Прекарах два активни дни - обиколки по магазините вчера и днес по 8 км. на ден според телефонното приложение. Нищо не си купих за мен, а така се бях наканила. Харесах обаче пердета за бебешката стая, табуретка пак за там, възглавници за новия диван, разни неща за къпане и повиване, харесах си рокля за подписването в гражданското, остава да си намеря подходящо сако и клъч, евентуално. Голяма мъка е с тези сака, повечето български фирми шият зимните колекции в лайняни цветове,а от марките на Индитекс пък обикновено си изглеждат евтино, а дамската конфекция от Англия/Германия е с такива размери и кройки, че ако въобще има номер като за мен и ми стои добре в раменете, го закопчавам свободно в 7ми месец и даже има място (giggle) . А не е като да съм дребна и малка.
За храната през последните два дни историята дискретно ще замълчи. Вчера с ММ имахме празник и беше глезене цял ден. Днес тенденцията се запази :) . Само ще споделя, че тази вечер съм решила да дозлоупотребя и да ям и последното нещо, което ми се яде от толкова много време - баницаааааа :) .
Водата е поне по 4 литра, добавките са непроменени. Отивам да правя баница. Ако слушкате, ще ви черпя със снимки, защото обикновено става невероятна и това е всепризнат факт ;) .
Мнението беше редактирано от BP на 01.11.15 19:14.
Ето я и баничката :) .
Аууу, изглежда супер...Сега и баница ми се дояде (giggle)
Днес е първият ден от последния триместър - добре дошла в месец 7. Утре трябва да взема да се снимам, изтегля и взема мерки от коремчето.
Честито и се пази!А коремчетата стават още по-хубави :)
Този сайт може и да го знаеш.Аз намирам интересна информация в него-http://bremennost.bg/bremennost-po-sedmici.html
Мнението беше редактирано от S. P. на 02.11.15 08:02.
Ето я и баничката :) .
Аууу, изглежда супер...Сега и баница ми се дояде (giggle)
:) Баница с млечна салата си е класика вкъщи :). Аз се стисках няколко седмици и така кривнах последните нялколко дни, че сега не мога да си сложа пръстена :) .
Честито и се пази!А коремчетата стават още по-хубави :)
Този сайт може и да го знаеш.Аз намирам интересна информация в него-http://bremennost.bg/bremennost-po-sedmici.html
Знам го сайта. То май не остана сайт на български за бременност, който да не съм преровила :) . Една от книгите, която си взех (аз накупих сума ти книги за бременност и отглеждане на дете, много полезни се оказаха) е “Вашата бременност седмица след седмица” на Глейд Къртис и Джудит Шулър. Много е подробна и си я четем с мъжа ми седмица за седмица :) . Сега съм взела “Какво те чака през първата година на детето” на Санди Хатауей, Хайди Мъркоф и Арлийн Айзенберг. Много полезна книга, ако никога не си раждала и не си отглеждала деца. Препоръчвам я с две ръце.
Коремчето расте, но все още има дрехи, с които не ми личи :) . Иначе пъпчето ми е тръгнало да се обръща и не знам - винаги ми е било смешно това, а сега ми се случва на мен :) . Казват, че се оправял след това, ще видим :) .
Вчера беше страхотен ден - едно такова слънчево, свежо.... Бях планирала разходка, но уви, реших първо да мина с прахосмукачката, получих контракции и цял ден трябваше да пазя леглото :) . Предния ден не си изпих всичкия магнезий и това е резултата от този дяволък.... Днес пак е готино навън, ще правя опит за разходка.
Храната вчера 3.11
Закуска - доядох баницата и пих 1 кафе с мляко
Обяд - 2 варени яйца с горчица, салата от домати, краставица и авокадо, зехтин, 100 гр. сирене, 10 маслини
Следобед - ябълка
Вечеря - 1.5 купичка супа от червена леща, 1 краставица, сок от 1 нар
Добавки - същите
Вода - около 3 литра
Тази сутрин се претеглих (tmi) . Ще се направя, че не съм видяла показанията на кантара и ще му дам няколко дни да размисли :x . После се качвам пак и ако пак ми говори такива неща, ще го заключа в мазето.....
Качвам снимки на тумбака от тази сутрин. Още 10 см. обиколка и ще настигна мъжа ми (grin)
Утре като гледам няма да имам време за писане. Миналата седмица поръчахме щори (външни и вътрешни) за двете спални. Днес ме изненадаха, че са готови и утре идват да монтират. То хубаво, ама аз като бях намерила човек да мие прозорците уикенда.....Сещате се, че днес мих прозорци цял следобед. Хубава работа свърших :) . От раздвижването се чувствам много по-добре психически и физически :) . Даже здрав апетит ми се отвори за вечеря :) . Дано и утре съм добре, за да мога да изчистя след екипа, който ще прави монтажа.
Храната днес 3.11
Закуска - 50 гр. овесени ядки с 200 гр. к.мляко и малко сушени, червени боровинки, кафе с мляко
Обяд - 1 купа от супата от червена леща (вчера добре съм я подправила с лют червен пипер, днес беше дори по-добра), 100 гр. сирене, 3 малки домата, 1 краставица и 1/2 глава червен лук със зехтин
Следобед - 2 ябълки
Вечеря - 3 яйца на очи върху канапе от 200 гр. сирене и заливка от мноооого масло с червен пипер + няколко супени лъжици млечна салата.
Много люто започна да ми се яде напоследък.
Обмислям да си изстискам 1 нар по-късно или да си направя мляко с какао.
Движение - споменатата вече домакинска гимнастика.
Вода - около 2 литра и малко до тук, но още е рано и виждам как ще замине още поне литър.
Добавки - същите ще са.
