All about

Прескочи до:

03.01.13
11:49

Много ясно ,че ше претренирате...вие сте се насрали още в главата,още от там се претренирали...
Няма как със ментална настройка ‘’претренирал съм’’ да се раздаваш на макс в залата.Спрете да си внушвате простотии...

03.01.13
11:51

Ами правил съм го - 4 дни в седмицата модифицирано ЕДТ за сила, около 30 минути тренировка с приблизително 90-95% от ПМ, без почивка(обърни внимание, без никава почивка) между всяка единица. Не претренирах, да не говорим, че и с прословутото ми “възстановяване” успях да прогресирам добре.
Не чета кой каква книга е написал, каква схема е сътворил, каква таблица е дал - не ме вълнуват. Каквото трябва да знам - научил съм сам и по трудния начин. Не приемам книги, схеми и таблици като аргумент или като пътеводител.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 03.01.13 11:53.

03.01.13
11:52

Защото грохваш и връщаш яко назад. Ти пак ще си тренираш, нали така...ама със смешни и жалки цифри.

Натурално можеш да тренираш иначе Велико, но по описания от бат ти Сашо сценарий...тренировка(зала, тепих, писта, висилка или др.), ядене, спане...повтаряш.
А не бързай след работа и цял ден спорове с олигофрени и бумащини...давай мачкай железата, прибери си смазан на добиче...а върви яж и възстановявай...ставай сутринта, бързай, стой цял ден на комп...и т.н.

Много са различни нещата.

Претренирането не е толкова от гирите, ами от ВСИЧКИТЕ МНОГО други неща, дето ни занимават...всъщност повтарям Сашо, ама е прав де, общо взето.

03.01.13
11:57

Абе и аз заставам зад мнението ,че няма такъв покемон-претрениране. Начи от близо 3 месеца бях на някви мижави калории , а тренировките ми бяха по час и 10 минути - Кондиции 25 до 35 минути нон стоп дигане, после почивка и силова част. Ако бях претренирал нямаше да кача 30кг на изхвърлянето и 40кг на обръщането за има няма 6 месеца. Не е много , ама реално погледнато и никога не съм тренирал да вдигам тежки щанги. Всичко е в главата- последните няколко дни като се сетех за тренировка и дланите почваха да ми се потят автоматично и започвах да мисля разни оправдания само и само да не ида на тренировка, ама като минех веднъж загрявката всичко беше наред, че даже и рекорди поставях. В аматьорския спорт почти всичко е на ментална основа :)
P.s- не ангажирам никой с мнението ми, въпреки че е не професионално, все пак имам някакъв поглед върху нещата.

03.01.13
12:28

На 40 години може и да ти е зор, на 20 - не :)

Carbohydrate

03.01.13
12:37

Извинявам се на всички , ако съм бил не точен в изказванията си или съм ви подвел! Трябваше да уточня, че става въпрос за конкретни цели с конкретни методи на “чисто”. Разбира се, че в бодибилдинга няма такъв покемон- както тук някой написа, но в трибоя е често срещано неприятно явление за съжаление. Умората се акумулира от тренировките, понеже са специфични, от причините, които написа автора на дневника и т.н., в това няма спор.... Та, така.....както и да е))

03.01.13
13:05

Ае Смолова ми еба мозъка, а Енимъла дробеца... все си наебан :D

03.01.13
13:20

Претрениране = недобро възстановяване, само че се получава в резултат от по-дълъг период от време, когато всички условия за възстановяване са оптимални, но се тренира на едно високо ниво и в един тънък индивидуален момент, ако не си дадеш почивка - изгърмяваш - но все пак си е всъщност липса на възстановяване.

На мен ми се е случвало два пъти, като при първия например проумях, защо и в неделя не се прави тренировка на пълни обороти (въпреки указанията на треньора) - това беше моят тънък момент към онзи период от време, който трябваше да спазвам.

