24.05.05
19:14
Какво мислите за коремното възлизане? Има ли ефект върху коремната мускулатура или е просто за ШОУ това упражнение:)
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим24.05.05
20:07
изпълнението му е най-вече техника и не е много удачно за тренировка на пресата според мен
24.05.05
21:13
я кажете по-подробно за това коремно възлизане - Що Е тО?
ХА! Дойдохме си на темата. :)
Доста хора съм гледал да го правят, но лично аз никога не съм успявал да го направя. ИЗпълнението е чисто техника, не толкова на сила.
Представлява, хващане на лоста с 2 ръце/сравнително широк хват като за набирания за гръб/ и с леко набиране на ръцете, едновременно с това се прави повдигане на краката, като в крайната фаза те минават над лоста и се прави превъртане над лоста.
Много е добро, според мен е супер за хармонично развиване, сила, и издържливост.... Но сякаш на някои хора по-трудно им се получава техниката... :? , докато на други им се струва съвсем лесно.
това ми се струва само гимнастическо упражнение,ама с него коремни мускули няма да направиш.и ми се струва че е повече техника от колкото директно наливане в някой мускул
Много хубаво упражнение, обаче може да се вкара и директно в мускула! Първо, се набираш до горно положение, след което вдигаш краката с коремния мускул и се превърташ. Абе, общо взето нещо като повдигане на краката от вис, но с по-голяма амплитуда.
Я се опитайте да вникнете по-добре в името....коремно възлизане а не коремно пресиране.Това е повече гимнастическо упр.и корема е последния мускул който поема минимално натоварване
25.05.05
10:48
Хех...Не знам дали от ген или не, едно приятелче с тия коремни възлизания( въпреки голямата им амплитуда) има най-добрите плочки, които човек може да си представи( преди да започне нямаше така силни и добре изразени). Отделен въпрос е че прави серии по 15 коремни..:)
[quote author=“newman”]Хех...Не знам дали от ген или не, едно приятелче с тия коремни възлизания( въпреки голямата им амплитуда) има най-добрите плочки, които човек може да си представи( преди да започне нямаше така силни и добре изразени). Отделен въпрос е че прави серии по 15 коремни..:)
Както казах това упражнение спомага за хармоничното развиване.
И то не е толкова за РАЗВИВАНЕ на мускулатурата, колкото за ДЕМОНСТРАЦИЯта й. Тоест, корем и гръб няма да тренираш толкова успешно с коремно, ОБАЧЕ без тях няма да може да го направиш. :)
ЩЕ съм много благодарен, ако някой даде линк или директно инфо за техника на изпълнение, чалъм, на мен ми го обясняваха и показва доста, но не мо и не мога да го направя. Въпреки, че смея да твърдя, че имам нужната сила за да го направя... :? , техниката нещо куца...
Ако си увиснал на лоста, без да докосваш земята с крака, няма кой знае каква техника. Почваш да сгъваш ръцете и краката едновременно, и се преобръщаш върху лоста. Ако краката ти докосват земята, може да пробваш леко оттласкване от нея, което ти придава инерция и става по - лесно да се превъртиш. Не знам дали е по - правилата ;)
Как да няма техника? Техниката е половината от упражнението.
25.05.05
22:37
Според мене техниката е определящото . Трикът е според мен в това да преодолееш психически тва че ше се превъртиш на 360*. Най-важното е като си замахнал с краката да изпънеш МИГНОВЕНО главата надолу ( ама много бързо ) , а не да си гледаш краката. :)
Каква ви психика бе браточки, аз не мога да си закарам краката отгоре лоста... незнам защо.
Мога да си стигам земата под краката/изправен/ с длани, мога и от вис да правя долна час на корем като си качвам краката на нивото на главата, ОБАЧЕ коремно да се вдигна и преметна НАД лоста не мога. Иначе съм правил под лоста, ама... :?
:lol: Айде поздрави!
26.05.05
11:06
няколко думи за техниката на изпълнение,ако се опиташ да спазиш тези ключови моменти,ще се обедиш,че краката сами отиват над лоста :wink:
1.при зависване е необходим много лек мах,целта е таза/центъра на тежестта/ на тялото да не е точно под лоста-това е за начинаещи
2.започваш вдигането на краката,когато си в лек задмах и целта е не толкова да прекараш краката над лоста/това ще стане от самото движение/,а да “вдигнеш” таза на нивото на лоста и то максимално близо до него.Тук вече вземат участие и ръцете,придърпваш лоста към корема,иначе няма как да качиш таза до лоста.
3.В момента когато краката са тръгнали нагоре и придърпваш лоста към корема,важно е да отметнеш глава назад и стремежа е да погледнеш земята.Направиш ли всичко това няма да усетиш кога си се превъртял над лоста.
26.05.05
15:18
[quote author=“x_man”]няколко думи за техниката на изпълнение,ако се опиташ да спазиш тези ключови моменти,ще се обедиш,че краката сами отиват над лоста :wink:
1.при зависване е необходим много лек мах,целта е таза/центъра на тежестта/ на тялото да не е точно под лоста-това е за начинаещи
2.започваш вдигането на краката,когато си в лек задмах и целта е не толкова да прекараш краката над лоста/това ще стане от самото движение/,а да “вдигнеш” таза на нивото на лоста и то максимално близо до него.Тук вече вземат участие и ръцете,придърпваш лоста към корема,иначе няма как да качиш таза до лоста.
3.В момента когато краката са тръгнали нагоре и придърпваш лоста към корема,важно е да отметнеш глава назад и стремежа е да погледнеш земята.Направиш ли всичко това няма да усетиш кога си се превъртял над лоста.
По-точно едва ли някой може да го обясни :)
И най важното е да не се пускаш, иначе ти отиде вратлето :)
Сега сериозно, и аз съм го правил преди като бях 60ина кг, сега трябва пак да пробвам да видя дали ще стане. И наистина няма нищо сложно, мисля че най-важния момент е дърпането главата назад и бутане краката нагоре. Е иска си и малко тренировка. Успех
:) Днеска направих първото си коремно - толково бързо стана , че не раэбрах как съм го направил.
Вдигам си краката от виснало положение на лоста - чяк до главата.
Дори вече се набирам с иэпънати крака на пред - формата - L
Но коремното винаги съм се мъчил да го направя , когато съм се набрал леко - и винаги си вдигах краката над лоста - до кръста, но не залюлявах и ни гледах на зад - и всe нe оспявах.
Искам да ви кажа, че има различни видове коремни и това упр. е много ефективно за добър релеф.
Сега не знам как ще се отрази на хората с повече маса _ особено в областа на краката, но мисля, че всеки с повече упоритост и време ,би могъл да го направи. :)
Трябва просто да се опитваш и ще стане, няма смисъл да се обяснява кое кога местиш накъде - от както се помня висяхме по лостове и просто мога да го правя, но не съм се замислял кое как работи и явно е като карането на колело :)
Коремното е перфектно упражнеине ! Не случайно навремето бе едно от задължителните в казармата . Направи 20 без да се пускаш от лоста и ще разбереш защо :-)
24.01.20
12:34
казано от Христо Атанасов на 24.01.20, 11:00:
Коремното е перфектно упражнеине ! Не случайно навремето бе едно от задължителните в казармата . Направи 20 без да се пускаш от лоста и ще разбереш защо :-)
Поздравления, че отговори на създателя на темата ............ след петнадесет години...........и след девет години на последния писал мнение по нея :-))))))))
Абе хора, не гледате ли въобще, как ги изравяте тези теми. Пишещите в тях обикновено вече отдавна не са във форума.
казано от Деян на 24.01.20, 12:34:
казано от Христо Атанасов на 24.01.20, 11:00:
Поздравления, че отговори на създателя на темата ............ след петнадесет години...........и след девет години на последния писал мнение по нея :-))))))))
Абе хора, не гледате ли въобще, как ги изравяте тези теми. Пишещите в тях обикновено вече отдавна не са във форума.
Здравей ,
регистриран съм от скоро и изказах мнение по тема по която имам лични впечатления. Кое е смешното в случая не разбирам . Пишещите може и да не са във форума но виж четящите са ! Това че темата е стара не я прави по-малко актуална :-)
Я, имало и такава тема във форума. Със забавни постове. Доста се позабавлях с тези от преди 15-16 години.
Има ама ... коремното е “мистериозно” упражнение на лостовете от край време. Всеки пита “какво спортуваш”, отговарят му “на лостове” и следва “силовото можеш ли го?”. Ровичкаш в нета, за силовото много писани работи, за набирания, за кофи, а за коремното - Румен Радев :)
Повечето хора си мислят че коремното се изпълнява с “корем”, но в същност коремната преса и предните мускули на бедрото нямат никакъв проблем да вдигнат краката и при най-лошата спортна форма. За коремното трябва “гръб” и от неговата сила зависи възможността за изпълнението му. Най-комплексното упражнение за гръб, което може да се изпълнява на лост! Даже мускулатурата на ръцете не е толкова важна при него. А съчетанието му с базовите упражнения с тежести е просто уникално
За мен силовото е индикат,че можеш нещо на лостовете .. ..нещо като поне 200 тяга,ако си пипал тежести .
Ами като са я започнали тази тема, то нека да я доразвием малко та да е от полза за някой ако се интересува.
Коремно възлизане се изпълнява основно по два начина:
1) Тръгва се с набиране и след това се вдигат краката до превъртане около лоста
2) Краката са водещи, те тръгват първи, а за самото превъртане се налага придърпване с ръцете
Връщането до основно положение е или като се продължи движението или като се превъртим на обратно.
Ако коремни възлизания се изпълняват на състезание има регламент за изпълнение както следва:
- в двете крайни положения, горно и долно, тялото е изпънато, лактите са заключени
- фиксирането в горно и долно положение е за максимум 3 секунди
- не трябва да има залюляване на тялото
- не се разрешава промяна на хвата или пускане на ръцете
- между двете крайни положения трябва да има постоянно движение на тялото без спиране
Както каза Димаг по-горе, коремното е мистериозно упражнение. Може да се усложнява по различни начини, така че да товари повече дадени части от участващите мускулни групи. То е може би най-комплексно натоварващото динамично упражнение на лостове.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 27.04.21 21:33.
Бройката е само цифра. Нищо повече. Днес намерих в ютюб клип на едно момче с 212 коремни - в Борисовата градина. Не са точно по регламента, който описах, но са си 212 коремни възлизания. Така че всичко е възможно. На 50г вече не ми се правят толкова, ама знае ли човек. Може пък да реша да ги направя по-нататък :)
Точно това че можеш да се напънеш и да го направиш го прави по-достъпно за всеки спортуваш на лостове. Да се чуди човек защо не го правят
Ами мислят го за несериозно упражнение. А то никак не е несериозно. Да не говорим за различни вариации, чрез които да се усложни. Най-простата такава е да го направиш тръгвайки от L-sit. Тогава гърбът работи кажи речи два пъти повече.
Може би тук трябва да качиш и видео с “тюлени”. Стига да иска човек, с коремни възлизания може да се забавлява доста. Да не говорим, че те са добра база за всякакви “маймунджулуци” на лостове.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 28.04.21 08:49.
28.04.21
13:13
казано от nervak на 27.04.21, 22:01:
Аз предпочитам да правя 200 кгбтяга за бройки.
200 клек за бройки е по-добре. За 10+ говорим.
