепс де), лежанката и тягата с трицифрени кила на всичко, все едно е на разходка в парка?
Интолеранте, не съм искал да те засегна или нещо такова - не е нужно да се зъбиш :)
Предполагам - да, но после се сетих кой си. Бях наистина впечатлен как се сгъваш на този ръст. Друг път :)
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 05.09.13 21:23.
казано от Jikata на 05.09.13, 18:56:
Madboy, като ти се вади толкова сантиметъра, разкрачи се така,като за сумо тяга и се премери, после се премери нормално ... :)
Или ако не ти се вади,направи друг тест- наведи се да пипнеш пода по указаните горе 2 начина...
Съгласен.
Саше, я обясни това за сумото. Аз си мислех, че 100% е заради намаления ход на лоста. Не се заяждам, знаеш...интересно ми е на мен и на доста други.
Ще кажа много набързо за атлетиката, за да няма спорове...не спорете за динамичния полуклек, казвам Ви как е, запомнете и не пишете тъпни.
Динамичния полуклек при скачачи, спринтерчета, хвърлячи го правят, защото НЯМАТ нужда от пълния. Не говорете за моторни единици, как се задействат мускулни влакна и т.н., обхват на движение и ала-бала. Там се копира и мимикира обхвата от който скачаш или загребваш с коленете и глезените при бягането.
Никой не скача от пълен клек, никой не хвърля от пълен клек...на НИКОЙ не му пука с колко правиш сед, или подскоци, стига да си ДИНАМИЧЕН!!! Ако си як със 120, слагай 150…после 200, 250, 300…щом тренера ти вижда полза, те товари. Няма значение колко диска са на лоста, ама НИКАКВО.
После, който е тренирал или е контактувал с атлети, знае как ти мачка ставите скока или спринта, камо ли хвърлянията...кой ИДИОТ ще те кара на клякаш “пълно” по 3 пъти на седмица...че ти за 5 тренировки и заминаваш. Легендите за пълните клекове по пистите са реални, аз лично съм виждал клекове на 234, 240кг.м без бинтове и магнезий..е така, за ташак, след тренировка, НО това е било извън програмата, просто се ташачат назобаните мутанти.
Абе вие знаете ли какво е да скочиш 8м. дълъг скок:)))
Трибоеца пък си търси паралела...това е...и тук ли ще има спорове...да има кила и флагчето да е бяло...Нали гледате състезания, колко трибойци клякат високо...много!!! Колко трибойци клякат щангистаката...малко!!!
Щангистите пък ще пукнат от смях като им говориш за паралели и седове...
Различни светове...както е казал Марк Твен : “Не обвинявай орела, че не може да плува”...
...а момчето искаше просто да се научи да кляка в кварталния фитнес...вероятно дори не го интересуваха тренировъчните подходи при щангисти, лекоатлети, волейболисти, баскетболисти и какви ли още не.
Не мисля че някой спечели нещо от цялата дискусия, започната с отрицанието на всичко освен ЩАНГИТЕ.
Отговора на първоначалния въпрос, както вече Цецо Василев намекна е ЗАВИСИ.
Десислав, ако целиш хипертрофия и/или сила и можеш да клякаш до глезените с правилна техника (това е най-добре да се снима, че много хора си мислят, а че имат такава) и без болка/дискомфорт - продължавай да го правиш.
Ако можеш да клякаш до паралела без да се нарушава техника и без болка/дискомфорт - продължавай.
Ако не можеш дори до паралела да клекнеш без да се се наруши техниката, обърни голямо внимание на междумускулния баланс, фасциите и неврологичните компенсации. Много е вероятно да си нямаш и на идея от това - нормално. В тази дискусия само Цветан Василев има. Но знай че, ако човек не може да клекне поне до паралела, то е много вероятно и много други неща да не са наред из тялото му, което рано(по-скоро) или късно ще доведе до дискомфорт, болка и принудително спиране на тренирането. Ако това е твоят случай, то в един коментар или тема не може да се изкаже какво точно трябва да се прави и ще трябва да потърсиш професионална помощ.
Надявам се, че ти бях от полза :)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Squats.png/400px-Squats.png Това е клек.За полуклек не съм чувал полуклек правят тези които ги е страх да клякат и само мърдат с щангата на врата.
04.11.13
14:48
Полу-клека е напълно безсмислено упражнение по добре не тренирай крака ако ще правиш полу-клек!
Ако целиш маса в бедрата и дупето , пълен клек , и то с над 15повторения
казано от Иван Поперов на 04.11.13, 14:48:
Полу-клека е напълно безсмислено упражнение по добре не тренирай крака ако ще правиш полу-клек!