Хората (и тук имам предвид основно мъже) са странни и глупави същества в мнозинството си - опитват се да ти се месят в живота, а като си позволиш да изкажеш мнение, различно от тяхното, ти се сърдят. С което всъщност искам да кажа, че доста хора успях да разсърдя тези дни. Един познат разбра, че ще ходя на концерт и реагира, към мъжа ми “Ама как така бе, тя е бременна!”. Аз му казах, че съм бременна, а не глуха и не виждам проблем. Пък и не ми е първи концерт, откакто съм бременна - успях да послушам на живо Саймън Филипс, Роксет, Тото, Джо Сатриани, тази вечер е ред на Brit Floyd .
Вчера други ни видяха на ресторант и ни питаха: “Ама вие излизате ли още!!!” (dull) - не седя си вкъщи и ми подават храната под вратата! (puke)
“Ама защо си с такова деколте, бременна жена!”(да се чете, че не може такива неприлични неща като деколтета вече, и то същия, който се учуди, че сме в ресторант) - ми щото за първи път в живота си имам цици и ми е кеф да си ги гледам. 8-)
“Ама ти още ли носиш грим, нали си бременна?” (друг един индивид) - Не ти разбирам въпроса, честно! (makeup)
“Ти ще видиш, като родиш и ще забравиш за тренировки, излизане, СПА, планини, почивки, пътувания, глезотий, хобита и интереси. И да не ти се иска, ще се кротнеш!” (с покровителствено-наставнически тон) - Хубуу, ама моето дете заслужава пълноценни хора за родители, а не обслужващ персонал. Мъжът ми също заслужава ( и иска) пълноценен партньор, а не украшение, нито прислужница, нито невротизирана женичка тип майка-жертва-героиня.
Хубаво - аз не подлагам на критика техния начин на живот, не им раздавам непоискани съвети. Единственото, което винаги съм изисквала в замяна е същото отношение.
Ако продължавам така, скоро мъжът ми наистина може да ме заключи някъде, докато не се оправя. Той го отдава на хормоните. А аз го отдавам на факта, че не ми се губи време вече в дипломатично отношение към хора, които не заслужават такова (защото нито го разбират, нито го ценят) .
Балканския примитивизъм с маска на цивилизованост е широко разпространен дори сред моето поколение. Това са все хора, с които сме работили или учили заедно или, по-стечение на обстоятелствата, в даден момент сме били в обща компания. Много тъжна картинка.
Всъщност амбицията ми е да остана пълноценен човек с пълноценен живот. Винаги съм защитавала позицията, че родителството само допълва живота ти и го прави още по смислен, а не е причина да се откажеш от себе си, от интересите си от любимите си неща. Идва момент, в който децата стават изключително критични към родителите си и ако ти не си пълноценна личност, няма как да имаш уважението и доверието на детето си в критичните моменти на неговото израстване. Имам родители, с които и до ден днешен мога да обсъждам всичко и с които ми е интересно да разговарям; родители, за които да ме направят личност, беше по-важно от това да ми сготвят и да ми слагат масата всяка вечер. Затова готвехме заедно и обсъждахме музиката, киното, книгите и нещата от живота в моментите, в които връстниците ми объркано търсиха външни хора, които да удовлетворят тези им нужди, а родителите им притеснено ги очакваха край масата и наум се питаха къде бъркат. Не бих заменила родителите си, макар да са далеч от изрядни, съгласно общоприетите стандарти за “добро семейство”. Дали са ми много и се надявам аз да мога да дам поне толкова. Именно за това смятам, че не бива да се отказвам от интересите си в името на това да ходя по нечий задник. И гореописаните коментари ме дразнят толкова, защото са симптоматични за определен тип манталитет, който не споделям и не уважавам.
Иначе по-предния ден прекарах в чистене след майсторите. Много бързо и професионално си свършиха работата, но все пак трябваше да се почисти след тях. Ходих и по магазините, за да направя някои покупки за малкото, неродено човече, както и да видя на място продукти за бебе, които трябва да купя в някакъв момент. После ходихме на бира с приятели - отидохме до бирарията пеша, защото е на 2 км. от нас и в района няма къде да се паркира. Резултата беше, че вчера се чувствах като разкачена и лежах цял ден. Обяд си поръчах от една пицария и вечеряхме навън, защото нямах сили да се занимавам с готвене, а мъжът ми беше на тренировка и не искаше да ме държи дълго гладна.
Днес също почивах - малко по-късно сме на концерт, а този уикенд предстои разглобяване и изнасяне на мебели, довършване на основно почистване вкъщи.... Ще дойдат да ни помогнат, но смятам, че пак ще е уморително за мен.
Храна 4.11
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кафе с мляко
Мандарини
Обяд - 2 яйца на омлет с бяло сирене и чедър, авокадо, домат и краставица
Мандарини
2 понички (щях да припадна от глад в мола, а само на поничките нямаше опашка)
Вечеря - шопска салата, истински пържени картофи със сирене, плато немски вурстчета и готвено, кисело зеле (разделено с мъжа ми), 2 безалкохолни бири.
Вода - 3 литра, без да броим бирата
Добавки - същите
Движение - прекалено много
5.11 - нещо стомаха ми не беше ОК. Наблегнах на хлебни изделия и сега съм по-добре.
Закуска - кафе с мляко
Обяд - пърленка с кашкавал и зелена салата с домати, пармезан и песто
Следобед - ябълки и мандарини
Вечеря - зелена салата с пармезан, фета сирене и брезаола + пица (кашкавал, прясна рукола и брезаола сложени отгоре. Абе, пърленка с рукола и сушено телешко филе е най-точното описание на това, което ми донесоха) . Десерт - 1/2 парче торта Рафаело. По-принцип казват, че е риск за бременните да ядат сушени меса, но аз се бях засилила да ям суши, та това беше компромисния вариант. А каааак ми се яде суши......Сънувам го вече!
