24.06.19
19:13
Здравейте,
Ако въпроса ми се повтаря, моля препратете ме.
Абсолютно начинаещ съм и има нещо което не ми е съвсем ясно при упражения с тежести за обем.
Вмомента съм се спрял на упражнения всяко от които е 10-12 повторения в 3 серии, 60 секунди почивка между сериите и упражненията. Четох каква е подходящата тежест за упраженения и се спрях на следното - упражнението да се направи първоначално с толкова тежест, така че да не може да се направят повече от 20-21 повторения наведнъж, спазвайки добра форма и бавно спускане на тежестите разбира се. Започнах с по 1 упражение на мускулна група и всичко изглеждаше добре с този метод. На последното повторение от третата серия стигам почти(или направо) до отказ и до колкото разбирам това е нормално. Това обаче беше докато не опитах по 2 упражнения на група. Натрупаната умора от първото упраженение не ми позволява да направя второто упражнение със същите тежести. Трябва да намаля тежестите почти наполовина за да мога да го направя нормално.
Това не ми се струва нормално, но немога и да намеря добра информация за това. За това се обръщам към вас. Какво да правя в такава ситуация? Какви тежести да ползвам за второ/трето/тн. упражнение? Моля, посъветвайте ме.
Знам че често се препоръчва креатин за тренировки, но преди да премина към добавки бих искал да знам как би трябвало да тренирам и без тях. Също, правя загрявка преди да почна.
Темата беше редактирана от Янислав Божилов на 24.06.19 19:25.
24.06.19
21:37
))просто продължавай да тренираш и всичко ще си дойде)))...нормално е
24.06.19
22:27
Как така 20-21 бройки?! Ако ще правиш 10 бройки, вземаш тежест , с която може да правиш 10 и правиш 10. Последните 1-2 с усилие, но стриктно изпълнени. Подбираш тежестта така, че да не може да изпълниш още едно със същата добра форма. За следващите упражнения пак така, без да се водиш от това колко си използвал преди.
25.06.19
01:06
казано от Queen Cobra на 24.06.19, 22:27:
Как така 20-21 бройки?! Ако ще правиш 10 бройки, вземаш тежест , с която може да правиш 10 и правиш 10. Последните 1-2 с усилие, но стриктно изпълнени. Подбираш тежестта така, че да не може да изпълниш още едно със същата добра форма. За следващите упражнения пак така, без да се водиш от това колко си използвал преди.
Далеч не всичко, което е в интернет е правилно. Имах подозрения и че това не е. Затова не случайно се обърнах към вас.
Така излиза, че на всяка серия трябва да си подбърам тежест която да предизвика отказ(или почти отказ) на 10-то до 12-то повторение(в зависимот от упражнението), но реално тя винаги е по-малка от тази на предишната серия. В това има доста логика, но управдава ли падането на тежеста? Т.е. реално последните серии ще са с много ниска тежест. Те ще имат ли същия ефект когато се тренира за обем?
Edit: С коментара от Unrivaled мисля че си получих отговора на този въпрос.
Мнението беше редактирано от Янислав Божилов на 25.06.19 01:47.
Мускулите не са се адаптирали към тренировката още. Тренирай, сваляй тежести колкото е нужно докато не влезеш в ритъм. Слагай толкова тежести с колкото можеш да направиш нужните повторения. Първия месец се получава този ефект. Ако приемаш достатъчно качествена храна и тренираш ситуацията ще се оправи бързо. Ако целиш да качваш си сметни хубаво калориите и бъди в по голям калориен излишък поне докато умората отзвучи.
При само 60 сек. почивки и близо до отказ, никога няма да можеш да правиш сериите с една и съща тежест.
25.06.19
01:40
казано от Unrivaled на 25.06.19, 01:23:
Мускулите не са се адаптирали към тренировката още. Тренирай, сваляй тежести колкото е нужно докато не влезеш в ритъм. Слагай толкова тежести с колкото можеш да направиш нужните повторения. Първия месец се получава този ефект. Ако приемаш достатъчно качествена храна и тренираш ситуацията ще се оправи бързо. Ако целиш да качваш си сметни хубаво калориите и бъди в по голям калориен излишък поне докато умората отзвучи.
