22.07.09
06:32
Успех !
казано от Ива Павлина на 22.07.09, 06:32:
Успех !
х 2. Аз не мога да помогна с нищо, с този спам искам просто да изразя съпричастността си.
Аз също не съм компетентна, не мога да помогна, но Венци, пожелавам ти всичко да е наред, успех :)
Венци, мила очаквах го това нещо да се случи. Не ми се сърди, че се намесвам , но все пак искаш съвет и ще се опитам да ти помогна.
Първо и най-важно е да се консултираш с още поне двама лекари. Много бързо я поставят тая диагноза без да вникнат в подробностите. На мен ми бяха казали същото и ми бяха предписали оргаметрил, ясмин, метфогама и още сто неща, които аз категорично не пих.
Второ, колкото и да не искаш да го чуваш това, Ивето е права - мазната храна от животински произход и тежките тренировки провокират произвоството на тестостерон и блокирт естрогена. Повечето дами от форума на спайдърспорт изгърмяха. Да ме прощават ама и аз оттам съм минала и си докарах хормонален дисбаланс. Просто сме жени и това е, за добро или лошо не бива да вървим срещу природата си.
Съвета ми от личен опит е, преди да пиеш каквито и да било хапове, смени режима на хранене и тренировки и го давай по-кротко поне за извесно време. Пак си карай на НВД, просто включи малко пълнозърнести храни, бобови, плодове и ограничи мазното месо и маслото. При ВМ НВД ограничават житните и бобовите,освен заради въглените, именно защото имат фитоестрогени, които на теб ти трябват. Яж ленено семе, то също нормализира хормоните.
Има много артернативни хомеопатични и билкови продукти в дрогериите - М2 Тон, Агнес, Диоскорея, и др, които ми се губят в момента, но наистина помагат.Всъщност и хомеопатията помага, но трябва да нацелиш добър специалист.
Знам как се чувстваш, но съм сигурна че ще се оправиш и че имаш просто хормонален дисбаланс, а не поликистоза.
Ако нещо друго се сетя ще пиша. Оправяй се
казано от Венцеслава Атилова на 22.07.09, 06:29:
Ходих на преглед след като 2 месеца нямах цикъл. Ако не си спомняте и преди това съм се оплаквала от липсващ цикъл или пък ми е идвало по 2 пъти в месеца. Други признаци - окосмяване, акне и мазна кожа нямам. И аз съм я чела тази статия, пуснах информацията, ако може някой да ми препоръча алтернативно лечение. Ще потърся и второ мнение със сигурност - не се притеснявайте. Доста подробно описах хранителния и тренировъчния си режим - според лекуващият лекар е много важно да продължа така и занапред. Твърдо заявявам, че не смятам да променям нещо от “щанги и сланина” - вярвам, че това е най-доброто за мен. Проблемът с яйчниците съм го имала и преди да започна този начин на живот - тогава обаяе пиех протижозачатъчни, които малко или много са регулирали нещата и проблема е останал “замаскиран”.
При мен нито един от симптомите не се е появявал. При профилактичен преглед ми откриха такова “състояние” на яйчниците. Доктора ми беше казал че на този етап лечение не се налага - просто трябва да се наблюдават периодично.
22.07.09
09:36
И аз да добавя, че имам много добра приятелка с такава “диагноза”, но и нея не я “лекуват”, а само “следят”.
Успешно лечение, следене и въобще развой на нещата :-)!
22.07.09
09:42
Здравей, Венци !!!
Макар че всекидневно чета форума, рядко си позволявам да пиша, по една или друга причина.
Искам да споделя как бяха/са при мен нещата и до какви изводи съм стигнала за себе си относно споменатата ситуация и дано съм ти полезна по някакъв начин.