Вода - 3 литра+ 1 литър електролит (хидрасек)
Добавки - същите
Движение - почивка
Днес 6.11
Закуска - овесените ядки с кисело мляко и кафе с мляко
Обяд - 3 бъркани яйца с масло, 2 домата и 1 краставица, 200 гр. сирене и 10тина маслини
За вечеря - чакам готова храна, че хладилника е празен - поръчала съм си сърми и ще си правя пернишко суши ама без копърката. :) . Ще добавя салата айсберг с краставица и готова снежанка ( такова чудо не съм яла от години, но не ми се занимава тази вечер).
7.11
Разглобявахме и изнасяхме мебели от бъдещата детска стая. Направих щастливи две руси кукли - подарих им лилава спалня (останала ми в наследство от предните собственици на апартамента). Едната руса кукла беше на рожден ден с майка си, а другата помагаше вкъщи с баща си. Изкарахме си мноооого добре с нея :) . Довърших и основното почистване с нейна помощ, или почти. Остана да взема професионална машина и да изпера дивана.
Храна - кафе с мляко, баница с боза, няколко ябълки и салата от моркови вечерта.
В края на деня пак бях като разглобена :(
Вода - много, но не съм я засичала
Добавки - същите
8.11
Ден за почивка. С мъжът ми наваксваме със сериалите :) . Той готви, аз ям. :)
Закуска - кафе с мляко, ябълка
Обяд - талиатели с доматен сос с гъби и босилек, пармезан и салата - айсберг, краставици и моркови
Следобед - 1 ябълка, 5 бонбона мерси, 1 кофичка кисело мляко
Вечеря - в момента приготвя котлети сьомга и за гарнитура обеща салата от цвекло и моркови с лимон и зехтин.
Вода - около 2 литра, ще пия още.
Добавки - същите.
Дребосъка ми хълца в корема и съвсем не уцелвам буквите :) на измислената клавиатура на таблета..... Целият ми корем подскача :) .
Допълнение към храната вчера - направих си маслен крем за десерт.
Започна да ме гони такъв глад напоследък, какъвто не познавам до този момент. Трудно ми е да се справям с него контролирано. Не е нелогично, но усещането е ново и странно за мен.
Днес сме на преглед - нямам търпение да го видя на ехограф и да разбера колко голям е станал - не съм го виждала от месец. :)
Вчера - малко допочистих вкъщи, посвърших малко други неща и после на консултация. Всичко ни е наред, лекарката констатира, че бебето е бузесто вече и сигурно ще е по-едричко. Явно повечето ядене се лепи по неговите бузи, а не по моето дупе :) . То защото няма на кой да се метне :) . Майка ми видя снимките и каза, че прилича на мен :) . Днес пуснахме изследвания - и те са идеални, много съм доволна.
Кръстът ми определено ми създава проблеми - днес ходих на училище за родители и след това бях решила да обикалям магазини. Е няма такава умора - походката ми вече е тип майка квачка, ишиаса прищраква през 3 крачки, като мина 500 метра имам чувството, че съм вървяла 15км. Болките са от ниските сводове, които са още по-смъкнати сега. Много е неприятно и изнервящо. :( Сутрин се будя уморена, имам чувството, че са ме били. Сега се радвам, че останах активна, колкото успях по-дълго.
Храната вчера 9.11
Закуска - палачинка от 1 яйце, малко мляко, 1 суп. лъжица овесени трици, 100 гр. сирене, маслини, домат и авокадо (на снимката)
Обяд - котлет от сьомга, картофена салата от 3 средни картофа
Следобед - сок от 1 нар
Вечеря - 2 бъркани яйца, 130 гр. рикота, 2 краставици, маслини, няколко резена чоризо.
Вода - 3 литра
Добавки - без промяна
Тези дни нищо интересно - чувствам се изцедена, уморена, отпаднала. Включих повече въглехидрати е менюто, защото усещам, че тялото ми има нужда от енергия. Постоянно ми се спи, изключително разсеяна съм вече. Оплаках се на майка ми и тя каза, че и с мен и с брат ми е била така в третия триместър. До момента, симптомите, които показвам с тази бременност се припокриват с тези, които тя е имала, когато ме е износвала. Споделих с АГто ми и според нея това е съвсем очаквано. Кръвното ми започна много да пада. Контракциите продължават, въпреки медикаментите. Започвам да се чудя дали ще избутам до термин така. :(
Днес се теглих - 75 кг.
Пия доста вода, нощем вече си заминава по литър. Споделянето на този факт с АГто заедно с дебелите бузи на обитателя на корема ми :) ми докара повторни тестове за гестационен диабет (блях, мразя обременяването с глюкоза) и прееклампсия. Здрава съм като бик и напоследък почти толкова умна :) .
Добавките не са ми променяли.
Тези контракции, които имаш не са ли подготвителните? Не са толкова страшни ако е само стягане и няма болка.
Тези контракции, които имаш не са ли подготвителните? Не са толкова страшни ако е само стягане и няма болка.
Подготвителни са, но от време на време се появяват и болезнени. АГто ми е изключително опитен специалист по високорискова бременност и ми намекна, че може по-рано да се случат нещата, ако върви така. Иска ме на тонове от 30та или 31ва седмица още, а обикновено вика в 34та. Тя не го казва, за да не ме притеснява, но четох, че много често и при Хашимото и при Тромбофилия, бебетата тръгват по-рано. Не е като да нямам и двете. Аз имам всичко на всичко легло, матрак, непромокаеми протектори, един плюшен космонафт и един спален чувал и съм леееееко притеснена - не мога да обикалям без да получа контракции, уморявам се бързо и не е ясно колко време имам....
Да споделя, не знам как да се справя с контрола върху апетита - иде ми да изям света. Изчезнаха ми всички видове дискомфорт към джънковете. Започвам да се стряскам, че на края ще съм слон :( .....
Вчера обикалях по магазини, но имах контракции. За да е прекрасна картинката, кръстът ме срязваше при всяко навеждане - нищо чудно да се сецна скоро и тогава ще я втасаме. Бебокът не спря да рита цял ден. Имах чувството, че е тръгнал да излиза :( ... Прибрах се с наполовина свършена работа и си легнах.
