Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимБраво, Кала-така те искам:-) Апропо колко набирания правиш с една ръка. Предполагам при твоето ЛТ това даже не би трябвало и да го мислиш. Но все пак в духа на форумните очаквания тук, колко и какво трябва да можеш, да си питам 😀
Мнението беше редактирано от D_M на 17.07.24 22:29.
Набиране с една ръка не мога. В момента понеже не ми е фокус и не тренирам постоянно, гледам набиранията да са по 8 бройки в серия стриктни. Правя ги в кръгове. Преди съм правил по 15-16 на серия, но сега леко съм поохлабил откъм тези движения, честно казано не ме вълнува особено. Правя всичко на усет според деня. .
Иначе днес излязох с колелото, усетих аз че съм поуморен, но не очаквах да съм чак толкова. Вчерашното бягане из баирите въпреки че беше само 1 час и 20 минути си е оказало влияние, заедно с другите активности. Затова че вместо планираното направих по-малко и по - бавно и не сгреших, защото на спускането ме заболя ахилеса, но е в кръга на временното неразположение. Ако бях направил нещо по-дълго можеше и да се наглася.
Големи жеги, от утре мисля да намаляват вече, време му е поне малко да захладнее.
П.С - Сега тъкмо се измерих 70.2 , отиде мускулната маса на кино за няма и 5 дни :): :). Усещам как бедрата намаляха, но са си все така жилави :) :) :) ...
Ебаси майтапа при мен е наобратно, като се товаря целодневно качвам, като спра да се товаря свалям :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 18.07.24 09:46.
Днес и аз правя прочистване :) :) ... понеже наобяд бях на зъболекар :) :) ..
Та сутринта съм ял 2 чаени лъжици мед, прясно домашно грозде преди да ида да карам пресечено 42 км .. После изядох 2 моркова и още малко грозде и това е ... :))))
Като гледам нищо ми няма даже не съм и гладен, само леко ... Чак довечера ще хапна и ще пийна :)
Днес натиснах с колелото леко и направих най-добри карания от 2022-ра преди да се пречувам. Ее тогава бях с по-скапано колело, но разликата сега е че бях с не особено висок пулс и можех да натискам още.. Затова че нещата горе долу са равни...
Сега събота ще ходя по кашана и беклемето, този път ще помагам на един познат, да му прекарвам колелото за ком-емине и ще покарам и с него, до някоя от хижите.
А неделя ако събота се прибера навреме, ще завъртя Витоша 100 с колелото, но още не знам как ще станат нещата и дали ще давам газ или ще карам туристически. Най-вероятно последното..
В петъка направих едно много хубаво бягане. Обаче след това ходих в офиса по някакви мероприятия, после вечерта се виждах с един приятел и в 2.00 часа си легнах и днес станах в 6.30 и после от Лозенец тръгнах с колелото и завъртях цялата витоша и се върнах към 110 км с 2200 денивелация ..
Като цяло бях уморен и от предишните дни с пътувания, но можех да избера, дали да се търкалям днес или да направя това, макар и по-бавно за да не се претоварвам. Е направих го по - бавно за 8 часа и половина, но си спазих плановете и най-важното е че не е било пряко сили. Като се ходи по барове, трябва да си понесеш и последствията, иначе ще се получи едно голямо отлагане.
Утре заминавам за стара планина където един приятел прави ком-емине и има нужда от подръжка. Дано да успее да стигне до беклемето, това за няма и 2 дни. Най-вероятно ще карам с него по нощите да не е сам. Да видим ..
Вчера и днес станаха много интересни дни. Ходих разнасях багажи, смазвах и ремонтирах колела, возих ги напред назад из българия. Карах вчера късно от беклемето до Добрила. А тая сутрин направо за под 2 часа се върнах обратно и карах до софия и даже работя. Изпълних си плана за уикенда на около 200 процента.
Утре ще направя едно бягане в южния парк. Исках да отида в планината, но няма да има достатъчно време за Витоша.
