BP - Back to being strong

Прескочи до:

15.12.15
11:38

Вчера беше тежък ден с неприятни новини. Нищо, и това ще мине. Но днес съм ужасно кисела.

Неделя 13.12 - ходихме за последни покупки за бебето. Навсякъде беше пълен ад - всичко разбирам, само едно не ми е ясно - защо хората се държат, шофират, реагират толкова неадекватно около празници! Не можахме да свършим и  половината неща. Ужасно непродуктивен ден.
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, сушени боровинки и кокосови стърготини, кафе с мляко
Междинно - 1 ябълка
Обяд - пълнозърнесто пене със сол арабиата и пармезан, салата от айсберг, чери домати, рукола, бяло сирене, маслини и дресинг в Кете
Лате и сладкиш в Коста кафе
1 пакетче харибо (това го ям два пъти в годината :) )
Вечеря - пъстърва във фолио и малко броколи на пара, подправени със зехтин

Понеделник 14.12 - целия ден прекарах в болницата, минах 3 прегледа, направих си изследвания,  прегледа ме офталмолог, минах на контрола в урология, записаха ми тонове в АГ. Сервираха ми, че има все още опасност да развия инфекция и сега чакам да мине утре, за да пусна нови микробиологични изследваня. Блях! АГто ми насрочи дата за секцио ;( . Обеща ми, че ако преборя бакретията, не развия инфекция и няма други показания, ще ме остави да пробвам да родя нормално. Аз обаче не съм оптимист - тази пущина не умира, а съм минала вече 4 курса антибиотик. Не знам какво е станало след последния курс на лечение, рано е за посявки, но ми се струва, че ще цъфна с цистит или нещо по-сериозно в най-скоро време :( . Ако тази гадина излезе пак в някоя от посявките, смятам да говоря с лекарите за венозен или мускулен антибиотик с опашка от орален. Дори и да ми направят секцио, за всички ще е по-добре тази гад да я няма. Бебока и той расте и като нищо ще кажат - едър е, няма да рискуваме.

Закуска - омлет/палачинка от 1 яйце, 1 суп.лъжица овесени трици, кокосово масло, 4 маслини, 50 гр. сирене, 1 домат, кафе с мляко
Междинно - мляко с какао
Обяд - 3 яйца, 20 гр. бяло сирене, 1 суп. лужица млечна салата, салата от айсберг, домати и маслини в ресторанта на болницата. 1 пакетче бисквити белвита и едно капучино.
Междинни - 1 напитка алое, 8 мандарини, 1 пакетче бисквити белвита, 1 пакет чипс (не е като да не ме изби на ирационален рев и емоционално хранене, след като се прибрах от болницата).
Вечеря - супа от червена леща, 1 домат, 1 авокадо, 1 краставица.

Много ми дойдоха и храната и нервите тези два дни, днес ще карам по-леко. Отивам да меся хляб - дано успея да си го изкарам на тестото, преди да отида на днешните прегледи - кардиолог и алерголог. Както и да раждам, трябва да имам становище от кардиолог и тест за упойки при алерголог.

Явно съм прекалила с четенето на съксес сториз за нормална бременност, последвана от нормално раждане у супер бързо възстановяване, в съчетание с успешно кърмене. В реалния живот не се случват така нещата при 90% от бременните. Жените минават през сериозни рискове и ядове, за да износят и приключат живи и здрави на финал, а интернет само им набива комплекси, как не са се справили по  най-добрия начин, защото са наддали повече, родили са със секцио, не са се движили достатъчно, имат шевове, не могат да кърмят и т.н. Не е редно!  Всички тези статии създават нереалистична представа за здравните рисковете, свързани с една бременност и спестяват най-често възникващите усложнения и как те се отразяват на начина на живот на майката.

Мнението беше редактирано от BP на 15.12.15 11:39.

Всичко ще се нареди по възможно най-добрия начин! Вярвам го и ти го желая от сърце. :)

16.12.15
10:32

Спри да четеш !!! Наистина по някога не е добре да се чете много....
И какво като съм родила и двете си деца секцио ??? По - малко съм майка от другите жени ли ??? Кърмя да, но през какво минах и двата пъти докато се нормализират нещата само аз си знам (tmi) Някой жени не издържат на това и се отказват и минават на адаптирано. Това не ги прави по-малко майки за децата си !
Всичко ще е наред !

16.12.15
11:12

Виж сега - СПРИ ДА ЧЕТЕШ!

Твоята бременност си е твоя бременност, тя е различна от всяка друга. Твоето раждане, твоето кърмене, твоето бебе....различни са от на всички останали. ВЪпросът е ти да си даваш сметка какво искаш и какво можеш. Има много големи устатници, които плюят по жените, които решават, че бременността не е време за геройства, нямало никакъв проблем да се движиш и да си правиш същото, което преди бременността, било въпрос на интелект. Разбира се, тези устатници, които аз съм виждала, не са износили и родили нито едно здраво дете. Гледай си себе си. Аз, като забременях, прецених, че мога да огранича движението до разходки и много леки тренировки...за ръце :D Износила съм здраво дете, качила съм 13 кила, до едно съм си ги свалила, че даже и на долу. Кърмила съм успешно от първия ден, разбира се две седмици имах ножчета в гърдите при всяко засукване, но въпросът е да си дадеш сметка какво искаш и на какво си готова. И с Веси сме си говорили, че “нямам кърма”, не е довод в 99% от случаите. Даваш си сметка искаш ли, важно ли ти е, докъде си готова да стигнеш, къде ти е прагът и т.н. Но всеки избор ще е твой, от първия тест за бременност, всеки избор правиш ти, ти носиш отговорността, ти носиш последствията. Затова бъди сигурна със своите виждания за нещата. Прави това, което чувстваш за правилно, без да се лигавиш, разбира се. Няма обща рецепта, няма общо правило, няма най-полезно. Риск има във всичко.

http://www.scarymommy.com/that-time-i-cried-over-a-formula-commercial/

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.12.15 11:14.