С тези болки в кръста се чудя какво става и дали няма да осакатея до раждането, как ще тренирам после и т.н. Да ходя на невролог сега е безсмислено - нали им трябва рентгенография за диагностика. Тъпа работа.
Храната вчера - известна още като зърнена диета - каквото зърна, това ям :)
Закуска - 50 гр. овесени ядки, шепа сушени боровинки, 200 гр. к.мляко, кафе с мляко
Обяд - 240 гр. пиле с бамбук и гъби, 200 гр. салата от оризови нудълс, 2 понички
Следобед - 1 бонбон мерси, 300 мл. сок от нар и лимон, 2 ябълки, 2 фурми
Вечеря - бях приготвила св.котлети, но ми се дояде сирене по шопски с хляб - 200 гр. сирене, 1 яйце, много масло, 1/2 глава лук, доматено пюре и малко бял хляб :), салата от настърган морков със зехтин.
Вода - с нощното пиене са около 5 литра
Добавки - сещите
Движение - близо 5000 крачки по крачкомер.
ПП: Днес съм подпухнала от сол и въглехидрат ....
ПП2: Днес пак имам обикаляне по молове, дано не изям света.....
15.11.15
12:50
Нали има някакви специални колани, които поддържат корема и така облекчават натоварването в кръста. Може да опиташ с нещо подобно. Не, че съм ползвала, де. Чувала съм! (blush)
15.11.15
13:09
Малко е останало, стисни зъби и си почивай. След няма и 2-3 месеца ще си на линия и във форма. Толкова бързо минава времето, няма да усетиш. Е
Явно си перфекционист върховна степен, щом така трудно избираш аксесоари и не натовариш друг с тази задача. :)
п.п. 5000 крачки са някъде 3-3,5 км +/-, според мои наблюдения, на теб колко ти отчита?
Кобричке и на мен приблизително толкова ми ги дава като километри.
Малко остана, но за човек, който беше свикнал да е като багерче, сега се чувствам саката направо. Имам някакви мераци да започвам да тичам като се възстановя и в някакъв момент да се включа в 5 км. бягания (до сега не съм тичала, но съм се зарибила) - сега се чувствам толкова разглобена, че ми се вижда невъзможно.
Коланите вършат работа, ако коремът е много голям и щръкнал. Моят едвам се забелязва под дрехите. Проблема идва по-скоро от отварянето на таза и разместването на костите и вътрешните органи - позицията на тазовите ми кости вече е доста различна видимо, а и акушерката ги мери всеки месец и се вижда отваряне по замерванията. Явно покрай тези размествания ишиасите и други нерви се притискат и от това ме боли. Отделно от това, гръбнака и гръдния ми кош пукат вечер като си легна. А и явно си е до момент - днес примерно съм пушка - нито кръст ме боли, нито контракции имам.
Перфекционист чак не съм, просто няма кой да го свърши вместо мен. Мъжът ми беше натоварен да избира и проучва други неща и хал хабер си няма какво е нужно. Родителите ни са далеч и имат друга перспектива. А и изборът е огромен, трудно е да вземеш оптимално решение - хем да е качествен продукта, да върши работа и да си струва парите - пр. вчера взех четка за коса и гребен на Chicco за 8 лв., днес в друг магазин видях цена за същия продукт 12 лв. Като имаш списък с 30тина неща за новородено, които трябва да вземеш предварително, такива разлики в цените правят сериозна сума. Пробвах с ровене в интернет - не става: текстила трябва да го пипнеш, за да го прецениш, дребните неща обикновено не са коректно описани (а доста често и по-скъпите). Трябва си обикаляне и гледане на място. Ако дадеш списъка на един мъж, ще влезе в първия магазин, ще го налъжат консултантите и сметката ще е двойна и ще имаш неща, които не вършат работа или не са удобни.
Храната днес - 15.11
Закуска - 4 малки препечени филийки черен хляб с масло и крема сирене, 1 ябълка, кафе с мляко
Обяд - 1 хот дог в Икеа и 1 сладолед
2 бонбона мерси
Вечеря - планирам да си хапна св.котлет и салата.
Движение - около 7800 крачки
Вода - до сега около 2 литра
Добавки - същите
Храната тази вечер - св. котлет, млечна салата, 2 настъргани моркова със зехтин, няколко люти чушки с хляб. 10тина фурми. Пак прекалих, но бях гладна :)
Няколко дни не мога да стигна до отчет.Много задачи имаше и се очертава да е така до края на седмицата.
Всеки ден ходя на някакви прегледи и изследвания. Останах и без вени от взимане на кръв (всеки лекар иска резултат от лаб. в неговата си болница ) и без нерви да чакам и разни хора на възраст да се опитват да ме предреждат. Мерих ТСХ и ходих на ендокринолог. Въпреки увеличената доза хормон през последния месец, стойностите ми не са мръднали. Пак ми вдигнаха дозата. :( Иначе са близо до оптимални граници, но не са съвсем идеални. Доктора е перфекционист. АГто пак ми даде антибиотик. (puke). Колкото и да ме успокоява, че често се налага при бременност, на мен ми е криво.
Продължава да пристига обзавеждане за бебешката стая и вкъщи е като хан - хора влизат, излизат, носят, монтират. Не знам кой ще чисти и подежда.
Вчера реших да боря нервите с кино и ходихме на новия Джеймс Бонд. Хубав филм са направили. Много заигравки има към старите филми за Джеймс Бонд с Шон Конъри (лятото намерихме в торентите пакет с всички филми за Бонд и ги изгледахме, препоръчвам на всеки, който се чуди какво да гледа).
Вече имам елегантния силует на тюлен и подвижността на морж на плажа. :D
Не си спомням храната за всички дни честно казано.
