Мислил ли си за някаква периодизация? Малко да отпуснеш нещата на някои движения, а да натиснеш на други и после обратното?
27.03.14
12:05
Какво имаш предвид точно, Боби? :) Да отделям по месец-два за специализация на всяко движение и да ги въртя ли? По принцип не е никак лоша идея, даже лятото правих целия август само клек, обаче започнах много бързо да губя маса и кондиция в горната част на тялото. Но си повиших макса на клека с 20 кг за месец и половина, което е колосално много. (за мен)
Само да използвам поста да кажа: 97,6 кг ми беше теглото вчера.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 27.03.14 13:29.
27.03.14
12:24
Или една силова схема с по едно движениие на ден, на макс, тежко и обемно и въртиш тренировките с макс 2-3 почивни дни на две седмици...
казано от Севастократор Стрез на 27.03.14, 12:05:
Какво имаш предвид точно, Боби? :) Да отделям по месец-два за специализация на всяко движение и да ги въртя ли? По принцип не е никак лоша идея, даже лятото правих целия август само клек, обаче започнах много бързо да губя маса и кондиция в горната част на тялото. Но си повиших макса на клека с 20 кг за месец и половина, което е колосално много. (за мен)
Да, нещо такова имам предвид. При застой работи добре, но ако прогресираш, вероятно не му е дошло времето все още.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.03.14 13:28.
27.03.14
17:56
Тренировка: 27.03.2014 г.
Клек: 6 серии: 12, 5, 3, 5, 5, 5 (120кг, 150кг, 170кг, 180кг, 180кг, 180кг)
Лег преса: 3 серии: 20, 15, 15 (200кг)
Повдигане на калф машина за прасец: 4 серии: 10, 10, 10, 10 (80кг, 100кг, 100кг, 100кг)
Колелце: 4 серии: 10, 10, 10, 10
Тегава работа днес. Вчера толкова добре си усещах гърба и днес точно като трябваше да клякам цял ден едно натягане, все едно вчера съм правил 10х10 тяга. Тия 180кг ми тежаха, признавам си - на гърба основно, на краката беше леко. Лошото е, че се прибирам с лека болка отзад в гърба - мисля че изпуснах единия клек и го направих много дълбок, задникът ми хлътна и сега леко ме боли. Дано да се оправи бързо. Едва-едва ги направих тия 3 серии. На лег пресата тия 200кг бяха все едно 500.
Храна:
8 яйца на очи, 300 гр макарони с малко течен шоколад, 50 гр сирене, 2 палачинки с шоколад
600 гр свински врат на фурна, 1 голяма зелена салата, 700 гр картофи и моркови на фурна
600 гр свински врат на фурна, 700 гр картофи и моркови на фурна
31.03.14
19:20
Тренировка: 30.03.2014г. (от вчера)
Мъртва тяга: 4 серии: 2, 1, 1, 1 (170кг, 210кг, 240кг, 262,5кг)
Набиране: 4 серии: 15, 15, 10, 10
Колелце: 4 серии: 15, 15, 15, 10
Вчера направих една тренировка, но нямах възможност да я впиша. Общо взето след контузията в гърба, не се чувствам добре. Разместиха ми се яко чакрите. :) Вчера не бях напълно възстановен, но отидох да дърпам тяга. 262,5кг много ми тежаха, много. Днес се чувствам все едно не съм тренирал вчера, просто тренировката не е оказала почти никакво отражение върху мускулатурата ми, обаче точно в този момент едва ли щях да дръпна повече. Наизскочиха един куп проблеми - боли ме рамото и то точно в позицията на ръката, която използвам при бутане от лег. От седмица имам някакъв проблем с десния ахилес, който ме вбесява, а дясното ми коляно както нищо му няма и изведнъж сякаш се размества и почвам да го чувствам дискомфортно. Горе на десния бедрен мускул, там където се залавя за таза сякаш ми е преразтегнат от клек. Общо взето такива неща. До неделя ще направя само един трибой лек и после лека тренировка с 60-70 кг. :)
Храна: (за 2та дни)
1,2 кг свински бут на фурна, 750 гр свински врат, 3 кг картофи, 10 яйца, 400 гр кисело мляко, 300 гр сирене, 300 гр макарони, 6-7 кафета, 2 вафли
Днес няма да тренирам.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 31.03.14 20:42.
