Сила, когато станат 50+ годините

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

27.05.19
22:32

Тяга 2х3х60,100,3х120,140,160+кофи3х20,3х40, 3х3х60
Тяга 10х1х175 през 10 сек,след 2 мин 4х185
Кофи 10х1х65 през 10сек,след 2мин 3х70
Раменна с футбол бар10х1х56 през 10 сек,след 2 мин 6х61
Планк 60кг,40 сек
Повдигате на крака под прав ъгъл и колена на халки, 3 пъти.
Ем днес по-добре от преди,щот ядох мазна баница и ориз с пържоли,конски кюфтета и сьомга)))и фурми...Стига с тези краставици .
Абе,от фурми дебелее ли се?

27.05.19
23:07

Зависи колко фурми ядеш... ама не ми се вярва 😆И аз  Много обичам фурми !

28.05.19
00:25

Каква е идеята на 2 ки през 10 сек и на какъв  % от 1RM са те ?

28.05.19
07:22

казано от Madboy на 28.05.19, 00:25:

Нали знаеш,кой прави програмите.
А процента при мен е много относителен,дали ще направя движението чисто....или ще се напъна на всяка цена да вдигна тежестта-разликата може да е 20 и повече кг.

28.05.19
09:31

казано от nervak на 27.05.19, 22:32:

Абе,от фурми дебелее ли се?

Не повече, отколкото от всяко друго нещо, съдържащо три четвърти захар. 🙂

28.05.19
09:34

Идеята е постепенно повишаване на лактатния праг. % от моментния максимум е труден за определяне - тежестта трябва да е достатъчно голяма, за да не може работата да се извършва изцяло аеробно и достатъчно малка, за да може да се изпълни протоколът. Тънкостта се състои в правилното определяне на работните тежести, броя повторения, почивката (която може да варира между 5 и 15-20 секунди - нагоре вече ефектът се губи).

28.05.19
13:17

Процента от макса е относителен.
Да разгледаме 10х 1 през 10 секунди. Тежеста ще е над 10RM и под 5 RM. Почваш с тежест за 7-8 повторения за начало и си преценят дали следващия път да качиш.
При 10х2 Почваш с тежест за ~ 15 RM и пак нагласяш.

Какъв % от 1RM ще ползваш зависи как тренираш, но е по-добре да се ориентираш с тежест за повече повторения. Интервалите не са най-удачната система за максимална сила.

28.05.19
13:25

казано от CarnalK на 28.05.19, 13:17:

. Почваш с тежест за 7-8 повторения за начало и си преценят дали следващия път да качиш.
.

При мен не беше така,мисля.

Деян

28.05.19
13:58

Тежеста ще е над 10RM и под 5 RM. Почваш с тежест за 7-8 повторения за начало и си преценят дали следващия път да качиш.

Не е ли обратното, т.е. да е толкова тежко /демек за под 10 RM/, че да не можеш да направиш 10 повторения и същевременно да е за над 5 RM-съответно да можеш да направиш повече от 5, т.е. 7-8 както си посочил.

Мнението беше редактирано от Деян на 28.05.19 14:24.

28.05.19
14:28

Да разгледаме 10х 1 през 10 секунди. Тежеста ще е над 10RM и под 5 RM. Почваш с тежест за 7-8 повторения за начало и си преценят дали следващия път да качиш.

Какъв % от 1RM ще ползваш зависи как тренираш, но е по-добре да се ориентираш с тежест за повече повторения. Интервалите не са най-удачната система за максимална сила.

С тежест за повече повторения се активират съвсем различни мускулни влакна и разликата може да бъде огромна.
Това с лактатния праг е много относително и трудно изнеримо с тея единици, а % от максимума си е доста точен, че техниката ти куца е съвсем друга тема.

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 14:32.

28.05.19
14:30

казано от Madboy на 28.05.19, 14:28:

С тежест за повече повторения се активират съвсем различни мускулни влакна и разликата може да бъде огромна.

Не и след 3-4 подхода през 10-тина секунди.

28.05.19
14:33

Защо не и след тях? И защо точно 10 сек а не 20. 30 ?
В същност въобще какво се опитваш да активираш/адаптираш с тази тренировка ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 14:37.

28.05.19
14:39

казано от Madboy на 28.05.19, 14:33:

И след тях - натам става все по-добре. 🙂
Паузите са подбрани, за да работи максимално гликолитичната система. След 20-тата секунда фосфагенната е в състояние да поеме голямата част от работата, а целта не е тази. Мускулът трябва да се “приучи” да работи при по-ниско pH, отколкото е възможно за нетренирани хора. Адаптацията е бавна, затова и схемата е доста времеемка, но резултатите си струват - силова издържливост без загуба на абсолютна сила.

28.05.19
14:42

Няма как да не загубиш абсолютна сила ако някога си я тренирал специфично преди това и правиш 1 ци на сравнително малък % далеч от отказа. За това питах за %, защото е доста важен.

28.05.19
15:14

казано от Madboy на 28.05.19, 14:42:

Няма как да не загубиш абсолютна сила ако някога си я тренирал специфично преди това и правиш 1 ци на сравнително малък % далеч от отказа. За това питах за %, защото е доста важен.

Няма как? И го казваш на базата на какъв по-точно специфичен опит? 🙂
Аз пък ти казвам, че има как на основата на три години тренировки по тази схема.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.05.19 15:35.

28.05.19
15:38

Силова издръжливост, Адаш, това е идеята. Вероятно не по най-бързия начин, но за сметка на това много гървка, щадяш и дългосрочен.
За двойки - преко сили 70% ПМ.

казано от Boby_ на 28.05.19, 09:34:

Тънкостта се състои в правилното определяне на работните тежести, броя повторения, почивката (която може да варира между 5 и 15-20 секунди - нагоре вече ефектът се губи).

Няма кой знае каква тънкост - интервали се правят с леко, колкото по-леко почнеш, толкова по-лесно ще ти тръгнат, в най-общия случай говорим.
Почивка над 15 секунди от фаза на усилие до фаза на усилие е крайната горна граница, за да говорим за интервали в този им вид. От там нагоре е различно.

Почваш и обикновено там и свършваш. По-правилно е да започнеш с тежест за 10-ка, ако нямаш опит с тренировки с висока плътност.

Интервалите не са най-удачната система за максимална сила.

Напротив, колкото всяка схема с разписан % от ПМ, само че с условие за структурата на тренировката. С чисти интервали - да, не са.

казано от Madboy на 28.05.19, 14:28:

Не, Адаш, всички влакна работят още началото на движението, тялото не разпознава тежестта преди първото повторение, а след него според усилието една част от влакната спират да работят. Обърни внимание - усилието, не тежестта. Тоест тук влиза и факторът скорост на изпълнение.

Боби ти отговори  горе-долу правилно. Подробният отговор е голямо задълбаване.

В същност въобще какво се опитваш да активираш/адаптираш с тази тренировка ?

Силова издръжливост и способност мускулните клетки да утилизират бързо Н+.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.05.19 16:09.

Carbohydrate

28.05.19
15:49

Само да допълня, че водородните йони не се утилизират само във високопраговите влакна, а във всичките, където има митохондрии. Най много ги има в сърцето и там много се утилизират също. Както и във всеки един мускул по тялото. Ако си създал митохондрии в другите влакна, то те също помагат. Силовата издържливост, това е вече последното стъпало от подготовката на спортиста. Създаване на митохондрии точно в тези гликолитични влакна и ги правейки неуморяеми)) ( окислително-гликолитични)
Като пример: ако сега направя 3,4 кросфит тренировки за месец, то на следващия ще имам доста пораснали митохондрии, които ще ми помогнат за силовата издържливост, ако все пак не е нещо изолирано, като канадска борба...там е малко по специфична работата)).
С какво помага това?! Ами на джонито, например, Ако си правил максимален опит на тяга и трябва след 1 минута да излезеш за втори опит или на друго движение, то имайки ги тези митохондрии, ти ще можеш да вдигнеш със същата сила, защото ще си се възстановил или даже няма да си усетил умората ( учестено дишане и сърцебиене)🙂

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.05.19 15:54.

28.05.19
16:16

казано от Carbohydrate на 28.05.19, 15:49:

Ами на джонито, например, Ако си правил максимален опит на тяга и трябва след 1 минута да излезеш за втори опит или на друго движение, то имайки ги тези митохондрии, ти ще можеш да вдигнеш със същата сила, защото ще си се възстановил или даже няма да си усетил умората ( учестено дишане и сърцебиене)🙂

Ако си направил максимален опит преди да възстановиш АТФ и евентуално изчерпания КФ нищо няма да направиш за 1 минута почивка.
А учестеното дишане и тн идва по-скоро от възстановяването на КФ.
Не мешай толкова силовата издръжливост с максималната сила, че има и общо, ама има и много разлики.
Според мен тези единици ако са на под едни 75% ефект върху максималната сила почти няма да има. (което си е доста тежичко, 75% през 10 сек )

28.05.19
16:19

казано от James Hinks на 28.05.19, 15:38:

Не, Адаш, всички влакна работят още началото на движението, тялото не разпознава тежестта преди първото повторение, а след него според усилието една част от влакната спират да работят. Обърни внимание - усилието, не тежестта. Тоест тук влиза и факторът скорост на изпълнение.

И тежестта е важна според мен, тялото разпознава тежестите още на загрявката, но аз се опитвам да прехвърля нещата върху трениране на максимална сила, което няма много общо обаче 😄

Kaкто и да е, схванах идеята, при мен е по-скоро неприложим този протокол, но пък е готино че тренираш доста бързо и пестиш много време.

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 16:21.

28.05.19
16:26

казано от Madboy на 28.05.19, 16:16:

Ако си направил максимален опит преди да възстановиш АТФ и евентуално изчерпания КФ нищо няма да направиш за 1 минута почивка.

Това не зависи ли от това колко си натрениран? Или по скоро по каква схема си тренирал...

Мнението беше редактирано от Блажка на 28.05.19 16:27.

28.05.19
16:27

Адаш, АТФ се ресинтезира напълно от КФ за някакви секунди, ако говорим за един опит в състезание по трибой. Там умората не е от енергийно обезпечаване, а от наистина максималната тежест. Тоест нервна система, сухожилия, пълно ангажиране на бързите мускулни влакна.

казано от Madboy на 28.05.19, 16:19:

И тежестта е важна според мен, тялото разпознава тежестите още на загрявката, но аз се опитвам да прехвърля нещата върху трениране на максимална сила, което няма много общо обаче 😄

Е, на загрявката викаш, то тогава е ясно, че вече си направил някакво движение и тялото е подготвено, аз имах предвид просто извършане на движение без загрявка - виждаш щанга и я вдигаш на тяга примерно.

казано от Madboy на 28.05.19, 16:19:

Както и да е, схванах идеята, при мен е по-скоро неприложим този протокол, но пък е готино че тренираш доста бързо и пестиш много време.

По-скоро е приложим, но с доста условности в постройката и не в състезателен период, а в основен и предсътезателен. Ако ти е интересно как - на лични ще ти обясня подробно.

28.05.19
16:29

Зависи, но при всички случаи 1 минута е прекалено малко.

Carbohydrate

28.05.19
16:30

казано от Madboy на 28.05.19, 16:16:

казано от Carbohydrate на 28.05.19, 15:49:

Ами на джонито, например, Ако си правил максимален опит на тяга и трябва след 1 минута да излезеш за втори опит или на друго движение, то имайки ги тези митохондрии, ти ще можеш да вдигнеш със същата сила, защото ще си се възстановил или даже няма да си усетил умората ( учестено дишане и сърцебиене)🙂

А учестеното дишане и тн идва по-скоро от възстановяването на КФ.
Не мешай толкова силовата издръжливост с максималната сила, че има и общо, ама има и много разлики.
Според мен тези единици ако са на под едни 75% ефект върху максималната сила почти няма да има. (което си е доста тежичко, 75% през 10 сек )