Храна за 18.11
Закуска - 2 препечени филийки черен хляб, 200 гр. к.мляко, 100 гр. сирене, кафе с мляко
Обяд - 3 бъркани яйца, салата домати и краставици, 200 гр. сирене, 10тина маслини
5 фурми, 1 ябълка
Вечеря - 1 голям съб с риба тон и авокадо.
Малко пуканки в киното (много солени, блях, само това ме спаси да не ги изям)
Движение - цял ден не съм се спряла
Добавки - същите
Вода - не засичах.
Много бърз отчет. Вчера беше натоварен ден, днес също.
Вчера:
1. Купихме количка за бебока
2. Ходих на фризьор
3. Сключихме брак :) . Закъсняхме за ритуалната зала и служителките изпаднали в паника, че няма да дойдем. :) . Не правихме свадба, бяхме само ние и кумовете с двете им дъщери.
4. Снимахме се
5. Ходихме на сладкарница
6. Ходихме на вечеря
Храна 20.11
Закуска - кафе с мляко, 1 кифла със сирене и 1 ктоасан - пресни още
Обяд - 3 бъркани яйца, салата от домат, краставица и авокадо, 100 гр. сирене
Следобед - чаша шампанско, топъл шоколад
Вечеря - салата с айсберг, рукола, сушени домати, краставици, авокадо, картофено пюре, месо от бут на диво прасе, аспержи, парче торта
Днес 21.11
Детски рожден ден на мялката дъщеря на кумовете
Посещение на изложението Бебемания
Пазаруване
Сега почивка
Храна
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и сушени червени боровинки, кафе с мляко
Обяд - хот дог с многооооо люто
Капучино без кофеин
4 мандарини
Вечеря - все още я обмислям.
Последните няколко дни бяха шантави. На 22ри бях толкова уморена, че прекарах деня в спане и ядене. На 23ти имах задачи - чистих, ходих на преглед, изпращах близки на летището. Не съм сядала. Оказа се, че за 2 седмици рязко съм вдигнала 3 кг (WTF). Като знам как се храних и колко малко се движих - не е странно. Бебока и той е наддал доста и е отишъл в горни граници. Благодарение на това, отново ми изтресоха обременяване с глюкоза. Все едно ще развия гестационен диабет за 2 сецмици. Направих го вчера, резултатите бяха малко по-ниски от предния път, но накрая направих хипогликимия. Останалата част от деня прекарах в спане и опити да си успокоя тялото. Повече никакво OGTT! Храната не мога да я опиша, защото ми беше между другото. Имам си допълнителни добавки.
25.11.15
10:43
Това обременяване не е ли твърде агресивна процедура- доколкото знам това са 100 гр. глюкоза - нещо, което при твоя стриктен режим на хранене без прости въглехидрати, е направо ужасно огромно количество, а и да те държат часове в болницата е голям стрес. И вече няколко пъти ти правиха. Това си е живо мъчение.
Това обременяване не е ли твърде агресивна процедура- доколкото знам това са 100 гр. глюкоза - нещо, което при твоя стриктен режим на хранене без прости въглехидрати, е направо ужасно огромно количество, а и да те държат часове в болницата е голям стрес. И вече няколко пъти ти правиха. Това си е живо мъчение.
Изключително агресивна, но голямото наддаване и на майката и на плода за толкова кратко време е индикация за гестационен диабет, а в момента съм в най-рискованата част от бременността за развитието му (от 28ма до 32ра седмица). Второ ми е за този месец това обременяване. Първото беше по-скоро рутинна проверка - хубаво е да се провери в този срок, а и бебето върви едро. Сега ми беше заявено, че искам или не, го правя. Диабета не е шега работа. Не ми е проблем, че трябва да прекарам предиобеда в болницата - тя е частна и обстановката не е крайно зле. Има ресторант на 9тия етаж и гледката е страхотна - може да ми беше лошо, но ми беше лошо с хубава гледка :) . Иначе колко зле ми е понесло - 2 часа след изпиване на 100 гр. глюкоза съм била с кръвна захар 3.00, при долна граница 3.5 :(. Докато се прибера вече имах сериозна хипогликемия - изпотяване, треперене, бели петна пред очите, учестен пулс, прилошаване. (puke) Цял ден се борих с последиците - хапнах пълнозърнеста паста, хляб с надеждата да оберат излишния инсулин и да стабилизират отделянето на глюкоза. Вечерях заленчукова супа и зелева салата - добре ми дойде.
Не е като да не ям прости въглехидрати - всеки ден хапвам плодове, от време на време си позволявам по някой сладкиш. Но наистина ги ограничавам, точно защото добре познавам реакцията на организма си към тях - докарват ми хипогликимии. НВД и РБД с храни с нисък и среден ГЛ ми помагат много да си държа стабилни нивата на кр.захар, а при мен това е наистина трики бизнес.Така съм от дете.
Храната вчера 25.11
Закуска - палачинка от 1 яйце и 1 суп.лъжица овесени трици в кокосово масло, 80 гр. сирене, 8 маслини, 1 домат със зехтин
Грейпфрут
Обяд - Зеленчукова супа, салата- краставица, 2 домата, 1 авокадо, 100 гр. сирене, зехтин
2 ябълки, 1/2 кофичка кисело мляко
Вечеря - омлет от 2 яйца, кашкавал, сирене и масло, 4 суп. лъжици мл. салата, 3 резена ананас
Вода - около 3 литра
Добавки - л-метил фолат, милгама, прегнакеър, омега 3, селен, магнезий, вигантол, биобаланс
Движение - по малко домакинска работа вкъщи
Вчера леко раздвижване с домакинска работа. Но наистина леко, защото от по-интензивни движения ме срязва корема :( .
От храната съм доволна, но се чувствам (и се събуждам) подпухнала. Вчера направих беля - забравих да сложа ниско молекулния хепарин. Сетих се чак вечерта. :(
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и сушени боровинки, кафе с мляко
Обяд - зеленчукова супа, салата от 1авокадо, 2 суп.лъжици царевица, 1 морков, 1/2 глава червен лук и 1/4 айсберг, стандартно подправена с балсамико, зехтин и смес от морска и хималайска сол.
