Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

29.04.21
20:47

Карането на колело е чудо при хронични проблеми с кръста. Първо е облекчен от двете точки на опора - седалката и ръцете, второ има непрекъснато движение с краката, което преминава през тазобедрените стави като редуващи се, срещуположни, леки импулси по гръбнака. Резултата е, след хвърляне на колелото след работа и веднага на лостовете, липса на обичайната скованост, която освободеност усещам като “сила” на лостовете. До този извод стигнах, след като вчера не бях с колелото и тренирах, а днес бях и пак тренирах. Така съм свикнал с тази “скованост”, че липсата й ми е нетипична. А на кантара съм му сърдит - той си прави каквото си иска и отказвам меренето. Тежа, колкото си тежа, спортувам си, гледам си храната, другото е образа в огледалото и чувството. Добре изглеждам и се чувствам добре - всичко е наред, продължавам в същия дух. Не изглеждам добре и/или не се чувствам добре - нещо не правя като хората и това трябва да се промени. Просто като боб :)
Колело, тренировка, бира - нормалните, хубави, работи

29.04.21
21:13

Като отиваш с колело и целият организъм е загрят и готов за натоварване, в допълнение на горното. Аз също се чувствам по подобен начин, когато след работа се връщам с колелото и спирам на лостовете да потренирам.
И при мен теглото играе с +/- 1,5 кг при последователни мерения. Много зависи от това колко и какви въглехидрати съм консумирал предния ден. Аз затова не обръщам такова внимание на теглото всеки ден, а следя как се променя в един определен ден всяка седмица.

29.04.21
22:02

казано от Svetoslav на 29.04.21, 21:13:

Много зависи от това колко и какви въглехидрати съм консумирал предния ден

Е как какви - същите, то си пише. Наздраве :)

29.04.21
23:13

казано от Dymag на 29.04.21, 20:47:

Карането на колело е чудо при хронични проблеми с кръста.

Не си имал проблеми значи...
При мен  теглото всяка вечер варира между  2 и 4 кг  отгоре на това ,което съм се прибрал.

29.04.21
23:22

Аз сутрин съм по-тежък, от колкото вечер, преди вечеря разбира се. Навиците са ми едни и същи - не закусвам, през деня ако хапна нещо е малко, вечер тренирам, пием по бира, прибирам се и се меря. Би трябвало да са сходни показателите. После обилна вечеря и нещата са ясни :)

30.04.21
22:03

Стигайки до лостовете установих че не съм взел TRX-а, на който му беше ред, а ластиците. Каквото - такова, 5-та тренировка с ластици, импровизирах.
Сега, покрай темата с коремното, заформена от времената когато нямаше ютуб и вибокс, се сетих че не съм писал защо в момента правя и силови, и “тюлени”, че даже и с различен акцент върху тях в тренировъчния ми цикъл. Едно време, преди да открия “тюлена”, бяха съчетание силово с коремно в една серия, не ги разделях, подобно на клипа ми от преди 11 години

... имам си 1 клип и си карам с него, добре че ме навиха да ме снимат :)
Хвата за “тюлен” не позволява изпълнение на силово и изпълнението му не съдържа негативната му част, а свърша с гръбна екстензия и връщане обратно. Затова си ги помпам и двете, като основни за тренировките ми дърпащи движения, в отделни серии. На практика, коремно на лост не правя, ако съм на “домашната” си площадка с подходящия за “тюлен” уред - хоризонталната стълба с добра за затрудняване на прехвърлянето ширина на надлъжната му тръба. Този уред се вижда и на клипа - след 3:40 работим на отвесните му страни. “Тюлена” е на хоризонталната му част, с успореден хват, всяко повторение е достатъчно експлозивно за да се прехвърли тръбата и да легне тялото стабилно върху стълбата за пълна гръбна екстензия. Не закачам краката, просто вдигам много - идва ми над пъпа, силовата част на движението е много удължена, като най-близкото до това удължаване е “офицерското” коремно. Трудността ми е еднаква с тази на силовите

