10.09.15
12:05
Здравейте! Казвам се Петя, на 15г., висока съм 152 и тежа 37-38кг. Чудя се от къде да започна - през какво ли не минах и в крайна сметка реших да се посъветвам с вас какво да правя :). Всичко започна в началото на месец януари, когато реших че е крайно време да отслабна - не се харесвах, мразех тялото си и ненавиждах слабата си воля да хапвам от всичко вредно (шоколади,вафли,пържено,тестяно,всичко!). Бях 50кг., които естествено за височината ми бяха наистина много - имах голяям корем, крака тип “наденички”, голямо дупе,целулити,стрии,всичко! Не издържах да виждам този образ в огледалото и един ден спрях всичко от раз - пържено, тестяно, МАЗНО, сладки боклуци и общо взето всичко вредно. Примерното ми меню беше: Закуска-1 варено яйце,Междинно-1 ябълка, Обяд-съвсем малко парче мусака/супа/боб/или някоя друга “манджа”,Вечеря-салата... И всичко това в продължение на 2-3 месеца, свалих 14кг. и сега от май месец се опитвам да ги възвърна понеже се появиха куп проблеми, от които главния е този - спря ми цикъла(нямам цикъл вече 9ти месец) .Ям много и от всичко, старая се да се храня както преди само и само за да кача килограми, но нещо не се получава.Редувам полезното с вредното и пак резултат никакъв.Ходих по болници, лекарите ми казаха че единствения начин да ми дойде цикъла е да кача килограми, най-малко 10кг. отгоре.Извинявам се, че проблемът ми не е точно за тук, но силно се нуждая от вашите съвети. Относно храненето:Храни, които консумирам най-често (почти всичко хд) - натурално фъстъчено масло (обожавам го повече от всичко на света *-*), ядки (най-различни като:фъстъци(знам че спадат към бобовите хд),кашу,бадеми и т.н.), овесени ядки, мюслита, прясно/кисело мляко, плодове (най-вече ябълки), от основните ястия пак почти всичко ям-огретени,запеканки,мусака,боб,пил.супа,пил.пържоли,гювечета с пил.месо, зеленчуци-тиквички,патладжани,моркови,и т.н., лазаня, зеле, пилешко с ориз, картофи (варени,пържени,пекани-всякак) ии всеки ден нещо сладко-нутела,вафли,сладоледи или нещо от този род и въпреки всичко не мога да кача килограми. Всички лекари ми казват, че ние момичетата имаме нужда от мазнини, за да имаме цикъл и яйчниците да функционират, а аз разбира се направих огромна грешка като спрях да давам нужното на организма и го ограничих от толкова важни хранителни вещества! Късно разбрах какво съм причинила на този организъм, който те първа расте и се нуждае от всичко, за да функционира нормално.. Отново се извинявам за дългите романи и ще съм много щастлива, ако ми помогнете по някакъв начин и ми дадете съвети!:)
Темата беше редактирана от Petya Jelyazkova на 10.09.15 12:06.
10.09.15
16:46
Така е, като бързате да растете :) Включи поне 2 пъти седмично риба в хранителния си режим.
10.09.15
16:55
Не, не спортувам. Април бях започнала да ходя на фитнес (2седмици), но получих много сериозна травма на коляното, според специалистите също вследствие на ограниченото ми хранене.. А относно млечните храни - ям от тях много, най-вече сирене просто го обожавам и даже често прекалявам с него :-D. Риба (скумрия) попринцип ям веднъж седмично, но бях пропуснала 2-3 седмици и даже вчера наваксах като купих 1кг. :D ядох за вечеря 150гр. , днес също ще ям за вечеря от нея :)
11.09.15
17:33
Направи го тенденция...
11.09.15
22:07
Здравей!
Добре дошла и честит дневник.
Как са хормоните ти сега? Кои не са в норма?
Моят съвет е да се храниш основно с хубава храна и ако искаш да качиш тегло, то да е от калории, идващи от продукти, които дават полезни вещества на тялото ти.
Всички боклуци, вафли и т.н. (храните, които си описала като “вредни”) не спадат към това. Дори и да ги има в менюто ти, нека да са по-малко. Не ги избирай с цел качване на тегло, още по-малко пък с цел оправяне на здравословни проблеми.
Тегло ще качиш, ако приети и усвоени калории с храната са повече от изразходваните. Хубаво е да включиш физическа активност, която е съобразена със състоянието ти.