1 грейпфрут
2 малки ябълки
4 оризовки
1 чаша прясно мляко с малко мед
вечеря - 100 гр. пилешко филе на тиган, салата от зеле, моркови и селери със зехтин и балсамико, 2 кивита
1 чаша чай с мед
Мнението беше редактирано от BP на 27.11.15 09:30.
В петък се чувствах много добре и реших да се разходя до търговския център до нас. Стигам до там и гледам - масакър. Задръстване, народ - то било черен петък (dull) . Така и така бях отишла, обядвах, взех си пердетата и дим да ме няма от там, че се беше напълнило с орки и урук хай.
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кафе с мляко.
Обяд - салата, брускета и пене със сметана и сушени домати.
Следобед - някакви плодове
Вечеря - салата
Вода - 3 литра, добавки - същите
Събота беше хубав ден - видях се много приятели, ходих на рожден ден.
Закуска - палачинка с овесени трици и яйце, 80 гр. сирене, 1 домат, 8 маслини, кафе с мляко
Обяд - салата с киноа и бяла риба, вегетарианско суши, парче пай, безкофеиново капучино
Вечеря - няколко панирани хапки сирене и кашкавал на РД, салата, няколко парчета козунак
Вода - 2 литра, добавки същите
Вчера се чувствах ужасно уморена цял ден. Прекарах деня на дивана, пред телевизора. Вечерта получих силни болки, хвърчахме до болницата - оказа се, че бебето е притиснало уретер и ми е запушило десния бъбрек. Било чисто анатомична особеност, случвало се. Казаха да пия много вода, контрола - след няколко дни. Дано се оправи, че иначе ще трябва да слагаме стенд :( .
Закуска - 2 препечени филийки пълнозърнест хляб, 100 гр. сирене, кафе с мляко
Обяд - омлет със сирене и кашкавал, салата домати и краставици, чийзкейк
Вечеря - малка пица, салата айсберг, морков и домат
Вода - 6 литра, добавки - същите
Вече влизам в 8ми месец, ето и една снимка :) - вече приличам на тюленче!
Не съм писала отчети цяла седмица, но не ми беше до това. Бъбрека не спря да ме боли, нощем не можех да спя, а денем си намирах по нещо за вършене права, защото само това ми облекчаваше болката. Изчистих си къщата 2 пъти, направих коледната украса, пренаредих единия гардероб. В четвъртък вечер ходих на контролен преглед и се видя това, което усещах - бъбрека не беше освободен и задръжката го беше пораздула. Състоянието се води спешно, насрочиха ми поставяне на стенд за сутринта и уролозите казаха да ходя да почивам вкъщи. Да но АГтата казаха, че не може и ще трябва да стоя в болницата нощта преди интервенцията на системи с кормагнезин. Съвсем безсънна нощ в болницата, сутринта рано бях първа на опашката в операционна, след това цял ден се борих с последиците от пълна упойка (борих се за местна, но не искаха и да чуят), вливане на папаверин и глюкоза. А ги предупредих да не ми вливат струйно папаверин (събирам граници) и да не ме слагат на глюкоза (правя хипогликемия), но кой да слуша. По едно време ни оставиха мен и мъжа ми да се опитаме да стабилизираме кръвно и захар и добре направиха. Бебето беше наред по тонове и ехограф, не получих нито една контракция, въпреки болката и ме пуснаха да си ходя към 5 следобед на същия ден.
Храната цяла седмица беше по-скоро нисковъглехидратна, с едно включване на торта във вторник. Водата беше по много - поне по 4 литра на ден. Добавките си бяха същите.
В петък изкарах на пълнозърнести бисквити, кисело мляко и печени картофи за вечеря. Вчера беше малко по-добре (яйца, прасе, елда, салати), но все още ям, колкото мишка. Днес се чувствам много по-добре от вчера и се надявам да успея да хапна повече. Най-вече, успях да се наспя най-накрая. Сега остава само да спре да ме понаболява и да се изчисти кървенето.
Яд ме е, че забравих да питам нещо много важно - ще бъде ли пречка този стенд за нормално раждане. Тази мисъл не ми дава покой. Не искам секцио ( не че ще ми дадат избор ако се налага). Предполагам, че ще разбера още в сряда.
Изглеждаш прелестно! Не мога да разбера направо как го постигаш с всичките тези стресови интервенции, че и раждане те чака. Направо ужас просто на какво подлагат бременните жени. Желая ти все така кураж и безпроблемно раждане!
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 06.12.15 13:01.
Изглеждаш прелестно! Не мога да разбера направо как го постигаш с всичките тези стресови интервенции, че и раждане те чака. Направо ужас просто на какво подлагат бременните жени. Желая ти все така кураж и безпроблемно раждане!
Благодаря :)! От една страна е тренинг - дълги години работих в изключително напрегната и сресова среда, много често с арогантни, нагли или интриганти. От друга е до нагласа - като че ли по-лесно преодолявам физиологичния стрес, а и съм с нагласата, че една бременност е колкото нормално състояние, толкова и патология и е възможно да възникнат усложнения. Психологическия фактор е важен - аз се ужасявам при мисълта, че трябва да понеса стоматологична интервенция, например и за мен това е по-страшно, отколкото раждане или операция. От друга - от началото на м. Юли съм в болничен (точно с цел да намаля стреса и да помогна на щитовидните хормони с почивка), имам време за качествено възстановяване, наспивам се, не съм изнервена и изтощена всеки ден, т.е. създала съм си благоприятна среда и имам резерви, с които да понеса нещо по-стресово. А когато човек е отпочинал и щастлив - логично изглежда по-добре :) !