Иначе повечето във форума най-вероятно ги използват като пълни синоними.

Постоянно натрупване/наслагване на умора, без достатъчно възтановяване = много умора = претрениране. След претренирането тялото ти бие спирачките с разни болки, чувство на неразположение  и др. подобни, ако продължаваш да си упорт идват и контузиите. Има и вариант за адаптация, но възможността за тази адаптация е ограничена и за да настъпи тялото или трябва да получи помощ от вън (химии, рани въстановителни процедури,  ... ) или да изключи или намали функциите на някоя от другите си системи.
Който иска да вярва, който иска да не вярва. Това е личното ми мнение по въпроса и за мен така стоят нещата с претренирането!

03.01.13
14:18

Инженере, да твърдиш, че адаптацията на организма е свързана с химия и добавки, е все едно да оспориш факта, че фотосинтезата се извършва изцяло в тялото на растението. Науката дава впечатляващи примери за адаптация на организми към средата от амеби до хомо сапиенс. Подобни твърдения са парадоксални. Натуралният процес изисква време и усилия, постоянство и концентрация. При приемането на външни “препарати” приспособлението става към техния състав, не към самите тренировки. Така мисля аз.

Тоест спираш добавките и всичките ти постижения изчезват? Доста невярно твърдение. Ти все едно не тренираш... Културистите за мен са адски силен пример - невероятни количества стероиди, добавки и т.н. НО тренират зверски по 3-4 пъти на ден. Тренировките са мега важни, добавките просто ти позволяват да си постоянно в топ форма и да прогресираш без особено големи плата. 
П.С. Назобай се мощно, спри и виж след това какво става.

Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 03.01.13 14:32.

03.01.13
14:30

И аз да споделя малко мои наблюдения. Не знам претрениране ли е, не добро възстановяване ли е, но както бях писал, аз през живота си не съм спортувал, нито съм тренирал каквото и да е. Когато започнах преди по-малко от две години, реално във времето почти не си давах почивки. Не че съм вдигал кой знае какви тежести, но за мен си беше тежко, давах всичко от себе си в 90% от тренировките. Тренирах по 5 дни в седмицата, от време на време и кардио. Може би от тази пролет забелязах съвсем осезаем спад в либидото ми. Ставаше си ми като искам, но го нямаше това редовно желание, което по принцип си имам.. .просто не бях разгонен :D .. не обърнах особено внимание и си продължих тренировките по същия начин. Спад в силата не съм имал, нито съм се чувствал кофти. Забелязах, че и сутрешните ерекции яко се разредиха. Отдадох го на това, че вече съм чукнал 30-така и е нормално да не съм както бях на 18 :D. Но явно съм имал доста сериозен спад на тестостерона, от поне за моите стандарти, прекалено редовни тренировки... След като последните 2 месеца значително намалих тренировките и спрях тяга и клек, на които най-много се напъвах... ефекта е wowwww. Просто съм почти постоянно разгонен и с мацката го правим по няколко пъти на ден без да ми секва желанието, а напротив... Не е било на психична основа, защото никога не съм имал проблеми от каквото и да е естество, нито пък е от факта, че съм с ново гадже, защото в началото и към нея имах лека апатия, когато желанието трябва да е най-голямо. Та явно си има претрениране, но всеки го удря по различен начин. Както е написал Марин, изключва или намаля някоя от функциите на организма...

Carbohydrate

03.01.13
14:31

Става въпрос за адаптация на тялото към натоварването, а не към хлорофила)) АС “позволяват” тази адаптация да бъде факт. Абаджиев има такъв труд ,за Адаптацията;)
Наистина хората малко четат, особено по-младите))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.01.13 14:32.