Не се бях замислял за това. Ако наистина е така, това определено е голям фактор в сегашния ми ‘проблем’.
Мнението беше редактирано от Янислав Божилов на 25.06.19 01:44.
25.06.19
09:26
казано от Гюлето на 25.06.19, 08:43:
Вие,сериозно ли съветвате момчето да прави всичките серии до отказ ?!
А ти какво разбираш под отказ? 🙂
Как какво ? Моментен отказ в позитивната/концентричната фаза на упражнението.
Като цяло тренировка с обем и откази за мен не се връзва,не знам за теб 🙂 Ще зацикли бързо и после ще каже: ,, тая програма не става ”
Защо просто да не започне с да кажем 3 по 6 повт.,с максимална тежест за една серия от 10 повт.. Като на всяка тренировка качва по 2 повт. общо - 6,6,6 / 7,7,6 / 8,7,7 и така до 3 по 10 .
После слага 2,5 кг. на щангата и пак отначало. Така прогреса ще е много по голям ,макар и за малко повече време. Все пак,Рим не е построен за един ден.
п.п. Размишлявам си,не твърдя че съм прав...
25.06.19
13:54
Да, и аз мислех за позитивен отказ- че следващото повторение може да се изпълни, но няма да е с добра форма. Предложението ти по принцип е правилно, но все пак не съществува експотенциален растеж на силата. Тези +2,5 кг са валидни само за първите месеци тренриовки и после ще стигне плато, но все пак може да се приложат поне докато работните му тежести на базовите упражнения станат развни на СТ.
И защо така мислиш,че силата ще спре да расте ,долу- горе при работни тежести = ЛТ ,или че схемата е удачна до тогава?
Ти някога прогресирала ли си по този начин,че заключаваш така ?
Понякога е добре и да слуша човек,макар и да си мисли че знае много 🙂
25.06.19
14:43
Наблюдения за период от 12 години в няколко разлини спортни зали, обща информация ... Видно крайно малък % от средностатистическите трениращи за кеф мъже успяват да прекрачат границата от 1 СТ до 1,5 СТ за клек или тяга в работни серии, като обикновено 1,5 СТ остава тежест за макс.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 25.06.19 14:44.
Хахах.....ами явно ,те наистина ходят заради социалните контакти,така че не ми ги давай за пример !
ОК,няма смисъл да ти обяснявам за тази прогресия в такъв случай.А,младежа да си прави извода и избора 🙂
1.5 макс на клек и тяга е нормално да имат преди да почнат да тренират, стига да не са съвсем спънати.
25.06.19
15:26
казано от Любомир на 25.06.19, 14:58:
1.5 макс на клек и тяга е нормално да имат преди да почнат да тренират, стига да не са съвсем спънати.
Е, чак пък до там. Не виждам как някой който тепърва започва да тренира ще си клекне 1.5 собственото тегло. А колкото си по-дебел става още по-трудно, защото обикновено има много мазно, няма кой знае колко мускули, обаче 1.5 като тежест нараства.
25.06.19
15:31
Не знам къде тренирате и какви хора познавате, но като изключа познатите ми трибойци, сигурно съм наблюдавала редовно поне 300-400 трениращи мъже във времето и няма кой знае колко от тях да клякат 1,5 СТ ...
Затова не ги наричай трениращи. Те са :раздвижващи/избягали от жените си/малки пенделчета и така,но не и трениращи.
Пак навлизаме в безсмислена дискусия 🙂
25.06.19
16:02
Гюле, не е баш така и не е безмислена дискусията-малко изхвърляне има според мен в очакванията. Например за човек тежащ 100 кг., ако е нетрениращ макса следва да му е 60 кг., ако е начинаещ 110 кг., среднонапреднал 135 кг., напреднал 185 кг., елит 240 кг. Та той дори среднонапреднал не е 150 кг /1.5 по СТ/, какво остава за човек тепърва влизащ да тренира. Дават го в случая 60 %. Да не говорим обаче и за тази хипотеза за уж 60 % от СТ, че ако спреш 100 мъже на улицата, тежащи 100 кг., които никога, ама никога не са влизали в зала, не знам дали и 10 от тях ще могат да клекнат с щанга 60 кг., какво остава за СТ, да не говорим за 1.5 по СТ.
