-клек-3х10@40
-лег-5х5@90- качвам клипче, ама техниката не е добре- не включвам краката; следващия понеделник пак ще снимам
-френско-2х12@30
-набирания- 4х5
91 кила ме изкара кантара и вече взеха да ми излизат вени по раменете, без да съм напомпан, само че не искам да чистя. Тия дни спя по 4 часа.
По повод сланината - как си я приготвяш (предполагам си вземаш сурова) - скара/фурна/сурова, че се мъча да вкарам някакво по-голямо количество, а нямам идеи
Мнението беше редактирано от Желязото на 23.07.13 10:32.
Взимам осолена и я ям директно. Ако не ме домързи я пека на скара, но повечето пъти ме мързи, плюс това като се пече се разтапя и се губи малко (ако не я събереш), затова избягвам.
Най-лесно е със свинска мас, но досега не съм намирал хубава. Само тази на Маджаров се доближава малко до домашната, но и тя е далеч.
Мнението беше редактирано от Петър на 23.07.13 11:02.
-лег- 4х12@20- стана добър мост
-клек-5х5@120
-тяга-4х6@100
-бедрен бицепс-4х12
-хиперекстензии-4х12
-клек- 4х10@40
-лег-4х10@40
-френско-2х12@30
-скотово-4х12@20
-набирания широк надхват-5х5
-клек-4х12@40
-лег-5х5@95
-френско-2х12@30
-тяга-5х5@70
Мнението беше редактирано от Петър на 29.07.13 23:39.
Днес правих тяга и още на загрявката нещо ме сряза кръста и не можах да си направя тренировката като хората:
-тяга-5@70, 5@100, 5@130, 2х3@150, 2@170, 1@180, 0@190- и тях щях да ги вдигна, но реших да не си играя с късмета
-клек-5х3@100
-лег-5х5@80
Следващата седмица чакам да ми дойде креатина и си взимам колан. Днес бях 92 кг и съм се изчистил доста. На 0леви въглехидрати съм над месец (с малки изключения в някои дни), та може да включа малко.
Мнението беше редактирано от Петър на 01.08.13 01:09.
01.08.13
06:59
Преди да се стигне до макса се правят няколко въвеждащи тренировки. Ех, Петре! (sweat) не можа да издържиш, избяга... :D
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 01.08.13 07:05.
Преди да се стигне до макса се правят няколко въвеждащи тренировки. Ех, Петре! (sweat) не можа да издържиш, избяга... :D
Скатава и дига тежко : - ))
-лег-5@80, 3@100, 2х2@110, 1@120, 10@90 (последните две асистирани)
-сумо тяга- 4х3@160 (надхват, рестарт)
-3х5- гърди в лоста
-клек-3@100, 3@120, 3@140, 3х2@150
-лег-3@100, 3х2@110
Като се има предвид, че съм отслабнал, силата беше добре. Утре най-накрая се надявам да си взема колан, че вече ми писна да обикалям и да не намирам подходящ. Креатинът ми трябва да дойде следващата седмица.
Мнението беше редактирано от Петър на 10.08.13 00:24.
10.08.13
13:02
Да си го ползваш със здраве! :)
И не забравяй, че не трябва да го ползваш постоянно ;)
Meрси. Най-вероятно ще е само, ако ще правя максове, което няма да е никак често. Може да го пробвам на тежките двойки на клека, но ще гледам да не свиквам.
Мнението беше редактирано от Петър на 11.08.13 22:12.
Не. Дадох малко повече пари (48лв) от колкото сз-та, но този май е по-добър. Катарамата е малко по-различна, ще видим дали ще ми е по-удобна от стандартните.
Мнението беше редактирано от Петър на 10.08.13 14:33.
10.08.13
14:28
Прави като мене, един клек/тяга/преса със, веднъж без.