С нетърпение очаквам първите ти отчети.
18.09.15
16:14
Здравей!=) Първо благодаря много за съветите!:)) А относно хормоните - общо взето почти всички не са в норма, с изключение на щитовидната жлеза-там всичко е ок. Мноого са ми ниски женските хормони. При мен всъщност има и друг проблем - ям доста, а почти винаги имам запек (ходя през 2-3-4 дена до тоалетна) и през това всичкото време корема адски много ме боли, най-вече имам болки в лявата част на корема.Бихте ли ми препоръчали нещо? Аз примерно усещам, че когато пия смути (от 1 банан, 1-2 с.л. фъстъчено масло, 1 ч.ч. прясно мляко и 1-2 с.л. кисело мляко) ми влияе доста добре, но попринцип обичам разнообразието и ще се радвам много, ако ми предложите някои други идеи за справянето с проблема.. :)
18.09.15
19:32
А каква е препоръката на лекарите относно хормоните ти?
Може би няма да е лошо да опишеш детайлно храната ти от последните 3-4 дни - какво си яла и в какви количества. Няма как да гадаем иначе защо получаваш запек.
Това, че ядеш доста не значи, че би трябвало да ходиш редовно до тоалетната. Важно е какво ядеш.
19.09.15
12:04
А каква е препоръката на лекарите относно хормоните ти? Казват, че трябва да напълнея и тогава щели да ми се вдигнат и хормоните - нямало друг начин. Допълниха, че могат да ми предизвикат цикъла и с медикаменти, но така все едно нищо няма да стане (за 9 месеца без цикъл това било безсмислено) искат по естествен път да се случи всичко..
Може би няма да е лошо да опишеш детайлно храната ти от последните 3-4 дни - какво си яла и в какви количества. Няма как да гадаем иначе защо получаваш запек.
Това, че ядеш доста не значи, че би трябвало да ходиш редовно до тоалетната. Важно е какво ядеш Напълно си права!
14.09. Закуска 8:35 - Смути от 1 голям банан, киви, 2-3с.л. фъстъчено масло, 1ч.ч. прясно мляко, 1ч.ч. кис.мляко (Смутито е около 200-250мл.)
Обяд 14:20- Останалото смути(около 200мл.) и пилешка супа (не знам колко гр. е - 1 купичка)
17:25 - вафла Престиж
20:35 - зеленчуков рататуй, 1 филия с домашна лютеница, малко грозде и вафлен десерт с шоколад (45гр.)
15.09 06:35 горещ шоколад (250мл.)
08:00 припчен сандвич с кашкавал и шунка
10:35 кит-кат
15:00 зеленчуков рататуй, 2 филии хляб (със семена) и 3 парчета пил. шунка
18:05 - 2 големи банана
20:45 - 1/2 портокал и вафла ная с кокос
16.09 За целия ден: 250мл. горещ шоколад, 3 сандвича с яйца и сирене,1 ябълка, 2 вафли (ная с кокос), голяма синя слива, орехи, пилешко с грах и картофи
17.09 06:35 Смути от 1 банан, 1ч.ч. прясно мляко,1ч.л.фъстъчено масло,1 пълна с.л. кис. мляко
В училище:
9:50 - 1 ябълка
11:50 - 1 кифла с мармалад (150гр.)
След училище (около 15:40-16:00)
вафлен десерт (45гр), 1 голям банан с фъстъчено масло, 3 фурми и малко сирене - плс не ме упреквайте защо съм яла по този начин тук :D беше ми станало треперливо и бях доста гладна
18:40 - нагъвах печени фъстъци (може би към 50гр.)
20:10 Зеленчуков рататуй, 1 филия соев хляб и 1 еклер (puke)
22:25 - 2 парчета мързелива баница ( с микс от семена) - не бях гладна, но замириса много хубаво от печката ии...
18.09 Закуска 06:40 - 100-200гр. кисело мляко с 1л. овесени ядки
10:45 Кифла с шоколад (150гр.)
15:05 - 1 голям узрял банан
15:40 2 парчета мързелива баница
Иии така не бях ходила до тоалетна от 17.09 на обяд и да не ви разказвам вчера цял ден как се чувствах...