25.06.19
16:06
Като се хванете с тея 1.5,2,3СТ и става бахти цирка...
25.06.19
16:15
казано от CottageCheese на 25.06.19, 16:06:
Ами трудно може да се сравняват просто някакви числа - момче , което е 65кг к кляка на 90 кг не може да се сравнява с мъж 110 кг, който кляка на 90 кг ... Колкиото и да ви е странно, далеч не всички целят да бият Клоков на клек и това не ги прави педали ...
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 25.06.19 16:17.
казано от Деян на 25.06.19, 16:02:
Гюле, не е баш така и не е безмислена дискусията-малко изхвърляне има според мен в очакванията. Например за човек тежащ 100 кг., ако е нетрениращ макса следва да му е 60 кг., ако е начинаещ 110 кг., среднонапреднал 135 кг., напреднал 185 кг., елит 240 кг. Та той дори среднонапреднал не е 150 кг /1.5 по СТ/, какво остава за човек тепърва влизащ да тренира. Дават го в случая 60 %. Да не говорим обаче и за тази хипотеза за уж 60 % от СТ, че ако спреш 100 мъже на улицата, тежащи 100 кг., които никога, ама никога не са влизали в зала, не знам дали и 10 от тях ще могат да клекнат с щанга 60 кг., какво остава за СТ, да не говорим за 1.5 по СТ.
Човек нетренирал и тежащ 100 кг най-вероятно е почти инвалид.. За начинаещ имам опит единствено със себе си- 80 кг, стартирах директно с максове и нулева техника- 120 тяга надхват/втората тренировка 140 смесен/, 130 полуклек на смит машина за няколко бройки, 90 лег, 65 обръщане+тласкане, първият ми истински клек беше няколко години по-късно- 135 кг на 90 кг ЛТ.. Брат ми за 2-3 години с общо 50-100 влизания в залата стигна до 135 лег и 180 тяга на 90 кг/не помня от колко стартира, най-вероятно някъде около моите стартове беше/, клякал е сигурно десетина пъти изобщо и на 85 кг има 120 клек, но това е при положение, че почти не тренира- тягата и лега са му по 30 кг надолу..
25.06.19
16:30
Ами, Любо, може просто вие да сте по-ячки. Ок за 100 килотграмовите нетрениращи, но за един 80 кг. дават, че трябва да кляка със 122 кг. чак за ниво средно напреднал, за нетрениращ е 55 кг., а за начинаещ 100 кг.
Не искам да споря, но за мен 1.5. по СТ за човек, който никога не е клякал, си е доста много. като се има предвид как се прогресира на клека, когато започне наистина да се тренира и целта е повишаване на силата..............ами той ако започне с 1.5, до къде ще стигне. Елит например при 80 кг. ЛТ е 217 кг. клек, т.е. имаме почти 4 пъти прогресия от изначалните 55 кг. така е общо взето при всички категории. Ти ако започнеш на 80 кг. лично тегло да клякаш със 120 кг., ехе :-) Може би с брат ти сте изключение, масата дори добре сложени мъже, без някакви контузии или проблеми не са така.
Мнението беше редактирано от Деян на 25.06.19 16:35.
И какво искаш да кажеш? Че не може да клекне с 55 кг. ? А,бе вие сериозно ли говорите? Стига глупости....Говорим за над 20 год. човек,а не за пубер на 15 г. и 80 кг. лой.
25.06.19
16:44
казано от Гюлето на 25.06.19, 16:34:
И какво искаш да кажеш? Че не може да клекне с 55 кг. ? А,бе вие сериозно ли говорите? Стига глупости....Говорим за над 20 год. човек,а не за пубер на 15 г. и 80 кг. лой.
Като нищо повечето няма да могат. Но пък и тези данни са един минимум, т.е. възможно е и с 80 кг. да клекне.