Апетитът ми се върна вчера, след 2 дни глад. Малко свалих кръвното заради но-шпа, пак тръгнаха някакви хипогликимии - писна ми вече. Знам обаче, че ми трябва време да се оправя, след преживяното - все още имам и болки.
Храната вчера 6.12
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и сушени боровинки, кафе с мляко
Ябълка
Обяд - омлет от 2 яйца, малко кашкавал, малко сирене, масло и салата от рукола, суров спанак, айсберг, 1 домат със зехтин и балсамико
Вечеряхме към 10 вечерта, защото мъжа ми и един приятел цял ден довършваха бебешката стая :). Поради тази причина направих доста междинни хранения.
1во- 1 ябълка и 2 бр. киви
2ро - 2 препечени филийки пълнозърнест хляб с малко масло и 6 маслини
3то - 200 гр. кисело мляко
4то- 2 препечени филийки с пушена сьомга, малко домашна царска туршия (това успя да ми нормализира кръвното на 100/70. Преди това цял ден занявах с 80/50).
Вечеря - малко задушени на пара броколи, моркови и картофи подправени със зехтин и хималайска сол. Имаше никулденско традиционно българско ядене - норвежка сьомга на фурна :) , но ми беше късно, а и не бях гладна. Ще си я хапна днес :)
Вода - около 4.5 литра
Добавки - прегнакеър, омега 3, селен, фолиева киселина, милгама, магнезий, неоренал форте, вит.Ц. Писна ми от толкова хапчета!
Движение - пазя се още и ще се пазя докато не изчистя кървенето. Спрях хепарина на своя глава - и без друго антибиотика, който ми назначиха уролозите разрежда кръвта и без хепарин, пак ми шурти кръв от носа. В сряда съм на лекар, ще помоля за доплер на маточни и пъпни съдове и ще видим какво ще го правим този хепарин. А и да ми поразминат малко синини, че вече здраво място не ми остана, на което да го поставям.
Вчера ми дойде музата да готвя, не че съм се престарала, но все пак замесването на един хляб с маслини, спелта и овесени трици, след няколко дни на легло, можем да го броим за раздвижване. Отбелязвам за протокола, че не е лесно да месиш тесто, когато буташ тавата с корем :) .
Храната вчера 7.12
Закуска - овесени ядки, к.мляко, червени боровинки и кафе с мляко
Ябълка
Обяд - 120 гр. печено филе от сьомга, сварени моркови и картофи с дресинг от разтопено масло, подправено с пресен чесън
Междинни: 2 бр, киви, 40 гр. овесени ядки и 200 гр. к.мляко в 16 заедно с антибиотика
Вечеря - 100 гр. печено филе от сьомга, салата от варен нахут, моркови, червен лук, маслини и авокадо, остатъка от варения картоф с морков и чесън от обяд.
1 бр. грейпфрут
Днес си чакам киноата и кокосовите трици. Имам някакви идеи за тази киноа, ще видим какво ще сътворя с нея.
Много гадно и депресарско ми беше вчера. Не знам какво се случи. Сутринта ходих да тегля пари с колата и едвам качих стълбището. После два пъти слизах да си взимам пратки от куриер. Много тегаво ми се стори. Явно не съм възстановена. Опитах се някакви домашни неща да свърша, но и те ми дойдоха тежки. Успокоявам се, че остават по-малко от два месеца до термин.
Храната вчера - 8.12
Закуска-2 и половина препечени филийки домашен хляб, 70гр. сирене, 1/2 краставица, кафе с мляко
Междинно - 1ябълка
Обяд - 2 варени яйца, дебело намазани с горчица, 150 гр. от салатата с нахут+бейби спанак, рукола и айсберг, 1 грейпфрут за десерт
Междино - овесени ядки скисело мляко и кокосови стърготини.
2 ябълки
Вечеря - малко чипс (тресна ме емоционално ядене), салата от бейби спанак, рукола, айсберг, домат, червен лук и риба тон, 20тина маслини, 1 филийка хляб, 1 портокал
По-късно една ябълка с антибиотика.
Добавки - фолиева, прегнакеър, омега 3, селен, магнезий, неоренал
Вода - около 4 литра
Вчера беше по-добре уж - ходих на преглед, вечеряхме с приятели. Нещо ме бяха хванали бесовете и на няколко пъти се изнервих до толкова, че се стигна до скандали - един път с фонда за допълнително здравно осигуряване (напълно си го заслужават заради непрофесионалното поведение), един път с някакъв “мъж” в магазина, който ме изблъска най-нагло, защото съм се била тътрела. Такъв си го отнесе, че сигурно е заобичал и жена си и тъщата си.
Прегледа мина горе долу добре, бебока расте, върви едър и започнах да чувам думичката секцио. Има и други съображения, освен размера на детето. Разбрахме се да мина през другите специалисти за мнение, да наблюдаваме още известно време как расте, какво се случва с бъбреците ми и да решим. Изобщо не ми допада идеята за операция, но най-важното е да мине всичко по най-добрия начин и да сме живи и здрави на финал. Ако решението е операция, ще го приема някак си...
Храната вчера 10.12
Закуска - кисело мляко с овесени ядки и кокосови стърготини, кафе с мляко
Междинно - 2 ябълки
Обяд (в ресторанта на болницата) - 2 лъжици картофена салата, около 200 гр. айсберг, домати, лук и мариновани гъби, 3 варени яйца, 5 маслини, 50 гр. сирене, 1 таратор
Междинно - парче кекс и безкофеиново капучино с антибиотика (вчера му беше последен ден на гадния антибиотик)
Вечеря - зелена салата с риба тон, пица 4 сирена и парче еклерова торта. После киселини цяла нощ, но ми се ядеше пица.
Добавки - магнезий, фолиева, селен, рибено, прегнакеър
Вода - към 6 литра ( то с тази солена пица само заминаха 2 литра).
Движение - вчера мога да се похваля с цели 3000 крачки по крачкомер! И болки в бъбреците вечерта. :(
Днес много депресарски ден. Надявам се, утре да е по-добре!
