Благодаря ви, момчета, за включването. Да мине травмата, пък ще мисля за някакво по-адекватно натоварване, а не пресилване на нещата. Но, Дони, нещо прекалено честото тичане не ми се получава. Пробвах, но дори и през ден да е, не мога да възстановявам и разните болежки се усилват. Затова се спрях на два почивни дни и всичко бе наред до последния път уж.
Днес, след три дни почивка, реших да се пробвам поне с ходене. Уви, като си шляпах с джапанки из нас уж беше поутихнала болката, но като нахлузих маратонките и тръгнах...тц. Боли си и то стабилно. За бягане въобще не може и дума да става. ChatGpt ме насочва към възпалено задно тибиално сухожилие, та взех да търся клипове с упражнения в тази насока. Болката не е директно отдолу в петата, а странично най-вече отвътре под кокалчето на глезена близо до ходилото. При вървене най-силно се усеща в момента на оттласкване с пръстите. С какво ли не мазах - няма голям ефект. Подцених малко ситуацията и не сложих лед веднага, но ще пробвам и това. Добре поне, че десния с прасеца се пооправи.
Та тъй, ще минимизирам движението тези дни и чакане му е майката. Жалко, че тъкмо се бях нахъсал и напредвах напоследък, но няма как.
17.07.25
08:57
Имах в предвид разнообразие без напъване и засичане на времена
Бягане под наклон, но надолу само спускане не виждам как ще навреди.
Фартлек 30 с леко 30 ускорение много е приятно
Километър леко бягане за 8 минути
Пак не виждам как ще те травмира
Може и само едно изкачване да направиш кратко или стъпала ходом
Има толкова много варианти...
А сега разтягай и смени натоварването с колело, също е много приятно
Не съм чел внимателно коментарите. Но като цяло бягането е спорт за разумните хора. Аз от много време не съм привърженик на твърденията от типа на “това е естествено движение за човек и няма нищо сложно”, даже напротив. Бягането се превръща в травматично с напредване на годините и това важи за всяко едно движение с динамика. Това се случва по много причини и няма да навлизам в подробности. Щом имаш проблеми, най-нормалното нещо е да променяш натоварванията, толкова просто. Дони ти е писал. Дали ще избереш единия ден, ходене срещу баир с денивелация. Дали ще е бягане + ходене срещу баир + слизане + еди кво си, това е промяна. Другия ден колело и тн и тн .. Третия ден само офп ...
Ако искаш да тичаш редовно, трябва да променяш темпото и терена задължително. Не може да бягаш на един и същи терен и да си мислиш че ще е ок. Както и не можеш да бягаш с едно и също темпо. Не бягането е проблема а начина по който се извършва. Както и не тренировките са проблем, а начина по който се правят :). Дали са тежести дали еди кво си ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.07.25 13:01.