Ядково мляко можеш да си направиш много лесно сама.
Не мисля че без ферментация е възможно да се намали лактозата в млякото.
Ако е прясно мляко без лактоза е...било мляко.
02.02.18
10:23
казано от Margi на 02.02.18, 10:12:
Да, Марги, то си е мляко с нужните витамини и протеини. Ядковото мляко е просто вода с малко въглехидрати вътре.
казано от Margi на 02.02.18, 10:12:
Ядково мляко можеш да си направиш много лесно сама.
Знам, Марги, правила съм, но не мисля че би ми излизало по-евтино... И трайността му е кратка, което е желан ефект по принцип, но в такъв случай ще трябва да правя през няколко дни.
Именно... :/ Но аз не консумирам по много, предимно сутрин в кафето.
Става въпрос за различни продукти.
Прясно мляко без лактоза, обработено с УХТ и т.н. не е мляко. Това казват технолозите. Това че агенция по храните не вижда разликата, е въпрос на критерии.
На мен също ми е интересно какво ще се получи с диетата. До колкото знам от близък, който е бил на нея, основната и цел е да митигира болката и клиничните симптоми при активната фаза на заболяването на Крон и ibd. Освен че е трудна, в дългосрочен план не е много здравословна. Харесва ми начина по който ти подхождаш, с краен срок и ясна цел, предполагам дори си консултирала с лекар. Дано да даде резултат.
Мнението беше редактирано от Splash на 02.02.18 12:17.
казано от Splash на 02.02.18, 11:24:
На мен също ми е интересно какво ще се получи с диетата. До колкото знам от близък, който е бил на нея, основната и цел е да митигира болката и клиничните симптоми при активната фаза на заболяването на Крон и ibd. Освен че е трудна, в дългосрочен план не е много здравословна. Харесва ми начина по който ти подхождаш, с краен срок и ясна цел, предполагам дори си консултирала с лекар. Дано да даде резултат.
Да, не е здравословна в дългосрочен план, но пък прилагайки първия й стадий е много вероятно в последствие да останат много малко на брой храни, които да водят до дискомфорт или да влияят само в по-големи количества.
Аз лично гледах, че се прилага успешно при IBS и SIBO. Главно ако има нарушен баланс между “добрите” и “лошите” бактерии в червата и/или развитието им на грешното място - свръх популация на бактерии в тънкото черво, гладуване на определени бактерии по-надолу в дебелото черво, както и стимулиране на патогенни такива също в дебелото черво. Високите на FODMAP храни хранят “лошите” бактерии, които предизвикват ферментация и с изкл им те “гладуват” и умират (поне се надявам 😄 ).
Разбира се в следващия стадий ще ям доста пробиотични храни (кисело зеле, кефир и т.н.) и съм набелязала някои добавки като масло от риган. Също знам, че канелата, джинджифилът, кокосовото масло и ябълковият оцет борят патогените 🙂
Не е лесно като излизаш и ядеш навън, защото във всичко почти има лук и чесън, зърнени и млечни (като не броя зрелите сирена). Не е и лесно като си на рожден ден да не пийнеш и хапнеш торта 😄 Но утешителното* е, че това е за няколко седмици.
Мнението беше редактирано от Sanya на 02.02.18 12:55.
02.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 1 (5)
Храна и добавки:
- кафе с безлакт.мляко
- 2 бъркани яйца, 30г овесени ядки с какао и фъст,масло
-1 мандарина, 1 киви
- 120г св. контра филе, 200г картофи, айсберг с домат, царевица, морков, малко олио, с оцет и сол
- кафе
- кексче в чаша (като от предните дни)
- на гости: моркови с хумус (без чесън), чери домати с бейби моцарела, ядки, мини кюфтенца от дом.кайма, 1 малко парче чийзкейк, няколко глътки бяло вино
- 30 мл уиски, 3 шотчета Блъди Мери
* Zinc +Vit C (15mg + 60mg), Vit D3 (62.5 ug), Multivitamins Active woman (My protein) , 1х Omega 3 liquid (1000mg EPA+DHA)
Не беше почивен по план, но се чувствам твърде невъзстановена за клек.