18.12.15
19:52

Ей, усмихнахте ме! Страхотни сте! От преди да забременея си бях поставила една цел и тя остава непроменена и до ден днешен - здраво бебе и здрава мама на финал. Казах, че ще правя каквото трябва. Смятам, че към момента и мъжа ми и лекарите се грижат за мен по най-добрия начин, аз гледам да им съдействам максимално.  Каквото мога да правя за себе си - гледам да го правя. Понякога ми трябва време да приема нещата. Жените в моето семейство не карат леки бременности, аз май до тук се представям най-добре, почти не съм имала драми в сравнение с всички останали - майка ми твърди, че бременна е била винаги с единия крак в гроба, толкова е било сложно. Знам, че има жени, които едва ли не, не усещат, че са бременни, че не знаят какво е контракция, тренират си до края и такива като ми заобясняват, че не съм права, даже не се ядосвам. Дай боже всеки му такава бременност, няма как да ме разберат - аз съм цялата в хематоми и обриви от инжекциите с НМХ, не ми останаха вени на ръцете от взимане на кръв, но ако искам да сме здрави на финал, явно това е начинът при мен. Много ми се искаше да не изпия нито един хап, но се наложи и хормони и антибиотици и инжекции  всеки ден и какво ли още не. Много ми се искаше да се движа и тренирам активно до края, но в 6ти месец имаше моменти, в които корема ми стоеше час на камък - кльофнах си се на дивана и си търпя и си чакам. Ако се чувствам добре - движа се по малко. Ако не се чувствам ОК - пазя си леглото и не ме интересува кой какво мисли. В крайна сметка приех идеята за операция - щом това е по-добрият вариант за мен и бебо, това ще е. Сега се надявам на последната консултация с ендокринолог преди раждането да ми разрешат да пробвам да кърмя.  Ако не ми разрешат - има адаптирани млека, които са за предпочитане пред кърма, която уврежда щитовидната жлеза на бебето.

Карфичка, това видео не успях да го отворя, за съжаление. Не можело да го гледам в дъджавата, в която съм в момента :)

Иначе тези дни  бяха продуктивни - направих необходимите консултации, имам тест за алергии към упойки, имам преглед при кардиолог, да не се шашкат с мен в отделението, срещнах се с препоръчан и опитен педиатър, който се съгласи да поеме бебо след раждането. Остава да си събера багажа за болницата, да окомплектовам документите и съм готова за родилното. Пък то нека има време. Успях да сготвя вкусни неща. Днес дори се престраших да стъпя на кантара - точно 10 кг. съм нагоре. Имам още 6 седмици до термин, надявам се да си стои вътре по-дълго, така че ще се наддава още :) . Килограми се свалят, за мен беше и все още е важно, наддаването да е в здравословни граници - да се развива бебето както трябва и аз да не съм застрашена от гестационен диабет и прееклампсия, заради свърхнаддаване. Смятам, че е нормално и здравословно през бременността да се качат няколко килограма върху майката - все пак предстои кърмене и тялото има нужда да се запаси. Честно казано едно от последните ми притеснения е как ще ми се отрази бременността на външния вид, а преди години смятах физическата трансформация за най-големата ми драма при една евентуална бременност. Сега се наслаждавам на промяната, радвам се на коремчето и не го мисля, просто не ме интересува на кой му харесва и на кой не.

Иначе тези дни храната - кюфтета от свинско месо, бобена салата, домашен хляб с домашна лютеница, плодове, пресни салати, днес доматена супа и свински кюфтаци (пак се увлякох и направих 1.5 кг. свинска кайма на кюфтета. Нямат изяждане!) .

Вода - достатъчно
Добавки - както досега.

Здравейте, аз съм нова тук, но ми стана мн интересно и прочетох на един дъх бременните записки. Имам въпрос: защо кърмата вреди на щитовидната жлеза на бебето? Звучи доста объркващо на фона на всички препоръки да се кърми.

18.12.15
21:42

казано от Албена Атанасова на 18.12.15, 21:22:

Здравейте, аз съм нова тук, но ми стана мн интересно и прочетох на един дъх бременните записки. Имам въпрос: защо кърмата вреди на щитовидната жлеза на бебето? Звучи доста объркващо на фона на всички препоръки да се кърми.

При здрава майка, кърмата е последното, което вреди. Аз имам заболяване на щитовидната жлеза (въпросното Хашимото, което често споменавам) и се налага да пия хормони, които минават през кърмата. Не е безопасно да съм на терапия, да приемам хормони и да кърмя, тъй като това може да направи жлезата на детето “мързелива”. Не е безопасно и моите хормони да не са наред, т.е. трябва да ми направят оценка на състоянието на заболяването и на терапията след раждането, и на база това да ми кажат дали ще е безопасно да кърмя. Въобще, щитовидните проблеми създават доста неприятности при бременност и кърмене, независимо дали са свързани с хипофункция (както е при мен) или с хиперфункция.

Благодаря за изчерпателния отговор. При първата си бременност нямах това заболяване и съм кърмила, но сега когато искам второ дете, това заболяване се оказва доста проблематично, не само за бременност, а и за кърменето. Не бях се замисляла, че хормоните ще преминават и в кърмата. Все пак няма ли никакъв шанс, дори и малък, за естествено хранене?

18.12.15
22:31

казано от Албена Атанасова на 18.12.15, 22:12:

Благодаря за изчерпателния отговор. При първата си бременност нямах това заболяване и съм кърмила, но сега когато искам второ дете, това заболяване се оказва доста проблематично, не само за бременност, а и за кърменето. Не бях се замисляла, че хормоните ще преминават и в кърмата. Все пак няма ли никакъв шанс, дори и малък, за естествено хранене?