01.05.21
19:38

Почти няма спортен дневник, в който да не се споменават болежки. Човек ще си каже: ”този спорт много травматизиращ, глей какво си причиняват хората!” . Само че аз познавам и много неспортуващи хора, както и техните болежки. И като ги съпоставя, излиза че ние, спортуващите, сме “в космоса” в сравнение с неспортуващите, само че проблемите ни, споменати в спортен дневник, веднага се асоциират със спорта ни, като причина. Не че няма и такива, но наистина, неспортуващите са много по-зле и то без “причина”. Нормално било, години, стрес, болно време дрън-дрън. Много сме си добре! При нас “болежките” са проблем по време на спорта ни, а при неспортуващите са проблем след като станат от леглото, че и в него. Без спорта вероятно щяхме да сме като тях - по-стари и по-болни. И поне си имаме “причина” за кахърите :)
Ей, най-после го направих този TRX. Общо взето нещата които правя с него се припокриват с халки с ниско окачване, като в клипа на Йовчев в дневника на James Hinks, първите 6 минути. Разликите са малки

02.05.21
18:59

Днес, последната ми тренировка - активна почивка, без ластици или TRX, с водещи упражнения:
“тяга” на лост - от горно положение на T2B изпъване на тялото нагоре покрай лоста и връщане до горно положение на T2B отново, без отпускане, само че го правя на хоризонталната стълба с различни ширини успоредни хватове;
flying ass с опора на по-ниската част на успоредката и стъпване върху по-високата - моята е на 2 нива;
различни повдигания на краката от опора на успоредката и спускания от вис надолу с главата под нея - с разкрачване, с въртене на крак през тялото и встрани, въртене на L;
единици силови с всевъзможни хватове - широк, раменен, тесен надхват, тесен смесен, подхват;
единици тюлени с всички възможни ширини - 5 са ми възможните;
единици L to HS срещу всяко силово или тюлен;
разни клекове;
всичко в 5 кръга
Това ми е най-леката тренировка, която я използвам за почивка в края на тренировъчния ми цикъл. Аз обикновено споменавам само нещата, които се променят - окачване на ластика, TRX-а или липсата им, но във всяка тренировка има и неща като силови, тюлени, J или хоризонтални набирания, “пружини” - разпъване на предна везна под успоредката е това, L to HS, L to planche, ниския му вариант - нещо подобно от долно положение на кофа без вдигане и др.
Започва голямото “яйцеядене” :)

04.05.21
23:01

Вчера, ластици с високо и ниско окачване със силови, разноименни крака на равно.
Днес ластик с раменна височина на окачване с тюлени, успоредни крака.
Другото същото и в двете тренировки
Храната и алкохола не тежаха. Много хубаво време - започнах да хващам тен ... на къси панталони и чорапи. Добре че не е и на потник, че тогава ще съм “картинка” :)

05.05.21
23:01

Малко промених “порталния скрипец” с ластици, за да има по-голяма разлика с “мелниците” с ластици. Порталния скрипец го оставих само на широки ширини и 3 височини, а мелниците на по-тесни, да дърпат повече напред и назад, като разлика. Двата ластика едновременно дърпат прекалено много, ако са тесни, всеки по 45, а като редуване на страните може да се постигне по-голяма амплитуда на опъване - мелниците, което за торса, като редуващо се съпротивление е супер. “Порталния скрипец” ще си остане малко по-”козметично” ориентиран, за горната част на тялото. Мелниците с повече торс и опора с краката. Другото пак така.