Така като гледам пак съм с 2 кг отгоре, явно задържам вода повече при такива натоварвания в жеги и дълги, няма какво друго да е .. И като се прибера, за няколко дни освобождавам.
Тоя път не усещам да се е натрупала мускулна маса в бедрата :) :) :)
Тази седмица съм понатоварен, освен това карам повече колело, тъй като не остана време и края на месеца ще правя ком-емине живот и здраве. Сега тези 2 седмици ще въртя основно на асфалт, като тази седмица мисля да вдигна още обема в 2 карания сутрин и вечер, горе долу по 100 км да правя на ден, може и малко повече. След края на тази седмица обръщам пък изцяло на каране по ниви и горски пътища, като съботата сега мисля да направя едно много дълго ходене с километри и денивелация из централен Балкан. Съответно и целите са да не предобрям, затова вдигането на обема го вързах за асфалта за свикване.
Относно плановете вървят нещата, обаче хем карам на нисък пулс хем има леко и не толкова недовъзтановяване. Стартирах понеделник сега имам едно каране довечера, за да направя 550 км. Като каранията са сутрин и вечер по около 2 часа и половина. Преди и след работа. Това е изключително ангажиращо, понеже нямам абсолютно никакво време да правя други неща и пак успявам криво ляво да свърша нещо друго.
Утре сутринта почивам, понеже имам друга работа. Вечерта мога и да завъртя малко и оставам неделята когато не съм на работа да направя 100 км до обяд и след това може би още от 50 до 100 и приключвам с този етап на експеримент и подготовка. След това ще почивам понеделника от каране и минавам на горско, но вече в по-нисък обем, като съответно ще започна да карам и с 5 кг раница не че не съм свикнал, но все пак, да не забравям...
Проблема е че времето много мъчи, особено привечерните карания, колко и да се свиква се усеща тежко. Но с времето ще е така занапред, летните месеци ще бъдат фурна.
П.С—та се промениха плановете, тъй като събота няма да имам време за цял ден балкан, но това не е кой знае каква болка.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 09.08.24 14:10.
Миналата седмица имах повече работа. Чак като отидох към София потренирах и събота се качих от Бухово до връх Мургаш с колелото и с раницата с която ще ходя на ком-емине. за 2 часа и 30 минути се качих точно. Доста добре бях, там са едни стръмни баири които ги карах, обаче все пак не успях напълно да карам всичко. Малко преди хижата и след нея са още по-стръмни и взех да закъсвам, та бутах малко, но и не бях закусвал особено много . Добре стана, следващата цел е есента без да имам много багаж, да се кача до върха без да слизам въобще от колелото и да го направя за около 2 часа, без да се уморявам много много. Което ще рече че трябва да се постарая с тренировките, но така като гледам накъде вървят нещата може и да не се получи. Все тая, да сме живи и здрави.
Тази седмица карам с 7 кг раница и по-твърда седалка и по-скапано колело, може би до към петък. Събота и неделя имам работа. После излизам отпуска и мисля да се пусна по ком-емине вече. Дано да няма ядове и да мога да си карам с кеф цялото.
Това ще е моето ходене до морето. Ако го мина малко по-бързо, ще си оставя 1 ден, около района на Слънчев брях и Свети влас, малко да си направя кефа. Другия вариант е от емона да пък на Север в района на Обзор. Ама там пък после може транспорта да ми е по крив, ще го домислям...
Засега кардио формата продължава да се качва, силовата издръжливост също не е зле в краката. Обаче няма много офп, но то и не остава време, че го замествам с физическа работа.
Върнах се аз от ком-емине успешно. Не се получи най-добре, заради много лошото време, което ме хвана баш в централен балкан, но пак добре стана. Сега малко почивка, че ми свърши отпуската и тепърва трябва да се нагаждам към “нормалното”. 10 дни в планината забравих всичко останало :)
Тука ходя напред назад и все нещо прилапвам, гледам да са плодове. Вчера излязох с колелото да направя нещо кратко и скоростно, мислех че съм възтановил, обаче още не съм, трябва ми малко време. На всичкото отгоре ударих един камък в тревата с висока скорост и за малко на равно място пак да се утрепа. Хубавото е че се разминах, лошото е че на равно място се надянах на единствения камък по трасето :) ..