И за протокола хранех се по този начин понеже всички си мислят, че като не ям “нездравословна храна” съм анорексичка, искам да слабея и всички ме карат да ям понеже съм била кожа и кости бла-бла, но лошото е че не мога да ги убедя, че се храня и не повръщам храната и искам да напълнея здравословно(а не като се тъпча само с тестени закуски,десерти и т.н.). Много е лошо когато никой не ти вярва..После всичкото това се струпва върху стомаха ми, както още от малка си имам проблеми с него.
И така от днес съм решила малко да дам малко почивка на стомаха си от тия гадории.. А вие бихте ли ми дали някакво примерно, пълноценно и здравословно меню, с което хем да мога да кача килограми и хем да ходя лесно до тоалетна..Понеже знам, че точно протеините-меса,сирена и кашкавали, които са добър източник за качване на килограми, са по-сложни за храносмилане и т.н.
19.09 10:10 Смути от 1 киви, 1 портокал, 260гр. Активиа, 1 с.л. фъстъчено масло (около 200-250мл.)
Към 12:10 останалото количество смути, което също е около 200мл.
15:05 един голям узрял банан
16:50 голяма синя слива
18:15 купичка боб и кисели краставички
21:40-22:00 около 40гр. соя
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 20.09.15 09:12.
19.09.15
19:00
Благодаря за подробното описание.
Това, което на първо място прави впечатление: ядеш прекалено много въглехидрати на фона на останалите макронутриенти и тези въглехидрати не идват от особено подходящи храни.
Нищо фатално не се случва да присъстват в менюто ти, но при теб очевидно това е ежедневие (имам предвид вафлите, кит-ката, вафлените десерти).
Останалите източници основно на въглехидрати не са лоши храни, но менюто ти прелива основно от тях, а белтъчините (градивните единици на тялото) и мазнините (другият източник на енергия освен въглехидратите, който е отговорен за редица важни процеси в тялото ти) са оскъдни. Хубаво е, че се вижда месо, мляко, фъстъчено масло, но поне на този етап и от посочените примери, ми се виждат много.
Филии, вафли, вафлени десерти, баници, сандвичи с шунка.
Ядеш малко зеленчуци, липсват мазнини. Не знам какво количество вода пиеш, но менюто ти дава обяснение за проблемите с тоалетната.
От тази статия можеш да почерпиш идеи за различни храни и как да си подреждаш порциите.
Тук можеш да научиш повече за калорийния баланс. Важно е да разбереш, че можеш да качиш тегло, ядейки полезни храни. Стига приетата и усвоена енергия от тях да е по-малко от изразходваната. В този ред на мисли, погрешно е схващането, че с месо и кашкавал може само да се качва тегло; можеш и да сваляш тегло, ядейки такива храни. Можеш и да качваш, разбира се. Но това не се дължи на конкретна храна, а основно на калорийния баланс.
Не виждам как сегашното ти меню ще ти помогне за нормализиране на хормоните. Лекуващите те лекари имат ли представа точно как се храниш?
Основни насоки, върху които да помислиш:
- намаляваш фавлите и филиите хляб, баниците, кит-ката и другите подобни десерти + активията
- включваш храни като ориз, картофи, бобови, пълнозърнести изделия
- добави още месо / риба / яйца / млечни продукти
- включваш полезни мазнини като зехтин, кокосово и краве масло, авокадо; обсъдете с лекаря си опция за прием на крилово масло
- увеличаваш зеленчуците - на всяко основно хранене прибави и зеленчуци (разнообразна салата със сезонни продукти)
- следиш си приема на вода, нека бъде достатъчно (уточни колко пиеш сега)
Кит-ката и подобните “храни” са доста по-кофти от един качествен, добре узрял кашкавал. Не бих ги сравнявала дори. Едното е храна, а другото - не.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 19.09.15 19:02.
19.09.15
19:47
Ядеш малко зеленчуци, липсват мазнини. Не знам какво количество вода пиеш, но менюто ти дава обяснение за проблемите с тоалетната. За водата мисля, че даже прекалявам 3-4литра изпивам.