Вечерта на рожден ден на близък приятел. Знаех, че ще има домашен печен чийзкейк и до последно мислех, че ще устискам... Да ама не! Пред чийзкейка съм безсилна 😄 Добре, че тази седмица си я заложих да е опознавателна, да видя с кое се справям, с кое имам проблеми, та вината ми не е голяма 😄 Пих и алкохол, който по принцип не е препоръчителен, но до 1 чаша вино и 30мл уиски/водка/джин е долу горе ок. Това, което забелзах е, че веднага усетих дискомфорт и то силен.
МЦ дойде рано сутринта и започна с болки, което до някъде обясни настроението и апетита ми в този ден... Не знам още как ще тренирам днес и утре.
Мнението беше редактирано от Sanya на 03.02.18 10:55.
Здравей!
При този дискомфорт помага също цялостно спиране на глутена и млечните. (временно, разбира се)
Принципно и аз имах този проблем, но не ми правеше толкова впечатление. Надут, с дискомфорт, и с него си карах. Проблема беше острото акне, обриването в гнойни пъпчици, пъпки с бял връх. От мазилата нямаше смисъл. Дадох си сметка, че трябва коренно да променя храната. Първо спрях млечните, после цялото глутен (иначе отиваха по кило мляко и цял хляб на ден). За капак прекалих и спрях всичкото сладко. Лук и чесън така и така не ям, че ми е прищипана жлъчката. За щастие кожата промени коренно своята визия и си дойде на мястото общо взето. С това наред корема спря да се подува и дискомфорта изчезна въпреки, че след това започнах да вкарвам по малко глутенови.
Мнението беше редактирано от Nachev на 04.02.18 11:58.
Начев, радвам се, че се включваш. Да ти кажа и аз виждам проблеми с кожата през последната година и половина. На практика в тази диета, която прилагам се изключва и глутенът до някаква степен. Млечните също, но много се надявам да не ми се налага да ги спирам, много си ги обичам. Не живеем в държава, където достъпно можеш да си купуваш алтернативи като ядкови млека и йогурти.
Благодаря за споделения опит 🙂
За нищо, затова сме тук.
Така е, малко е сложно в БГ-то. Вариантите са два или да си правиш сама от соя или някакъв друг източник, или да консумираш поне домашно. Когато си бях в БГ, 24/7/365 със всякакъв вид млечен продукт съм се тъпкал, претъпквал, (имах бълков период всеки ден по кило кисело в продължение на два месеца) ОБАЧЕ домашно. Нямах особени проблеми с кожата. Тук нищо, че е контролирано по едно време лицето ми беше като повърхността на Меркурий. Та мисълта ми е, че наистина трябва да се внимава с “купешкото”.
03-04.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 1 (6-7)
Храна и добавки:
В събота ми беше доста зле, нямах енергия, малко сън и прочие, направих си един овесен кекс сутринта, който беше близо 900 калс и си го изядох целия, следобед хапнах нещо малко и за вечеря още един такъв кекс, подкрепен с фъст.масло 😄
Неделя храната беше повече по план. Смути и яйца за закуска, обядът беше салата с тофу, а за вечеря ципура и сладки картофи. Десерт след това - мъфин в чаша с ягоди, с фъст.масло и едно киви.
* Zinc +Vit C (15mg + 60mg), Vit D3 (62.5 ug), Multivitamins Active woman (My protein) , 1х Omega 3 liquid (1000mg EPA+DHA)
Не знам, но този път мц направо ме съсипа. То не са зверски болки посред нощ, цялостна умора и лошо настроение. Не бях в никакво състояние да тренирам, постъпих умно и изчаках да минат първите критични дни.
Събота почти не мръднах от вкъщи, само един пазар и толкова. Неделя се разходих пеша, въпреки дъжда все пак беше приятно свежо навън 🙂 Успях да си направя крачките!
Котето е разгонено за първи път и спя с тапи за уши... Не е най-добрият сън тези дни, пък и имам други неща, за които да се притеснявам... Малко кофти почивни дни се очертаха, но всичко минава 🙂
Мнението беше редактирано от Sanya на 05.02.18 07:36.
