21.08.17
14:00
Фактор е тежестта ,която трябва да подбереш така,че да спазиш формата и интервала.
То това е ясно, ама според мен следва да си и здраво натрениран. Както и в едно по-горно мнение /1953/, се опитах да се направя на разбрал :-) Защото ако е твърде леко, се губи смисъла, а ако пък е тежест, която да я вдигаш да кажем 8-9 пъти в сериите през 10 секунди, като така е нагодена, че да можеш само още едно две повторения, аз лично такъв протокол няма да мога да направя. Давам пример: вдигам раменна с дъмбели, където първата серия правя 12 повторения, втората серия след минута почивка вече 10 повторения ми идват трудно, следващите 3 серии повторенията падат на 8, 6, 6 да кажем, като почивам по минута. А с такава тежест, дето 12 ми е било макса на първа серия, е нормално да задам 8-9 повторения на серия, при 10 секундна почивка, общо 10 серии, ако ще правя този протокол. Е да, ама очевидно аз няма да мога да ги направя, ако трябва да са близки като брой повторенията в серия, примерно по 8 броя. Затова и казах, че това не е за всеки, т.е. не е за слабаци :-)
Мнението беше редактирано от Деян на 21.08.17 14:11.
Как да не жертваш форма за време? Ти сам казваш че ако го правиш точно през 10 секунди ще се гътнеш - т.е. е абсурд да изпълниш с добра форма упражнението?
Фактор е тежестта ,която трябва да подбереш така,че да спазиш формата и интервала.
За теб Сашо каза, че не спазваш протоколите и си правиш каквото си искаш 🙂
А я си кажете времената за Фран - нали това било кросфитърсата версия на “колко ти е лежанката” 😄
Fran
21-15-9 rep of
* Thruster 40 kg (30 kg for the ladies)
* PullupsThruster - преден клек+пуш преса, комбо
Fran е пределно прост комплекс и жесток като натоварване. Единственият начин да намалиш натоварването е като го правиш по-бавно. Препоръчвам да се прави периодично за сравняване на резултатите.
Ето едно великолепно изпълнение на Fran - Видео!
Имало такава тема, ама последното мнение е отпреди 6+ години. Гледам че на Вик втория му опит за Фран е бил 6:30 (първия не е засичал), и на повечето папагали като мен дето са и те са все между 8 и 9 минути за пръв опит. А, и аз го правих с 42.5 кг, възможно най- близкото до 95 либри което може да се сложи в моята зала. Не че е нещо много, ама пак 2.5 кг отгоре.
Поне имам мегдан да се подобрявам 🙂
Как да не жертваш форма за време? Ти сам казваш че ако го правиш точно през 10 секунди ще се гътнеш - т.е. е абсурд да изпълниш с добра форма упражнението?
За теб Сашо каза, че не спазваш протоколите и си правиш каквото си искаш
Ами да...когато не съм ги спазвал и правех разни неща между тях,за които съм бил предупреден.
Иначе една година карах на тях,а и нямам намерение да ги оставям-та имам идея ,как и колко в протокола направен за мен.
Мнението беше редактирано от nervak на 21.08.17 14:22.
Видях го Сплаш, там има времената на много малко хора и то повечето вече не са активни, кажи твоето време за Фран. А и на други от активните форумци ще ми е интересно да видя времето.
21.08.17
14:42
Виждал съм и хора в твоята зала да правят упражнения с плачевна техника (айде - поне колкото моите познания я определят като такава), ама те ако сами не се усещат, де да знам защо го правят.
Хора е силно казано. Илиян може да си виждал, но за него кривото изпълнение донякъде е нормално в някои движения, заради особености в гръбнака. Например на тяга той е като камила, докато на клек може да ти е учебник. Не може да обръща и се мъчи да си счупи китките. Таласъма пък не иска и не иска да се научи да бута лег както трябва, но негов клип на лег няма къде да си виждал. И общо взето с това се изчерпват кривящите се. Ронката може да преподава техника на всички движения, единствения му крив опит е оня макс на 270 тяга, но там е пределна тежест и пак е в рамките на допустимото.
Иначе да, забелязал съм че доста хора копират някакви неща от твоите програми
Копирането не е добра идея, казавал съм го и преди години. Особено лоша шега може да изгирае копирането на индивидуална схема, в която всичко е съобразено с нечии лични изисквания и възможности.
Кои комплекси от кросфита според теб са смислените?