Не виждам как сегашното ти меню ще ти помогне за нормализиране на хормоните. Лекуващите те лекари имат ли представа точно как се храниш? Напълно съгласна съм! На същото мнение съм! Много ме изнерви изказването на една от главните ендокриноложки, която когато разбра как се хранех преди (когато започнах диетата:сирене,кашкавал,мляко,месо,салати,плодове)ми каза: “Защо се храниш така? Виж съучениците ти как се хранят!” Виждаш ли?Дори лекарите си противоречат. В един етап казват: Хранете се здравословно - яжте плодове и зеленчуци, по-малко захари, тестени и пържени храни. А в същото време ти казват да нагъваш пълния с химии, мазнини и въглехидрати ЧИПС:) Точно така, Доц. Йотова даде за пример съучениците ми и ми каза да ям като тях???! И ако това е здравословно не знам..И както казваш, ако си мислят че по този начин ще се качат хормоните ми.....
Иначе благодаря много за ценните съвети - със сигурност ще са ми от полза! Обожавам млечните продукти и ще се пробвам да ги увелича повече.Просто наистина ми е огромен този проблем с WC-то и мисля, че имам някакъв друг вътрешен проблем, не знам но никога не отивам до тоалетна, защото ми се ходи и следователно изхождането е непълно и се чувствам много гадно.
П.С. Междудругото относно кит-ката - не бях яла доста отдавна, попринцип не ям но за първия учебен ден любимата ми класна беше ни раздала и затова ;дд иначе относно вафлите и другите десерти могат ли да се заменят с шоколад (примерно най-малко 70%?) или да си правя смути от прясно мляко, банан, ф.масло и неподсладено какао на прах?
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 19.09.15 20:07.
19.09.15
19:57
Вероятно проблемът ти е в храната, но за да си спокойна, можеш да се консултираш със специалист по тази тема. Съмнявам се да има нещо друго.
Колкото до ендокриноложката ти - смени я и потърси мнение от друг лекар.
Не мога да повярвам просто...
19.09.15
20:24
Така е. И според мен проблемът е в храната.Благодаря още веднъж за отделеното внимание и ценните съвети!(:
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 20.09.15 10:03.
20.09.15
09:13
20.09. 08:30 1 ябълка и 250мл. прясно мляко със смляно ленено семе
9:35 около 25гр. соя(печена)
10:20 - 1 припечена филийка Вита (с 5 зърна) с мноого краве масло, 2 малки домата + мноооого сирене, наистина много!:D Доста добре ми дойде
14:50 3с.л. фъстъчено масло+смути от 1банан,1/2 чаша прясно мляко,1с.л. какао и с.л. фъстъчено масло
18:05 печена домашна кокошка! :D или по-точно само пилешкото бутче:Д и 1/2 от печената кожа на цялото пиле, (sorry, винаги съм обожавала тези вредни кожи :|),печени картофи със зехтин, салата от домати,краставици,сирене,ленено семе и олио,около 3-4л. домашна лютеница
Междудругото забравих да спомена в предишните постове, че диагнозата ми е - Тежко белтъчно-калорийно недохранване
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 21.09.15 13:26.
21.09.15
13:25
21.09 Днес имаше голяяямо развитие! Понеже снощи пих капки дулколакс, днес докато бях на разходка из парка(към 10ч.) като ме хвана..Ужас!! :D Да се чуди човек какво да прави :D :D
07:35 - 1 чаша прясно мляко
08:50 - 2 ябълки
12:50 - 2 варени яйца,голяма салата от краставици,домати,репички,къдрава салата(овкусена с много олио и сол)+1филияВита(с 5 зърна)
17:10 - 4л. фъстъчено масло
19:30 - ГОЛЕМИ ПРЕГРЕШЕНИЯ :/,затова трябва да ям по-често но по малко... Пилешко месо(1 бутче+още около 100-150гр. от бялото месо), картофи на фурна,5 парчета спаначено руло с крема сирене и 2 парчета чийзкейк с праскови (headbang) :x ГООЛЯМО ЯДЕНЕ,ГОЛЯМО НЕЩО...
П.С. От както започнахме училище се чудя какво да си взимам да хапвам там.. В училище съм от 8 до 14:00-14:30
Обмислям идеята за сандвич, но не знам с какво да го направя.. Общо взето очаквам предложения!:)
2х П.С. :D Не съм голям фотограф, но рулото беше ВЪРХА*——* много, много вкусно нещо! :D
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 21.09.15 20:21.