Извинявам се за директния въпрос, ако прецениш можеш да не отговаряш, но ти ли имаш Хашимото? Шансът за естествено хранене зависи от състоянието на жлезата и от нивата на хормоните. Честно казано, бегъл поглед съм хвърлила по темата, чакам си консултацията с ендокринолога. Не искам да мисля и това и да се притеснявам излишно в момента. Каквото - такова. На този етап съм безкрайно доволна и щастлива, че успях да преодолея бързо неблагоприятните стойности на хормоните, че въобще съм успяла да забременея и да износя 10 седмици при положение, че не съм знаела изобщо че го имам , камо ли да го лекувам преди това. Ако е писано - ще го кърмя!

Да, аз имам Хашимото. Открих го преди малко повече от 2 г., а детето ми е вече на 12. Искам да имам второ и така го открих. Отключва се от свръх стресови състояния на работа или в личния живот, или и в двете. Имах колежка, която също го е открила вече бременна и детето й беше на терапия първите години, докато поотрасне. Хашимото е мн коварно, тихо заболяване. Трудно се усеща преди да е станало късно, освен ако не ти е известно, че майка ти или леля ти го имат. Дано да имаш късмет до края на бремеността.
А, и да добавя имам тромбофилия. Но и нея открих преди месец. При първата ми бременност нямах и идея за нея, а си изкарах бремеността само с кървене 2 или 3 м. и родих детето нормално, 8 дни преди термин.

19.12.15
08:43

казано от Албена Атанасова на 18.12.15, 23:00:

Да, аз имам Хашимото. Открих го преди малко повече от 2 г., а детето ми е вече на 12. Искам да имам второ и така го открих. Отключва се от свръх стресови състояния на работа или в личния живот, или и в двете. Имах колежка, която също го е открила вече бременна и детето й беше на терапия първите години, докато поотрасне. Хашимото е мн коварно, тихо заболяване. Трудно се усеща преди да е станало късно, освен ако не ти е известно, че майка ти или леля ти го имат. Дано да имаш късмет до края на бремеността.
А, и да добавя имам тромбофилия. Но и нея открих преди месец. При първата ми бременност нямах и идея за нея, а си изкарах бремеността само с кървене 2 или 3 м. и родих детето нормално, 8 дни преди термин.

Позната картинка, както вече си разбрала от дневника ми. Смятам, че мен стресът ме увреди и ми докара Хашимото. Най -тъпото е, че драпах за обстоен преглед на щитовидната жлеза преди да забременея и всеки ми обясняваше, че си въобразявам. Тромбофилията изследвахме пак по мое настояване. Не се притеснявай, всичко ще бъде наред. Не е приятно да си слагаш инжекции всеки ден, но при някои жени дори не се налага. Бих могла да препоръчам хематолог и ендокринолог, които могат да провеждат адекватна терапия преди и по време на бременност. Колко жени с Хашимото и тромбофилия са износили здрави деца, ще износим и ние.

Важното е да си позитивен,  а ти си така настроена. Вярвам, че нещата ще се наредят добре при,  теб с правилната нагласа си.  Ендокринологът ми е доц Русев в клиника Малинов. Можеш да ми препоръчаш хематолог. Иначе съм се ориентирала към Сигридов, в Света Петка, гинеколог за проблемни бременности. При мен тестът ще на Коледа.

19.12.15
22:39

Отчет за днес - 19.12

Ходих на сутрешна прожекция на Star Wars. Майка ми е била бременна с мен, когато е гледала една от сериите, аз продължих традицията :) ! Много се възмутих от Арена Запад (държах да гледам филма на Dolby Atmos ☺) - нещо ми стана гадно и слабо и имах нужда от храна, а опциите ми в киното бяха: пуканки, начос, бъргър кинг и някакви пържени фаст фууд буклуци. Обикалях из квартала да намеря отворен магазин, за да си купя поне някакви пълнозърнести бисквити, ментови бонбони и газирана вода - не че са много стока, но поне не подпухвам от тях и ми успокояват стомаха. Филмът ми хареса, но е различен от другите. Опредено носи почеркът на J.J.Abrams.

Щях да ходя да купувам комплект за изписване, етажерка и ново бюро, но явно всички са хукнали предпазнично по магазините, решихме, че ще е след празниците и едвам се добрахме до вкъщи - нали живеем до един от големите молове, булевардите и малките улички в квартала бяха блокирани от коли :( . Слеобедно ударихме 2 часа сън.

Днес мога да се похваля с едно голямо постижение - за първи път в живота си успях да сготвя вкусна паста! До сега все нещо не ми се получаваше :) .

Храната днес
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кокосови стърготини и сушени боровинки, кафе с мляко
Междинно - някакви пълнозърнести бисквити (общо 8 бр.), 1 среден спрайт, който всъщност май успя да угаси пожара в стомаха ми. Имам си и играчка - чубака ;) като бонус към спрайта. С този стомах и склонността да се подувам напоследък, пуканките заминаха в коша. А ми се ядяха зверски.
Обяд (към 15) - омлет от 2 яйца, кашкавал, сирене, масло, салата авокадо, домат, краставица, разбира се залята със зехтин.
Междинно - 2 ябълки
Вечеря - пълнозърнесто Пене с тиквички, маслини, гъби,  пресен лук и пресен чесън, лют червен пипер и зехтин, салата от черна и червена ряпа, червено цвекло, подправена със сушена целина и сусам. Даже съм ги снимала :) !
Вода - днес не съм засичала
Добавки - същите +биобаланс

21.12.15
17:29

Вчера беше динамичен ден. Цяла сутрин правихме бременна фотосесия при един приятел фотограф. Нямам търпение да видя резултата :) ! Ще споделя хубави снимки с вас, когато станат готови.  Слддобед ходихме на гости на кумовете. Тръгнах си с подаръци за бебока и 3 чувала дрехи, изостанали от техните дъщери,  някои от тях са с етикетите. Сега ще се пере и сортира!