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39579
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/53788
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39614
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39582
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39575
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/54724
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39578
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39581
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/39622
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/60007
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/73398
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/66704
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/45291
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/53788
Ей ти ги. Някои може да се махната, други може да се сложат, но общо взето не са чаак толкова много. Имай предвид, че всеки минава за отделна тренировка. В много малко случаи и много малко хора могат да си позволят ползотворно да съберат повече от един в една тренировка.
А я си кажете времената за Фран - нали това било кросфитърсата версия на “колко ти е лежанката”
Приемливото време е около 3-те минути. Нагоре от това(4-5-6-7-8) е размотаване. И не, не е аналога на колкото ти е лежанката, просто си е някакъв показател за скоростна работа.
За теб Сашо каза, че не спазваш протоколите и си правиш каквото си искаш
Да, че бяга от това, което съм му разписал, по една или друга причина. Но не и че не спазва интервалите(когато се хване да ги прави, например първата една година беше стриктен). Пък и не знам в каква връзка му го казваш...
За копирането на схемите - пробвахме с 2 момчета от моите да направят, каквото ми е казал Сашо на мен да правя - при условие, че тежестите бяха що годе съобразени с възможностите им - и двамата още първата тренировка бяха блокаж. След допълнителни наставления от Сашо и лека промяна в тренировъчния им план и двамата и изкараха следващите две тренировки без особени драми. Интервалите са интересно нещо, особено ако спазваш разписаното време - смиряващи са един вид...а пък още повече ако не са съобразени с възможностите на трениращия.
Мнението беше редактирано от Мартин на 21.08.17 16:09.
21.08.17
15:58
Щото ейтука в Лаута Арми залата, където ходя на бокс, се помещава и единствения лицензиран Кросфит за Пловдив, сигурно и методиките му са си съвсем кросфитърски, та опасни ли са или не са?
Няма лицензиран КФ в Пловдив.
Мерси Сашо, разгледах ги всички комплекси, има някои, които ще трябва да ги скалирам (като кинг-конг например хаха аз не мога да дръпна веднъж тая тяга, те за бройки искат 😄 ), за други ще трябва да уча нови движения, ще видим. Фран който ми спря тока се оказа от най- леките комплекси, поне така като ги изчетох 😄
Иначе на няколко сайта пишеше че Фран бил кросфитърския еквивалент на “колко буташ”, затова го казах. Гледах и резултати. 5 минути някъде е мийн времето на 1100+ атлета от игрите при мъжете, 3 минути е за “елит”, къде ме прати и ти мен при елитните... Аз затова питам тук за времена за Фран, ама или пак са срамежливи съфорумците или пък не са го правили да видят колко им е времето. Ще ми е интересно да сравнявам време с някакви реални личности, които мога да ги видя в залата как тренират и с които мога да пия бира след това, не топ топ атлетите от игрите 🙂
Верно че в Пловдив нямало сертифициран, аз си мислех че адаша ти е сертифициран, щом така смело развява навсякъде името кросфит по фейсбуци и напред- назад и чак и по табелки и по стените го пише. То си имало карта кои са им афилиатите на официалния сайт. Във Варна има един и във София 3 или 4 (в списъка са 4, на картата има само 3).
21.08.17
18:14
Мерси Сашо, разгледах ги всички комплекси, има някои, които ще трябва да ги скалирам (като кинг-конг например хаха аз не мога да дръпна веднъж тая тяга, те за бройки искат ), за други ще трябва да уча нови движения, ще видим. Фран който ми спря тока се оказа от най- леките комплекси, поне така като ги изчетох
Иначе на няколко сайта пишеше че Фран бил кросфитърския еквивалент на “колко буташ”, затова го казах. Гледах и резултати. 5 минути някъде е мийн времето на 1100+ атлета от игрите при мъжете, 3 минути е за “елит”, къде ме прати и ти мен при елитните... Аз затова питам тук за времена за Фран, ама или пак са срамежливи съфорумците или пък не са го правили да видят колко им е времето. Ще ми е интересно да сравнявам време с някакви реални личности, които мога да ги видя в залата как тренират и с които мога да пия бира след това, не топ топ атлетите от игрите
Верно че в Пловдив нямало сертифициран, аз си мислех че адаша ти е сертифициран, щом така смело развява навсякъде името кросфит по фейсбуци и напред- назад и чак и по табелки и по стените го пише. То си имало карта кои са им афилиатите на официалния сайт. Във Варна има един и във София 3 или 4 (в списъка са 4, на картата има само 3).
.
