Целия ми род по бащина линия са скелети. Аз също мога да ви покажа снимка от абитуриентския си бал и съм около 70 кила. Баща ми както писах е на 75 и си остана скелет, сестра ми също ще се счупи. Аз и леля напълняхме. Питал съм се как баща ми остана слаб, като яде сланина целогодишно от както го помня и пие по малко, но ежедневно ? Първо и аз си мислех, че е просто ген и не може да напълнее. Моето заключение е, че това е средата и храната. Татко може да яде сланина ама като хапне дори и на 75 отива да бачка нещо. Постоянно нещо човърка и е зает. Не яде вафли, торти пасти, сладоледи и тн. Храни се просто. Леля ми (сестра му) се омъжи във Видин и там целия род са двуметрови гиганти. Високи и грамадни. Аз такова унищожаване на храна в такива количества никога през живота си не съм виждал. Един буркан люти чушки, които дори не мога да близна, те ги изяждат на едно ядене. Толкова лютат, че имат кърпи на вратовете си и си бършат потта ? Заминава по хляб на човек, освен другата храна. Леля ми, през годините от слаботелесна, започна да се търкаля.
При мен беше същото. Аз започнах да пълнея, когато станах началник ? Повече свободно време, тук седнеш хапнеш, там седнеш пийнеш, пред телевизора редовно сладичко, соленичко винаги в комбинация. Примерно сникерсче и като стане много сладко, солетки и после пак сникерсче.
Убеден съм,че с правилната храна и Шаолин майстор може да напълнее
Мнението беше редактирано от Nev на 19.10.21 15:03.
При мен пък децата за около 10 ина месеца свалиха по около 40 кг., та и нагоре. Единият даже постоянно се продрисва от месеци-не често на ден, даже по веднъж си ходи, ама проблемно е така. Желязото му бе паднало под норма, витамин Д и той. Ходихме на гастро, ехо му правиха и лекарката каза, че е имал възпаления там на една част в червата и от тях не е можело да се усвоява желязото както трябва. Чак се притеснихме сериозно, но другия здрав, прав, също от 110 стана 70 кг. Ок, не яде десерти и хляб, но яде прилично и често. Явно попаднаха в някакъв период на промяна в хормоните ли, де да знам, та така и двамата паралелно свалиха еднакво. Не са били на някакви рестриктивни диети, хапват до наяждане, просто единият махна тестата и десертите и пърженото. Даже сега набива и десерти и хляб чат пат, но си седи 70-71 кг. Е, тренират вкъщи.........опъвали един ден въртолет с пудовката и ги боляли трапеца и раменете. викам им да внимават с това упражнения. Гребът също, ама не съм ги видял как го правят, щото са си податливи на флексия, до колкото съм ги виждал няколко пъти, когато съм ги инструктирал.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.10.21 15:58.
21.10.21
12:02
Това, за което Светослав говори е мощност и въртящ момент :)
За механика на удара говори.
Адаш, за механика и техника говори, но и за мощност и въртящ момент става дума.
Нали не е все едно дали някой ще те удари със страшна скорост на удара, бил той и 60 кила, или пък ще те бута някоя бабанка 150 кила, но с 0.2м/с ?
Аналогията е както при тягата и обръщането. При първото е важно да се генерира голям въртящ момент, при второто скорост.
Ясно е, че механиката на лежанката и на удара нямат много общо, но е факт и че при първото е важно да се генерира голям въртящ момент, докато при второто - голяма мощност, за да се постигне скорост на удара.
21.10.21
13:48
Адаш, прекалено опростяваш темата, а механиката на удара съвсем не е толкова лесна и проста. Има много експлозивни хора, които въобще не могат да ударят силно и бързо...Ненапразно един удар се тренира години за да стане бърз, отпуснат и с фокус. Казвам ти го като човек с 30+ години опит в тези неща.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.10.21 13:53.
Само че ти бъркаш генерално за едно нещо. Сланината не е вредна, даже напротив, може да се окаже че е по-добре от месото. Не знам защо още царуват тези митове. Всичко което ти е дошло от природата и няма замърсяване доколкото може е добро. Проблема идва от обездвижването и изкуствените храни.