:D :D :D
Правиш впечатление на експерт в областта на тренировките за крака. ;)
казано от Иван Поперов на 04.11.13, 14:48:
А знаеш ли, че с напад-римска тяга-лег преса можеш да направиш изродски крака, без да клякаш.
Аз правя полуклек и не са ми много слаби краката. От клека хипертрофирам и не ми върши работа никаква в спорта.
Аз тъп ли съм и заблуден или “зависи”...
Мнението беше редактирано от slavko на 04.11.13 15:06.
04.11.13
15:08
казано от slavko на 04.11.13, 15:03:
Аз правя полуклек
Кажи честно :D
04.11.13
16:51
казано от slavko на 04.11.13, 15:03:
А знаеш ли, че с напад-римска тяга-лег преса можеш да направиш изродски крака, без да клякаш...
Амин! А това на клипчето е животински клек.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.11.13 16:53.
04.11.13
23:00
казано от slavko на 04.11.13, 15:06:
Ауе пичове, това клек или полуклек е, обърках се баси:)
Категорично е полуклек, ама то с тая тежест и това е много...
Някой има ли идея защо при дълбок клек не успявам да държа гърба изправен ? Ако правя клек със собствено тегло и изпънати напред ръце клякам до долу с прав гръб горе долу, но сложа ли лост на гърба не мога ? Дори като пробвам с точилка без тежест направо губя всякакво равновесие в опит да държа гърба изправен. Какво мога да направя за да започна да клякам с прав гръб до долу ?
05.11.13
08:47
казано от Петко К на 04.11.13, 23:06:
Ами не, категорично си е пълен клек. Ще мине на всяко едно състезание.
Значи много съм заякнал! От днес пълният клек ми е 130-140+(не знам точно колко, ама за мен е страшно много, с тази “патерица” отдясно!!!)...
За мен, пълен клек е гъза на пода(или поне на 5-10см. от пода, зависи кой колко е мобилен...) това едва-едва минаване на паралела е пълен клек колкото аз съм гимнастик или боксьор или плувец в момента... И за да е “изцепката” ми пълна и завършена(обичам да изпипвам всичко докрай ;) ), ще кажа че това би било пълен клек ако пича махне бинтовете и в долна мъртва точка отпусне за 1/4 секудна. :) Аз това разбирам под пълен клек... :D
Хайде със здраве всички. :)))
05.11.13
09:25
казано от Петко К на 05.11.13, 09:09:
ОК. Щом си казал, на следващото световно по трибой вече така ще клякат.
Много се “стягаш” Петко... зле е за нервите. :) Не искам да те дразня... ама найстина го мисля това дет ти то писах... Както и да е... на следващото по трибой... всеки ще си кляка как му е кеф... пък съдиите кое ще пуснат, кое не... е друга работа... То и в бокса, например, може да ти “отнеса” веждата(или цялата глава) направо, ама точка да не получа :))))
Хайде със здраве :)
05.11.13
09:35
казано от Bobcho Bobev на 05.11.13, 09:25:
Много се “стягаш” Петко... зле е за нервите. :) Не искам да те дразня... ама найстина го мисля това дет ти то писах... Както и да е...
Ти пък много философстваш без нужда. Пълен клек е - задника слиза под коленете. Не всеки е достатъчно мобилен да клекне с гъза до земяата, особено с тежка щанга на гърба.
Аз да объркам още малко нещата, в заглавието пише “цялостен” клек... ай са да видим кое аджеба е цялостен клек и има ли почва у форума :D
казано от Петър на 05.11.13, 10:05:
За мен само това се брои като пълен клек.
луд ли си,тва леко минава паралела само.. :D
05.11.13
10:28
казано от James Hinks на 05.11.13, 09:35:
казано от Bobcho Bobev на 05.11.13, 09:25:
Много се “стягаш” Петко... зле е за нервите. :) Не искам да те дразня... ама найстина го мисля това дет ти то писах... Както и да е...
Ти пък много философстваш без нужда. Пълен клек е - задника слиза под коленете. Не всеки е достатъчно мобилен да клекне с гъза до земяата, особено с тежка щанга на гърба.
Факт, безпорен. Когато скучая, и няма какво друго правя... “пускам фишеци”... :) Треа да е весело :) Не ми се обиждайте, ама на моменти много насериозно се вземате всички тук. :)
Хайде със здраве.
Какво общо има пълния клек от физиологична гледна точка, с легитимния клек в силовия трибой? За някой може да е идентично, друг може поради някакви причини да не може да стигне и до паралела. Аз съм мобилен и за мен клека до или малко под паралел си е полуклек :)
Мнението беше редактирано от Станимир на 05.11.13 10:29.