Записах се на софийския маратон, понеже го правех всяка година. Мислех да се напъвам за 42 км, понеже никога не са ми били проблем. Но като седнах и се позамислих какви са ми бяганията след контузията или последните 2 години, просто си дадох сметка че е безмислено. Мога да го направя, но ще ми донесе само минуси, затова че половинка, колкото да видя новото трасе .
Или както се казва, човек трябва да се съобразява с възможностите си, колкото и да му е тъжно :)
То пък един колега се закачи за мен и иска да бяга на полумаратона и то подозирам е да може да го избяга по - бързо. Въпроса е че и аз сега един месец трябва да потренирам по-целенасочено. Той иска около 5 мин /км да бягаме , а пък аз нямам такава подготовка. Предвид това че вече съм ок и имам един месец, започнах да се готвя и мисля че ще го избягам така. Но пък се съмнявам за него .. Якото е че така имам мотивация да натисна бягането малко повече откъм бързина, без много обем.
Вчера бях на ергенско парти до 5 сутринта. Аз никога не съм издържал толкова много преди, сега няма проблем да си карам до сутринта. Даже можеше да стоя още :) че бяхме в един хубав бар, ама накрая останах сам и си тръгнах :) .. Това разбира се разбутва малко тренировките, обаче пък има и много плюсове. ..
Утрешния ден макар и да звучи абсурдно, отивам да търся манатарка да си набера малко. Понеже тая година с тези суши е зле работата. Дано да намеря, имам усещането че са тръгнали след последните дъждове. Миналата година пропуснах по обясними причини. Но сега поне трябва да опитам. Като се изсуши става перфектна добавка към всичко ..
Нищо не е тръгнало, студено е времето и най-вероятно няма да има. .. Ще пробвам другата седмица по Стара планина и това е. Но за сметка на това се разглобих от ходене . Май днес минах 35 километра с над 1000 метра денивелация.
Това го използвах и малко да видя разни допълнителни пътеки, че най-вероятно ще водя колегите и ще бъдат много, а не искам да изпоприпадат още преди да е почнало партито. Макар че мисля да ги позачукам малко :)
Късно е, а и студено вече за манатарки, и аз вчера се оглеждах като си правих разходката по баирите, но няма.
казано от old_man на 16.09.24, 11:51:
Късно е, а и студено вече за манатарки, и аз вчера се оглеждах като си правих разходката по баирите, но няма.
Емии, надеждата умира последна. ... То по принцип нямаше тази година заради голямата суша, сега падна малко дъжд ама стана много студено.. То и миналата не беше особено добре. Ще ида до едно място в Стара планина, поне да се разходя, ама и там няма да има, почти съм сигурен.
Ами има манатарки макар и малко, предната седмица набарах 4ри, които бяха хубави и имаше една голяма, но за жалост я бяха хванали червеите. Поизлезоха малко гъби, но нямам време кога да ходя да ги търся, няма да е сега. Защото като ходих по района над Острец/Априлци, имаше си баш гъбари, които също обихаляха.
Също така почти съм готов за полумаратона, вчера избягах през пресечено 20 км за 2 часа. Просто ми писна асфалта и от него ми се попрецакват краката. Сега остава да потренирам още малко за скорост и около 8-10 да направя едно контролно около този пейс 5 мин / км , че да мога да бягам с колегата.
Иначе събота мисля пак да завъртя витоша 100 с колелото че ми писаха че се органзират едни познати, тъкмо малко разнообразие че скоро не съм карал.
Сега е 28 Септември почти ще станат 2 години откакто счупих крака. Но днес просто си добавям това, за да го запомня и да го направя задължително. Върнах си кардио формата бягане колело, но остана едно одървяне около коляното и натегнати сухожилия. Това се случва, защото гледаш да ходиш да тренираш, обаче си остава една липса на мобилност, която не е фатална, обаче постоянно се усеща и то е дърпане по коляното и тн.