21.09.15
13:35
Погледни новата статия на Рони :)
http://www.bb-team.org/articles/5113_bb-team-otgovarya-kakvo-da-yam-kogato-sam-na-uchilishte
казано от Petya Jelyazkova на 21.09.15, 13:25:
21.09 Днес имаше голяяямо развитие! Понеже снощи пих капки дулколакс, днес докато бях на разходка из парка(към 10ч.) като ме хвана..Ужас!! :D Да се чуди човек какво да прави :D :D
07:35 - 1 чаша прясно мляко
08:50 - 2 ябълки
12:50 - 2 варени яйца,голяма салата от краставици,домати,репички,къдрава салата(овкусена с много олио и сол)+1филияВита(с 5 зърна)
П.С. От както започнахме училище се чудя какво да си взимам да хапвам там.. В училище съм от 8 до 14:00-14:30
Обмислям идеята за сандвич, но не знам с какво да го направя.. Общо взето очаквам предложения!:)
Да, и аз съм от 7:30 до 14:00 някъде, така че те разбирам. Попринцип си взимам сандвич и някакъв плод , с които издържам. Можеш да му сложиш някакво филе и да го намажеш с нещо, идеи за сандвичи много...+ Ябълка или банан или праскова, или някакъв плод. При мен действа. Понякога си правя и сладки здравословни топченца в неделя, които ми стигат по 1/2 за цяла седмица. Надявам се да съм помогнала поне малко.
Мнението беше редактирано от Anne Rose на 21.09.15 13:43.
21.09.15
20:25
Благодаря ви много за идеите и помощта! Уникални предложения, ще комбинирам някои рецепти от тук и там и ще се получи!:D
А за тези здравословни топченца можеш ли да кажеш рецептата :)(inlove)
казано от Petya Jelyazkova на 21.09.15, 20:25:
Благодаря ви много за идеите и помощта! Уникални предложения, ще комбинирам някои рецепти от тук и там и ще се получи!:D
А за тези здравословни топченца можеш ли да кажеш рецептата :)(inlove)
100 грама овесени трици
100 грама семена микс ( или там каквито искаш )
3-4 супени лъжици фъстъчено масло
1-2 мед
Цялото си го бъркаш едно хубаво и си правиш топченца, които слагаш в хладилника после. :3 Мен ме засищат адски много, а и за закуска са ми супер супер подходящи.Не е кой знае какво, просто вложих малко въображение, любими вкусове...а и чувството да гледаш как всеки нагъва шоколади, вафли, пици, просто ти се дояжда нещо такова. На мен даже са ми по-вкусни от една вафла примерно. :Д
26.10.15
15:04
Здравейте на всички отново!:) Много ви се възхищавам, че сте толкова добри и стриктнии!:))^^ Аз отдавна не бях писала в дневника, но все не ми оставаше време.. Сега искам да споделя с вас лошата новина, че все още няма подобрение при мен :(... Ходих отново при доста специалисти,лекари, какво ли не.. всички ми казват само и единствено да ям, та дори и да се тъпча. Вече не знам при какъв специалист да ходя, какви изследвания да си правя и общо взето какво да правя:-(?! Опитвам се да ям колкото се може по-пълноценно, за съжаление не всеки път успявам - признавам, че през уикенда ям само боклуци. Като изключим това, ям варени яйца, риба, картофен огретен с пил.месо; пил.супа; сирене - много, даже прекалявам;кашкавал;салати;плодове;ов.ядки/трици;кисело мляко;боб и общо взето всичко готвено у нас си хапвам. Случва се да ям и полуфабрикати (за съжаление) - картофени ноазети, кашкавалени пръчици, шницели.
А когато ям “боклуци” поне гледам да е домашно ;д , примерно:мляко с ориз(вкл.захар), бисквити,меденеки,курабии, кексове,торти,сладкиши,соленки (през уикенда). Но понеже нали съм много “добро дете” и хората ми се обиждат когато не изям кроасана, който са ми купили или пък “вафличката,милката с орео,туикс и най-различни захарни боклуци” съм принудена да ги ям(dull) |(
Просто не мога да ви опиша как се чувствам, искам да се храня пълноценно, а благодарение на хората около мен не мога. Постоянно си мислят, че искам да съм слаба и затова не искам да ям “сладко”. Както и да е - лекарката ми изписа храносмилателни ензими и едни витамини. Пия ги вече втора седмица, но резултат с покачването на теглото ми - няма.