-тяга- 8@70, 5@120, 3@170, 1@190, 1@200, 1@210
-набирания (подхват СТ)- 5х10
-малко разтваряне и бицепс
Пробвах колана и съм доволен. Теглото е 93 кг (мазнини под 10% според мен). Казаха ми, че съм само за културист и да не се мъча с трибой. Дойде ми пратката, но не минах метър, както се надявах- утре ще ставам рано, за да ходя до митницата и почвам да зобя :Д. Ще вкарам 50 г въглехидрат на ден. Качвам клип на тягата. Още от началото ми казаха, че техниката е много зле, така че може да ми го спестите. Самият опит е малко под въпрос, защото хватът ме предаде и не заключих добре, но си го считам. Ще натискам още към месец и пак ще почивам. Мисля тогава да пробвам да се набера с максимална тежест.
13.08.13
00:10
Тягата респектира.Браво! :)
13.08.13
00:15
Има ли причина да правиш сумо вместо конвенционална тяга ? :)
Мислех, че така по-малко ще осера техниката, но явно съм много добър в това. Още на 120 ми казаха, че технически е ужасно.
13.08.13
00:28
Сумо тягата трябва яко гъз - с тази висока позиция е абсурд, изкарваш тягата на кръст, а сякаш гъза и задните бедра не участват. Свали гъза, натискай мощно с краката надолу, сякаш искаш да пробиеш пода. Дръпни плешките назад, изпъчи гърдите - застанал си с котешки гръб още в началото преди да дръпнеш, ако там не се нагласиш, после няма за кога да го направиш.
Аз мисля, че по-добре конвенционална да си правиш, ако не се готвиш за трибойско състезание и не целиш да извлечеш повече от трикото.
Иначе за техниакта Херцогът е прав - трябва да изпъчиш малко корема и да прибереш лопатките в началото. Хайде после като ти натежи, е приемливо малко да се изгърбиш, но не и от първата секунда на движението.
13.08.13
10:01
1. Тежи ти много, не си за такива пределни тежести.
2. Погледни какво се случва с коленете, макар и да си заъвртял пръстите навън.
3. Разкрача ти е тесен за твоя ръст, тоест ако ще правиш сумо е тесен, ако ще правиш нормална е широк.
4. Гърба ти изпуска, все едно няма нито един мускул, който да стабилизира движението и да го дръжи.
5. Не е варианта на тяга, който би трябвало да правиш, поне не и за момента.
И аз вече не знам как. Уж 1 месец леки килограми, широка тяга да оправя техниката- нищо не стана, като дойде тежко пак си дърпам както си знам. На сумото си мислех, че съм добре- даже ме боляха чат-пат краката и си викам, че го правя правилно и вчера един от трибойците вика, че е технически съм ужасен- всичко е на кръст още от отлепянето. Ще видя на коя имам повече сила и на нея ще правя, но сякаш сумото ми е по-лесно.
Казаха ми за широкия разкрач, но така сякаш имам повече сила. Иначе на 200 не беше чак толкова грозно- не прекъснах движението. Явно ще си тегля конвенционално.
Мнението беше редактирано от Петър на 13.08.13 10:05.
13.08.13
10:09
Уж 1 месец леки килограми, широка тяга да оправя техниката- нищо не стана, като дойде тежко пак си дърпам както си знам.
Teхника не се оправя с леки килограми, а с постояонно командване на тялото как да работи, а и ти тоя един месец чисто и просто си почиваше и губеше сила.
вчера един от трибойците вика, че е технически съм ужасен- всичко е на кръст още от отлепянето. Ще видя на коя имам повече сила и на нея ще правя, но сякаш сумото ми е по-лесно.
Ми прав е...да не говорим, че не можа да ги заключиш горе от толкова кривене.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.08.13 10:10.
Виж тигре, за да не те обърквам повече ос тези 1000 съвети.
Аз съм се опитвал да дърпам сумо, защото за конвенционална малко не са ми подходящи пропорциите и се гърбя жестоко, когато барам кила, дето изобщо не им е било тогава времето.