В допълнение към репликата ти, че тези по залите не тренирали нищо. Дори да приемем, че е така, пак са по-раздвижени от хората, които пък хич не са се докосвали до щанга. Щом тези по залите не могат да ги клякат, какво остава за един човек, който никога не е тренирал нищо.
Моите наблюдения съвпадат с тези на Кобрата. Реално хората които редовно ги гледам да клякат и така повечко да товарят /2-3 ма натурални са в залата, не повече/, правят например 3 ки със зор на тежест очевидно по-ниска от 1.5 СТ. Но говоря за такива, които тренират не от вчера.
Мнението беше редактирано от Деян на 25.06.19 16:44.
Бате Дидо, не разбирам защо се сравняваш и приемаш за сравнение хора от залите, а то зависи и в коя зала тренираш. Има си зали, където клекове с 2хСТ, раменни с 1хСТ и подобни не е някакво чудо, просто в кварталната зала няма да видите тези неща. Честно, ако трябва да избирам лъскава фитнес зала със сплитаджии или нищо, ще тренирам като Димаг 😄
Иначе аз с моите смешни и непоследователни тренировки на 3 тренировки клек направих 5х70, на 3тренировки тяга 1х100 тяга на 60кг ЛТ.
Имал съм клек 1х95 на 65кг ЛТ, тяга 1х125 пак на 65ЛТ.
Сега имам клек 4х107.5 на 72.5, Раменна 10х1х60 ЕМОМ, Тяга 5х135.
Мнението беше редактирано от Боян на 25.06.19 17:12.
25.06.19
17:18
Бояне, аз не говоря, кой колко дИга и дали не е нормално раменна 1хСТ и т.н. в много зали. Не се съгласявам с това, че е нормално някой влизащ за първи път в зала да клекне с коментираната тежест. Я хвани няколко твои средностатистически състудента /т.е. не природно яки, а нормални момчета/, които наистина не са тренирали с тежести, закарай ги в залата и да видим с колко ще клекнат. Няма да могат да си клекнат СТ, а някои ще са доста нодолу.
казано от Деян на 25.06.19, 17:18:
Бояне, аз не говоря, кой колко дИга и дали не е нормално раменна 1хСТ и т.н. в много зали. Не се съгласявам с това, че е нормално някой влизащ за първи път в зала да клекне с коментираната тежест. Я хвани няколко твои средностатистически състудента /т.е. не природно яки, а нормални момчета/, които наистина не са тренирали с тежести, закарай ги в залата и да видим с колко ще клекнат. Няма да могат да си клекнат СТ, а някои ще са доста нодолу.
Малко съображения и от мен,макар че поне 20 години не съм клякал сериозно.Адаш,склонен съм да се съглася с теб,че масата никога нетренирали няма да успее да стане със СТ тежест на врата.Тук има и друг момент,клякането с щанга не е като клякането без тежест,липсата на опит за баланс на тежестта допълнително утежнява нещата.Ще дам пример с друго упражнение-лежанката.Преди доста години един колега се запали покрай мен и взе да идва в залата.Аз да съм бил на 32,той към 41 тогава.Природно здрав,мезоморф и доста по-тежък от мен,но не бе вдигал тежести.Тогава си правех серии с по 70-80кг. ,а по спомен него почти го затиснаха на първата тренировка шейсетина кг..
Да се върна на клека,записките съм изгубил и не помня с колко кг. почнах,но по спомени правех по 10 серии в пирамида поне два пъти седмично.Най-доброто,което постигнах бе 110х8 на ЛТ около 75кг. и това след 1-2 години мисля.Максове не съм пробвал,но може би да е било нещо от сорта на 130…
Е какво стана, много писане и нищо полезно. Нищо не му казахте на човека смислено, обаче спама си върви яко 🙂
казано от Любомир на 25.06.19, 14:58:
Нормално е, ако си генетично надарен и си тренирал нещо друго преди това, от което да развиеш някакви мускули и координация.