Примерно меню за днес:
Закуска 07:00 кис. мляко с овесени трици (200-300гр)
09:45 - 1 варено яйце
13:00 каротфен огретен с пилешко, сметана и кашкавал ; маринована риба копърка
15:30 1 варено яйце и кис. мляко с ов.трици
18-19ч. пилешка супа(с картофи,пипер,моркови,фиде и т.н. застроена с кис.мляко и яйце) с 1-2 филии хляб със семена
Попринцип по-късно към 21,22 ям орехи - много ми помагат с ходенето до тоалетна, може би защото ям цяла купичка и даже имам разтройство (giggle), но днес ще ги изпусна за да разбера дали те са причината
25.10.15 - 07:30- кроасан с шоколад 200гр. и 250мл. айрян
09:55 - 2 картофени ноазети и 2 кашкавалени пръчици, 1 банан
13:10 - млечен шоколад Милка с орео 41гр.
14:20 - пилешка супа, 2 парчета баница със сирене, малко картофени ноазети и кашкавалени пръчици
20:00-20:30 - 1 купичка орехи и 2 шницела от кайма и картофи
24.10.15 07:50 - ов.ядки със сирене+ още около 150-200гр. сирене
11:00 - 1 банан
13:00 - пилешка супа и 2 филии хляб
17:30 - 2 парчета шоколад Lindt 70%
18:50-картофен огретен с пил.месо, сметана и кашкавал, салата от цвекло и моркови (овкусена с олио,сол и чесън), 1 кроасан около 80гр. с шоколад
21:30-21:50 - орехи една купичка и купичка сурово, прясно зеле
ии последен ден, още малко назад ще ви върна:
20.10.15 Закуска 6:30 - ов. ядки със сирене и 1 банан
09:55 - 2 оризовки
12:35- свинска пържола 100гр.+салата от краставици и домати със сол
15:25 - 2 парчета шоколад Линд 70%
19:40- 1 купичка боб, 1 кюфте, малко млечна салата и салата от цвекло и моркови
И такаа общо взето миналата седмица забелязах, че в дните когато консумирам орехи (няма значение по кое време от денонощието) винаги на следващата сутрин ходя до тоалетна. А преди (в дните когато не ядох орехи) тъпчех се по същия начин, но без орехи и не ходих до тоалетна сигурно седмица.
Искам да помоля, някой “по-висш” ако може да ми предложи някакво примерно меню и часове, които долу-горе да спазвам.
Понеже ми е адски трудно да разбера след колко часа трябва да е следващото ми хранене и т.н. Примерно доста често се случва да ям и късно - към 21ч. даже, а на сутринта да трябва да закусвам в 6,6:30..
И за сега това е от мен, съжалявам ако съм ви отегчила с написаното..(tmi)
26.10.15
18:40
Добре де, от толкова специалисти, какво е заключението за хормоналната картина?
Какви изследвания ти направиха до този момент?
По въпроса с яденето на захар вече съм споделяла мнение, сега да кажа за менюто и за часовете:
- часовете за хранене са нещо индивидуално; не си мисли, че има шаблон, който да пасне на всички;
- няма проблем да ядеш в 21 ч последното си хранене, както не е проблем да закусваш в 6.30, ако имаш нужда от закуската;
- не е проблем и да не закусваш, но с оглед естеството на проблемите ти, ти препоръчвам да не залиташ по циклично хранене (просто отбелязвам, ако тръгнеш да мислиш нещо в тази посока);
- забелязала ли си през колко часа огладняваш? Можеш да ядеш през 4 часа, ако толкова искаш някакъв ориентир;
Какво примерно меню искаш? Съмнявам се някой тук да ти препоръча меню със захар и кроасани, каквото хранене се опитва да наложи обкръжението ти.
На 19 септември съм ти дала няколко съвета в тази насока, върни се пак на тях (по-точно на препратките към статии в сайта). :)
27.10.15
16:06
Диагнозата, която ми поставиха във Варна, когато бях там е : Други овариални дисфункции. Тежко белтъчно-калорийно недохранване. Хормонални изследвания: LH 0,141 mIU/ml (лут. до 14,7) , FSH 2,25 mIU/ml (н. 1,2-9) , естрадиол 109 pmol/l (н.101-905), прогестерон 1,28 nmol/l (н. 3-68) , тестостерон 1,24 (н. 0,5-2,6).
-Обичам да закусвам, дори и да не умирам от глад - просто си имам навика да закусвам, но от както започнах да следя кога, кое и в колко часа ям се замислих дали времето за храносмилане е достатъчно и дали не е твърде кратко времето, в което оставам без храна, т.е. дали стомаха има достатъчно “почивка” ;д.
