Системи за размер: 10х10

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
sTroNG !

06.05.12
14:55

С бицепсово сгъване, естествено :)

06.05.12
15:00

Те вторите упражнения в ден две до колкото виждам не са за крака, а за преса и прасец.

08.05.12
18:40

Здравейте,тренирам от 2седмици по програмата на Полякин , харесва ми. Нормално ли е всеки път след 1вият ден от тренировката да имам мускулна треска на гърди и гръб , дори и на корем. Вече 2 пъти става така. :)

Нормално е, особено при трениращи, което допреди 10х10 просто са клатели тежестите в някакви частични амплитуди.

08.05.12
18:56

Аз и до преди това съм правел упражненията с пълна амплитуда и правилно , но нямах . Както и да е.
От както тренирам не съм имал и мускулна треска на бицепса , миналата тренировка имах,което е добре :)

ПП. Добре ли е ако включа 2 пъти кардио в седмицата 15-20 мин. :)

Мнението беше редактирано от instructor на 08.05.12 18:57.

22.06.12
21:51

Всичките 10х10 с една тежест ли да ги правя, не може ли първите 5 серий примерно с 50 кила, другите с 45 ? Или трябва да е една и съща тежеста.

22.06.12
21:56

Ако свалиш тежеста идва полицията на 10х10 и те пребива.

22.06.12
22:01

казано от Пингвин на 22.06.12, 21:56:

Ако свалиш тежеста идва полицията на 10х10 и те пребива.

ха - ха !

25.06.12
22:02

С какво мога да ги заменя ?

4-ти ден :

Последните 2 упражнения -
2а. Повдигане на дъмбели встрани от наклон  3х10-12
2б. Повдигане на дъмбели встрани от сед 3х10-12

Ще ми кажете ли с какво мога да ги заменя ?

Нали в понеделника мога да сложа:
1а дъмбели от полулег - 10х10
1б гребане с дъмбел 10х10
2а флайс от полулег - 3х10-12
2б набирания - 3х10-12 ?

Или да сложа лег на местото на дъмбели от полулег ?

24.07.12
21:53

Така след обстойно прочитане на цялата тема останаха няколко въпроса у мен неотговорени. Удачно ли ще в първия ден вместо 10 серии да са избутване с главата надолу да е фактически редуване на това упражнение с такова ,само че главата горе ( т.е. правя си го него след това 1б след това с главата горе след това 1б  и така като общо пак станат 10 сериите за гърди). Вторият въпрос ми е дали може да добавя един 4ти тренировъчен ден , в който ще направя (без темпото, а като нормална тренировка) 1 упражнение за задно рамо , 1-2 упражнения за преса и 1 упражнение за трапец ? Иначе програмата изглежда супер - днес ми беше първата тренировка и направо се чувствах като размазан (особено предмишниците на скрипеца - те ме предадоха) .

1. Не е много удачно в този вариант, но има и такива варианти, при които се използват няколко упражнения. Експериментирай.
2. Може

06.09.12
19:12

Здравейте.Мисля да пробвам системата.Не ми стана ясно само упражнението “преса на долен скрипец”.Някой може ли да ми прати снимка или клип на упражнението? Коя мускулна група натоварва ?

Ами системата е добра , но като нямам възможност да посещавам фитнес и разполагам със собствени уреди от

1 ден:
1а. Преса с дъмбели от наклон (главата долу) с полусупиниран хват 10х10
1б. Набиране подхват 10х10
2а. Флайс от наклон (главата горе) 3х10-12
2б. Гребане с дъмбел 3х10-12

Не мога само да направя преса с дъмбели от наклон ( 1.) . Може ли да бъде заместено със друго упражнение ?

2 ден:
1а. Клек 10х10
1б. Сгъване на уред за задно бедро от лег 10х10
2а. Преса на долен скрипец  3х10-12
2б. Повдигане на уред за прасец от сед 3х10-12

Не мога да направя само сгъване на уред за задно бедро (2) , както и преса на дорен скрипец и повдигане на уред за прасец. Могат ли да бъдат заместени със други упражнения ?

От 4 ден мога да направя всичко и така. Може ли ако има възможност да бъдат сменени упражненията да се дадат предимно упражнения със дъмбели или щанга , ако има такава възможност. Както казах някои упражнения нямам възможност да ги направя и за да компенсирам изгубеното Ви пиша дали има възможност тези упражнения по-горе , които съм поставил , че нямам възможност да направя да се заменят със други упражнения ?