03.01.13

@Тедо - Нямам такива амбиции и не визирам конкретно постиженията, а здравословното състояние, нали за това говорим? Цялотния “тонус”, тъй да го нарека, на тялото при адаптацията. Не ми изскачай веднага с еднопосочни примери. Ако си спомняш, съвсем доскоро, когато се образува поредният спор “за и против добавките” в моя и в твоя дневник, ти беше един от хората, които най-много посочваха възстановянаето като повлияно от добавки. Химията не мисля, че има смисъл да я коментираме в момента, тъй като тя дава един съвсем различен нюанс на проблема.

Мнението беше редактирано от cocobutt на 03.01.13 14:31.

03.01.13

Ти професоре, колко цикъла имаш зад гърба си и колко истински спортисти, дето са взимали за най-големите състезания и медали познаваш.
Казваш ми, после аз почвам да ти редя примери кой, колко, кога и кой, колко, след...

Бен Джонсън, Донован Бейли са имали месеци в които са бягали 100м. за 10,5..защото толкова им е позовлявало тялото...а и двамата са световни рекордьори....

Нямало натрупвана умора, а...:)))) А защо Юсеин Болт замисля да пропусне цял сезон и да бяга само протоколно 400м. Защо Контадор две години не се състезаваше(махаме тия, дето го наказаха), защо Фелпс не иска да чува за басейн, защо футболистите имат по 6-7 години МАКС в топ форма(и не ми говорете за Гигс и Малдини-те са били в топ форма преди 15 години) и т.н.т.н.т.н.т.н.

От Бг вариантите се сещам само за един, дето и на 35+ мачка по стадионите...ЕДИН...

Айде, давайте с примерите...и тия, дето са по 4 тренировки на седмица и 100кг. им е макса, да замълчат...

казано от cocobutt на 03.01.13, 14:18:

Инженере, да твърдиш, че адаптацията на организма е свързана с химия и добавки, е все едно да оспориш факта, че фотосинтезата се извършва изцяло в тялото на растението. Науката дава впечатляващи примери за адаптация на организми към средата от амеби до хомо сапиенс. Подобни твърдения са парадоксални. Натуралният процес изисква време и усилия, постоянство и концентрация. При приемането на външни “препарати” приспособлението става към техния състав, не към самите тренировки. Така мисля аз.

Разбира се, че тялото има възможности за адаптация без химии и др. подобни. Аз това не го успорвам! Процеса е тренировка->умора->адаптация ... тренировка->умора->адаптация ... и т.н. Когато тази умора е в повече и адаптацията не е пълна, т.е не се възстановяваш , тогава умората се наслагва.  Това имх в предвид в по-горния ми пост като написах

Постоянно натрупване/наслагване на умора

.

Постоянно натрупване/наслагване на умора
без достатъчно възтановяване = много умора = претрениране. След претренирането тялото ти бие спирачките с разни болки, чувство на неразположение  и др. подобни, ако продължаваш да си упорт идват и контузиите. Има и вариант за адаптация, но възможността за тази адаптация е ограничена и за да настъпи тялото или трябва да получи помощ от вън (химии, рани въстановителни процедури,  ... ) или да изключи или намали функциите на някоя от другите си системи.
Който иска да вярва, който иска да не вярва. Това е личното ми мнение по въпроса и за мен така стоят нещата с претренирането!

Науката дава впечатляващи примери за адаптация на организми към средата от амеби до хомо сапиенс.

Примери колкото искаш, така е, но адаптацията на организмите доста често им коства  много поколения! Всичко зависи от големината на тресора. Ако е малък ще е бърза адаптацията , ако е много голям може да трябват да минат стотици, хиляди, пък може и повече години. Ако не тренираш разумно нищо чудно да се жерваш за следващото поколение силачи след теб ;) :)

казано от cocobutt на 03.01.13, 14:31:

@Тедо - Нямам такива амбиции и не визирам конкретно постиженията, а здравословното състояние, нали за това говорим? Цялотния “тонус”, тъй да го нарека, на тялото при адаптацията. Не ми изскачай веднага с еднопосочни примери. Ако си спомняш, съвсем доскоро, когато се образува поредният спор “за и против добавките” в моя и в твоя дневник, ти беше един от хората, които най-много посочваха възстановянаето като повлияно от добавки. Химията не мисля, че има смисъл да я коментираме в момента, тъй като тя дава един съвсем различен нюанс на проблема.