Елитните кросфитъри дето стигат игрите могат да направят 3 франа един след друг, без почивка, като първия да е стабилно под 3 Мин. Изобщо не ги мисли тях 😄д
П.п. много ме дразни усмихнатата емотиконка, супер пед@лска е.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 21.08.17 18:15.
Изобщо и не искам да ги мисля, затова питам за вашите времена. На мен пък усмивките изобщо не ми излизат - излизат ми четириъгълници.
Иначе
For men, the mean Fran time was 4:48, while the median time was 4:21. The 75th percentile time was 3:24, and the 25th percentile time was 5:42
от тук
21.08.17
18:33
Елитните кросфитъри дето стигат игрите могат да направят 3 франа един след друг, без почивка, като първия да е стабилно под 3 Мин. Изобщо не ги мисли тях д
П.п. много ме дразни усмихнатата емотиконка, супер пед@лска е.
Ама те пък не близват... ракия. 🙂 Така де, нали са перфектните атлети? Най-вече Рич Фронинг.
21.08.17
22:20
Във Варна има лицензирана КФ зала. Колега тренира там известно време, но олимпийските му движения си бяха зле, което се и очаква, когато КФ треньор ти е екс футболерос. Записа се на щанги при едно момче, медалист от ЕП. За един месец почна да изхвърля и обръща повече и с по-добра техника от КФ треньора си, тягата и клека му скочиха много. Като ходи на КФ ми е споделял за кръв при изхождане, а от щангите не се е оплаквал от контузии. Всеки сам да си направи изводите.
Tука сега ще настане един спор за и против(повече против, хаха) кросфита 😄
Малко е безсмислен спора, предвид че малко хора тренират и одобряват всички методитки в кросфит в момента във форума, а и Вик, който е спецът в кросфит, вече не пише.
Мнението беше редактирано от Боян на 21.08.17 22:25.
21.08.17
22:26
Във Варна има лицензирана КФ зала.
Щом залата е лицензирана, не трябва ли това да важи и за треньорите? И пак не е 100% гаранция за качество, де...
Интересна статия за колко е безопасен кросфита в която, ако на някой не му се чете много, пише че всеки афилиейт си плаща таксата, получава си лиценза и това е. Няма изпит, няма гайдлайнс. И че данните за контузиите не могат да се съберат. Основните заподозрени са кипинга за проблеми в раменете, скачането на и от кутиите за проблеми с ахилеса, високоинтензивните тренировки като цяло за рабдомиолиза и подозрения, че олимпийските движения по много бройки са опасни. При 1.2 милиона скока на/от кутия годишно имало 3 докладвани случая на скъсани ахилеси, което като статистика е нищожно. От друга страна автора казва че повечето от половината му познати имат проблеми с раменете от кипинга и някои дори стигат до хирургическа намеса.
В тази връзка БраунБомбър, ти се боксираш, нали? Виж какво четох по въпроса за травмите при бокса:
The American Association of Neurological Surgeons say 90 percent of boxers suffer some kind of brain injury while boxing. Because of these brain injuries, boxers are more prone to mental deterioration during their later years that can lead to Parkinson’s or Alzheimer’s.
Мнението беше редактирано от Димо на 21.08.17 23:13.
21.08.17
23:36
Никога не съм бил достатъчно добър за да имам амбиции да бъда нещо повече от любител. Не става да ходиш с отоци по лицето на работа, да не си усещаш ръцете сутрин като се събудиш, а след спаринг често да си с разбит нос и болки в челюстта или тялото. Много тежък спорт в който те удрят директно в процесора. Обикновено съсиреците в мозъка се разсейват сами и то доста бързо, до организъм е, но ще ти дам пример. Чичото на баща ми е бил много добър боксьор в полутежка, но починал по нелеп начин, паднал в кораборемонтния завод и си ударил главата в тила и край, а е имал здрава глава, понесла доста удари безпроблемно. Баба ми от страна на майка ми, почина рано от паркинсон, а не е виждала боксови ръкавици 🙂
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 21.08.17 23:38.
21.08.17
23:41
Във Варна има лицензирана КФ зала. Колега тренира там известно време, но олимпийските му движения си бяха зле, което се и очаква, когато КФ треньор ти е екс футболерос. Записа се на щанги при едно момче, медалист от ЕП. За един месец почна да изхвърля и обръща повече и с по-добра техника от КФ треньора си, тягата и клека му скочиха много. Като ходи на КФ ми е споделял за кръв при изхождане, а от щангите не се е оплаквал от контузии. Всеки сам да си направи изводите.