Не знам защо още се счита че ако седиш по цял ден , един час джиджободжи във фитнеса, ще ти оправи нещата.
21.10.21
21:13
Дидо...аз натискам на умиране почти всяка тренировка,ям по минимум 4-600г месо на ден в готов вид.Искам да кажа,че натискам и тренирането(как го правя е отделен въпрос) и храненето.Пия...
Не знам,как мога тази форма да я кача като омускуленост до 100кг.
Ако не качваш, значи не ядеш достатъчно, а ако ядеш достатъчно месо, значи не приемаш достатъчно въглехидрати. Яж достатъчно ориз или картофи всеки ден с месото и ще качиш. Не е речено да се освинваш и да качваш бързо, но при твоите тренировки спокойно можеш да качиш до 90кг и да си относително чист.
Пф, аз ако бях кат Илия, да съм як и в такава визуална форма, да поркам и да седя под 90 кг., ехххх ? Ген, брат-няма друго....без да подценявам напъването.
Мнението беше редактирано от D_M на 21.10.21 21:54.
Бах тоя ген ?!
Имаш прогрес - ген !
Нямаш прогрес - ген!
Ай ще ви..... и гена
Не знам,как мога тази форма да я кача като омускуленост до 100кг.
Изпуснали сме го тоя влак. Не сме първа младост, ужким тренираме, ама тренираме отдавна, така че два от най-важните фактори за качването на мускули ги зачеркваме. Освен ако не си помогнем със сосец, не виждам някакви драстични омускулявания.
Зависико колко “относително” чист на 90 килограма ще си. Ако е 20% БФ - може.
Ай ще ви..... и гена
Кажи си думата както си трЕбе, т.е. “Еба” ? Все мъжкари сме тук и не ни дреме, налЕ ?
21.10.21
23:44
Ако за 10 или 20 години не си успял да качиш или да свалиш колкото или както искаш, значи правиш нещата погрешно или нямаш воля да ги направиш, както трябва. Не са виновни нито генът, нито възрастта и начини има.
Ако не качваш, значи не ядеш достатъчно, а ако ядеш достатъчно месо, значи не приемаш достатъчно въглехидрати. Яж достатъчно ориз или картофи всеки ден с месото и ще качиш. Не е речено да се освинваш и да качваш бързо, но при твоите тренировки спокойно можеш да качиш до 90кг и да си относително чист.
Аз въглехидрати изобщо....аре,почти не приемам.
21.10.21
23:51
Това обяснява всичко.
Ако за 10 или 20 години не си успял да качиш или да свалиш колкото или както искаш, значи правиш нещата погрешно или нямаш воля да ги направиш, както трябва. Не са виновни нито генът, нито възрастта и начини има.
Напротив, за разлика от отслабването, за качването на мускулатура, всеки си има генетичен и моментен потенциал. Колко бързо и колко максимално мускули можеш да качиш има няколко условия. Едното е храната. Там ясно - ако няма аминокиселини и няма излишък от калории - няма и растеж. Това е лесната част - ядеш повече и по-хубава храна. Другото е тренировъчния стимул - да кажем че и това е лесно - фитнеси има, програми има. Третото е предишен тренировъчен опит. В изследвания най-много качват хора при други оптимални условия в първите 1-2-3 години в които започнат да тренират. Четвърто е хормоналната среда - ако тестостерона ти прелива през ушите - ще качваш мускули. Уви, това е свързано с две неща - стрес и основно с ген. Ако не се наспиваш и си постоянно под стрес - ясно че ще ти са зле хормоните. Но и да спиш по 12 часа и да нямаш никакъв стрес, някои генетично имат повече тестостерон, някои - по-малко. И с възрастта това не се подобрява. След 30 години, средно с по 1 процент тестостерона намалява. На 45 вече е 15% по-малко. На 60 е 30% по-малко. Всички тези фактори са важни в съвкупност и който и един от тях да страда, работата става зле. А ние по-млади няма да ставаме и отдавна се мъчим със щангите. Освен да бръкнем в кацата с мед ако искаме да сме по-яки.