01.04.14
22:22
Тренировка: 01.04.2014г.
Клек: 4 серии: 3, 1, 1, 1 (120кг, 150кг, 170кг, 200кг)
Лег: 4 серии: 5, 1, 1, 1 (120кг, 150кг, 170кг, 190кг)
Мъртва тяга: 5 серии: 2, 1, 1, 0, 1 (170кг, 210кг, 240кг, 270кг, 270кг)
Руско усукване: 3 серии: 20, 20, 20
Каквото беше - беше. Последната сериозна тренировка преди неделя. Очаквах много по-малко честно казано. Бива, доволен съм, най-важното е, че нямам болежки след цялата работа. 200 кг ги клекнах почти експлозивно. Имам аванс, може би за 207-210, но там някъде нещата са на кантар - може да станат, може да не станат. На клека тази пролет ще му обърна специално внимание. На лежанката бутах по-тясно, почти само на трицепс. Рамото така не ме болеше, но се усещаше, че нещо не е наред. 190 са ми също с аванс. Не се наемам да кажа колко е той, но не е много. При тягата имам някакъв спад, което ме дразни. 270 кг първия път отидох и много ги подцених, хванах ги много тъпо и накриво, вдигнах ги до таза и ми изпусна дясната ръка. Отлепих лейкопласта от щангата, починах си 10 минути и ги пробвах пак, станаха лесно, обаче пак тръгна да ми изпуска ръката. Голям смях. Вдругиден ще направя една тренировка с 50-60 кила на всичко и излизам почивка.
Храна:
350 гр месо, 300 гр картофи на фурна, 100 гр сирене
200 гр месо, 300 гр картофи на фурна, 100 гр сирене, 750 мл Швепс
300 гр месо, 200 гр картофи на фурна, 300 гр салата домати и краставици, авокадо, 5 варени яйца, 200 гр кисело мляко, 100 гр сирене
03.04.14
22:03
Тренировка: 03.04.2014г.
Клек: 3 серии: 20, 20, 20 (60кг, 80кг, 100кг)
Избутване на машина за гърди: 4 серии: 20, 20, 10, 10 (40кг)
Мъртва тяга: 3 серии: 10, 10, 10 (70кг)
Колелце: 3 серии: 10, 10, 10
Еее, раздвижих днес малко и добре, че го направих, защото се бях схванал адски много. Бях почивка, но в много тъпо настроение отидох към залата, голям мързел ме беше налегнал. Здравословното си състояние към момента определям като задоволително, нищо не ме боли фрапантно много. След неделя ще мисля какво да сменям в тренировките.
Храна:
1 пакет макарони, 200 гр кашкавал
380 гр вратна пържола, 300 гр печен черен хляб и лютеница, 1 кафе
1кафе
400 гр свински бут на фурна, 4 варени яйца, 400 гр домати и краставици, 300 гр картофи
Слаба работа е храната, ама нямах желание да се тъпча днес. Станах сутринта и гледам - няма яйца. Само пожар може да ми скапе повече настроението от един такъв факт. :)
Ред.: Ако класната, която ми беше по БЕЛ навремето, види какъв “невероятен” стил на писане имам, сигурно ще ми пише 2+. От известно време залитам безкрайно към грешката “неуместни повторения” и то само от мързел да си чета простотиите, преди да ги публикувам.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 03.04.14 22:14.
05.04.14
19:29
Мерси, Бойко! Успех и на теб и дано вдигнеш дори повече от това, което си планувал!
Сега точно се прибирам от Младост, бях на кантара. Излязох 96,3кг и естествено ще бъда в категория до 100кг. Кънин беше там и се запознахме с момчето, успех и на него! Утре, който има възможност, може да мине, сигурно ще бъде много интересно. Сега е време за зареждане. :)
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 05.04.14 19:30.
