10.09.10
16:40
Здравейте, тренирах плуване 8 години, имам доста добра подготовка и искам да вляза/навляза в областта на бб. Моля, както и Oranje така и всички останали да ми помогнете да започна. Ще си проверявам съобщенията всеки ден. Искрено се надявам да ми съдеиствате така както са съдеиствали на вас. За по-подробна информация, пишете ми!
А дали системата не може да се приложи по време на сваляне? Даже си мисля, че е перфектна :D
10.09.10
17:35
Хич не е,като започнеш да качваш по килограм на всяка тренировка си става зорно.
Я си представи клек в 5х5,след това тяга или пулоувър.
Може ако приема всичките въглехидрати преди тренировка или тренировката е след закуската, но пак не е добър вариант.
10.09.10
17:42
Или взима някакви супермегахипертурбо добавки.
п.п.Не съм карал програмата,мнението ми е на база наблюдения.
10.09.10
18:37
Може ли да попитам има ли вариант на 5x5 без тяга и клек :)
Защо?
Защото съм на 15 и мисля, че ми е рано за тяга и клек :)
10.09.10
18:47
Не ти е рано,а напротив точно на 15 се развива най-много силата ;)
Сега ще ти кажа какво стана с тялото ми след като почнах да правя клек сериозно, няма да преувеличавам. Преди точно 5 месеца и 2-3 дни бях 162см. вмомента, откакто правя клек пораснах с 6см. на височина. Не знам какво ти пречи да клякаш, а доколкото тягана ако не друго ще ти направи предмишници яки като менгеме.
Защо?
Искам да ми кажеш, къде ги четете тия простотии ве, бате? Почти 1.90 съм клякам от бая време и продължавам да раста. Ама правиш лежанка нали, знаеш ли, че ще си смалиш гръдния кош от нея? От набиранията знаеш, че се скъсяват ръцете? А за лицевите опори незнаеш, че след време лакътя ще ти се обърне на 35 градуса. И да не забравя - внимавай по колко време ходиш на ден ако прекаляваш след 2-3 години си с бастун.
Мнението беше редактирано от Riko на 10.09.10 22:11.
Защо?
Искам да ми кажеш, къде ги четете тия простотии ве, бате? Почти 1.90 съм клякам от бая време и продължавам да раста. Ама правиш лежанка нали, знаеш ли, че ще си смалиш гръдния кош от нея? От набиранията знаеш, че се скъсяват ръцете? А за лицевите опори незнаеш, че след време лакътя ще ти се обърне на 35 градуса. И да не забравя - внимавай по колко време ходиш на ден ако прекаляваш след 2-3 години си с бастун.
хахахахаххахахахаххахахахахахахха лежанката смалявала гръдния кош
хахахах ей добре се смях браво луди примери :D:D:D
иначе от всичко в програмата само тяга не правя ... Иначе за клека 1.83 съм 17 год невярвам да порасно и затова го правя
Разберете, че каквото и упражнение да правите няма да се СМАЛИТЕ, а ще пораснете.... това все едно да вися на лоста и да чакам да порасна.
мисля лежанката в понеделник да с еднаква тежест а тази в петък да правя 2-3 с макс килограми .Така няма ли да е по-ефектна ?
Извинявам се предварително, ако има отговор вече на въпроситеми, но темата е огромна.
1.С каква бързина трябва да се извършват движенията. Примерно при лега: бързо вдигам,задържам 2-3 секунди горе и после плавно спускам или как ?
2.Всичките 5 серии ли трябва да бъдат с едни и същи килограми.Ако е така на някоя серия е възможно да стигна до отказ или дори да не достигна 5те повторения, в такъв момент какво бихте ме посъветвали?
3.Колко килограма да добавям при следваща тренировка? Бях разбрал от някъде, че трябва 2,5кг да се добавят, но в залата където тренирам няма дискове от по 1,25кг.(извинявам се че написах 1,75 ...)
Мнението беше редактирано от Overlord на 12.09.10 20:17.
12.09.10
19:15
Извинявам се предварително, ако има отговор вече на въпроситеми, но темата е огромна.
1.С каква бързина трябва да се извършват движенията. Примерно при лега: бързо вдигам,задържам 2-3 секунди горе и после плавно спускам или как ?