Мусашито може да каже по-добре за генетичния потенциал. Има там едни цифри, които на базата на много статистика са видяли хората кой колко мускулест може да стане и ако някой надвишава тея цифри, вече е много съмнителна работата дали е натурален.
Накрая стигаме до извода на поколения батки
Без препарати няма резултати!
Уви, не и такива, за каквито имаме създадени нереалистични очаквания.
Ето този го дават като пример какво може да се постигне със супер трениране и хранене (най-вероятно и със супер ген), като е сигурно че е чист, защото тогава още не са били измислили стероидите.
То сега ако видиш някой такъв, дори с не така изразени плочки и дори едно ниво по-долу и като мускулно развитие и като процент мазнини, пак ще кажат, че гребе от кацата :-) А с подобно изглеждащи, е пълно. Хайде, малко по-мазнички, но пак нивото им е много добро. Всеки казва, че храненето е наистина супер, хипер, мега важно, но реално много малко хора го спазват 24/365 (366). Дориан Йейтс, който макар яко да е бил на препарати казва, че почти никога не помни да е пропускал тренировка или хранене години наред. Алкохол веднъж годишно, изразяващо се в чаша вино.
22.10.21
11:28
Ай трябва да потърся едни снимки на дядо ми от младежките му години по разни соц строежи, дето са ги карали на ангария за държавата, всичките там младежи на по 20-25 години - гладни, недохранени и нацепени :D
с подобно изглеждащи, е пълно.
Именно - че тоя човек е бил от единиците в света, които могат да изглеждат така. Бил е световен шампион стронгмен и т.н. А щом всеки втори във фитнеса сега изглежда така, помисли си каква е вероятността да е натурален.
Дориан Йейтс
Стига го бута тоя мутант в разговор за естествен потенциал.
22.10.21
11:37
Димо,има и други фактори не е само ген.
Начина на живот има също огромна роля.
Има разлика ,дали на един младеж детството и юношеството му е минало в стаи пред екрани,или е расъл на свобода близо до природата.
Съвременния човек все по-малко се излага на ” естествен стрес” .
Стига го бута тоя мутант в разговор за естествен потенциал.
Е точно заради това го бутам, т.е. въпреки, че такива като него са били на брутална химия, пак по отношение на другите неща, включително храненето е бил перфекционист, та резултатите да са още по-добри. Какво остава за натурален и с естествен потенциал, дето няма “помощни средства”, а за оптимални резултати трябва да следва оптимално хранене и трениране. То няма как по друг начин да достигнеш върха на възможностите си по отношение мускулното развитие. Дори и осезаемо да си напреднал, пак ако нещо не е било на 100 %, значи може още да се развиеш, ако ти е на 100 %.
всичките там младежи на по 20-25 години - гладни, недохранени и нацепени :D
Нацепени да - т.е. с видима сепарация на мускулатурата и васкуларизация, ама едва ли са били като този яки. А този е 175 (сантриметра разбира се) и теглото му е варирало между 82 и 88 килограма. Тук за фотосесията да кажем че е изчистил максимално - т.е. е 82 килограма. Ейтака за визуален ориентир някой като иска да е 90 или 100 кила изчистен натурално.
Мнението беше редактирано от Димо на 22.10.21 12:01.
Ако не се наспиваш и си постоянно под стрес - ясно че ще ти са зле хормоните. Но и да спиш по 12 часа и да нямаш никакъв стрес, някои генетично имат повече тестостерон, някои - по-малко. И с възрастта това не се подобрява. След 30 години, средно с по 1 процент тестостерона намалява. На 45 вече е 15% по-малко. На 60 е 30% по-малко. Всички тези фактори са важни в съвкупност и който и един от тях да страда, работата става зле. А ние по-млади няма да ставаме и отдавна се мъчим със щангите. Освен да бръкнем в кацата с мед ако искаме да сме по-яки.
