Начало на 36 г.

Темата е заключена.

Момчета, ще карам направо, за да не ви досаждам с патетични простотии от сорта на това как до сега съм лежал и нагъвал непрекъснато по 3 кутии майонеза на хранене с по 5 шоколада между храненията, но изведнъж ме е озарила светлина и ми е просветнали, че искам да приличам на Арни от най-добрите му години. Не, не е това. Винаги съм знаел, че рано или късно ще заприличам на мазна и космата топка (puke). Жена ми е малко по-деликатна, казва ми че съм заприличал на мечок (hug). Но началото към моето по-добро аз, поне на външен вид, отлагам непрекъснато.

И така до днес. Когато съм вече на  36 г., 179 см., 100 кг. Ангажиментите ми през деня не ми позволяват да посещавам зали... или това ми е много удобно извинение да не го правя. Както и да е. Дойде момент, в който не мога даже да тичам с детето - нито мога да играя на футбол с него, нито на нещо друго - на 50-тия метър вече съм задъхан. А и усещам че просто тежа, не само фактически, а и тежа на самия себе си като килограми. Освен това не искам да се поглеждам в огледалото, от което нещата не стават по-добре, разбира се...

Ще се радвам ако някой реши да сподели мнението си за следното:

- Както споменах, аз съм на 36, 100 кг, 179 см. Никакви мускули не се виждат от никъде. Искам да променя това. Според вас, на тази възраст (при положение, че хората които познвам, а и тук повечето сте започнали доста по-рано), дали не е вече късно? Питам, защото ако ще правя нещо, искам да го правя смислено и ако изобщо би довело до резултат. Мечтая си за плочки на корема (еее... чак плочки), но ми е ясно че е малко вероятно да се случи. Или греша?

Знам че аз съм си виновен и си мисля, че знам и какво е трябвало да направя. Въпросът е, дали вече не е малко късно.

- Второто нещо е, че ако според вас има смисъл, и бих могъл да постигна някакви резултати макар и на преклонна възраст, дали бих могъл (отново според вас) да го правя вкъщи. Единственото време, в което бих могъл да се занимавам със себе си е сутрин рано - за около 40 мин.

Извинявам се ако темата се повтаря с предишна такава, но не успях да намеря в по-старите постове. Ако модераторите преценят - нека я преместят или изтрият.

Благодаря предварително на всички!

Здравей!

Не съм от момчетата, но ‘що пък да не се изкажа? :)

- Какво й е на възрастта ти? Говориш така, сякаш си на 106 с хиляди болежки. Никога не е късно да започнеш да се движиш и да се грижиш за себе си. Прав си, че е добре да се вложи и повече мисъл в начинанието, макар че на първо време кажи-речи почти всяка физическа активност + добър хранителен режим ще ти свършат работа. Плочките на корема не са най-важни, но не са и невъзможни на “тази възраст” :D

Няма смисъл да размишляваш толкова върху миналото и какво е трябвало да направиш - не можеш да го промениш; концентрирай се в сегашно време.

- Надявам се, че се шегуваш за преклонната си възраст, определено го приемам за шега. :) Вярно, сигурно нещата няма да се случват, както биха се случили на 20, но това не означава, че изобщо не могат да се случат. Напротив. Така че: има смисъл да започнеш, не си стар, можеш и да тренираш вкъщи; 40 минути могат да са напълно достатъчни.

Тук обаче идва въпросът каква физическа активност ще избереш. Спортувал ли си нещо? Имаш ли опит с тренировки с тежести?

Въпреки че казах, че почти всяка физическа активност ще ти свърши работа + хранителен режим, съобразен за целта, според мен към тренировки с тежести е хубаво да се насочиш, които можеш да правиш и вкъщи; а ако с времето инвестираш Х лв в закупуване на малко желязо, то в дългосрочен план ще ти се изплати многократно.

На първо време можеш да почнеш с тренировки със собствено тегло и да се концентрираш върху хранителния режим, а като набереш скорост, постепенно да се оборудваш с още по-полезни неща. :)

Опиши как се храниш сега, ако може по-подробно. Колко дни седмично можеш да отделиш за тренировки?

Много полезно ще ти бъде, поне така смятам, да си направиш дневник тук. :)

Carbohydrate

09.05.16
20:29

ЕЕх, човек....започнах с лостовете на 37,тогава ми влезе фикс идея, че мога да направя стойка на ръце и ето това https://www.youtube.com/watch?v=CVAXtIh4RlA
преди да почна обаче, съм тренирал преди....като се ожених, ежедневието и работата станаха на първо място и тренировките останаха доста назад....та, на 37 почнаш с лостовете...след една година точно, децата на съучениците на моите деца ( понеже ходих да тренирам на лостовете в училище) почнаха да казват на моете деца, че съм голяма работа))) и те се гордяха с това....Това ме мотивира още повече...преминал съм през всичките етапи на мазнотията)))....каква преклонна възраст?!, знаеш ли, че сега можеш да прогресираш повече, отколкото, ако беше на 20 години??? Ами можеш! Сега можеш да промениш бъдещето...знаеш ли, че една година е много време и в същото време, ако тренираш през годината редовно,..няма да се познаеш после....ще ти хареса, ще ти се повдигне самочувствието, ще си подобриш здравословното състояние, ще( най-важното) имаш толкова тестостерон, че 20 годишните ще си мечтаят за това...ще се подмладиш, ...това е нав свят,...и той те очаква....когато учиника е готов, ще си намири учителя)))...нов живот бейби)), готов ли си за него?!

09.05.16
23:18

казано от Димитър Димитров на 09.05.16, 17:52:

- Както споменах, аз съм на 36, 100 кг, 179 см. Никакви мускули не се виждат от никъде. Искам да променя това. Според вас, на тази възраст (при положение, че хората които познвам, а и тук повечето сте започнали доста по-рано), дали не е вече късно?

Никога не е късно. Мога да ти дам пример с 10 години по-възрастен от теб, който започна да го тренирам преди по-малко от две години и в момента кляка 3-ка със 170 килограма и бута малко повече от личното си тегло на раменна преса. Отделно вече не пие и предишните лекарства, всъщност не пие никакви - няма нужда просто.
Мога да ти дам и примери от Форума, почти същите начални условия и пак доста по-възрастни от теб при започването.

Питам, защото ако ще правя нещо, искам да го правя смислено и ако изобщо би довело до резултат.

Това с резултата зависи само от теб и от усилията, които ще положиш.

- Второто нещо е, че ако според вас има смисъл, и бих могъл да постигна някакви резултати макар и на преклонна възраст, дали бих могъл (отново според вас) да го правя вкъщи. Единственото време, в което бих могъл да се занимавам със себе си е сутрин рано - за около 40 мин.

36 години са далеч от преклонна възраст, е, малко късно е за състезателна кариера в някои спортове, но не е късно за начало. Резултатите могат да са отлични дори и в домашни условия, а 40 минути сутрин са напълно достатъчни.

10.05.16
05:40

Ти си младеж, сутрин е идеално и 40 минути са си достатъчни даже предостатъчни.

Вероника, Carbohydrate, James, ISB,

Много ви благодаря!!! Ще се захващам тогава, обаче обещайте да ме наглеждате. Аз няма да чакам на готово и за това вече съм готов с нещо като план. Вие само кажете дали става.

Значи сутрин като стана, си пускам тв-то на някой музикален канал и правя следната серия:

5x лицеви опори (повече няма да мога просто)
10х коремни преси (мога и много повече)
15х напада
20х клякания

В продължение на 30 мин с 1-2 мин. почивка между сериите.

Имам една малка лежанка/пейка (сгъва се от едната страна) и едно куфарче с гири и тежести от около 30 кг. Да ги включа ли и тях?

казано от Вероника Налбатска на 09.05.16, 19:25:

Опиши как се храниш сега, ако може по-подробно. Колко дни седмично можеш да отделиш за тренировки?

Вероника, хранителния ми режим липсва. В смисъл, че не е особено режим. Сутрин изяждам някаква закуска от баничарницата до офиса. Много рядко обядвам. Вечер се натъпквам с вкусни манджи. В интерес на истината вкъщи почти не ядем пържено и може би за това още не съм станал 200 кг. Пия газирано. Не пия алкохол. Пуша. И хляб почти не ям. Опитвал съм някакви хранителни режими за отслабване, но нищо. Много лесно пълнея, но отслабването е просто невъзможно.

Движа се много малко - от апартамента до колата пред входа, от колата до бюрото в офиса и обратно. Общо взето е това. Иначе бих могъл да тренирам всяка сутрин.

Помагайте!

Успешен ден!

Мнението беше редактирано от Димитър Димитров на 10.05.16 12:18.

казано от Димитър Димитров на 10.05.16, 10:08:

Много лесно пълнея, но отслабването е просто невъзможно.

Отделям това изречение, за да си го прочетеш отново след няколко месеца. Сам ще разбереш защо.

А темата ти я прехвърлям към дневниците, защото е чудесен старт на такъв.