И здравословното състояние е различно. Спираш да боледуваш, наспиваш се бързо, чувстваш се супер, мозъка ти работи на макс.

03.01.13
14:40

Спорите за такива неща все едно си изкарвате парите със спорта ...

03.01.13
14:41

Пак навлизаме в спорове, в които никой няма да отстъпи. Моето мнение е, че тези признаци, които ти си изброил, са едно абсолютно плацебо (по повод МАКСА НА МОЗЪКА), особено в твоя случай. Ти имаш склонността да търсиш перфектното, но и много бързо стигаш до убеждението, че си постигнал универсалното и това в някои ситуации ти пречи. Аз вероятно имам също толкова тесногърдо мнение по повод възстановяването - ето, вече втора седмица имам спад в силата, но съм убедена, че това е признак на временна адаптация. Природата е ALLMIGHTY, но всички знаем, че при нея нищо не протича праволинейно.
Аз съм готова да заплатя с цената на време и нерви, за да постигна целите си без добавки. Може би това е истинската ми цел, знам ли. Както и да е, съвсем обобщено казано - временната липса на сила, по повод недобро възстановяване, е част от процеса адаптация. Пак по мое мнение.

Мнението беше редактирано от cocobutt на 03.01.13 14:44.

03.01.13
14:45

казано от cocobutt на 03.01.13, 14:41:

Аз съм готова да заплатя с цената на време и нерви, за да постигна целите си без добавки. Може би това е истинската ми цел, знам ли. Както и да е, съвсем обобщено казано - временната липса на сила, по повод недобро въстановяване, е част от процеса адаптация. Пак по мое мнение.

Нали се сещаш, че хората имат различни цели, твоите може би не налагат особена адаптация към екстремни условия или добавки. Аз съм имала случаи, в които месеци на преумора не водят до адаптация, а до пълно изтощение, и никакви добавки не успяваха да ме вдигнат. Случаят не беше свързан с целите, а с естеството на работата ми.

Мнението беше редактирано от Margi на 03.01.13 14:46.

03.01.13
14:46

cocobutt - не питай старило, а патило, както се казва.
Тоест има хора, който цял живот тренират бавно, равномерно, съсредоточено, по мое мнение, дори лекичко, увеличават си личните постижения с по 10кг на година и са доволни, и така на 40 дърпат 180 тяга и са си ок с това. Освен Витамин Ц и някой друг витаминче през зимния сезон, друго не им трябва.

Има и други, които гонят увеличение на постиженията стремглаво, които правят тежки кондициия с експлозивни движения, натоварваши цялото тяло, а не само част от мускулните групи.
Тренирай в продължение на 4 месеца всеки ден обръщане, тяга, клек, раменна преса - единия ден стигаш макса си на всичко, на следващия ден правиш 3х3х80% от макса или 5х5 на всичко, зависи как се чувстваш.
И това 5-6 пъти в седмицата + ходене на работа и ядове с малоумници.

След тези 4 месеца, ако изобщо издържиш, пак ще си говорим за хранителните добавки и тяхната полза ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
Изтощителните и дълги тренировки намаляват нивото на определени вещества, като магнезия, примерно в организма, освен това почти съм убедена, че един човек, който тренира като Ивайло примерно не може да си набави нужното количество аминокиселини за възстановяване само от храна. То аз не мога, камо ли той.
И защо да не се възстановяваш по-добре, за да можеш да тренираш ефективно на следващия ден, а трябва да чакаш 2-3 дни да ти мине треската и умората?
Хората са го измислили, ние го ползваме и ХИМИЯ не се казва на това, дето се продава свободно от НАУ и Пюр, поне се научете да използвате правилно тая дума, че доста хора четата и се чудят за какво си говорим.