това, което ти си мислиш, няма нищо общо с действителността и Шейко е взел също от Селуянов, на когото са тези думи всъщност. Ти си мислиш, че повдигайки максималният си опит, не харчиш почти нищо, но се лъжеш 🙂...Има например нещо, като кислороден дълг...можеш да прочетеш, като ти остане свободно време и т.н. Както и да е 🙂

Абе на максимален опит май повече играе нервната система. Аз съм имал доста случаи, когато след 1-ца тяга или клек, освен че изпадам в нокаут, после имам чувството, че и вестник няма да мога да вдигна от земята, а нито дишам учестено, нито пулса ми е висок.

Просто нервната система си вика “Тоя ей ся ша са утрепе, ако направи още един такъв напън, я да го спра овреме” 😄

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 28.05.19 16:33.

28.05.19
16:34

казано от James Hinks на 28.05.19, 16:27:

Адаш, АТФ се ресинтезира напълно от КФ за някакви секунди, ако говорим за един опит в състезание по трибой. Там умората не е от енергийно обезпечаване, а от наистина максималната тежест. Тоест нервна система, сухожилия, пълно ангажиране на бързите мускулни влакна.

Това не е точно така, да не говорим, че и КФ има нужда от ресинтез, и няколко секунди няма да възстановят нищо, по скоро 2-3 минути минимум, при близки до максималните и максималните натоварвания.
Докато стигнеш тоя максимален опит все пак има още доста вдигания.

28.05.19
16:36

казано от Alexander Krastev на 28.05.19, 16:33:

Абе на максимален опит май повече играе нервната система. Аз съм имал доста случаи, когато след 1-ца тяга или клек, освен че изпадам в нокаут, после имам чувството, че и вестник няма да мога да вдигна от земята, а нито дишам учестено, нито пулса ми е висок.

Просто нервната система си вика “Тоя ей ся ша са утрепе, ако направи още един такъв напън, я да го спра овреме” 😄

Е много ясно, издухал си целият енергиен запас който си свикнал да ползваш.
Те нещата са сравнително ясни и проучени в дълбочина, малко неща са “май”

Ако си яко натрениран и наблъскан с въглехидрат и зареден гликоген тея процеси протичат малко по-бързо и лесно, и все пак, винаги има момент в който си тотал щета.

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 16:42.

28.05.19
16:41

казано от Madboy на 28.05.19, 16:34:

казано от James Hinks на 28.05.19, 16:27:

Това не е точно така, да не говорим, че и КФ има нужда от ресинтез, и няколко секунди няма да възстановят нищо, по скоро 2-3 минути минимум, при близки до максималните и максималните натоварвания.
Докато стигнеш тоя максимален опит все пак има още доста вдигания.

Да, така е. КФ също има нужда от ресинтез. Аз отново говоря за общия случай, а ти за конкретна ситуация, но понеже не уточняваме и става малко развален телефон.

28.05.19
16:54

казано от Carbohydrate на 28.05.19, 16:30:

това, което ти си мислиш, няма нищо общо с действителността и Шейко е взел също от Селуянов, на когото са тези думи всъщност. Ти си мислиш, че повдигайки максималният си опит, не харчиш почти нищо, но се лъжеш 🙂...Има например нещо, като кислороден дълг...можеш да прочетеш, като ти остане свободно време и т.н. Както и да е 🙂

Tвърдя точно обратното, белите мускулни влакна са супер неефективни и с малко работа харчат супер много, което смятам е ясно, ама те нямат много общо с кислорода, задъхването идва от необходимостта му  в някои процеси, които да възстановят енергийните ти запаси, не е пряко нужен (когато говорим за 1-2 повторения ) Спокойно ще си вдигнеш макса и без да дишаш, мускулите ще си работят чудесно. Дървото идва след това, когато започнеш да възстановяваш за 2 рата серия.

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 16:56.