Благодаря.

Мнението беше редактирано от beceraful Костадинов на 14.09.12 10:36.

Почвам по разновидния вариант и след 4 седмици ще постна резултати и после крайните резултати след 8 седмици (след смяната на упражненията) :))

04.10.12
20:56

Здравейте,
Спряла съм се на тази програма за следващите 4-5 седмици, но не съм сигурна как да я сформирам. Бих се радвала на мения, критики и съвети! Въпрос:  дали правилно съм го структурирала?
гръб и гърди
а1 дъмбел преса/ обратна дъбел преса 10х10
а2 мъртва тяга с щанга или дъмели 10х10
б1 придърпване на долен скрипец/ гребане 3х10-15
б2 флайс 3х10-15
крака и корем
а1 клек 10х10
а2 сгъване за задно бедро/ лег преса/ Stiff Legged Deadlifts 10х10
б1 повдигане на крака от висене 4х15
б2 повдигане за прасци
рамене и ръце
а1 Лег с тесен хват/кофички от пейка/ Lying Triceps Extensions 10х10
а2 арнолд преса/ Standing Barbell Curl/ Сгъване с дъмбели от полулег 10х10
б1 Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред 3х15
б2 Лег с тесен хват/ кофички 3х15

Като цяло не съм много силна, но искам да го променя, искам да вдигам тежко. През последните 2 седмици съм опитвала с различни системи, откаси ден за ден, но е крайно време нещо за нещо по-сериозно. Целите ми са сила и релеф. Придържам се към циклично и чисто хранене.

Мнението беше редактирано от steli на 04.10.12 21:08.

08.10.12
13:16

казано от Юлиян Тодоров на 13.10.09, 11:52:

1 ден:

1а. Преса с дъмбели от наклон (главата долу) с полусупиниран хват 10х10 - Това упражнение мога ли да го заместя с повдигане на дъмбели от лег ?

казано от instructor на 08.10.12, 13:16:

казано от Юлиян Тодоров на 13.10.09, 11:52:

1 ден:

1а. Преса с дъмбели от наклон (главата долу) с полусупиниран хват 10х10 - Това упражнение мога ли да го заместя с повдигане на дъмбели от лег ?

Може. Упражненията не са фиксирани. Важно е темпото!

08.10.12
13:32

Мерси,Юли!

08.10.12
17:18

А някой може ли да ми препоръча по коя програма да тренирам от 2те ? Или няма значение .

Супер програма мисля да я пробвам, въпросът ми е следният...
Тъй като не виждам упражнения за трапец, корем и предмишница има ли вариант за наваксване при тях, ако да какъв е той?
А другото ми запитване е както каза колегата по-горе, коя от двете програми да използваме или няма значение?
Благодаря предварително
Поздрави :)

Мнението беше редактирано от Влади Андонов на 13.12.12 16:26.

27.02.13
18:42

Може ли да се разделят тренировките понеделник,сряда и петък.Или е задължително да се спазва цикличноста и след 5тия ден да се прави първата тренировка ?

03.03.13
12:29

Edit:След 2-3 пъти изчитане на темата,мисля ,че схванах идеята и след няколко дни ще я пробвам !

Мнението беше редактирано от Excess на 09.03.13 20:25.

На тези,които още не са пробвали тази програма искам да кажа едно- НАИСТИНА РАБОТИ.
Поне при мен резултата е впечатляващ,с никоя друга тренировъчна програма не съм постигал толкова бързи резултати.Щом колежките в работата след втората седмица ми казваха “много добре изглеждаш,доста си заякнал,да не си биеш някакви спринцовки”...е тва е най-големия комплимент който мога да получа :) Малко я видоизмених според работното ми време и според мускулните групи,на които искам да наблегна.А ето как тренирам аз:
1 Ден - Клек - 10 по 10
        Мъртва тяга - 10 по 10 ( редувам ги с почивка поне 2 минути,понеже първия път си засичах точно 90 секунди между сериите  и щях да припадна на 5тия цикъл :D )
          Прасец 3 по 12 повт.