казано от Queen Cobra на 25.06.19, 15:31:
Не знам къде тренирате и какви хора познавате, но като изключа познатите ми трибойци, сигурно съм наблюдавала редовно поне 300-400 трениращи мъже във времето и няма кой знае колко от тях да клякат 1,5 СТ ...
Е то колко хора изобщо виждаш да правят клекове? Дори да ги правят, са някакви смешни полуклекове, и то само веднъж седмично, в няколко серийки.
казано от CottageCheese на 25.06.19, 16:06:
Или сте яки и вдигате много, като абсолютни килограми, или сте слаби и се утешавате, че вдигате много за теглото си 😄
казано от Любомир на 25.06.19, 16:18:
Човек нетренирал и тежащ 100 кг най-вероятно е почти инвалид..
Или просто е 190+ см., с нормално телосложение и % мазнини в здравословната норма.
Знам, че тук сме все природно яки 😄, ама недейте от частни случаи да си правите глобални изводи.
казано от Гюлето на 25.06.19, 16:34:
То и без тежест може да не успее да клекне правилно. Не всички са родени атлети (т.е., яки и координирани), а всяко ново умение изисква време и практика.
казано от Боян на 25.06.19, 16:59:
Сега имам клек 4х107.5 на 72.5, Раменна 10х1х60 ЕМОМ, Тяга 5х135.
Т.е., още си на ниво начинаещ.
казано от nervak на 25.06.19, 18:05:
Да махате тази тъпа раменна от клека и лега,.
Аз пък искам да махнем тягата - супер тъпо движение 😄
казано от old_man на 25.06.19, 18:40:
Максове не съм пробвал,но може би да е било нещо от сорта на 130…
За година е горе-долу добре, за две си можел доста повече, ако беше тренирал по-целенасочено и по читава програма.
Според мен, за година е нормално да клекнеш поне 140 кг, и да дръпнеш 180 тяга. Както и да буташ 100 кг. лежанка, поне 60 стриктна военна преса, и да се набираш с 20 кг.
Това трябва да са целите на всеки начинаещ за първата година. И забележете, че тук не споменавам личното тегло 🙂 Тежките трябва да отслабнат, ако искат да се класират на набирането, щото иначе е лесно да се освиниш и да дръпнеш 180 кила. Леките ще трябва да качат активно тегло в долната част, ако искат да дръпнат тази тяга и да клекнат с тази тежести. С пилешки крака и на 60 кила лично тегло е лесно да се набираш 🙂
Така се получава балансирано развитие, без слаби страни.
Това е някакви минимална силова база, която всеки може и трябва да изгради, за да твърди, че тренира 😄 И да му личи.
От тук нагоре - кой колкото може и го влече.
казано от Петко К на 25.06.19, 21:43:
Тежките трябва да отслабнат, ако искат да се класират на набирането, щото иначе е лесно да се освиниш и да дръпнеш 180 кила. Леките ще трябва да качат активно тегло в долната част, ако искат да дръпнат тази тяга и да клекнат с тази тежести. С пилешки крака и на 60 кила лично тегло е лесно да се набираш 🙂
Така се получава балансирано развитие, без слаби страни.
Това е някакви минимална силова база, която всеки може и трябва да изгради, за да твърди, че тренира 😄 И да му личи.
От тук нагоре - кой колкото може и го влече.
Верно?,аз пък викам,че:
-дисбаланса е нещо велико...в този смисъл ,как се бута раменна на ЛТ..при условие ,че другите движения от по-горе описаното са на година ,две макс тренирани...тоест могат да минат прилични за по-педалските зали откъм тежести.
Що тей не харесваш тягата)))?
По темата, кокошки на солариум и български комари с часовници - прилагам скриншоти
Давам пак. По темата, начинаещ с тежести, близо до отказа, всяка серия е стрес, няма и не може да има пълно възстановяване, иначе трябваше да тренира 24/7. Ще се адаптира, ако тренира разбира се, възстановяването между сериите ще все по-бързо и по-голямо, разликите в тежестите ще намалеят. Няма драма, няма мускулус глутеус максимус, няма вата, пита и кафа, всичко е нормално 🙂
... не съм сигурен за солариума и часовниците обаче
Мнението беше редактирано от Dymag на 26.06.19 01:07.