А на вас двамата успях за цял ден само по един опит да видя!Бахти и ши*ания стрийм!Дойде ли ваш ред и всичко забива!На Жорката мярнах втори опит на клека ,а на Скота първи на тягата!Нямам идея как се развива състезанието ,но на всички стискам палци!
06.04.14
19:11
Митко, ами той първият ми опит на клека не е за гледане. :D Основната информация е, че станах 5ти - 662,5кг трибой категория до 100кг. Взех медалчета, де. На лега съм 3ти със 187,5кг, на тягата също 3то място с 275 кг. Надявах се на повече, но се обърка клека. По-късно ще разпиша кое как е минало и подробно, че явно дневникът ми се чете от повече хора, от колкото си мисля. :D Но съм много гладен и уморен сега.
06.04.14
22:22
След 3-4 дни става точно една година, от както започнах да си водя дневник на тренировките. Истината е, че формата ми тогава беше трагична. Никога не съм изглеждал зле, но тренирах по супер смешен начин, от гледна точка на сегашните ми разбирания. С години не тренирах крака, въртях си “гърди-ръце-гръб-рамо” и бях повече от доволен, с крак 53 см, чудех се защо не качвам, а ям по 5 пъти на ден филии със салам и за вечеря 200 гр пилешко филе. :D Почнах да чета повече и попаднах на сайта. Няма сега да правя равносметка, но положението от преди година беше горе-долу такова - 140 кг клек с много зор, 150-155кг лежанка и 170 кг тяга с фитили. :) Много хора оказаха влияние върху мен през това време, но 1 година по-късно мерих сили с едни от най-силните момчета, които се намират по залите, макар и непрофесионалисти. Не че съм постигнал нещо, но преди 1 година, не можех и да си представя такава ситуация.
Сега към състезанието. Това са резултатите ми:
Клек: 200* - 200- ()
Лег: 180кг - 187,5кг - ()
Тяга: 250кг - 265кг - 275кг
Със звезда съм отбелязал неуспешен опит, а () означава, че отказвам опита.
Започнах кошмарно. Мразя да вдигам сутрин, много пъти съм го казвал, някак си ми бяга концентрацията, когато ми се спи и изпитвам някаква необяснима мускулна слабост. Освен това се събудих с болки ниско в кръста, супер лош късмет. Излязох на 200 кг първи опит, някои от вас може и да са го гледали сигурно. Извадих ги, клекнах с тях и идеята ми беше да изстрелям яко отдолу и ги изстрелях - ама с висок гъз, сряза ме кръста, а в същото време, меката настилка ме подведе, защото останах на пръсти и ми потъна крака. Значи, в един момент се чувствах, като че ли гъза ми беше над нивото на главата, така ме смачка щангата. Ще го пусна опита тия дни като го намеря, да видите как подскачам като антилопка с 200 кила на врата и да се посмеем групово. Вторият опит щеше да стане почти същото, но овладях щангата. Много се ядосах и не излязох за трети. След клека психическата ми кондиция клонеше към минус безкрайност. Почти бях предал състезанието, просто не можех да повярвам какво става. Тук ме подкрепиха някои хора, без които нямаше да се справя, ще ги спомена накрая. На лежанката знаех каква е конкуренцията ми и започнах със 180, но не се чувствах добре за 190 и затова заявих 187,5кг. Направих и тях, но се появи едно много здраво момче, което пробва 190, за мое щастие не успя да ги вдигне и не излязох да правя повече опити. Гатев беше с 205, а Николай с 215. Дали ще завърша със 187 или 190 нямаше голямо значение и си заслужих третото място в движението. На тягата започнах загрявката много надъхано и почти не усещах тежестите. Въпреки всичко, след клека се бях уплашил и си свалих началната тежест на 250, вместо 260кг. Там направих 3 успешни опита( 250-265-275), нищо не помня от тях, освен че като вдигнах 275, си помислих, че няма да мога 280 и добре, че не съм ги заявил. :D Това беше 3тата най-добрата тяга (и мой личен рекорд, досега беше 272,5кг), след 300кг на Славчо, която беше голяма борба, но евала на момчето, голям пич е. Любо също вдигна доста, но не помня колко. И така се стигна до 5то място и 662,5кг в крайния резултат. Какво можеше да бъде няма да коментирам, на тренировка и повече съм правил, но не много.