Момчето медалист е братовчед ми, който тренира и мен 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 21.08.17 23:43.
21.08.17
23:51
Възможно е, беше от леките категории, но му забравих името. Доколкото разбрах има малко дете и спря да води тренировки, за да печели пари с друго.
21.08.17
23:58
Верно че в Пловдив нямало сертифициран, аз си мислех че адаша ти е сертифициран, щом така смело развява навсякъде името кросфит по фейсбуци и напред- назад и чак и по табелки и по стените го пише.
Рано или късно Наташа или колегите ѝ ще му пишат неприятни имейли.
Според мен, Кросфит като организация е накарала несравнимо количество хора да хванат щанга за първи път. Друг е въпросът, дали това е въобще необходимо.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 21.08.17 23:58.
22.08.17
00:12
Възможно е, беше от леките категории, но му забравих името. Доколкото разбрах има малко дете и спря да води тренировки, за да печели пари с друго.
Във Варна с кросфита се занимавал Стойчо Джелепов, но се е отказал. Той не е бивш футболист, а си е щангист , 6ти на Европейското.
Братовчед ми е Никола Колев- европейски за кадети. Сега е помощник в националния. Те са дружки със този Стойчо.
Мнението беше редактирано от Barberian на 22.08.17 00:25.
22.08.17
00:22
Възможно е. Сигурно има различни треньори, а и предадох чужди думи. В момента кой е треньор в КФ залата?
22.08.17
00:24
Възможно е. Сигурно има различни треньори, а и предадох чужди думи. В момента кой е треньор в КФ залата?
Явно сега е футболиста 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 22.08.17 00:34.
22.08.17
00:55
Ще попитам, може да е станал развален телефон, но колегата е в Токио и трябва да му пиша емайл... хайде няма нужда 🙂
Имаха сайт преди, влизал съм.
П.с. нямам против кросфита.
Крисфита е като ММА - машина за пари, пасва идеално на Американската народопсихология с циркаджийската си урудщина.
Моето е 2:56 с броящ съдия.
22.08.17
04:40
Не е като ММА, там нещата са професионални. В кросфита си плащаш като балък една висока сума, за София е 150 лв на месец, идва някакъв кинезотерапевт или готвач и започва да те учи на кросфит.
Моето е 2:56 с броящ съдия.
Мале мале... пия кафето и отивам в залата, имам много да работя върху себе си 😄
А ти къде се изгуби, що не пишеш напоследък и как върви плочкуването?
...
В кросфита си плащаш като балък една висока сума, за София е 150 лв на месец, идва някакъв кинезотерапевт или готвач и започва да те учи на кросфит.
СТО И ПЕТДЕСЕТ КИНТА?!?!? Ашколсун на тоя маркетинг, евала на баща му...
22.08.17
08:44
СТО И ПЕТДЕСЕТ КИНТА?!?!? Ашколсун на тоя маркетинг, евала на баща му...
Не гледай единствено “цената”. Важна е стойността, която стои зад сухата цифра - тези 150лв, може да са малко, може и да са много. В случая, с този софийски кросфит, няма как да знаем. В Бургас и в момента има услуга за 169лв/месец, за три гарантирани месеца - по 129 (услугата не е “кросфит”). Когато аз и един друг агент учaствахме, бяха малко - сега са мега много.
Мнението беше редактирано от Иван на 22.08.17 09:28.
Да бе, така е, стойност вс цена... Четох и голяма статия “защо кросфит таксите са толкова високи” от самите кросфит, даже тук е евтино, в щатите били подобни цените, но в долари.
На мен все пак ми се вижда скъпо.
22.08.17
09:29
За*би, 170 лв / месец такса за някакви смешни групови тренировки. Кросфит-а не е нищо повече от една машина за пари и нищо повече. Нито са измислили топлата вода, нито методологията по залите е правилна, разчита се на ефекта от някакви назобени говеда по игрите, точно както бодибилдинг индустрията разчита на ефекта от топ-културистите.
За 170 лв / месец може да хванете някой бивш щангист да ви тренира персонално, да ви научи на клек, тяга, обръщане, преса и да ви направи як, издръжлив и в кондиция.
С WOD-ове нито се прави сила, нито издръжливост, единствено можеш да си правиш бенчмаркове от време на време да видиш къде си. Както Сашо вече писа, има няколко читави комплекса, които стават за тренировка, другото е безсмислено пребиванье и излишен кортизол.