Миналата година неусетно започнах да тренирам доста усилено - не толкова силово, колкото често и продължително (наблягам на последното, заради писанията по-горе). 6 тренировки седмично, състоящи се от 40, 50 мин крос и упражнения без тежести следтова. Чувствах се наистина добре....тялото ми се оформяше както исках....появиха се плочките...радвах се...докато не започнаха проблемите с цикъла.....или ми закъсняваше с по 1,2 седмици или ми идваше 2 пъти в един месец - пълна лудница. Ходейки по лекари бях диагностицирана със синдрома, който и на теб са ти казали. Искаха, естествено, да пия хормонални препарати (ДИАНЕ 35), с което аз не бях съгласна. И започнах да търся из нета, книги, медицински публикации, чужд опит и най-вече -из собственото си тяло. Какво съм установила до момента за себе си относно синдрома ПКЯ :
- със сигурност това НЕ Е БОЛЕСТ, а СИНДРОМ и както май Маргаритка беше казала е по-скоро някаква особеност , с която по-скоро следва да се съобразяваме, отколкото да се стресираме от съществуването и
- СИНДРОМЪТ, както се споменава във всички материали ( и български и чужди, които съм чела), е НЕДОСТАТЪЧНО добре изучен - знаят се симптомите, но не и точно причинно-следствената връзка.....за какво лечение изобщо може да става въпрос тогава???? се питам аз - не знаеш причината, а лекуваш ПОСЛЕДСТВИЯТА С ХОРМОНИ - ми на този етап “не мерси”. Веднъж намесили се в тази изключително чувствителна, финонастроена ендокринна система, доста често никога повече не можем да възвърнем естествения и баланс...
- установих, че при мен ПРОБЛЕМЪТ СЕ ПОЯВЯВА, когато ПАДНА ПОД ОПРЕДЕЛЕН % ПОДКОЖНИ МАЗНИНИ. Не знам точно колко, никога не съм се замервала, но го усещам и виждам в огледалото.
- когато си тренирам без да се насилвам, а за тонус и кеф и без да искам да ми се появи я някоя плочка, я някой мускул по знайна и незнайна локация - НЕЩАТА ВЪРВЯТ ДОБРЕ, когато прекрача границата - НЕЩАТА СЕ ПОВТАРЯТ- започва с трудно отделяне на фоликула, една тежест в левия (при мен) яйчник и така....
- правила съм изследвания и когато НЕЩАТА ВЪРВЯТ ДОБРЕ, по споменатия по-горе начин, изследванията са нормални - и на хормони и на ехограф, когато прекаля - Opssss, I did it again .
- относно трудното забременяване,което го водят като следствие от синдрома, не знам какво да кажа - още не съм достигнала до този етап от живота си, за да мога да коментирам, тогава може и да променя схващанията си ,знам ли....
- на мен ми се наложи да променя и храненето си. Вегетарианка по светоусещане, установих, че изобщо не се храня нормално за един вегетарианец, липсваха ми определено белтъчини.....Мисля, че в това отношение все още търся баланса, но се надявам да съм на прав път:)
В крайна сметка - Искам да ти кажа да не се стресираш излишно !!!! Няма смисъл..... А и това, което първо ще разбереш е, че си по-наясно със синдрома от 90% от докторите, които посетиш....ТЪЖНО, НО ФАКТ (без да искам да обидя някого - и медицината си има граници, но е жалко, когато говорим за липса на професионализъм).
Слушай тялото си и ако се налага - ПРОМЕНИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ !!! Не е толкова страшно - Всъщност, ти си пич и го знаеш:)
Жените сме жени и без значение колко са ни големи циците и гъзовете сме, все пак, нежната част от земята, нали :)
По-здрави !!!
казано от diva 97 на 22.07.09, 09:20:
Ивето е права - мазната храна от животински произход и тежките тренировки провокират произвоството на тестостерон и блокирт естрогена.
Не знам да има такава зависимост.
Според мен, хормоналните проблеми си ги докарвате от недостатъчно и непълноценно хранене и тежки тренировки и гонене на определени кила или процент мазнини. Просто прекалено много стресирате тялото си.
