11.09.12
12:55
Бате, по-добре прави военна преса. Малко е по-тегава, но за мен това е най-доброто упражнение за рамо. :)
Здравейте
във втората тренировка, където има клек,военни,тяга и набирания, набиранията с какво мога да ги заместя ?
Понеже след тягата съм труп и ги правя 5/4/4/3/3 примерно с широк хват и то не пълни (до горе )
27.09.12
11:37
Гребане с щанга.
04.10.12
11:15
Може ли вдигането от лег да се замени с полулег?
Здравейте!
Почнах системата вече преди около месец и мога да кажа че засега съм доволен как се развиват нещата..
Имам няколко въпроса.. понеже имам доста понатрупани излишни мазнинки мога ли да сложа кардио преди и след тренировката ( някакво колело или..) +л-карнитинче? Иначе в момента взимам суроватка, креатин и BCAA разклонена верига.
Благодаря предварително!
а може ли към програмата на бил стар :
1 ден:
Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5
2 ден:
Тяга 5 x 5
Раменни преси 5 x 5
Набирания подхват 5 x 5
3 ден:
Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5
да добавя при втори ден някакво упражнение за бицепс понеже доста изостава ?
а може ли към програмата на бил стар да добавя при втори ден някакво упражнение за бицепс понеже доста изостава ?
Не ти ли е чудно как така Бил Стар се е прецакал с тая система и са му изостанали и бицепсите, и предмишниците, и предното рамо...? Или просто въобще не се съмняваш, че си по-голям тарикат от него? :D
17.10.12
22:29
Хората са различни. На Бил Стар може да са му вървели по-добре бицепсите от на Бойко Ставрев. Особено ако Бойко е с по-дълги ръце.
На първата страница в първия пост съм описал основните принципи на системата.
Приемете, че тази програма е протеин.
Протеинът може да се пие с глутамин, с креатин...
Ако с нещо не може да се пие, то е казано. Както, например ЗМА не трябвало да се пие с калций.
Та така и с 5х5. Казано е какво е и за какво е. И с какво да не се комбинира. Щом на първата страница в първия пост не е написано в червено, че не може, то значи може. От вас зависи вече дали ще направите боза или нагодена за вас и вашите цели програма основана на принципа на 5х5.
Мислете!
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 17.10.12 22:30.
да добавя при втори ден някакво упражнение за бицепс понеже доста изостава ?
Да, може. Макар че набирането в подхват е достатъчно упражнение за бицепс, така че говорим за не повече от 2-3 серии. Аз лично бих ги сложил в първи ден.
Не ти ли е чудно как така Бил Стар се е прецакал с тая система и са му изостанали и бицепсите, и предмишниците, и предното рамо...? Или просто въобще не се съмняваш, че си по-голям тарикат от него? :D
Той понеже баш по тая програма е постигнал такива резултати ;)
Здравейте,реших и аз да започна по тази програма,като сериозното ми трениране е около 6 месеца.Затова мисля да се насоча към варианта за начинаещи.Бих искал да попитам,мога ли да заменя обръщането с набиране или гребане.Тренировките са 3 пъти в седмица,като редувам кофички с лег всяка тренировка,тяга с клек,както и набирания с гребане?Правилно ли съм разбрал.Благодаря предварително :)
да добавя при втори ден някакво упражнение за бицепс понеже доста изостава ?Да, може. Макар че набирането в подхват е достатъчно упражнение за бицепс, така че говорим за не повече от 2-3 серии. Аз лично бих ги сложил в първи ден.
А пак ли да е 5х5 или ?
Мнението беше редактирано от UTF! на 21.10.12 01:58.
Имам питане относно дните и програмата, по която се тренира. В случая се прави понеделник сряда петък, но може ли да се направи през ден, като се следва тренировка А и Б
Примерно:
Понеделник тренирока А
Сряда тренировка Б
Петък тренировка А
Неделя тренировка Б
В случая тренировка А ми е клек,лег,гребане, тренировка Б ми е тяга, рамена преса и набирания подхват с тежест/кофички с тежест
Като смятам, на всеки 2 или 3 седмици тягата,клека и лежанката да ми бъдат - 20 % от тежеста за почивка н ЦНС и намаляване риска от травми, както и 6 седмица делоад
Мнението беше редактирано от Riko на 22.10.12 21:50.
Е че то системата е горе долу това- ти просто скъсяваш с 1 ден почивката. Пробваш и ще видиш- вероятно ще се адаптираш няма да имаш ядове. цнс-мнс натискаш, ако горе в черната кутия си нахъсан ще възстановяваш.
Ами същност скъсявам почивката да, но и се пада на седмица да се тренира 1 път тяга и рамена преса, и лег клек гребане по 2 пъти. Може би в началото ще ми е тежко тяга да правя през 4 дни, но ще видим.
Имам и аз едно питане и ще се радвам ако получа отговор :)
Последните 2 дни когато правя лежанка почвам първо с нея и след това правя клека,(иначе е клек,лег и т.н.). Забелязвам, че като почна с лежанката имам повече сила дали може да е така или просто си въобразявам ?!