2 Ден - Раменни преси с дъмбели 10 по 10
        Разтваряне встрани с дъмбели 10 по 10
        Трапец 4 по 12 (едната тренировка с дъмбели,другия път с щанга)

3 Ден - Почивка
4 Ден - Почивка

5 Ден - Преса с дъмбели 10 по 10 (единия път на равна лежанка,другия път на наклонена)
        Горен скрипец  10 по 10
        Пулоувър 3 по 12

6 Ден - Сгъване за бицепс 10 по 10 (единия път с прав лост,следващия път с кривия)
        Разгъване за трицепс 10 по 10 (единия път на лежанката с прав лост,следващия път с крив лост)
        Коремни преси на от вис 3 по 12

7 Ден - Почивка
8 Ден - Почивка
И след това от начало.Като сантиметри не мога да кажа къде колко е напредъка,но за месец съм качил 6 килограма,като мога да кажа,че в раменете и краката е най-осезаемо (което ми беше и целта)

Като съвет мога да кажа следното.Понякога тази програма изглежда много тежка в процеса на тренировката.Еднообразието направо те смазва психически,а преломната точка е да минеш 5-6 цикъл (особено в деня за крака).Изпълнявайки повторенията с бавно спускане на тежеста напомването е изключително добро.Надявам се да съм бил полезен на тези,котито смятат да започват по тази система.Успех !

11.03.13
11:25

Здравейте отново,искам да попитам конкретно за 4 упражнения:

Първи ден
1a преса с дъмбели (това е за гърди ?Като ръцете се държат като чуково ... нещо ме обърква някой може ли да покаже?)

Втори ден
1бПреса на долен скрипец,мога лид а го заменя за друго упражнение за корем ?Примерно от вис?

Четвърди ден
1б. Сгъване с дъмбели от полулег (не съм сигурен пак за какво става дума)
2а и 2б в същия ден , също не разбирам за какво са ,рамо ?Как се изпълняват някой може ли да покаже?

Благодаря!

За пресата на скрипец какво е и дали може да се замени е отговорено на 1 страница на темата.
Чуково - дланите гледат една към друга - снимката с културиста.
Сгъване с дъмбели е за бицепс. От полулег значи, че сгъващият е седнал на лежанката и се е облегнал - на снимката с червената фланела.
2а и 2б от четвърти ден са за рамо.

11.03.13
15:35

Да като културиста правилно съм разбрал,но хем го хващам като за флайс дъмбела хем го пускам надолу ?Самото изпълнение малко ме обърква и днес го изпълних стандратна преса (като лег преса ) с дъмбели,но успях да направя 10х10 със 12,5кг мисля другия път 15 или 17
а набиранията едвам стигнах до 4-тата серия и 5-тата ++ правех по 1-2 , това добре ли е?

За бицепса ми е любимото упражнение точно това,просто не му знаех името.
И 2а и 2б ми се изясниха, благодаря!

След 5-тата серия по 1-2 повторения означава, че не е подбрана тежестта и се правят просто десет серии, но нищо общо с 10х10. Набирането е упражнение, което малцина могат да изпълнят както трябва за 10х10, затова е по-добре да се избере подходящ заместител.

11.03.13
18:47

Можеш ли да дадеш заместител за набиранията (аз в началото видях ,че 10х10 за набирания си е много но така е в програмата и не исках да променям нищо)
PS:КОлко са оптималните серии и повторения в тях -  които трябва да правя за да е 10х10 а в същото време да избегна “ако се направят всичките 10х10 се увеличава тежестта”
Благодаря!

Мнението беше редактирано от Excess на 11.03.13 19:02.

Набиране на машина, горен скрипец... А защо не и някое хоризонтално гребане, ако изостава плътността. Или вариант на хай-пул...
Не разбрах въпроса с оптималните серии и повторения.

12.03.13
07:20

Горен скрипец би бил добре, но има ли значение хватът,трябва ли да е пак тесен и с дланите към мен,или мога да правя и широк?

Колкото до другия ми въпрос:Нали идеята е да не се правят всички 10х10 защото тогава означава ,че тежестта е малка
(”Основни принципи: Когато се направят всичките 10 серии с по 10 повторения се вдига тежестта за следващата тренировка.”)
,но колко все пак трябва да направя за да не се получи както с набиранията с тесен хват,тоест интересува ме самото съотношение,как да разбера че имам точна тежест ,да кажем:
1x10 ; 2x10 ; 3x10;4x10;5x10;6x8;7x8;8x6;9x4;10x4
или как трябва да е ,за да е оптимално?