Силно преувеличено е това, ама много силно. На 42, с кофти сън/всяка сутрин ми е трудно ставането от леглото, тялото буквално реве за още сън, но трябва да се ходи на работа/, работата ми е силно стресираща и предразполагаща към обездвижване, тестостерона не съм го мерил, но не виждам как ще е добре в тази ситуация, поне десетина години щанги и не е като да не съм напъвал, макар и неоптимално и в резултат в момента на всички базови/без тягата/ съм на рекордни тежести и стигнах 103 кг на около 20% мазнини визуално. И като гледам имам мегдан за още силово развитие занапред..
22.10.21
12:20
Понеже сме със сходен ръст с пича от снимката, мисля че съм по-як от него и със сигурност по-скромен ? Сега съм качил до 87кг и с няколко месеца строг хранителен режим ще съм и по-изчистен от него ? Но няма да се случи, защото ме мързи, живее ми се, яде ми се, пие ми се и не ми се педерастира. Да, оправдавам се, но е истина и не ми трябват препарати за да изглеждам като него.
Димо, според мен поколенията все пак се развиват, включая и потенциала им може да е пораснал, а и не само. Т.е. поради редица фактори, сега може тялото много по-лесно да изгражгда мускули, сравнено с хората от преди 120 г. Въпреки, че силата е свързана с мускулния растеж, това не е всичко. Както се казва, по тази логика щангистите следва да са с най-големите мускули, ама не са.........това по повод факта, че Сендоу е бил основно силов атлет за времето си. В момента хората тренират по изпитани във времето програми и методики за хипертрофия със съвсем други обем, упражнения, серии, повторения и т.н., които тогава не са прилагани. И това се доказва именно как са се движили визуално в едно 20-30 години. Виж как са изглеждали 1900-та примерно и после към 1930-та и 1940-та да кажем силачите и “културистите”. Ок, имало е някакви сполучливи опити за създаване на анаболи в началото на 20-те и около 1935 г., но това са били първи стъпки, демек много по-късно химията навлиза масово. Обаче тези от по-късното време изглеждат все по-добре, тренирайки също натурално. Какво остава сега, с много повече познания и информация за трениране и хранене.
ПС, на някои снимки въобще не изглежда нещо особено-даже далеч от формата на тая снимка, пакар и тези снимки също да са от пика му. Плюс това тези за фотосесията са били вследствие изрична подготовка, направени са целенасочено да подчертаят тялото и т.н.. Съгласен съм с Бомбъра, че лично той може да постигне по-добра визия.
Мнението беше редактирано от D_M на 22.10.21 12:59.
Съгласен съм с Бомбъра, че лично той може да постигне по-добра визия.
Както нееднократно съм казвал - вав форома съм за да се почувствам в компанията на титани от световна величина.
Димо, според мен поколенията все пак се развиват, включая и потенциала им може да е пораснал, а и не само.
Да, тестостерона при мъжете намалява прогресивно с поколенията, т.е., дядовците ни са имали средно повече тестостерон от нас. Т.е., ако има някаква промяна в това отношение, то тя е негативна.
Въпреки, че силата е свързана с мускулния растеж, това не е всичко. Както се казва, по тази логика щангистите следва да са с най-големите мускули, ама не са.
Останалото е 10%. Виж при щангистите кои мускули участват в дадено движение и дали не са развити.
Обаче тези от по-късното време изглеждат все по-добре, тренирайки също натурално.
Да, почват да тренират по-целенасочено някои мускули, които изглеждат добре визуално.
.. Съгласен съм с Бомбъра, че лично той може да постигне по-добра визия.
Много хора могат да постигнат подобна визия, но също така повечето от хората не я постигат.
Мнението беше редактирано от Петко К на 22.10.21 13:09.
в момента на всички базови/без тягата/ съм на рекордни тежести и стигнах 103 кг на около 20% мазнини визуално. И като гледам имам мегдан за още силово развитие занапред..
Има едно изследване, в което се казва че при по-възрастните мъже подобрението в силовите резултати идва по-скоро от подобрена активизация, отколкото нарастване броя и размера на мускулните влакна.
Т.е. поради редица фактори, сега може тялото много по-лесно да изгражгда мускули, сравнено с хората от преди 120 г.