2.Всичките 5 серии ли трябва да бъдат с едни и същи килограми.Ако е така на някоя серия е възможно да стигна до отказ или дори да не достигна 5те повторения, в такъв момент какво бихте ме посъветвали?
3.Колко килограма да добавям при следваща тренировка? Бях разбрал от някъде, че трябва 2,5кг да се добавят, но в залата където тренирам няма дискове от по 1,75кг.
1. Темпото може да бъде различно. Задържането горе е относително - горе на набиране не е като горе на лежанката. Коет горе визираш?
2. Да, може да се стигне до отказ преди 5-тото повторение. Тогава дадената тренировка ще е примерно 5-5-5-4-3. Т.е. последните две серии има отказ преди петото. Тежестта се увеличава само при 5х5, така че следващия път се остава на тези повторения. Дори и хората на стак от стероиди и мостри (ако използваме модерното напоследък) не могат всеки път да правят 5х5 с по-тежки килограми.
3. 2х1,75=3,50! Добави най-малкото възможно. За тежески над 100кг за 5 повторения може да добавяш и по 5кг.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 12.09.10 19:43.
3.Колко килограма да добавям при следваща тренировка? Бях разбрал от някъде, че трябва 2,5кг да се добавят, но в залата където тренирам няма дискове от по 1,75кг.
1. Нормално темпо.
2. Има различни варианти, първоначално е по-добре с еднаква тежест. Ако стигнеш до отказ следващатата тренировка повтаряш тежестта и така докато успееш да направиш 5х5
3. Най-добре си купи дискове, защото 5 кг е голям скок за упражнения като лег и преса. Освен 1.25 може да си вземеш и 0.5 кг дискове за да истискаш максимума.
Благодаря Ви много за отговорите и се извинявам за изклучително глупавата грешка (2х1,75=3,5)
Oranje бих искал, ако не те натоварвам излишно разбира се да ми кажеш при различните упражнения какво да бъде темпото.
1.Сега се зачетах по-дълбоко и забелязах, че пише да се подбира тежест, с която да се извъшат 5 повторения. Ако го направя това е възможно още на втората серия да не изпълня още 5 повторения :D
2.Най-малките дискове в залата с от по 2 кг, това няма ли да е проблем при покачването на тежестите?
Ако почнеш директно с макса ти за 5 повторения много бързо ще спечеш и стигнеш застой. Почни с около 20-30% по-леко и увеличавай постепенно, така шансът за прогрес е значително по-голям.
Ето ги мойте резултати, като цяло съм доволен само на лега ми се иска да дигах малко повече.Тяга и гребане не бях правил преди това.Не съм взимал никакви добавки.Бях 75кг в началото,до момента съм си все още 75,но доста по изчистен което е странно тъй като ядох за маса, но имаше моменти в които жегите си казваха думата и нямах и грам апетит.
лег 5х60/70
гребане5х50/70
клек 5х85/125
тяга 5х50/100
раменна преса 5х14 дъмбел/20
Гръдна обиколка 94/98
Мишница 37/38
Бедро 57,5/58,5
Талия 76/78
Рамена 118/120
Мисля да почна програма от другата седмица,но имам няколко въпроса.Избрах си първият вариянт и искам да попитам дали ще е проблем,ако добавям по 1 упражнения примерно към всяка тренировка,с по-нисък обем?Другото,което искам да попитам е,може ли милитъри пресата да се замени с раменни преси с дъмбели.И понеже има 3 пъти клек в програмата,мисля този във вторият ден да е преден,а този в третият ден,трябва да е по-лек от този в първият или не съм разбрал?
26.09.10
11:34
Мисля да почна програма от другата седмица,но имам няколко въпроса.Избрах си първият вариянт и искам да попитам дали ще е проблем,ако добавям по 1 упражнения примерно към всяка тренировка,с по-нисък обем?Другото,което искам да попитам е,може ли милитъри пресата да се замени с раменни преси с дъмбели.И понеже има 3 пъти клек в програмата,мисля този във вторият ден да е преден,а този в третият ден,трябва да е по-лек от този в първият или не съм разбрал?
Не си казал какво ще е това допълнително упражнение.
Може да се замени с дъмбели. Разбира се, най-добре е да е от стоеж.
Може преден клек.
Ами примерно разтваряне за странично и задно рамо,трапец и от време на време лег преса или някое изолиращо упражнение за крака в последният ден от програмата.Предполагам няма да ми дойдат много,като ги сложа в отделните дни по 1-2 :).
26.09.10
12:07
Ами примерно разтваряне за странично и задно рамо,трапец и от време на време лег преса или някое изолиращо упражнение за крака в последният ден от програмата.Предполагам няма да ми дойдат много,като ги сложа в отделните дни по 1-2 :).
Не би трябвало да е проблем.
Здравейте.Днес ми е 4-а седмица с 5по5 обаче снощи ме схвана бая лошо гърба след това и ребрата.Въпроса е ако пропусна само днешната тренировка фатално ли ще е ,че не ми се рискува.
04.10.10
11:24
Никога не е фатално, когато се отнася за здравето. По-добре си почини.
09.10.10
08:16
Така, аз смятам да почна първият вариант на 5х5 написан в първия пост на темата.
Понеже картата за залата си ми е за 12 тренировки, а също така в университета трябва да правя по 4 на месец... т.е се събират 4 тренировки на седмица а програмата е за 3, можете ли да ми препоръчате какво да правя през четвъртата тренировка ?
@theLuckyLooser Аз тренирах също като теб 3+1 в университета- правех корем, прасец и предмишница понякога- кардио лично аз не те съветвам да правиш, тъй като аз в желанието ми да изчистя правех спринтове 1-2 пъти седчино и краката ми отказаха и претренирах та не се впускай в кардио активности според мен...
В допълнителната тренировка може да вкараш упражнения за захват, за корем, както и нещо за издръжливост - не е задължително да е скучно кардио.
11.10.10
18:19
Въпрос към Oranje :
След тази програма може ли ПАК да почна 10x10
Ако си доволен от 10х10 - да, почини няколко дни и я мяткай :)
Въпрос към Oranje :
След тази програма може ли ПАК да почна 10x10Ако си доволен от 10х10 - да, почини няколко дни и я мяткай :)
само където мисля да не правя крака защото направих бая големи,а неми трябват повече най-много да очертая ама по-нататък ? Може без клек нали ?
11.10.10
18:41
Въпрос към Oranje :
След тази програма може ли ПАК да почна 10x10Ако си доволен от 10х10 - да, почини няколко дни и я мяткай :)
само където мисля да не правя крака защото направих бая големи,а неми трябват повече най-много да очертая ама по-нататък ? Може без клек нали ?
Да, може. Зависи как си структурираш деня за крака.
Въпрос към Oranje :
Да, може. Зависи как си структурираш деня за крака.
преди да я започна ще питам кво да правя вместо краката :)
14.10.10
04:46
Основни принципи: Когато се направят всичките 5 серии с по 5 повторения се вдига тежестта за слдващата тренировка.Какво е това вдигане на тежеста за следваща трнировка ?
14.10.10
04:57
Основни принципи: Когато се направят всичките 5 серии с по 5 повторения се вдига тежестта за слдващата тренировка.Какво е това вдигане на тежеста за следваща трнировка ?
Да кажем започваш на 1-ви ноември системата.
Слагаш 80кг на лежанката и успяваш да направиш 5-5-5-4-3 повторения.
На 8 ноември успяваш 5-5-4-5-4 повторения.
На 15 ноември гаджето те е ядосало, настинал си и успяваш само 5-4-4-3-2 повторения. Случва се.
На 22 ноември всичко е наред, успяваш и петте серии да направиш по 5 повторения.
На 29 ноември вдигаш тежестта, т.е. вече си на 82,5кг (или 85кг, или 84 кг...).
Повтаряш горното докато успееш с новите килограми 5х5. После пак добавяш килограми на щангата.
14.10.10
05:51
Много ти благодаря за отговора.
Може ли някой, които е правил и клек в 20 повторения и 5х5, да ми каже от коя е получил повече сила на клека ?
29.10.10
10:48
Реших и аз да пробвам оригиналната версия на 5Х5.Стажа ми е 2 години вече с леки прекъсвания и сега дори имах едно за 1 месец и мисля да почна след прекъсването тази програма.Та въпросът мие с какво може да се смени набирането защото ми е слабо то?