06.05.21
23:57

Днес съм на свинско. Писна ми от агнешко, вчера го доядохме + 2 агнешки главички. У нас главите - свински, агнешки, че и дори от риба (най-често за чорба), са на почит, но в интерес на истината не взимаме много често. Виж език, сърце, шкембе, взимам често, като ги задушавам накуп с други меса без кокал и зеленчуци, за “цвят”.
Не бях пил ракия от великден <- мислех да го пусна във “виц на деня” :)
Добре се получи разликата между “порталния скрипец” и “мелниците” с ластик, така ще остане. Трудно ми се разбират движенията без визуална представа, някои и с проба.
Шантава седмица - не слях почивните и почивам, работя, почивам, трябва ли да работя, кога, дали ...

07.05.21
19:50

Дали - не, не работих днес. Имах си лична работа, закучиха се нещата, напредна времето и си спестих работния ден. Петък - майстор :) Намерих си пилешки трътки в Перник - там си имах работа, тренировката с TRX по план, бира със съратници, нормалните неща

08.05.21
21:04

За който са му останали великденски яйца, да гугълне “яйчна салата”. Давам само идея, няма смисъл да давам рецепта, защото възможностите са изключително много и салатите си ги бива - просто не могат да се сгрешат. Моята даже в момента е с попарени селъри и праз лук - просто ги имах и нямаше какво да ги правя, нарязана свинска пържола от вчера и обикновено, домашно, кисело мляко към майонезата, а не цедено. По същия начин се справям и с останалото бяло месо, ако сме яли пилешко - на пилешка каша, в която аз задължително слагам и гъби. Рецепти също бол, даже може без брашно а със сметана, а ако го имах днес, щеше да е в яйчната ми салата. Като цяло, “all inclusive” кухня - можеш да разпознаеш вчерашното меню в днешните гозби, с правилните “поправки”. Така де - прасета нямам на терасата в София, а хората по света мрат от глад. Храна изхвърлям рядко и с душевни терзания. Нещо - бездомно куче, котка, ако мога да нахраня, пак по-добре, от колкото да се хвърля. А яйчната ми салата, с пресен копър, чесън и настъргано отгоре сирене, само хапнеш и веднага огладняваш.
Днес, тази тренировка, без ластици и TRX, “активната почивка”.
Ходейки по улиците около нас, все още предимно с къщи, стигам до извода, че тази година ще има много плод по дръвчетата.

15.05.21
13:23

Тренирам и вадя късмет с времето за сега - все още не ме е ограничавало, което ще рече, че за тази година все още съм с 3 дена без спорт. Движа се и с колелото, малко - 12-13 км. ми е дестинацията на която работех миналата седмица, в двете посоки.
Свалих едно приложение за следене на калории, с цел да се запозная с него преди да го препоръчам на мой приятел с наднормено тегло и лоша самодисциплина. В момента го тестваме 3-ма човека от групата с която спортувам - един с цел поддържане на килограми, друг с цел качване на мм и трети с цел намаляване на килограми. Това не е толкова интересно. По интересното е, че покрай възможността да внасям нови продукти се позаинтересувах от вейп течностите, защото пуша вейп. Излезе, че един грам изпарена течност съдържа 4-5 калории :) Видя ми се любопитно, затова го споделям

21.05.21
23:42

Покрай приложението установих, че се храня с интересно съотношение - 44% мазнини, 28% въглехидрати и само 17% протеини, средно до момента за целия период, в който го тествам. Имам и 11 % “други” калории, които няма да коментирам :) Почти винаги съм в калоричен дефицит, но мисля че формулата която използва приложението е със завишени калории. Винаги съм далеч от препоръчаните въглехидрати, мазнините винаги съм отгоре, протеините, за 10 дена, само два пъти съм ги докарал, а в повечето случаи са на половина от препоръчаните, според приложението. Не съм си променил храненето, а просто наблюдавам какво пише. То и в настройките съм дал “поддържане на тегло”.
Взех си нови ластици, пак 45-ки и мисля утре или в други ден да ги сефтосам. Старите са се нацепили вече и двата. На лостовете вече се шегуваме че имам бутон “спри дъжда в шестака”, защото когато ми дойде време за спорт, спира за времето в което съм там. Лошото е че бутона май не работи в ситуация “спри дъжда докато се прибирам с колелото” :)

21.05.21
23:57

Не знам ...аз те видях ,колко ядеш))).