05.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 2 (8)
Храна и добавки:
- кексче в чаша с ягоди и фъст.масло, кафе с б.мляко
- ципура, 200г сладки картофи, айсберг с чери и краставица, оцет и зехтин
- кафе с б.мляко
- 30г оризов чипс
- 1 варено яйце, 2 мандарини
- останалите 30г чипс
- макарони от царевица и ориз с доматен сос, краве сирене и 2 варени яйца
ТРЕНИРОВКА А
1.1. Клек 3х8 @40кг
1.2 Раменна преса с дъмбели, усп.хв. 3х10 @2х8кг
2. Румънска тяга с щанга 15, 13, 12 @40кг
3.1. Lat prayer 3х15
3.2. Гребане с дъмбел, унилатерално 12, 12, 10 @15кг на ръка
4.1. Прасец на лег преса 3х15 @+20кг
4.2. Трицепсово над глава с кабел 3х12
Тежеше ми на клека, а не би трябвало 40кг да са ми такъв проблем за 8ци вече. Все тая де, не бързам с нищо. Не съм най-силната, доста момичета са на светлинни години от моите смешни килограми, но всеки според възможностите си. Давам каквото мога...
11к крачки вчера, сънят е бил доста рехав.
Клека,Усмивке е странна работа-ден с ден няма еднакъв.Един път хвърчи,а очакваш да е тегав-я заради сън,а заради храна.Друг път очакваш,да е силен,а той те мачка със смешни и нееднократно преодолявани тежести.
06.02.18
10:00
казано от Sanya на 05.02.18, 07:34:
Котето е разгонено за първи път и спя с тапи за уши...
Вероятно ще запаля пожар, ама... що не го кастрираш?
казано от Кольо Пияндето на 06.02.18, 10:00:
Задължително е...ако искаш да сте заедно по-дълго.
Да мине седмица и го пращай.
Аз имах такъв момент...предишното животинче го кастрирах на 8 месеца, но новото ни изненада преждевременно на 6тия месец!!!-явно уличните някак избързват с развитието))),10 дена по-късно го кастрирахме и него.
Точно един ден е драмата с кастрацията,защото изглежда нещастно животинчето...на следващия ден е пак търчане и игра.
казано от Кольо Пияндето на 06.02.18, 10:00:
Коле, това ще правя. Още преди да я взема беше решено. Вететинарите ми казаха да изчакам да стане на година... Оказа се, че не е правилния съвет, затова се заемам в най-близко време.
Ще бъда благодарна, ако някой ми препоръча ветеринар в София, при когото да отида и на когото мога да се доверя за кастрацията 🙄
Мнението беше редактирано от Sanya на 06.02.18 12:48.
06.02.18
12:56
Срещу станцията на Жулио Кюри има един зоомагазин с кабинет. Аз лично съм доволен от тях - много са внимателни и винаги подхождат с лично отношение. Феникс мисля, че се казваше зоомагазина.
Младост-4 ако те устройва...проверен и изпитан кабинет.
http://barsvet.com/index.php#
06.02.18
13:19
Моя Франц(сиямец), който взех когато бях на 17 и приспаха на 14 годишна възраст, беше обгрижван и ефтанизиран с много внимание в Драгалевската клиника, горещо я препоръчвам.
Едно младо момче е, но е невероятен с животните.
тук
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 06.02.18 13:26.
06.02.18
15:34
казано от Sanya на 06.02.18, 12:39:
Ще бъда благодарна, ако някой ми препоръча ветеринар в София, при когото да отида и на когото мога да се доверя за кастрацията 🙄
Добро хрумване - в клиниката им в Борово ми кастрираха голямата котка без проблеми и усложнения, а съм доволен и от цялостното отношение 🙂
06.02.18
16:37
Добро Хрумване - и аз там те пращам.
Доста време се знаем с тях, лоша дума не мога да кажа.
Моето звероподобно там го оперираха навремето.
На година е късничко, мисля... на около 8 месеца беше черното диване.
Ден-два след операцията е добре да си край животинката, за да я наглеждаш... особено при момиченцата операцията е малко по-сериозна.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.02.18 16:46.
Благодаря ви!