22.07.09
10:22
Петко, казваш същото със свои думи. Според мен не е пълноценно едно хранене, основано месеци наред на масло, сметана и свинско, тук-таме чушка и гъба. И никакъв плод, и никакъв свестен зеленчук, няма ядки, няма пълнозърнести продукти, мляко ... дори зехтин няма! - нали е ВМД - зехтинът къде е? Защо трябва да е казано, че мазнините ще идват от животински източници?! Както и да е - тялото трябва да се уважава, не може да го изтезаваш с нещо, от което “се чувстваш добре”, защото то вътрешно не се чувства добре и се самоуравновесява, понякога за сметка на разбъркване на изключително сложните хормонални процеси. 100% е давало знаци от по-рано, но кой ми ти ги слуша. Това е положението.
казано от Петко К на 22.07.09, 10:14:
казано от diva 97 на 22.07.09, 09:20:
Ивето е права - мазната храна от животински произход и тежките тренировки провокират произвоството на тестостерон и блокирт естрогена.
Не знам да има такава зависимост.
Според мен, хормоналните проблеми си ги докарвате от недостатъчно и непълноценно хранене и тежки тренировки и гонене на определени кила или процент мазнини. Просто прекалено много стресирате тялото си.
Да, няма доказана зависимост. Всичко е въпрос на лични наблюдения. Всеки сам си преценява и усеща тялото си. Само че при жените е малко по-особено положението. Трябват ни определени вещества с които да храним потомството си,ако нещо се липсва някъде се объркват и хормонтите. За друго определено си прав. Претрениране , малако храна и нисък % мазнини, пак докарва същия проблем. Ама Внеци се храни добре и не претренира, значи нещо друго става с нея.
22.07.09
11:26
казано от Ива Павлина на 22.07.09, 10:22:
Петко, казваш същото със свои думи. Според мен не е пълноценно едно хранене, основано месеци наред на масло, сметана и свинско, тук-таме чушка и гъба. И никакъв плод, и никакъв свестен зеленчук, няма ядки, няма пълнозърнести продукти, мляко ... дори зехтин няма! - нали е ВМД - зехтинът къде е? Защо трябва да е казано, че мазнините ще идват от животински източници?! Както и да е - тялото трябва да се уважава, не може да го изтезаваш с нещо, от което “се чувстваш добре”, защото то вътрешно не се чувства добре и се самоуравновесява, понякога за сметка на разбъркване на изключително сложните хормонални процеси. 100% е давало знаци от по-рано, но кой ми ти ги слуша. Това е положението.
Ям зехтин винаги към салатите - просто не го пиша. Плодове никога не съм обичала така или иначе. Какво е свестен зеленчук?
Пия рибено масло, магнеззи + b6, комплексни витамини в мастна среда.
Благодаря на всички за отзивите. Проблемите с цикъла съм ги имала и когато съм била значително по-дебела. Ако не пия противозачатъчни - имам проблем. Пия ли всичко е наред. Сестра ми също имаше такива проблеми, майка ми също. Явно е тенденция в нашето семейство.
Имайки предвид, че естрогена е мастноразтворим хормон и че СПКЯ води до инсулинова резистентност, мосля, че не е уместно да ме съветвате да спирам ВМ-то. А и няма да го направя. Тренировките също не ги подлагам на промяна. В крайна сметка преди тренирах по 6 пъти в седмицата, пак толкова тежко и си имах цикъл (ама си пиех и хапченцата де). Това е положението. Хормони няма да пия. Сега четох за влиянието на калция и вит. Д върху синдрома. Ще започна първо с това.
Още веднъж ви благодаря на всички и моля да прекратим обсъжданията по темата, докато не ми излязат хормоналните изследвания, не се консултирам с поне още 2ма специалисти + треньора си. Писна ми само за това да мисля, от вчера съм като призрак.
Лек и усмихнат ден на всички.
Аз съм със СПЯ, доказан многократно от всички доктори при които съм ходила. Даже и с инсулина нещо ... се недолюбваме, дано се задържи така. Вярно е, че не се лекува, но успявам да се поддържам успешно без хормони и хапчета през последните години - нормално ядене и що-годе нормално трениране. Венци, нищо няма да те съветвам, просто споделям :)
Дива, не е баш така работата с хормоните ;-) Андрогените се превръщат в естроген реално и от него набъбват яйцата. Естрогена е проблема. Много мазно=много естроген. Много сладко=много естроген. Алкохол=естроген. и т.н.