Основния проблем е че се неглижират по някое време тренировките за мобилност за сметка на сила и движение.
Склонен съм след софийския маратон, който е средата на месеца, напълно да махна бягането и колоезденето, като го заменя с упражнения със собствено тегло и мобилност и щанги, само и само ако мога да разтегля тая структура, докато имам още възможност.
Ако ще и да не мога да дишам. ПРоблема идва от там, че вместо да правя упражнения и мобилност, аз отивам и вътря 2-3 часа колело или бягам 2 часа, което е още по-зле ...
Но мисля тея неща наистина да ги свърша, квото и да става.
Сега направих една сесия за мобилност и с ластици. То се оказаха нещата че наистина са зле, за такива като мен с по натегнати сухожилия, ако не правя специално някакви неща, наистина става зле. То се оказа че на пръстите на краката, задната верига от бягането, предната от колелото, всичко е сковано.
Преди можех да си седна на петите, пак дискомфорт но можех. В момента не става, заради сухожилията на пръстите на краката и на колената.
Дето почнах бягането на асфалт в по - голям обем, за нула време ме одърви на максимум и като не правех никакви неща за мобилност и разтягане зле.
Файда че имам кардио форма и много добрър кислороден капацитет в момента, ако след време не мога да ходя, така или иначе ще я загубя.
Хубавото е че след една кратка серия, проблема със свиването на коляното и дискомфорта изчезна.
Не мога да разбера дали ще ставам метеролог. Както имаше един период в който бях зле, така и сега съм супер ... Намерих си разни останали слабости, които ще ги оправя след маратона.
Дефакто аз днес приключих с подготовката, каквото можах направих. Нещата се получиха добре, сега 3-4 дена почивка от всякакво бягане и после както дойде.
След като свърши маратона, започвам упражнения със собствено тегло, колело ако става и планини или бягане на пресечено. Като идеята е да вкарам повече динамични на един крак, като бегови и тн .. Защото там имам слабост. Когато отскачам от единия крак усещам по-голяма слабост от другия крак, явно от там ми идват и проблемите.. ...
Така като гледам как са нещата, със сигурност ще възтановя всичко на 100 процента. Коляното и цялата структура ще се оправи напълно.
казано от old_man на 12.10.24, 20:41:
Леки крака утре! Успех!
Мерси много ! В крайна сметка 1:49 което е 5.07 мин/км .. Колегата се оказа че доста се е натренирал, аз не знаех но той е там при “сектантите” в академията. Тръгнахме бързо и дефакто до 12 км, бяхме под 5 мин за км. След това се разбрахме и той даде още малко газ и се разделихме, аз се опитвах да подържам, защото знаех че накрая няма да мога да подържам добро темпо. Въздух имах, но краката взеха да предават и затова не съм се мъчил пределно. Завърших си с по-бавно темпо. ..
Въобще не се впечатлих нито от състезание нито от нищо, прибрах се набързо и сега си пия ракията. :))
Иначе съм доволен защото се чувствам добре след бягането и това е най-важното. Почивката която си дадох 3-4 дни от бягане ми помогна напълно за да мога днес да бягам така. Само събота направих много кратка разходка из Боровец.
Сега ще обърна внимание на упражненията за крака и тн ... Както съм казал. Още го мога и ако започна да тренирам бягане също бързо ще вдигна и скорост и всичко, базата си я имам. Но няма да го направя. Асфалта не си струва.
Коя от дистанциите избяга, че не съм наясно колко и какви са. Чета 10 км., където основно българи са призьорите и кениец на 42 км.
13.10.24
18:35
Приятел днес се прибирал с автобус, взел такси от летището, което било принудено да го остави на няколко километра, защото пътят бил затворен заради маратона. Попитал полицаите от охраната за алтернативен маршрут, но му отговорили, че не знаят и защо пита тях!? 😄. Накрая бягал с два куфара редом с маратонците, пресякъл и започнал да спира случайни автомобили да го качат и закарат 😁, някаква жена с Мини го качила на автостоп до автогарата, пародия на организация.