Сега да започна да изреждам благодарности на хората, които ми помогнаха да стигна до тук, от 53 см бедро и 80 кг. :D
Искам първо да благодаря на приятелката ми, която винаги е до мен и търпи неща, които много хора не биха - че ям като прасе, че прекарвам по толкова време в залата, че говоря почти само за желязо и кой колко е вдигнал, че готвя посред нощ и осмърдявам целия етаж на печено месо и какво ли още не. :)
Искам да благодаря на Филип Ганков, бивш състезател по Стронгмен, бивш трибоец и изявен легаджия, че ми помага толкова много, а и тренирам в неговата зала. Благодаря на момчетата от залата, че така ме подкрепят - Митко Стоянов - вицерепубликански по трибой кат. до 110кг, настоящ легаджия, днес ми помогна адски много. Светозар Янев - голям приятел, който вдига яко и винаги може да ми оправи настроението, Хари и Ицо и другите момчета от залата, които ме търпят там да им нарушавам спокойствието на тренировката и постоянно ги моля да ме пазят.
Благодаря на Мишел Мартин за подкрепата, която ми оказа днес. Благодаря на Славчо от Разлог и треньорът му, който ми даде съвети на място и много мотивация, на Георги Кънин, който също много ме надъхваше, както и Леон; Милен и Ради от Перник.
Безкрайно благодаря на Желязко (The Reem), за подкрепата през цялото време на подготовката и че направи почти невъзможното, за да дойде да ме гледа днес, макар че за малко не се изложих.
Благодаря на Сашо (James) за насоките, които ми даде как да провеждам тренировките си и че винаги като съм го питал нещо, не ми е отказвал помощ. Благодаря и на всички от форума, които ме подкрепят - Боби, Петър и Петър, Сапуна, Илия, Metalex, който също дойде да ме гледа и всички останали, да не се обиди някой сега, че няма да ви изредя. :)
И разбира се, безкрайно благодаря на Веско за всичко, даже не знам от къде да почна - той ме мотивира да започна да тренирам така, през цялото време ме насочваше със съвети за тренировките и тънкости, които той самият е придобил от състезанията. Не ме остави и днес, когато бях абсолютно сринат след клека. Каквото и да кажа за него ще е малко, много се радвам, че го познавам!
Догодина живи и здрави ще отида пак, само че от сега мисля да вдигам над 100кг. :) Въобще никаква почивка няма да си давам и си продължавам с тренировките, но ще пиша допълнително как ще ги провеждам. Клекът става приоритет. Това е от днешния ден, дано утрешния да ви донесе някой личен рекорд.(clap)
Браво, Жоро!
Поздравления за труда и упоритостта - рано или късно се изплащат! :)
П. П. Вчера като се навих да ходя на кино с малката щерка, вместо да дойда на Джонито, си викам “изпускам едно аматьорско състезание, какво толкова”. А сега като ви чета дневниците, се ядосвам, че не дойдох. :)
Боби , “Джони Спорт ” последните 2 години на които ходя , е било по интересно и интригуващо отколкото професионалните, нищо че е аматьорско , не се залъгвай :)
Женският отбор отзад те гледахме и също викахме за теб! Много добре се представи,а освен това изглеждаш страхотно!
Едно голямо браво! :)
казано от Juls на 07.04.14, 14:52:
Женският отбор отзад те гледахме ,а освен това изглеждаш страхотно!
Има си хас вие другаде да гледате :D
казано от Петър на 07.04.14, 14:59:
казано от Juls на 07.04.14, 14:52:
Женският отбор отзад те гледахме ,а освен това изглеждаш страхотно!