Здрасти Митак!!!Реших и аз да се ‘втъкна’ в твоята тема.За разлика от по-горните коментари(на все напреднали в областта хора),аз също съм начинаещ като тебе,и също съм на 36 години като тебе.Какво ни е на възрастта-защо да е късно за това,което се опасяваш.По-добрия вариант е спорта,отколкото вечер примерно,или когато и да е-да се чудим от коя ракия да си налеем,и каква салата да си направим и да се ‘накълвем’ доволно(пример давам просто-разбрах,че не пиеш).Не мислиш ли?Аз започнах преди месец и малко,и мога да кажа със сигурност,че е по-добрия вариант,отколкото живот без спорт,движение.Разликата между нас е,че аз съм на обратно(на 180см съм 73кг).Давай смело-няма нищо страшно.След време ако имаш възможност-посещавай някоя зала.Щангата друго ‘обажда’  брат-ще станеш като струна-щангата ‘лекува’ да знаеш. След време-гърбината ще ни се изправи:D…..Пожелавам ти успех в начинанието и...........ще се срещнем по средата с тебе(аз в покачване на тегло-ти в редуциране)...П.П Тука има хора,които си разбират от работата-ти драскай по некой ред-никой няма да те пренебрегне.....Забравих да спомена-Ако можеш спри цигарите!!!Пуших ги колко-13 години.Поне бях ‘икономичен’-с едно кафе-4 цигари:D.По-добре се чувствам определено след тях.По отношение на парите,като разход-същото е,само ,че сега вместо за цигари-давам ги за храна(качествена).Искам да кажа,че мотива да не е да спестиш лев,а чисто здравословен.

Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 10.05.16 13:26.

11.05.16
08:41

Здрасти адаш и аз да ти дам малко кураж.
Според мен без да познавам твоето ежедневие наистина си търсиш оправдание че нямаш време. Имаш ли желание време ще намериш.
Ето го и моя личен пример: И аз като теб но преди 2 години /34/ мислех че вече съм стар за тия работи. Аз съм висок 180см. и бях станал 100кг. но след един ловен излет в балкана едни старчета на по 70 години направо ме оставиха без дъх при прехода до следващата пусия и осъзнах че трябва да направя нещо. Започнах с намаляне на храната /само обядвах и вечерях /но нямаше ефект след което се замислех какъв спорт обичам и така стигнах до басейна. Започнах с 300м. крол три пъти седмично през обедната си почивка /вместо лавче и кафенце с колегите/сега съм  плувам по 2500м. крол за 55 минути. Реших че имам сили и другите два свободни дни ги запълних  с упражнения с TRX въжета у дома. Относно храната: започни да се храниш редовно 5 пъти на ден но по-малко /тогава ще имаш резултат/. Пример закуска 40г. зърнена закуска с прясно мляко 10ч. банан, 12:00 обяд ; 15:30 ябълка; лека вечеря до 18:00 часа . Аз изключих всякакво газирано/за пример пиех по един литър кола на ден/, и започнах да пия по 2 литра вода на ден.
И след 2 години резултатите са следните 36г. 180см. 80кг. Относно корема аз до момента съм свалил 16см. от обиколката му и започват да се виждат и плочки /но имам още да работя по въпроса/
Та като заключение: Щом си осъзнал че трябва да направиш нещо ако си постоянен и упорит резултатите ще дойдат.
Успех и недей така с възрастта :)

11.05.16
15:04

казано от Zahadoom на 11.05.16, 08:41:

Относно храната: започни да се храниш редовно 5 пъти на ден но по-малко /тогава ще имаш резултат/

За другите неща си прав(освен двата литра вода, които са критично малко), но за това отгоре си в дълбока заблуда :)

11.05.16
17:48

Възможно е но за самоук това успях да постигна. Винаги съм готов да чуя /особено от компетентни хора /къде греша.

...В този ред на мисли(относно броя хранения-както г-н Джеймс Хинкс подчерта)-каква е значението,дали храненията са 5 на брой,или 3(сериозно питам-просто се качих на тази ‘вълна’за храненията-не съм в положение да се заяждам).Пример:Ако приемаме единица обем храна на ден-има ли значение дали ще са 5,или 3 хранения.Друг пример:1+1=2….0.5+0.5+0.5+0.5= пак е равно на 2.Разлика има ли?(може да съм в грешка,тъй като съм начинаещ).Извинявам се,че поставям въпроса в дневника на Митко.

Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 11.05.16 23:06.