Храната не е очарователна, но нямахме много избор, все пак цял ден бяхме в чужди къщи.
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кокосови стърготини и кафе с млако
Междинно - 1 бонбон тофифи, 3 бисквити белвита, безковеиново капучино
Обяд - таратор и пица
Междинно - 2 бонбона рафаело, няколко различни вида бисквити и чай с мед и мляко
Вечеря - салата от 1 домат и една краставица, 2 филийки домашен пълнозърнедт хляб с домашна лютеничка.

Вода -?????
Добавки - без промяна

26.12.15
18:40

Здравейте! Честито Рождество Христово!

Позагубих се тези дни. На 22ри ме измъчи кошмарна мигрена, цял ден не можех да стана, повръщах(с извинение), губех равновесие - кошмарен пристъп беше. Боляха ме и някои стари травми, болешеме кръст, таз....Ужас някакъв!

На 23ти ми беше почти минало, полека лека започнах да подготвям Бъдни вечер и Коледа. За първи път тази година си останахме вкъщи за Коледа. Поуморих се, докато подготвим храната за празника с мъжа ми, но за първа година съм спокойна, не умирам от болки в стомаха, никой не се опитва да ме разболее и не ми се налага да се упоявам с алкохол, за да изтърпя цирковете и претенциите на всички събрали се за празника. Намразила съм всички семейни празници, заради безумното истерясване на всичко живо! Излязох едва днес, след 2 дни изолация вкъщи и дълбоко съжалих за избора си.

Храната беше къде традиционна, къде не чак толкова - за Бъдни вечер приготвих содена питка със смес от пълнозърнести брашна, постни сърми с кафяв ориз, бобена салата, а мъжа ми се включи с хумус и гуакамоле. На Коледа обядвахме баница, а за вечеря - капама, в която сложихме 5 сърми, 2 зелеви листа (едно на дъното и едно върху месото) и 2 и нещо килограма месо - телешко, пилешко и свинско. Естествено, хладилникът все още е пълен с храна, защото готвим с размах :) ! Качвам един аматьорски колаж с домашното коледно настроение :)

Мнението беше редактирано от BP на 26.12.15 18:46.

Честито Рождество Христово и на теб. Споко, като родиш болежките ти ще отминат, но ще ги заместят нови. Например колики, нощен плач, никнещи зъбки, но усмивките и смехът ще ти помагат да се насладиш на най-ценните моменти в живота ба една майка. (hug)

29.12.15
07:21

Голям екшън тези дни - не мога да се добера да напиша отчет. Или по-скоро сядам да го пиша и се налага нещо друго да свърша. А нали съм и бавна напоследък :D .

В неделя пак се пробвахме да обиколим магазините - този път успяхме. Понакупих накакви последни дрешки за бебо, някакви неща за болницата за мен. Мога лека полека да продължавам с прането, гладенето и прибирането вече. Вчера бяхме на запис на тонове - добре си изглеждат нещата при него, при мен - не съвсем. Окончателно се разбрахме, че ще правят секцио заради стрептококово носителство. От вчера пак съм на антибиотик, заради проклетата бактерия (puke) .

Вече не спя добре - боли ме целия таз, тази нощ и малкото същество не се спря. Имам чувството, че се опитва да се обръща пак.

Храна 27.12
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и кокосово стърготини, кафе с мляко.
Обяд - зелена салата с киноа и панирана бяла риба + вегетариански суши сет в хепи.
Следобед - чай с мед в старбъкс
Вечеря - малко капама и зелена салата с домат и краставица
Добавки - биозин мама, фолиева, магназий, селен, милгама, рибено масло, прегнакеър, неоренал фоте
Вода - около 3 литра
Движение - 3.5 км. пеша по магазините съгласно крачкомера на телефона.

Храна 28.12
Закуска - овесени трици с кисело мляко и кокосови стърготини, кафе с мляко.
Обяд - някаква гъбена супа и задушени зеленчуци (броколи, моркови, картофи)
Междинно - мъжът ми ме саботира и ми купи ванилов пундинг. Изядох го - на пудинг и кифлички ми е трудно да устоя (blush). 5 мандарини
Вечеря - сипа от леща, 1 домат, 80 гр. сирене и 7 маслини. 2 круши за десерт. Чай с мед на един по-късен/ранен етап, докато се опитвах да заспя.
Вода - около 3 литра
Добавки - като предния ден
Движение - по крачкомер 2 км. приблизително.

Днес най-накрая ще успея да стигна до нещото, наречено медицински педикюр. Откакто забременях, ноктите на “копитцата” ми се забиват жестоко и ми правят проблем - дори лятото, когато носех сандали. Моята маникюристка отказа да ги пипа вече и ме прати на въпросното нещо. Да видим дали си струва парите (двойно на стандартен педикюр). Важното е да помогне, че ми е много криво така.

30.12.15
07:46

Вчера шарен ден! Разходих се сутринта, по хладното за освежаване, добре ми дойде :) .

Храна 29.12
Закуска - (към 7) овесени ядки с к.мляко, сушени боровинки и череши, кокос, кафе с мляко
Междинно - (около 10:30) две препечени филийки домашен хляб от спелта с масло и сирене
Обяд - супа от лещз, 1 домат, 1 краставица, 1 авокадо, 50 гр. сирене
Междинно - сушени плодове - сини сливи и череши
Вечеря - котлет от сьомга и запечени моркови. Нахапах го, преди да се сетя да ви го снимам (blush) .