Мислиш ли, че наистина е така?
Нищо не се е променило в генома за последните няколко хиляди години.
Навремето бях чел статия за постиженията на олимпийските атлети в древността, според запазени хроники. Най-бързият спринтьор бил известен с това, че можел да улови заек без проблем. Заекът се движи средно с 13,5 м/с, т.е. човекът е тичал с над 48 км/ч. Най-добрият скачач на дълъг скок прескочил целият пясъчник и си счупил крака (скачането на дълъг скок по това време е било с гирички в ръцете). По-сегашни изчисления е скочил около 16,5 м.
Съвременните атлети все още са далеч от подобни постижения. Ако влезеш в археологически музей в Гърция и гледаш статуи на атлети, съвременните тежкоатлети не изглеждат по-големи.
Може би химията в древна Гърция е била добре развита, не знам...
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 22.10.21 13:12.
Да, почват да тренират по-целенасочено някои мускули, които изглеждат добре визуално.
Е така де. По онова време много упражнения въобще не са били известни и практикувани. Дори за базови говоря. Тренирало се е за сила и показването ѝ пред публика, пък мускулите са били бонус. А дори и да се е целяло и мускулно развитие, не са били запознати с много по-работещите бодибилдинг или пауърбилдинг схеми, познати и прилагани с успех днес. Дори по-малко тестостерон да имат мъжете сега, са с няколко крачки напред, какво и как трябва да правят, за да имат добър резултат. Поради което си мисля, че това не е максималния потенциал, който един натурал може да достигне. Особено пък ако говорим за мускулни обеми, с малко повече мазно разбира се, сравнено със Сендоу.
Светльо, а защо кажи речи всяко следващо поколение е по-голямо и по-голямо. Ръст, размер на обувки и какво ли не. Ти също така сравняваш с много древни времена. Сравни 19 ти с 21 ви век.
Мнението беше редактирано от D_M на 22.10.21 13:20.
Светльо, а защо кажи речи всяко следващо поколение е по-голямо и по-голямо. Ръст, размер на обувки и какво ли не. Ти също така сравняваш с много древни времена. Сравни 19 ти с 21 ви век.
Храна и медицина, но пък срещу това имаш по-малко стимули за физическо развитие от начина на живот.
Тренирало се е за сила и показването ѝ пред публика, пък мускулите са били бонус. А дори и да се е целяло и мускулно развитие, не са били запознати с много по-работещите бодибилдинг или пауърбилдинг схеми, познати и прилагани с успех днес.
Този човек Сендоу е наречен бащата на бодибилдинга. Даже са му се подигравали че не е чак толкова силен, ами шоумен. Т.е. за него е била важна и визията.
Поради което си мисля, че това не е максималния потенциал, който един натурал може да достигне. Особено пък ако говорим за мускулни обеми, с малко повече мазно разбира се, сравнено със Сендоу.
Тук си проличава че не си се интересувал как точно се постигат тея последни няколко процента нацепеност, успявайки да съхраниш натрупаните мускули.
Светльо, а защо кажи речи всяко следващо поколение е по-голямо и по-голямо. Ръст, размер на обувки и какво ли не.
Първо това е генерално и статистически погледнато. И се обяснва с по-добра храна и по-добро здравеопазване. На момичетата им идва по-рано, генерално ставаме по-високи, по-умни и т.н.
Писали сме с Любо по едно и също време.
Мнението беше редактирано от Димо на 22.10.21 13:32.
Поради което си мисля, че това не е максималния потенциал, който един натурал може да достигне. Особено пък ако говорим за мускулни обеми, с малко повече мазно разбира се, сравнено със Сендоу.
И да не е максимума, е много близо до него. Колко хора с неговия ръст, които тренират по “модерните” методики, се приближават дори близо до него?
Повече и по-добра храна, но не е вярно, че абсолютно всяко поколение е по-голямо от предишното.
Но и това нищо не променя, защото не говорим за ръст, а за мускулен потенциал при човек с определен ръст.