Може би така ще имаш повече сила на лега и по-малко на клека. :) Предположение. Иначе не съм правил 5х5 досега.
29.10.12
21:49
Е и аз първо започвам с лег и после клек.
Тая система има ли някой който я е почнал с 3 цифрени тежести на всяко движение?Питам понеже 3 месеца да тренираш и от 40 лег да идеш на 60…нищо не е ,и без тая система можеш да ги направиш.Ама да почнеш с 5х5х110 лег и след 3 месеца да буташ примерно 2х5х140 е друга история.Казвам го защото вчера правих 5х5 лег-100,клек-120,гребане-110 и беше относително леко(общо взето експериментирах с тежестите).Днес,никаква мускулна треска и се чудя дали да продължавам.
30 кила на лег за 3 месеца, след като си минал периода на начинаещ? Не мисля, че има система, с която да постигнеш това, или във всеки случай, не и система, разчитаща само на тренировки ;)
Мускулна треска не ти трябва, само ти удължава почивката и пречи да тренираш. Иначе, най-вероятно си се подценил с тежестите, затова нямаш.
Между другото, вместо да помпаш 5 серии с еднаква тежест, може да пробваш пирамида 5х5, до една максимално тежка серия.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.11.12 09:35.
Ясно,че 30 кила трудно се слагат.Отделно работих с еднаква тежест,защото така е заложено в първата страница.Въпроса е че,при моя максимум,който в момента е 3х135,ако след 3 месеца не мога бутна поне 1х150,не си заслужава да си губя времето.Естествено,тва е много условно казано,понеже при мене има много променливи,най-вече в храненето,отделно и хранителни добавки не мога позволя.Нямам работа,не контролирам почти нищо,както и да е.Напоследък почнах да си мисля какво искам да правя залата и осъзнах че нямам желание да продължавам да правя билдърски сплитове и тн.Тренирам от няма година и половина и съм АДСКИ отегчен.Искам да троша железа.Така че ако някой може да даде някакви стартови протоколи за трибой и да почвам да си работя,ще съм много благодарен. ;)
Ако буташ 135х3 (сам и чисто), то 150 кг. още сега са ти във възможностите, а 145 кг. трябва да буташ без проблеми.
Аз не мисля, че фиксираните протоколи и схеми са удачни, точно защото физическото състояние се променя ден за ден и ако днес 130 са ти леки, утре може да те затиснат, а по програма трябва да работиш със 140 примерно.
Затова, караш по самочувствие. Хващаш си някое базово упражнение и правиш между 2 и 5 повторения в серия и качваш тежестта в пирамида, докато си стигнеш максимума, т.е., серия, при която техниката ти почне да куца или паднеш под определения брой повторения.
След това, ако се чувстваш силен, или качваш още тежести и намаляваш бройките, докато стигнеш максималната единица, или ако не се чувстваш силен, прекратяваш. Накрая може да върнеш малко и да направиш серия с повече повторения (6-12).
Така както го разбирам,значи както е дадено 5х5,имам предвид упражненията, мога примерно да направя 8-10х3 с покачващи се килограми до макс.След което евентуално по-лека серия с повече повторения.Това за всяко от упражненията в програмата.Така като цяло повече ми допада.
Отделно,тия 135х3 ги бутнах лятото,преди около месец и половина,чисти.На Jack3d,креатин-моно,ЗМА и един куп лайна.В моментното ми състояние,сигурно и 130 биха ме затруднили(последно правих 3х125 преди десетина дена),за това може би не беше много коректно да ги споменавам,както и да е.То и не мога да си позволя да експериментирам,защото тренирам сам,рано сутрин в 8,зад бара е една бабка,която няма как да ме пази :D .
Другото което е че аз исках да разбера не мога ли просто да си тренирам,през ден клек,лег,тяга,един път на 6-7 дена тежка раменна преса.Като да речем Тренировка А тежки движения -2 пъти седмично,Тренировка Б - със 20-30% по-лека - 1 път.Или нещо от сорта.
Благодаря за отделеното внимание. :)
Другото което е че аз исках да разбера не мога ли просто да си тренирам,през ден клек,лег,тяга,един път на 6-7 дена тежка раменна преса.Като да речем Тренировка А тежки движения -2 пъти седмично,Тренировка Б - със 20-30% по-лека - 1 път.Или нещо от сорта.
Благодаря за отделеното внимание. :)
Може, ако целта ти е само трибоя.
Балабанов, щом килограмите, с които си пробвал са ти леки, просто сложи с по 10 кила повече следващия път. 5х5 определено е приятно разнообразяване на билдърските сплитове, и съвсем не е губене на време.