- Попринцип това кога ще огладнея зависи какво съм яла преди това. Но да кажем може би след 3ч. някъде (След закуска) усещам лек глад.
Благодаря отново за отделеното време:).
Днес 27.10.15
06:30 - 2 припечени филийки Вита с 6 зърна с много масло и червен пипер+няколко резена кашкавал
09:50 - 1 банан и 1 оризовка
11:45 - 1 оризовка
12:35 - бъркани яйца с доста сирене и кашкавал (моите бъркани яйца всъщност са варени, намачкани яйца хд)
14:50 - кисело мляко с ов.трици (около 200-250гр.) ии мнооого фъстъчено масло, наистина се олях - около 10 ч.л.
18:20ч. “бъркани яйца” + салата от червено цвекло и моркови (овкусена с олио,балсамико,сол и чесън) и хляб със семена 100гр.:/
21:20 - 15 ореха
21:50 - 1/2 ябълка
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 28.10.15 16:25.
27.10.15
16:14
Междудругото забравих да добавя, че вече от 3 седмици някъде всяка сутрин пия една напитка: смесвам био ечемик на прах с вода и го пия. Казват, че било много полезно.
27.10.15
16:28
Пиеш брашно с вода. Защо?
27.10.15
16:55
Виж повече информация тук——-> http://www.balevbiomarket.com/bio-pokulnal-echemik-na-prah.html И всъщност бих го нарекла ТРЕВА, а не брашно (giggle)(giggle)
28.10.15
15:19
28.10.15
06:30 - Кисело мляко 250гр. с 2 пълни с.л. семена от чиа и 1/2 ябълка
10:30 - 1 банан и 1 варено яйце
13:00 - сандвич от 1 филия хляб Вита със сирене и масло, сандвич от 1 филия хляб с масло и кашкавал
14:30 - 1 варено яйце
14:50 - 2 шепи орехи (около 12ореха)
офф не мога да се контролирам, ям толкова хаотично и често... въглените също са ми много, трябва да ги спрааа:/
19:20 - запеканка от тиквичка,патладжан,пилешко месо,сметана и кашкавал -мм много вкусно нещо!:Д , салата от 1 голяма краставица с много сирене (около 150гр.)
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 28.10.15 21:19.
А мислила ли си да си готвиш или да си взимаш домашна храна в кутии за училище, защото 5 дни ако караш на сандвичи не е много разнообразно и съм сигурна, че ще ти писне... ;)
28.10.15
16:22
Даам, определено. Даже от 2-3 седмици когато имах възможност си носех. Един ден си взех мусака, друг път св.пържола със салата краставици и домати, друг ден - пилешка пържола с картофена салата, друг път бъркани яйца си нося ;д, опитвах да си нося доста нещица, но имам доста проблеми с това - междучасията са само 10мин. , винаги ни задържат, след това отивам да си мия ръцете и => имам само 5мин. да се нахраня. Другият проблем, макар мноого хора да ми казват да не се притеснявам и да не ми пука - но знаете, в днешно време хората особено тук в България не разбират от нищо - съучениците ми ми се смеят, че си нося такива “манджички” от вкъщи.. И когато си нося готвено ям супер бързо, защото ми остават само 4-5мин. за хранене и повечето съученици, които са излезли от класната стая ще се върнат и ще ми се хилят :D
Да не ти пука! Бъди себе си. Какво те интерсува кой се смее? Смеят ти се ? Защото правиш нещо различно! Защото да си донесеш манджа от вкъщи е много по-добре отколкото да си купиш дюнер, въпреки че изглеждаш много по-приемливо в чуждите очи. Колкото по -рано спре да ти пука за мнението на хора, които само завиждат, толкова по-лесно ще ти е. Приятелски съвет.
Напълно съм съгласна! Няма да мине много време и ще видиш как същите хора, които се смеят почват да усещат, че начина по който изглеждат и се хранят не ги прави по-готини, по-добре изглеждащи и със сигурност не ги прави по-здрави. Повечето такива хора по-скоро ще гладуват, за да свалят килограми и ще ядат само солети и по една салата... Бъди пример за здравословно живеещ човек, защото тези хора след години няма да са в живота ти, но пък ти ще изглеждаш и ще се чувстваш много по-добре от тях! Съвсем спокойно можеш да им обясниш, че ти ядеш качествена храна, за да изглеждаш по този начин и да се чувстваш добре в кожата си, а те какво правят по въпроса?