22.08.17
09:31
Да бе, така е, стойност вс цена... Четох и голяма статия “защо кросфит таксите са толкова високи” от самите кросфит, даже тук е евтино, в щатите били подобни цените, но в долари.
На мен все пак ми се вижда скъпо.
Аз съм последният човек, който ще защитава тренирането по “кросфит” (бизнес модела им е чудесен) Но пак ти казвам - на мен 1лв за олио ми е скъпо, 30лв за хубав зехтин - не.
22.08.17
09:33
За*би, 170 лв / месец такса за някакви смешни групови тренировки.
Единствено заради сумата, допускам, че говориш за моя случай - не, тренировките бяха в сесия с макс 4 човека, като всеки тренираше, според индивидуалните си нужди и цели. Шест клетки, две шейни, лостовете и тежестите няма да ги коментирам т.е всеки спокойно си работеше сам. Като броя тренировки на месец беше неограничен, имахме клиенти, които идваха и по два пъти дневно.
Мнението беше редактирано от Иван на 22.08.17 09:35.
22.08.17
09:49
Не, нямах предвид теб. 170лв за добър треньор даже са малко, както написах за тия пари по-добре някой персонално да се занимава с трениращия да го научи правилно.
Малко наизуст говоря, но гледам графика на една от кросфит залите в София - където е маркирано с “кросфит”, местата са минимум 12, т.е. ако е 1 треньор, забрави да може да обърне внимание на всеки детайл на всеки поотделно.
Отделно самата липса на структурираност и “елемента на изненадата” 😄 - забрави за някакъв сериозен напредък. Никой от елитните кросфитъри не е станал такъв, въртейки WOD-ове в групи от по 12 човека на произволен принцип - днеска Фран, утре Линда, вдругиден Грейс.
22.08.17
10:00
Tука сега ще настане един спор за и против(повече против, хаха) кросфита
Малко е безсмислен спора, предвид че малко хора тренират и одобряват всички методитки в кросфит в момента във форума, а и Вик, който е спецът в кросфит, вече не пише.
Боянчо, а ти нужно ли е да си на всяка манджа мерудия, вместо да почнеш да се храниш нормално?
22.08.17
10:23
в Лаута Арми залата, където ходя на бокс, се помещава и единствения лицензиран Кросфит за Пловдив, сигурно и методиките му са си съвсем кросфитърски, та опасни ли са или не са?
Методики? Я пак 😄
Бърпита, суингове, лицеви, набирания, клекове без тежест, уол бол, някоя гума да потъркалят, въжета за ръкомахане, чук и с това се изчерпва масово “методиката” в Пловдив, а и не само в Пловдив.
Розова фуга на черен теракот отива ли си ?? 🙂 🙂 :P
Това е отговора по-въпроса с плочкуването.
Заеби този Фран, то не става така да се получи с чудо, трябва си подготовка. Това след 2 години по Сашови програми. След правене на Фран като тренировка с 60 кг за същия протокол и Линда с два пъти по високи тежести.
Ми който го кефи да си плаща -”Кефа цена няма” тука месеца е 150-200$, една тренировка е 20$, треньорите в повечето случаи са зле на ужас.
22.08.17
10:43
И аз се бях засилил за “кросфит”, уж в една от двете лицензирани зали в София, не за друго, а защото едната ми е супер близо, а и бях любопитен, исках някакво предизвикателство. Ама като прочетох мнения - какви са, що са тренерите /не конкретно за определена зала, а като цяло, макар уж да са минали някакви курсове/, а и като си направих сметка, че ей така ще си давам 12 лв. за занимание или 90 лв. за 8 посещения, съответно 120 лв. за 12 посещения, ако взема карта, стигнах до извода, че по-голяма тъпотия от това няма как да направя. Ами то фитнес залата в квартала, която посещавах миналата година бе 30 лв. за един месец с неограничени посещения-всеки ден, по колкото и когато искаш. Сега и малко да са вдигнали цените, разликата е от земята до небето и ако искам някакви подобни занимания, ще си ида във фитнес залата и ще си правя каквото ми е кеф, а не да започна да се изхождам с кръв ................ както колегата по-назад каза за негов авер, че до там са го издокарали тЕя спецЕалисти. То пък се зачудих, що за тренировки следва да са, та да предизвикат такива кръвоизливи. Обикновено това може да се получава, когато се вдига много тежко и да е редовно, а не някакви продължителни тренировки, където се касае повече за издръжливост, а не експлозивна сила. Поне така си мисля, не съм наясно.
Мнението беше редактирано от Деян на 22.08.17 11:08.