Вода - около 2 литра
Движение - 2 километра сутринта пеша
Добавки - магнезий, фолиева, селен, рибено, прегнакеър, биозин мама (лактоферин), пробиотик, неоренал

31.12.15
07:53

Весело посрещане на новата година, драги съфорумци! Дано да е по-добра от 2015!

Вчера беше много шантав ден. Станах с тежест и болки в стомаха, гадеше ми се и цял ден нямах никакъв апетит. Въпреки, че бях спала 8 часа непробудно цяла нощ, ударих още 2 часа през деня. Вече ме боли цялото тяло, нищо не ми се прави, искам само да лежа и да спя. Ако има предродилна летаргия, явно ме е  налегнала с пълна сила.

Храната вчера 30.12
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кокосови стърготини и кафе с мляко
Междинно - 3 парчета щолен с билков чай
Сън от 12 до 2 и нещо
Междинно - препечена филийка домашен хляб със сирене и масло
Плодове - сушени сини сливи, няколко ябълки и грейпфрут.
Няколко солети
Вечеря - зелена салата с риба тон, 2 бисквити
Вода - около 2.5 литра
Добавки - магнезий, селен, фолиева, рибено мссло, прегнакеър, милгама, неоренал, биозин, пробиотик.

Вече не мога да устоявам на никакви изкушения и изяждам всеки джънк, който ми се изпречи пред очите. Ако продължава така до термин ще съм слон.

Мнението беше редактирано от BP на 31.12.15 14:48.

02.01.16
14:22

Здравейте! За много години!

Да си пожелаем успешна, здрава и много щастлива 2016.

На 31.12 трябваше са да се подготвим за партито вечерта. Събирахме се с приятели и бяхме разпределили задачите и покупките предварително. На нас се падна да приготвим млечна салата, 1 свежа салата, баниците и да вземем плодове. Напазарувахме, сготвихме и така. Вечерта купон - 11 възрастни и 4 девойки между 2 и 11 годишна възраст. Беше много весело и приятно! Спахме там, прибрахме се вчера следобед.

Хапването на 31ви:
закуска - палачинка от 1 яйце и 1 суп.лъжица овесени трици, 100 гр. сирене, 1 домат 10тина маслини, кафе с мляко
Обяд - леща и салата
Вечеря - млечна салата, баница, пилешко филе, печени картофи на  фурна, картофена салата, прясна салата, домашна питка, баклава, т.е. по малко от всичко :) . Алкохол не съм пила.

1.01
закуска - овесени ядки с кисело мляко и кафе с мляко
Междинно - 2 кивита
обяд - малко баница, прясно мляко, чедар и сушени мезета.
Вечеря - бъркани яйца с кисело мляко и чесън, салата от настърган морков и краставица. 1 пакетче белвита и чаша прясно мляко

03.01.16
09:41

Здравейте! Вече съм в 9ти месец! Качвам едно размазано селфи на китчето с роклята на китките, за да документирам събитието. :)

Вчера успях да свърша малко домакинска работа - изчистих си кухнята. Мисля, че това е максималното усилие, което мога да направя в момента в рамките на 1 ден. Малко е изнервящо да си толкова бавен и безпомощен, но остана още съвсем малко :) !

Снощи до вечеря пазих добро поведение. Вечерта, обаче, минах да се видя с чичо ми и леля ми и тя извади едни домашни коледни сладки , едни баници, едни пататници (tmi) . Нарочно не правих сладки за Коледа тази година, защото знаех, че ше ги изям (wasntme) . Е, снощи наваксах :)

Храна 2.1
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кокосови стърготини и сушени боровинки. Кафе с мляко
Обяд - Омлет със сирене и масло, салата от домат, краставица и авокадо.
Междинно - 3 кивита
Вечеря - по малко - пилешко месо, пържени картофи, малко хляб с домашна лютеница, малко баница, малко пататник и няколко вида домашни сладки. Накрая имах чувството, че нося близнаци

Мнението беше редактирано от BP на 03.01.16 09:42.

04.01.16
17:26

Ох!  Стигнах и до прекрасния момент да се пльосна на дивана днес! Голямо обикаляне по болници и доктори. Много е кофти да ходиш в снега с болки в таза. Никакъв баланс няма човек. Ако не беше мъжа ми да ме държи, да съм се пребила. При АГто беше наред - и бебето и аз дебелеем здравословно :) . Пуснах изследвания на щитовидната жлеза и утре ще е моментът на истината на консултация с ендокринолога.

Храната вчера 3.12
Закуска от овесени ядки с кисело мляко, червени боровинки и кокос, кафе с мляко
Обяд - 2 яйца на тиган с масло, 125гр. моцарела, 10 маслини, салата от домат, краставица и авокадо
Междинно - мляко с какао, 1 ябълка
Вечеря - правих домашна пица със собствено, пълнозърнесто тесто и сирена :) и салата - айсберг, червено цвекло, морков, лук, селери.

Добавки - спрях магнезия по заръка на АГ. Остават фолиева, рибено, прегнакеър, неоренал форте, милгама н, селен, лактоферин
Вода - около 3 литра и малко
Движение - вкъщи по-малко.

Пристигнаха ми необранотени снимки от фотосесията с корема. Гледам и не вярвам - снимахме се на 20.12, а коремът ми в момента, точно 14 дни по-късно, е значително по-голям! Ето най-веселата снимка - и ние и фотографът се спънахме едновременно, затова е леееко крива. Обещал е, да я оправя :) .