Веднъж дневно ли се храниш?

22.05.21
20:44

Храненето ми е различно, когато съм в София, където мога да готвя и когато съм в командировка, където не мога да готвя. Когато съм в София никога не закусвам - кафе и газ, а вечерята ми е “домашна”. Когато съм в командировка винаги закусвам, а вечерята е зле, особено последната година покрай мерките.
От както съм качил приложението съм само в София. Няма закуска, много кафета без захар, на обяд, ако хапна нещо, е от рода на пилешки крилца или плод, а вечерята е със салати и готвено. Например днес, до момента, съм с 525 калории, 290 от които са от 2 бири след тренировката. Тепърва ще сядам да вечерям с шопска салата, сухи мезета и пилешки трътки - нз. колко ще излязат. Приложението твърди че ми трябват 3112 калории, което съм го достигал само 1 път, на 13-ти - минах го с 99 калории, с една бутилка бяло вино за довършване след предистория :) Протеините също съм ги надхвърлял само 1 път и 1 път бях почти на ръба, с преяждане със свински език и с преяждане с пилешки крилца. В Парк Център София има едно заведение Fish & Chips - уникални крилца правят, а аз имам отстъпка там като колега от съседен магазин, в който работех миналата седмица. Килограмите ми не мърдат, но и аз не променям нищо - само наблюдавам. Според мен имам някаква заигравка с консумацията на повечко мазнини и малко въглехидрати, което е от години, защото така съм си се хранил и преди да гледам какво правя. Другото е че основното ми хранене е обилна вечеря преди лягане. Освен това май и тези калории дето ми ги препоръчва са повечко - формулата която ползва е на Мифин-Сейнт Жур

Мнението беше редактирано от Dymag на 22.05.21 21:02.

24.05.21
23:35

Вече втора тренировка съм с нови ластици, пак 45-ки. Не са се отпуснали още и доста затрудняват системите ми :)
Храненето ми продължава да ме изумява. Ето го, последните 4 дена. Предишните не са по-различни
А, да, на 21-ви съм набил вечерята за обяд. По принцип цъкам там да брои и редовно греша иконките

Мнението беше редактирано от Dymag на 24.05.21 23:40.

25.05.21
21:44

Това, псувните, са много безсмислено и опорочаващо интимната близост, нещо. Сега, от какъв зор, ще имам желание за интимна близост с родата на някакъв идиот, който е предизвикал негативно отношение в моето съзнание? Абсолютно не го разбирам! А и как така, в такива хубави работи с любим човек, ще намесвам някакъв кретен, който ме е изнервил, примерно!? Тъпа работа, без разумна логика. От горе на всичко принизява тези хубави и лични неща, асоциирайки ги с някаква негативна емоция. Сек*а наказание ли е? Нещо гадно? Не го разбирам. Нямам в речника си псувни. Пиша го, защото около мен има много “каруцари” :)
Аз не мога да се отърва от спорове за спорта си. Първо, разглежда се отделно от понятието “спорт” и противопоставя различните начини на практикуването му, което е безсмислено и опорочаващо хубавите работи. Като псувнята. Второ, непознаването на някаква спортна дейност, не я прави неефективна или несериозна ... майка му може и да е хубава :)
В момента търпя атаки от “лостаджии” за всичко допълнително, което вкарвам в тренировките си - ластици, TRX, крака (ти да видиш). От една страна, критики от спортуващите с тежести, че нямам такива, от друга “лостаджиите”, че вкарвам нещо различно от железата - не е лесно ... всъщност лесно е, защото спорта е нещо лично, само за този който го прави, като работите с любим човек. Ща, не ща - за мен си е.
Не псувайте, хора, няма смисъл и обиждате любимите си хора

25.05.21
22:36

Защо, въобще, ти пука кой какво мисли за “спорта” ти?