Значението е за процесите в тялото. Първо постоянно си в процес на храносмилане, второ, обикновено честото хранене се свързва и с постоянен пик на инсулина (приета храна -> повишаване на кръвната захар (колко точно зависи от количеството въглехидрат) -> секреция на инсулин). Което пък не е добра идея в дългосрочен план. Също така създаваш зависимост на тялото си - да иска постоянно, макар и малки порциони храна. И ако случайно не му ги доставиш - ангажимент, каквото и да е - тялото ще реагира със сигнал за глад, което ако нямаш подръка нещо добро за храна, ще означава, че ще се нахвърлиш на 1вия джънк, който ти падне ;)

11.05.16
23:41

казано от Марин Димитров на 11.05.16, 23:03:

Разлика има ли?(може да съм в грешка,тъй като съм начинаещ).

На практика няма разлика, поне що се отнася до свалянето на мазнини и/или качването на мускули. Колко пъти на ден ще ядеш е индивидуално и зависи от ежедневието ти, натовареността, количеството храна и т.н.

казано от Херцог Трън на 11.05.16, 23:23:

Също така създаваш зависимост на тялото си - да иска постоянно, макар и малки порциони храна. И ако случайно не му ги доставиш - ангажимент, каквото и да е - тялото ще реагира със сигнал за глад, което ако нямаш подръка нещо добро за храна, ще означава, че ще се нахвърлиш на 1вия джънк, който ти падне ;)

Това е заради големината на порциите. Нормално е, ако разделиш дневните си калории на 6 порции, вместо на три, да огладняваш по-често, защото на всяко хранене приемаш по-малко калории.

Мнението беше редактирано от Петко К на 11.05.16 23:44.

12.05.16
00:23

казано от Zahadoom на 11.05.16, 17:48:

Възможно е но за самоук това успях да постигна. Винаги съм готов да чуя /особено от компетентни хора /къде греша.

Ще го обясня :

казано от Марин Димитров на 11.05.16, 23:03:

Ако приемаме единица обем храна на ден-има ли значение дали ще са 5,или 3 хранения.Друг пример:1+1=2….0.5+0.5+0.5+0.5= пак е равно на 2.Разлика има ли?

Теоретично за калорийния прием разлика няма. Разлика има обаче в секрецията на инсулин, грелин и лептин в зависмост от честотата на храненията. Тоест едно и също количество храна(като калориен еквивалент) може да предизвика различни отговори и процеси в тялото когато бъде разделено на различни по честота приеми.
За да не навлизам излишно в подробности, които всеки може да намери сам тук и тук, само ще вметна, че големите имена в тренирането казват за този начин на хранене, че единствения му недостатък е, че просто по-бавно се качва мускулна маса, но плюсовете му са много повече от всички останали начини на хранене.
Заблудата за малките порции на често при сваляне идва и от там, че за някой с наднормено тегло, който никога не е броял и смятал калории, намаляването на порциите, дори и при увеличен брой хранения, винаги го вкарва в дефицит и от там тръгва свалянето на килограми.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.05.16 00:37.

12.05.16
05:50

Като продължение, подкрепям Джеймс относно храненето.
Въпроса и,че клишетата от бодибилдинг са копи пейст върху  всичко останало.
На 43 съм, познавам доста хора които са на двуразови тренировки при доста сериозни натоварвания да се хранят подобно.
В началото е трудно, но до след месец тялото почва да се чувства доста комфортно.

Относно оборудването ти предлагам да вложиш около 200 лв. :
- лост за врата около 20 лв
- гимнастичеа ски халки около 50 лв
- въженце за скачане - 10 лв
- пудовки 2 х 16 или 2 х 24 близо 100 - 200 лв
Може да сложиш и един крос
Пудовките може да тестваш в някоя зала и така да прецениш.
Кажи от къде си за да помогнем с инфо.

12.05.16
10:52

А това с качването на мускули заради периода на глад ли е или заради трудното набавяне на калории, или заради нещо съвсем различно ?

Мнението беше редактирано от satisfaction на 12.05.16 10:54.

Добър вечер момчета!!!Благодаря на всички за отговорите.Извода,който си направих от всички отговори е,че не съм бил прав в разсъжденията си.Има един лаф,който гласи;’Не ме гледайте колко съм прост-вижте ме колко съм загубен’.Димитър Михайлов и Джеймс са посочили материал от сайта,който незнайно как за мене ми е ‘избягал’ от полезрението(със сигурност ще бъде прочетено от мене,а и надявам се от автора на темата).Ако съм ви разсмял с моя въпрос сори-за в бъдеще ще внимавам повече,тъй като ще се наложи мнение да искам от вас,но ако продължа да задавам ‘глупави’ въпроси-има голяма вероятност да бъда отсвирен както се казва.Лека и спокойна вечер на всички!!!.....П.П.Мисля,че повдигайки въпроса за храненете,автора на темата също биха го заинтересували отговорите(със сигурност трябва) на толкова много хора,които разбират(следя внимателно форума) от темата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1