06.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 2 (9)
Храна и добавки:
- 2 яйца в кокосово, 2 мандарини, кафе с б.мляко
- ципура, 200г печени картофи и моркови, 1/2 краставица
- нес кафе
- 1 варено яйце, 3 оризовки, чери домати и краставица
- доза протеин изолат
- макарони от елда и ориз с доматен сос, краве сирене и 1/2 консерва тон в зехтин
- кексче в чаша, ягоди
ТРЕНИРОВКА В
1.1. Хип тръст 10, 10, 10 @60кг
1.2 Бъгларски клек 10, 10, 10 @20кг
2.1. Лег с дъмбели 10, 9, 9 @2х12,5кг
2.2. Вертикален скрипец пред гърди 15, 15, 12 @30кг
3.1. Пул тру 3х15
3.2. Изнасяне встрани с два дъмбела 3х15 @2х4кг
Ролер на задните бедра и разтягане след това, пропуснах корема.
Леле задните бедра са ми такъв блокаж, че при всяко навеждане ми е мъка. Хип тръста в тази зала винаги съм го правила на смит машината защото мислех, че нямам удобно място където да се наглася. Вече си измислих и ще го правя със свободна щанга или поне когато не е пълен фитнеса и има как.
Българският клек за първи път го правих с по-ниско повдигнат заден крак, след като четох една статия в един от мъжките дневници. Мисля че го усещам много по-добре, опорния крак не ми се натоварва толкова и няма същото залитане като преди.
Премерих си талията и корема - 65см / 75 см. Може би трябваше още в началото на експеримента, за да видя колко ще спадне 🙂 Усещам разликата вече, но мисля да изкарам поне 4 седмици, за да съм сигурна че е както трябва. Тегло от днес - 58,6
Клиниката,която ти дадох...то по-скоро е кабинет.
Две мои женски котки кастрирах там в рамките на 8 месеца.А бях свидетел на още поне 3-4…минавайки за храна и тн.
Само първия ден я гледах едната,втората -диване от улицата ,даже и първия ден не съм я наглеждал)))То си личи когато има нужда.
И двете на втория ден бяха Ок.
07.02.18
09:32
казано от Кольо Пияндето на 06.02.18, 16:37:
Ден-два след операцията е добре да си край животинката, за да я наглеждаш... особено при момиченцата операцията е малко по-сериозна.
В добро хрумване след кастрация имаш 2 дни, които са част от цената на процедурата и в които котето може да остане за наблюдение 🙂
07.02.18
09:40
Досега не ни се е налагало да наглеждаме кой знае колко - пусне ли ги упойката, всичко е ок. Ама то вкъщи само таласъми 🙂, сигурно не при всички е така.
Иначе не бих оставила оперирано животинче под наблюдение в клиника, освен ако не се налага/нямам възможност да съм при него в часовете, в които е необходимо - според мен е излишен стрес.
07.02.18
09:43
казано от Херцог Трън на 07.02.18, 09:32:
В добро хрумване след кастрация имаш 2 дни, които са част от цената на процедурата и в които котето може да остане за наблюдение 🙂
Мммтва не го знаех, ама е доста смислено.
Черното го взех 15-20 минути след като го събудиха след операцията и първите 10-12 часа беше почти в безпомощно състояние. Наистина бързо се възстанови после, де...
При положение, че няма да имам възможност да я гледам, защото не правят събота/неделя кастрациите, когато реално не работя, предпочитам да остане ако се наложи един ден в клиниката. В предвид, че е женска и операцията е по-сложна предпопитам да бъде наблюдавана от лекари, аз лично не знам какво по-добро бих направила за нея. Да, ще се притеснявам и ще я мисля, но поне няма да е сама и ще е под наблюдение... Най-вероятно ще избера мястото да ми е максимално близо до вкъщи, за да: 1. Не се стресира от дълъг път; 2. за да си я взема бързо или да реагирам бързо при нужда (дано да няма такава).
Саня...кабинета работи и в събота, и в неделя)))
Стрес е за животното престоя в клетка.
Мнението беше редактирано от nervak на 07.02.18 10:53.
Направи го както на теб ще ти е удобно и не го мисли толкова. Една кастрация си е съвсем рутинна манипулация. Няма толкова много неща, които могат да се объркат, а стресът за животното не може да се избегне независимо дали ще я вземеш веднага, след няколко часа или дни. След като си си избрала ветеринарен лекар, си ги действай нещата и мисли как да си я отглеждаш оптимално след това.