25.05.21
23:22

Кой пък е псувал и защо?
Като станат и те на 49 г., да ги видим колко и какво ще могат да правят. За да критикуваш някого задължително трябва да си поне с едно стъпало над него, иначе си абсолютен смешник.
Ама те точно тия критикуват. Даже има хора, които въобще не разбират трениращите /за какъвто и да е спорт/ и го считат за губене на време.

26.05.21
07:44

Явно си много комуникативен и затова, просто не влизай в безпредметни разговори и/или по-добре си смени средата, ако те натоварва :) Аз тренирам сам повечето пъти, вярно е че хората сме социални уж, но си има и предимства.

26.05.21
08:36

Бе много чуствителни тука)))).

26.05.21
09:50

казано от Dymag на 25.05.21, 21:44:

  Сек*а наказание ли е? Нещо гадно? Не го разбирам.

🤣
Да попитаме някой педофил или шматарок в затвора ?!

26.05.21
21:25

Псуването няма нищо общо с носталгията на мои приятели към времената, в които пилихме стави без акъл и не можехме нищо. Аз ги обърках двете по различни поводи, в едно мнение - впечатления от деня :)
Отричането на нови, непознати или невъзможни към момента неща, си е страх или срам от провал към момента, хейт за оправдание и духовен мир, неверие в нещо, което в някаква степен обезценява досегашния натрупан опит. На никой спорта не е съвършен и търпи ограничения от житейските възможности за практикуването му. Не съществува най-добър трибоец, който да е и най-добър гимнастик, и най-добър плувец и т.н. Обаче всяка рамка предлага повече неща от собствената и стесняването и заради собствената такава са си “камъни в собствената градина”, особено когато си любител - тогава рамката е доста широка. Защото спорта е нещо изключително лично - каквото правиш си е единствено за теб, като резултат. Човек може да спортува неправилно навсякъде, както и по-добре навсякъде. Винаги има начин за развитие, според години, възраст, пол - много е лично, наистина.
Отдавна никой не ме вижда кльощав хърбавел, какъвто бях, с 4-ка по физическо в училище, а виждат “това е до ген”, като оправдание за успех или неуспех. Дават ми за пример едно време, когато всички можехме едно и също нищо, за да си оправдаят застоя от откъсването от спорта и неуспеха си в поддържането на добра форма. Мирогледа на одъртяващите е страшна работа. Проблема е че искам да помогна, а срещам стена.
Това, за псуването, е по повод материали за успели спортисти за включването им в методите на спортуване на ластици и халки като TRX, които давам за пример и хейтърските коментари под статиите.
На хора които искат помощта ти, но не я приемат, няма как да се помогне

26.05.21
22:01

Абе човек...какво си пушил последно???)))

26.05.21
23:56

Сам си го забърквам - 5 калории на грам :P

казано от Dymag на 26.05.21, 21:25:

Псуването няма нищо общо с носталгията на мои приятели към времената, в които пилихме стави без акъл и не можехме нищо. Аз ги обърках двете по различни поводи, в едно мнение - впечатления от деня :)
Отричането на нови, непознати или невъзможни към момента неща, си е страх или срам от провал към момента, хейт за оправдание и духовен мир, неверие в нещо, което в някаква степен обезценява досегашния натрупан опит. На никой спорта не е съвършен и търпи ограничения от житейските възможности за практикуването му. Не съществува най-добър трибоец, който да е и най-добър гимнастик, и най-добър плувец и т.н. Обаче всяка рамка предлага повече неща от собствената и стесняването и заради собствената такава са си “камъни в собствената градина”, особено когато си любител - тогава рамката е доста широка. Защото спорта е нещо изключително лично - каквото правиш си е единствено за теб, като резултат. Човек може да спортува неправилно навсякъде, както и по-добре навсякъде. Винаги има начин за развитие, според години, възраст, пол - много е лично, наистина.
Отдавна никой не ме вижда кльощав хърбавел, какъвто бях, с 4-ка по физическо в училище, а виждат “това е до ген”, като оправдание за успех или неуспех. Дават ми за пример едно време, когато всички можехме едно и също нищо, за да си оправдаят застоя от откъсването от спорта и неуспеха си в поддържането на добра форма. Мирогледа на одъртяващите е страшна работа. Проблема е че искам да помогна, а срещам стена.
Това, за псуването, е по повод материали за успели спортисти за включването им в методите на спортуване на ластици и халки като TRX, които давам за пример и хейтърските коментари под статиите.
На хора които искат помощта ти, но не я приемат, няма как да се помогне