Има си хас вие другаде да гледате :D
Исках да кажа,че бяхме седнали отзад :D Иначе него го гледахме само фронтално (wasntme)
Джул ,едва ли Пешо ,аз ,а и останалите се бяхме сетили за тези твои допълнителни помисли!Благодаря за пояснението! :D
казано от sapuna на 07.04.14, 15:16:
Джул ,едва ли Пешо ,аз ,а и останалите се бяхме сетили за тези твои допълнителни помисли!Благодаря за пояснението! :D
Оффффффффффф защо никой не ме разбира баси :D
07.04.14
15:24
Напротив! Всички те разбрахме моментално, още по първите няколко думи... ;)
Я по-добре да отивам да тренирам :) Кво да се занимавам с вашите извратени мозъци..:D
07.04.14
17:19
Благодаря на всички за подкрепата. Другият път ще се запознаем!
Излязъл е протоколът от състезанието. Голяма борба е паднало. Любо бие по лично тегло. В интерес на истината, много се радвам за него, много добро момче е! Славян също прави голямо шоу и вдига супер. :)
08.04.14
14:34
Силно е да се каже, че тренирах вчера, но се завъртях до залата де. Май все пак няма да е лоша идея да изчакам да се възстановя малко, защото кръста ми и целия гръб са много натегнати; освен това се обажда дясната тазобедрена става, дясното коляно и ахилеса на същия крак. В горната част на тялото всичко изглежда добре, с изключение на лявата ръка, която нещо пак започна да ме наболява.
Вчера реших да се пробвам колко бройки ще направя на лежанката при тежест 100кг и ги докарах до 26, но едното нещо не ми се вижда читаво и ги смятам 25. Ще се пробвам пак някой път като съм по-свеж, но до 45 има още много хляб да изям. :D
Иначе храната не е много добра, но за вчера и днес ми се събират около 1,5 кг свински бут, около 2 кг картофи, 15 яйца, 200-300 гр сирене, салати и сладки неща, но няма да е лошо да не се оставям гладен, че възстановяването куца. Утре ще тренирам и мисля да клякам, но по-леко или направо да си го кажа, утре ще “правя” крака. :)
казано от Севастократор Стрез на 08.04.14, 14:34:
Вчера реших да се пробвам колко бройки ще направя на лежанката при тежест 100кг и ги докарах до 26, но едното нещо не ми се вижда читаво и ги смятам 25. Ще се пробвам пак някой път като съм по-свеж, но до 45 има още много хляб да изям. :D
25-26 не са никак лоша бройка за човек, който не е пробвал досега. :) Аз преди 2-3 седмици до 22 ги докарах.
А защо си си наумил да гониш точно 45? Има и по-добри резултати.
Щото на сътезанието за бройки толко направиха най-много- :Д Предполагам за това де.
Мнението беше редактирано от Бойко на 08.04.14 14:47.
казано от Бойко на 08.04.14, 14:47:
Щото на сътезанието за бройки толко направиха най-много- :Д Предполагам за това де.
А, ама те са тренирали за това все пак, а Жоро е напъвал с тежките гири. Не може и туй в онуй, и душата в рая. :D
казано от Бойко на 08.04.14, 14:47:
Но все пак и ръцете му не са като крака и раменете като четирикрилен гардероб :D
П.С. А и, Жорка, трябва да се целиш в 46, 45 вече не вАжат :D.
Мнението беше редактирано от Петър на 08.04.14 14:57.
08.04.14
15:31
Според мен има много силна връзка между броя повторения на определена тежест и повишаването на максимума. Скоро спорих с един приятел точно на тази тема и той беше на мнение, че няма да постигна нищо, ако тренирам до отказ с много бройки, освен да повиша броя повторения на съответната тежест, но повишаването на максималната тежест няма да е задоволително. Според мен е добър вариант за разнообразяване на тренировките, особено ако 8 месеца си тренирал в диапазона 1-3 повторения. Не знам дали ще проработи на лежанката и точно при мен няма да е коректен резултата сега, но при клека работи със сигурност. Няма кой да ме убеди, че в (общия случай), ако в момента клякам максимално 10 на 160, а след 3 месеца клякам 25 бр. на 160кг няма да имам ръст и в максимума. Има го и момента с привикването към тежестта, но може и да пробвам.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 08.04.14 15:32.