07.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 2 (10)
Храна и добавки:
- накиснати овесени ядки, протеин изолат, капучино
- макарони от елда и ориз с доматен сос, краве сирене и 4 мини кюфтенца от дива кайма
- кафе с б.мляко
- айсберг, черита, краставица, 1/2 консерва тон в зехтин, черен сусам, 6 оризовки
- 4 мини кюфтенца, 200г печени картофи и моркови, малко кетчуп
*Vit D3 (62.5 ug), Multivitamins Active woman (My protein) , 1х Omega 3 liquid (1000mg EPA+DHA)
Почивен. Мачках се много сутринта, че задните бедра още са ми блокаж. Само веднъж помня, че ме държа толкова време...ама нормално, не съм ги правила във високи бройки от много време (да не кажа никога).
Забелязвам, че винаги следобед и до края на вечерта изгладнявам много... Често следобедното ми хранене въобще не ми стига и само чакам да дойде следващото, а по навик ям и след като се прибера от 2ра смяна (демек преди да си легна). Ще се опитам да го пропускам това последното, като хапвам повече на вечеря 🙂
08.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - week 2 (11)
Храна и добавки:
- палачинки с брашно от просо, ягоди, капучино
- 4 мини кюфтенца от дива кайма, 200г печени, картофи, 1 морков, маринован джинджифил, малко кетчуп
- кафе с б.мляко
- горещ протеин изолят
- айсберг, спанак, черита, краставица, 2 варени яйца, черен сусам, оцет и зехтин, 150г печена тиква
- макарони елда и ориз болонезе с 3 мини кюфтенца
*Vit D3 (62.5 ug), Multivitamins Active woman (My protein) , 1х Omega 3 liquid (1000mg EPA+DHA)
ТРЕНИРОВКА А
1.1. Клек 8, 8, 8 @40кг
1.2. Раменна преса с дъмбели 10, 9, 9 @2х9кг
2. Румънска тяга с щанга 15, 15, 13 @40кг
3.1. Lat prayer 3x15
3.2. Едностранно гребане с дъмбел 12, 10, 10 @15кг на ръка
4.1. Прасец на лег преса 3х15 @+50кг
4.2. Едностранно разгъване за трицепс на кабел 15, 13, 12
5. Молитва за корем 3х15
Тоя клек си тежи и това, но ще си гриндя още малко.
Още ме опъваха задните бедра, но преди това се размачках хубаво и мисля че клин-клинът изби 😁 после нямаше помен.
Много ми беше изморено цял ден, лениво, спящо... А и на много хора около мен де, явно налягането нещо играеше.
Изтеглих си приложението, което Splash спомена в неговия дневник. Доста е полезно от към база данни, но има един едноседмичен трайъл, където ти дава храненеия за деня и накрая си попълваш дневник как се чувстваш. Не мога да следвам мийловете, добавям си мои, което е малко досадно. Дано си заслужи парите 😅
09.02.2018
Снощи глуповата ми емоционалност провали близо 2 седмици старателност... А и по-рано установих, че сладките картофи въобще не са low FODMAP, въобще денят ми се иска да го отпиша като да не е съществувал.
Low FODMAP diet - Stage 1 - Fail
Храна и добавки:
- палачинки с брашно от просо, ягоди, капучино
- сьомгова пъстърва, сладки картофи, броколи на пара с малко кетчуп, маринован джинджифил
- кафе с б.мляко
- някво десертче с фъстъци, тип сникерс - няколко такива
- сьомгова пъстърва, сладки картофи, айсберг, спанак, черита, оцет и зехтин
- смути: спанак, ягоди, изолат, бадемово мляко, мака, какао, чиа, подсладител
- пакет карамелени вафлички, 1/2 царевичен хляб с руска салата и кетчуп
ТРЕНИРОВКА В
1.1. Хип тръст 8, 8, 8 @70кг
1.2. Български клек 8, 8, 8 @25кг
2.1. Лег с дъмбели 12, 10, 10 @2х12.5кг
2.2. Вертикален скрипец пред гърди 12, 12, 12 @35кг
3.1. Пул тру 3х15
3.2. Изнасяне на дъмбели встрани 15, 15, 13 @2х4кг
4. Повдигане на крака от вис (до горе) 3х8
Всичко по план.
Събота ходих на йога. Храната не беше low FODMAP, но нищо критично.