Обезсърчавате трениращите така, което не е правилно :-))))))))) Да се каже истината (ако приемем, че около това е макс на натурала и то кумулативно при супер 1. ген; 2.тренировки; 3. хранене, което дори и при природна даденост ще иска пълно отдаване) понякога хич не е най-прецизния подход. Ами те сигурно поне 80 % по залите ако в главите им се забоде това нещо като абсолютната истина и се убедят, че е така, ще заебат да ходят. Защото масата ходи да гради мм, не за здраве или нещо друго. И тежко да вдига-ако вдига по-силово и това за него е точната тренировка, или пък като културист да вдига, ако целта е основно във визуален план и същевременно знае, че постиженията макс ще са тези, ще хвърли кърпата.
Ще умре бизнеса ей. Човек трябва да бъде научен да вярва, пък макар и в лъжа. Защото треновете дори да не донесат исканите обеми и визия, носят редица други ползи. И който заблуден си вярва, че все някога ще заприлича поне на Сендоу, реално ще си джитка с ползи за здравето, ако няма друга активност.
22.10.21
14:31
Ок, имало е някакви сполучливи опити за създаване на анаболи в началото на 20-те и около 1935 г., но това са били първи стъпки, демек много по-късно химията навлиза масово.
До 1935 никакви сполучливи опити не е имало, а през тази година е бил успешно синтезиран тестостерона и почти веднага е влязъл в целенасочена употреба в спорта.
Най-бързият спринтьор бил известен с това, че можел да улови заек без проблем. Заекът се движи средно с 13,5 м/с, т.е. човекът е тичал с над 48 км/ч. Най-добрият скачач на дълъг скок прескочил целият пясъчник и си счупил крака (скачането на дълъг скок по това време е било с гирички в ръцете). По-сегашни изчисления е скочил около 16,5 м.
Съвременните атлети все още са далеч от подобни постижения.
Това са малко лакърдии, като тия за Крали Марко :D
16 метра и половина...на троен скок, да, може. Както и за заека - виждал ли си как бяга заек? Куче трудно ще го хване ако е само...За скоростта въобще няма какво да говорим, само начина на бягане с изключително рязка смяна на посоката е достатъчен.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.10.21 14:32.
Ами те сигурно поне 80 % по залите ако в главите им се забоде това нещо като абсолютната истина и се убедят, че е така, ще заебат да ходят. Защото масата ходи да гради мм, не за здраве или нещо друго. И тежко да вдига-ако вдига по-силово и това за него е точната тренировка, или пък като културист да вдига, ако целта е основно във визуален план и същевременно знае, че постиженията макс ще са тези, ще хвърли кърпата.
Защо? Сигурно 80% от хората ще са предоволни да постигнат подобна физика. Даже съм сигурен, че ще предпочетат тази физика, пред физиката на бодибилдер.
Реално погледнато, повечето фитнес модели и инфлуенсъри в днешно време са под това ниво.
Малко само :)) то накрая да не излезе че в древна спарта са бягали с по 100км в час :)) така и така го докара на почти 50 ...
Защо? Сигурно 80% от хората ще са предоволни да постигнат подобна физика. Даже съм сигурен, че ще предпочетат тази физика, пред физиката на бодибилдер.
Реално погледнато, повечето фитнес модели и инфлуенсъри в днешно време са под това ниво.
Преди време имаше същата тема, като Димо пак коментираше същото и бе сложил снимки на здравеняците от онова време. Бая по-зле бяха от Сендоу, т.е. натурал може да постигне макс като тия по снимките. А те бяха майка плаче за сегашното възприятие за прилично тяло.
Да, Сендоу наистина на ТАЗИ снимка и някои други изглежда впечатляващо и не само за времето си, но на много други и то в пика му е просто с атлетично тяло. Но той не е показател. В главите на поечето трениращи е, че дори да не свалят до определен процент мазнини и да са по-омазнени, с правилно хранене и тренировки ще станат натурално например като тоя долу след някоя друга година. Или поне нещо такова като излъчване, но с по-малко размер. Било постижимо .......или тц:-) Ама не са му гледали обемите на треновете :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 22.10.21 15:15.