Организацията и маршрута е подадена преди много време. Има обществен транспорт и метро до летището.
Навсякъде се даде предварително информация. Няма как да се прави маратон в центъра на даден град и да са доволни всички. И те не са доволни, просто защото не са информирани.
Но хората ще свикнат с времето, както и ще свикнат да ползват повече градския транспорт. То е неминуемо.
П.С - само да спомена че от автогарата до летището има метро :) конкретно за случая. Дори днес то работеше все едно е делничен ден, през няколко минути :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.10.24 19:56.
казано от kaloyan на 13.10.24, 19:54:
П.С - само да спомена че от автогарата до летището има метро :) конкретно за случая.
Обратното е в случая-ич не внимаваш, ей 🙂
Мнението беше редактирано от D_M на 13.10.24 20:06.
13.10.24
20:42
Така е, но приятелят ми идва от Италия, не знае, че в София се провежда маратон, бърза за единственото свободно място в автобуса, следващият също е продаден, а бакшишът е мангал и не му казва за маратона като го взима.
П.С. после му предложил да го закара до Варна за 300лв 😄
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 13.10.24 20:43.
казано от kaloyan на 13.10.24, 19:54:
Организацията и маршрута е подадена преди много време. Има обществен транспорт и метро до летището.
Навсякъде се даде предварително информация. Няма как да се прави маратон в центъра на даден град и да са доволни всички. И те не са доволни, просто защото не са информирани.Но хората ще свикнат с времето, както и ще свикнат да ползват повече градския транспорт. То е неминуемо.
П.С - само да спомена че от автогарата до летището има метро :) конкретно за случая. Дори днес то работеше все едно е делничен ден, през няколко минути :)
Това са пълни тъпотии с маратони в центъра....заради 4-6 хиляди някви “бегачи” да страдат 6-700К.
Ще ползват градски транспорт....глупости,не съм ползвал от години ...не смятам и да ползвам.
Това го правят на доста места по света. Аз нямам твърдно мнение по въпроса, защото не обичам да бягам по асфалта. На мен също по някакъв начин не ми изглежда логично поради тази причина, която изтъкваш, но не значи че специално ще обявя бойкот да не участвам :)
казано от Brown Bomber на 13.10.24, 20:42:
Така е, но приятелят ми идва от Италия, не знае, че в София се провежда маратон, бърза за единственото свободно място в автобуса, следващият също е продаден, а бакшишът е мангал и не му казва за маратона като го взима.
П.С. после му предложил да го закара до Варна за 300лв 😄
Еба си и късмета, вкарал се е наистина в приключение. Ако е хванал автобуса, ще го помни с умиление този спринт :) .. след време де, като му мине яда.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 14.10.24 06:44.
Проблема не е в маратона, а в манталитета. На бакшиша “циганин” и на нацията ни като цяло. Както каза Калоян в много столици по света има маратони в центъра, но там хората не се оплакват, имат традиции в спорта и в мисленето. Може да се оправим един ден като измре и нашето поколение, но не съм сигурен, че ще е достатъчно. На асфалт се бяга от поне половин век, въпрос на избор е това.
Карайте си колите и не слизайте от тях, ако може и по две едновременно.
Той асфалта е за коли...не за тичане.
Традиции в спорта?
Какъв точно спорт е да тичаш из центъра?!
Да свикваш с прах и газове... интересен спорт и традиция.
На това безсмислие я имаше 2-3 хиляди(отишли да гледат жени...и не само по клинове) и заради тях още от петък вечер центъра да е блокиран е пълна идиотия.
След това бягане, го давах леко. Обаче вторника излязох с колелото и по незнайни още причини и защо си бях въобразил така, понеже е колело, реших така да натисна на пресечено душманската и направо се изпомпих яко. После почивах срядата и днес излязох за дълго бягане, с леко темпо.