Carbohydrate

28.05.19
17:22

всеки разбира по-своему, съобразно багажа си🙂)))...и.....естественният подбор, ще покаже))

28.05.19
19:42

казано от Boby_ на 28.05.19, 15:14:

Аз пък ти казвам, че има как на основата на три години тренировки по тази схема.

Maлки са ти били PR-ите значи, индивидуалната ефективност на една система до голяма степен зависи от това на какво тренировъчно ниво я започваш.

Сега правиш 10 2ки на 100 лег, 2014 си правил 3ка на 165 ?
Сега колко ще направиш на 165 ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 28.05.19 19:49.

28.05.19
20:37

Да ти имам и самочувствието...мадбойче.
Пита нещо-отговори ти се.
Ай стига драска тук.

28.05.19
21:39

казано от nervak на 28.05.19, 20:37:

Ай стига драска тук.

Ти пък пресече смислената дискусия, с твоя хейт 🙂

28.05.19
23:08

казано от kaloyan на 28.05.19, 21:39:

Ай стига драска тук.

Нормално, виж в разговора с Боби и James се изясниха доста неща около системата които не знаех аз лично 🙂

29.05.19
09:18

казано от Madboy на 28.05.19, 23:08:

казано от kaloyan на 28.05.19, 21:39:

Ай стига драска тук.

Нормално, виж в разговора с Боби и James се изясниха доста неща около системата които не знаех аз лично 🙂

Щот ти е по-лесно да питаш...иначе е имало не е една подобна дискусия -първото което се сещам е наскоро:
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/68950/P640#p-1337358

29.05.19
09:22

казано от Madboy на 28.05.19, 19:42:

казано от Boby_ на 28.05.19, 15:14:

Maлки са ти били PR-ите значи, индивидуалната ефективност на една система до голяма степен зависи от това на какво тренировъчно ниво я започваш.

Сега правиш 10 2ки на 100 лег, 2014 си правил 3ка на 165 ?
Сега колко ще направиш на 165 ?

Преди да започна по интервалната схема, максимумът ми беще единица на 185 (измъчена, с отлепяне на таза и фал по всички официални правила), т. е. чисто 175-180 да кажем.
По време на схемата (преди да премина на 5 секунди, т. е. преди около година) направих няколко пъти в контролно (пусках си го веднъж на месец и половина-два) 175 (отново с отлепяне на таза, но по-малко) и пробвани 180 - това с контузен лакът и с 10 килограма лично тегло по-малко.

За мен с това темата е изчерпана. Мога да споделя още опит за това как и в каква посока работят различните варианти на схемата (защото има много детайли, които човек научава, чак когато лично се заеме с нея), но не виждам полза.

29.05.19
09:36

https://www.bb-team.org/forums/viewreply/1249463

Мнението беше редактирано от nervak на 29.05.19 09:38.

29.05.19
09:51

казано от Bart Simpson на 29.05.19, 09:43:

И ако бяхте тренирали една година по друга, не толкова гениялно схема, нямаше да вдигнете максовете с по десет кила, така ли??? 😄
Ко беше, за един приятел питал, че го е срам да си пита.....
😂

Тренирал съм 15 години преди това по други схеми. Въпросът не е дали има по-ефективни начини да се качва сила - такива има. Няма обаче тренировъчни схеми, които да осигуряват всички ползи от интервалите едновременно - именно в това е ключът. С тях се постига комбинация от качества, без да се правят компромиси със силата.

П. П. Бих те помолил най-учтиво да си спестиш опитите за сарказъм по мой адрес.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.05.19 10:19.

Bart Simpson

29.05.19
11:05

Аз питам за максовете, защото това коментирате, за другите ползи вообще не е ставало дума.

29.05.19
11:09

И какво точно попита за масковете? Дали няма да е така с друга схема ли? Не, най-вероятно няма.

Bart Simpson

29.05.19
11:11

Ок, ясно, това питах, ама смятам, че една година трениране и без интервали ще вдигне макса с десет кила.
За другите ползи, не знам.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1