Мнението беше редактирано от Winnie на 22.07.09 11:35.
22.07.09
15:42
Хубаво било да си имаш дневник.
Гледайте какво се случва:
Декември съм почнала да пия Ясмин
Януари ми е дошъл цикъла на 20ти
След това съм пропуснала да си изпия хапчето, пила съм 2 наведнъж и според указанията на доктора не съм правила почивка между 2те опаковки противозачатъчни.
И така след това чак на 25.03 ме е споходило чудовището.
След това ми е дошъл преди дори да съм си свършила опаковката - на 13.04
2 седмици по-късно (след като ми свършва опаковката) отново ми идва на 24.04
До този момент съм тренирала с Павел - тоест 10ки с умерени кг и съм яла НВД - не ВМ . Имало е и карбс и по малко мазнини.
След това спирам противозачатъчните.
Започвам ВМ-то на 01/05 и спайдърспорт на 04.05
На 15.05 ми е бил последния цикъл
Тоест както виждате проблемите са били много преди Вм-то и тежкото.
казано от Венцеслава Атилова на 22.07.09, 15:42:
...
Тоест както виждате проблемите са били много преди Вм-то и тежкото.
Ами мен това не ме учудва - когато бях на 19-20 и аз имах същия проблем - по спомени на 52-53кг, 5дни седмично кросове по 6-10км и недостатъчно хранене - предимно плодове, зеленчуци и пилешко :) Но в интерес на истината при мен с Диане 35 за около година се урегулираха нещата - може би защото това беше единствения път когато съм пила противозачатъчни (е, изключвайки няколкото редки случая, когато се е налагало да прибегна до спешни контрацептиви) - от години всичко си е наред - въпреки че тренирам тежко и се храня ВМ напоследък :)
23.07.09
04:28
Миши, а не напълня ли от тия Диане?
Храната ми от вчера:
07:00 - 2 яйца, масло, прошуто, гъби, чушки
12:30 - свинско, масло
16:30 - 1 яйца, масло
20:30 - свинско, зелена салата (със зехтин :Р), гръцки кашкавал някакъв 50 гр
отивам да вдигаам о йеее :)
23.07.09
05:44
“Не искам да пия хормони, не искам да пия хормони!” ... Ами тия противозачатъчни какво мислите, че са?! И ги пиете с години! Баш хормони - нали такава им е ролята. Така наречените хормони за лечение на ПКЯ също са хормони, даже идентични. Диане 35 не се дава само за лечение на синдрома, а си се използва като противозачатъчно от жени без проблеми - вместо Ясмин например. Както и да е - изчакваме останалите резултати и дано нещата не са много сложни. Стискаме палци, Венци е достатъчно дисциплинирана и целенасочена - и тук ще се оправи!;)
казано от Венцеслава Атилова на 23.07.09, 04:28:
Миши, а не напълня ли от тия Диане?
Ами в началото заслабнах още малко, след това качих 2-3кг, но драстични промени в теглото от Диането не съм имала
казано от Ива Павлина на 23.07.09, 05:44:
Диане 35 не се дава само за лечение на синдрома, а си се използва като противозачатъчно от жени без проблеми - вместо Ясмин например.
Ами доколкото знам Диане 35 са доста по-силни от Ясмин и се изписват обикновено на жени с проблеми - ПКЯ, хормонално акне...Както и да е, на мен ми понесоха добре и което е по-важно - яйчниците ми се изчистиха от кистичките и проблемите с цикъла спряха :)
24.07.09
04:16
Миши, благодаря ти много - внесе малко спокойствие в мен. Всички останали хора, които познавам са надебеляли ужасно м,ного от Диане - някои от тях с по 10-12 кг за 2 месеца.
Иве - ясно ми е че противозачатъчните са хормони. Нарочно ги спрях и се опитах а карам без тях - и гледай какво стана.