До колкото разбрах идеята е да не успявам да правя абсолютно 10х10 но все пак има някаква оптимална броика която трябва да направя за да знам,че тежестта не е прекалено лека,нито прекалено тежка за да не се окажа на 6-тата серия по 1-2 повторения...
Дано ме разбрахте сега.

И последен въпрос,клекът може ли да кажем след 5-6тата серия да го сменя със лег преса,защото ако в даден момент се изморя прекалено и изпусна тежестта(4 секунди спускане има голяма вероятност,а и ако тежестта е правилна нали идеqта е да не правя 10х10 абсолютно всички?), ще е по-добре да не ми е на гърба...
Или не съм разбрал правилно?

Благодаря за ясните отговори!И се извинявам ако спамя темата. :)

За различните видове хват при дърпането на горен скрипец е обяснено в съответната статия.
Има варианти на 10х10, при които се прави повече от 1 упражнение, т.е. клек и лег преса. Като цяло 10х10 с клек за хора без необходимата стабилност на пояса е игра на руска рулетка.

10х10 е:
- правят се 10 серии по 10 повторения*
- темпото е 4 секунди негативна и 2 секунди позитивна част.

* Ясно е, че няма как всеки път да се уцелва точната тежест, така че хората са дали следното пояснение: ако се направят и 10-те серии с по 10 повторения, то се вдига тежестта. Т.е. при повдигане от лег с дъмбели (примерно) имаме 2 дъмбела по 25кг и с тях правим:

- 10,10,10,10,10,10,10,10,10,10 повторения - вдигаме следващия път на следващите по-тежки дъмбели.
- 10,10,10,10,10,10,10,9,9,8 повторения - оставаме следващия път на същите дъмбели.
- 10,10,10,9,8,6,5,4,2,1 повторения - надценили сме се и следващия път сме на по-леки дъмбели.

И в трите примера правим 10х10, т.е. имаме 10 серии с темпо 4020.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 12.03.13 08:37.

12.03.13
10:59

Мисля,че всичко ми се изясни, само един въпрос които ме тормози,ако примерно правя клек със 70кг и правя 5-6 серии по 10 и после едвам правя по 1-2повторения във 7 , мога ли да намаля тежестта за останалите серии(8-9-10), и обратно ако правя 7 серии за гърди примерно по 10 повторения, и усетя че мога и повече да увелича тежестта за 8, 9 и 10 серия,тоест проблем ли е ако тежестта не е постоянна за цялата тренировка?

Нека говорим след като си изкарал няколко седмици по програмата. Тогава всъщност ще знаеш и отговорите, защото практиката не се покрива с теорията на 100% ;)

14.03.13
15:37

За разлика от повечето хора които са “започвали” по програмата с обещания за мнения след това,аз реших да споделя до тук ,впечатления и проблеми:
Първия ден ми беше доста объркано , броене повторения смяна на упражнения,90 секунди после пък 60 секунди за помощните.
След едно пълно завъртане (днес беше последния ден) карам по програмата за 5дни в седмиата,се чувствам доста добре,напомпан, и от понеделник до днес си имам мускулна треска,първо бяха гърдите и гърба (малко и корема заради набиранията),вторник от краката бях като наритан , и днес все още не ме е хванало в ръцете но мисля,че утре ще го усетя.
Малко за тежестите:В началото гърдите явно не уцелих,но ще ги покача.
Набиранията с тесен хват ,ще ги сменя със скрипец,тъй като с това темпо е почти невъзможно след 3-4тата серия макс 5.
А днес (петия ден) кофичките ми доидоха в повее ,направих 10 10 10 10 10 10 9 10 8 7 ,като може би последните 2-3 серии се мъчих доста и от трудност сигурно не съм броял 1 2 3 4 а по скоро 1234 тоест 2-3 секунди вместо 4… но мисля другия път да опитам пак със кофички,доволен съм добре се напомпах,а като се има предвид,че последно едвам правих 1-2 серии по 10 кофички... ‘; в случай че другия път не успя да направя добре темпото поне до 8-9тата серия,ще го сменя с лег с тесен хват.

Това е от мен за сега,наистина имам големи надежди за програмата ,храната върви също и се надявам да си заслужа едно от местата в първата страница за резултати!