05.01.16
22:04

Днес си взех изследванията от ендокринологията и се срещнах с ендокринолога. Видя ми последните резултати и вдигна кръвно човека - на фона на увеличена доза тироксин, на мен ми се е вдигнало ТСХто. Вероятно е от стреса в последно време. Пак ми вдигна дозата до раждането, след това трябва да намаля драстично лекарството, за да мога да кърмя. Контрола - 45 дни след раждането и ако ТСХ е скочило над 3, ще трябва да преустановя кърменето. Ще се консултирам и с неонатолозите за това. Антителата са спаднали, едните дори са в норма, а другите вече успява да ги лови апарата и са спаднали неясно колко, но поне 3 пъти :) . Би трябвало да съм щастлива, но не съм - притеснено ми е, ирационално едно такова....

Казват, че преди раждане жените гнездели. Аз не гнездя, защото тоооолкова много ми се спи. И си спя! Направо съм се хибернирала, зимно едно такова. Като мече.(hug)

Храна 4.12
Късна закуска - овесени ядки, кокос (ааааааа, свъъършиии), сушени плодове, кисело мляко, кафе с мляко
Обяд - омлет от 2 яйца, кашкавал, сирене, масло, салата с домат и някакъв салатен микс от магазина
Следобед - няколко ябълки и няколко мандарини
Вечеря - зеленчукова супа, млечна салата, филия току що изпечен хляб от спелта, 5 маслини, няколко парчета помело

Храна 5.12
Ранна закуска (в 7 без нещо) - овесени ядки с кисело мляко, кафе с мляко
Обяд - зеленчукова супа, домат, краставица, сирене, маслини
Междинно - 2 ябълки, 2 кивита
Вечеря - 2 варени яйца, салата от грах, царевица и кисели краставички, 3 резена кашкавал
Днес и вчера ме гони голям глад. Току що забодох 2 филийки домашен хляб с мед и масло (blush) . Малко виновна се чувствам, но поне гладът секна за малко. Такова чудо не помня, неописуемо е да си нон стоп толкова гладен и вдичко да ти се яде. Добре, че сме на финал вече.

08.01.16
16:16

Последните 2 дни пера и прибирам бебешки дрехи. Това е китайско мъчение с тези дребни парцалчета. Първата пералня изгладих и рехиш - never again! Специално за най-върлите си арх врагове бих приготвила 1 пералня (около 7 кг.сухо пране) само с бебешки чорапки и ръкавички - да ги простре и сортира след това (devil) . Ако нямах сушилня, щях да се нарежа до сега. Мисля до края на тази седмица да приключа с тези неща.

Последните няколко дни изпитвам неистов глад за млечни продукти.

вчера 7.01 - зверското главоболие
Закуска - кафе с мляко и ябълка
Обяд - салата с киноа, риба тон, маслини, домат, айсберг и лук
Кафе с мляко
Междинно - доядох салатата от обяд
Вечеря - 100 гр. кашкавал, маслини, 1 краставица, 1 кофичка к.мляко, 1 пакетче белвита

Днес 8.1
Закуска - 1 кофичка к.мляко и 1 пакетче белвита
Обяд - 50 гр. пилешко филе, салата от моркови и маслини, 2 суп.лъжици цедено к.мляко смесено със сирене и подправено с червен пипер.
Междинно - до тук 1 ябълка.
Отивам да си правя мляко с какао и да прибирам дрешки (puke)

Все още не съм измислила вечерята. Продължават да ми се ядат млечни.

08.01.16
16:29

Забравих! Искам ей така да съм и аз, като чукна 48 ;) http://m.men.hotnews.bg/news.php?category=0&id=28383

08.01.16
16:36

Тази Лаура Гордън е много вдъхновяваща мацка!

08.01.16
20:51

Вечеря за 8.1 - таратор и 150 гр. кашкавал пане.
Вода - около 4 литра
Добавки - лактоферин, неоренал, рибено, милгама, прегнакеър, фолиева, селен

Движение - освен, че прибирах дребосъчешки дрешки, пуснах прахосмукачка и измих пода. :)

08.01.16
21:40

Тези снимки на Лаура са от години. Наистина има феноменален задник (o, yeah) :P и здрав корем, но като цяло не е физически развита (няма бедра, гръб) и има грозни фалшиви цици.
Мамче, а защо гладиш бебешките дрехи? Аз никога в живота си не съм гладила и не мисля да го правя някога - е, наложи се с едни пердета - и се чудя.

10.01.16
06:16

Кобричке, по принцип баби, тъщи, свекърви и т.н. дърти вещици, месещи се в живота на всяка новоизлюпена майка, твърдят, че дрехите на новородено задължително се гладели за дезинфекция. Така е било по тяхно време и нали знаеш - едно си баба знае.... Много хора в България продължават да робуват на това схващане. За чужденци е странно разбиране и го приемат с лека насмешка. Аз пера с дезинфектант за бебешко пране и суша в сушилня - със сигурност гладенето ги е зацапало само. Но, от сушилнята дрешките се бяха намачкали и се заблудих, че са се свили, изперках, че няма да има дрехи детето и ги изгладих, да ги огледам хубаво. Така става, като те халоса хормона - губиш звук и картина :) и започваш да правиш глупости. Някои го наричат гнездене, а за мен си е чиста проба хормонално изперколясване, като преди цикъл, само дето не избива на ядене на шоколад, а на домакинстване.

Пердета не се гладят - аз ги закачам както са мокри и те се изпъват сами от собсрвената си тежест. И на мен гладенето не ми е любим спорт - налага се от време на време някоя риза, панталон или рокля.

Мадамата вярно има силикон и според мен, а в статията пише, че нямала корекции. Дали е грозен само от тези снимки не мога да кажа, а честно казано не следвам фитнес модели в мрежите - ММА бойци, боксьори повече май. Други нейни снимки не съм виждала и ми е много трудно да преценя реалната й физическа форма. Задника и краката при нея, според моето мнение, са плод повече на природни дадености - ако не се родиш така, нито тренировки, нито хирурзи ще ти помогнат. Но, за жена на 48, изглежда супер. Те малко 28 годишни могат да се похвалят с такава добра форма. Адмирирам усилията. Аз като любител не държа на много развитите мускули, за мен е важно повече хора да са в добра физическа форма и да са здрави - т.е. като решат да идват с мен на почивка някъде да не ми окапят на 2рия час и после да ми се сърдят, че те “До магазина не ходели пеш, кви са тия 20 км. на ден сега!” Единствената жена, фитнес модел, която следя в социалните мрежи е Мишел Солт - голямо вдъхновение ми е тази мацка.