Обаче още като тръгнах краката дърво, продължих и мислех че ще се оправят нещата, но не стана. Сухожилията на места не бяха добре, затова че ходех и бягах. Пак направих дълго, но го отрязах. Не бях възтановил, освен това държах висок пулс на никакво усилие, което повечето пъти при мен се получава , когато не съм възтановил, при промяна на надморската височина или при рязко застудяване на времето ...
Най-важното е че излязох и даже за 1 час и 40 минути. А пък събота мисля да се кача в Стара планина с колелото и ще се качвам на високо.
Направих няколко добри карания из планината, малко бягания. Ама имам повече работа напоследък та .. В крайна сметка кандисах и след дълго време отказване от безкамерните гуми. Предната седмица преминах на такива .. Писна ми да оправям гуми и да ме дънят баш в планината. Кара се и по-добре с тях. Сега тепърва опитвам да намеря комромис в налягането, понеже е по-удобно да е малко по-ниско. обаче пък и заради по-сериозните камъни трябва да внимавам....
Мисля утре да завъртя Витоша 100 малко по-скоростно, тъй като ще е един от последните хубави дни. Та се поосвободих. Няма как да ползвам двата дни, можеше нещо по-дълго и интересно. Затова че само 1 ...
Добре се получи днес. Натоварих се хем добре, хем в същото време не го усетих.. Давах малко повече газ, но не да се утрепя. И пак беше доста по-бързо от предишните пъти. Карах си през цялото време. Но в Ярлово ме хвана един дядо на 80 години, който е правил всичките маркировки и железните колове до Черни връх, пак той е бил основен инициатор. Бая поприказвахме, та се позабавих, ама все тая ....
Това е най-хубавото, че виждам прогрес и то значителен. Най-основното е това че не ме претоварва едно такова каране, без почивки почти.
Утре пък ме чака яко работа и то хамалска целия ден .. :)
10 дни по-късно, потренирах, поработих доста, започнах и офп-то и както ги събрах всичките дейности, вече беше започнало да се обажда тук таме лека мускулна треска и реших съботата да направя едно ходене из централен балкан, понеже знаех че ще е последния ден в който щеше да може да се ходи с летните дрехи. Минах 2200 метра денивелация, уж без да си давам зор, ама бях взел ракия и мед за заслон Ботев. Та неделята беше ок, уж раздвижих малко ама слабо. И вече понеделника ме хвана такава мускулна треска, че не си спомням последните години да съм имал такава и то баш на бедрата :) Ходех като робокоп, днес е по-добре. Мисля че е заради офп-то преди това, че правих много клекове и подобни упражнения а ги бях спрял. И дългата разходка доутрепа положението. Но като цяло няма никакви драми други, което е добре.. Качвам и малко снимки, че скоро не съм слагал ..
Опитвам се да си спомня какво правих. Обаче се качвах май на Черни връх, беше бая добре от Драгалевци. После използвах хубавото време да се поосвобождавам по обяд и да карам колело. Даже вчера карах над 2 часа. Горе долу за колело за мен температурите за каране са около 10 градуса и то без вятър. Да кажем и до 7 горе долу става, но това е границата и се страда и се изтива, не е като бягането ... Бягането спокойно с екипировката която имам да си бягам до - 3 -4 градуса без проблем, без да бързам. И после вече ходене ..
Горе долу така ще бъдат нещата, колелото леко ще го позазимявам и минавам на бягане и после на планини основно. Тука правя и офп уж всеки ден, но все става така че нещо ми се намешва в работата. От 1 седмица имам едно леко главоболие, а кръвно нямам. Според мен е от едно излизане с колелото, когато беше студено ..
Трябва да се внимава, с колело си е коварно. Много течение става. Абе продължаваме напред, ще видя и зала кога да направя, сега докато имам възможност, че мисля но не е още сигурно зимата да наблегна леко на ските ... Но както дойде, без планове.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече