коремно възлизане..:)

Прескочи до:

29.04.21
17:52

Дадох пример за клъстерни повторения с нормални набирания. Не говоря за коремно с двойно набиране.
По принцип коремно с двойно набиране предполага по-слаб гръб, който не може да се справи с тежестта от разпънато състояние и затова облекчава част от натоварването, прибирайки мишницата близо до торса посредством първото набиране, да бъде съкратен, преди да се наруши равнината на виса за обръщането. Така го правят и в гимнастиката, защото служи за начално качване върху лоста преди основното изпълнение, обикновено единица и го правят и момиченца.
Ако ще говорим за гимнастика, там силово не съществува, а само склопка - също облекчаване посредством изтласкване на тежестта с техничен мах от вис, от където идва легендата че силовото е до техника :)
Уличното коремно е прехвърляне на лоста с тяло, като най-тежката му форма е безконтактното заобикаляне на лоста, бавно или “офицерско”. Това е. Разбира се, ако пускаш от другата страна, както се прави, тежестта пада от прекалено високо, което увеличава напрежението в мускулите, затова е далеч по-леко да се спреш горе, да починеш и да върнеш на обратно краката.
По принцип бавното “кантарене” горе си е почивка - подпираш корема, от там вече е облекчена тежестта и почваш да бавиш, може и по-рано да облекчиш като свиеш някое коляно и а напред, а назад, 10 секундно изпълнение, от които напрежение има в 3.

Този на клипа не прави двойно набиране, извършва коремното с гръб, като след първите десетина още започва да ляга върху лоста, бавно и с коляно, за по дъх, два, които даже се чуват и облекчава ръцете като ги отпуска, вкл. и хвата при кантаренето. Изобщо не го подценявам, това е сериозна издръжливост и даже си мисля че не е първа младост, както и че не спортува друго освен коремни, съдейки по физиката, която се вижда в края на клипа.
Този начин на изпълнение, вече казах че ми е непознат - аз ползвам отежняване, а не улесняване на изпълнението

29.04.21
21:04

С повечето неща съм съгласен. Това, с което не съм е следното:

- спускането като продължение на движението не е по-трудно. Еднакво е натоварването в ръцете и в гърба при спускане от горе и при връщане по траекторията, по която си се качил горе ако няма задържане
- при връщането по траекторията на качването, коремът работи двойно и ако не се прави задържане друга разлика няма
- фиксирането в двете крайни положения със заключване на лактите не облекчава коремното ако няма задържане, дори напротив усложнява го, тъй като отнема възможността да се използва инерцията от движението и изисква пълно движение от вис.

При коремното възлизане работят няколко мускулни групи, които обаче работят и почиват в различните етапи с изключение на хвата и предмишниците. За да могат да се правят много бройки е необходимо хвата и предмишниците да се вкарат също в режим, в който да почиват. Затова има кратко задържане и превъртане наобратно. Останалото е едно и също.
Иначе, за да няма излишно чийтване при състезания има регламент.

29.04.21
21:15

казано от Dymag на 25.04.21, 22:14:

Има ама ... коремното е “мистериозно” упражнение на лостовете от край време. Всеки пита “какво спортуваш”, отговарят му “на лостове” и следва “силовото можеш ли го?”. Ровичкаш в нета, за силовото много писани работи, за набирания, за кофи, а за коремното - Румен Радев :)
Повечето хора си мислят че коремното се изпълнява с “корем”, но в същност коремната преса и предните мускули на бедрото нямат никакъв проблем да вдигнат краката и при най-лошата спортна форма. За коремното трябва “гръб” и от неговата сила зависи възможността за изпълнението му. Най-комплексното упражнение за гръб, което може да се изпълнява на лост! Даже мускулатурата на ръцете не е толкова важна при него. ...

Прави ли ти впечатление как при спускането като продължение на движението Радев не се справи с тежестта и това прави невъзможно второ изпълнение в серия?

29.04.21
21:30

Той човека надали е имал и намерение да прави второ коремно :) Все пак е първият български президент, който прави коремно възлизане публично. Направо го издигна това упражнение в очите на хората.

29.04.21
21:49

Това най се доближава до това, което правя аз. В ръководството има и повдигане на торса, не само на краката, тяга от вис, аз бих добавил и набиране “обратна кофа”, а спускането от другата страна е негативно силово. Всъщност, аз уча моите хора на силово през коремно - то е последната стъпка към силовото, разбира се в негативната част при спускането от другата страна. Като сме тръгнали да го “лющим” :)

29.04.21
23:07

казано от Svetoslav на 29.04.21, 21:30:

Той човека надали е имал и намерение да прави второ коремно :) Все пак е първият български президент, който прави коремно възлизане публично. Направо го издигна това упражнение в очите на хората.

Баси и тулупа...нищо не издигна,леш пълен.

29.04.21
23:27

В интерес на истината не са му много годините, за да пречат на коремното му. Мислех го за по-стар

29.04.21
23:34

Не си струва да се дискутира този тук...още повече и клипове с него да се пускат.

29.04.21
23:49

Според мен си струва, когато се обсъжда подобно упражнение, да се засегнат всички аспекти, да се дадат всякакви примери, за да може човек с някаква спортна култура да си изведе необходимата му информация. След 333, президента, момиченца, инфлуенсъри и т.н., предполагам че на повечето им е станало ясно че не стават за политици, ако не могат да направят коремно и че самото движение предлага много варианти, както самостоятелно, така и в комбинация със силови, а и дори е начин за усвояване на силовото. Не мисля че примерите в темата са лоши, особено за хора, за които коремното е непознато движение

30.04.21
13:16

Коремното възлизане, на английски bar pullover, ако трябва да се съпостави с популярни упражнения от залата, съдържа в себе си 4 упражнения: повдигане на крака от вис, пулоувър, ”молитва” на скрипец и гребане с щанга (по отношение на горната половина на тялото). Изпълнението му в гимнастиката включва и набиране, а ако се спуска от противоположната на качването страна, съдържа негативно силово възлизане. Дал съм линкове към упражненията, за който иска да се запознае с участващите мускули по-подробно. Всичко това се съдържа в едно изпълнение на движението, което го превръща в най-комплексното такова, което може да се изпълни на лост. Най-добрия вариант за поставяне на допълнителна тежест при коремното е на глезените, в най-противоположния на хвата край. Форми на утежняване или разнообразяване са и промяна на скоростта на изпълнение, промяна на ширината или вида на хвата - по-широк, тесен надхват със спиране в горно положение, неутрален (успореден) хват, със заобикаляне на лоста без да се допира тялото (безконтактно) и др.

Мнението беше редактирано от Dymag на 30.04.21 14:58.

30.04.21
14:05

казано от Dymag на 30.04.21, 13:16:

Всичко това се извършва с едно единствено движение и с тежестта на тялото, което разбира се може да се промени с поставянето на тежести за глезени - най-доброто място за допълнителна тежест при коремното.

Хих, ако при това положение се изпълни и с изпънати крака грешка няма да има :) :) :)

30.04.21
15:06

казано от Svetoslav на 30.04.21, 14:05:

казано от Dymag на 30.04.21, 13:16:

Всичко това се извършва с едно единствено движение и с тежестта на тялото, което разбира се може да се промени с поставянето на тежести за глезени - най-доброто място за допълнителна тежест при коремното.

Хих, ако при това положение се изпълни и с изпънати крака грешка няма да има :) :) :)

Редактирах малко, защото имах в предвид едно единствено изпълнение. А краката ако не са изпънати в началото на обръщането, поне при заучаващите го, просто няма да се получи коремното - те трябва да натежат от другата страна, което помага. Пиша го, защото много допускат грешката да свият колената, когато се окажат надолу с главата и с това да “дръпнат” тежестта не на където трябва да се прехвърли, а обратно към страната от която вдигат - няма как да го обърнат така

30.04.21
16:10

То пък голяма дискусия сте заформили. Който може да прави toes to bar “пръсти към лост” стриктно и бавно за бройки, няма да има и проблем с това.

30.04.21
16:49

За 35+ години, които ходя на лостове и по фитнес зали съм видял единици да правят Т2В с изпънати крака и наистина до пръстите/глезените. Повечето или сгъват краката в коленете или вдигат до подбедриците. А когато сложиш и тежести на глезените упражнението става още по-интересно.

30.04.21
17:15

То идеята е да е стриктно , силово, това му е смисъла, а не както го правят кросфитърите. Като най-важна е негативната фаза, но то във всяко упражнение е така. Ако не можеш, просто вдигаш краката по малко, докато не заякнеш.

30.04.21
21:28

казано от newman на 24.05.05, 19:14:

Какво мислите за коремното възлизане? Има ли ефект върху коремната мускулатура или е просто за ШОУ това упражнение:)

казано от largozol на 24.05.05, 21:13:

я кажете по-подробно за това коремно възлизане - Що Е тО?

На практика отговорихме на въпросите в темата от преди 15 години :)

казано от Dymag на 30.04.21, 21:28:

казано от newman на 24.05.05, 19:14:

Какво мислите за коремното възлизане? Има ли ефект върху коремната мускулатура или е просто за ШОУ това упражнение:)

казано от largozol на 24.05.05, 21:13:

я кажете по-подробно за това коремно възлизане - Що Е тО?

На практика отговорихме на въпросите в темата от преди 15 години :)

Лесно беше. Просто трябваше да се включат правилните хора :-)

Прескочи до:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1