До имплантите - по залите не съм виждала нито една жена с развити мускули, на която да не са й деформирани имплантите от натиска на самия мускул върху тях. На кифли, които ходят да повъртят колелото и да се дупят на степера по къси гащи с преливащ силикон са им ок - нямат нагъвания. Но жените, които тренират според мен не могат да запазят дълго добрата форма на имплант, сложен подмускулно. А до колкото съм чела, повечето импланти се слагат подмускулно.

Ох, тренира ми се вече, нямам търпение да стъпя в зала, но реалистично, не го виждам преди края на февруари, началото на март. Остава да се надявам, че ще се възстановя бързо с минимум щети и че улисана с новия човек няма да усетя как минава времето.
——————————————-
Вчера беше дъъълъг ден. Цял ден бях на крак, как не съм родила още не ми е много ясно. Сутринта фризьор, след това придружихме едни приятели на оглед на апартамент, после обикаляхме по мебелни магазини, купувахме мебели, сглобявахме ги... Излезнахме в 9:30 и успях да седна към 8 вечерта. Цял ден ме гонеше вълчи глад.

Храна 9.01
Закуска - 1 пак. белвита с 1 кофичка к.мляко, кафе с мляко
Междинно - безкофеиново капучино и чай
Обяд - омлет с 2 яйца, малко кашкавал и сирене, 1 краставица
Междинни:
1 - 3 бр. от някакви овесени бисквити без захар, които намерих в Икеа.
2 - 2. в бр. хот-дог и 1 мъфин, пак в Икеа. Неистово ми се дояде хотдог. Мисля, че разбрах що е бременен крейвинг за непривични храни през последния месец и нещо.
3 - 1 грейпфрут
4 - 1 ябълка
Вечеря - салата с риба тон.
По-късно се подкрепих с още 2 бисквити.

Вода - около 4 литра
Добавки - неоренал, прегнакеър, рибено, милгама, фолиева к-на и селен

Мнението беше редактирано от BP на 10.01.16 06:19.

10.01.16
08:52

Ох, това с гладенето е (tmi)
С първото гладех всичко до 6 мес. Сега с второто до 3 мес., сега гладя само бодита ( бельото т.е. ) но от др.месец спирам и тях :D С третото хич няма да почвам и да гладя хахахаха

10.01.16
10:12

Не се изживявам като капацитет в отглеждането на деца, но все пак имам опит с две, та да си кажа, че сушилнята е най-най страхотната инвестиция, която сме правили. Ако идеята на гладенето е дезинфекция, то сушилнята върши това с високата температура с която работи, прави бебешките дрехи толкова меки и пухкави. Никога не съм гладила не смачкана бебешка дрешка, сега ако е сдъвчена, немога да си позволя никой вкъщи да носи такава дреха, дори бебе/дете. Всъщност в домакинството ни изключително рядко се ползва сушилка, само за мои финни блузи и рокли и съм странно изненадана, че все още има жени, които ужасно не ги харесват сушилните

Мнението беше редактирано от Tuti Buti на 10.01.16 10:13.

10.01.16
11:22

Аз не гладих нищо :D НИ-ЩО! Свекърва ми имаше тези амбиции през четирите дена, в коит беше у нас, след като Даме се роди. Тогава и переше на ръка. Но аз още тогава й заявих, че като си отиде, това няма да го бъде, нито ще пера на ръка, нито ще гладя. И нищо не изгладих. Дамето е жив и здрав, чукам на дърво, и е на почти година и 3 месеца :D

10.01.16
11:31

Каква тема само стана от моя въпрос :) :P
Мисля си, гладенето не замърсява ли всъщност дрешките - ако са изпрани на 90 градуса всички бактерии са умрели одма , ютията нито може да създаде такава  температура за достатъчно дълго време, а и самото местене, пипане и разнасяне насам натам само пренася бактерии. Не знам сушилните как работят - с горещ въздух ли са? Според изследвания, които съм чела, прането на максимална температура дори без прах е съвсем ефикасно. Всички тези дезикфенктанти, белина и ароматизатори в праха/ гела за пране не са особено полезни, предполагам.

10.01.16
11:36

Е то има някви бебешки тъпотии, нали знаеш, вече има всичко, с което могат да се извлекат повече безумни пари от родителите на бебетата :D Аз лично използвах и все още така процедирам, само бебешки прах за пране и дори на повече от 70 градуса, никога не пера, освен нещо бяло и силно замърсено, веднъж на високосна. Като цяло съм скарана с домакинската работа и такива ужасии, като гладене, ме убиват, така, че малко егоистично подхождам :D

10.01.16
14:13

Оооо..... Темата е толкова дълга, че ако почнем да я чепкаме, ще го обърнем на бгмама. И преди съм писала - с родители на малки деца много се злоупотребява от всички - търговците гледат да ти измъкнат парите, разни близки и не толкова роднини решават, че сега е момента да ти се налагат. От всичко през бременността, най-неприятно ми е месенето на роднини и разни познати и приятели. Аз съм много твърдоглав, упорит и самостоятелен индивид от доста малка, съответно от рано всички бяха вдигнали ръце от мен и никой за нищо не ми се месеше. На всичкото отгоре съм възпитавана от родителите си да бъда самостоярелна и отговорна. През голяма част от живота ми съм се оправяла без техните акъли и сега изведнъж всички решиха да ме съветват - първо  как да бременея, сега на дневен ред са съветите как да си гледам детето. Сякаш ме смятат за по-уязвима и омекнала и си викат:”Ей сега е моментът да и стъпим на вратлето!”  И предлагането на непоискана помощ след раждането - да дойдели вкъщи да помагат. Като им кажа, че си имам мъж да ми помага и ме гледат втрещени - ама как, кой готви, кой чисти, кой пуска пералня - ами, който от двамата е свободен в момента. Само като си помисля, че някой външен може да ми се изсипе и да започне да ми се меси в къщата и живота - я майка ми, я свекърва ми и получавам уртикария.