Мнението беше редактирано от Блажка на 03.01.13 14:49.

03.01.13
14:48

казано от slavko на 03.01.13, 10:08:

Доста хора се оплакват от подуване след като са яли големи количества овес. Ама някой на 1000 не се подувал, да да, аз пък познавам един дето пие по 2 литра водка и на другия ден бяга 100м. за 10,5сек. Същото е:)

8К на ден е за хора, дето ТРЕНИРАТ, а не се подпичкват в залата. В смисъл...3 серии тяга, и 5 серии клек надали са най-яката тренировка, че после да тъпчеш като добиче.

Ако тренираш двуразово, с треньор и се подгатвяш за сериозни състезания...е тогава и 8К може да не ти стигнат:)

А това със съня през деня...си спомням след някоя сутрешна тренировка, заспивах направо на скочището за висок скок, само се завивах с някое горнище. Отварям очите и айде пак налузвай шпайковете:)))

Вечер, една пита  бял хляб с 2 шпек салама, че няма лев и в леглото:)))

Бях на сбирка на всички лекоатлети завършили спортното училище в Търново, хора от 63ти до към 70 и някой си набор (леко пояснение, на времето спортното за го завършвали по 3-4 лекоатлета от випуск, всяко година е имало контролни, ако не можеш да ги покриеш -> довиждане, Слави знае за какво става дума). Та там един хората, с петорен скок от място над 16 м, скок от място 3.30 м (пак Слави сигурно само ще разбере) ми обясняваше как системата тогава е била различна, как са ги хранели по 3-4 пъти на ден, тласкачите и хвърлячите ядяли по 10 десерта, от училищитето до стадиона имало пътека от трохи от хумана и като се приберяли у тях пак първата  им работа била да отворят хладилника. Не мислете, че някой им е броил калориите, просто хората са тренирали по 12-16 пъти в седмицата и наистина са спели по уредите и в залите. Това което повечето от нас си мислим, че правим е доста далеч от истината. А да ... И никой не чух да говори за претрениране.

03.01.13
14:49

продължавайте,само да си направя кафе :)

От всичките мнения досега, а и от моя много скромен и много айляшки опит май стигаме до следното : Претренирането не е претрениране, а е липса на възстановяване! ;)

Ако имаш перфектните условия за възстановяване, а именно : храна каквато искаш и имаш нужда, сън(както нощен, така и през деня), рехабилитация (масажи, самомасаж с фоумролер, сауна и т.н.) и добавки (за болшинството трениращи говорим за основни неща само - амино/минерали), то шансовете да претренираш са клонящи към нулата. Ако обаче бачкаш и искаш да “се пънеш като глист на буца” (май Велико го използва) - сложно Седларов :)

Тук едно много добро включване би направила Тоди като човек имал поглед върху нещата с години - тренирането като ПРОФЕСИЯ :)

03.01.13
14:57

Понаписали сте и по нещо вярно тук там :)
Въпроса с тренирането не може да се разглежда изолирано от въпроса с начина на живот, но все пак ще се опитам...
Започваш тренировки, не си спортувал никога. Правиш първата си тренировка на ръба на възможностите си и на следващия ден си смазан и вдървен от мускулна треска. Претренирал ли си - не, просто не си се възстановил и за това не можеш да направиш друга тренировка в деня след първата. След три дни си добре и правиш втора такава тренировка - резултата е същия. Пак 3 дни почиваш заради невъзможността да се помръднеш. Минава време, вече си натрениран до ниво да тренираш през ден, но решаваш да пробваш съвсем различен метод, който буквално те върща в деня след първата ти тренировка - нямаш сила, имаш зверски болки от мускулна треска по цялото тяло. Е, почиваш просто защото не можеш да правиш нищо - претренирал ли си ? Не, не си, но за 90% от трениращите - претренирал си и то как...След 2 дни обаче отново правиш същата тренировка, след нея естествено пак си размазан, но с времето нещата се нагласят и почваш да ги въртиш през ден, въпреки, че натоварванията са доста сериозни. Минаваш на нова тренировъчна схема, 5-6 поредни дни и интензивни тренировки, Първата седмица си зле, втората си зле, третата си малко по-малко зле, но достатъчно зле. Претренирал ли си - не, не си, просто не си се адаптирал към новия вид натоварване, но спред 99% от спортуващите си претренирал жестоко. Четвъртата си горе долу зле, петата си вече горе долу, шестата си добре и в следващите два месеца прогреса е видим, въпреки, че доста се уморяваш в самия тренировъчен процес. Претренирал ли си - не. Адаптиран ли си към натоваранията - да.
Нещо неясно на някой ?

Carbohydrate

03.01.13
14:57

Това е хубава тема, която трябва отделно да се направи. Темата я започнах аз, като става въпрос за трибоя и високоитн. тренинг. Тук повечето коментари изобщо не са по темата.

03.01.13
14:58

@Блага и Марги - Аз имам превид и добавки, и зобта, когато казвам “препарати” - т.е. външна намеса, и се постарах да стане ясно, като ги споменах в първия си пост поотделно, извинявам се за неразбирането. Ясно е, че имаме различни цели и виждания, нали затова е дискусията - всеки да сподели кой опит, кой мнение, случка, пример и т.н. Аз съм още зелено в тая област, но пък съм си в правото да вярам в тая пуста адаптация, както има наивници, които се молят на един невидим всемогъщи. Може би някой ден ще стана свидетел на нейното съществуване, може и никога да не се случи. И това пак няма да означава, че само защото не съм й свидетел, тя не е факт при някой друг.

Carbohydrate

03.01.13
15:01

И, Инженера знае за какво става въпрос. Повечето хора тук и не са помирисвали това , за което говорим..

03.01.13
15:01

казано от Kirilov на 03.01.13, 14:48:

Бях на сбирка на всички лекоатлети завършили спортното училище в Търново, хора от 63ти до към 70 и някой си набор (леко пояснение, на времето спортното за го завършвали по 3-4 лекоатлета от випуск, всяко година е имало контролни, ако не можеш да ги покриеш -> довиждане, Слави знае за какво става дума). Та там един хората, с петорен скок от място над 16 м, скок от място 3.30 м (пак Слави сигурно само ще разбере) ми обясняваше как системата тогава е била различна, как са ги хранели по 3-4 пъти на ден, тласкачите и хвърлячите ядяли по 10 десерта, от училищитето до стадиона имало пътека от трохи от хумана и като се приберяли у тях пак първата  им работа била да отворят хладилника.

Ти си го слушал, аз съм го виждал ;) И добре те разбирам колко означават тези числа на скоковете :)

03.01.13
15:04

Ще ти кажа за Тоди, аз на Слави му бях разказвала.
Та Тоди в годините, когато е била част от националния отбор, е правила 12 тренировки в седмицата, като е почивала един ден.
Ставане в 8:30 - закуска до 9:00 ( ядене, ама до пръсване)
В 9:10 започват да ги масажира масажиста, загрява тялото, те разгряват, към 10 без 20 благолполучно започват да дигат.
Към 12 са приключили, като са минали през изхвърляне, обръщане/тласкане, клек с щанга над глава, клек ( преден или заден),стриктна раменна преса, корем
Съответно, ако на тренера нещо не му харесва или човечето не може да влезе в кондиция се прави второ качване на първите две движения - както си стигнал до 100 кила на обръщане, той преценя и те връща на 60 и почваш оттам пак по 5 по 10 да стигаш до 100, инаваш 100-110 и докъдето той прецени, според тренировката. Единия ден си на макс, другия - контрола. Разликата мисля беше малка - когато си на макс, може да не те върне за второ или дори ТРЕТО качване.
Такам, в 12:30 ядеш, пак яката.
Лягаш да спиш
В 5 си отново в залата и почваш - изхвърляне, обръщане, тласкане, каквото треньорът прецени - от вис, от подклек, от стойки, на глава, на ръце, от земя, от подпори...
в 8:30 е вечерята - ядеш - първо, второ, трето, ако може и още
Благополучно Тоди огладнява в 22:00 и изяжда две огромни принцеси с кашкавал и бекон
В 23:30 един шоколад, ляга си
На следващяи ден се качва на канатра преди закуска и е с един килограм и половина по-лека...
И те така... 12 пъти в седмицата.

И да - по две шепи витамини и минерали на ден.. понеже нали е по темата.

Мнението беше редактирано от Блажка на 03.01.13 15:14.

03.01.13
15:08

казано от Vasil Stoianov на 03.01.13, 15:01:

И, Инженера знае за какво става въпрос. Повечето хора тук и не са помирисвали това , за което говорим..

С такива изказвания почвам да си мисля, че ти тренировка с повече от 30 повторения за две движения общо в нея, не си виждал. И ще ти припомня това :

казано от James Hinks на 02.01.13, 15:38:

Въпрос на свикване, какво да мисля друго ;)
Ако си свикнал на високоинтензивни тренировки няма да имаш проблем с тях. Ако дълго време си тренирал със схеми, които залагат на фиксирани натоварвания - високоинтензивното и често трениране не е за теб.

Не всичко в тренирането е трибой, не всичко е вдигане на тежести, и спрете, че почвате да риете на едно място. Едно дете ми каза как брат му видял едни от неговия клас, че ядяли пасти в сладкарницата и следователно пастите са много вкусни.

Carbohydrate

03.01.13
15:18

казано от James Hinks на 03.01.13, 15:08:

казано от Vasil Stoianov на 03.01.13, 15:01:

С такива изказвания почвам да си мисля, че ти тренировка с повече от 30 повторения за две движения общо в нея, не си виждал. И ще ти припомня това :

казано от James Hinks на 02.01.13, 15:38:

Въпрос на свикване, какво да мисля друго ;)
Ако си свикнал на високоинтензивни тренировки няма да имаш проблем с тях. Ако дълго време си тренирал със схеми, които залагат на фиксирани натоварвания - високоинтензивното и често трениране не е за теб.

Не всичко в тренирането е трибой, не всичко е вдигане на тежести, и спрете, че почвате да риете на едно място. Едно дете ми каза как брат му видял едни от неговия клас, че ядяли пасти в сладкарницата и следователно пастите са много вкусни.

Визирах коментара на Инженера, като най-истински и добре обоснован. Ако можех и аз да пиша така, нямаше да го споменавам. За претренирането, има го и няма значение дали е в силов или друг спорт, да кажем бягане. През цялото време писах за определено нещо, но никой даже не направи опит да прочете, да потърси инфо в нета и т.н. Що се касае за моите тренировки, да, не съм постигнал кой зае какво, но за една година усилени тренировки съм постигнал много голям напредък. Да, като тренираш за резултат може и да претренираш( Пак говоря за ЦНС). Работа с околопределна тежест или околопределни възможности на организъма за много време... Всеки си има мнение, разбира се хубаво да е подкрепено с неговото изживаване. Е, аз 3 пъти за една година го направих)).

03.01.13
15:27

Баси от сутринта (моите коментари преди 50 коментара от днес) доста съм изтървал...Хубавото е, че имам пуканки и мек диван :)

Мнението беше редактирано от lordinario на 03.01.13 15:27.