25.03.13
15:40

Решил съм да правя 10х10 само за гърди.Едно упражнение,най-вероятно ще е преса с дъмбели. Въпросът ми е веднъж в седмицата ли да го правя или на 4-5 дена. Другото което е след него каква мускулна група е най-добре да правя.

Тъй като днес бях сам в залата реших да експериментирам.Дръпнах една пейка пред часовника и по него се оринтирах :) Общо взето една серия е правех около 50-55 секунди.Нещо обаче се бях подценил и тежеста ми дойде доста лека.10те серии го направих без проблем.Не успях да се напомня мн добре и затова направих и малко кофи. Като цяло има ли смисал от още упражнения след тези 10х10 ? Или се променя въобще смисала на тренировката.

07.04.13
20:13

Според мен цялата работа е била от това че не си избрал нужната тежест, идеята е да не се правят всичките 10х10 защото тежестта е лека,а трябва след 8/9 тата серия вече да не можеш да правиш пълни 10 повторения.Погледни мненията нагоре в тази страница и ще разбереш.

Така и така пиша да кажа и от мен впечатления почти превършвам първия цикъл 6 пъти по 5 дни , не е очаквания резултат +5кг примерно и 2-3см както са писали другите,но да 1см стабилен в ръцете 1-2 в краката ,гърдите  да доста по стегнати и уголемени, качих и 2-3кг но колко са чисти кои знае.
Сега сигурно на 10.04 ще започна тази 4седмична “почивка” която така и не разбрах каква програма точно трябва да е и след това сигурно ще продължа 10х10 но както пише с други упражнения,с които най-вероятно ще тормозя още малко хората в темата.
:)

09.04.13
14:38

Продължителност: Системата е доста изморителна поради големия си обем и се прави или 6 цикъла по 5 дни, или, ако се избере седмичен вариант, 4 седмици, след което се сменят основните упражнения с подобни и още 4 седмици с тях.

Аз избрах 6 , пет дневни цикъла и вчера приключи,сега въпроса ми е трябва да сменя базовите упражнения с подобни и да продължа още 6 цикъла по 5 дни , или трябва да почина 1 месец и след това да продължа 6 цикъла (петдневни) с нови упражнения?

казано от Excess на 09.04.13, 14:38:

Продължителност: Системата е доста изморителна поради големия си обем и се прави или 6 цикъла по 5 дни, или, ако се избере седмичен вариант, 4 седмици, след което се сменят основните упражнения с подобни и още 4 седмици с тях.

Аз избрах 6 , пет дневни цикъла и вчера приключи,сега въпроса ми е трябва да сменя базовите упражнения с подобни и да продължа още 6 цикъла по 5 дни , или трябва да почина 1 месец и след това да продължа 6 цикъла (петдневни) с нови упражнения?

Ако имаше ТРЯБВА, щеше да съм написал какво точно трябва.
Относно питането ти - и двата начина биха дали положителен ефект - и да починеш 1 месец, и да продължиш веднага с нови упражнения.
Разбира се, почивка от месец се има впредвид не само ядене и пиене, а просто трениране по друг, различен от 10х10 начин.

09.04.13
20:15

Да значи правилно съм разбрал,почивката по-скоро ще е психическа защото (нямах предвид ядене и пиене разбира се) след тези 10х10 клякания и кофчки доста съм изтормозен пак казвам психически :D
Много съм доволен от програмата,до сега от друга не съм получавал такива бърз резултати веднага се усеща просто разликата.Значи смятам да почина 1 месец със нормалния сплит (3 дневен) гърди бицес, гръб трицепс,рамо крака със по 3 упражнения и след това ще се завърна на 10х10 с нови упражнения или същите , само това не съм сигурен,защото не са ми известни абсолютните заместители на базовите упражнения.

Благодаря за бързия отговор!

12.04.13
15:44

След точно 3 дни (2тренировки) се отчаях от другата програма,няма нищо общо с напомпването,слагах колкото мога кг (в правилно изпълнение) намалях темпото но просто при малко повторения (8-10) и само 3 серии сякаш нищо не правех,за момента се напомпих но след 5 мин все едно не съм тренирал.
Имам само една молба може ли някой да ми даде заместители на базовите упражнения за 5дневния цикъл?Защото смятам да си продължа на 10х10 , и другия ми въпрос е към автора на темата,колко мога да изкарам по тази програма без да се изгуби положителния ефект,тоест да не стане претрениране или пък “еднотипност” на упражненията?

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1