казано от Севастократор Стрез на 08.04.14, 15:31:
Няма кой да ме убеди, че в (общия случай), ако в момента клякам максимално 10 на 160, а след 3 месеца клякам 25 бр. на 160кг няма да имам ръст и в максимума. Има го и момента с привикването към тежестта, но може и да пробвам.
Така е по принцип, но зависи тия 160 кг колко % от максимума са ти. В първия ти пример (10 на 160) това е около 75%. Ръст на макса ще има, във втория обаче (25 бр. на 160 кг ) това ти е по-малко от 50% ПМ. Освен кардио, друго няма какво да се получи в случая :). Та дори и макса ти ще падне :)
Мнението беше редактирано от Петър на 08.04.14 15:52.
08.04.14
16:44
Това с много бройки е и така и не е така, тук се намесва много по-силно честота и отказ срещу обем.
Петърр разбрах те какво искаш да кажеш, но самото ти изказване, че 25бр на 160 са 50% ПМ а преди 10бр на 160 са били 75% ПМ значи, че ПМ се е покачил.
08.04.14
20:40
Ето и малко снимки с много добро качество. Има много хубави кадри. :D (От утре почвам да пиша само тренировки в тоя дневник, обещавам). (wait) Следващата година ” I’ll be back!” :D
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 08.04.14 20:53.
08.04.14
20:41
казано от Севастократор Стрез на 08.04.14, 15:31:
Според мен има много силна връзка между броя повторения на определена тежест и повишаването на максимума. Скоро спорих с един приятел точно на тази тема и той беше на мнение, че няма да постигна нищо, ако тренирам до отказ с много бройки, освен да повиша броя повторения на съответната тежест, но повишаването на максималната тежест няма да е задоволително. Според мен е добър вариант за разнообразяване на тренировките, особено ако 8 месеца си тренирал в диапазона 1-3 повторения. Не знам дали ще проработи на лежанката и точно при мен няма да е коректен резултата сега, но при клека работи със сигурност. Няма кой да ме убеди, че в (общия случай), ако в момента клякам максимално 10 на 160, а след 3 месеца клякам 25 бр. на 160кг няма да имам ръст и в максимума. Има го и момента с привикването към тежестта, но може и да пробвам.
Абсолютно си прав! Но това е по-трудният вариант да качиш макса, по-бавен, но качествен.
лелеее страхотни снимки :) Предпоследната особено и култова :)
П.П. Аз казах ли ви,че изглежда страхотно човека :D
Мнението беше редактирано от Juls на 08.04.14 22:00.
казано от Севастократор Стрез на 08.04.14, 20:40:
Ето и малко снимки с много добро качество. Има много хубави кадри. :D (От утре почвам да пиша само тренировки в тоя дневник, обещавам). (wait) Следващата година ” I’ll be back!” :D
Да, интересни снимки има. :)
И недей да пишеш само тренировки, че ще настане скука. :) Трябва и малко лафче да има за разнообразие.
09.04.14
20:52
Тренировка: 09.04.2014г.
Клек: 7 серии: 8, 8, 8, 5, 2, 2, 1 (130кг, 130кг, 130кг, 140кг, 150кг, 150кг, 160кг)
Колелце: 3 серии: 15, 15, 15
От днес започвам да клякам по-активно и често. Лошото е, че още не ми е възстановен гърба на 100% и тези тежести не ме мачкат, но ме дразни това, че се възстановявам толкова бавно. Имам страшни болки и в двете ръце, ужасно е. Просто като държа щангата и клякам и ме болят брахиалисите. Дано се успокоят нещата скоро.
Храна:
доза протеин, 1 кафе
300 гр мляно месо, 400 гр картофи соте, 100 гр сирене
500 гр кюфтета по чирпански, 200 гр сирене, 200 гр бисквити Мираж
1 кафе, 1 вафла
400 гр свински бут, 400 гр картофи на фурна, 3 яйца, 150 гр спагети