Срещам различни риакции за спорта от ( бивши спортисти , пиячи , е...чи и прочие чи ..)
- Аз мога !
Обикновенно отговорям със - Докажи !?
- На тези години и спорт !? ( всеобщото схаваще е че на “тези години” трябва да си “улегнал”. Няма нужда да пояснявам разбирането за улягане :-)))) ) 
Обикновенно питам - Защо !?
- Защо го правиш ?
Обикновенно отговорям със - Защото мога !?

До сега никой не е успял да ми даде довод да не го правя :-).

Да не споменавам оправдянията, които чувам защо не спортува !?

27.05.21
09:22

Защото са им отслабнали кръст, колене, лакти и може сериозно да се контузят 😀 Или пък имат високо кръвно и може да получат инфаркт/инсулт докато тренират. Или пък в момента нещо ги боли, а като млади много са спортували 😉

27.05.21
11:57

казано от Dymag на 26.05.21, 21:25:

На никой спорта не е съвършен и търпи ограничения от житейските възможности за практикуването му. Не съществува най-добър трибоец, който да е и най-добър гимнастик, и най-добър плувец и т.н.

Е сега вече те изядоха кросфитърите :D Те могат всичко, даже и неща, които още не са пробвали. Според мен дори джедайте от Междузвездни войни са взаимствани от кросфита, но Лукас не го афишира, за да не му заведе дело Рийбок...Тру стори!

казано от Dymag на 26.05.21, 21:25:

На хора които искат помощта ти, но не я приемат, няма как да се помогне

Абсолютно!

27.05.21
16:26

Мисля си ги аз приятелите, какво да правя, пък и на мой терен идват - на лостове. Познавам си недостатъците на спорта.
Разгадах си калориите, след като порових в “гривната”. На калкулатора съм задал ежедневна физическа активност, но тренировките ми не са с висока интензивност. Базовия метаболизъм се предполага да ми е 1804 калории. За 26-ти гривната, която съм пускал по време на тренировки, ми дава че съм изразходил общо със стъпките 548 калории, което общо с базовия ми е 2352 калории, а за деня съм приел 2545. Това всъщност е отгоре с 193, а не от долу с 567.

27.05.21
21:29

Днес пак - излязох за бира с приятели, но за всеки случай, раницата с такъмите за спорт на гърба. Дъжда пак, като с магическа пръчка, спря и съответно тренирах с пълна програма. Ще започна да вярвам в свръхестественото :)
Черешите са започнали да червенеят - в моят район има много, даже днес опитах 2-3, джанки съм си късал още преди седмица. Много обичам като тръгна за лостовете да се придвижвам от дърво на дърво - джанки, вишни, череши и черници има по пътя, който е 200 метра

28.05.21
23:05

Май вече е безсмислено да пиша че днес дъжда е спрял като съм отишъл да тренирам :) Новите ластици все още ме мъчат, но започнаха да се отпускат. То днес им беше четвърта тренировка - влязоха в употреба на последните 2 тренировки с ластици от предишния цикъл, после имаше TRX и без нищо, вчера високо и ниско окачване със силови, днес раменна височина с “тюлени”, циклите си вървят. Кръста ми обаче страда, като вкарам скачане на въже - сутрин докато се размърдам след ден със скачане в тренировката си е “крива работа”. А съм си харесал едно ново, скоростно въже за скачане ... ще видим