То и без тежест може да не успее да клекне правилно. Не всички са родени атлети (т.е., яки и координирани), а всяко ново умение изисква време и практика.
По-принцип е така,но аз не говоря за правилна техника,а да клекне и стане с 60 кг. - ако ще и чобанската. Защото е нормално нетрениран човек да няма нужната техника.
26.06.19
11:07
казано от Петко К на 25.06.19, 21:43:
Според мен, за година е нормално да клекнеш поне 140 кг, и да дръпнеш 180 тяга. Както и да буташ 100 кг. лежанка, поне 60 стриктна военна преса, и да се набираш с 20 кг.
За една година от 0-та тия трябва да са за по 10 повторения. На около 90-те кг тегло при ръст в диапазона 175-185 см.
казано от Dymag на 26.06.19, 01:05:
Давам пак. По темата, начинаещ с тежести, близо до отказа, всяка серия е стрес, няма и не може да има пълно възстановяване, иначе трябваше да тренира 24/7. Ще се адаптира, ако тренира разбира се, възстановяването между сериите ще все по-бързо и по-голямо, разликите в тежестите ще намалеят.
Преди години четох друго,което ми се струва логично,а именно-начинаещите са в по-изгодна позиция от елитните спортисти относно претренирането.Връзката мускул/нервна система при първите е на много ниско ниво в началото,съответно дори и при интензивни тренировки “пърженето” на нервната система не може и да се доближи до това при елитните билдъри,които имат огромен нервно-мускулен контрол,водещ до по-голяма умора.С други думи,колкото по-силен ставаш,трябва да почиваш повече.
То е хубаво да се чете, но е и хубаво да се проверява дали това е така, понеже е пълно със статии с неясни изследвания и много заключения и обобщения, които не са особено научни.
На мен би ми било интересно да разбера какво се има предвид под “пържене” на нервната система и как се измерва това.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 26.06.19 14:06.
26.06.19
15:02
казано от old_man на 26.06.19, 13:58:
Преди години четох друго,което ми се струва логично,а именно-начинаещите са в по-изгодна позиция от елитните спортисти относно претренирането.Връзката мускул/нервна система при първите е на много ниско ниво в началото,съответно дори и при интензивни тренировки “пърженето” на нервната система не може и да се доближи до това при елитните билдъри,които имат огромен нервно-мускулен контрол,водещ до по-голяма умора.
Пълни глупости. Каквито са и огромна част от нещата свързани с “боди билдинга” 😄
казано от kaloyan на 26.06.19, 14:05:
На мен би ми било интересно да разбера какво се има предвид под “пържене” на нервната система и как се измерва това.
Е, не си ли гледал “Ханибал”?
Ей тая сцена
26.06.19
21:31
казано от kaloyan на 26.06.19, 14:05:
То е хубаво да се чете, но е и хубаво да се проверява дали това е така, понеже е пълно със статии с неясни изследвания и много заключения и обобщения, които не са особено научни.
ами много примери има във форума на “пържене на нервната система”. Клякаш, примерно със 90% 3 пъти в седмицата, да речем....можеш да ги клекнеш почти винаги. Но решаваш да пробваш за рекорд, гледаш, че ти върви този ден....слагаш 100% и е ок, вдигаш ги...слагаш 105% и е ок, взети са....слагаш 110% и едвам-едвам със 3-5 секундно борене се преборваш и ги ставаш. На другата тренировка, която следва по план, не можеш да станеш с 90%! Това е пържене на нервната система. Мускулите ги има, опитите са едноповтор, нямаш енергетика, която да не е възстановена....но не става и това е! Нервната система е блокирала мускулите, като претоварно устройство))). Това е. Трябва да мине поне 2 седмици и през това време да почнеш от 65-70% тежест отново и полека....
Едно време по залите стреса с невъзможна единица (и някой да те пази) се водеше за по-бърз прогрес с тежестта. Имаше доста куриозни моменти като са ти слаби “пазителите” 🙂