28.10.15
21:31
Благодаря ви много за подкрепата - ще се опитвам да нося повече готвена храна, но проблема е че като е супа или нещо по-течно няма как да стане да се вземе..Ще се опитам да измислям други алтернативи и само в краен случай ще ям сандвичи. По едно време си взимах в кутия нарязан кашкавал; сирене; краставичка , но да не ви казвам на какво заприличаха докато стане време да обядвам :х особено кашкавала - беше станал много мек и лепнеше. Затова и трябва да подбирам храни, които да издържат и без хладилник.
28.10.15
21:48
А бре, ти тази статия видя ли я? :)
28.10.15
21:50
Да, даже като писах преди малко тъкмо я четох и все пак реших да го публикувам :D
29.10.15
15:17
29.10.15
06:30 - 2 с.л. ов.ядки,1с.л. семена от чиа поляти с гореща вода+3 с.л. фъстъчено масло и канела
10:40-1/4 грейпфрут
12:40-от снощната запеканка
15:00 - 1 ябълка
16:00 - 4 био оризовки (tmi) от пълнозърнест ориз* (67,5%), царевица*, елда*, киноа*, просо*, амарант*, сусам*, морска сол (0,5%)
19:40-19:50 купичка орехи
20:20- пилешка супа
офф от понеделник не съм посещавала WC-то, а уж бях се подобрила с тези орехи.....ей така е - идва едно време ходя 5 последователни дни, а после 5 дни не ходя.... ужас
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 29.10.15 20:46.
Дай си малко време на организма да започне да свиква с по-нов начин на живот, не го притискай. Всичко ще се оправи, бъди търпелива.
30.10.15
13:55
06:40 - 2с.л. овесени ядки,1с.л. ов.трици заляти с гореща вода и после добавено сирене
09:55 - 1 малка ябълка
13:30 - 1 филия хляб със семена с масло и резенчета кашкавал+1 купичка боб (просто не мога да си представя колко лоша комбинация е - въглехидрати,протеини,мазнини - от всичко:/;д..) ахх тези въглени много ми тровят животеца - обичам ги, а знам че те преобладават в менюто ми и нямам достатъчно протеини и мазнини. А диагнозата ми е точно такава - Високо-белтъчно калорийно недохранване
Просто не мога да си съставя “план”, не знам в какво съотношение трябва да са ми В:Б:М??
16:20 - 1 голяма, сочна круша хд
18:40 - Скумрия със задушени зеленчуци (хавайски микс, включва и ориз)
П.С .Снимка от обяда (giggle) (inlove)
П.С.2. Можете ли да ми предложите някои естествени подсладители като стевията, от къде мога да си ги закупя и на по-изгодна цена:с
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 31.10.15 13:27.
30.10.15
18:56
На този етап не съм намерила място, където се продава стевия на промоция. :)
Навсякъде цената е една и съща (с леки колебания) за конкретен продукт. Какво имаш предвид под “по-изгодна цена” - какви цени си срещала до този момент и за какво количество?
31.10.15
13:34
Аз веднъж видях промоция на стевия в Кауфланд. Не си спомням цената, но май ми се върти нещо близо 10лв, а беше сравнително малко като количество (мисля, че бяха малки пакетчета(не знам бройката им) по около 1гр. май)
Вие от къде си купувате и на прах, листа или таблетки?
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 31.10.15 13:34.
31.10.15
13:40
Аз си вземам течна. Най-често от аптеките. :)
Около 10 лв за 120 мл.
31.10.15
13:44
31.10.15
09:20-фини овесени ядки със сирене
12:55- отново 1 чиния боб с голяма филия хляб със семена (сиг. около 80-100гр.)
П.С. Айде пак на боба снимка (rofl)
16:20 - 1 банан
17:45-18:00 - 1 купичка орехи
22:00 - съвсем маалко орехи и 1 пилешка супа -........- ядох на сила супата “трябвало да вечерям, за да си изпия хапчетата(ензимите)”
а сега ще си лягам и с пълен корем, перфектно (yawn) (dull) :( (puke)
Мнението беше редактирано от Petya Jelyazkova на 31.10.15 22:18.
31.10.15
13:45
Благодаря ти за информацията!:) Ще проверя в аптеките