Храната днес 10.12
Закуска - 2 ябълки, кафе с мляко. Имах гаден рефлукс сутринта и нищо не ми се ядеше.
Обяд - омлет от 2 яйца, сирене, кашкавал с масло, салата айсберг, авокадо и краставица, грейпфрут
Междинно - 5 ябълки
Вечеря - мариновано пиле на тиган с масло, салата от киноа, моцарела, сушени домати, пресен лук, спанак, рукола, зелена салата, 4 бонбона рафаело.
Може да хапна още някоя ябълка, че още имам рефлукс.
Вода - ????
Добавки - фолиева, магнезий, прегнакеър, селен, милгама, неоренал
Движение - все още тегаво.
Снимков материал от вечерята
Редакция - снимките ми са наопаки :(
Мнението беше редактирано от BP на 10.12.15 22:04.
Вчера бебчето беше много активно цял ден и ми докара контракции - наложи се да полежа, а имах други планове. Днес се надявам да е по-кротък, защото искам да си почистя кухнята, че в момента представлява уникален бардак (dull) ...
Храната вчера 11.12
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кокосови стърготини, кафе с мляко
Междинно - 1 ябълка
Обяд - около 180 гр. пилешко филе на тиган (изостанало от предната вечер), 1 купичка прясна, домашна, млечна салата, 10 маслини
Междинно - мляко с какао и мед, 1 портокал
Вечеря - супа от червена леща, салата домати, краставица, лук, зелена салата, 20тина маслини, 2 филийки от домашния хляб.
Десерт - 1 филийка с мед и масло
Добавки - магнезий, фолиева, милгама н, рибено, прегнакеър, селен, неоренал (все забравям да пия вигантол).
Движение - :(
Вода - ????????
Мнението беше редактирано от BP на 12.12.15 15:34.
Вчера успях да почистя кухнята :) . Много съм доволна :) .
Храна 12.12
Закуска- 30 гр. овесени ядки с 200 гр. кисело мляко, кокосови стърготини и сушени боровинки, кафе с мляко
Междинно - 1 ябълка
Обяд - супа от червена леща, 3 суп. лъжици домашна, прясна млечна салата, 10тина маслини, 1 домат
Междинно - 1 бр. пълнозърнеста питка със сирене ( красотата от снимката)
Вечеря - 2 бр. яйца на очи върху канапе от обезсолено бяло сирене и заливка от разтопено масло+ салата айсберг, селери, лук, краставица и морков. 1 грейпфрут за десерт
Вода - 4 литра и малко отгоре
Движение - домакинска работа
Добавки - неоренал, фолиева, магнезий, рибено, селен, прегнакеър, милгама н
13.12.15
13:53
Здравей! Проверих какво представляват добавките ти, защото Милгамма звучеше като класът лекарства за кръвно, които взема майка ми - сотагама, бизогамма и пр.
Та виждам, че милгамма н не се препоръчва при бременност и кърмене. Защо ти е изписана такава добавка, ако би могла да навреди?
Здравей! Проверих какво представляват добавките ти, защото Милгамма звучеше като класът лекарства за кръвно, които взема майка ми - сотагама, бизогамма и пр.
Та виждам, че милгамма н не се препоръчва при бременност и кърмене. Защо ти е изписана такава добавка, ако би могла да навреди?
Комбинацията от витамини от групата В (милгамата и фолиевата) имат отношение към нивата на хомоцистеин в кръвта и към нормалния растеж на плода. При хора с моята тромбофилия (MTHFR мутация) има нарушенна обмяна на метионина поради дефект в ензима, който метилира фолиевата киселина, което води до повишени нива на хомоцистеин, които са отговорни за повишен риск от образуване на тромбози при бременност и раждане, както и повишен сърдечно съдов риск като цяло. Към това се добавя и затруднено усвояване и дефицит на фолати и витамини от гр. Б, поради нарушението в метаболизма, предизвикано от моята мутация. Препоръките в случаи като моя са прием на доп. количества фолат и вит. от гр. Б за преодоляване на дефицита в майчиния организъм, свързан с проблема в метаболизма и понижаване на рисковете за плода, свързани с дефицита на тези витамини. Рискът от тромбози се преодолява чрез терапия с ниско молекулен хепарин ( НМХ, аз съм на фраксипарин 0.4). Проблемът при раждане или операции с този хепарин е свързан от една страна с повишения риск от кръвоизливи при майката, както и повишен риск от локален кръвоизлив при поставяне на спинални и епидурални упойки. На теория, хепарина би трябвало да се изчисти от тялото за 24 часа и да не преминава през плацентата. На практика, нещата не стоят точно така. Опитът ни с две сериозни кървенета тази бременност показа, че кръвосъсирването ми се нормализира 3-4 дни след спиране на фраксипарина. Има регистрирани случаи на преминаване на НМХ през плацентата при продължителната му употреба ( аз го слагам вече 23 седмици) - има описани случаи на кръвоизливи в бебетата при нормално раждане. А и няма как да се каже с точност кога ще започне едно раждане. Следим редовно нивата на хомоцистеин и вит. от гр.В при мен и коригираме с добавки. В случая всичко е наред, но по изискване на АГто трябва да спра хепарина в края на 36та седмица, за да “обезопасим” 9ти месец откъм кръвоизливи . Аспирин не мога да пия заради алергия единствения ми шанс да боря последиците от тромбофилията са големите количества фолат, витамини Б и рибено масло. Сложи и установената клапна недостатъчност на дълбоките вени на краката - до сега нямах проблеми заради фраксипарина, но едно спиране на инжекциите съчетано с високо ниво на хомоцистеин и затруднената циркулация на кръв в краката поради бременността, много бързо могат да ми докарат тромбофлебит баш когато не ми трябва. Това е краткото обяснение, защо ми изписват неща, които уж не са препоръчителни при бременност.