29.05.21
12:20

Преди две мнения споменах че познавам недостатъците на спорта си, като имах в предвид спортуването със собствено тегло на успоредка и лост. Реалните недостатъци са ограниченията от прекалено много тежест или липса на такава, но по-сериозните са в разбиранията на самите спортуващи.
Едното е че не всичко започва и свършва с успоредката и лоста. Не съм там да се набирам, да помпам кофи или силови, там съм за да упражня мускулатурата на тялото си. Успоредката и лоста са уреди, като лежанка и скрипец (не буквално), не са спорт, а средство. Адекватното спортуване ги използва, а не им се подчинява. Има и земя, пейки, шведски стени, разни катерушки, могат да се ползват камъни, ластици, пудовки, халки, TRX или въжета, пешкири (за хват), стойки за лицеви или паралелки, и др. според възможности и цели. Самоограничаването, не поради липса на възможност или здравословен проблем, е най-голямата спортна тъпотия, която води неизбежно до застой, дори при редовно спортуване ... макар че пак е по-добре от нищо.
Другото е ясно, обичайните заподозрени - страх, срам и мързел. Страх от евентуален неуспех, срам от моментна слабост, неумение или себе си, мързел като мързел - все пречки за спорт. Сериозни пречки.
Има ли го горенаписаното, губи смисъл всякакъв разговор за реалните недостатъци и всякаква конкретика за покриване на равнини, крака и т.н.

29.05.21
12:30

казано от Dymag на 29.05.21, 12:20:

Самоограничаването, не поради липса на възможност или здравословен проблем, е най-голямата спортна тъпотия, която води неизбежно до застой, дори при редовно спортуване ... макар че пак е по-добре от нищо.

Зависи какво спортуваш. Аз ако не обръщам/клякам/бутам раменна две седмици, после ми трябват поне 2-3 тренировки да влезна в час като техника.
Разбирам какво искаш да кажеш, аз си промених доста мнението последно време - ако спортуваш за здраве, е хубаво и да ти харесва това което правиш.
Интересно е как колкото по-силен ставам, толкова повече осъзнавам как има много по-важни неща от колко вдигаш, колко пъти се набираш и т.н :D :D :D #21годишнаМъдрост

29.05.21
12:33

Точно си представи че не обръщаш/клякаш/буташ раменна, а помпаш гърди и бицепс, а другото са “глупости” и съвсем ще ме разбереш :P

29.05.21
18:36

Никога не ми е харесвало това, което правя в залата. Харесва ми това, ЗАРАДИ което го правя. Нарича се дисциплина.

29.05.21
22:02

На мен ми харесва това, което правя. Когато ходех на зала ми харесваше също, що се отнася до спорта, но не ми харесваха някакви неща като ангажирането на уредите които ползвам от други спортуващи, разните изисквания за посещение, разстоянията и затвореното пространство. Много непредвидимост има и в предвид житейските ми и служебни ангажименти - няма да мога да си гарантирам това постоянство. Но ми харесва или пък е самовнушение, за толкова години. В момента не мога и да си представя да не спортувам. При мен и да е било някога дисциплина, вече не е, буквално, забравил съм какво е да не спортуваш. И няма връзка със здравословен начин на живот, хранене - то се вижда от предишните ми мнения с приложението, в което между другото има и ракия и си я отбелязвам, сън, визия, качване или сваляне - мажа яко другите работи :) Сам по себе си е. Много странно ... обича да копа човека - визирам себе си, метафорично. И съм доволен
Започнах да вкарвам вертикалните повдигания на human flag пред и зад тяло, дето ги наричам “възможно” и “невъзможно”, както и обръщането от L до стойка на една ръка до успоредката с другата на нея, на единици след тренировката, че ги бях позарязал. Завършващ кръг от “тежки единици” е обичайно за мен и в него им е мястото

30.05.21
13:51

В моите тренировки основните движения са:
- вариации на силово, коремно и предна везна;
които редувам с:
- вариации на planche и HS
Характерното е че не задържам крайното положение на тялото, за време, а акцентирам върху прехода до заемането му и веднага връщам, за бройка, като повторения.