Вчера:
Храна:
07:00 - 2 яйца, бри ок 50 гр, масло, гъби, чушки, домат
12:30 - дроб изпържен в масло, домат
16:00 - прошуто, масло
20:30 - вратна пържола, броколи в масло, зелена сатала
Тренировка:
Набиране - 3-2-2-1 ебати кога ще им вдигна повторенията на тия набирания.....
Пуш пул констант стамина на макс 45 кг - 39, 39, 37, 37, 37, 37, 32,32, 32, 30
100 суинга с пудовката 32 кг
Усещам интересна промяна в тялото си - паласките ми ги няма и талията и кръста намаляват на обиколни, а задника ми трупа ММ :) Като резултат - купих си шорти без да ги пробвам - на дупето са му супер, но горе в кръста са ми яко широки.
24.07.09
18:37
Пускам си блог http://vencitu.blogspot.com/
Храната за днес:
07:00 - 2 яйца, кашкавал 50 гр, масло, гъби, чушки
12:00 - свински дробм бекон за скара, масло
16:00 - луканка, 1 яйце, масло
20:30 - пилешка пържола, зелена салата, тиквички
тва е
казано от Венцеслава Атилова на 24.07.09, 18:37:
Ха честито!
От известно време и на мен ми просветват едни блогови лампи :) Изпревари ме ;)
25.07.09
08:45
Браво !!! Ще следя с интерес !!!
Още веднъж - страхотна си !!!
П.С. И ме съмнява, че ти не си просто “Стрелец”, “Тигър” или..... Ти си “soldier” ;)
Мнението беше редактирано от RAZORBLADE на 06.08.09 10:06.
26.07.09
03:38
казано от RAZORBLADE на 25.07.09, 08:45:
Браво !!! Ще следя с интерес !!!
Още веднъж - страхотна си !!!
П.С. И ме съмнява, че ти не си просто “Стрелец”, “Тигър” или..... Ти си “solder” ;)
Ето това е страхотен комплимент. Ами такава съм - имам ли проблем се мобилизирам и го атакувам - да ми се маха от главата.
Вчера имах доста динамичен ден - нагоре надолу, а и ще е така за в бъдеще.
Храната:
07:00 - 2 яйца, масло, бекон, чушки, гъби
14:00 - бекон за скара, зелена салата
18:00 - масло, пилешко варено 50 гр
21:00 -свинска маджа някаква, зелена салата с прясно биволско сирене
Направих сериозна тренировка:
Тяга 80 кг 2х5, 78 кг 1х5
Лежанката на Милко - 12,5 кг 3х5 на ръка
Турско ставане (лелеееее това колко е брутааално) 10 кг гира 3х5 http://www.youtube.com/watch?v=uGRBvom4Zrw
Гуд морнинг 50 кг 3х5
Стълби 1ци - най-добро 2:36 :) 5ци няколко - най-добро 32:15
Много ми хареса тази тренировка и ставането най-вече.
Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 26.07.09 03:38.
26.07.09
19:16
Имах страхотен ден - навън, сред природата. Заредих се. Освен всияко друго си набавих 40 пресни, домашни яйца. И се вдъхнових да попиша малко за яйцата - http://vencitu.blogspot.com
Сутринта направих обичайните спринтове в НСА. Последвани от трион, повдигане на таза и разни други стабилизиращи упражнения.
Храната:
06:00 - 2 яйца, масло, 50 гр бри, гъби, чушки
11:00 - 2 яйца, чоризо, гъби
16:00 - пържола на дървени въглища ммм, домат, 2 чаши чевено вино
20:30 - бекон за скара, черен дроб, зелена салата
I feeel goooood. Днес се размотавах по шорти цял ден - всичките ми приятели ме питаха дали не съм почнала да тренирам професионално .... с тези крака (време за реклама).
Лека нощ.
26.07.09
19:21
Супер статия! И не само нея :) Честитка за блога.
Мнението беше редактирано от Преслав Додев на 26.07.09 19:23.
27.07.09
05:47
Ха-ха! Това турско ставане е много интересно - има опасност да се пребиеш с тежестта, ама явно се внимава - гледам, че бавничко се изпълнява. И кои мускули точно се напрягат - виждам, но как се усеща ефектът? Дали може да се изпълни и с гира?
Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 27.07.09 05:47.
казано от Венцеслава Атилова на 24.07.09, 18:37:
....
Ха! Какво съм изтървал!
Успех с блога - ще следя!
27.07.09
09:23
казано от Ива Павлина на 27.07.09, 05:47:
Ха-ха! Това турско ставане е много интересно - има опасност да се пребиеш с тежестта, ама явно се внимава - гледам, че бавничко се изпълнява. И кои мускули точно се напрягат - виждам, но как се усеща ефектът? Дали може да се изпълни и с гира?
Може да :) Може и без тежест. Не ти препоръчвам да го правиш сама в началото обаче - техниката е много специфична. Аз най-много го усетих в рамото и корема, но на мен това са ми най-слабите места. Който, където има дисбаланс - там ще го усети.
27.07.09
09:49
Мерси за отговора, Венци.
27.07.09
10:04
казано от Ива Павлина на 27.07.09, 09:49:
Мерси за отговора, Венци.
За нищо :)
Вик, Пепи, мерси - ще се старая да го ъпдейтвам ежедневно :)
27.07.09
19:12
Готин ден :)
храна:
07:00 - 2 яйца, масло, бекон (леле тези яйца са лудница)
12:30 - бекон за скара, черен дроб, домат
16:00 - яйце, масло, бяло фрапе
19:30 - свинска вратна
Никви зеленчуци пак... хммм, утре ще се поправя.
Лека вечер от мен
28.07.09
08:13
12,6% 61 кг
Успешно си постигнах целта, месец преди срока който си бях дала :)
хм, много странно. И сега какво?
Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 28.07.09 08:14.
казано от Венцеслава Атилова на 28.07.09, 08:13:
12,6% 61 кг
Браво, Венци. Но то ти е омръзнало да го чуваш това “браво” вече...:)
Аз бих заложила на силовите постижения.
12,6% 61 кг
Хехе, браво :) Честито за постигнатата цел!
Ами тренираш си и се кефиш :) Аз на твое място бих отпуснала и храната малко - в смисъл не толкова стриктно ВМ, но ти си знаеш :)
Мнението беше редактирано от mbarton на 28.07.09 08:21.
28.07.09
08:23
казано от inis9 на 28.07.09, 08:15:
12,6% 61 кг
Браво, Венци. Но то ти е омръзнало да го чуваш това “браво” вече...:)
Аз бих заложила на силовите постижения.
За браво-то - никога не омръзва :)
Нови цели - Dragon flag - цялото движение.
Да преборя тъпото СПКЯ без хормонално лечение.
Да стигна 3х5 тяга на 100 кг до 15ти септември, както и 3х5 клек на 80.
Ако междувременно смъкна още - ОК, но това си е на заден план вече.
28.07.09
08:25
казано от mbarton на 28.07.09, 08:21:
12,6% 61 кг
Хехе, браво :) Честито за постигнатата цел!
Ами тренираш си и се кефиш :) Аз на твое място бих отпуснала и храната малко - в смисъл не толкова стриктно ВМ, но ти си знаеш :)
Ами, така си свикнах вече - сега живея сама и когато пазарувам инстинктивно пазарувам ВМ. Да, сега вече заявявам, че всеки пък когато ми яде нещо гадно ще го ям. Въпросът е, че вече не ми се ядат боклуци толкова.
12,6% 61 кг
Едва ли някой се е съмнявал, че ще ги постигнеш!
Поздравления и от мен! Кефиш яко :)
Радваш се на живота, част от който са тренировките, как какво???
А И виждам, че вече постави нови цели за следващото тримесечие ;)
Страхотно. А аз вчера видях плочките наживо. Впечатляващо, много изразени. Абе супер готино!! :)
28.07.09
09:13
Има ли резултати от хормоналните изследвания?
28.07.09
09:17
казано от Ива Павлина на 28.07.09, 09:13:
Има ли резултати от хормоналните изследвания?
В петък