11.02.2018
Low FODMAP diet - Stage 1 - Week 1 (1)
Храна и добавки:
- овесена каша с какао, канела, подсладител; шейк от протеин изолат, няколко ягодки и малко ананас с бадемово мляко
- сьомгова пъстърва, паста от ориз и царевица с болонезе сос,зелен боб, броколи и краве сирене, няколко зелени маслини
- кафе с бадемово мляко, 2 блокчета 85% шоколад
- смути спанак, ягоди, ананас, мака, какао, бадемово мляко, чиа
- салата айсберг с краставица, черита, оцет и зехтин, черен сусам, пастата от обяд с пилешко месо
*Vit D3 (62.5 ug), 2х tb. Multivitamins Active woman (My protein) , 2х Omega 3 liquid (1000mg EPA+DHA), преди лягане 2x tb Zinc+Mg
Денят си го прекарах вкъщи основно. Убих се от готвене за деня и за седмицата, но трябва да се следва плана, който си начертах.
Реших, че ще следвам почти едно и също меню през седмицата за по-лесно, а уикендите че разнообразявам. Това означава че закуската, обяда и вечерята може би ще са сходни, в зависимост от това дали е тренировъчен или нетренировъчен ден. Обичам разнообразието, но понякога точно това ми пречи да си изградя нови, по-добри навици...
Привет!
Опитах се да дам шанс на попълването на дневника си, но някак си това вече изгуби своя чар. Може да правя включвания през някоя седмица как върви low FODMAP диетата за тези, които се интересуват. Продължавам си с всичко, с което съм се заела!
На всички пожелавам да следват и реализират целите и мечтите си 🙂 Ще ви чета!
П.П. Ъпдейти, рецепти и фитнес “приключенията си” ще пускам в инстаграм акаунта си - @lifting.the.dream който иска и му е интересно да ме следва 🙂
Минавам да отбележа няколко неща, което ще направи дневника ми вече тотално ненужен. Беше си полезен в своето си време и ще си го препрочитам понякога. Та...
Ново 20! Прекратявам следването на всякакъв тип диети, режими, следене на калории в бъдеще (надявам се) за добро. Осъзнах, че стигнах до момента, в който дори неследенето на калории, но внимаването какво и по колко ям, постоянното зяпане в огледалото и вглеждане във всеки недостатък нанася постоянна вреда на психиката ми, на възприятието ми за тяло (т.нар. body image), на изграждане на изключително лоша връзка с храната. Не е нормално всеки ден по-голямата част от деноношието да мисля какво, кога, колко ще ям и да чакам с нетърпение всяко следващо хранене. Смело мога да призная, че това граничи на 100% с хранително разстройство.
Прочетох книгата BRAINWASHED на Elisa Oras, , а в момента чета Matt Stone и книгата му Diet recovery: Restoring hormonal health, Metabolism, Mood and your relationship with food. Няма да резюмирам книгите или да им правя реклама, но ми отвориха очите за някои неща.
Идеята ми, че няма да ми е нужен дневника повече е в следствие на това, че никога повече не смятам да си следя количеството храна, мисля да отговарям на желанията си и въпреки това да се стремя да се храня пълноценно. Не искам да се обсебвам по никакъв начин.
Тренирам каквото и колкото пъти ми се тренира. Последно време увеличих йогата на 2 пъти седмично и 2 пъти седмично тежести. Всичко според това как се чувствам.
Еми още от първата седмица съм по-щастлива, все по-малко мисля за това кога и какво ще ям и просто някак по-свободна. Нормално първоначално имам не малка водна задръжка и подпухване, но тялото ми ще балансира това.
Рапорт даден! Не търся коментари и мнения 🙂
Чета си ви!
Поздравления !!!
С кеф го прочетох тоя пост.Много правилно си усетила нещата...естествено че си права !
Да, за храната и вглеждането определено няма голям смисъл. Единственото важно нещо е да си запазиш спортната дисциплина, не на всяка цена, но не трябва и да се отпускаш, да правиш много пропуски. Погледни и другите спортове, пробвай различни неща. Както се казва времето е твое.
Важното е сега да не залитнеш в другата крайност (казвам го като човек, който е бил там). Доколкото те познавам, поне виртуално, това едва ли ще се случи. 🙂
Браво, Санчо! Все едно прочетох моите мисли :*
Аз също като теб съм на тази вълна в момента, и също чета книга подобна, само че на българска авторка 🙂
Успех!