Ако си теглил дълго време конв., сумото ти идва доста неестествено в началото и ти трябва време да свикнеш, не да тръгваш веднага с килата нагоре, щото със сумото било по-лесно.
Та, трябва ти мобилност, мнооооого. За да минеш хубаво над лоста, да си вкараш таза навътре, да си изправен със свален гъз и да наемаш и с бедрата яко. Коленете ти влизат навътре, адукторите ти не са свикнали, не са заякнали...а ти си тръгнал с 200.
Аз такава тяга правих след като ми откриха хернията...и почнах на 100кг., за да свиквам с движението.
Ти закъде се напъваш такъв, не знам...
Един от най-техничните спортове, вдигането на тежести се учат с месеци на техника с лоста. Никой не е тръгнал да изхвърля 100 и да коригира техника, то това е повече от абсурдно.
Когато усетиш, че 9 от 10 опита са ти в траекторията, където трябва да бъдат, тогава добавяш съпротивление.
Иначе кривините са задълбочават, факт...доказан 10000 пъти.
Мога да сваля задника ниско, не съм чак толкова вдървен, но не се чувствам силен. В сряда ще правя по-лека тяга и пак ще снимам да се види дали и там е толкова зле.
13.08.13
10:22
Малко даваш за пример две движения с ралзична механика :)
Тягата няма кой знае каква техника за учене, да не кажа никаква, елементарно и естествено движение е. Обаче иска КОНТРОЛ на стабилизиращата и на динамичната мускулатура по време на изпълнението. Тя и за това толкова дава ако я правиш хубаво и тежко и за това и толкова взима ако я правиш гьотери и тежко ;)
За на научиш ново за теб движение ти трябват около 400 повторения, за да коригираш грешно заучено движение около 4000 повторения.
13.08.13
10:27
Ако ще оправяш техниката на тяга, вариант с десет по едно е по смислен за твоето ниво. Свежи и не толкова свежи единици :) . Идеално е, след всяко повторение някой да те гледа и да коментирате. Още по-добре и да се снимаш. Но пък тягата не е толкова сложно движение.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 13.08.13 10:30.
Явно при мен лесните неща стават трудно. Не ми се мислим, ако трябваше да уча по-сложно движение като C&J. В сряда пак ще кача някакви клипчета.
13.08.13
19:39
Предположение:
Коленете му се събират не заради слаби аддуктори, а заради слаби или по-скоро неангажирани в тази форма на изпълнението глутеуси. Таза не трябва да го сваля, а, напротив, да го изнесе хубаво назад. От там ще дойде и изправянето на гръбнака и прибирането на плешките, т.е. правилната начална стойка, и съответно от нея ще дойде задействането на гъза и задните бедра.
Прав ли съм?
13.08.13
19:50
В момента, в който свали гъза, ще отиде назад - анатомично няма как да се получи обратното - гъза надолу => торса ще мине назад и ще се изправи. Прав си, че глутеусите не участват. Когато свали гъза, ще може да бутне с тях и да се получи баш като лост - силата приложена от гъза към земята ще действа като противотежест на щангата.
13.08.13
20:10
В момента, в който свали гъза, ще отиде назад - анатомично няма как да се получи обратното
Има, как ще няма. :) Ако сгъне глезените в още по-голям контращпиц, точно напред отива.
торса ще мине назад и ще се изправи
На него му трябва не да се изправи всмисъл трупът му да сключи по-голям ъгъл с пода, а гръбнакът му да заеме естествената си извивка. Първото не само, че няма да му помогне, а още повече ще му задълбочи проблема.
Прав си, че глутеусите не участват. Когато свали гъза, ще може да бутне с тях и да се получи баш като лост - силата приложена от гъза към земята ще действа като противотежест на щангата.
Те не участват, защото с този котешки гръб, който прави, няма какво да разгънат.
Нали това им е ролята на големите глутеуси - да разгъват таза. При такава стойка той си стои разгънат. Другата им функция е външна ротация на бедрената кост, от където идва и проблемът със събирането на коленете.