Примери с производни на предна везна и прогресии за предна везна:
“Пружина” под успоредката (свиване и разпъване на предна везна от вис под успоредката), J-набиране с повдигане или задържане на торса в J-положение, набирания с повдигане на предна везна (същото като J-то, но с хоризонтално изпънати крака), даже бих сложил тук и “тяга” на хоризонталната стълба, при която дебелината на напречната тръба пречи тялото да заеме вертикална позиция дори в крайно положение.
Примери с производни на planche и HS и прогресии за тях:
L to HS, същото с подпрени на успоредката рамене, L to planche (с прави ръце), спусната кофа до нисък planche без вдигане на кофата (ниския му вариант, свити ръце, гърдите са разпънати), flying ass със стъпване върху успоредката.
Разликите при силовото се изчерпват с хватовете - широк, раменен, тесен, тесен-смесен и подхват. Производните на коремни при мен са “тюлените”, при които разликите отново са в хвата - 6, 5, 4, 3 и 2 напречни стъпала на хоризонталната стълба между хвата.

Между редуването на основните движения, вкарвам ластици или TRX, на принципа ластик или TRX, дърпащо със собствено тегло, ластик или TRX в обратната посока, бутащо със собствено тегло. След тях правя крака и това ми е един кръг. Кръговете обикновено са 5, което е удобно в предвид възможните ми 5 хвата на силово и “тюлен”. Това е другото характерно нещо, че в една тренировка не повтарям едно и също упражнение, като хват или вид, което се отнася и за ластиците, TRX-а и упражненията за крака. След кръговете правя няколко завършващи движения, които наричам завършващ кръг и представляват някакви тежки единици или такива с утежнено изпълнение, като силово с “отсичане” (изпълнение на силово след няколко секунден пълен вис), L to HS със задържане на HS, понякога и камък, ако не е присъствал в тренировката, “възможни” и “невъзможни. По принцип изхвърляне на камък от земята над глава назад понякога го правя срещу “тюлените”.

Повторенията в една серия с ластик са ми 10, на ръка, защото ги изпълнявам с една ръка - един ластик, с изключение на “обличане и събличане” с ластик, което изпълнявам с 2 ръце и присъства в 2 от 4-те тренировки с ластик в един кръг. Повторенията с TRX в една серия са ми 15. Повторенията със собствено тегло в една серия са между 5 и 10, като често са клъстерни, като изреждане на всички хватове на “тюлени” и силови от широко към тясно. В една тренировка се събират 100+ повторения с ластик или TRX, и 50+ повторения със собствено тегло, които не са набирания и кофи :)

Условно съм обособил 6 различни тренировки, според 4 различни окачвания на ластика в 4 тренировки, 1 с TRX и 1 само със собствено тегло и движения, които не присъстват в предишните. Тя ми е по-лека, в нея на мястото на ластика или TRX-а изпълнявам различни повдигания и спускания на краката от опора или вис на успоредката, въртене на L и др., а силовите, “тюлените” и L to HS са на единици. Тази тренировка я наричам “празна” и “активна почивка”.
Това ми е един тренировъчен цикъл от 6 тренировки, след което всичко започва от начало, без почивен ден. Една тренировка ми отнема между 40 и 60 минути, рядко повече или по-малко, в зависимост от колко човека спортуват с мен. За тази година не съм спортувал 3 дена

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1