A clean house is a sign of a wasted life! И аз съм скарана с домакинската работа. Като имам за чистене така яхвам метлата, че мъжа ми бързо, бързо се научи да върши всичко вкъщи и до преди да забременея делихме 50/50 работата (или 60/40 ) като по-изморителните неща държеше той да ги прави. Откакто забременях ми се кара даже за това, че пускам прахосмукачка от време на време. Не дай-боже да пипна препарат. А аз сега използвам къщната работа за раздвижване, че иначе лежа и чета по цял ден.  Единственото, което ми доставя удоволствие е готвенето. Ама то е защото съм чревоугодник.

Въпрос към бременелите и родилите секцио - колко време след операцията си дадохте, преди да започнете да товарите коремните мускули с някакви упражнения? Към упражнения като клек, тяга, хиперекстензии как подходихте? В момента таза ми е толкова разхлопан и разтегнат, че се опасявам, че никога повече няма да мога да клекна със щанга. Давам си сметка, че  това е по-скоро ирационален страх. Ще трябва с постепенно натоварване да подготвя включването на тези любими за мен неща.

11.01.16
11:20

Храната вчера 10.1
Закуска - 1 кисело мляко с бисквити белвита, кафе с мляко
Обяд - печени зеленчуци на фурна (картофи, моркови, гъби) с около 150 гр. сирене
Междинно - 1 ябълка, сок от 1 нар и 1 лимон
Вечеря - домати със сирене и маслини, плочка сирене (около 100 гр.) , 200 гр. к.мляко с белвита.
Вода - около 3 литра
Добавки - биобаланс, неоренал, селен, фолиева, милгама, прехнакеър+рибено
Активна почивка на дивана.

Изядох ги пущините(белвитите). Бяха ми донесли няколко опаковки едни гости, щото били много полезни - пълен джънк, но са вкусни, а аз както мога да устоявам на изкушения - изядох ги. Вече сериозно обмислям да започна да предупреждавам, че вкъщи цветя и бонбони не пием - ако някой ще носи нещо, има богат избор от вино и уиски по магазините. И други благини в бутилки, които не съдъджат глутен ;) .

12.01.16
20:27

Днес се роди нашият син, Александар! 18 дни преди термин и 10 дни преди планираната дата за операция. Раждането беше оперативно.  За сега сме добре и ставаме по-добре! Не мога да опиша какво чувствам! Пожелавам го на всеки! 

Започваме възстановяването :) . Акушерките ме накараха да направя 15 х глутеус мост.... Утре раздвижваме и ставаме от легло.

Днес не съм яла, разрешават ми само вода.  Гладна съм като змей, ламя и нарисуван вълк, взети заедно. Утре ще са някакви захранващи болнични каши!

Не бих могла да благодаря достатъчно на хората, с чиято подкрепа, професионализъм и отдаденост към професията им стигнахме до тук: Съпругът ми, др.Росица Колева - АГ, др. Емил Начев - ендокринолог, проф. др. Ива Паскалева - хематолог,  др. Калоян Давидов и екипът на урологията в болница Токуда - др. Владимир Роглев и др. Адриан Попов, кото поставиха стенд и отпушиха бъбрека ми в началото на 8-ми  месец, проф. др. Милена Станева - ангиолог. Все още не знам имената на всички от екипа в Токуда, извършил секциото, за да ги напиша. Вярвам, че и сега ще се грижат за нас със същия висок професионализъм техните колеги до този момент.

12.01.16
20:52

Чудесна новина, как внезапно само! Пожелавам ви сте здрави , а другото - сами ще си го направите. Бързо възстановяване и да забравиш всички болежки от бременността.

12.01.16
21:19

Ехааааа! Честито! Да сте здрави! И вссе така борбени!

Относно въпроса “Колко време...?” - естествено личен опит нямам, защото съм раждала по естествен път, но въпреки това, каквото и да ти отговори някой, то отговорът му няма да ти помогне, защото всичко е индивидуално, това го знаеш и без моето мнение. Всяко чувство тип “никога повече няма да..” е абсолютна простотия :D Напротив! Всичко ще можеш и ще си по- ...по-здрава, по-силна, по-амбицирана, по-упорита, по-умна. Висчко ще е по-.... отпреди. Лично мнение, де. Но! Слушай тялото си! Все пак 9 месеца носиш, 9 месеца възстановяваш. Пожелавам ти много успех, много спокойствие (то мноооооого ще ти трябва), наслаждавай се на предстоящото. Ползваш бг-мама като олицетворение на глупостта (визирам израза, че “ще превърнем нещо в бг-мама”), но недей. Аз лично си използвам дневника на този етап, за да си записвам неща, които не пиша никъде на друго място, но ще ми трябват...минимум следващия път, а и защото на някой друг може да му трябват. Някой друг, който хем се нуждае от бг-мамски работи, хем споделя нещо общо, това нещо, което ни прави бб-тиймъри :D

*karfi4ka
(седнах на лаптопа на Десо и забравих да сменя профилите)

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 12.01.16 21:55.

Преееееекрааасно!!!!!

Живи и здрави!!!!!!!! :)))))))))))))))))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1