21.11.12
11:00
Здравейте,
Искам да се консултирам с вас за програмата 5х5. Тренирам от 3 месеца, като първите два правих кръгови тренировки, а от 1 месец съм на 3 дневен сплит, който мисля да правя още месец, някъде до Коледа. След това обаче възнамерявам да направя месец-два някаква по-силова програма, за да кача малко работните тежести, с които тренирам. Видях, че 5х5 е особено популярна, но ми се ще да чуя и вашите мнения и препоръки, особено на тези, които са я изпробвали.
В момента постиженията ми за единици са следните: Тяга - 130; Клек 110; лег 90
Ръст 175, 79 кг.
Имам няколко бързи въпроса:
1. Каква трябва да е почивката между сериите и упражненията?
2. Може ли да правя програмата за повече от 12 седмици?
3. Може ли да включа бицепсово сгъване 2 пъти в седмицата- 3 серии по 8-12повт.?
4. Трябва ли да правя загряващи серии преди същинската тренировка и колко?
Здравейте,
Искам да се консултирам с вас за програмата 5х5. Тренирам от 3 месеца, като първите два правих кръгови тренировки, а от 1 месец съм на 3 дневен сплит, който мисля да правя още месец, някъде до Коледа. След това обаче възнамерявам да направя месец-два някаква по-силова програма, за да кача малко работните тежести, с които тренирам. Видях, че 5х5 е особено популярна, но ми се ще да чуя и вашите мнения и препоръки, особено на тези, които са я изпробвали.
В момента постиженията ми за единици са следните: Тяга - 130; Клек 110; лег 90
Ръст 175, 79 кг.
Ами братле, преди 2-3 години успях да си направя лег-а от 50 на 65 за около месец и малко на лично тегло 55 ! :д програмата е стабилна , тягата сигурно 150 ще я стигнеш, а и не е няква скучна, не е като да правиш 3@8 концентрично + 3@15 корем :Д
28.11.12
05:19
Ще я пробвм. Ако успея да кача тягата на 150, клека на 130 и лега на 100 ще съм много доволен.
28.11.12
12:27
Имам няколко бързи въпроса:
1. Каква трябва да е почивката между сериите и упражненията?
2. Може ли да правя програмата за повече от 12 седмици?
3. Може ли да включа бицепсово сгъване 2 пъти в седмицата- 3 серии по 8-12повт.?
4. Трябва ли да правя загряващи серии преди същинската тренировка и колко?
1.5мин
2. може, зависи от планирането на тренировките
3.3 дена между тях, в някоя седмица ще се падне 1 път. Това е оптимално
4. Разбира се
Мое лично мнение.
29.11.12
19:30
Модифициран вариант на Бил Стар
1 ден:
Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5
2 ден:
Тяга 5 x 5
Раменни преси 5 x 5
Набирания подхват 5 x 5
3 ден:
Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5
ами тука къде са ръцете или те не се тренират?
29.11.12
19:48
Това без фарма няма да работи, ще сгънеш чадъра бързо.
30.11.12
17:06
значи си направих програма 5х5 но имам няколко въпроса по нея
ще е 12 седмици като на всяка тренировка ще качвам по 2,5 - 5кг
почивки м/у сериите 4:00 мин а между повторенията 3:00 мин
Понеделник:
Лег 5х5 с максимална тежест (колкото мога да направя 5 повторения)
Клек 5х5
Гребане 5х5
трицепс / корем серии 2-3 повторения 5-8
Сряда:
Клек с -20-25% от понеделник
Раменна преса от стоеж 5х5
Мъртва тяга 5х5
Набирания 5х5
Бицепс / Корем серии 2-3 повторения 5-8
Петък:
Лег 5х5
Клек 5х5 с покачване на тежестите докато не кача +2,5 -5кг от понеделник
Гребане 5х5
Трицепс / Корем серии 2-3 повторения 5-8
та въпросите са колко упражнения да правя за корема и бицепса и трицепса
и кога да правя трапец или да го правя с мъртвата тяга т.е гледах в едно списание както се прави мъртвата тяга и като се изправиш сас щангата и повдигаш за трапец и да вклуча ли още за трапец
30.11.12
17:26
Между сериите 4 мин,... ок, а между повторенията 3 мин ... :D Нещо не разбрахме май. Иначе трицепс и бицепс ги правех с общо 5 серии - 3 серии с щанга и 2 серии с дъмбели ;)
01.12.12
13:45
трапеца да го правя ли очаквам и друго мнение пък за бицепса и трицепса по 5 упражнения ще са много според мен
01.12.12
19:13
Чети по-хубаво, казал съм общо 5 серии, тоест или 1 или 2 упражнения за бицепс и трицепс.
01.12.12
20:44
Че как няма да го правиш трапеца - то си е задължително. Включи си го в програмата смело.
Ще ме прощаваш,ама си далече от истината.При една тежка тяга,в достатъчен обем,в комбинация с гребането - трапец НЕ е задължително да се тренира.
01.12.12
20:51
Аз като правех 5х5 си е бях модифицирал за мен по следния начин:
ден 1:
Набиране и мъртав тяга 5х5
Раменни преси 5х5
Бицепс 5х5
ден
лег и полулег 5х5
клек 5х5
трицепс 5х5