03.01.13
15:29

ЦНС те удря тогава, когато започнеш да мислиш по време на тренировка, почваш да мислиш, когато не си сигурен в себе си и в даденото движение, което се каниш да направиш, когато не си сигурен - омазваш и нищо не става.
Следващата фаза е страхът... започнеш ли да влизаш в залата със страх и несигурност, да ти треперят устните и да гледаш като Катерицата от Ледена епоха - поне една седмица почивка от съответното движение.
Затова и моя тренер не ми казва: “Мисли преди опит”, напротив: “Не мисли преди опит, събери се!”
ЦНС не е претрениране, а ЛЕЙДИ ГАГА, ако не го хванеш на време!

Carbohydrate

03.01.13
15:32

Сега си разгледах дневника( водя си го от 1 година). От декември 2011 от 15 набирания, до април 2012 с 32.5 5по5 с над хват. Всяка седмица увеличение с 2.5 кг и страшен прогрес и ..край с възможностите на организъма. Какви адаптации, какви 5 лева. Отивам на лоста и мога да се набера 8 пъти само.....Край спирам да пиша...
Да, главата ме болеше последните 3 седмици без да спира, денонощно. Само под душа съм прекарал 10 дена сигурно. По половин нощ съм седял под душа. Нямало ЦНС претрениране,...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.01.13 15:34.

Не знам дали съм прав защото не съм пробвал това когато съм тренирал с тежести, но имам една теория, че ако натоварваш абсолютно всеки ден тялото то ще се адаптира и няма да му прави впечатление, няма да претренира, но и натоварването трябва да е по еднотипно.

Като няма претрениране, айде правете по 60 единички (за по-лесно) на 95% от макса, всеки ден. Хем да има обем, хем интензитет. Да видим тогава за колко време ще се адаптирате към натоварването.
Прав си Сашо за адаптацията, само че понякога времето за адаптация клони към БЕЗКРАЙНОСТ!!! Важното е да натрупваш умора, но и да знаеш колко да натрупваш и за колко време ще се възстановиш/адаптираш, трябва да си познаваш организма и да си знаеш моментните възмосжности и да не ги надценяваш прекалено много. Трябва постепенно да се адаптираш към натоварването, някои хора нямат особен усет за това! Поставят си прекалено големи цели, почват да трненират много тежко и времето им за адаптация се одължава и така и недочакват адаптацията. При този вариант единствения начин за бърза адаптация е да се изключи някоя система на тялото, защото ресурса е ограничен! Губиш имунна система, ставаш като робот - вдигаш, ядеш, спиш и отначало  ... нищо друго не ти се отдава, дори когато почнеш да мислиш повече с машинката в главата , ти се прецаква възстановяването, защото и мисленето изисква ресурс и то не малък.

казано от Заболотная на 03.01.13, 15:29:

ЦНС те удря тогава, когато започнеш да мислиш по време на тренировка, почваш да мислиш, когато не си сигурен в себе си и в даденото движение, което се каниш да направиш, когато не си сигурен - омазваш и нищо не става.

И аз съм го забелязал това :) В момента, в който реша да си дам още момент преди да почна серията и не съм сигурен дали формата ми ще е перфектна - всичко отива по дяволите :)

03.01.13
15:39

Бахти, вие наред ли сте ве, гледам коментар от миналата страница: - моя не че е кой знае какъв, но поне е обективен и реален, става въпрос, че храната е здравословна и правилна и... 0 гласа. - Някой казал, че храната била храна за животни (съвсем случайно е Джеймс Хинкс) и има 13 гласа. :D Баси шита. :D :D

Ако бях казал - ма това е храна за коне, щяхте да почнете да ми сипвате хранилка.

Мнението беше редактирано от lordinario на 03.01.13 15:40.

03.01.13
15:41

казано от Vasil Stoianov на 03.01.13, 15:32:

Нямало ЦНС претрениране,...

Амииии аз няма да казвам какъв прогрес имам, че ще се стреснеш, пия си, ям си, освен, че ме боли тялото, други кой знае какви дертове нямам.
В тоя ред на мисли - смени си натоварването, явно по-тежките тренировки ти се отразяват зле.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1