Ето тук една идея за затрудняване - през “чистачка”, без отпускане на торса преди коремното, на 1:20 минута
Мнението беше редактирано от Dymag на 28.04.21 13:35.
28.04.21
14:47
Този има клип и с 333 коремни.
казано от James Hinks на 28.04.21, 14:47:
Този има клип и с 333 коремни.
Браво на момчето. Аз си мислех, че за сега само аз съм правил повече от 300 в България, но нещата се менят :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 28.04.21 15:48.
Много интересно изпълнение. Изглежда мудно, измъчено, още от първите, с този крак, а след всяко повторение има кратка почивка върху лоста. Получава се нещо като клъстерни повторения. Още в дневника на Svetoslav ми направи впечатление че и той така ги прави. За 5 години ги е дигнал от 212 на 333 за 46 минути, а това прави по над 8 секунди за изпълнение на 1 коремно ... баа това е много време
казано от Dymag на 28.04.21, 15:48:
по над 8 секунди за изпълнение на 1 коремно ... баа това е много време
Ако се търси бързо, експлозивно натоварване тогава се правят 20-30 коремни възлизания за 1,5-2 минути и предмишниците гръмват. Ако се търси бройка в серия, тогава трябва да се правят бавно. Иначе не става. Но това, че се прави едно коремно за 8-10-12 секунди не трябва да подвежда. Натоварването не е по-малко. Все си говорим за едно коремно възлизане :)
Що не го направи с набиране - щото няма как да се отпуснат ръцете докато висиш на лоста. Аз съм клъстерирал набирания - всяко набиране е единица, през 5-8 секунди, но с пускане от лоста. Не съм правил повече от 150-200, без да съм стигал отказ, защото все пак съм правил и други неща в дадената тренировка, а това отнема много време. В същото време макса на читави набирания в една серия тогава да ми е бил 40, примерно. За мен “читави” са удар с гърди в лоста - поне аз така си ги правя. Правил съм коремни с натрупване в комбинация с друго упражнение, най-често комбинирани кофи - по 1 от 2-те, после по 2, по 3 ... и до 12-15 сме тоталка - до 15 се събират общо 120 коремни и ако е с комбинирани кофи и 240 избутвания, но говорим за серии с непрекъснати повторения. Любопитно ми е колко ще направи без спирането в горно положение. Въобще, този начин на изпълнение на коремно ми е непознат и още се опитвам да осмисля какво дава подобна цяла тренировка, защото аз по толкова тренирам - 50-на минути.
казано от Dymag на 28.04.21, 21:44:
Що не го направи с набиране - щото няма как да се отпуснат ръцете докато висиш на лоста.
Любопитно ми е колко ще направи без спирането в горно положение. Въобще, този начин на изпълнение на коремно ми е непознат и още се опитвам да осмисля какво дава подобна цяла тренировка, защото аз по толкова тренирам - 50-на минути.
Не разбрах коментара. Той прави коремното с набиране на клипа, който качих. Моите забележки към подобно изпълнение са, че няма фиксиране в горно положение със заключване на лактите, както и няма фиксиране в долно положение, а се използва залюляването.
Без спиране в горно положение предполагам, че бройката ще падне, но с малко. Спирането и без това не надвишава 3 секунди. Повече ще падне ако се изчисти залюляването.
Фиксирането в горно положение със заключване на лактите включва трицепса. А фиксирането в долно положение с изпънати ръце, включва сухожилията на бицепса, които вършат 30 процента от работата в началото на всяко набиране. Т.е. ако не се тръгва от изпънати ръце в долно положение се спестява много усилие.
Пробвай коремни по този начин. Не е необходимо да се прави голяма бройка. И без това ако се прави коремното по регламента, който описах и с изпънати крака усилието, което се влага е много по-голямо и бройките падат. Така че изпълнението на примерно 20 бройки “като по учебник” е доста натоварващо. И товари почти всичко от коленете нагоре.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече